Pelserpad

Wandelen door weilanden, langs akkerranden en over historische en nieuwe landgoederen in het prachtige buitengebied van Ermelo. Ontdek het mooie buitengebied van Ermelo rond de buurtschappen Horst en Telgt. Rust, kleinschaligheid en een combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Pelserpad (14 km)

Startpunt: Hoeve Kindergoed, Nijkerkerweg 47, Ermelo

Opstappunten: Station Ermelo. ‘s Heerenloo, Het Theehuis, Slangenkamp 4, 3853 HM Ermelo

Openbaar vervoer: Station Ermelo. Bushalte Station in Ermelo

Markering: Bruine markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Pelserpad combineren met het Norderpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Vrij lelijk pad

  Waardering: 3/10. Dit pad is vrij lelijk. Begonnen bij de parkeerplaats bij FC Horst richting Ermelo. De eerste kilometers gaan alleen maar over asfalt wegen. Het eerste paadje over een stukje weiland is vlak langs (de lelijke) buitenwijk van Ermelo. Je moet aan het eind zelfs een stukje de wijk in. Aangezien we er inmiddels wel klaar mee waren hebben we de afkorting bij de Zandkampweg genomen richting Groenewoud. Over het meest zuidelijke deel van de route kunnen we dus niets zeggen.
  Wat bij Groenewoud opvalt maar ook in mindere mate bij Horst is de grote hoeveelheid sjofele erven met troep en afval, zoveel sjofelheid bij elkaar heb ik zelden gezien in een buitengebied. In de buurt van de Horstsche beek is er eindelijk een stukje klompenpadwaardige route, als je je niet stoort aan de elektriciteitsmasten tenminste, maar dat gaat al vrij snel over in een saai stukje weiland met uitzicht op de snelweg. Niet aan te bevelen dus, er zijn veel mooiere routes in de buurt!

 2. Onderwerp: Pelserpad echt klompen nodig

  Een prachtige wandeling. Vanuit Harderwijk hier naar toe gelopen. Behalve het lange stuk buitenbrinkweg was het een rustige weg. Wel wat soppig, maar dat hoort bij dit pad.
  Op s ‘ Heerenloo kon ik aan het eind en verlenging niet meer vinden. Volgende keer verleng ik met het Norderpad.

 3. Onderwerp: Weer een prachtige wandeling

  Niet al te spannend riep een snuiter. Je kunt het ook niet iedereen naar de zin maken. We hebben er hartelijk om gelachen. Telgt, Horst, het Pelserpad, een voltreffer, de 43e op rij. Schitterend weertje in een afwisselende omgeving. Het hele pad op de bordjes gevolgd, perfect! Uiteraard was app’ie paraat maar bleek niet nodig. Reisverslag doe ik in mijn album:). Het Pelserpad, klompen aan en zelf beleven. Heel veel plezier en iedereen weer van harte bedankt. Salud.

 4. Onderwerp: klein smetje, de Buitenbrinkweg

  Op deze warme dag met de wandeling gestart bij Hoeve Kindergoed om al snel daarna langs mooie,smalle
  weilandpaadjes te gaan lopen,dan de bossen in te duiken ook weer over mooie smalle paadjes die dan weer
  opdoken langs weilandranden om vervolgens in s’Heeren Loo terecht te komen
  Jammer daarna van het drukke stukje verharde Buitenbrinkweg met ook veel fietsers op dit tweerichtingfietspad
  maar dit werd weer goed gemaakt door wederom onverharde smalle paadjes om vervolgens weer bij het
  startpunt de Hoeve Kindergoed terecht te komen.
  Kort samengevat een prachtig te lopen klompenpad waarbij ik 2 verweerde stickers tegenkwam maar verder
  heel goed gemarkeerd was.

 5. Onderwerp: Verlenging 's Heeren Loo

  Ik las uw bericht over het Pelserpad. Het deed me goed te lezen dat u de verlenging mooi vond en inderdaad geheel over asfalt. Dat heb je met zoveel mensen die niet of nauwelijks kunnen lopen.

  Ik ben betrokken bij deze verlenging, we hebben deze wandeling gemaakt toen ‘s Heeren Loo 125 jaar bestond.
  Ik vroeg me af of u ook de app heeft gebruikt. BeleefRoutes. zowel voor Android als IOS.
  Op de app staan interviews met oud en nieuw personeel van ‘s Heeren Loo. Binnenkort komt er een folder met daarop een kaart van de route.

  We zien u graag nog een keer terug, volg de blauwe paaltjes of de app op uw telefoon!

 6. Onderwerp: Een mooi klompenpad

  Vandaag voor de 4e keer dit pad gelopen. De route bij de Nijkerkerweg is inderdaad mooier geworden, maar het is maar een klein stukje. Daardoor iets minder asfalt. Dit pad heeft een mooie route, ondanks het vrij vele asfalt. De verlenging ‘s Heerenloo is slecht bewegwijzerd. Het is de bedoeling dat je de blauwe palen volgt denk ik. Verder vraag ik me af of het wel 3,5 km is, of ik heb een stuk gemist. Overigens is deze mooie verlenging van dit KLOMPENPAD wel allemaal asfalt.
  Verder geniet ik altijd van de koffie met gebak (en vooral de bediening door gehandicapten) bij het Theehuis. Prachtig.

 7. Onderwerp: Prachtige wandeling

  Afgelopen vrijdag 10 Maart hebben we dit pad gelopen.
  Een mooi afwisselend pad, en daarbij de nieuwe gewijzigde stukken alvast kunnen lopen.
  Hoewel het laatste nieuwe gedeelte erg drassig was en we ons via de pollen een goed heenkomen hebben moeten zoeken was het een mooie belevenis.
  Goede verhouding tussen verharde en onverharde paden / wegen.
  Er werd ons nog door een bewoner langs de route gevraagd of het nieuwe gedeelte goed en mooi te bewandelen was, alle duimen gingen omhoog!
  Tevens nog bij ” de Groot ” Paling gekocht en met wat heerlijke Kibbeling de magen gevuld.
  Dank aan een ieder!!!

 8. Onderwerp: Verbetering route

  Beste wandelaars,
  Vervelend dat mensen delen van het Pelserpad als veel asfalt met veel verkeer ervaren. Soms zijn er even geen mogelijkheden om over boerenland of onverhard te lopen, maar ook deze verharde delen geven wel de mogelijkheid om het mooie cultuurhistorische landschap rondom Ermelo, Horst en Telgt te beleven.
  Momenteel zijn we bezig met een verbetering van het Pelserpad, waardoor er nog meer over onverhard terrein gewandeld kan worden, binnenkort hierover meer informatie op deze pagina!
  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden gewenst.
  Karen Hinkamp, St. Landschapsbeheer Gelderland

 9. Onderwerp: Niet doen!!!

  Deze klompenpad route is tot nu toe de enige die ik zonde van mijn vrije tijd vond, veel en veel te veel asfalt en razende auto’s, met alle respect voor de vrijwilligers die ze uitzetten , deze kunt u oversl as n er zo vel mooie in dat zelfde gebied !!!

 10. Onderwerp: Nat...

  Vanmiddag dit klompenpad gelopen. Mooie stukken er in zoals een klompenpad moet zijn. Prachtige wolkenluchten met soms een hoosbui. En dan word je nat. Maar ook natte voeten en benen door het hoge natte gras. Maar dat hoort er bij. Helaas wel veel asfalt. Vooral de Buitenbrinkweg was vervelend met al dat verkeer.
  Blog met foto’s: http://bergloper.blogspot.nl/2016/06/pelserpad.html

 11. Onderwerp: Stier ....

  Wel stoer dat u bent doorgelopen ondanks de waarschuwing! Hoor graag waar u deze tekst bent tegen gekomen.
  We vermoeden dat het om een grap gaat 🙂
  Het klopt dat het klompenpad diagionaal door een maisland loopt (tot voor kort grasland). De boer van Hoeve Kindergoed (rustpunt met wc) vindt het goed!
  Het paadje gaat komende maanden ook gebruikt worden door zijn schapen.
  Het is de bedoeling dat wandelaars achter elkaar aan lopen zodat zo min mogelijk schade wordt aangebracht aan het gewas. Wat de schapen gaan doen weten we nog niet.
  Mocht u lamsvlees van Hoeve Kindergoed willen proberen: dat kan bij de Landwinkel Arkelandshoeve aan de Telgterweg 200.

 12. Onderwerp: Stier......

  Dit mooie pad heb ik in februari ook al gelopen. Twee dingen vielen mij nu op:
  Dwars door een bouwland lopen waar ingezaaid mais net een paar centimeter uit de grond kwam. Ik snap niet dat die boer daarmee akkoord kan gaan.
  En…. ik moest een weiland oversteken, daar stond een “bordje” met de volgende tekst: Betreed dit weiland niet, tenzij u in 4 seconden kunt oversteken, de stier doet er 5 seconden over. Ik heb geen stier gezien en de oversteek duurt zeker 60 seconden! Maar wel grappige tekst.
  Prachtig klompenpad.

 13. Onderwerp: Toegift Pelserpad

  Het Pelserpad begint en eindigt op ‘s Heerenloo. Een zorglandgoed met een fascinerende geschiedenis die nog in het landschap is af te lezen. ‘s Heeren Loo bestaat in 2016 125 jaar.

  Als cadeau aan bewoners, begeleiders en bezoekers is een wandelroute uitgezet van ongeveer 1,5 uur. Vertrek bij het theehuis en volg de paaltjes met een blauwe kop.

  Wil je meer weten van de geschiedenis, over het Johanniter klooster of over het Heerenhuus laadt dan via http://www.beleefroutes.nl de app. Een groot aantal mensen hebben we geïnterviewd. Geniet van hun verhalen en leer de wereld van ‘s Heeren Loo kennen.

 14. Onderwerp: mooie route

  we hebben deze wandelroute op 27 maart 2016 gelopen we zijn vroeg in de ochtend begonnen het regende wat maar het was goed te lopen we miste een paar bordjes en er lagen er paar in berm maar via de app is het toch goed gekomen het was wel de moeite waard

 15. Onderwerp: Twee pluktuinen langs het Pelserpad

  Klompenpadwandelaars kunnen straks weer hun eigen groente en fruit plukken bij Pluktuin Arkeland en bij Pluktuin Het blije Boertje.
  Het Blije Boertje ligt aan de routeverkorter, en Pluktuin Arkeland is te vinden bij Landwinkel Arkelandshoeve.
  Ook Wijngaard Telgt ligt aan het Pelserpad. Zij organiseren regelmatig open dagen, en een proeverij voor groepen is mogelijk.

  Ben en Atty, mochten jullie in de buurt wonen: er is nog plek voor nalopers van ons pad (1x per jaar). We kunnen hulp gebruiken ;-). Inmiddels zijn alle verdwenen bordjes weer bevestigd.
  Bedankt voor jullie reactie. Het vervagen van de routebordjes is bekend bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

 16. Onderwerp: mooie ""puzzel""tocht

  gelopen op zaterdag 26 maart 16. Mooie route – mooi weer.

  Echter !!!!!!!!! Meerdere bordjes onleesbaar door verwering. Enkele bordjes ontbreken. ( we vonden er 2 in de berm )
  Op een aantal plekken was het puzzelen en gokken. Nalopen door deskundige lijkt ons noodzaak.

 17. Onderwerp: Bedankt Dick,

  We gaan de bewegwijziging checken. thanks voor de tip!
  Leuk dat je zo positief bent over onze route!

 18. Vandaag dit pad gelopen. Bij schapenhoeve (wel degelijk nr 38/40) begonnen, conform copy plattegrond site, tegen de klok. Bij schapenhoeve lopen 3 honden die nogal tekeer gaan, maar ze doen echt niets. Halverwege de tocht nog een grote hond die alleen maar blaft!.
  Ik was beducht voor drassige weilanden, maar het viel mee. In begin 2 kleine stukjes weilanden, wel te doen. Aan eind nog een langer stuk weiland, weinig drassig. Allerlaatste stukje van Nijkerkerweg naar Nijkerkerweg was wel erg drassig, maar dit stukje kun je ook gewoon overslaan.
  Laatste kms zijn inderdaad niet de mooiste, maar je kunt niet alles hebben.
  Veel prachtige verbindingsweggetjes en paadjes tussen landelijke asfaltwegen. Ik vond het geweldig mooi. Deze tocht behoort tot mijn 3 grote favorieten.
  Bewegwijzering is uitstekend, alleen na de grote sierbomenhandelaar (prachtig) mis ik twee bordjes, één onleesbaar bordje lag op de grond.
  Ga deze rit zeker nog een paar keer lopen.

 19. Onderwerp: Pondje paling

  Vandaag dit klompenpad gelopen. De auto geparkeerd bij de schapenhoeve maar volgens mij is dit de Nijkerkerweg 34 ipv 38-40. Ik heb het pad gelopen met de klok mee en de afstand is volgens de gps 14,3 km. In het begin nogal veel asfalt met veel (vracht)verkeer . Daarna meer natuur en afwisseling. Na de voetbalclub FC Horst een palingrokerij aangetroffen en een pondje paling gekocht dat inmiddels op is. De bewijzering is redelijk alleen bij het eetcafé Vos was het ff zoeken en de app bekeken. Je moet hier links af als je met de klok meeloopt. Daarnaast nogal een aantal bordjes die al redelijk ver op een afslag stonden. Maar goed heerlijk gelopen en mooie boerderijen gezien. Maar als ik eerlijk ben heb ik als fan van de klompenpaden reeds mooiere paden gelopen. Maar wederom bedankt vrijwilligers.

 20. Onderwerp: Verrassende stukjes

  Vanmorgen in onze naburige gemeente het Pelserpad gelopen. Grappig dat je toch weer op plekken komt waar je nog nooit geweest bent. Achter Bouwmaterialen Pieper, bijvoorbeeld, een pad gelopen waar ik nooit van geweten heb, laat staan ooit geweest ben. Mooi. Over hekjes en door weilanden.
  Er zit redelijk wat verharde weg in en ik heb het bovenste stuk ingekort (op de Zeeweg rechtsaf gegaan). Met name het zuidelijke deel vind ik het mooiste.

 21. Onderwerp: Reactie voor Fokelien

  Beste Fokelien,
  Jammer te lezen dat je onbedoeld op de aanlooproute terecht bent gekomen en toen weer terug hebt moeten lopen. Op de plaatjes van de aanlooproute staat wel de tekst gedrukt “opstaproute” maar dat heb je misschien over het hoofd gezien. Mede daarom het advies:
  Voor alle klompenpaden geldt (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis).
  Voor deze keer hebben je hier niet natuurlijk veel meer aan maar ik wilde je dit toch nog even laten weten voor een volgende keer.
  Met vriendelijke groet,
  Erik van Eek, Beheer Klompenpaden Gelderland

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*