Plaggenstekerspad

Ontdek het prachtige, cultuurhistorische landschap van Hoenderloo. Door weilanden, lanen, landerijen, bos, heide en stuifzand en langs kerk, waterput en plaggenhut. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Plaggenstekerspad (12 km)

Startpunt: Activiteiten Restaurant De Krim, De Krim 4 in Hoenderloo

Opstappunt: Landal-Miggelenberg, Miggelenbergweg 65 in Hoenderloo

Openbaar vervoer: Bushalte Miggelenbergweg in Hoenderloo

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Na het lezen van de reacties twijfelde ik om dit pad te lopen, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik vond het een mooie, afwisselende route. Ja, er zijn de nodige verharde wegen, maar er is voldoende te zien als je maar goed om je heen kijkt. Het stukje over de hei was prachtig met nog mooie vergezichten. Ik vond de route goed aangegeven. Ook voor de stukken die nu gesloten zijn in verband met Corona stonden alternatieve routes aangegeven. Hij staat niet in de top tien van mooie klompenpaden, maar ik vond deze toch zeker de moeite waard. Dank weer aan alle vrijwilligers!

 2. Vandaag voor de 2e keer dit pad gelopen. Maar waar we de 1e keer nog enthousiast waren werd het nu een teleurstelling. Het gedeelte over het terrein van de Hoenderloo Groep is komen te vervallen vanwege corona. Ik begrijp niet goed waarom maar het zij zo. De alternatieve route gaat alleen over verharde paden langs een drukke weg. En dat terwijl Hoenderloo zo bosrijk is! Echt zonde dit.

 3. Vandaag tegen de klok in deze route gelopen. Door bos en de bloeiende heide waar ik de verwachtte bui kreeg. Ik heb het lusje naar de Leemkuil gemist. Er waren door de Corona alternatieve routes ingelast. Deze waren goed aangegeven. Wellicht hierdoor vond ik niet de gehele route even mooi, maar zeer begrijpelijk dat dit is uitgevoerd. De nagemaakte plaggenhut stond in schril contrast met de prachtige huizen die ik passeerde. Stukje Hoenderloo dorp door en nog langs het schrijvershuisje van A den Doolaard en rondje om de eerste kerk van Hoenderloo. En tot slot ijsje bij Co. dank aan alle medewerkers van dit pad.

 4. Vandaag heerlijk wandelweer – máár helaas was dit klompenpad een teleurstelling. Saai en monotoon, waarbij het wauw-gevoel totaal afwezig was. Komt bij mij onderaan de lijst.

 5. Vandaag dit klompenpad gelopen. De bewegwijzering was super duidelijk en het pad afwisselend: bos, heide en het dorp wisselden elkaar af. De route kent een hoop hoogteverschil, waardoor er mooie uitzichtspunten zijn.
  We raden wel aan om dit pad met de klok mee te lopen vanaf de start. Dan is, naar onze mening, het beginstuk het minst (door redelijk veel asfalt) en wordt de route verderop steeds mooier.

 6. Fijn pad om te wandelen. Asfalt is zeker geen show-stopper hier. Lekker veel hoogteverschil ook met mooie vergezichten. Aanrader!

 7. Dit was mijn 25e klompenpad en sinds april 2020 schrijf ik er stukjes over.
  foto’s zijn te zien op instagramaccount titiissprakeloos
  de link naar mijn blog is https://bit.ly/3jjIh4y

  Ik heb nog geen enkele teleurstelling hoeven te verwerken op de klompenpaden. Ieder pad heeft zijn eigen charme, sterke en minder sterke punt. Het is inderdaad jammer dat je zo’n mooie omgeving moeten delen met vele anderen die er ook van willen genieten, maar wij hebben genoten. En als je je voeten op asfalt neer zet, je hoofd beweegt naar links of rechts of recht vooruit kijkt, dan is de omgeving net zo mooi dan wanneer je op zand loopt, toch?
  Bedankt.

 8. Niet twijfelen over de reacties over het asfalt. Dat klopt er is teveel asfalt en de wegen die niet verhard zijn, zijn onverharde wegen die ook met de auto bereden kunnen worden. Veel bospaadjes gezien, maar daar liep je voor langs of naast op de (on)verharde weg. Ook wel leuke plekjes gezien. Maar de bospaden waar wij het liefst lopen weinig gezien en laat Hoenderloo nou daarom bekend zijn. Er zijn vele mooiere routes daar te wandelen.
  Erg teleurstellend als je van boswandelingen houdt.

 9. Gisterochtend het Plaggenstekerspad gelopen. Je loopt door een mooie groene omgeving. Erg leuk ook de plaggenhut onderweg. En op de heide waanden we ons bijna in het buitenland! We hebben weer genoten van een mooie wandeling. Bedankt

 10. Een mooie wandeling! Waar wij eerst twijfelden door de reacties over het asfalt, zijn we blij dat we toch voor deze route gekozen hebben. Ja, je loopt stukjes over asfalt, maar wel in een mooie omgeving waar genoeg te zien is. Dus gewoon doen!

 11. Vandaag t klompenpad weer eens gelopen in Hoenderloo, gewoon prachtig!!
  Je loopt in de mooie bossen , langs een heuse Plaggenhut op de plaats waar de eerste woning stond die in Hoenderloo gebouwd is. De prachtige kerk op de bult kun je niet missen. Ook een stukje zandverstuiving en de mooie heide op de Hymelaia niet te vergeten. Ja je loopt over een aantal verharde wegen maar dat komt omdat niet alle landeigenaren rondom t dorp toestemming geven om over hun gebied te mogen lopen.
  Kortom , het is zeer de moeite waard om dit pad een keer te lopen!!

 12. Vandaag dit pad gelopen en we vonden het prachtig. Ja, je komt op verharde wegen en soms is het best gevaarlijk, maar het meeste is over zandverstuiving en bossen, langs een bungalowpark. Soms kan het natuurlijk niet anders dat je over de weg moet maar het grootste gedeelte van de ruim 12 km is NIET over een drukke weg.

 13. Gisteren het klompenpad gelopen, teleurgesteld. Veel door woonwijken en over asfalt, terwijl er zoveel natuur is rondom Hoenderloo.

 14. 5 mei 2020 dit pad gelopen. Hoenderloo, midden op de Veluwe, een prachtige omgeving met zeer veel wandelmogelijkheden. Daarom vind ik het jammer dat je vaak over de weg loopt en zo dicht bij Hoenderloo blijft. Hierdoor hoor je -zelfs in deze tijd- bijna steeds verkeer. Zeker ook mooie stukjes, maar het lijkt mij dat deze omgeving veel meer te bieden heeft.

 15. Als Veluwenaar ken ik de omgeving van Hoenderloo redelijk goed en mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen…. te hoog wellicht. Er is zeker veel afwisseling, mooie uitzichten maar…..teveel asfalt, en dat midden op de Veluwe. Gelukkig lees ik dat veel wandelaars dit pad anders beoordelen. Leuk: de plaggenhut, de terrasjes (ik liep vorige zomer, alles was open….)
  Video: https://youtu.be/gEDPbqs-uYw

 16. Een heerlijke wandeling, veel afwisseling in landschap en omgeving. Genoten!

 17. Vandaag het plaggenstekerspad gelopen en genoten van dit mooie, goed bewegwijzerde pad. Het frisse groen van de boombladeren maakte een vrolijke indruk. Hulde aan de medewerkers voor dit goed onderhouden pad.

 18. Wat een heerlijke wandelingen! Ja, soms moet je paden aan elkaar verbinden en soms gaat dat gepaard met verharde wegen. Maar hé kijk niet naar beneden maar ophoog, om je heen!
  Wij hebben genoten van deze wandeling. Heel divers en genoeg te zien. Van mooie kerkjes tot akkers met mooi groen gewas. Mijn complimenten voor het bijhouden van het pad aan de vrijwillers!!

 19. wij vonden dit pad ook tegenvallen doordat een groot deel van de route over verharde wegen gaat.

 20. Een verrassend afwisselende route! Gevarieerd landschap (heide, bos, grasland, houtwallen) afgewisseld met cultuurhistorische gebouwen van De Hoenderloo Groep. Voldoende horeca aan de route – helaas was deze door omstandigheden gesloten. Absoluut de moeite waard van het wandelen.

 21. Een heerlijk landelijke route. Onderweg kom je langs borden met teksten over de geschiedenis van de vele gebouwen van de Hoenderloo Groep. Dit maakt de wandeling ook cultuurhistorisch interessant.

 22. Dit klompenpad viel wat tegen. 80% Over verharde wegen en ook stukken waar je langs de weg met druk verkeer loopt zonder apart voetpad. Helemaal uitgelopen, maar alleen in het begin een mooi stukje Veluwe gezien. Jammer.

 23. Het klompenpad loop ik eens in de zoveel tijd opnieuw aangezien ik zowat aan het pad woon. Een leuk pad voor elk seizoen en niet uitdagend. Langs de Hoenderloo groep is een hoop geschiedenis te lezen van de verschillende panden. En de plaggenstekershut is altijd leuk om te zien.

  Op mijn eigen website heb ik een verslag geschreven van dit pad, hier zijn een aantal foto’s te zien.
  https://www.hikeforpurpose.com/hike-the-netherlands-plaggenstekerspad/

  Bedankt aan alle vrijwilligers die het pad onderhouden!

 24. Vandaag het plaggenstekerspad gelopen, een heerlijke afwisselende wandeling door het dorp, langs weilanden en over de heide, door bossen en langs een zandverstuiving. Dat we ook kort langs enkele wat drukkere wegen moesten lopen, mocht de pret niet drukken. Voor ons, niet geoefende wandelaars, goed te doen, maar wie komt onze voeten masseren?

 25. Beste Ria en andere wandelaars,

  De Klompenpaden komen tot stand mede dankzij de vrijwillige medewerking van vele verschillende grondeigenaren. Dit gebeurt onder strikte voorwaarden. Bij nagenoeg alle klompenpaden loopt de route gedeeltelijk over terrein van agrariërs. Met name met hen is een expliciete afspraak gemaakt over honden: de zijn daar NIET welkom. De reden is zorgen over verstoren van vee en wild en de verspreiding van dierziekten

  Bij het Plaggenstekerspad hebben alle grondeigenaren aangegeven dat aangelijnde honden toegestaan zijn. Dit betreft een uitzondering en deze afspraken over honden kunnen wijzigen. Vandaar dat wij communiceren dat honden verboden zijn op alle Klompenpaden. We hopen op uw begrip hiervoor.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 26. Zover mij bekend:het enige klompenpad in Nederland waar uw HOND (aangelijnd) mee mag lopen.

 27. In tegenstelling tot een aantal van mijn voorgangers heb ik de wandeling als bijzonder aangenaam ervaren. Prachtige natuur, afgewisseld met een interessante rondgang door en om het pittoreske dorp Hoenderloo. Er is ongelooflijk veel te zien en te ontdekken. De ruime opzet van het dorp met tussenliggende weiden en tuinen, het gastvrije terrein van de Hoenderloo Groep met allerhande bezienswaardigheden uit heden en verleden, een ontmoeting met A. den Doolaard, de hagelwitte Heldringkerk, een heuse plaggenhut, de put waar het allemaal begon. Kortom, voor ieder wat wils en op de laatste rechte stukken niet mauwen. Klompenpadlopers zijn niet voor de poes !

 28. Dit klompenpad doet de naam geen eer aan. Een route over veel verharde paden en lange rechte stukken. Alleen het stukje heide en de plaggenhut zijn de moeite waard. Teleurstellend! Minst mooie route dat we tot nu toe hebben gelopen.

 29. Helemaal eens met Eveline en Jeroen! Dit was de minste van de vele klompenpaden die ik tot nu toe liep. Slechts zo’n 20 procent van de route is echt de moeite waard (over de hei). De rest is inderdaad bijna geheel over asfalt, langs (en over zelfs!) recreatieparken en over brede straten langs statige villa’s. Met een klein beetje moeite zou je die toch qua route moeten kunnen omzeilen?! Teleurstellend!

 30. Zeker niet het mooiste klompenpad terwijl Hoenderloo zo prachtig ligt. Teveel over verharde wegen en langs recreatieparken.

 31. Ook een mooie plek is Pien’s broodhuis, voormalig Lokaliteit, heerlijke koffie en gebak en je wordt vriendelijk bediend.
  Tegenover ingang Park Hoge Veluwe.

 32. Wij hebben al heel veel klompenpaden gelopen maar deze is helaas teleurstellend. Past niet in de context van klompenpaden. Voert langs heel veel huizen, campings en vakantieparken over tal van verharde wegen. Voor diegene die dat leuk vinden is het een aanrader. Jammer hoor wij hebben er toch ruim een uur voor moeten rijden. Gelukkig zijn er nog genoeg andere (natuur)routes voor ons.

 33. Vandaag dit mooie pad gelopen. We zijn met de klok mee gelopen. Eerst heel veel verhard maar absoluut niet storend. De omgeving is prachtig. En leuk dat wij door Landal Miggelenberg liepen. Pad is absoluut een aanrader.

 34. Er is ook een nieuw restaurant geopend aan t Plaggenstekerspad in Hoenderloo.
  Het heet Wiens en t ligt aan de Apeldoornseweg 20!

 35. Vrijdag 16-11-2018 hebben wij als vrijwilligers van het Horsthoekerpad met zeven personen gewandeld in Hoenderloo .
  Wij hebben als groep nu 21 paden gewandeld en vinden dit ook een van de paden die bij de top 10 behoort .Wij hebben met de klok meegewandeld zodat wij het asfalt in het begin van de route tegen kwamen .Deze stukken vonden ook wij soms erg lang maar in het totaal vonden wij het prachtige route .Prachtige stukken door het bos met zon en prachtige gebouwen met duidelijke tekst en uitleg .
  Bedankt vrijwilligers voor jullie pad .

  Jan van de de Beek ,coordinator van het Horsthoekerpad

 36. Vanaf het opstartpunt op de Miggelenberg bij Landal liepen we deze route op de laatste dag van onze vakantie. Heerlijk wandelweer en een zeer afwisselende route. We hebben er ook dit keer weer van genoten. Dank aan de vrijwilligers. Voor evt. foto’s verwijs ik naar: http://www.dickdrost.nl/fotogalerij/Wandelingen 2018.

 37. Mooie route met prachtig uitzicht en afwisselende landschappen. Goed bewegwijzerd. Kortom.. een aanrader om dit klompenpad te lopen!

 38. Vandaag het klompenpad gelopen. Ik vond het een erg leuke wandeling, erg afwisselend. Cultuur & natuur. Er zitten echt prachtige stukken tussen. Mei is een super maand om te wandelen! Veel bloemen, struiken en bomen staan in bloei. Ondanks dat er soms wel wat lange stukken over asfalt gaan, loop je continue in het groen. Wellicht is de hoeveelheid asfalt voor een “typisch” klompenpad wat aan de hoge kant, ik heb me er niet aan gestoord omdat er genoeg te zien viel onderweg. Er staan langs het eerste deel van de route allerlei informatieborden over de gebouwen die je tegen komt. Veel geleerd over de geschiedenis van Hoenderloo. Je loopt inderdaad regelmatig langs/over campings en parken, maar dat vond ik wel wat hebben. Gezellige vakantieactiviteit. Het “beklimmen” van de heuvel was erg leuk. Veel dieren en vogels gezien/gehoord. Roofvogels, een slang en de Koekoek liet van zich horen. Als je een route zoekt met veel afwisseling en als je het niet erg vindt om ook wat cultuur te snuiven zit je met deze wandeling goed. Wil je alleen in de natuur lopen, geen asfalt tegen komen of gebouwen zien, dan kun je dit klompenpad beter overslaan.

 39. Vorig jaar mei (na opening) gelopen. Nu weer gelopen, met de klok mee, ook n.a.v. de reacties. Vorig jaar toch wel erg positief geweest, liep toen met z’n tweeën, misschien te veel geouwehoerd.
  Eerste stuk tot de kerk mooi en vooral afwisselend. Dan foute boel door nieuwbouw (deels hard) en daarna 2 km asfalt! Wel groen en een rustige weg. Dan stukje mooi en vervolgens moet ik weer over een Landal park, terwijl overal veel bos is. Ik “moet” overal over vakantieparken! Dan super mooie heuvel met lang gras en heide. Dan weer deels door bebouwde kom. Horeca genoeg, er staan 11 bedrijven hierboven op de site,
  En waar de gebouwen van VHG staan weet ik nu ook wel, maar moet dat op een klompenpad? Verder zijn honden deels toegestaan. Ik moet zeggen dat het overal wel erg groen is. Asfalt/klinkers is wel 40%, bij net geopende naburige Ugcheler Markepad is dat 10%. Door het vele groen en de prachtige heuvel met mooie vergezichten is het nog wel een leuk klompenpad, maar zeker niet de mooiste van de 7 in Apeldoorn.

 40. Op 1e paasdag voor de tweede keer het Plaggenstekerspad gewandeld met zijn vieren. We hadden hem in juli 2017 ook al eens gelopen maar door het andere jaargetijde zie je weer heel andere dingen onderweg. Het is ons 12e Klompenpad en we zijn van plan er aankomende zomer nog veel meer te gaan doen. We starten met koffie en sluiten af met een lunch in De Krim. Het was weer een topwandeling! Heel afwisselend. Het bruine heidegebied met daartussen de mooie groene dennen is prachtig! Eigenlijk zouden we alle klompenpaden in meerdere jaargetijden moeten lopen maar dat is qua tijd niet te doen,helaas. Een prima bewegwijzering; we hebben onze mobiel altijd als back-up. Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maken!

 41. Op 27 maart 2018 heb ik het Plaggenstekerspad gelopen. Ik vond het geen echt klompenpad. Veel lange stukken op asfalt, veel langs bebouwing van de Hoenderloo Groep en door het dorp Hoenderloo. Wat mij betreft geen aanrader.

 42. Gelopen op een zonnige zondag, begin maart. Ik vond het een mooie wandeling met voldoende afwisseling in de landachappen. Voor midden Nederland een behoorlijk glooiend landschap. De bewegwijzering was prima. Leuk dat de wandeling langs “Ijs van Co” loopt. Heerlijk ijsje daar gegeten. Volgens mij klopt de opgegeven afstand van 12 km weldegelijk.

 43. Net terug van deze heerlijke wandeling en besloten dat dit pad in de top 3 kan/moet. Wat een prachtig pad. Erg afwisselend en goed aangegeven. Ook voldoende horeca onderweg. Woon dicht bij Hoenderloo en heb nooit geweten hoe mooi die omgeving daar eigenlijk is. Dankzij dit pad dus ontdekt. Waarvoor dank 🙂
  Het asfalt onderweg is te verwaarlozen. Het lange gedeelte waarover steeds gesproken wordt is geen naar stuk ( is onze mening)
  Kortom, een TOP pad en een echte aanrader.
  Hartelijk dank.

 44. Mooie wandeling met veel variatie. Inderdaad jammer van de Weikamperweg. Dat zou toch wel anders moeten kunnen denken wij. Afgezien daarvan vermoeden wij dat het pad zeker 15 km lang is. In plaats van de aangegeven 12.

 45. Dit pad doet geen recht aan de mooie natuur rondom Hoenderloo. Waarom heet dit een klompenpad? Heel veel asfalt op terrein van Hoenderloo Groep, de Krimweg, Elisabetheweg en die vreselijke Weikamperweg. Is toch wel iets beters te verzinnen? Alleen gedeelte van “Himalaya” is zeer de moeite waard. jammer, gemiste kans.

 46. Hallo is er iets veranderd aan het plaggenstekerspad ? ik meende toch echt dat er op deze route honden Mits aangelijnd toegestaan waren en nu had ik voor Woensdag een wandeling gepland maar om gezondheids redenen kan ik niet alleen en gaat er iemand mee met een hond maar als honden toch niet mogen moet ik ook thuis blijven dat zou toch heel jammer zijn ik heb de opening in i Ede ook a;l moeten missen dus als iemand eeen alternative route weet GRAAG

 47. Wij hebben dit pad vandaag gelopen we mogen wel zeggen dit is een super pad !!!!
  zeer goed aangegeven en heel div wij hebben al heel veel paden gelopen als we deze een cijfer moeten geven dan word het toch zeker een acht goed gedaan hoor !!!!

 48. De omgeving is veel te mooi om juist deze route te lopen.
  Erg weinig vrije natuur, helemaal geen veld of weide of andersinds ‘klompachtig’ terrein.
  Kilometers langs hekwerk, over vakantieparken, jeugdinstellingsterrein, door het, niet zo pittoresque, dorp, paar keer een drukke weg over steken, over de plaatselijke hondenlosloopplaats.
  En een piepklein beetje ‘vrije’ natuur. Terwijl daar zo vreselijk veel van aanwezig is in de omgeving.
  Wel veel horeca, maar daar kom ik niet voor. Klompenpaden zijn toch voor wandelaars, niet voor de plaatselijke ondernemers……?

 49. Complimenten voor de uitzetters van dit pad.
  We hebben geen bordje gemist.
  Het was een zeer warme oktoberdag en zo genoten !! Top temperatuur en dan alles in herfstkleuren.
  Heel veel afwisselend gebied vol met verrassingen.
  Aan het einde van de mooie wandeling een heerlijke koele pint in de schaduw op terras.
  Jee wat was het daar druk.
  Aanrader !!! ………Het klompenpad dan he….!!!

  Vriendelijke groeten 2 dankbare wandelaars

 50. Het mooie najaarsweer en een lekkere kop koffie vooraf bij De Krim hielpen vandaag zeker mee om deze wandeling te laten slagen. Een leuke afwisselende tocht, in zowel de hoogte van het land als in het uitzicht over haar akkers, heidevelden en bomenlanen. Na afloop kwamen wij weer bij het restaurant De Krim uit en hebben nog een heerlijke lunch daar genoten op het terras. Wat is de Veluwe en omstreken toch een mooi rustgevend gebied. Ook al woon je in een kalm dorpje in het westen des lands, het kan de ruimte en rust van het oosten nooit evenaren.
  Wij komen terug voor nog meer wandelgenot.

 51. Leuk afwisselend klompenpad rondom en door Hoenderloo. Meest verrassend vond ik het prachtige heuvelachtige natuurgebied Schenkenshul dat mij niet bekend was. Er is daar wel enorm veel achterstallig onderhoud, gezien de hoeveelheid vogelkers en pijpestrootje op de “hei”

 52. Vandaag genoten van dit prachtige plaggestekerspad. Klompenpaden zijn meestal goed bewegwijzerd, maar deze is helemaal top. Hulde aan de mensen die dit gemaakt hebben en bijhouden!
  Route is zeer afwisseld en verrassend. Onderweg kom je ook een houten geraamte van een nagebouwde plaggenhut tegen. Snap je niet dat ze daar in moesten leven….
  Ga deze zeker nog een keer lopen in omgekeerde richting. Dan ervaar je alles toch net effe weer anders.
  Veel wandelplezier aan allen die dit lezen!

 53. Een schitterend pad. Ik houd ontzettend van de natuur woon 55 jaar in omgeving maar heb nu delen van het landschap gezien die ik nooit gezien heb en waarvan ik ook het bestaan niet af wist.

 54. Vandaag het plaggenstekerspad rondom Hoenderloo gelopen. Begonnen bij de ingang van het park “de Hoge Veluwe”, richting Otterlose weg. Heerlijk wandelweer. De bewegwijzering is goed. Veel rustige weggetjes, enkele keer een wat drukkere asfaltweg. Over een bungalowpark en 2 campings. Bos, heide, langs maisveld, veel afwisseling. Meer over Hoenderloo leren kennen door de informatieborden langs de route. Met oude foto’s erop en een kort stukje tekst. Veel eekhoorntjes en vogels gespot onderweg. Kortom een echte wandelaanrader.

 55. Aan kwaliteit ontbreekt het absoluut niet op het Plaggenstekerspad. Vandaag later op de dag dit pad gewandeld. Nagenoeg windstil, heerlijk temperatuurtje, een zonnetje en mijn tijd genomen, GENIETEN!
  Klompen aan en gaan. Ik ben dan niet zo bezig met het naampje (klompenpad). Het gaat mij meer om het nieuwe avontuur met een kiekkast die zit te popelen. Deze keer in de prachtige omgeving van Hoenderloo. Het staat hierboven onder Plaggenstekerspad aangegeven wat er zoal allemaal te beleven is. Het klopt als een bus. Hooguit kan o.a. worden toegevoegd.:) Dit pad ga ik zeker weer lopen.
  De bewegwijzering was ook hier perfect, de hele route was in orde. Top, klasse mensen en weer reuze bedankt voor deze ervaring. Op naar het volgende pad en dat wordt het Vreepad. Ik kijk er nu al naar uit.
  Kanpai.

 56. Mooie wandeling en goed bewegwijzerd. Afwisselend tussen de weilanden door, door het bos en dan weer langs bijzondere plekken in het dorp. Fijn dat dit 99ste pad er is. We gaan het zeker nog een keer lopen.

 57. Mooi pad, maar meer een dorpspad. Route gaat meer door de dorpsrand en minder door agrarisch gebied. Dus de echte liefhebbers van agrarisch gebied zullen hier minder aan hun trekken komen. Verder soms wat druk met bewoners en toeristen. Maar toch, een fraaie wandeling vol met cultuurhistorie en mooie dorpsverhalen.

 58. Mocht je wandelen om in de weilanden te wandelen, dan is dit niet zo’n goed pad. Mocht je wandelen omdat je veel afwisseling wil zien, dan is dit pad geweldig. Genoeg plek om te stoppen tussendoor, veel horeca en de bospaden zijn gewoon mooi. Wat mij betreft mogen er meer soortgelijke klompenpaden komen.

 59. Vandaag (1 augustus) het plaggenstekerspad gelopen. Een prachtige afwisselende wandeling met bos, heide en stuifzand en inderdaad weinig weiland. Maar dat maakt het zeker niet minder mooi. De info over DHG onderweg erg leuk maar ook omdat we uit de buurt komen interessante weetjes. Goed aangegeven en foutloos kunnen lopen zonder de app te hoeven raadplegen. Weer een mooie wandeling, top!

 60. Leuke wandeling maar veel huizen en campings. Het heide stuk is mooi. Wij zijn gestart bij hotel Buitenlust. Is logischer (voor velen) denk ik.

 61. Ook ik kan me prima vinden in de reactie van Greetje (26 mei). Het is een mooie wandeling, maar in mijn optiek geen Klompenpad zoals de andere die ik ken, waarbij je boerenland doorkruist en allerlei “bijzondere” paadjes bewandelt. Dit is een wandeling die voor een groot deel ook in andere wandelgidsen te vinden is.

 62. Wij hebben vandaag dit klompenpad gelopen. Prachtig en inderdaad kun je soms niet zonder teerwegen om van het ene mooie stuk over te gaan in het andere.
  we hebben wel een opmerking: we misten een bordje bij de “Hoenderlo Groep” richting de “Ottohoeve”. (bij rotonde met dikke stenen).
  Verder was het genieten!!

 63. Ik ben het wel eens met greetje (26 mei),dit pad gaat teveel over bospaden (misschien wel 70% hier),en ook nog door een stukje woonwijk en door vakantieparken (?).klompenpaden gaan door agrarisch gebied (boerenland,cultuurerfgoed),lees het stukje op deze site. Dit pad maakt dat alleen waar achter de heldringkerk,en nog een paar andere stukjes maar veel te weinig.de omgeving van Hoenderloo is voornamelijk bos en daarom zou dit pad beter het bosarbeiderspad genoemd kunnen worden. excuses voor de kritische noot.

 64. Sorry Greetje, maar je hebt niet helemaal gelijk, ik vond het een mooie wandeling en soms kun je niet zonder teerwegen, om naar een ander mooi gebied te gaan en dit keer was het de moeite waard. De uitzetters hebben soms geen andere keus, om de afstand van deze tocht niet te lang te maken, men moet ook rekening houden met mensen die niet zo’n lange afstand kunnen lopen. Met de meeste klompenpaden is het geven en nemen, de ene heeft meer teerwegen, de andere slechte modder en of lang gras paden, maar over het algemeen zijn ze op hun eigen manier zeer de moeite waard om te wandelen ( ben een 4daagse loper, en heb inmiddels 14 klompenpaden gewandeld ) en neem altijd wat te eten en drinken mee, over het algemeen staan er bankjes genoeg. GR. THEO.

 65. Op deze zomerse dag gekozen voor een wandeling door overwegend bos.
  De wandeling heb ik voor de 2e keer gelopen, nu met een ander wandelmaatje.
  Vanaf de Krim zijn we rechtsom gegaan om zo voor de echte hitte over de heide te zijn geweest. De wandeling is prachtig. Genoten van de diverse bloemen, planten, bomen, vogels (veel vlaamse gaaien, houtduiven en merels), konijnen, vlinders en allerlei vee in de weilanden.
  De wandeling is goed aangegeven. Een enkel bordje is wat moeilijk te zien vanwege begroeiing en Bijdaan Imkerij is niet duidelijk welke kant je op moet, maar dat wist ik nog van de vorige keer.
  Met ons waren meer wandelaars onderweg en ook allerlei soorten 2-wielers kwamen voorbij.
  Genieten op de Veluwe!!

 66. wij hebben in de hele vroege ochtend (4 JUNI 2017) deze pad gelopen
  wat is die pad prachtig dit was onze 63 pad
  alles staat goed aangegeven
  makers van deze pad dank je wel het was geweldig
  wij hebben er van genoten

 67. ‘n mooie wandeling in dat gebied. Na het jongensdorp Hoenderloo is ‘n lang recht stuk voorzien van asfalt en dat vind ik ‘n beetje jammer. Dit gedeelte lijkt me niet echt ‘n klompenpad. Het zal voor de vrijwilligers niet anders hebben gekund. Later als men over de heide loopt met prachtige vergezichten dan vergeet men snel het asfalt. Overigens dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt om het mooie buitengebied van Hoenderloo te voorzien van paaltjes met een klompje én pijltje. Chapeau!

 68. Maandag 22 mei 2017 liep ik bij mooi warm weer, het pas geopende Plaggenstekerspad.
  Om u alvast een indruk te geven en/of sommige kritische opmerkingen terecht zijn, zie onderstaande Link.
  en oordeel zelf. Gaat het u om het wandelen op zich Klompenpad of niet? Wens ik u alvast een mooie wandeling.
  Ook uw mening wordt vast zeer op prijs gesteld in het Gastenboek
  http://doordezoeker.vmblogs.nl/2017/05/28/plaggenstekerspad-12-km/

 69. Heerlijk gewandeld, mooi weer maar… dit is geen klompenpad: veel asfalt, erg lange stukken dwars over campings en bungalowparken. Nergens ‘ twee klompjes breed’ . We kunnen wel 300 klompenpaden openen, maar ik zie liever kwaliteit dan kwantiteit. Zou graag willen weten of mensen, die net als ik, bijna alle klompenpaden hebben bewandeld, deze mening delen!

 70. Beste Paulien en Anita,

  Bedankt voor jullie reactie op het Plaggenstekerspad. Leuk om te lezen dat jullie de wandeling prachtig vonden!
  Erg vervelend dat jullie loslopende honden op de route zijn tegengekomen, en zelfs zijn gebeten. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn en erg goed dat jullie de eigenaresse hierop hebben aangesproken, om dit in het vervolg te voorkomen.

  Met vriendelijke groet, Saskia Bemer

 71. Ook vandaag 9 uur begonnen bij Landal de Miggelenberg, en ben linksom begonnen. Goede wegen en paden en geen last van honden gehad, met prima weer. Ook hadden er inderdaad meer bordjes mogen staan ( de aanwijzing rechtdoor ) ik ben wel bekend in deze contrijen maar een vreemde kan er moeite mee hebben, toch blijft het altijd opletten !. Verder alle lof voor de uitzetters, route goed verzorgd en mooie omgeving met leuke paadjes. Was om 11.50 terug bij de auto en heb genoten van deze 15e klompentocht van mij.

 72. Vandaag was het weer uitstekend om een heerlijke wandeling te maken!
  We zijn gestart bij Activiteiten Restaurant de Krim. Je kunt daar je auto goed parkeren. De route hebben we rechtsom gelopen. Door de bossen, over de heide, prachtige vergezichten en af en toe een stukje asfalt (waar over het algemeen weinig verkeer te vinden was).
  De natuur is op dit moment prachtig en fris. Veel dieren lopen buiten in het weiland en daarnaast lieten verschillende vogels zich horen en zien (eksters, merels, duiven, vlaamse gaai, specht, roodborstje en diverse vinken).
  Echt een prachtige wandeling! Goed te volgen met de bordjes. Af en toe zou er eentje meer bij kunnen…en de app werkt ook goed. Veel informatie op de app over de omgeving en ook onderweg. De route is idd 12 km volgens de stappenteller.

  Nu hebben we al veel klompenpaden gelopen, maar deze zal ons goed bijblijven.
  Wat ook te lezen is in een ander bericht, hebben ook wij last gehad van honden. Op de Weikamperweg liepen 2 honden los en er was geen baasje te zien. We lopen door met het idee dat ze wel vaker los lopen…..helaas vond toch een van de honden het nodig om zijn tanden in een been te zetten…
  Er was een bereidwillige buurvrouw die ons in contact liet komen met de eigenaresse, zodat we haar er op aan hebben kunnen spreken. In de hoop dat velen na ons dit prachtige pad veilig kunnen bewandelen!

 73. Vanmorgen het plaggenstekerspad gelopen. Gewoon de klompenbordjes gevolgd en een uitgeprint kaartje op zak voor de zekerheid. Ik heb 1 bordje gemist en heb hierdoor ca. 300 meter extra gelopen. Desondanks heb ik volgens mijn gps horloge slechts 10,6 km gelopen i.p.v. de beloofde 12. Een paar stukjes weg op de route zijn jammer, maar waarschijnlijk onvermijdbaar; verder een mooie route.

 74. Vandaag het Plaggestekerspad in Hoenderloo gelopen, we hadden de route ook via de Ap gedownload, maar deze kwam niet overeen met de bordjes die langs de weg stonden.
  De route zelf was prachtig en heerlijk om te lopen.

 75. Mooie route, goed aangegeven.
  Omdat op dit pad honden zijn toegestaan, aangelijnd wel te verstaan, hadden wij ook onze netjes aangelijnde hond meegebracht.
  Na door de 5e loslopende hond te zijn lastiggevallen waren we het behoorlijk beu.
  Jammer, want de route is prachtig.

 76. Afgelopen zondag onder ideale wandelweer het nieuwe klompenpad gelopen Gefeliciteerd vrijwilligers met dit zeer afwisselend pad . Was goede bewegwijzering met de klompjes daar lopen wij altijd op.maar wel de folder voor de informatie. We zijn weer een klompenpad rijker.Fam .Nieuwenhuis.

 77. Proficiat aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt,,,, wat een mooie route.
  Weinig verharde wegen, veel bos en goed aangegeven.
  Het was ook een dag met mooi wandelweer, maar als wij (mijn vrouw en ik) een cijfer moet geven van 1 t/m 10 dan is deze voor ons een dikke 9. de gehele 12 km. prachtig.
  Ook weinig last van overig verkeer.

  Fam. F. Blom.

 78. Proficiat aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt,,,, wat een mooie route.
  Weinig verharde wegen, veel bos en goed aangegeven.
  Het was ook een dag met mooi wandelweer, maar als wij (mijn vrouw en ik) een cijfer moet geven van 1 t/m 10 dan is deze voor ons een dikke 9. de gehele 12 km. prachtig.

  Fam. F. Blom.

 79. Beste Anita,

  Bedankt voor de complimenten, ik zal jouw complimenten samen met de opmerkingen omtrent de markering doorgeven aan de vrijwilligersgroep in het gebied die regelmatig de route controleert.

  Vriendelijke groet,

  Saskia Bemer

 80. Vandaag het nieuwe Plaggenstekerspad gelopen. Een regelrechte aanrader. Geweldig pad, complimenten aan de routemakers voor de leuke afwisseling.

  Het was soms wel even puzzelen en zoeken naar de markeringen. Op twee punten heb ik echt even moeten zoeken. 1) Op het bungalowpark van Landal waar je met een scherpe bocht naar links moet staat niks. Daar heb je namelijk de neiging om alle andere markeringen te volgen en rechtsaf het hek door te gaan. 2) Als je door het hek komt direct naast het gebouwtje van de ingang van de Hoge Veluwe en dan naar de parkeerplaats lijkt te lopen, daar zouden wat extra markeringen op zijn plek zijn. Vanaf die kant zie je namelijk niet dat er ook nog een wandelpad naast ligt wat je dus in moet. Met de app erbij was het snel helder.
  Lees, kijk mee en geniet op http://anita0407.waarbenjij.nu/reisverslag/4978004/2017-0514-kp-plaggenstekerspad
  voor het hele verslag van mijn tocht.

 81. Vandaag het nieuwe klompenpad gelopen. Wat een mooi pad, niet een echt klompenpad. Je hebt niet te maken met overstapjes naar weilanden. Wel veel bospaden en weinig verharde paden. Onderweg een schaapherder die met zijn kudde aan het trainen was. Kortom een echte aanrader dit pad. Mijn complimenten, ga zo door met het ontwikkelen van klompenpaden.

 82. Vanmorgen dit nieuwe pad gelopen met mijn dochter. Prachtig pad, van alles wat, alleen niet door weilanden gelopen, maar dat is vaker het geval, vooral op de Veluwe. Dus toch meer een prachtige boswandeling dan een klompenpad.
  Dit pad hebben wij helemaal gelopen op de bordjes en geen enkele keer verkeerd gelopen. Bravo!
  Ruime parkeermogelijkheid en lekkere koffie bij De Krim.

 83. Met mijn vader van 80 dit nieuwe pad gelopen. Afwisselend! Je loopt door de dorpskern, door het bos, langs landbouwakkers, over campings en over de heide. Prachtig. Bij zicht op de Heldringkerk gaat het LAW rechtsaf, dus even twijfel of het klompenpad ook langs het kerkje zou gaan. Niet dus. Waarschijnlijk een klompje gemist. Zou op een lantaarnpaal staan hoorden we later. Even verder rechtdoor in het dorp de weg oversteken, maar niet het pad pakken naar het poortgebouw van Landgoed Deelerwoud, maar schuin rechts het pad nemen richting ingang Park de Hoge Veluwe.
  Hebben genoten van de mooie omgeving!

 84. Hallo op deze site staat : Honden niet toegelaten op de app staat dat dit op deze route wel mag zou u dat voor de honden bezitters willen aanpassen ?

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.