Nywelepad

Ontdek het rivierengebied van Zaltbommel met haar historische gebouwen, oude kaden en vochtige hooilanden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Nywelepad (14 km)

Startpunt: T-splitsing Kerkstraat – Waalbandijk in Nieuwaal

Opstappunt: Parkeerplaats Waalbandijk – Gamersche Waarden in Gameren

Openbaar vervoer: Bushalte Kerkstraat in Nieuwaal (vanaf treinstation Zaltbommel)

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Nywelepad is te combineren met het Jordenpad en het Hamarithapad. Eventuele overstappunten en -routes zijn aangegeven in het veld en op de kaart

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Gezien de positieve kritieken van de voorgaande wandelaars moest ik dit pad maar eens lopen.
  Het was warm vandaag, schapen en paarden zochten allemaal de schaduw. Ik ben vertrokken bij de Jumbo van Gameren, altijd genoeg parkeerplaatsen, en liep met de klok mee. Verrassend weinig asfalt op deze route, maar weer wel veel gras: brede paden en stukken door het weiland. Ik miste de smalle spannende paadjes, het was wat voorspelbaar. Ik miste meerdere keren bordjes en kan me niet voorstellen dat dat alleen door het hoge gras is, ik heb echt gezocht. Gelukkig biedt de app uitkomst. Verder vond ik op de grasstukken dat er weinig bankjes stonden.
  Het stuk door de uiterwaarden is weer mooi, altijd wat te zien. Tot Gameren gaat het daarna over de dijk: weg en later fietspad, maar dat was niet storend. Geeft mooie uitzichten.
  Al met al erg lekker gelopen.
  Filmpje komt t.z.t.

 2. prachtige route om te lopen. Zulke mooie vergezichten. Doordat het groen hoog staat zijn bordjes soms verstopt. Maar verder is route prima aangegeven. Is echt een aanrader.

 3. Afgelopen maanden verschillende klompenpaden gelopen; gisteren het Nywelepad. Wat is dat een mooie tocht!
  Tips: loop de tocht tegen de klok in en het eerste stuk niet over het fietspad (druk bij mooi weer) maar onderlangs de dijk.

 4. Wat een prachtige route. De verkorte variant gelopen tegen de klok in op zaterdag 30 mei. Eerst prachtig door de uiterwaarden. Waar we al vrij snel (na het “koeienhek”) verkeerd liepen. We gingen hier rechtdoor terwijl we naar links hadden gemoeten. Uiteindelijk weer terug, dus wat extra km’s. De aanduiding vonden we hier erg onduidelijk en dat hadden we eigenlijk ook op meerdere plekken op de route. Toch wel redelijk vaak stickers die ontbraken. De app hebben we dus eigenlijk wel steeds bij de hand gehad voor de twijfelgevallen. Na de uiterwaarden ga je door weilanden en langs sloten richting Lieskampen. De route erheen was wel door heel hoog gras en struikjes, maar dat hoort er ook bij. De Lieskampen is ook weer een prachtig gebied. Daarna dus terug naar het startpunt. Het laatste stukje was bebouwde kom.
  Kortom; een schitterend klompenpad. Veel afwisseling, prachtige natuur en nauwelijks mensen tegen gekomen. We gaan echt een keer wat eerder om de lange route te doen. Een aanrader in ieder geval.

 5. Mooie route met veel vogels, schapen en koeien. We hebben de verkorte route met de klok mee gelopen, maar moesten goed op de kaart blijven kijken. Bordjes moeilijk/niet te vinden in Gameren bij het autobedrijf en in de lieskampen na de vijver. Soms heel hoog gras: een lange broek aan? Fijn door/langs graslanden gelopen.

 6. Vandaag dit prachtige pad gelopen in voor mij onbekend gebied. Het fluitenkruid stond bijna tot aan mijn middel. Grote delen door weilanden en door 2 natuurgebieden, alleen het laatste gedeelte (tegen de klok in gelopen) over de dijk was op deze zondag erg druk. Verder vond ik het top.

 7. Sinds april dit jaar wordt ieder gelopen klompenpad in een blogje omgezet. Vandaag was het Nywelepad aan de buurt. Voor persoonlijke impressie zie ook: https://bit.ly/2yz3hBN
  Voor meer foto’s ga naar Instagram account van titiissprakeloos

  In niet te warm lenteweer genoten van de uiterwaarden langs de Waal, het nieuwe te creëren polderlandschap in de Bommelerwaard en op de dijk van Gameren terug naar Nieuwaal. Een fijne toch al hadden wij op het tweede gedeelte af en toe een bordje gemist, maar dat kan goed aan ons hebben gelegen. Bedankt vrijwilligers.

 8. 11 april 2020. Op misschien wel het mooiste moment van het jaar hebben we gisteren het Nywelepad gelopen.Het koolzaad stond weelderig in bloei en ook veel bomen bloeiden, Overal het eerste lichtgroene blad. De route was prachtig en gevarieerd, dank aan allen (vrijwilligers?) die voor ons planken over sloten legden, bordjes plaatsten, overstapjes maakten en de route uitstippelden (niet zo makkelijk tussen alle (door ons verfoeide) kassen). Op het stuk dat langs de Waal loopt begonnen we de verschillende vogels die we zagen te noteren. Aan het eind van de wandeling had ik een lijst van 24 soorten. Nog los van de vogels die we alleen hoorden (leeuweriken, rietvogels). Ik zal mijn lijst hier plakken:

  Meeuw
  Grauwe gans
  Nijlgans
  Kraai
  Tureluur (?) een vrij kleine steltloper die de plas in en uit liep.
  Aalscholver
  Meerkoet
  Fuut
  Kuifeend (of slobeend?)
  Wilde eend
  Blauwe reiger
  Zwartkopmees
  Kievit
  Grutto
  Roek
  Ooievaar
  Valk
  Spreeuw
  Ekster
  Kwikstaart
  Duif
  Buizerd
  Scholekster
  Roodborstje
  Mus
  Wij wonen sinds kort in Zaltbommel en dachten de waard al aardig te kennen, maar waren blij verrast de Boterkampen te ontdekken. Wat een prachtig stukje is dat! Op het bankje hebben we in de zon gezeten en naar de kieviten gekeken. Wat we ook heel mooi vonden waren de natte weiden na de Lieskampen (Achterbroek), bezaaid met pinksterbloemen.
  Een minpunt was dat de Lieskampen bijna was verwoest door de ronkende grote machines die niets ontziend brede diepe sporen hadden getrokken, kriskras door het bos. Wij begrijpen dat een griendbos moet worden onderhouden, maar zo grof…. Struiken omver gereden, bomen geknakt (omdat er andere op gevallen waren) en als resultaat huizenhoge stapels gekapt hout… Helaas waren met de bomen ook de klompenbordjes verdwenen, zodat we de route kwijtraakten. Die vonden we uiteindelijk wel weer en daarna volgde dat mooie pad langs de natte weilanden. In een van de sloten stond een nu zeldzame dotterbloem in bloei. Waterlelies, rietvogels! Wat ons tijdens de hele wandeling wel zorgen baarde was de beroerde kwaliteit van het slootwater. Overal vol mest, waardoor de “ouderwetse” slootbegroeiing en de kikkers en visjes ontbreken….
  Maar op het ooievaarsnest broedde een ooievaar. We zagen schapen met lammetjes. Al met al genoten we van een schitterende wandeling. Dank aan allen die het pad aanlegden.

 9. Deze prachtige wandeling loopt langs onze Bed & Breakfast in Gameren, aan de rivier De Waal. Hoogtepunten van de wandeling zijn ons inziens de uiterwaarden van De Waal en het natuurgebied de Lieskampen.
  Zeker de helft van de route gaat over onverharde paden, dus wandelschoenen zijn wel een “must”.
  Toch even de volgende aandachtspunten :
  1. Op zondag zijn alle horecagelegenheden op de route, m.u.v. t’ Stoepke in Gameren, gesloten !
  2. Alle Horeca gelegenheden liggen nét niet op de route, wel er vlakbij. Het Hippisch Centrum en de MTS Brouwer(
  boerderij met ijs en koffie) liggen wél aan de route.
  3. Wandel de route “met de klok mee”!! Als je hem andersom is de bewegwijzering moeilijk te vinden op de dijk bij
  Nieuwaal.
  Veel wandelplezier met deze prachtige route !!

 10. Drie jaar geleden dit pad gelopen en vandaag weer (tegen de klok in). Half 8 stond ik in de uiterwaarden tussen lang nat gras, distels en koeien in Niewaal. Daarna nog langer plat gewaaid gras bij bos, (survival) en dan nog veel lang hooigras. Voetjes bleven niet droog. Tot en met de boterkampen werd niet gemaaid, daarna, vanaf de Lieskampen wel. De weg terug was heel anders, eerst lang pad langs water (mooi) en dan -ja toch- dwars door het dorp Gameren, (geen café, wel grote kerk, Versteld Vervormde Kerk, maar daar geen koffie) en het laatste stuk van zo’n 5 km asfalt, deels op dijk met wel mooie vergezichten. Bij het bos met liggend lang gras is een opstapje kapot, plank ligt in het gras. De bewegwijzering is matig, maar met minstens plattegrondje en wat creativiteit kom er wel uit. (letten op bordjes tegenovergestelde richting).
  Ik vond het toch een SUPER klompenpad. Als alles netjes gemaaid is, is het ook zo steriel.
  Dit ruige pad doet denken aan het Avervoorderpad en het Markluiderpad, beide ook erg ruig.
  Hard ongeveer 39 %. Thuis de schoenen weer verzorgd voor de volgende rit en tientallen hooizaden uit de sokken gepeuterd. Wat een dag weer.

 11. Op 16 mei dit pad gelopen. Een zeer afwisselend echt klompenpad met soms wat acrobatische overgangen naar het volgend stukje. Op de plek waar je je naar de volgende weide doorheen moet persen heb ik de prikkels van het prikkeldraad bij de doorgang plat gebogen. Op meerdere plekken moet je door vrij hoog struweel. Soms moet je door een “oerwoud” manshoog fluitenkruid. Dat groeit zo snel in dit seizoen dat je dat niet zinvol kan maaien. Wel zo mooi ook overigens; dus houden zo. Tip: dit pad niet in korte broek doen. Grote velden vol met boterbloemen in deze tijd van het jaar. Op enkele plekken ontbreken momenteel de bordjes maar met kaart en/of app zeer goed te doen.

 12. We hebben op zondag 14 april het Nywelepad gelopen.
  We zijn na Lieskampen, bij Zeedijk, punt 6, de weg kwijt geraakt. Geen bordjes om verder te kunnen.
  Eigen route terug gemaakt. Wat hebben we verkeerd gedaan ?

  En is het mogelijk om bij dit pad te vermelden dat op zondag alle horeca is gesloten !!

  Met vriendelijke groet, Anja Poleij

 13. Mooie route. Bij start met de klok mee lopen want bij het eerste stuk zijn wat lange stukken en het meest interessante komt dan aan t eind. Geen problemen bij route, zeker als je de klompenpaden app hebt. Daarop kun je prima zien waar je zit……bij twijfel.

 14. Een mooie route waar we op deze vrijdag 14-9-2018 geen andere wandelaars zijn tegengekomen. We liepen de route met ‘de klok mee’. Helaas is het vaak zoeken naar de bordjes. Lijkt alsof de route bordjes in tegengestelde (tegen de klok in) route zijn uitgezet. Op het lange wat saaie zuidelijke stuk mag bij wandelknooppunt A96 en de brug even verderop beslist een route orde (rechtdoor) komen.

 15. een paar fietsers en een enkele auto op de dijk en de rest van de tocht ben je alleen. wat is dat genieten die stite om je heen. breemwaard en lieskampen zijn pareltjes. er tussendoor loop je over het boerenland waar het gras ligt te drogen.hetzijn mooie weken geweest en de natuur is uitbundig . spechtenjongen die je hoort piepen in het nest.ooievaar op het nest ganzen met hun talrijke kroost kort om een heerlijke tocht .niks teklagen dan? nou die twee stukken graskade van slechts totaal 500 meter langs de middelwetering daar staan de ditels,brandnetels,gras,fluitekruid tussen heup en schouderhoogte hoog . met mijn korte mouwen en kortebroek zit ik met schrammen en brand in mijn benen dit verslag te tikken. maar klagen nee hoor want er is al over geklaagd en ik weet de definitie van onderhoud niet. al met al genoten van deze tocht.

 16. Pieter en Wil,

  dank voor jullie reactie. De vrijwilligers hebben over het prikkeldraad contact met de grondeigenaar om te kijken hoe we dit kunnen verbeteren. Het pad wordt maandelijks gecontroleerd. In overleg met grondeigenaren en gemeente proberen we zoveel mogelijk het gras kort genoeg te houden, soms kan het voorkomen dat dat niet op tijd lukt. Ook de bordjes in Gameren zullen worden gecheckt.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 17. paar maal geen bordje aanwezig. Ook 2 stukken met hoog onkruid. Bent gelijk nat. Verder goed.

 18. Gisteren (7-5-2018) dit pad gelopen onder de stralende zon. Een mooi pad waarbij we toch de opmerking moeten maken dat dit pad niet geschikt is voor al te dikke (zoals ik) mensen. Je door nauwe gaatje murwen is één maar als er dan om de paaltjes ook nog prikkeldraad zit dat is 2. Alleen is het al helemaal niet doen want je hebt natuurlijk geen ogen in je rug en door het prikkeldraad is al snel je kleding opengehaald. Er is ook achterstallig onderhoud op sommige stukken. Soms had je wel een kapmes nodig om door het onkruid van 1 meter hoog te komen. In Gameren is het uitkijken geblazen want daar zijn wellicht wat bordjes weggehaald. Maar verder…….toppie. O ja wat we wel missen zijn wat bankjes onderweg.

 19. Zeer mooi klompenpad, deze ! Vandaag genoten van het echte werk, laverend tussen koeievlaaien, klauterend over hekjes en tussendoor de mooiste Hollandse vergezichten in schitterend weer met mooie wolkenluchten afgewisseld met regenbogen en die lage zon van half november. Top ! En gelukkig weinig over verharde (auto)wegen.

  zeer dank !

 20. Vanmorgen om half 7 gestart en het klompenpad Nieuwaal gelopen. Nederland is mooi en ook dit pad is weer schitterend. Wat een afwisseling van landschap: de rivier, de sloten, de prachtig bloeiende graslanden, bos en de dorpjes Nieuwaal en Gameren. Halverwege genoten van een boterham en kopje koffie en opgeschrikt door groepje reeën. Onderweg nog een familie zwaan, verschillende torenvalken, buizerds en ander vliegend spul gespot. Echt een aanrader. Bewegwijzering samen met kaartje goed te volgen, wel goed blijven kijken. Ook was het gras op de meeste plekken gemaaid dus geen hinder tijdens t lopen.

 21. Vanmiddag de route tegen de klok in gelopen. Echt een route om tot rust te komen. Vrijwel geen andere wandelaar tegen gekomen.
  Bewegwijzering: kan absoluut beter. Op cruciale punten ontbreken stickers
  Gelukkig waren we gewaarschuwd. Tip voor potentiële wandelaars: ga in elk geval met z’n tweeën, twee paar ogen zien meer. Wij hadden daar profijt van. Kaart en/of app nodig. Wij hebben regelmatig het kaartje geraadpleegd, anders waren we er niet uitgekomen.
  Landschap: genieten ! Water, gras, wilde bloemen en planten, schepen, bos, weiland, koeien en schapen, heel veel vogels, rust en stilte. Was ons zoveelste klompenpad, tel beetje kwijt. Hopen er nog veel meer te gaan lopen. Dank aan de vrijwilligers en grondeigenaren.

 22. Het Nywelepad gisteren gelopen. Laat in de middag vertrokken, schitterend weer. Dit pad lopen, wat mij betreft van harte aanbevolen al blijft het uiteraard altijd een kwestie van smaak. Of je dat nu tegen de klok in of met de klok mee doet, mijn motto is: forget the clock, klompen aan en genieten maar.;) Wat een prachtige route. Had ook nog het geluk dat een patrijs het pad kruiste, al even geleden dat ik er 1 gezien had. Vond het pad zeer boeiend, van het begin tot het eind. Er zijn idd een paar plekjes waar de zeis doorheen mag. Mij stoort het niet, maakt het geheel nog wat avontuurlijker maar kan me een scheerbeurtje wel voorstellen.:) Net weer binnen de grenzen van Nieuwaal aangekomen en neergeploft op een bank en genieten van de schepen die voorbij komen. Het was pad # 40 en een absolute voltreffer. Cheers!

 23. Gewaarschuwd door eerdere reaties vroeg ik twee wandelmaatjes mee op te letten op klompjes in het veld.
  Er mogen absoluut meer klompjes op de route geplaatst worden en de klompjes mogen hier en daar beter zichtbaar geplaatst worden. Ook is het zinvol met een zeis paden zichtbaar en begaanbaar te maken. Sommige paadjes waren dicht begrooeid met braam, brandnetels en distels; niet fijn!
  Door dit alles en door het benauwde weer, vroeg de route ons veel energie.
  De route is prachitg, maar het kan aangenamer gemaakt worden.
  Ans de Bijl.

 24. Gisteren voor het eerst als kersverse vrijwilliger het Nywelepad gelopen. Als wandelaar loop ik veel verschillende tochten door heel Nederland. Genoten van hoe de natuur rondom het dorp Nieuwaal zich in de herfst laat zien. En dat zo dicht bij huis! Afwisseling doordat er gewandeld wordt door de uiterwaarden en weidegebieden. Ook zijn er veel vogels te spotten onderweg. Aanrader om ook eens te lopen! Blij dat ik mee mag werken aan het onderhoud van een schitterend klompenpad!

 25. Vandaag gelopen tegen de klok in. Bij begin 2 stickers gezien en de uiterwaarden ingelopen. Daarna heb ik bijna een uur geen sticker meer gezien. Omdat ik al gewaarschuwd was door Albert van H. (gastenboek d.d. 30 oktober 2015) liep ik maar steeds door. Op een gegeven ogenblik naar de hoge dijk en ik was in Zuilichem. Toen de hoge dijk maar teruggelopen totdat ik de stickers weer tegen kwam. Waarschijnlijk een mooi stukje Breemwaard gemist. Jammer dat er niets wordt gedaan aan de opmerkingen van de bezoekers van het gastenboek. Ook elders was de bewegwijzering matig.
  De route zelf vond ik geweldig mooi. Dat komt wellicht ook doordat de Bommelerwaaard niet in de buurt van mijn woonadres is. Hele andere landschappen. Ga er verder niets over zeggen, ervaar het zelf en ga maar lopen!
  Bij de Lieskampen had ik last van brandnetels en vooral van vervelende muggen.
  Maar het was weer dik de moeite waard, iedereen bedankt.

 26. Als je op zondag loopt is het hippisch centrum geen handig beginpunt: niet open, daarentegen is it stoepke op zondag al om 10 uur open en een prachtige locatie om te starten en eindigen, Let op dat er een hoogwaterroute is, als je de afslag daar voor mist moet je kilometers later weer keren …….

 27. hele mooie wandelroute vooral nu de natuur op zijn mooist is
  jammer dat er midden in t dorp gameren een groot span doek van de benzine pomp voor de bewegwijzering staat

 28. Vandaag de verkorte versie gelopen (11,3 km). Sommige stukken waren erg nat maar wel mooi. Sommige overstapjes waren inderdaad wat aan de hoge kant en de doorgangen in de uiterwaarden erg smal. We komen zeker een keer terug om de andere helft van de route te lopen.

 29. Mooie route, alleen ontbraken er helaas op sommige locaties routebrodjes en of routepijlen vnl langs de waal.

 30. Erg leuke wandeling met veel afwisseling
  Jammer dat hondenbezitters de verboden gewoon negeren en het verpesten voor anderen.

 31. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen staat er in de beschrijving, nou dat mag zeker wel en antimuggenspul; ) Het is een klompenpad met veel afwisseling , echt heel mooi en bijzonder.
  Het was een prachtige ( zware) wandeling
  zwaar door het hoge gras denk ik, en inderdaad de opstapjes zijn echt te hoog, er zijn ook paden die hebben er nog een klein opstapje voor zodat het net een trapje is,
  Wij zijn gestart bij Eetcafé/Cafetar ia Ons Trefpunt, Kerkstraat 7 in Nieuwaal waar het ook nog is gezellig was.
  We hebben een heerlijke mooie dag gehad.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.