Pannerdensche Waardpad

Ontdek de Pannerdensche Waard. Struinend in de Groene Rivier en wandelend via dijken en schouwpaden ziet u hoe grote landbouwpercelen en ruige natuurterreinen elkaar ontmoeten. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Pannerdensche Waardpad (12 km)

Startpunt: Parkeerplaats Groene Rivier Pannerden, naast Veerdam 3 in Pannerden

Opstappunt: Gemaal Oude Rijn, Deukerdijk 42 in Pannerden

Openbaar vervoer: Bushalte Hoogeweg in Pannerden

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u zowel links- als rechtsom kunt lopen.

Route combineren: U kunt het Pannerdensche Waardpad pad combineren met het Husloapad, het Kandiapad en het Rijnstrangenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vrijdag 17 mei gelopen, met de klok mee. Ik zag dat er in de klompenpad-app nu weer een mededeling staat dat het pad niet te belopen is, vanwege hoog water.
  Ik vind het een pareltje, dit pad! Je loopt veel kilometers over dijken en langs of dwars door natuurgebieden.
  De eerste dijk, langs het Pannerdensch Kanaal, is momenteel ‘boterbloem-highway’! 😀 Aan de overkant, in de groene rivier, waren runderen (met enkele jongen) aan het grazen.
  Ongeveer halverwege, bij camping Wellinghoeve, een sanitaire stop gehouden. Een plek met ook een gezellig terras.
  Onderweg bij de Rijnstrangen nog een man gesproken die maandelijks watervogels telde. Hij wist veel te vertellen, ook over roofvogels in dit gebied.
  Leuk ook de trekpont onderweg; het was een flinke klus om aan de overkant te komen 💪🏼.
  Bij het laatste stukje bos voor de Galgendaalsedijk vloog een roofvogel rondjes en hij maakte veel lawaai. Het klonk als een ‘waarschuwing’. Ik ben toen omgedraaid en een stukje terug gelopen, om uiteindelijk via de Deukerdijk bij het allerlaatste stuk van de route uit te komen. Op een bankje-met-uitzicht-op-het-veer nog even zitten nagenieten.
  Nav onderstaande review van Daphne extra schoenen en sokken meegenomen (vanwege een nat gedeelte op de route), maar die nu niet nodig gehad.
  Dit was trouwens het eerste klompenpad waarop ik zebra’s tegenkwam! 🙂
  Als het water weer wat gezakt is, is het echt een aanrader.
  Complimenten en dank voor de mooie route.

 2. Vandaag dit prachtige pad gelopen. Dwars door de natuur, langs Konikspaarden en runderen.
  Aan het eind lag het laatste stukje pad onder water, het was prachtig weer, dus hup, schoenen uit en door het water. Nog een stukje door de modder en we waren weer op het droge. Let hier dus wel bij op, als je geen natte voeten wilt halen.

 3. Vandaag de gehele route gelopen en droge voeten gehouden (MID bergschoenen). 2x een klein hekje over moeten klimmen, omdat de route officieel gesloten is. De klei en modder is opgedroogd. Op een houten loopbruggetje na die onder water stond, gelukkig omheen te lopen. Wat een prachtige route is dit zeg. Wilde koeien, paarden en schapen. Overal loop je tussendoor.
  Ik denk dat de route weer gelopen kan worden, zolang het droog blijft in ieder geval.

 4. Beste Arianne Bleijenberg,

  Uw opmerking klopt. Ik heb de opmerking dat het Pannerdensche Waardpad niet in zijn volledigheid te bewandelen is, als gevolg van de nog steeds hoge (grond)waterstanden in het gebied, toegevoegd in de app.

  Excuses dat we dat niet eerder vermeldden.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 5. Wij hebben vandaag dit pad gelopen. Helaas doordat het in in de klompenpad app vermeld staat. Stonden we voor en dicht hek.. maar we zijn niet voor een gat te vangen dus hup het hek overgeklommen. De dijk liep er zwaar door de klei. Vanaf het kandia gemaal werd het een stuk beter. Hier en daar modderig en nat maar met goede wandelschoenen kom je ver! Trekpontje ook goed te doen helaas het stuk vlonderpad stond onder water dus via weiland erom heen gelopen. Mooie pad voor herhaling vatbaar.
  Wat ik wel bijzonder vind is als je bij start start is het dicht maar als je dus via een opstappunt hem zou kopen kan het wel.. er word dus wel wat met twee maten gemeten..

 6. Het Pannerdensche waardpad is momenteel nog steeds niet begaanbaar. Sinds de reactie van Jo Ubbink rond de jaarwisseling staat er op de webpagina van het pad onder “Bijzonderheden” aan de rechterkant van dit gastenboek een melding dat door hoogwater het pad niet te bewandelen is. Die melding zal zodra het pad weer bewandelbaar is verdwijnen. Tot die tijd wensen we u veel wandelplezier op de vele andere Klompenpaden die gelukkig wel goed te bewandelen zijn.

 7. Op 14 maart naar Pannerden gereden om het Klompenpad te lopen. Bij het startpunt aangekomen bleek het toegangshek met een ketting en slot afgesloten. Er hangt een briefje dat het Klompenpad gesloten is. Een toelichting ontbreekt (mogelijk nog steeds te drassig?). Jammer dat de afsluiting niet op de website is vermeld, dat had ons een rit gescheeld. hopelijk wordt hier wél gemeld wanneer de route weer open is, want wij willen deze nog een keer lopen.

 8. Het pannerdensche Waardpad is momenteel echt niet te lopen in de uiterwaarden. Je staat letterlijk tot aan je enkels in de modder. Enkele paden staan helemaal onder water zodat je weer terug moet. De dijk bij de start is afgesloten en bij de aanlooproute kun je ook niet verder omdat het helemaal onder water staat. Verder is het stuk door de uiterwaarden afgesloten. Overigens met de nodige obstakels wel heerlijk gewandeld. Als je van weidsheid houdt is dit een prachtig pad maar niet als het geregend heeft

 9. 2/12/2023 dit pad gelopen. Door wat hoger water bleek het pad niet volledig toegankelijk. Met name het laatste stukje bleek daardoor een uitdaging doordat hier de vlonders onder water stonden. Hierdoor een flink stuk moeten omlopen. Ook is het pad vele kilometers lang zeer modderig, goed om daar rekening mee te houden als het wat meer geregend heeft.
  Desalniettemin wel een leuke route te lopen. Wij hebben er uiteindelijk 15km voor nodig gehad.

 10. Afgelopen zondag 19/09/2023 deze klompenroute gelopen.
  Helaas 2x een bordje gemist. Waardoor we uiteindelijk 16 km hebben gelopen.
  Voor ons geen mooi klompenpad.
  Uiterwaarden saai.
  Er zijn mooiere uiterwaarden.
  We vonden de andere 2 routes mooier.
  Deze had echt niet gehoeven.
  En het was ook moeilijk begaanbaar door de modder en vele regen.

 11. Het Pannerdense Waardpad is een nieuw klompenpad van 12 km (ik had 14,3 op de teller) rond Pannerden.
  Wat mij betreft is het pad zeker een aanrader. Veel onverhard door de uiterwaarden van de Rijn, behoorlijk rustige fietspaden en een enkel stukje over de weg. Sinds ik afgelopen zomer een koe achter me aan had, ben ik wat voorzichtiger wanneer er koeien en paarden staan te grazen. Hier en daar ben ik een stukje omgelopen. Het pad kruist en overlapt het Kandiapad, Husloapad en het Rijnstrangenpad. Wat mij betreft komt het Pannerdense Waardpad net achter het Rijnstrangenpad maar is stukken leuker dan de andere twee paden.
  video: https://youtu.be/adzRF1rSOYQ

 12. Een heerlijk nieuw klompenpad met een mooie verscheidenheid aan elementen. Een vlonderpad, overstapjes, een trekpontje, asfalt en uiterwaarden, heel veel roofvogels, paarden, koeien en andere beesten in een prachtige rustieke omgeving. Wij hebben geen enkel probleem gehad met de bewegwijziging, het was prima aangegeven. Logisch nadenken, goed vooruitkijken en het mag ook wel soms ook wel een beetje spoorzoeken wezen, ook de charme van een klompenpad. Mocht je er echt niet uitkomen dan heb je altijd de app nog. Genoten van ons 116e klompenpad !!!

 13. Beste Ingrid, Marloes en andere wandelaars waarvoor de bewegwijzering niet voldoet,

  Vervelend om te horen dat je de route alleen op de bewegwijzering niet goed kon volgen. Omdat dit een nieuw pad is en de vrijwilligersgroep nog in oprichting is wordt de route nog niet zo strak nagelopen als dat bij de meeste paden gebeurt. We krijgen nu van meer mensen deze feedback dus dat is fijn om te weten. We gaan volgende week nog even extra strak de bewegwijzering langs om die in orde te brengen.
  Overigens geldt voor alle Klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (kost dus geen Mbs). Ook met een simloze tablet kan de route gelopen en de route-items bekeken worden. Zorg er wel voor dat de route thuis gedownload is.
  Totdat de bewegwijzering hersteld is (en dan ook altijd daarnaast nog) kan ik dan ook aanraden om een van deze andere middelen bij de wandeling te gebruiken.

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Jelle Linders
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 14. Vandaag dit nieuwe pad gelopen. Mooie omgeving, maar voor nieuw klompenpad erg
  slecht aangegeven! Dus veel gezocht en uiteindelijk met omweggetje naar westervoort gelopen.
  Dus mag veel duidelijker in de beweg wijzering, dat maakt het wandelen veel leuker om te doen.
  vriendelijke groeten, van Ingrid uit Wehl.

 15. Sorry voor de dissonant na al de lovende berichten, maar hoe kan in vredesnaam een gloednieuw pad zo slecht zijn aangegeven???
  Ik ben veel foutgelopen en dat heeft de lol wel verpest.

 16. Vandaag dit nieuwe klompenpad gelopen. Een prachtig pad. Gestart naast Veerdam 3 in Pannerden. Een heerlijk gebied om te lopen. Veel vee en vogels. En halverwege koffie bij de Wellinghoeve. Mogelijk moeilijk te lopen als het geregend heeft (zware klei).
  Drie andere paden overlappen stukken van dit pad.
  Het Rijnstrangerpad is wat mij betreft de mooiste (in okt. 2018 en in april 2019 gelopen).
  Het Kandiapad (gelopen in aug. 2016 en in april 2019) is ook prachtig, net als dit nieuwe pad.
  Het Husloapad (gelopen in sept. 2016) vond ik iets minder mooi (door dorp Duiven).
  Het viel mij op dat op de site bij “alle klompenpaden op de kaart” dit gebied nog als “gebied” wordt aangemerkt. Komt er nog een pad bij? Dat zal wel niet.

 17. Mooi pad maar je moet het niet in de regen lopen (wordt het glibberig )
  er zijn al een paar pijltjes niet leesbaar door de koeien.

 18. Mooi klompenpad door uiterwaarden langs sloten mijn mening n echt klompenpad voorjaar loop ik weer ivm de vogels dank voor dit mooie pad mensen

 19. Vandaag het Pannerdenschewaard pad gelopen. Een prachtig pad door de uiterwaarden. Koffie gedronken zittend op een grote steen langs de Rijn. Schitterende ver gezichten. Goed aangegeven met de oranje bordjes. Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers die zich hebben ingespannen dit pad voor elkaar te krijgen. Het was nog wel een uitdaging om het pontje aan onze kant te krijgen, maar het is gelukt.
  Groeten van Thea en Anneke

 20. Erg mooie route. Prima aanwinst voor de Klompenpaden.
  Gezien;
  graspieper, roodborsttapuit, ooievaars, lepelaars, zilverreigers, buizerds, torenvalken, staartmezen, putters, cetis zanger `(gehoord).

 21. Erg mooi klompenpad langs de Rijn en door de uiterwaarden. Af en toe tussen runderen en paarden door en met fraaie uitzichten. Bewegwijzering is goed. Hier en daar was modderig, maar dat kun je verwachten in de (uiter)waarden. Vrijwilligers bedankt.

 22. Vandaag dit nieuwe pad gerend, deels over bestaande klompenpaden dus semi bekend terrein. De route was goed aangegeven.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.