Nywelepad

Ontdek het rivierengebied van Zaltbommel met haar historische gebouwen, oude kaden en vochtige hooilanden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Nywelepad (14 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 10 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: T-splitsing Kerkstraat – Waalbandijk in Nieuwaal

Opstappunt: Parkeerplaats Waalbandijk – Gamersche Waarden in Gameren.

Openbaar vervoer: Bushalte Kerkstraat in Nieuwaal (vanaf treinstation Zaltbommel).

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Nywelepad is te combineren met het Halostapad, het Jordenpad en het Hamarithapad. Eventuele overstappunten en -routes zijn aangegeven in het veld en op de kaart.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. 13-2-2024 Vandaag het klompenpad gelopen, niet fysiek maar door de foto,s die ik heb gemaakt in 27-6-2017.
  Bij de waal begonnen, veel bloemen, koeien gezien. Prachtige vergezichten. Bij boterkampen op een bankje gerust, daar zagen mijn man en ik een meerkoetje met 2 eieren en een jong dat was uitgekomen. De lieskampen was ook een mooi gebied. Bij ,t ouwe mestershuis een heerlijke klompenpad uitsmijter gegeten. Leuk om zo terug te kijken en herinneringen op te halen.

 2. Leuke rondwandeling! Mooie rivier- en polderlandschappen. Momenteel prima te lopen, geen modder blubber of dergelijke. Sommige stukjes langs het water wat lastiger lopen door gemaaide rietstengels, en op sommige delen wat brandnetels, maar dat mag de pret niet drukken. Amper iemand tegen gekomen, wat vandaag de dag echt een prestatie is!
  Mooie paddenstoelen op de route en nog wat leuke late bloeiers. Aanrader! Zou wel rekening houden met wind, het waait vandaag niet overmatig hard maar ben volledig uitgewaaid. Leuke wandeling, dank aan de vrijwilligers!

 3. Wat een heerlijk, afwisselend pad, ook nu nog in het najaar! Bij mij is het wel langer dan 14 kilometer. Vandaag was het goed gemaaid. Dank ..

 4. Vanmorgen heerlijk gelopen in de zon. De verkorte route was bij ons echter 11.7 km ipv 10 km…
  Het zou fijn zijn als de brandnetels bij de klaphekjes en overstapplanken verwijderd worden.
  Echte struinroute, een aanrader!

 5. Op 21 juli dit leuke, verrassende pad gelopen (mijn 127e klompenpad). Ik kijk veelal aan het begin hoe wij het rondje lopen om het mooiste deel voor het eind te bewaren. Wij hadden rustig droog zomerweer en ook op de wegen was het nergens druk dus wij konden volop genieten van de rust. Ook bij deze route werden wij weer verrast door de onverwachte stukjes natuur, dat gaf een gevoel van verwondering. Dit keer veel ooievaars gezien, maar ook zandbijen/holenbijen die actief waren in allerlei gaatjes in de dijk vlak bij onze doorgang. Wandelen langs de rivier blijft geweldig, de uitzichten het waterverkeer en de natuur, ook dit klompenpad is zeker de moeite van het wandelen waard, bedankt vrijwilligers.

 6. Een deel van het pad moet nodig gemaaid worden. Dat is het stuk na de Waal en asfalt weg en het stuk voor de kassen en het weiland. Het gras en onkruid staat er meters hoog.

 7. We liepen dit pad op 2e Paasdag 2023, dus 10 april. Het pad begon met een mooi stuk langs de Waal. Ook daarna waren er nog mooie delen. Maar de route werd wel eentoniger. En er waren relatief veel delen verhard.

  Die dag was er regen voorspeld. En die viel ook, zeker na 15:00. Dat beïnvloedde ons humeur, maar toch niet de objectieve mening over het pad zelf.
  Helaas redelijk veel drukkere wegen. En vanwege het weer liepen wij de korte versie (met routeverkorter). Daar viel het op dat veel stickers zo goed als onleesbaar waren geworden door weer en wind.

  Het laatste deel, over de Waalbanddijk, was met de regen en voorbijrazend verkeer, geen pretje. We hebben de nodige km’s aan wandelbeweging gekregen. Maar er zijn veel mooiere paden dan dit Klompenpad om die bij elkaar te rapen …..

 8. Vanmiddag dit verrassend mooie pad gelopen. Mooie afwisseling van het uitzicht op de Waal waar de uiterwaarden in Gameren volstroomden en de schepen bij Nieuwaal voorbij voeren, prachtige oude huizen in de dorpjes en de natuur bij de Boterkampen waar een aantal reeen door het besneeuwde land renden. De grond was in de weilanden was op bepaalde stukken net nog hard genoeg om niet te ver in de modder weg te zakken.
  Goed gemarkeerd, dank aan de vrijwilligers van dit pad.

 9. Mooie route. Alleen kwam ik op de waaldijk een poortje tegen dat was afgesloten en daar kon ik dus niet overheen, alternatief om lopen terug naar het dorp over de dijk eerste straat recht nog een keer rechts en dan de doodlopende straat in lopen tot het einde en daar de rout weer oppakken. Het zijn wel extra kilometers

 10. Naar aanleiding van onderstaande reacties hebben we het Nywelepad nagelopen. Er ontbraken diverse routeaanduidingen en andere waren onleesbaar geworden.
  De route aanduiding is nu weer op orde.

 11. Vanochtend dit fraaie rondje gemaakt.
  Begonnen in Gameren en met de klok mee. Eerste stuk op de dijk viel wat tegen, zeker nu met laag water lonkten de uiterwaarden. Maar na een tijdje toch de uiterwaarden in gedirigeerd en vanaf toen werd een steeds een stuk mooier.
  Geen last van te hoog gras, wel zoals hieronder aangegeven aan te raden met de app in de hand te lopen, soms zijn de bordjes erg spaarzaam of vervaagd.
  Aanrader om nu te lopen, lijkt me een pad dat later wel eens heel modderig kan zijn.

 12. Vandaag dit klompenpad gelopen. Ik wou het met de klok meelopen. Helaas keek ik bij het verkeerde startpunt. Dit zag ik pas bij terugkomst. Ik was daarom ook een beetje gedesoriënteerd. Liep al helemaal in Zuilichem. Weer teruggelopen naar een bepaald punt. Kon toch echt geen bordje meer vinden. Op gevoel gelopen. En hopen dat ik maar weer een bordje zou tegenkomen. En dat gebeurde. Weg vervolgd. En toch weer een bordje gemist. Al met al heb ik veel bordjes gemist of het was onduidelijk. Uiteindelijk heb ik 21 kilometer gelopen. Sommige stukken inderdaad zeer hoog gras. Maar dat mocht de pret verder niet drukken. En ach ik maak er maar het beste ervan. Bij snackbar het trefpunt erover gehad. De eigenaar was hiervan op de hoogte. De vrijwilligers kwamen gauw bij elkaar zei hij.

 13. Vandaag dit pad gelopen wat jammer dat deze zo slecht onderhouden wordt . Ik heb best alle bewondering voor de vrijwilligers maar als het niet lukt geef dat dan aan op de website zodat je als wandelaar kan besluiten wel of niet lopen Zo als het nu is raad ik iedereen aan het niet te lopen Wat heel jammer is het is een mooie wandeling met ook zeer vriendelijke Horeca onderweg .

 14. Ook wij hebben met 3 personen vandaag gewandeld. Dank aan de vrijwilliger (s) die dit pad onderhouden, dit is nu wel even weer nodig want ook wij constateerde dat er stickers onduidelijk zijn of helemaal weg, zeker vanaf de hoeven ( punt 9) naar lieskampen. Het is dat wij een plattegrond hebben en op een gegeven moment bij de routeverkorter kwamen. We hebben toen de wandeling bij de zeedijk weer kunnen oppikken maar ook verder kwamen we stickers tegen die erg vervaagd waren.
  Het is zo jammer want het is een hele mooie wandeling complimenten 👌.

 15. Fijne wandeling. Dank aan de mensen die deze wandeling onderhouden. We hebben er van genoten.
  Alleen wel heel hoog gras gedurende grote delen van de wandeling. Dit loopt echt onprettig.
  En de bordjes zijn soms verkleurd/onzichtbaar.
  Misschien goed dit na te lopen.

 16. vandaag dit mooie klompenpad gelopen, zijn gestart in Nieuwaal
  we hebben ervan genoten, buiten dat het prachtig weer was is de wandeling ook zeer de moeite waard.
  op een bepaald moment liepen we door een weide ,en moesten een soort van sluisje over en kwamen terecht bij enkele pony’s , op dat moment kwam er een jonge dame aanrijden in de net verlaten weide op een quad, en riep e.e.a. naar ons, wat onverstaanbaar was, toen we in de volgende weide liepen kwam ze ook daar naartoe ,en bleef daar rond rijden, ik heb ze gewenkt, want wilde weten wat er aan de hand was. een reactie bleef uit, we werden wel in de gaten gehouden, wat totaal niet nodig was we liepen aan de sloot kant, hadden geen hond bij ,wat was het probleem.
  later zagen we dat ze hoorde bij de ijsboerderij welke tegenover de zeedijk is gelegen.
  misschien hebben meerdere mensen deze dag zo’n ervaring gehad op dit punt, laat het weten in een reactie dan kan hier wellicht met deze mensen overgesproken worden.
  verder zijn er diverse aanwijzingen zodanig verkleurd dat er NIETS meer op te zien is misschien de route zelf eens nalopen en deze aanwijzingen vervangen

 17. Dag,

  Gisteren dit mooie pad gelopen. Soms miste er een bordje, zoals bij de ingang van De Lieskampen.
  Het andere punt weet ik helaas niet meer.

  Bedankt voor alle inspanningen om dit mooie pad begaanbaar te houden.

  groet,

  irma

 18. Heerlijk gewandeld op dit Klompenpad. De volle route is ruim 15 km, voornamelijk door het gras struinen. Ook een stukje langs het strandje gelopen. Mooie route, goed aangegeven, en makkelijk te volgen met de app.

 19. Vorige week heb ik dit pad gelopen en normaal gesproken laat ik geen opmerkingen achter maar nu wel. Ik vond dit een prachtige pad en hele mooie omgeving. Alleen de begroeiing was vreselijk, ik had die dag een korte broek aan mijn benen zaten vol met plekken van de brandnetels die ik niet heb kunnen ontwijken. Vele stukken waren vol gegroeid met brandnetels. Sommige stukken waar je over een hekje heen moest klimmen waren begroeid met onkruid daardoor kon je het opstapje niet eens zien. Echt zonde van dit mooie pad.

 20. Vandaag 13 sept. gelopen vanaf de dijk in Gameren tegen de klok in. Soms weinig bewegwijzering, zeker op zo’n lang stuk op de dijk. Gelukkig een rustige doordeweekse dag, dus weinig verkeer. Helaas in de uiterwaarden na Nieuwaal bordje gemist (of verdwenen/onzichtbaar) en flink wat kilometers te ver doorgelopen tot na Zuilichem. Volgende keer ga ik meer op het kaartje letten.
  Terug en de route weer opgepakt. Deze dag was overal gemaaid dus geen problemen met lang gras.
  Een heel lang recht stuk graspad wat moeilijk liep na punt 8, ik zwikte constant mijn enkel om…
  Al met al een prima pad!

 21. Vandaag het Nywelepad gelopen vanaf de parkeerplaats bij Gameren met de klok mee.
  Veel gras, lange en brede paden.
  Weinig asfalt maar op het grootste deel van de route het nodige verkeerslawaai.
  Wel veel van hetzelfde. Wij misten de afwisseling.
  Gelukkig ben ik een enthousiast gebruiker van de klompenpadapp – zonder de app is deze wandeling eigenlijk niet te doen. Wij misten namelijk nogal wat bordjes en niet alleen als een gevolg van het hoge gras.
  Alles bij elkaar een aardig pad maar niet meer dan dat.

 22. Dit is echt zoals ik een klompenpad ken: door de velden struinen. Met name het stuk lamgs de uiterwaarden is erg mooi.

  Let op! Bij de Zeedijk moet je volgens de route een stuk naar rechts, links en weer links en kom je weer op de Zeedijk uit. Ik zou dat stuk echt overslaan. Je loopt langs broedweides (ik zag geen bord met verboden toegang ofzo), maar ik kreeg toch sterk het gevoel dat dit voor vogels bestemd was en niet voor mensen. Een hele fazantenfamilie vloog verschrikt op, toen ze mijn geklungel in het gras hoorden. Hopelijk konden ze snel weer terug naar het veilige nest. Je ziet op dat stuk totaal niet waar je loopt. Je loopt echt letterlijk bijna de sloot in. Op het laatst moet je een soort hek over, maar dan moet je echt door de brandnetels – met korte broek en korte mouwen zoals ik vandaag – echt niet leuk!

  Dat lange stuk langs de weg, waar sommige andere reviews het over hebben – vond ik zelf niet saai. Wel prettig gewoon om zo een stuk weg te lopen en er was alsnog veel te zien.

  Met nat weer is dit trouwens denk ik echt niet te doen, maar een echte klompenpadkenner weet dat al!

 23. Vandaag het Nywelepad gelopen. Mijn bevindingen van dit Klompenpad zijn niet zo positief. Gestart bij de kerk in Nieuwaal. In het begin heb ik weinig van de Waal gezien, aangezien ik moest opletten dat ik niet in de mest liep. Dit stuk was met mest geïnjecteerd. Ok, dat moet ook gebeuren. Bij natuurgebied de Boterkampen stond het gras zo hoog, dat er bijna geen doorkomen aan was. Bovendien was er van rust geen sprake: 2 militaire helicopters bleven constant rondjes vliegen en maakten daarbij een boel herrie. Op het eind van deze hoek stapte ik bijna in een sloot, omdat je niet meer zag wat land en wat sloot was. Ter hoogte van Lieskampen moest je met een opstapje op de weg komen. Nou dat viel niet mee om je hierbij niet te branden aan de brandnetels en uit te glijden in een sloot. Het stuk door Lieskampen was wel ok. Daarna een heel saai, lang stuk langs de Jan Stuversdreef. Bij het Mestershuis wat genuttigd om te kunnen zitten. Tja, want in totaal heb ik tot nu toe 2 bankjes gezien. Op het eind stonden op de Waalbandijk wel een paar bankjes. Voor mij niet voor herhaling vatbaar.

 24. Het Nywelepad is echt een klompenpad pur sang. We liepen het pad op 27 juni 2021 vanuit de parkeerplaats in de uiterwaarden bij Gameren. Met de klok mee loop je eerst door het mooie dorp Gameren en vervolgens door de natuurgebieden ten zuiden daarvan. Een mooie afwisseling van graspaden en weilanden. We hadden geluk: het gras stond op sommige stukken zeker tot ons middel dus we liepen echt door de natuur te “waden”. Het laatste stuk door de uiterwaarden langs de Waal is een mooie beloning voor de inspanning als je eenmaal zo ver bent gekomen.
  De route is prima aangegeven! Beslist een aanrader.
  Zie voor ons videoverslag https://youtu.be/AirAu-1MDEE

  C&D

 25. 7-05-2021
  Prachtige wandeling. We hebben hem ook vanuit Gameren met de klok meegelopen dus het laatste stuk over de Waalbandijk!
  Gezien volop oranjetipjes, gehoord de rietzanger, gezien kieviten, ooievaars en de grote zilverreiger.
  Ook een genot om de wandeling weer eens af te kunnen sluiten op een terras in Gameren!

 26. Ik vind dit een prachtig pad, met een grande finale langs de Waal. De volgende keer ga ik in Gameren doorsteken naar de routeverkorter, want na Gameren leidt de hoofdroute langs een hele drukke weg met veel auto’s, motoren en wielrenners, ook landschappelijk een weinig interessant stuk (o.a. bedrijventerrein). Dan pak je bij de Lieskampen de route weer op en is de route in z’n geheel denk ik mooier (maar dat ga ik meemaken).

 27. Een straffe wind kon ons niet weerhouden en voor de tweede maal dit pad gelopen, nu andersom zodat we het stuk langs de Waal op het eind zouden hebben met de wind in de rug. Op 4 oktober 2020 liepen we dit pad ook met de belofte om in het voorjaar nog eens terug te komen. We zijn gestart in Gameren nabij het opstappunt bij de kerk. De ooievaar zat op zijn nest. Het eerste gedeelte is niet zo spannend door de bebouwing. Dan de lange dijk bij de Eskampen, wat saai recht stuk met in de vaart wat kuifeendjes . Veel mooie bloeiende sleedoorns. In de weilanden hadden we toch meer kieviten verwacht dan de 2 die we zagen. Kokkende fazantenhanen in overvloed. Andere weidevogels ontbraken (nog) Hierna door de Lieskampen en de Boterkampen met een drietal reeën. De bewegwijzering laat geen moment twijfel bestaan. Heel duidelijk. Opvallend veel plastic flesjes en bierblikjes op de Zeedijk, jammer dat mensen zo met de omgeving omgaan.
  Dan komt het mooie stuk langs de Waal met de schepen, veel ganzen, bergeenden en kleine strandjes met bossages langs het water.
  We hebben weer een fijne wandeling gemaakt en gingen tevreden naar huis.

 28. Vandaag dit pad belopen. Gestart bij de Kerk in Gameren met de klok mee. Fraai dorp trouwens. Eerste deel is niet heel spannend, maar dat wordt het wel al snel na de oversteek van de N322 richting de Lieskampen. Echte klompenpad ervaring: onverhard met als bonus 2 roedelsreeën. In totaal zo’n 20 dieren rustig grazend. Daarna door de Boterkampen, ook fraai. Het stuk tussen de N322 en de Waal is daarna een beetje eentonig, maar grotendeels onverhard door grasland. Geen modderen prima bewegwijzerd. In de late middag onder blauwe hemel door de uiterwaarden en over de Waalbandijk. Top! De ontluikende natuur, veel vogels, de rivier. Aanrader, dit goed bewegwijzerde pad. Wel bij de gekozen volgorde genomen te hebben: fraaiste voor het laatst bewaard met de zon in de rug langs de rivier. In totaal een handvol andere wandelaars tegen gekomen.

 29. Vandaag het pad volledig gelopen. Het deel langs de Waal is prachtig en goed te lopen. De vele delen door de weilanden zijn extreem blubberig, feitelijk onloopbaar. Het staat keurig aangegeven in de app, maar de werkelijkheid is nog erger. Waarschijnlijk prachtig in voorjaar en zomer, maar niet te lopen in de winter.

 30. Vandaag dit mooie pad gelopen. Langs de Waal gestart. Na een tijdje loop je tussen de weilanden door. Dit is een wat saaier stuk het is nu ook begin januari dat is ook niet de mooiste maand. Na een tijdje langs een 80 km weg gelopen te hebben ga je weer een natuurgebied in. Door het weiland loop je langs een nat gebied met vet gras. Hierna volgt na een stukje langs de rivier gelopen een ander natuurgebied. Mooi moet je gewoon zien. Zeven herten tegen gekomen en via Gameren loop je langs de uiterwaarden terug naar Niewaal. Mooi rivierenland.

 31. Met dreigende wolkenluchten gestart langs de druk bevaren Waal en verrast door de mooie Breemwaard. Kieviten, ganzen en smienten gezien en ook buizerds en valkjes. Een prachtig gebied. De verwachtingen werden hoog gespannen, áls dít al t begin is….. Helaas…Hierna eentonige stukken grasland, het gaf wel een weids uitzicht en met de dreigende wolkenluchten gaf dat reden tot het maken van veel foto’s. Maar spannend was t niet. Daarna kwamen we bij De Lieskampen en dat is een mooi stukje en zeker zal dat ook in de voorjaar/zomer zijn er vlogen nog wat vlinders en er bloeiden nog wat bloemen.
  Dan komt het gedeelte door Gameren met mooie boerderijen. Genoeg te zien! Koffie bij café t Stoepke, daar was het erg gezellig en genoeg ontsmettingsmiddelen voorhanden ivm Corona! In de ban van de mooie boerderijen daarna de dijk weer op en een flink eind gelopen en aahhh en ohhh van de mooie dijkhuizen toen we de bordjes niet meer zagen. Bij vertrek uit t cafe de verkeerde kant op gelopen.? we dronken echt alleen maar koffie. We zijn omgekeerd om de route goed op te pakken. Onze eigen fout, de bewegwijzering was perfect!! Zo kwamen we uiteindelijk op 18 km ipv 14. Toch willen we zeggen om dat stukje niet te missen er is zoveel moois op die dijk te zien!! Met klokkengelui werden we om 16 uur weer binnengehaald in Nieuwaal, de bevolking ging opnieuw ter kerke.
  De hele wandeling droog gehad en vanaf de Lieskampen zonder jas, heerlijk dag was dit en in t voorjaar lopen we het pad nog een keertje.

 32. Op 29 september het Nywelepad gelopen. Een echt klompenpad langs weilanden en slootjes. Mooie vergezichten en langs strandjes van de Waal. Leuk om door de wilde pony’s te lopen. Een mooi klompenpad, goed bewegwijzerd en een plezier om te lopen ???

 33. Vandaag voor het eerst een klompenpad bewandeld en niet 1, geen 2 maar meteen 3 aan elkaar geknoopt te weten het Baanbrekerpad, het Hamarithapad en het Nywelepad.

  Ik heb genoten van deze perfect gemarkeerde wandelroutes, de mooie natuur, de diversiteit in de ondergrond en niet te vergeten van de zon.

  Een mooie 38 km gewandeld.

 34. Gezien de positieve kritieken van de voorgaande wandelaars moest ik dit pad maar eens lopen.
  Het was warm vandaag, schapen en paarden zochten allemaal de schaduw. Ik ben vertrokken bij de Jumbo van Gameren, altijd genoeg parkeerplaatsen, en liep met de klok mee. Verrassend weinig asfalt op deze route, maar weer wel veel gras: brede paden en stukken door het weiland. Ik miste de smalle spannende paadjes, het was wat voorspelbaar. Ik miste meerdere keren bordjes en kan me niet voorstellen dat dat alleen door het hoge gras is, ik heb echt gezocht. Gelukkig biedt de app uitkomst. Verder vond ik op de grasstukken dat er weinig bankjes stonden.
  Het stuk door de uiterwaarden is weer mooi, altijd wat te zien. Tot Gameren gaat het daarna over de dijk: weg en later fietspad, maar dat was niet storend. Geeft mooie uitzichten.
  Al met al erg lekker gelopen.
  Filmpje komt t.z.t.

 35. prachtige route om te lopen. Zulke mooie vergezichten. Doordat het groen hoog staat zijn bordjes soms verstopt. Maar verder is route prima aangegeven. Is echt een aanrader.

 36. Afgelopen maanden verschillende klompenpaden gelopen; gisteren het Nywelepad. Wat is dat een mooie tocht!
  Tips: loop de tocht tegen de klok in en het eerste stuk niet over het fietspad (druk bij mooi weer) maar onderlangs de dijk.

 37. Wat een prachtige route. De verkorte variant gelopen tegen de klok in op zaterdag 30 mei. Eerst prachtig door de uiterwaarden. Waar we al vrij snel (na het “koeienhek”) verkeerd liepen. We gingen hier rechtdoor terwijl we naar links hadden gemoeten. Uiteindelijk weer terug, dus wat extra km’s. De aanduiding vonden we hier erg onduidelijk en dat hadden we eigenlijk ook op meerdere plekken op de route. Toch wel redelijk vaak stickers die ontbraken. De app hebben we dus eigenlijk wel steeds bij de hand gehad voor de twijfelgevallen. Na de uiterwaarden ga je door weilanden en langs sloten richting Lieskampen. De route erheen was wel door heel hoog gras en struikjes, maar dat hoort er ook bij. De Lieskampen is ook weer een prachtig gebied. Daarna dus terug naar het startpunt. Het laatste stukje was bebouwde kom.
  Kortom; een schitterend klompenpad. Veel afwisseling, prachtige natuur en nauwelijks mensen tegen gekomen. We gaan echt een keer wat eerder om de lange route te doen. Een aanrader in ieder geval.

 38. Mooie route met veel vogels, schapen en koeien. We hebben de verkorte route met de klok mee gelopen, maar moesten goed op de kaart blijven kijken. Bordjes moeilijk/niet te vinden in Gameren bij het autobedrijf en in de lieskampen na de vijver. Soms heel hoog gras: een lange broek aan? Fijn door/langs graslanden gelopen.

 39. Vandaag dit prachtige pad gelopen in voor mij onbekend gebied. Het fluitenkruid stond bijna tot aan mijn middel. Grote delen door weilanden en door 2 natuurgebieden, alleen het laatste gedeelte (tegen de klok in gelopen) over de dijk was op deze zondag erg druk. Verder vond ik het top.

 40. Sinds april dit jaar wordt ieder gelopen klompenpad in een blogje omgezet. Vandaag was het Nywelepad aan de buurt. Voor persoonlijke impressie zie ook: https://bit.ly/2yz3hBN
  Voor meer foto’s ga naar Instagram account van titiissprakeloos

  In niet te warm lenteweer genoten van de uiterwaarden langs de Waal, het nieuwe te creëren polderlandschap in de Bommelerwaard en op de dijk van Gameren terug naar Nieuwaal. Een fijne toch al hadden wij op het tweede gedeelte af en toe een bordje gemist, maar dat kan goed aan ons hebben gelegen. Bedankt vrijwilligers.

 41. 11 april 2020. Op misschien wel het mooiste moment van het jaar hebben we gisteren het Nywelepad gelopen.Het koolzaad stond weelderig in bloei en ook veel bomen bloeiden, Overal het eerste lichtgroene blad. De route was prachtig en gevarieerd, dank aan allen (vrijwilligers?) die voor ons planken over sloten legden, bordjes plaatsten, overstapjes maakten en de route uitstippelden (niet zo makkelijk tussen alle (door ons verfoeide) kassen). Op het stuk dat langs de Waal loopt begonnen we de verschillende vogels die we zagen te noteren. Aan het eind van de wandeling had ik een lijst van 24 soorten. Nog los van de vogels die we alleen hoorden (leeuweriken, rietvogels). Ik zal mijn lijst hier plakken:

  Meeuw
  Grauwe gans
  Nijlgans
  Kraai
  Tureluur (?) een vrij kleine steltloper die de plas in en uit liep.
  Aalscholver
  Meerkoet
  Fuut
  Kuifeend (of slobeend?)
  Wilde eend
  Blauwe reiger
  Zwartkopmees
  Kievit
  Grutto
  Roek
  Ooievaar
  Valk
  Spreeuw
  Ekster
  Kwikstaart
  Duif
  Buizerd
  Scholekster
  Roodborstje
  Mus
  Wij wonen sinds kort in Zaltbommel en dachten de waard al aardig te kennen, maar waren blij verrast de Boterkampen te ontdekken. Wat een prachtig stukje is dat! Op het bankje hebben we in de zon gezeten en naar de kieviten gekeken. Wat we ook heel mooi vonden waren de natte weiden na de Lieskampen (Achterbroek), bezaaid met pinksterbloemen.
  Een minpunt was dat de Lieskampen bijna was verwoest door de ronkende grote machines die niets ontziend brede diepe sporen hadden getrokken, kriskras door het bos. Wij begrijpen dat een griendbos moet worden onderhouden, maar zo grof…. Struiken omver gereden, bomen geknakt (omdat er andere op gevallen waren) en als resultaat huizenhoge stapels gekapt hout… Helaas waren met de bomen ook de klompenbordjes verdwenen, zodat we de route kwijtraakten. Die vonden we uiteindelijk wel weer en daarna volgde dat mooie pad langs de natte weilanden. In een van de sloten stond een nu zeldzame dotterbloem in bloei. Waterlelies, rietvogels! Wat ons tijdens de hele wandeling wel zorgen baarde was de beroerde kwaliteit van het slootwater. Overal vol mest, waardoor de “ouderwetse” slootbegroeiing en de kikkers en visjes ontbreken….
  Maar op het ooievaarsnest broedde een ooievaar. We zagen schapen met lammetjes. Al met al genoten we van een schitterende wandeling. Dank aan allen die het pad aanlegden.

 42. Deze prachtige wandeling loopt langs onze Bed & Breakfast in Gameren, aan de rivier De Waal. Hoogtepunten van de wandeling zijn ons inziens de uiterwaarden van De Waal en het natuurgebied de Lieskampen.
  Zeker de helft van de route gaat over onverharde paden, dus wandelschoenen zijn wel een “must”.
  Toch even de volgende aandachtspunten :
  1. Op zondag zijn alle horecagelegenheden op de route, m.u.v. t’ Stoepke in Gameren, gesloten !
  2. Alle Horeca gelegenheden liggen nét niet op de route, wel er vlakbij. Het Hippisch Centrum en de MTS Brouwer(
  boerderij met ijs en koffie) liggen wél aan de route.
  3. Wandel de route “met de klok mee”!! Als je hem andersom is de bewegwijzering moeilijk te vinden op de dijk bij
  Nieuwaal.
  Veel wandelplezier met deze prachtige route !!

 43. Drie jaar geleden dit pad gelopen en vandaag weer (tegen de klok in). Half 8 stond ik in de uiterwaarden tussen lang nat gras, distels en koeien in Niewaal. Daarna nog langer plat gewaaid gras bij bos, (survival) en dan nog veel lang hooigras. Voetjes bleven niet droog. Tot en met de boterkampen werd niet gemaaid, daarna, vanaf de Lieskampen wel. De weg terug was heel anders, eerst lang pad langs water (mooi) en dan -ja toch- dwars door het dorp Gameren, (geen café, wel grote kerk, Versteld Vervormde Kerk, maar daar geen koffie) en het laatste stuk van zo’n 5 km asfalt, deels op dijk met wel mooie vergezichten. Bij het bos met liggend lang gras is een opstapje kapot, plank ligt in het gras. De bewegwijzering is matig, maar met minstens plattegrondje en wat creativiteit kom er wel uit. (letten op bordjes tegenovergestelde richting).
  Ik vond het toch een SUPER klompenpad. Als alles netjes gemaaid is, is het ook zo steriel.
  Dit ruige pad doet denken aan het Avervoorderpad en het Markluiderpad, beide ook erg ruig.
  Hard ongeveer 39 %. Thuis de schoenen weer verzorgd voor de volgende rit en tientallen hooizaden uit de sokken gepeuterd. Wat een dag weer.

 44. Op 16 mei dit pad gelopen. Een zeer afwisselend echt klompenpad met soms wat acrobatische overgangen naar het volgend stukje. Op de plek waar je je naar de volgende weide doorheen moet persen heb ik de prikkels van het prikkeldraad bij de doorgang plat gebogen. Op meerdere plekken moet je door vrij hoog struweel. Soms moet je door een “oerwoud” manshoog fluitenkruid. Dat groeit zo snel in dit seizoen dat je dat niet zinvol kan maaien. Wel zo mooi ook overigens; dus houden zo. Tip: dit pad niet in korte broek doen. Grote velden vol met boterbloemen in deze tijd van het jaar. Op enkele plekken ontbreken momenteel de bordjes maar met kaart en/of app zeer goed te doen.

 45. We hebben op zondag 14 april het Nywelepad gelopen.
  We zijn na Lieskampen, bij Zeedijk, punt 6, de weg kwijt geraakt. Geen bordjes om verder te kunnen.
  Eigen route terug gemaakt. Wat hebben we verkeerd gedaan ?

  En is het mogelijk om bij dit pad te vermelden dat op zondag alle horeca is gesloten !!

  Met vriendelijke groet, Anja Poleij

 46. Mooie route. Bij start met de klok mee lopen want bij het eerste stuk zijn wat lange stukken en het meest interessante komt dan aan t eind. Geen problemen bij route, zeker als je de klompenpaden app hebt. Daarop kun je prima zien waar je zit……bij twijfel.

 47. Een mooie route waar we op deze vrijdag 14-9-2018 geen andere wandelaars zijn tegengekomen. We liepen de route met ‘de klok mee’. Helaas is het vaak zoeken naar de bordjes. Lijkt alsof de route bordjes in tegengestelde (tegen de klok in) route zijn uitgezet. Op het lange wat saaie zuidelijke stuk mag bij wandelknooppunt A96 en de brug even verderop beslist een route orde (rechtdoor) komen.

 48. een paar fietsers en een enkele auto op de dijk en de rest van de tocht ben je alleen. wat is dat genieten die stite om je heen. breemwaard en lieskampen zijn pareltjes. er tussendoor loop je over het boerenland waar het gras ligt te drogen.hetzijn mooie weken geweest en de natuur is uitbundig . spechtenjongen die je hoort piepen in het nest.ooievaar op het nest ganzen met hun talrijke kroost kort om een heerlijke tocht .niks teklagen dan? nou die twee stukken graskade van slechts totaal 500 meter langs de middelwetering daar staan de ditels,brandnetels,gras,fluitekruid tussen heup en schouderhoogte hoog . met mijn korte mouwen en kortebroek zit ik met schrammen en brand in mijn benen dit verslag te tikken. maar klagen nee hoor want er is al over geklaagd en ik weet de definitie van onderhoud niet. al met al genoten van deze tocht.

 49. Pieter en Wil,

  dank voor jullie reactie. De vrijwilligers hebben over het prikkeldraad contact met de grondeigenaar om te kijken hoe we dit kunnen verbeteren. Het pad wordt maandelijks gecontroleerd. In overleg met grondeigenaren en gemeente proberen we zoveel mogelijk het gras kort genoeg te houden, soms kan het voorkomen dat dat niet op tijd lukt. Ook de bordjes in Gameren zullen worden gecheckt.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 50. paar maal geen bordje aanwezig. Ook 2 stukken met hoog onkruid. Bent gelijk nat. Verder goed.

 51. Gisteren (7-5-2018) dit pad gelopen onder de stralende zon. Een mooi pad waarbij we toch de opmerking moeten maken dat dit pad niet geschikt is voor al te dikke (zoals ik) mensen. Je door nauwe gaatje murwen is één maar als er dan om de paaltjes ook nog prikkeldraad zit dat is 2. Alleen is het al helemaal niet doen want je hebt natuurlijk geen ogen in je rug en door het prikkeldraad is al snel je kleding opengehaald. Er is ook achterstallig onderhoud op sommige stukken. Soms had je wel een kapmes nodig om door het onkruid van 1 meter hoog te komen. In Gameren is het uitkijken geblazen want daar zijn wellicht wat bordjes weggehaald. Maar verder…….toppie. O ja wat we wel missen zijn wat bankjes onderweg.

 52. Zeer mooi klompenpad, deze ! Vandaag genoten van het echte werk, laverend tussen koeievlaaien, klauterend over hekjes en tussendoor de mooiste Hollandse vergezichten in schitterend weer met mooie wolkenluchten afgewisseld met regenbogen en die lage zon van half november. Top ! En gelukkig weinig over verharde (auto)wegen.

  zeer dank !

 53. Vanmorgen om half 7 gestart en het klompenpad Nieuwaal gelopen. Nederland is mooi en ook dit pad is weer schitterend. Wat een afwisseling van landschap: de rivier, de sloten, de prachtig bloeiende graslanden, bos en de dorpjes Nieuwaal en Gameren. Halverwege genoten van een boterham en kopje koffie en opgeschrikt door groepje reeën. Onderweg nog een familie zwaan, verschillende torenvalken, buizerds en ander vliegend spul gespot. Echt een aanrader. Bewegwijzering samen met kaartje goed te volgen, wel goed blijven kijken. Ook was het gras op de meeste plekken gemaaid dus geen hinder tijdens t lopen.

 54. Vanmiddag de route tegen de klok in gelopen. Echt een route om tot rust te komen. Vrijwel geen andere wandelaar tegen gekomen.
  Bewegwijzering: kan absoluut beter. Op cruciale punten ontbreken stickers
  Gelukkig waren we gewaarschuwd. Tip voor potentiële wandelaars: ga in elk geval met z’n tweeën, twee paar ogen zien meer. Wij hadden daar profijt van. Kaart en/of app nodig. Wij hebben regelmatig het kaartje geraadpleegd, anders waren we er niet uitgekomen.
  Landschap: genieten ! Water, gras, wilde bloemen en planten, schepen, bos, weiland, koeien en schapen, heel veel vogels, rust en stilte. Was ons zoveelste klompenpad, tel beetje kwijt. Hopen er nog veel meer te gaan lopen. Dank aan de vrijwilligers en grondeigenaren.

 55. Het Nywelepad gisteren gelopen. Laat in de middag vertrokken, schitterend weer. Dit pad lopen, wat mij betreft van harte aanbevolen al blijft het uiteraard altijd een kwestie van smaak. Of je dat nu tegen de klok in of met de klok mee doet, mijn motto is: forget the clock, klompen aan en genieten maar.;) Wat een prachtige route. Had ook nog het geluk dat een patrijs het pad kruiste, al even geleden dat ik er 1 gezien had. Vond het pad zeer boeiend, van het begin tot het eind. Er zijn idd een paar plekjes waar de zeis doorheen mag. Mij stoort het niet, maakt het geheel nog wat avontuurlijker maar kan me een scheerbeurtje wel voorstellen.:) Net weer binnen de grenzen van Nieuwaal aangekomen en neergeploft op een bank en genieten van de schepen die voorbij komen. Het was pad # 40 en een absolute voltreffer. Cheers!

 56. Gewaarschuwd door eerdere reaties vroeg ik twee wandelmaatjes mee op te letten op klompjes in het veld.
  Er mogen absoluut meer klompjes op de route geplaatst worden en de klompjes mogen hier en daar beter zichtbaar geplaatst worden. Ook is het zinvol met een zeis paden zichtbaar en begaanbaar te maken. Sommige paadjes waren dicht begrooeid met braam, brandnetels en distels; niet fijn!
  Door dit alles en door het benauwde weer, vroeg de route ons veel energie.
  De route is prachitg, maar het kan aangenamer gemaakt worden.
  Ans de Bijl.

 57. Gisteren voor het eerst als kersverse vrijwilliger het Nywelepad gelopen. Als wandelaar loop ik veel verschillende tochten door heel Nederland. Genoten van hoe de natuur rondom het dorp Nieuwaal zich in de herfst laat zien. En dat zo dicht bij huis! Afwisseling doordat er gewandeld wordt door de uiterwaarden en weidegebieden. Ook zijn er veel vogels te spotten onderweg. Aanrader om ook eens te lopen! Blij dat ik mee mag werken aan het onderhoud van een schitterend klompenpad!

 58. Vandaag gelopen tegen de klok in. Bij begin 2 stickers gezien en de uiterwaarden ingelopen. Daarna heb ik bijna een uur geen sticker meer gezien. Omdat ik al gewaarschuwd was door Albert van H. (gastenboek d.d. 30 oktober 2015) liep ik maar steeds door. Op een gegeven ogenblik naar de hoge dijk en ik was in Zuilichem. Toen de hoge dijk maar teruggelopen totdat ik de stickers weer tegen kwam. Waarschijnlijk een mooi stukje Breemwaard gemist. Jammer dat er niets wordt gedaan aan de opmerkingen van de bezoekers van het gastenboek. Ook elders was de bewegwijzering matig.
  De route zelf vond ik geweldig mooi. Dat komt wellicht ook doordat de Bommelerwaaard niet in de buurt van mijn woonadres is. Hele andere landschappen. Ga er verder niets over zeggen, ervaar het zelf en ga maar lopen!
  Bij de Lieskampen had ik last van brandnetels en vooral van vervelende muggen.
  Maar het was weer dik de moeite waard, iedereen bedankt.

 59. Als je op zondag loopt is het hippisch centrum geen handig beginpunt: niet open, daarentegen is it stoepke op zondag al om 10 uur open en een prachtige locatie om te starten en eindigen, Let op dat er een hoogwaterroute is, als je de afslag daar voor mist moet je kilometers later weer keren …….

 60. hele mooie wandelroute vooral nu de natuur op zijn mooist is
  jammer dat er midden in t dorp gameren een groot span doek van de benzine pomp voor de bewegwijzering staat

 61. Vandaag de verkorte versie gelopen (11,3 km). Sommige stukken waren erg nat maar wel mooi. Sommige overstapjes waren inderdaad wat aan de hoge kant en de doorgangen in de uiterwaarden erg smal. We komen zeker een keer terug om de andere helft van de route te lopen.

 62. Mooie route, alleen ontbraken er helaas op sommige locaties routebrodjes en of routepijlen vnl langs de waal.

 63. Erg leuke wandeling met veel afwisseling
  Jammer dat hondenbezitters de verboden gewoon negeren en het verpesten voor anderen.

 64. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen staat er in de beschrijving, nou dat mag zeker wel en antimuggenspul; ) Het is een klompenpad met veel afwisseling , echt heel mooi en bijzonder.
  Het was een prachtige ( zware) wandeling
  zwaar door het hoge gras denk ik, en inderdaad de opstapjes zijn echt te hoog, er zijn ook paden die hebben er nog een klein opstapje voor zodat het net een trapje is,
  Wij zijn gestart bij Eetcafé/Cafetar ia Ons Trefpunt, Kerkstraat 7 in Nieuwaal waar het ook nog is gezellig was.
  We hebben een heerlijke mooie dag gehad.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.