Oranjeveldpad

Ontdek het mooie buitengebied van Wenum en Wiesel en wandel langs de sporen van historische transportroutes, zoals waterlopenen een spoorwegtracé. Laat je verrassen door een nooit gerealiseerde snelweg en monumentaal landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Oranjeveldpad (14 km).

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 11 of 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Wenumse Watermolen, Oude Zwolseweg 164 in Wenum Wiesel.

Opstappunten: Casa Bonita, Anklaarseweg 91 in Apeldoorn (het parkeerterrein is te bereiken via begin Stadhoudersmolenweg inrit na bushalte) en Ramsbrug, Ramsbrugweg in Wenum.

Openbaar vervoer: Bushalte Papegaaiweg in Wenum Wiesel.

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u zowel links- als rechtsom kunt lopen.

Route combineren: U kunt het Oranjeveldpad combineren met het Holhorsterpad en het Kopermolenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. De route tegen de klok in en bij het laatste paaltje met keuzepunt G65 nadat we langs het veld met zonnenpanelen hadden gelopen zou het handig zijn dat daar een verwijzing zou staan met aanlooproute terug naar de watermolen in Wenum Wiesel. Verder alle complimenten voor deze mooie en afwisselende route.

 2. De route tegen de klok in en bij het laatste paaltje met keuzepunt G65 nadat we langs het veld met zonnenpanelen hadden gelopen zou het handig zijn dat daar een verwijzing zou staan met aanlooproute terug naar de watermolen in Wenum Wiesel. Verder alle complimenten voor deze mooie en afwisselende route.

 3. Vandaag dit pad gelopen de klok in. Dit pad wordt gekenmerkt door lange rechte stukken, dit maakt het pad een stuk minder aantrekkelijk. Hier en daar flink wat natte stukken, maar daar was wel doorheen te komen. Bewegwijzering was prima.

 4. Vandaag dit pad gelopen de klok in. Dit pad wordt gekenmerkt door vele lange rechte stukken, dit maakt het pad een stuk minder aantrekkelijk. Hier en daar flink wat natte stukken, maar daar was we ldoorheen te komen. Bewegwijzering was prima.

 5. Ve;e wandelaars lopen met navigatie. Is het een idee om GPX bestanden op deze site te zetten ?

 6. Vandaag bij mooi weer het Oranjeveldpad gelopen, we hadden de route bestudeerd en zagen dat het geschikt was voor deze natte periode, veel verharde loop gedeelten.
  We hadden niet zo’n trek het zuidelijke gedeelte van de route te lopen gezien dat dit door het industrieterrein liep.
  Begonnen bij de ramsbrug waar voldoende parkeer gelegenheid is, direct op de route en met de klok mee gelopen.
  Dus hebben wij langs de grift de afslag links voor de zonnepanelen genomen en een deel van de voor ons bekende kopermolenpad weer gelopen naar de westelijke kant van de route.
  En in wiesel de route weer opgepikt, het is hier voor ons bekende omgeving.
  Het is een mooie route en goed uitgezet

 7. Op 27-1 hebben wij dit klompenpad gelopen. Veel eerdere wandelaars geven in de reacties aan dat de route niet goed uitgezet is. juist hierom hebben wij goed opgelet tijdens het wandelen, maar we hadden werkelijk nergens een verkeerde route genomen. Alles was duidelijk aangegeven. En wat betreft de modder: viel reuze mee! Ik kan me voorstellen dat het wel wat modderiger is wanneer het een week lang aan één stuk geregend heeft, maar nu viel het mee! Verder een aanrader! Deel langs industrie rook inderdaad niet fris, maar dat is na een paar meter ook weer voorbij.

 8. Super mooi klompenpad bij ons in de achtertuin in Vaassen.
  Het is een klompenpad dus niet zo zeuren over een beetje modder. Kom op mensen ……

 9. Op 27-1 gelopen, een mooie zonnige dag. Daardoor lijkt het voorjaar alweer dichtbij. Gestart nabij de Anklaarseweg, tegen de klok in. Ondanks de waarschuwingen voor slechte begaanbaarheid ivm natte stukken viel dat erg mee. Weliswaar liepen we op onze laarzen, maar kwam vocht het niet veel hoger dan onze wreef. De industrie aan het begin rook niet zo fris, maar al gauw was dat voorbij. In de zon was de berkenlaan De Flesse echt schitterend om te zien, en daardoor ook het hoogtepunt. Het startpunt hebben we links laten liggen, daardoor hebben we deze keer de Kopermolen niet gezien. Maar die hadden we enkele jaren geleden al gezien bij het gelijknamige klompenpad. Het landschap is afwisselend, en we zagen de eerste hazen achter elkaar aanjagen. Door de gekozen richting konden we heerlijk afsluiten bij de Hamer.

 10. Zoals eerder al aangegeven, dè route is nog niet goed uitgezet. Vandaar het lange stuk langs het fietspad.
  Excuses hiervoor.

 11. Vandaag deze route gelopen. Ik ben gestart bij de Ramsbrug. Voordeel hiervan is dat je de aanlooproute niet hoeft te lopen en je hebt in het begin meteen het lange rechte fietspad en het lelijke Zonnepark. Ik had de reacties gelezen dat sommige stukken erg modderig waren. Omdat de afgelopen nachten nog behoorlijk had gevroren heb ik de gok genomen. Deze pakte goed uit. De ondergrond wat goed bevroren en nergens modderig. Wel waren de plekken goed zichtbaar die zonder vorst erg modderig zijn. Het aandeel verhard vind ik persoonlijk teveel. Ook liep je een paar keer over lange rechte stukken fietspad of brede zand- asfaltwegen. Deze konden mij ook niet bekoren. De omgeving is wel afwisselend en verveelt nergens.

  Vrijwilligers, bedank voor het uitzetten van deze route.

 12. Op 16 januari het Oranjeveldpad gelopen. Het had licht gesneeuwd en daardoor waren de soms modderige paden erg verraderlijk. Dachten we dat het goed begaanbaar was zakten we regelmatig door het ijs tot diep in de modder…. veel naar de voeten kijken dus waardoor we veel misten van de omgeving. Een wel afwisselende route, langs de Grift erg mooi met de hoge riet kragen en vele vogels. Zelfs de mandarijn eend gezien. Een prachtig pad maar met nat weer en na regenval op sommige stukken bijna niet te lopen en erom heen ook bijna niet mogelijk. Desondanks een mooie wandeling zelfs de zon kwam er nog door voor ons 🌞

 13. Gisteren genoten van dit klompenpad (mijn 141e dus ik begin ervaren te worden), wat een mooi afwisselend pad is dit, veelal over onverharde wegen en het lijkt wel een aaneensluiting van kleine paadjes (zelfs langs het industrieterrein is zo niet hinderlijk. Wij hadden geluk want de ondergrond en de ondergelopen weilanden waren nog begaanbaar omdat de vorst nog in de grond zat, de komende dagen zal het vast drassiger worden. Een aanrader dit pad, wel nog een enkele tip. Een gedeelte van de route loopt dit pad samen met een ander klompenpad, maar dan is niet altijd duidelijk welke route het Oranjeveldpad loopt, er mag her en der nog wel een aanduiding bij. Wij zijn bij de molen gestart (mooi) ,hebben de aanlooproute gevolgd en zijn linksaf gegaan, toen wij terugkwamen op dit punt na afloop was niet aangegeven dat de aanlooproute (nu) naar links was, gelukkig herkenden wij de plaats want….. de foto bij dit pad is zeer terecht, wij hebben 4x een ijsvogel gezien (mogelijk deels de zelfde, precies op de plaats zoals genoemd, bij de meanderende Grift, zelfs met een visje in de snavel, die hij liet vallen, weer opdook en daarna op at, onze dag was weer goed, genoten, bedankt SLG en vrijwilligers.

 14. Vandaag prachtig wandelweer, dus eropuit en dit nieuwe pad verkennen. Ik ken deze omgeving goed en toch dankzij dit pad weer veel nieuwe paadjes ontdekt! De modder en de plassen waren stijf bevroren, dus we hebben geen omwegen hoeven maken en we konden het hele pad in alle rust en met droge voeten afmaken. Het is een leuk en afwisselend pad, door verrassende stukken, zoals het bedrijventerrein. Veel vogels gespot. In de zomer nog eens doen, dan ziet het er weer heel anders uit! Oja, planken neerleggen enzo, zoals Chris voorstelt: dit pad is nog maar een paar weken open en de omstandigheden zijn extreem. Je kunt niet van de vrijwilligers verwachten dat ze meteen met vlonders in de weer gaan. Bovendien weet ik ook niet of de landeigenaren daar toestemming voor willen geven. Inderdaad plannen, want klompenpaden kunnen behoorlijk zompig zijn!
  Wij hebben genoten!

 15. Van het weekend 7 januari 2024 deze mooie prachtige klompenroute gelopen.
  Ondanks de vele regen van de afgelopen weken.
  Toch bewandelbaar.!!
  Ja bij 4 plekken onderweg 2xmodder en 2x hele grote plassen met water.
  Als je een beetje behendig ben. Kun je er langs heen.
  Natuurlijk het is wel uit kijken waar je op staat.
  En goed uit kijken voor bramen takken.
  Voor de rest niet modderig.
  Mooie omgeving.
  Wij liepen vanuit het startpunt.
  Laatste stukje over de weg gegaan en niet meer over de aanloop route. 17km.

 16. Dag klompenpad lopers, door de hevige regenval zijn sommige delen van het Oranjeveldpad haast onbegaanbaar. Er staat op sommige plekken meer dan 30 cm water, om lopen kan meestal wel. Maar kijk hier zelf naar, er is 1 omleiding aangegeven de rest is voor ons onbegonnen werk.
  Vriendelijke groet Jenny Mijnheer (coördinator)

 17. Ook wij hebben vanmiddag dit nieuwe klompenpad gelopen.Wij zijn gestart bij opstappunt Ramsbrug,aangezien je dan 14 km loopt,vanaf startpunt schijnt het 18km te zijn .We zijn ri.Apeldoorn gelopen, langs het zonnepark Wenumseveld, de Koningsbeek,langs t voormalige tracé Rijksweg 50 en langs de Wiesselseweg ,de Windhoek en over de groeneveltweg.Het was prima wandelweer,er zaten wat lange stukken tussen,maar niet erg,het was een mooie route,verhard en onverhard.Er zitten echter zeker 3 stukken tussen waar het erg nat is! Idd. ook,waar de vorige wandelaar het over heeft,stukken tussen de punten 4-3 en tussen 3-2, idd.staat daar op stukken héél véél water,enkelhoogte! Achteraf hadden we beter de Groeneveltweg rechtdoor kunnen lopen,ipv. Voorbij de Oude Zwolseweg linksaf te slaan om die lus te maken,want dan kom je weer op dezelfde weg uit en sla je het erg natte stuk over!( bij minder natte tijden,zeker een leuk stukje) Het laatste stuk langs de Grift weer terug,via graspaadje,mooi stukje.Al met al hebben wij toch genoten van deze wandeling,wel ook de app erbij gebruikt,soms was het beetje onduidelijk.

 18. Vandaag 20 december mijn 120ste klompenpad gelopen onder prima weersomstandigheden, droog en zelfs af en toe zon. Hoge, waterdichte (berg)schoenen aangetrokken omdat de reacties en de website aangaven dat sommige stukken wat drassig kunnen zijn. Ik weet dat het gisteren de hele dag geregend heeft, maar de week ervoor was het weer droog. Toch is de grond verzadigd en dat blijkt wel in de weilanden aan weerszijden van punt 3 op de kaart, dus tussen 2 en 3 en tussen 3 en 4. Daar zijn de plassen zo groot en diep dat het water tot ver boven je enkels uitkomt. Hoge, waterdichte schoenen helpen dan zelfs niet meer. En geen uitwijkmogelijkheid (hoge heggen met prikkels of schrikdraad. Mijn tip voor deze wandeling van 14 km: doe dat in droge perioden of met kaplaarzen aan. Of leg houten klossen met planken erop, zoals bij andere kp. Of geef omleiding tijdig aan. Zo was het in ieder geval niet te doen, moest tijgeren onder schrikdraad door nat weiland om erg grote en diepe plas te omzeilen (rechts van punt 3 op kaart). Ben heel veel gewend met wandelen maar dit kan niet de bedoeling zijn van een klompenpad.

 19. Ik heb vandaag deze route gelopen. Wat mij opviel was dat de aanlooproute vanaf de Wenumse Watermolen niet helemaal goed gemarkeerd lijkt te zijn. Je loopt op enig moment op het fietspad, aan de achterzijde van Witteveen Mechanisatie. Dan moet je linksaf, het Kopermolenpad heeft wel een pijl naar links (wat feitelijk loop je al vanaf het startpunt het Kopermolenpad), maar het Oranjeveldpad heeft alleen een schildje en dus geen pijl – waarbij de indruk wordt gewekt dat je rechtdoor moet. Indien nodig: ik heb een foto.

  Op dit moment is één deel van route meer een beekje geworden, dus echt wat meer dan alleen maar drassig. Niet erg als je goede waterdichte schoenen hebt, niet handig als je redenen hebt om aan de kwaliteit van je schoenen te twijfelen. Uiteraard is dit geen kritiek op de wandeling zelf, maar vanwege de vele regen van afgelopen tijd wel iets om rekening mee te houden.

 20. Ik heb deze mooie wandeling op 17 december mogen lopen.
  Het was die dag fantastisch mooi weer.
  Ik ben begonnen bij het startpunt Wenumse watermolen, langs het water naar de route, de aanloop route is ongeveer 2 km voor je bij de route bent.
  Je loopt dus 4km extra,persoonlijk vind ik dit geen straf, alleen als je dit niet wilt is het aan te raden om bij een opstappunt te starten.
  Mooie afwisselende route, langs het fietspad is wel een lang recht stuk, en het stukje industrie terrein is wat saai.
  Verder een mooie route, over onverharde drassige paden, precies zoals een klompenpad hoort te zijn.
  Groot compliment naar de vrijwilligers die deze route hebben aangelegd en mogen gaan onderhouden.

 21. Zaterdag, 16 dec, jl., dit klompenpad gelopen. Gestart bij de Wenumse watermolen (aanlooproute), daarna rechtsom de route vervolgd en helemaal gelopen en via de aanlooproute weer terug, totaal plusminus 19 km.
  Wil je 14 km. lopen, moet je niet starten bij de Wenumse watermolen maar bij een van de opstappunten.
  Een volgende keer zouden wij ervoor kiezen vanaf de Wenumse watermolen de aanlooproute te volgen, aan het eind rechtsaf en bij de Kopermolenweg de route verkorting kiezen. Ons inziens heb je dan het mooiste deel van klompenpad gelopen.
  Er is weliswaar overlapping met het Holhorster- en Kopermolenpad maar dit vonden wij niet bezwaarlijk.
  Onderweg mooie dingen gezien. Door de weersomstandigheden zijn sommige stukjes op dit moment wat drassig.

  Vr gr.
  Berta en Klaas
  Nunspeet

 22. Gisteren liepen wij het Oranjeveldpad.
  We werden een beetje op het verkeerde been gezet door de tekst “aanlooproute”. Op de oude spoorlijn liepen wij door ( dom van ons) en misten dus verdere tekens. Mooi gewandeld door Wenum – Wiesel en bij het traject Rijksweg 50 konden we weer aanhaken op het Oranjeveldpad. Prachtig stuk, die Rijksweg 50.
  Ondanks alles genoten van de wandeling, de omgeving en het mooie weer.
  We doen her nog eens over.

 23. Dag allen,
  Hartelijk dank voor jullie feedback! Altijd welkom! Fijn dat jullie genoten hebben.
  Wij zijn er ons van bewust dat op enkele punten de bewegwijzering nog aangescherpt/ ‘gefinetuned’ moet worden.
  De route leidt bijvoorbeeld niet geheel over het fietspad langs het kanaal maar leidt langs deels over onverharde stukjes langs de oever van de naastgelegen Grift. De bewegwijzering wordt daar spoedig aangepast.
  Misschien dat Peter dat traject dan nog eens kan verkennen 😉

  groeten, Martijn van SLG

 24. Vandaag met prima winterweer dit nieuwe klompenpad gelopen. Ondanks dat we al bijna 30 jaar in deze omgeving wonen en veel wandelen toch aardig wat mooie nieuwe paden ontdekt dankzij deze route. Inderdaad is het hier en daar wat modderig/drassig maar met goede waterdichte schoenen is het te doen. De bewegwijzering is over het algemeen goed, al misten we in de buurt van Casa bonita een aanwijzing. Kan ook aan ons liggen, misschien niet goed opgelet aan het eind van de tocht. Verder is er ergens een hek waar opstaat dat je er alleen door mag als je toestemming van de eigenaar hebt. Het zou handig zijn hier een klompenpadplaatje met pijl te plaatsen zodat je weet dat je wel dit terrein op moet gaan om je route te vervolgen. Tenslotte: hier en daar een extra bankje plaatsen kan geen kwaad.

 25. Leuk om weer een nieuw klompenpad te kunnen lopen in mijn eigen omgeving. Ik vond het een leuk pad, maar ben iets minder enthousiast als Steven hier onder beschrijft. Vooral het lange rechte fietspad langs het kanaal is wat eentonig. En dat zonnepark maakt het er niet fraaier op. Maar daar staan hele leuke en afwisselende stukjes tegenover. Af en toe “miste” ik een aanwijzing en had echt de app nodig om mijn weg te vinden. Sommige stukjes zijn nog erg drassig/modderig, maar dat mag de pret niet drukken

 26. Het Oranjeveldpad, een splinternieuw klompenpad rond Wenum Wiesel in de gemeente Apeldoorn.
  We kruisen een paar keer het Kopermolenpad, het andere klompenpad rond Wenum Wiesel.
  Ik volg een poos de Koningsbeek, passeer meerdere vistrappen, loop over smalle paadjes, over bruggetjes en door weilanden. Kortom, een echt klompenpad.
  video: https://youtu.be/RoJC3weJfEw

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.