Overlangbroeksepad

Wandelen over landgoederen, door essenhakhoutbosjes en houtwallen. Ontdek het mooie buitengebied van Wijk bij Duurstede en Leersum. Wandelen door het gebied van overgangen: het rivierenlandschap van de Kromme Rijn, het coulissenlandschap van de Langbroekerwetering en het kampenlandschap van de Utrechtse Heuvelrug. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Wandeling: Overlangbroeksepad (11 km).

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt Wijk bij Duurstede: parkeerplaats Havenweg 2, Wijk bij Duurstede. Het startpaneel staat verderop bij de stadsmuur.

Startpunt Leersum: Parkeerplaats aan de Utrechtsebaan, Leersum (zijweg van de N226 Leersum-Maarsbergen, ter hoogte van kilometerpaal 63,1). Openbaar vervoer: Bushalte Donderberg (10 minuten lopen)

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp

Route combineren: U kunt het Overlangsbroeksepad combineren met het Gerrit Achterbergpad. Overstappunten zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag was het een prachtige wandeldag, en hebben het Overlangbroeksepad in combinatie met het Gerrit achterbergpad gelopen.
  De klopenpaden opzich zijn geen rondjes, dat was voor ons altijd lastig en hadden we deze al een tijdje overgeslagen.
  Het was een goed idee van Peter en Marian om je eigen variant er op los te laten
  We zijn in wijk bij Duurstede bij de haven begonnen, met de klok mee eerst de Gerrit achterbergpad de linkerbuitenkant paden gelopen richting Doorn.
  Daar bij het overlooppunt gelopen naar het Overlangbroeksepad, en dit pad weer terug naar Wijk bij Duurstede.
  Deels zijn de bospaden slecht te belopen, veel modder en glijpartijen.
  Het was een mooie dag, Wijk bij Duurstede is een mooie stad, we hadden ruim 20km gelopen.
  Van de ruim honderd klompenpaden die we hebben, staan deze klompenpaden niet hoog op onze lijst.
  Maar we hadden een heerlijke wandeldag.

  Één opmerking hebben we wel, al willen we niet negatief zijn.
  De bordjes van de Gerrit achterbergpad zijn slecht te lezen in Wijk bij Duurstede, sommige zijn nagenoeg wit.
  En bij het eerste modderige bospad ligt een boom over het pad.

 2. Vandaag dit pad gelopen, wij hadden het Gerrit Achterbergpad al gelopen,dus hebben stuk bij Wijk bij Duurstede overgeslagen.En zijn ook niet op de parkeerplaats aan de Utrechtsebaan gestart maar bij parkeerplaats Parc Broekhuizen en hebben onze eigen variatie gemaakt van deze route en kwamen zo op bijna 14km uit.Eerst de routeverlenger gepakt bij Parc Broekhuizen, daarna de originele route gevolgd ri.Wijk bij Duurstede, deze gevolgd tot het overstappunt,daarna een stukje langs de weg(Amerongerwetering).Even verderop een leuk stukje door t bos Kolland en Overlangbroek,in Overlangbroek zijn we niet linksaf geslagen maar rechtsaf langs de kerk St.Hyacinthus ,hier tegenover stond een picknicktafel waar we onze broodjes genuttigd hebben.Even verderop kom je langs kasteel Zuilenburg,het is dat we het wisten dat daar een kasteel lag,maar ziet er meer als een huis uit,niet bijzonder.We wandelen de Langbroekerdijk af tot de Amerongerwetering en gaan hier linksaf,loop je wel langs de weg,wel leuk al die bruggetjes naar de huizen toe.Later slaan we weer linksaf de Gooyerdijk op,een weg tussen de weilanden door,met uitzicht naar de bossen vd Utrechtse Heuvelrug.Aan t einde bij de bocht slaan we weer rechtsaf en zitten we weer op de originele route naar Parc Broekhuizen. Je kunt er dus best een soort rondje van maken.Het was heerlijk weer,heerlijk rustig onderweg,wel 2 hele modderige stukken waar het wat glibberen was,maar dat mocht de pret niet drukken.Een leuke wandeling in een mooie omgeving!Vooral Parc Broekhuizen is echt de moeite waard.

 3. Het Overlangbroeksepad is een bijzonder klompenpad, het is geen rondwandeling, maar een route van Wijk bij Duurstede naar Leersum.
  Ik parkeerde de auto net buiten Leersum en fietste naar de haven van Wijk bij Duurstede. Daar begon mijn tocht met een prachtig stuk dwars door de oude binnenstad. Over de Kromme Rijn volgde een flink stuk langs de weg naar een avontuurlijk stuk vol met smalle en spannende paadjes, maar ook helaas zonder bankjes. Sommige stukken waren wel erg lang en recht….. Een melkveehouderij met een ijsmachine (€2, heerlijk ijs, ik nam er twee) kwam als geroepen. Tenslotte een afwisselend stuk over een landgoed naar Leersum.
  Een aardig klompenpad met een enkel leuk en verrassend stukje route.
  video: https://youtu.be/gZhKoI-JXWo

 4. We hebben heerlijk gewandeld vandaag, op het Overlangbroeksepad. Het eerste stuk gaat door het pittoreske Wijk bij Duurstede. Daarna wisselen stukken door de natuur en gedeeltes langs de weg elkaar af. We ondervonden nauwelijks hinder van het verkeer – het was niet druk vandaag (woensdag).
  Vanwege de hoge temperatuur was het prettig om regelmatig beschut, onder de bomen te kunnen lopen.
  De routeverlenger over landgoed Broekhuizen is een mooie toevoeging, die ik zeker niet zou overslaan.

 5. Beste VL,

  Dank voor uw reactie. Bij het eindpunt (Leersum) kunt u gelijk instappen bij Bushalte Donderberg Leersum richting Doorn. In Doorn stapt u over naar een bus richting Wijk bij Duurstede. Er is goede aansluiting, maar u moet wel één keer overstappen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Klompenpaden

 6. Beste medewandelaaars,
  Even een vraagje: door de enthousiaste reacties op dit pad wil ik hem binnenkort ook graag gaan lopen. Is het goed te doen om met het OV weer terug naar het beginpunt te komen?
  Ben benieuwd naar de ervaringen.
  Hartelijke groet!

 7. Vandaag klompenpad een echt klompenpad
  Heel mooi tussenstuk veel modder wel te doen even wat onduidelijk bij gedeelte
  Waar ze bezig zijn geweest met kraan

 8. Op 12 oktober het Overlangbroeksepad gelopen. Eén auto aan het startpunt en één op het eindpunt. Een leuke route langs wei en bos. Wel veel gladde klei paden en af & toe wat veel verhard. De valwind schade is nog wel goed zichtbaar in Leersum maar de wandelpaden zijn vrij van takken en omgevallen bomen. Ook goed de app erbij houden want de route borden laten soms wel te wensen over. We hoorde dat ze van de omgevallen bomen bankjes willen maken voor in het bos. Daar zijn we zeker blij mee, want op de hele route waren er maar drie 👍

 9. Een kleine aanvulling: ik las zojuist dat landgoed Broekhuizen en de paden daaromheen vanaf vrijdag 1 oktober weer open zijn. Dat maakt deze wandeling nog mooier.

 10. Nog een kleine aanvulling: ik las zojuist dat landgoed Broekhuizen en de paden daaromheen vanaf vrijdag 1 oktober weer open zijn. Dat maakt deze wandeling nog mooier.

 11. Vandaag het Overlangbroeksepad gelopen in combinatie met het Gerrit Achterbergpad.
  Ik woon om de hoek maar deze paden nog nooit officieel gelopen.
  Gestart in Doorn, geëindigd in Leersum.
  Zo’n 25 km in totaal.
  Leuke combinatie van twee redelijk vergelijkbare klompenpaden.
  Leuk op het Overlangbroeksepad: heel veel smalle paden, Wijk bij Duurstede (geweldig leuk stadje en het was ook nog markt vandaag) en de afwisseling. Ook op dit pad in de regel heel erg rustig in een prachtig landschap .
  Iets minder leuk: ook hier toch de hoeveelheid asfalt, al was er altijd wel het nodige te zien. Het stuk lopen langs de Amerongsewetering is eigenlijk levensgevaarlijk – zelfs met de auto kom ik hier niet graag. Gelukkig was het niet al te lang.
  Bij Leersum is een aantal echt leuke paden die ik al kende van eerdere wandelingen nog altijd afgesloten na de valwind in juni. Het alternatief is meer asfalt. Ik zou aanraden om nog even te wachten met dit klompenpad tot alles weer open is – dat maakt toch een groot verschil in beleving.
  Ik had een heerlijke wandeling.
  Grote complimenten voor de vrijwilligers die ondanks de beperkingen als gevolg van de valwind een mooie route aan elkaar hebben geknutseld.

 12. Vandaag gelopen, prachtig gebied! Mooie paden, afwisseling gebied. Gestart bij broekhuizen geëindigd bij wijk.

 13. 20 december vooral het deel over en rond Landgoed Broekhuizen in Leersum gelopen. Prachtig! Park aangelegd door de beroemde familie Zocher.
  Parkeerplaats bij Utrechtse baan was erg druk. Bij het langoed zelf is ook een parkeerplaats.
  Mij vielen veel dode beuken op. Weet iemand de reden van deze sterfte? Ouderdom, ziekte, verkeerd grondwaterpeil….?

 14. Dit pad gecombineerd met Overlangbroeksepad (ca. 25 km in totaal). Schitterende paden. Wat is Wijk bij Duurstede pittoresk. IJsvogel gezien bij de splitsing van de twee paden, en een hinde met jong in het bos. Glibberige paadjes maar oh wat mooi overal. Asfaltwegen zijn een welkome afwisseling na het glibberen en de prachtige oude boerderijen zijn het bewonderen waard. Zowel landgoed Sandenberg als landgoed Broekhuyzen zijn bijzonder. Het bos is ook heel mooi nu in november en zo rustig. Voor herhaling vatbaar.

 15. Wat ons betreft teveel asfalt! Voor de rest prachtige wandeling! Route van Leersum naar WbD gelopen.

 16. Begonnen in Leersum, eindigend in Wijk. Een heel mooi pad, grotendeels erg rustig. Weiland gemixt met bos en houtwallen. De paddenstoelen staan er weer !! Je kunt de seek – app downloaden en dan kun je ze op naam brengen. Ook planten trouwens. Bij Broekhuyzen een heksenkring van Nevelzwammen gezien met een middellijn van minstens 20 meter. Beetje verborgen, lastig te zien. We hadden mazzel.
  Midden in de route, langs de Goyersdijk steek je vanuit het bos een stuwtje over. Aan de overkant van de weg staat dan een picknicktafel met wel zó’n mooi uitzicht als je zelden ziet. Met een loslopend hangbuikzwijn op het weiland en schapen van een apart ras. En zeer rustig.
  Het essen houthakbos heeft wat van haar romantiek verloren, vindt ik. Ik ben daar in de oude situatie met dichte mist eens doorheen gelopen. Magisch. Dat is nu niet meer zo, maar de essenstobben zijn nog steeds mooi. Een erg leuke route.

 17. Vandaag hebben we het pad gelopen, het was schitterend. Het pad is door het essenhakhout weer helemaal begaanbaar. Nieuwe paden zijn heel breed, bijna 4- baans.
  Maar de omgeving is schitterend en heel erg stil. Een mooie finale is het park rondom Broekhuizen.

 18. Vandaag hebben we het pad gelopen, het was schitterend. Het pad is door het essenhakhout weer helemaal begaanbaar. Nieuwe paden zijn heel breed, bijna 4- baans.
  Maar de omgeving is schitterend en heel erg stil. Een mooie finale is het park rondom Broekhuizen

 19. Vandaag, 10 oktober 2018, het pad gelopen. Het essen houthakbos bleek afgesloten per 1 oktober, i.v.m. Werkzaamheden. Het zou handig zijn als dit op de website staat. Ik had wel iets gelezen over een afsluiting in 2019. Kennelijk vervroegd? Maar dat wisten we gelukkig pas toen we eruit kwamen.. Anders sta je daar toch maar. Toch was het zoeken omdat er was gereden met tractoren en de palen met de markeringen eruit waren gehaald. Maar ik had het al een keer eerder gelopen. In de winter. Nu was inderdaad ook een deel van t pad overwoekerd. Wat t wel avontuurlijker maakt. En ja, de planken waren niet meer te vertrouwen. Toch blijft het een mooi en afwisselend pad. Ik verwachte dat we vanaf maart 2019 een hersteld pad zullen aantreffen. En ja, t klopt dat de app een net iets anderenroute aangeeft dan de paaltjes… Maar heerlijk gewandeld. Ik loop regelmatig klompenpaden. Ga zo door, erg interessant.

 20. Het pad Zuwe, welke in de app aangegeven word als een pad die beloopbaar is, komt blijkbaar over iemands erf heen die dit niet leuk vond.

 21. Vandaag gelopen van Wijk naar Leersum. Een prachtig pad. Het Essen hakhoutbos net boven Wijk b D is het grootste dat ik ooit heb gezien en prachtig. Met de voortdurende mist vandaag (een mazzeltje) werd alles hier een beetje mysterieus, zeg maar Avalon-achtig. Van afwijkende app-paden en noodzaak voor machetes heb ik niets gemerkt. Ook de rest van het pad: ik kan het aanbevelen. 80% onverhard, en door verstild gebied. Lange rijen knotbomen, overal. Voornamelijk bospad door afwisselend gebied, met af en toe een stukje over een verkeers-arme weg, behalve een deel vlak buiten Wijk b D. Maar je kunt niet alles hebben. De stickers zijn niet meer verbleekt maar helder groen, goed zichtbaar. Ik ben een app-loper, maar ik heb in deze looprichting geen ontbrekende stickers gezien. Deze route gaan we nog eens doen, en dan vanuit Leersum. Bedankt bedenkers van dit pad, en vrijwilligers. Groet aan allen, Rob.

 22. Met veel genoegen wandelden we op 25 april met buitenlandse gasten van Leersum naar Wijk. Gevarieerd pad en niet teveel asfalt.
  Waar je bij punt 9 het essenhakhout in gaat, viel wel op dat er achterstallig snoeiwerk was. De bramenuitlopers hingen soms als een galg over het pad. Een dubbele plank (één doorgezakt) was nauwelijks toegankelijk door een uitgegroeid bosje. Nou ja, met de opmerking “Abenteuer” waren de gasten uiteindelijk toch zeer te spreken over de route.
  Eén detail: de app gaf in datzelfde bosje over een paar honderd meter een andere route aan. Als je die wil volgen moet je een manchete meenemen.

 23. Beste wandelaars,

  Zoals u in de reacties kunt lezen zijn er opmerkingen gemaakt over verbleekte stickers/plaatjes. De kleur van de markeringen van dit Klompenpad is licht groen. Deze verbleken sneller dan andere kleuren. Sinds de opening van het pad zijn op sommige plekken de markeringen al twee keer vervangen. We gaan samen met de vrijwilligers kijken wat we kunnen doen aan de verbleekte stickers/plaatjes.

  Met vriendelijke groet,

  Team Klompenpaden Utrecht

 24. Eergisteren kon ik het startpunt niet vinden. Zie mijn eerder bericht. Thuis via google en de site klompenpaden (kaart) uitgezocht wat er fout was gegaan. Blijkt dat er een parkeerplaatsje is (eergisteren over het hoofd gezien) met de naam Utrechtse Banen. Banen nog wel met een hoofdletter, dus het lijkt heel wat, maar het stelt niets voor. Maar er bestaat ook een Utrechtsebaan in Leersum, ergens in the middle of the road in de bossen, een zandweggetje met enkele villa’s. De tomtom kent de parkeerplaats Utrechtse Banen niet.
  Maar goed, ik heb een hele mooie wandeling gemaakt richting Wijk. Net voor Landscheidingsweg ben ik rechtsaf het bos weer ingegaan (Gerrit A. pad). De Langbroekerdijk dan oversteken en dan via Overlangbroeksepad weer terug naar Leersum.
  Het Gerrit A. pad ga ik nog een keer lopen, maar dan via de zg verkorte route naar Wijk, tussen Sandenberg en Landscheidingsweg. Lijkt me ook mooi, weet niet zeker, of alleen maar asfalt? Eergisteren ben ik terug gelopen naar Doorn via de verkorte weilanden route (mooi, maar wel drassig).
  De bewegwijzering is niet echt slecht, maar het kan inderdaad beter.
  Iedereen bedankt voor de plezierige zonnige dag en ook de weergoden dus bedankt.

 25. 19 april gelopen. Mooie route , maar net als meer reactie’s slechte bewegwijzering! Bordjes weg of slecht te vinden en niet te lezen, veel bordjes verkleurd!!
  Dus met alle respect er is werk aan de winkel!want het is toch zo mooi klompenpaden lopen!!
  Het is een mooie wandeling, hier en daar iets te veel asfalt!!
  Maar toch erg genoten!!

 26. Prachtige route,
  Jammer het begon al bij de aldi, geen bewegwijzering of we links of rechts moesten.
  Twee lange stukken gelopen op verharde wegen , jammer!
  De afslag naar het essenhakhout niet gevonden.
  Heel veel stickers waren via de zon zo vervaagd dat hier drastisch iets aan gedaan moet worden.
  Gelukkig had ik de klompen app. Helaas ook niet altijd bereik.
  Dus vernieuwen van stickers zeker een must.
  Veel wandel plezier want de route op zich is zeer de moeite waard.

 27. Vandaag zou ik het Overlangbroeksepad lopen, te beginnen bij Leersum. Ik heb een uur rondgezworven maar kan het startpunt niet vinden en mijn tomtom ook niet. Kom steeds midden in het bos uit ergens op een zandpad, dat pad heet inderdaad Uterechtsebaan, maar daar is niet de start.
  Volgens het kaartje van de site is het bij de viersprong Broekhuizerweg / Rijksstraatweg. Daar is het ook niet te vinden. Zo’n 2 km de Maarsbergseweg op , daar zit Staatsbosbeheer. Veel paaltjes met kleurtjes over routes Leersumse Veld, maar geen sticker klompenpad te zien. Wil Staatsbosbeheer niet dat er een sticker van de klompenpaden staat? Ruzie?
  Al met al vind ik het belachelijk dat jullie geen rekening houden met mensen die van iets verder komen dan Doorn of Leersum. Waarom geen huisnummerbord of bijvoorbeeld nabij nummer zoveel???
  Enfin, na een uur heb ik het opgegeven en ben ik Doorn gegaan om het Gerrit Achterbergpad te lopen.

 28. Woensdag 10 maart hebben wij deze route gelopen van Wijk bij Duurstede naar Leersum. Landschappelijk gezien een prachtige route. Wel zou de bewegwijzering beter kunnen. De stickers in Wijk bij Duurstede zijn moeilijk vinden. Verder zijn veel stickers onderweg niet leesbaar doordat ze door de zon zijn verbleekt. En de sticker op de Amerongerwetering waar je links af moet is “verdwenen”. Later zagen we een verbleekte sticker zitten op een paal die uit de grond was getrokken en plat op de grond lag. Maar de route zelf is mooi!

 29. Deze route hadden wij in de zomer gelopen met +30 pfff.
  vroeg in de ochtend begonnen met lopen en eindigen in wijk bij duurste op het terras.
  we zijn in plaatje Doorn begonnen waar we op camping stonden dus we hebben in totaal 16 km van gemaakt.
  Het is een heel afwisselende route waar je veel leuke dingen tegen komt.

  Hier een mooi filmpje van de wandeling https://youtu.be/2dj2Ps05CBw

 30. Beste Christine,

  De vrijwilligers, die i.s.m. Landschap Erfgoed Utrecht de route onderhouden, hebben naar de routemarkering gekeken. Je hebt het bordje het hakhout in naar rechts gemist. We kijken of we dit met een extra vooraankondigin g zichtbaarder kunnen maken.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.

  Team Klompenpaden Utrecht

 31. Vanuit Wijk bij Duurstede hebben we (terug)het Overlangsebroek pad gelopen. Alleen toen we de Langbroekerdijk vanaf het veldpad rechts opliepen (Overlangbroek) ging het mis. We kwamen bij een kerk wel een mooi informatiebord tegen van het klompenpaden, maar dat hielp niet echt verder. Op het ene kaartje stond ‘u staat hier’ maar op het kaartje waar de klompenpadroute stond aangegeven, viel het ‘u staat hier-punt’ niet terug te vinden. Meer routestickers op de Langbroekerdijk en bij dit bord zouden welkom zijn. Achteraf bleek dat we hier de weg blijkbaar in westelijke richting hadden moeten lopen. Desalniettemin was het een geslaagde dag.

 32. Parkeren in Wijk bij Duurstede viel niet mee. Alle parkeerplaatsen waren bezet i.v.m. aktiviteiten in de stad.
  Toch vonden we een parkeerplaats bij de Lidl
  In Wijk was het zoeken naar de stickers maar later ging het beter.
  In het doodstille Overlangbroek uitgerust bij de gerestaureerde kerk met de mooie blauwe ramen.
  Veel dode bomen bij kasteel Broekhuizen vooral de heel oude rode beuk die het op begint te geven.
  Bij de Utrechtse Baan auto gepakt en weer terug gereden naar Wijk….we waren gelukkig met 2 auto’s.
  Dank voor deze mooie route….

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.