Rijnweidepad

Ontdek het landschap van Spijk. Beleef de historie van de baksteenindustrie en de dynamiek van dit bewogen rivierenlandschap. U wandelt langs de grens van Nederland met uitzicht op de Eltenberg en maakt een uitstapje naar onze oosterburen in de Duitse gemeente Emmerich. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Rijnweidepad (11 km)

Startpunt: Tegenover Kerkstraat 17 in Spijk

Openbaar vervoer: Treinstation Emmerich-Elten in Elten

Opstappunt: Bushalte Lobede in Tolkamer en treinstation Emmerich-Elten in Elten

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Prachtig pad, veel langs het water gelopen…hoorde de grote karekiet…best zeldzaam

 2. Vandaag 28 april 2024 het rijnweidepad gelopen. Helaas ben ik er niet zo positief over. Dit is echt niet wat ik me bij een klompenpad voorstel. Het grootste gedeelte gaat over een verhard fietspad, dwars door een industriegebied, en kilometers langs een dijk waar je niet overheen kunt kijken. Een tweede keer zal ik hem niet gaan lopen.

 3. Vanmiddag heb ik dit pad gelopen vanaf station Emmerich-Elten, met de klok mee. Met de uitzichten op de Elterberg en later de Rijn, de verschillende landschappen en het verrassende Lobith is dit een mooie route.
  De weg waar de omleiding langs gaat is max 50 km/u maar inderdaad moet je door de berm..
  Bij punt 9 kun je een uitstapje richting Emmerich maken, naar de gelijknamige waard en de voormalige spoorlijn Elten-Kleef, met uitzicht op de Rijnbrug.
  Elten is een leuke plaats met diverse horeca. Wat erg gelegen komt als er urenlang geen treinen terug naar Arnhem rijden …

 4. De route langs watergang de Wild is tijdelijk onbegaanbaar vanwege nattigheid. U kunt de uitgezette alternatieve route van het Pieterpad volgen. Dit staat ook in het veld aangegeven. Let wel op! u loopt in de berm langs een 60 km/u weg.

  Team Beheer Klompenpaden

 5. Vanuit Spijk bij de Gerardus Majellakerk begonnen met het Rijnweidepad met de klok mee gelopen.
  Het was een prachtige wandeldag, we moesten even door de industrie van de zandwinning en de steenfabriek.
  Maar daarna was dit voor ons een schitterend klompenpad. (veel te zien)
  Het pad was goed te belopen omdat het grootste gedeelte verhard is, alleen op het grensgebied Nederland/Duitsland bij riviertje de Wild moesten we allerlei capriolen maken om door de modder te komen.
  Uiteindelijk over het prikkeldraad gestapt en door het weiland verder gelopen, gelukkig hadden we waterdichte schoenen.
  De route is uitstekend bewijzerd en uitgezet, alleen op de bordjes gelopen.
  We hebben in dit gedeelte van Nederland alle klompenpaden gelopen, en zonder andere klompenpaden tekort te doen,vinden de hoek Apeldoorn,Nijmegen en
  Amersfoort,Harderwijk een heel mooi deel om te wandelen.
  Dank voor de vrijwilligers.

 6. Dinsdag 12 december de tocht clockwise gelopen in ca 3 uur. Meeste paden waren verhard. Het deel langs het riviertje De Wild is mooi, maar drassig. In ons geval zo drassig dat het afgeraden moet worden zonder laarzen of hoge schoenen te lopen. Een alternatieve route hoger dan de waterkant is daarom gewenst. De kuifeend was de meest bijzondere vogel in de plassen bij Lobith. Mooie tocht met variatie, uitzichten en geschiedenis. In Elten koffie gedronken.

 7. Zaterdag dit pad gelopen tegen de klok in. We wilden het stuk langs de Rijn als kers op de taart voor het laatst bewaren. De wandeling is zeer afwisselend met telkens het torentje van Hoog Elten in ons gezichtsveld. Jaren geleden liepen we hier een etappe van het Pieterpad. Komende van Hoog Elten was dit stuk destijds een beetje saai. Nu loopt het Pieterpad een stuk op met dit klompenpad. Schitterend door en langs rietkragen. Ondanks het droge weer van de laatste dagen was de grond nog redelijk drassig.
  Aankomend vanuit noordelijke richting bij punt 3 op de kaart bleef het pad het fietspad volgen onder aan de dijk aan de landzijde. Nieuwsgierig naar het uitzicht op de dijk en over de Rijn, liepen we de dijk op. Bovenaan de dijk bleek dat er een nieuwe haven was aangelegd. Op Organic Maps aangegeven als “Overnachtingshaven Spijk”. Hier was al een boulevard klaar met diverse bankjes, waardoor wij rustig langs het water konden terugwandelen naar Spijk.
  Ik hoop dat mettertijd dit traject van het klompen pad kan worden aangepast. Water en boten doen het beter dan op een fietspad lopen met redelijk wat fietsverkeer.
  Al met al een mooie tocht met veel afwisseling.

 8. Voor het Rijnweidepad loont het echt de moeite om naar de Nederlandse oostgrens te komen. Het is een aangename mix van natuur en historie. Dankzij de app en panelen langs de route kom je heel wat te weten over Spijk en omgeving. Zo weet ik sinds gisteren wat een redoute is (een verdedigingstoren uit de Tachtigjarige oorlog) en dat in 885 Godfried de Noorman in Spijk is vermoord.
  We begonnen met de klok mee en omdat het zo rustig was hebben boven op de dijk gelopen. Maar het kan ook druk met auto’s en fietsers zijn en dan is het aparte wandelpad beneden aan de dijk handiger. Naar de scheepvaart kijken verveelt eigenlijk nooit en het uitzicht vonden wij indrukwekkend. Een paar kilometer verder doemde Lobith op. In plaats van direct naar de Schipperspoort te lopen zijn we in het natuurgebied Geuzenwaard links afgeslagen bij het bordje van het Pieterpad. Dit hoort niet bij het klompenpad maar was wel ontzettend leuk. Wat een variëteit aan insecten, bloemen en vogels. Bij de kruising Boterdijk/Batavenweg kwamen we uit. Toen rechtsaf de Boterdijk op en waar deze een bocht naar links maakt, gingen wij rechtsaf de Dorpsdijk op. Op een gegeven moment zie je rechts de Schipperspoort en dan zit je weer op het klompenpad. Een ommetje van ruim 2 km en echt aan aanrader. Koffie gedronken bij Famke (aan het einde van Carvium Novum) en toen begonnen aan een van de mooiste stukken: langs het riviertje De Wild. Speciaal genoten van de vliegkunsten van de vele zwaluwen. De route gaat via landerijen verder richting de Rijndijk en vanaf daar is het dorp Spijk weer in zicht.
  We houden geen ranking bij maar we willen deze route beslist nog eens in een ander jaargetijde lopen.

 9. Mooi klompenpad begin was mooi lopen niet boven op de dijk er was veel wind omgeving mooi veel historische informatie mooie waterpartijen stukje Duitsland lekker langs n stuk oude rijn veel watervogels mooi pad

 10. Op een zeer zonnige dag dit afwisselende pad gelopen. Stuk langs het weiland halverwege zo’n beetje zeer drassig. Jammer dat horeca onderweg definitief gesloten is. Maar zeker mooi pad en prima bewegwijzering.

 11. Gestart met een strakblauwe lucht bij de kerk van Spijk. Meteen valt het monument op en het treinkarretje op het plein wat te maken heeft met de steenfabrieken die hier zijn. Het begin is interessant met de zandwinning en steenfabriek en op deze maandag was het allemaal in vol bedrijf. Het gedeelte over het fietspad vonden we juist heerlijk lopen daardoor kon je goed om je heen kijken. Daarna door de Geuzenwaard met de Galloways en Schotse Hooglanders. Alles achter hekken. Het dorpje Lobith is een mooi geheel. Je komt zelfs onder een Schipperspoort door. Hierna een natuurgebied in met veel watervogels en mooie uitzichten. Honderden ganzen voortdurend om je heen en tafeleenden, kuifeenden, aalscholvers, zilverreigers, futen en zwanen. Ook veel roofvogels in de lucht. Onze meegebrachte koffie (op maandag is alle horeca dicht) dronken we op Carvium Novum, wat een mooie uitkijkpost is dat zo hoog! Hierna een groot gedeelte door polderlandschap, helaas geen ree of haas gezien ondanks dat het er zo stil en rustig was. De hele wandeling maar 1 wandelaar gezien.
  Dan weer richting Spijk en langs de indrukwekkende oude kraan op de dijk en de druk in werking zijnde steenfabriek. Mooi zijn ook de voorbij varende vrachtboten op de Rijn.
  Een bijzonder en erg mooi klompenpad qua natuur/afwisseling en cultureel erfgoed. De bewegwijzering was top! Hier zitten twee tevreden mensen na te genieten!

 12. Vrijdag dit mooie afwisselende pad gelopen, heerlijk rustig, mooie uitzichten, ook over de rivier, veel “nieuwe”natuur dankzij de zandwinning en leuke cultuurhistorie (mooi uitzichtpunt). Regelmatig zicht op de Eltenberg. Het was mijn 95e klompenpad, maar ook deze was de moeite waard. Veel watervogels en bloeiende kruiden gezien.

 13. Vandaag met een beetje motregen dit klompenpad gelopen. Ondanks de soms wat mindere reacties hebben wij genoten. Het is een goed onderhouden en prima bewegwijzerd klompenpad. Een pad met veel afwisseling en variatie aan landschap. De wat meer verharde paden storen echt niet, er is zoveel te zien we hebben ons geen moment verveeld. Bedankt aan allen die het pad mogelijk maken en onderhouden.

 14. Een mooie wandeling behalve het begin in Spijk. De eerste kilometers gingen veelal langs zand- en grindopslag. Richting Lobith en weer terug langs Elten en Hoch Elten was erg mooi. Nergens gewandeld waar auto’s rijden en dat is ook wel fijn.

 15. Lang getwijfeld of we dit klompenpad zouden lopen.
  De recensies zijn namelijk niet zo positief.
  Toch blij dat we vandaag deze leuke route gelopen hebben met mooie uitzichten op de Rijn en op Hoch Elten.

  Het traject vanaf Spijk over de Marsweg en langs De Wild is een “echt” klompenpad.
  Daarna (het westelijke deel van de route) is het wel allemaal verharde weg.
  Maar het is prima wandelen op het betonnen fietspad dat van de Eltensweg tot Lobith loopt tussen het water van de kleiputten door.
  Het laatste deel naar Spijk zijn we niet gelopen over het nieuwe fietspad langs de Spijkse dijk, maar over de weg op de dijk zodat we van het uitzicht konden genieten.
  Doordat het zaterdag was, was er weinig verkeer op de dijk.

 16. Gisteren heb ik dit Klompenpad gelopen.
  Echt enthousiast werd ik niet van de eerste vier – vijf kilometer. Op een klein stukje gras na, voornamelijk betonplaten als wandelpad. Laatste stuk over een drukke dijk met vrachtverkeer.

  Bij coördinaat 51.85030275483601, 6.147679921372911 wijst de pijl rechtdoor, dit moet naar links zijn.

  Wat mij betreft geen aanrader. Wellicht zijn er mogelijkheden om dit pad juist niet richting de dijk te laten lopen, maar aan de andere kant van Spijk richting Ossenwaard te sturen … of iets meer van Duitsland mee te pakken (als Elten mee wil werken natuurlijk).

 17. Vandaag de route gewandeld. Ik vond het een erg leuke route, mijn vrouw was wat kritischer. Zij vond het stuk langs de ijzerindustrie en achter de Rijndijk te rommelig. Ik hou daar juist wel van. Het is wel veel verhard, maar ook dat vind ik geen groot probleem. Een groot stuk gaat overigens onverhard door een prachtig uitgestrekt weiland met heel mooi uitzicht op Hoog Elten. En het stuk langs het riviertje De Wilt was zelfs in deze droge tijd knap blubberig.

 18. Ik heb deze wandeling vandaag gelopen. Op sommige stukken waren hoge laarzen of wandelschoenen wel noodzakelijk. Verder een mooie route, dit kwam ook door het perfecte weer. Heerlijk zonnetje. En de route was zeer duidelijk aangegeven, daarvoor mijn complimenten. Ik ga deze zeker nog een keer lopen.

 19. Een heerlijke wandeling die ik nu voor de tweede keer heb gemaakt. In oktober 2019 onder zomerse herfsttoestanden, vandaag was het stil en nog net herfst. Nog net. We hebben genoten. Met betrekking tot de verfoeide ‘betonblokken’. Ik vond ze een zegen. Niet meer in het hoge gras onder aan de dijk lopen of erger nog een stuk langs de weg. Om het rondje af te maken moest dit stuk erin en het is een heel fijn rondje. Voor foto’s verwijs ik naar Instagram onder de naam titiissprakeloos. Voor een meer persoonlijk verslag zie ook https://sprakeloosverhalen.com/2021/11/20/het-einde-van-de-wereld-op-het-rijnweidepad/

  Dank voor het beschikbaar stellen van deze wandeling.

 20. Één van de minder geslaagde klompenpad en wat mij betreft. Kan beter op de fiets gedaan worden. Met de klok meelopend vanaf Elten is het laatste stuk nog wel aardig, maar verder saai en niet fraai.

 21. Dag vandaag gelopen met mijn partner en dochter van 14. Het is zeker een mooie route maar het eerste stuk over de betonplaten vonden wij minder fraai! En idd behoorlijk wat verbleekte klompjes.

 22. Gisteren dit pad gelopen. Oeps voor het eerst de mobiel vergeten dus geen app. Hoewel het al lang geleden moet zijn dat de route is gewijzigd, was de kaart op het infobord nog niet aangepast. Dus op de gok op alleen de bordjes gaan lopen. Ik wilde hem linksom lopen maar de pijlen bij het infobord wezen alleen naar rechts. Ik zag opmerkingen in het gastenboek van vorig jaar juni dat stickers totaal verbleekt waren, dat waren ze nu nog. Leuk stukje met historie op de dijk. Komend vanaf de dijk staan voor het 1e huis 2 pijlen die naar rechts het weiland in wijzen. Omdat klompenpaden vaak over particulier terrein gaan zou je dat hier ook denken. Maar de bedoeling is dat je na het huis schuin rechts het pad ingaat. Stukje Duitsland. Kom je verderop op het kruispunt dan moet je rechtdoor de Spijkerweg op. ( ik kon hier geen sticker vinden. dan volgt een rustig stuk tussen de weilanden door. Bij het bruggetje moet je links af langs De Wild. Het gespannen lint heb ik maar genegeerd. het betonnen fietspad langs/door Carvium Novum is goed te doen, veel wilde bloemen, watervogels. Het laatste stuk langs de zandverwerking was lawaaiig en het fietspad onderlangs de dijk saai. Ik zou dit pad zeker met de klok meelopen en zeker met de app. dan is het een aardige wandeling.

 23. Zeer de moeite waard deze route. We zijn gestart tegenover de Hut, meteen mooie natuur langs het water en door weilanden, alleen de vogels hoor je nog…prachtig. De route loop verder over de dijk met mooi uitzicht op de Rijn, hier staan veel banken zodat je kan genieten van de scheepvaart op de Rijn, via dorpje Spijk over idd nieuw fietspad, ook mooie natuur. Wil je niet op het fietspad lopen dan is er voldoende ruimte ernaast om door het gras te lopen. Veel zwanen en eenden, en oeverzwaluwen die in en uit hun holletjes vlogen. Einde route voor ons was bij de Hut, heerlijk ijs, zeer vriendelijke mensen en gezellig gemaakt met een extra ijstuin ( corona maatregels) zodat er voldoende plaats is om te genieten van alle heerlijkheden. Applaus voor de klompenpad vrijwilligers!

 24. Vandaag dit pad belopen. Vanaf Spijk tegen de klok in. We vinden het afwisselend, wel relatief veel bedrijvigheid in relatie tot de natuur, maar dat maakt het voor ons zeker interessant. Onder aan de dijk tussen Wezendonk grind en zand en Spijk gaat het pad over een nieuw fietspad. Daar waren kennelijk nog niet alle wegwijzertjes teruggezet, maar met app ging het prima. Jammer dat er niet door de uiterwaarden gastruind kan worden, maar begrijp dat daar in de toekomst nieuwe natuurgebieden komen die wie weet! Door het vrijwle permanente zicht op de Eltenberg en het stuk over Duits gebied was het toch een beetje een buitenlandse minivakantie in Coronatijd… Dank klompenpad-vrijwilligers!

 25. Op 17 maart 2021 Rijnweidepad gewandeld. Mooie route. Het stuk langs de beek Wildbeek op de grens met Duitsland was erg nat/drassig/glibberig. Dus de wandelbroek kon meteen in de was. Jammer dat alle horeca wegens coronamaatregelen dicht was.
  Na de wandeltocht nog even de Eltenberg op geweest. Mooi uitzicht over het Rijndal.

 26. Een aardig rondje, maar ook niet meer dan dat. De week ervoor hadden we het Rijnstrangenpad gelopen, en dat willen we nog wel eens andersom doen. Het Rijnweidepad was voor ons eenmalig. Redelijk veel beton en asfalt in het eerste en het laatste stuk. Hoogtepunt was de pauze bij de Hut met vriendelijke prijzen én medewerker. Sorry, ook de mooie natuur had onze aandacht.

 27. Beste Hugo,

  Bedankt voor uw bericht. Wij kijken al enige tijd naar een aanlooproute vanaf station Elten. Wij zijn er dus mee bezig. wordt vervolgd.

  Met vriendelijke groet,

  Bo Koning

 28. Afgelopen zaterdag dit pad ook gelopen.

  Zoals onlangs al gemeld in eerdere reacties: De bordjes zijn niet altijd direct zichtbaar, dit heeft ook te maken met de gekozen kleur (bij het pad door de Rijnstrangen valt de rode kleur simpelweg meer op). En soms zou er ook gewoon een extra bordje mogen staan. Op zich leidt één van de twee keuzes dan naar een erf, maar omdat klompenpaden ook over privé terrein gaan, is het niet altijd duidelijk dat dit dan niet de juiste route is. In combinatie met de app kom je er dan wel uit. De app of een kaart is dan dus een must.

  Het is wel een perfect pad in corona-tijden: Tegen de klok in gestart ben ik slechts één wandelaar tegengekomen tot aan het einde van de het pad langs de Wild (en dan ben je ongeveer op de helft van de route). Dat betekent dan echter ook dat het stuk langs de Wild minder duidelijk is als pad: Doordat er niet veel mensen lopen is het tussen het riet niet altijd duidelijk wat nu eigenlijk het pad is, dan geldt vooral: zoveel mogelijk de loop van het water volgen.

  In vergelijking met het Rijnstrangenpad relatief lange stukken van hetzelfde achter elkaar, zoals inderdaad het betonnen fietspad langs wat ooit Carvium Novum moet worden.

  Nog een suggestie: is het een optie om ook een aanlooproute vanaf het station in Elten te ontwikkelen? Nu daar ieder uur een trein uit Arnhem / Zevenaar stopt is dat voor velen gemakkelijker te bereiken dan een buurtbushalte in Spijk of een bushalte in Tolkamer.

 29. Vandaag (12/6) weer het Rijnweidepad gelopen, Mooie wandeling.
  Het stukje langs de duitse grens bij De Wild, tussen de Eltenseweg en Sonderwykstraße moet men rekening houden dat het gras/riet erg hoog is (ruim 2 meter) en dat het pad daardoor overwoekerd is.

 30. Vandaag dit pad gelopen. Niet het mooiste, maar wel de moeite waard. Ik vond niet alle aanwijzingen even duidelijk.
  Ik had geen moeite met het betonnen fietspad, zeker niet omdat er op en rond het water genoeg te zien was, zoals futen met jongen, waterjuffers en prachtige libellen. Het was leuk om de redoute op te klimmen, wat een weids uitzicht.

 31. 30 mei 2020
  Vandaag met veel plezier het Rijnweidepad gelopen. Het is een mooi en afwisselend pad. Deels loopt men over verharde wegen en deels over onverharde paden. Er zijn voortdurend mooie vergezichten. De Eltenberg is een centraal punt in de route, je ziet deze regelmatig terug. Het pad door het natuurgebied “De Wild” is erg leuk, je wandelt tussen manshoog gras. Ook de kikkers en de watervogels laten zich gedurende de wandeling goed horen.
  Tip: Het eerste gedeelte (ca 30 min.) van de route is wat eentonig. Er moet, mede gelet op de historische achtergronden van Spijk, toch wel een alternatief te vinden zijn. Een aantal richtingbordjes is door de zon sterk verkleurd. Je bent er voorbij voor dat je het weet.

 32. Vandaag dit pad gelopen. 1e stukje vanuit Spijk onderlangs de Dijk was leuk. Voor ons gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat wij de grote stukken beton fietspad langs de zandwinning weinig opwindend vonden. Het stukje door het natuurgebied Gelderse Poort was prachtig… maar zó kort. Uiteindelijk vonden we het pas weer leuk worden na 2/3 van de route. Dat stuk over een prachtig ( met recht) , en goed onderhouden klompenpad was erg mooi. Het allerlaatste stuk terug over de Dijk langs de Steenfabriek heeft ook niet onze voorkeur. Echt wel mooie stukken gelopen maar van de 7 paden die we onlangs hebben gelopen , is dit pad nummer 7.

 33. Mooie wandeling en de geur van de vele meidoorn struiken blijft nog lang bij je. Lekker kopje koffie (to go) bij De Hut op de Elterseweg ( net voordat je naar De Wild gaat afbuigen). Markering in het veld is anders dan op de kaart : bij de overgang van Marsweg en Spijkerweg (na punt 8 en voor punt 9) : de route gaat rechtdoor en heeft het bosje aan de rechterhand tenslotte weer op het punt van de Spijkse Dijk. Mooi uitzicht op de Rijn ( trouwens ook op de Europakade in Toilkamer).

 34. Vanaf april 2020 maak ik blogjes van iedere wandeling van de klompenpaden die ik loop. Het dat ik op 13 oktober 2019 liep moet het doen met de foto’s op instagram. Mijn account heet: titiissprakeloos. Voor de blogjes van de andere klompenpaden zie ook; http://www.sprakeloosverhalen.wordpress.com

  Dit klompenpad liep ik zonder medewandelaars, voor het eerst. Ik de omgeving redelijk goed en toch, wat brengt wandelen toch weer een ander perspectief op dingen die je al kent. Op veel plekken van de wandeling was natuurlijk de Elterberg prominent in het zicht. Fijne wandeling.

 35. Beste A Pryor,

  Bedankt voor uw bericht. De vrijwilligers van het Rijnweidepad pakken uw melding op en zullen de verbleekte stickers vervangen.

  met vriendelijke groet,

  Bo Koning
  Beheer Klompenpaden

 36. Prachtig klompen met soort steenfabriek?
  Het is tijd voor nieuwe stickers!!! Heel gerl stickers zijn verkleurd… soms is moeilijk te zien welke richting moest het lopen…

 37. Gister, met prachtig weer, deze wandeling. Jammer genoeg was het rustpunt bij de Willibrorduskerk, aan het begin, in de vlek Spijk, niet geopend voor koffie. Maar, we vonden een al gauw een plek om onze eigen thermosfles te gebruiken. Ofschoon er hele de route lang sprake is van fabrieksmatige activiteit, is het niet om stalen buizen te doen, dan wel om grind-, en zandafgravingen en, klassieker langs de rivier, het bakken van stenen, toch vermochten de, volop aanwezige, industriele machines het niet om ons uitzicht te verpesten. Het hoort er bij, net zo als de landbouwmachines, waar we toch minstens een klein uur getuige waren van het ophopen van het gras, het bijeen bundelen ervan en het plastificeren van de pakketten. Toch ook almaar weidse uitzichten, lage horizonten, spaarzame wolken aan een verder lichtblauwe hemel, de kleuren in het landschap, de rand van het stadje Lobith. Het was magnifiek.
  Het laatste gedeelte, de punt Duitsland in, bood steeds uitzicht op de Elterberg aan de ene kant, aan de andere sprongen de kikkertjes voor onze voeten in het water. De stilte van de dag viel ons des te meer op toen we, nog even op een bankje gezeten, trein en auto geruisloos voorbij hoorde gaan. Geluidloze vehikels in een verder ook geluidloos landschap.
  En inderdaad, de klompenpad stickers waren verbleekt en soms afwezig. Mede daardoor, maar ook vanwege ons niet goed opletten, verliepen wij ons tweemaal. Enfin, we redden het, zij het op de laatste benen. Het was een mooie dag.

 38. Al met al veel te veel verharde wegen (schatting zeker 70%). Met name het lopen op de betontegels bij het toekomstige nieuwe recreatiepark was – ook in verband met de vele fietsers op een zondag – niet prettig. Het onderlangs lopen bij de Spijkse Dijk was goed voor het wandelgevoel, maar ontneemt wel het uitzicht op de rivier. Heel prachtig is het stukje bij het riviertje De Wild.

 39. Nabij de oversteek van de Spykerweg, ca 150 meter naar het noorden even de Spykerweg oplopen, een zeer fraai rustpunt het Uutblaoshuukske, gemaakt door de bewoners van het dorp Spijk voor bezoekers aan het dorp.

 40. Erg leuke en afwisselende wandeling langs de grens. Gelukkig is het stuk langs de oude rijn inmiddels onderhouden. Het hoge riet is gekapt en het ziet er weer uit als een net pad. Bedankt!
  Als je een beetje oplet kom je verschillende grensstenen tegen.

 41. Klompenpad met mooie stukken zoals het uitzicht op de Elterberg en de begroeide tichelgaten van de steenindustrie. Een stuk springt er negatief uit en dat is het traject van 500 à 600 meter langs de Oude Rijn waar het pad volledig is verdwenen onder de begroeiing. Een worsteling voor de wandelaar. Gezien identieke meldingen van andere wandelaars zal de beheerder van het pad op dit gedeelte toch echt eens in actie moeten komen.

 42. Gisteren dit prachtige pad gelopen. Genoten van de natuur: kwaken van de kikkers, de ooievaars en de graan- en weide akkers. Pad langs de oude Rijn is behoorlijk aan het dicht groeien. Ik had een korte broek aan, dat is niet handig op dit stuk. Maar verrassing: nieuwe horeca gelegenheid bij (ijssalon) De Hut Sinds maart geopend. Heerlijke lunch genoten. Aardige bediening, een aanrander! In Spijk konden wij het rustpunt niet vinden, bestaat deze nog?

 43. Oude folder meegenomen, pad is aangepast’ super leuk en afwissellend, weinig asfalt, duidelijke bordjes/route, we hebben genoten

 44. Vrijdag 2 november 2018 heb ik dit leuke pad gelopen. Ik ben gestart in Lobith aan de Zwartsluis en wandelde met de klok mee. Het is een afwisselende route met zeker niet teveel asfalt. Het was fris maar lekker wandelweer en ik deed inclusief een korte pauze tweeënhalf uur over de 11 kilometer. Mooi is dat de route tussen Spijk en de Tengnagelwaard niet over maar onderlangs de (drukke) Spijksedijk gaat. Nog mooier zou zijn als dit aan de “buitenkant” zou kunnen. Al met al een leuk Klompenpad! En wat staat er op veel plaatsen weinig (geen) water . . .

 45. Gevoel alleen maar recht toe rechtaan te hebben gelopen en grotendeels over asfalt. Laat ik het anders zeggen ik vind dit niet onder de noemer klompenpad vallen.

 46. Mooie route samen met mijn schoonzus Dorien gewandeld

  Opmerking :
  Het riet/gras op het gedeelte bij grenswinkel de Hut op de Eltenseweg waar je lags de oude Rijn komt te lopen, wordt je letterlijk het riet ingestuurd, echt het riet staat er dik een meter hoog, bijna niet doorheen te komen, totaal dichtbegroeid, de rest was dik in orde.
  Zou mooi zijn om er iemand op uit te sturen (op dat onbegaanbaar gedeelte die daar eens flink tekeer zou gaan met een zeis

 47. Mooie route samen met mijn schoonzus Dorien gewandeld

  Opmerking :
  Het riet/gras op het gedeelte bij grenswinkel de Hut op de Eltenseweg waar je lags de oude Rijn komt te lopen, wordt je letterlijk het riet ingestuurd, echt het riet staat er dik een meter hoog, bijna niet doorheen te komen, totaal dichtbegroeid, de rest was dik in orde.
  Zou mooi zijn om er iemand op uit te sturen (op dat onbegaanbaar gedeelte die daar eens flink tekeer zou gaan met een zeis

 48. Wat een prachtige wandeling. Vandaag met 25 graden dit mooie pad gelopen. Veel water en veel kwakende kikkers.
  Ja de schildjes zijn verbleekt, maar de pijlen zijn goed zichtbaar en lijken vernieuwd. Ik ben ook nergens verkeerd gelopen.
  Wel gekozen om op de dijk te lopen in plaats van onder de dijk langs. De schepen op de Rijn zijn dan ook zichtbaar.
  Ook heel mooi dat uitzicht naar Eltenberg toe steeds.

 49. 25-03-18

  Plezierige wandeling. Mooie taak voor de betrokken vrijwilligers om vele geheel verbleekte klompenschildjes te vervangen. Sommige schuine peilen bij de rivier de Wild brachten verwarring en leidden tot meer kilometers.

  Dolf & Hetty

 50. Op 6 maart het Rijnweidepad gelopen. Eerst langs de grind en zand afgraving. Tussen watertjes, slootjes en vennetjes, erg vogelrijk. Zelfs de Rietgors en de Kramsvogel gespot. Heel bijzonder. Steeds de Eltense kerk in het zicht. Wel zijn de weg wijzers erg vervaagd waardoor we 1x flink verkeerd zijn gelopen. Met de app gelukkig snel hersteld. Het laatste stuk langs de Rijn. Erg mooi pad en veel te zien onderweg.

 51. Vandaag gelopen, zonnig maar koude wind. Mooi pad en mooie historie. Ook leuk om de aanleg van het recreatiepark te zien. Het schoepenrad van de zandzuiger deed mij denken aan Lemmings dat jaren 80 computerspel, wie kent dat nog? Vrijwilligers bedankt!

 52. Het tracé van het Rijnweidepad is aangepast. Op deze website staat de nieuwe route. Het is aan te raden om dit actuele kaartje van de website te printen, zodat u de route goed kunt volgen. Wandelen met de Klompenpaden app kan natuurlijk ook, deze is up-to-date. De nieuwe routefolders zijn binnenkort beschikbaar.

  Annet Venbrux
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 53. Het is niet mogelijk, maar eigenlijk moet dit pad tijdelijk gesloten worden. Er vindt grootschalige zandwinning plaats voor het natuur- en speelpark in aanleg. Op zich begrijpelijk. Voeg daarbij het vele vrachtverkeer met name hier en op de Spijkerdijk, dan is het verhaal snel verteld. Het pad is de moeite waard en veel afwisseling, dat nu niet tot zijn recht komt. De folder is oud, dus de herdruk is misschien een mooie aanleiding om de route nog eens kritisch te bezien. Dat hier een klompenpad door dit gebied moet lopen staat buiten kijf.

 54. De witte stickers zijn weer vervangen! De uitbreiding naar Duitsland (De Moidjes) is een duidelijke verbetering.

 55. Er is wel het een en ander op aan te merken ( routestickers overwoekerd en verbleekt tot witte plaatjes) maar alles bij elkaar toch zeer de moeite waard voor een heerlijke rondgang. In het bijzonder het stuk langs het riviertje de Wild was prachtig. Wij hadden het geluk dat er net gemaaid was en dat het gras er niet manshoog stond, doorzeefd met brandnetels. Ik las dit in een aantal reacties alhier en weet uit eigen ervaring hoe lastig dit kan zijn. Maar we zijn niet voor een kleintje vervaard en nemen vervolgens met gemak het in aanleg zijnde Romeinse natuur- en speelpark Carvium Novum, waarna het kruipdoor, sluipdoor gaat langs wat vergane en hedendaagse industrie. De Rijndijk staat uiteraard nog borg voor majestueuze vergezichten; reden waarom wij ons prima hebben vermaakt op deze soms wat rechtlijnige maar over het algemeen veelzijdige tippel.

 56. Aardige wandeling, maar deze komt niet in onze top tien. Veel recht toe recht aan en weinig afwisselend.

 57. Gisteren met ons wandelgroepje het Rijnweidepad gelopen. Het is een mooie wandeling in een uithoek van ons land.
  Wij zijn met de bus aangekomen bij bushalte Lobede tevens het eindpunt van deze lijn in Tolkamer. Hier zijn we gestart met onze wandeling. Het is een verkeersluwe route gedeeltelijk langs het water en de Duitse grens.
  Mooi is het zicht op de Rijn bij kade in Tolkamer, later op Hoch-Elten (Eltenberg) en op de dijk bij Spijk waar de Rijn ons land binnenkomt staan voldoende bankjes en 2 picknicktafels. Iets verder bij een van de vele steenfabrieken staat een mooie oude kraan al monument uit vervlogen tijden. Op een klein buitje na waren ook de weergoden ons gunstig gezind. Kortom een prachtige dag.

 58. Beste Ben Koster,
  Bedankt voor uw reactie op het Rijnweidepad.
  Ik heb het vermoeden dat u de recent aangepaste vernieuwing van het Rijnweidepad door het park Carvium Novum heeft gemist. Zou dat kunnen kloppen? De voormalige route liep inderdaad een lang stuk langs de Eltenseweg, maar nu lopen de wandelaars door het nieuw aangelegde natuurpark.
  Uw opmerking over de verweerde bordjes en verkeerd geplaatste pijltjes zal ik doorsturen naar de coördinator van de naloopgroep van het pad, met het verzoek om tijdens de volgende naloopronde dit te herstellen.
  Verder is het bij de klompenpaden geen voorwaarde dat nadat er van richting is veranderd er weer een bewegwijzering wordt geplaatst, we proberen de hoeveelheid palen op andermans terrein juist te beperken. Wel adviseren wij bij de klompenpaden altijd om tijdens het wandelen de bewegwijzering te combineren met de app, de folder of het routekaartje. Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.
  Specifiek voor het Rijnweidepad geldt dat de folder nog de oude situatie weergeeft, maar dat het routekaartje op de site en in de app de actuele route weergeven.
  Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wens u nog veel wandelplezier op de klompenpaden.
  Met vriendelijke groet,
  Karen Hinkamp

 59. Gelopen 18dec2016. Klompenpad met mooie stukken en minder mooie stukken. Jammer van een lang stuk verharde weg met veel verkeer.
  t.a.v. GeldersLandschap : Veel verweerde en slecht zichtbare bordjes. Meerdere pijltjes staan niet goed.

 60. Vandaag dit pad gelopen met de klok mee. Eerste stuk industrie, grint, buizen. Onderaan de dijk gelopen, gras nog wel nat, geeft niet. Bewegwijzering was goed, alleen soms pijltje verkeerd. Bij maisveld pijltje naar boven, moet linksaf zijn. Dit schoonheidsfoutje kwam ik ook een paar keer tegen bij het Zeegsepad, wat ik hierna heb gelopen. Dan Lobith even door, mooi. Dan een eind op een betonpad lopen door een park in wording. Zal t.z.t. wel mooi zijn als het af is. Dan een mooi stuk, maar wel brandnetels tot bijna kniehoogte en verderop riet tot wel 1.80 meter hoog, gelukkig aardig droog. allemaal niet heel erg. Prachtig gezicht op Elten met toren boven het bos. Koppel koeien, zeker meer dan 100 gezien, is tegenwoordig bijzonder. Laatste stuk veel asfalt en steenfabriek, wel mooie Waalgezichten. Spijk lijkt me een wat saai, droevig dorp. Einde wereld?
  Door de soms hele mooie stukken (soms ook niet) geef ik dit pad toch een (dikke) voldoende. Bedankt iedereen.
  Hierna naar Ressen vertrokken voor het Zeegsepad en het Ommetje “Doornik de Pas”.

 61. Beste Astrid,

  Dank voor uw melding! Ondanks dat u 2x verkeerd bent gelopen klinkt uw verhaal toch positief en hopelijk heeft u genoten!

  Ik zal de coördinator van de vrijwilligersgroep die het pad beheert vragen of de naloper van de maand speciale aandacht kan besteden aan de bewegwijzering bij het lopen in tegengestelde richting.
  Had u er notie van genomen dat het tracé is gewijzigd? Zie bij ‘bijzonderheden’.

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op https://klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis).
  Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden,
  Marlies van Loon

 62. Vandaag het rijnweidepad gelopen. Ik ben van 10 -1 gelopen. Ik had de actuele route op mijn mobiel maar omdat ik met wandelstokken loop heb ik mij overgegeven aan de stickers. Eerst de dijk op en genieten van de Rijn. Van de dijk af vlotjes naar de marsweg. Daar liep ik mis. Bijna bij Spijk dacht ik hé dat kan niet goed zijn. Bleek de sticker op de hoek marsweg in het groen van de heg verdwenen te zijn. De marsweg op gemarcheerd. Even dacht ik een sprekende kip te horen maar het was een bewoonster die verse eieren aan het rapen was. In het weiland een kopje thee en een boterham met zicht op het kerkje van hoog elten. Weer op weg en toen voor het water ter hoogte van de modelzweefclub ging het mis. Twee stickers links en rechts met de pijl schuin. Eerst rechtdoor…. nee toch terug en het pad op waar de sticker links was. Het pad liep via 2 hekken dood het weiland in. Wat nu? Eerst maar de ooievaars bewonderd en toen terug. Blijkt later dat ik omgelopen heb en via het spoor – lobithsestrasse naar eltenseweg / de wild gelopen.

  Waar heb ik nabij de zweefclub de sticker gemist.

  Een goede mentale training 🙂 voor mijn reis naar Noorwegen volgend jaar.

  Dan loop ik in het oude gedeelte van Lobith… zo mooi die kerk met pastorie en die oude huisjes.

  En weer mis ik een sticker… hierdoor kom ik in het haventje terecht van tolkamer. Onderdeel van het Pieterpad en ik ben blij dat ik de sticker gemist heb. Heerlijk op terras gezeten daar waar de Rijn Nederland binnenkomt.

  Met al die missers (de vraag is ligt het aan mij of …) had ik mijn 11 km er al zeker op zitten.

  Met een dikke donkere wolk en twee donderklappen loopt ik de laatste 4 km op de dijk en besluit de liften.

  Dankzij twee dames uit Ulft die het aandurfde te stoppen kwam ik net niet uitgeput bij de auto aan.

  Ik dacht de spierpijn (moestuin) eruit te lopen maar volgens mij werd die goed ingewreven.

  Kortom ik heb genoten en hoop antwoord te krijgen waarom het bij mij tussen 8 en 7 misging ?

 63. Ik had deze route een jaar geleden ook eens gelopen maar net andersom. Nu ontdekte ik dat de route wat verlegd is bij Lobith. De interactieve route is hier nog niet op aangepast, dusdat zorgde voor wat verwarring. Het naruurrecreatiegebied in aanleg ziet er veel belovend uit. Ook was het deel daarna langs het water wel erg moeilijk begaanbaar. Waarschijnlijk toch ergens een bordje gemist, want het ‘juiste pad bleek ernaast te lopen. Desalniettemin een mooie route.

 64. Vandaag dit prachtige klompenpad gelopen. Een juweeltje! De tip van FC Mooy is goud waard! Nu alleen de stickers nog ff verplaatsen!
  Verder is een konditorei in Elden (D) aan het marktplein een heerlijk adresje voor kaffee mit kuchen….

 65. 3 april 2016 :

  Mooie wandeling, waarbij (gelukkig) het deel langs de Eltenseweg niet meer hoeft door de aanleg van een vrij liggend fiets- en voetpad langs zandwinningsgebied De Eltense Vallei.
  In Lobith de borden volgen naar het kerkhof en meteen vóór de ingang daarvan linksaf.
  Of meteen dat pad volgen als u parkeert bij het parkeerterreintje op de hoek van het riviertje De Wild. en de Eltenseweg.

 66. Vandaag het Rijnweidepad gelopen: prachtig. Een compliment voor de duidelijke markering met de “klompenstickers”.
  Met de verrekijker regelmatig in de aanslag, hebben we veel vogels kunnen spotten.
  En natuurlijk telkens weer het geluid en gezicht van opvliegende ganzen: heel bijzonder.
  Het stuk langs de Eltense straat en het laatste stukje richting dorp Spijk zijn twee zwakke stukken in deze prachtige route.

 67. Beste wandelaars, desgevraagd geeft het Waterschap Rijn en IJssel aan dat op het stuk langs het grensriviertje De Wild op kort termijn gemaaid zal worden zodat ook dit deel van het Rijnweidepad weer goed begaanbaar wordt.

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 68. Mooi dat er een alternatief komt voor het te lange rechte stuk asfalt. Ik zou met het openstellen toch gewacht hebben totdat er niet meer langs die Eltense weg gelopen hoefde te worden. Het zandpad tussen de velden met zicht op Hoog Elten is wandelen op zijn mooist. Het was een verademing na het meer dan kniehoge gras en de brandnetels langs het water. Onbegaanbaar eigenlijk. Een graspad moet af en toe gemaaid worden! Om dezelfde reden hebben wij in het begin over de dijk gelopen. Volgende keer laarzen of waterdichte hoge schoenen aan.

 69. Beste Irma,

  Tja, wat de 1 lelijke industrie vindt beoordeelt de ander als industrieel erfgoed (zie ook de vorige reactie). Over smaak valt niet te twisten. Volgend jaar zal het inderdaad saaie stuk over het fietspad langs de Eltenseweg worden vervangen. Dan is naar verwachting de inrichting gereed van het gebied ernaast met onder andere de reconstructie van de Romeinse Burcht Carvium Novum, (www.carviumnovum.nl) en zal het Rijnweidepad daarheen verlegd worden. Overigens heeft u wel het onverharde pad aan de voet van de dijk gevonden tussen Spijk en Tengelnagelwaar d? Er zijn soms wandelaars die per abuis over de dijk lopen. Mocht dat ook voor u zo zijn geweest dan is dit berichtje voor nu natuurlijk slechts een schrale troost.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.