Rosandepad

Ontdek het afwisselende landschap rond Oosterbeek. Kijk met de ogen van de schilders van de Oosterbeekse school naar beboste hellingen en snelstromende beken. Wandel door de uiterwaarden van Rosande en door landgoederen met beukenlanen op de stuwwal. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Rosandepad (13 km)

Startpunt: Airborne Museum Hartenstein, Utrechtseweg 232 in Oosterbeek

Opstappunt: Drielse Veer, Veerweg in Oosterbeek

Openbaar vervoer: Bushalte Airbornemuseum in Oosterbeek. Bushalte Mariëndaal in Oosterbeek. Station Oosterbeek.

Markering: Maroonrode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Rosandepad combineren met het Dorenweertsepad, het Schaarsbergenpad en het Nederrijnsepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Gisteren deze route gelopen. Heerlijk door de natuur gelopen, soms door het bos en soms met weids uitzicht. Terecht dat deze route vaak vergeleken wordt met de N70 bij Nijmegen.
  Sommige stukjes in de bossen of uiterwaarden waren nog modderig, maar nergens ’tot de enkels’. De alternatieve route stond goed aangegeven maar heb ik overgeslagen.
  Ik liep de route nu tegen de klok in, de volgende keer zou ik met de klok mee lopen.

 2. Vandaag dit prachtige pad gelopen. De uiterwaarden zijn nog erg nat en glibberig, maar het uitzicht en de Rosandepolder is de moeite meer dan waard. Wat een afwisselende route, dikke aanrader!

 3. Gisteren 16 km het Rosandepad gelopen, waar we gestart zijn bij het Airborne Museum Hartenstein. Het was mooi weer met een lekker zonnetje, de ideale dag voor een wandeltochtje. Wij vonden het een prachtig klompenpad om te lopen en ook erg afwisselend. Je loopt door de bossen met veel hoogte verschillen, waardoor het soms even flink klimmen is, langs waterplassen en stromende beekjes met kletterende watervalletjes.
  De “Groene Bedstee” bij Mariëndaal is prachtig en heel bijzonder om te zien en onderweg heb je heel veel mooie weidse uitzichten.
  Ook in de Rosandepolder langs de uiterwaarden is het heerlijk rustig wandelen.
  Na afloop nog een lekker drankje gedaan bij Klein Hartenstein.
  Dit klompenpad is een echte aanrader en wij vonden het zeker 5 sterren waard.

 4. Wij hebben net de 19,5 km van het Rosandepad gelopen. Wat een fantastische ervaring. Wij zijn de vrijwilligers die ,omdat zij het gebied heel goed kennen, zo’n schitterende route uit hebben geschreven enorm dankbaar! Wij hebben vooral door de coronatijd veel klompenpaden gelopen, maar deze springt er echt uit met een dikke 10! van alle klompenpaden in Gelderland staat deze bovenaan, gevolgd door de ns-route Arnhem – Wolfheze en daarna het klompenpad vanuit kasteel Doorwerth en daarna: Rhenen – Venendaal. De route laat je genieten van de prachtige parkarchitectuur die de rijke adel van vroeger zich kon permitteren, de enorme gevarieerdheid van de route, de loofbossen van vooral beuk en eik met al zijn schitterende statige lanen en de weidse uitzichten. Werkelijk een juweeltje onder de klompenpaden.

 5. Vandaag op een strakblauwe frisse dag het pad voor de tweede keer gelopen. Begonnen op de parkeerplaats langs de Schelmseweg om rond lunchtijd in Oosterbeek te zijn. Het is gelijk al genieten. Prachtige en afwisselende natuur en uitstekend aangegeven route. Beneden bij het hekje naar de uiterwaarden hoefden we niet te twijfelen om het te proberen. Het water stond zo hoog dat dit absoluut onmogelijk is. Nu de Benedendorpseweg gelopen. Ook leuk. Op een gegeven moment inderdaad aan je linkerhand het Unksepad wat achter de huizen langs loopt. Was prima te doen. Ook leuk om mensen te zien schaatsen op de uiterwaarden. Achter de Oude Kerk op een bankje koffie gedronken. in de zon en uit de wind. Laatste stuk is ook weer heel mooi. Veel bos, veel water. Inderdaad rond lunchtijd in Oosterbeek voor een lekkere uitsmijter bij Klein Hartenstein naast het Airborne museum.
  Het allerlaatste stuk bevat o.a. de militaire begraafplaats en is alleen daarom ook alweer de moeite waard. Kortom…genoten.

 6. Wat een prachtig klompenpad! Het hoog water heeft ons niet gedeerd. We hadden het geluk dat een ‘local’ ons attendeerde op het Unksepad. Een stukje voorbij de Oude Kerk, rechtsaf. Een smal pad langs de rand van de Rosandepolder. Ik verheug me er nu al op het pad in het voorjaar nog eens te lopen!

 7. Vandaag hebben wij dit prachtige pad gelopen. Het gedeelte door de polder vonden wij goed te doen ondanks de modder.

 8. Beste wandelaar,
  Vanwege de hevige regenval is de route door de Rosandepolder zeer slecht begaanbaar en wordt het afgeraden deze te volgen. Als alternatief kan de Benedendorpsweg gelopen worden. Bij de Oude Kerk (keuzepunt S35) oostwaarts deze weg volgen totaan het spoorwegviaduct. In de andere richting bij het spoorwegviaduct en de kruising met de Benedendorpsweg rechtsaf westwaarts lopen richting de Oude Kerk. De Benedendorpsweg volgt de rand van de stuwwal en biedt een mooi uitzicht op de Rosandepolder.
  Margreet van Alphen
  Coördinator Rosandepad

 9. Ik heb weinig toe te voegen aan alle enthousiaste reacties hierboven. Als Arnhemmer kende ik al veel stekjes, maar dat is helemaal niet erg, integendeel een feest van herkenning.
  Het is een prachtige wandeling met wel wat aardige hellingen en afdalingen.
  Weer veel dank aan de vrijwilligers, voor de meer dan goede markeringen.

 10. Op 30 september 2023, een supermooie nazomerdag, heb ik – om van een valpartij met de fiets te herstellen – de helft van het Rosandepad gelopen met station Oosterbeek als vertrekpunt: direct via de Stationstraat naar beneden (zuid) wandelend naar de Utrechtse Straat en via de Weverstraat verder omlaag naar het middeleeuwse kerkje van Oosterbeek waar ik de Knapzakroute heb opgepakt, die daar de uiterwaarden ingaat, richting de kleine camping aan de Nederrijn. Fijne gezellige plek voor een koffie van de hartelijke eigenaars. De route in deze richting volgend, kom je vanzelf weer op het station uit en heb je iets meer dan de helft gelopen inclusief de aanlooproute naar de kerk. Een afwisselende wandeling door natuur- en cultuurlandschap, zeer aan te bevelen! De andere helft van het pad loopt trouwens óók vanaf station Oosterbeek en is net zo indrukwekkend als de eerste helft.

 11. Ja, ja, jaaaa, jaaaaaa! Dit klompenpad wil je echt lopen! En het wil wat zeggen dat wij echt lang over dit pad hebben gedaan. Normaal is het voor ons genieten en lekker doorstappen, maar gisteren hebben we echt stil gestaan om met aandacht bij dieren, planten en mooie gebouwen te blijven stilstaan.

  We hebben de auto geparkeerd bij Mariendaal en zijn de route tegen de klok in gelopen. Alleen al om hier met de auto de laan in te rijden zorgt al voor een fijne start. Hier gaan we langs het water omhoog wandelen. Het water is heel helder en in de hoogst gelegen vijver liggen grote, zwart-bruine vissen in het meest zonnige stukje te genieten van de warmte. Althans zo lijkt het. Ze zwemmen traag en net onder het oppervlak dus ze zijn heel goed te zien.

  Daarna wandelen we langzaam omhoog en zijn we onder de indruk van de beukenbomen die kronkelen als hazelaars en een mooie boog vormen. Het is een prachtig stuk om te wandelen en je vraagt je af hoe die bomen zo zijn gevormd! Halverwege kan je even op een bankje zitten, maar wij lopen toch maar door. We zijn nog maar net gestart en het wandelt gewoon echt lekker. En dan komt er best even een klim naar het hoogste punt. Het is jammer dat het boerderijwinkeltje niet open is, want daar hadden we wel even willen neuzen. Pas volgend jaar gaat ie weer open.

  Daarna langs het theehuis en door de bossen richting de begraafplaatsen. Aangezien zaterdag de airborne wandeltochten waren staan hier overal nog borden. Op de begraafplaats ligt bij elk graf een bloem. En het zijn allemaal andere bloemen wat voor een vrolijk geheel zorgt. Het zet ons ook even tot denken aan dat we overal nog herdenkingsplaatsen hebben staan en dat we het maar niet voor elkaar krijgen om in vrede en harmonie met elkaar te leven. We leren ook niets van onze geschiedenis. Maar goed… Ik dwaal af, terug naar de mooie tocht.

  Daarna lopen we richting Oosterbeek. Er hangt een gezellige sfeer en aangezien we er al 5 kilometer op hebben zitten stoppen we bij restaurant Klein Hartenstein om een kleinigheidje te eten. Mooie plek en ook best rustig gelegen terwijl het aan de doorgaande weg ligt.

  We wandelen verder, richting het hertenkamp. Er staan allemaal kinderen om heen te kijken naar de prachtige diertjes. We lopen door en komen in het bos terecht. Daar verloopt het water over allerlei trappetjes naar beneden. In de verte horen we muziek en we worden er naar toe getrokken. Wat een geluk dat het pad hier helemaal langs loopt. Maar eerst nog even onder een waterval door bij het grothuisje. En dan staan we naast Tuin de Lage Oorsprong en daar zitten allemaal jongeren een concert te spelen voor een klein gezelschap. We blijven even staan te kijken en te luisteren. Ze doen het goed en het geluid draagt mooi tussen de bomen door het bos in.

  Daarna via de fundering van een villa naar een ander stuk landgoed waar we langs allerlei vijvers lopen. De libellen en de gele kwikstaarten vliegen om ons heen. We blijven vol verwondering kijken naar alles wat we hier mogen zien. Een moeder met twee jongens en visnetjes zijn op ontdekkingstocht wat er verder nog allemaal te vinden is in het water.

  Daarna mogen we via een vlonderpad, het kerkpad, richting de kerk lopen. Links van ons loopt de helling omhoog richting Oosterbeek en rechts van ons zijn uiterwaarden te zien. We lopen langs de natuurtuin van Henk en kopen bij hem een lekkere vlierbloesemsiroop. Gelukkig hebben we nog wat water in de auto liggen en we kunnen niet wachten om dat straks nog te proeven!

  Daarna via de uiterwaarden richting de camping. Hier staat nog een ringoven. En bij de camping is ook de mogelijkheid om even wat te drinken en aangezien het lekker warm is kiezen we voor een heerlijk ijsje en een glas koude vruchtensap. Niet verkeerd om hier even te blijven hangen met het prachtige uitzicht op de Rijn.

  De wandeling gaat dan verder via de uiterwaarden waar een reiger met volle aandacht in het veld op zoek is naar kikkers of muisjes. Iets verderop vliegt een torenvalk. Hij is ook aan het jagen. Het duurt niet lang of we zien een tweede torenvalk en ze gaan samen verder op jacht.

  Dan langs een waterplas, wat volgens mij een goed bewaard geheim is, want hier is een ideale plek om lekker te kunnen zwemmen in de zomer. Het ligt nu vol met kleine bootjes en mensen zijn aan het kanoën of aan het zwemmen. Wij lopen verder en komen langs waar vroeger het huis Rosande heeft gestaan. Aangezien we hier voor de tweede keer onder de spoorbrug door moeten lopen zien we ineens een zin waarbij iemand wel heel erg zijn best heeft gedaan om zijn geliefde ten huwelijk te vragen. We vragen ons echt af hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. En wat als ze toch niet omhoog keek tijdens de wandeling?

  Het laatste stukje lopen we langs een bijzondere solitaire boom en wat maisvelden. Nog een straat oversteken en langs een prachtige wijngaard lopen en dan zijn we alweer terug bij de auto.

  We genieten echt na van deze prachtige tocht. Je zou dit pad maar als vrijwilliger mogen onderhouden! Dan mag je regelmatig dit rondje van beide kanten bewandelen. Wat een geluk heb je dan! Wij gaan weer op zoek naar een ander mooi klompenpad. Dank aan iedereen die bij dit pad betrokken is. Deze blijft ons nog wel even bij!

 12. Afgelopen vrijdag liep ik dit prachtige klompenpad; misschien wel de mooiste tot nu toe (100+ gelopen)?
  De navigatie vanuit de app leidde me naar het Opstappunt (’t Drielse Veer), maar ben toch maar naar het Startpunt gereden. Met de klok mee gewandeld. De route is goed bewegwijzerd en er staan veel bankjes onderweg.
  Het eerste stuk ging door mooi Oosterbeek – wat zal het daar prettig wonen zijn!
  De militaire begraafplaats is indrukwekkend, vooral nu de Airborne herdenkingen er weer aan komen. Dan besef je weer hoe er gestreden is voor onze vrijheid … om stil van te worden.
  Het Rosandepad loopt door een glooiend landschap, wat geregeld mooie uitzichten oplevert.
  De (maïs-)velden worden omzoomd door bloeiende bermen. Vooral zonnebloemen steken mooi af tegen de soms wat dreigende lucht van die ochtend.
  Verder loop ik langs of over meerdere beken, een kerkepad met uitzicht, onder de Groene Bedstee door, uiteraard door de Rosandepolder waar het – ondanks de spoorbrug – heerlijk stil is, door bos en langs de Oude Kerk – met de kogelgaten uit WO II nog in de buitenmuur.
  Vanaf de start tot aan de laatste meters een boeiend en zeer mooi pad!
  Dank aan de vrijwilligers…

 13. Vandaag dit supermooie pad gelopen …echt een aanrader! En genoten van de heerlijke latte macchiato en cappuccino op camping oosterbeeks rijnoever wat een heerlijke plek is voor een kleine pauze.

 14. Vandaag heerlijk genoten van dit pad. Afwisselend en veel te zien. Zelf een kleine inschattingsfout gemaakt door om 12 uur op een bankje te lunchen. Brandertje aan en lekker verse koffie. Echter, het personeel van de bedrijven de buurt gingen kennelijk allemaal wandelen. Dus erg druk langs mijn bankje haha. Na het pad het museum bezocht. Vooral in de kelder een indruk gekregen van de oorlogshandelingen. Was een hele mooie dag!

 15. Gister met erg veel plezier deze schitterende wandeling gemaakt. Tot nu toe het mooiste Klompenpad dat ik bewandeld heb. Op een bepaald punt groeide er wat berenklauw, maar ik kon er nog goed omheen. 50m verder trof ik een buitengewoon vriendelijke vrijwilliger van Klompenpaden aan die bezig was de berenklauwen te verwijderen. Na een gezellig praatje heb ik mijn wandeling weer vervolgd.
  Écht een aanrader!

 16. Gisteren met stralend mooi weer dit klompenpad gelopen, we hadden al gelezen dat dit een erg mooi pad is,nou dat klopt! Wat een mooi klompenpad, begonnen bij het airbornemuseum,daar rechtsaf begonnen,gelijk mooie klimmetjes in een mooi stukje bos.Daarna ri.de uiterwaarden en over de camping ri.de brug.De route vervolgd
  En dan kom je bij het prachtige stuk bos Mariëndaal,ook hier was het afwisselend omhoog en omlaag,en dan kom je bij de “bedstee” waar je onderdoor moest lopen,een soort erehaag leek het wel.Wat een bijzondere bomen waren dat en zo mooi om onderdoor te lopen! Daarna verder door bos en langs oorlogsgraven,zeer indrukwekkend, zeker de moeite om er even te kijken! Ook wij kwamen op 14,5 km uit,maar raden dit pad echt aan,genoten van deze wandeling!

 17. wat een prachtig pad ! zoveel afwisseling. gelopen met onze familie terwijl we kampeerden op camping Rijnoever bij oosterbeek waar het pad over de camping loopt. Echt een aanrader.

 18. Update: de berenklauw is gemaaid. Het pad is op dit stuk weer te bewandelen.

 19. Wat een mooi pad is dit, we hebben genoten van de afwisseling. De Groene Bedstee, wat bijzonder is dit.
  Prachtig door de uiterwaarden. En de korte broeken kunnen aan!! de Berenklauw is gemaaid en niet meer aanwezig op het pad.
  Dank vrijwilligers, zonder problemen deze route gelopen.

 20. vanmorgen dauwtrappen op dit fantastische pad start 6.30.
  Wat een geweldig mooi pad zoveel bijzondere bomen watertjes en vergezichten we hebben genoten … een van de mooiste paden die we tot nu toe hebben gelopen.

 21. LET OP. Veel BERENKLAUW langs het pad van de Prins Bernhardweg naar het Grindgat. Geen korte broekenpad deze weken. Zonder ze aan te raken is het pad nu niet te nemen. Even op de kaart kijken hoe je dit stukje kan vermijden.

 22. LET OP. Veel BERENKLAUW langs het pad van de Prins Bernardlaan naar het grindgat. Geen korte broekenpad deze weken. Zonder ze aan te raken is het pad nu niet te nemen. Even op de kaart kijken hoe je dit stukje kan vermijden.

 23. De meest gevarieerde wandeling tot nog toe. Mooi parkbos bij Oosterbeek, door de mooie uiterwaarden en dan naar Mariendaal. Er moest even flink geklommen worden, maar dit was tot nog toe de topper. Doen!

 24. Beste Yvonne,

  Er is geen officiële routeverkorter bij het Rosandepad, maar u kunt ervoor kiezen om de uiterwaarden over te slaan en de benedendorpseweg te wandelen, totdat u weer op de de benedendorpsweg de lopen tot u weer op de huidige route uitkomt. De weg ziet u ook op de kaart staan. Vanaf deze weg heeft u mooi uitzicht over de uiterwaarden.

  Een mooie wandeling toegewenst.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 25. Vandaag het Rosandepad gelopen. Er ligt hier een bos sleutels op het pad.

 26. Vandaag het Rosandepad gelopen. Een prachtig en zeer afwisselend pad! We hebben er erg van genoten.

 27. Van begin tot het eind in een woord geweldig.
  In de uiterwaarden was het wel even glibberen, dus trek stevige stappers aan.

 28. Het viel mij op dat de combinatie met het Schaarsbergenpad wel wordt genoemd in de beschrijving bij het Rosandepad, maar dat deze nog niet is te vinden op het kaartje / de plattegrond van de route

 29. Donderdag 17 november 2022 dit prachtige Klompenpad gewandeld. Nadat we de auto op de parkeerplaats bij het Airbornemuseum hadden geparkeerd, eerst een kopje koffie gedronken nabij het museum. Vervolgens zijn we begonnen met wandelen. Eerst tegen de klok in. Na 3 1/2 uur gewandeld te hebben op een prachtige route, heel afwisselend met veel klimmen en dalen, kwamen we weer aan bij Airbornemuseum. Aldaar weer een kopje koffie gedronken en iets gegeten. Dit pad is echt een echte aanrader. De afstand die wordt aangegeven, 13 km klopt niet helemaal. Wij hebben 14,5 km gelopen. Dat mag de pret niet drukken. Op naar het volgende Klopmpenpad.

 30. Wat een schitterend klompenpad. Net als het Dorenweertsepad en het Schaarsbergenpad had ik vooraf ook hoge verwachtingen van het Rosandepad. Alleen al vanwege de vele mensen die mij verteklden dat ik deze moest gaan wandelen. En werkelijk het is een schitterende route. De afwisseling tussen de vele landgoederen en de polder en uiterwaarden maken deze route een dikke aanrader. Ik wandelde er met zonsopkomst en het was pure MAGIE.

  htts://www.wandeldingen.nl/rosandepad

 31. Prachtige route met veel wisselende landschappen.
  Ik heb hele mooie bomen gezien, een leuk beukenlaantje en beekjes met grappige watervallen.
  Goed bewijzerd. Echt een aanrader.

 32. In de zomer de combi Rosandepad/ dorenweerdsepad gelopen maar op 30 okt het Rosandepad nogmaals gelopen echter startpunt bij de begraafplaats ipv airbornemuseum . Prachtige omgeving en mooie afwisselende stukken ( bos, open ruimtes en uiterwaarden ) Heerlijk weer met herfstfeer in de bossen ,mooie bladkleuren , paddestoelen , vergezichten, landhuizen en stromende beekjes / sprengen. Kortom een der mooiste paden en goed bewegwijzerd. Dank aan vrijwilligers en particulieren voor het beschikbaar stellen van wandelpaden over hun terreinen en kom zeker nog een keer terug.

 33. Werkelijk een hele prachtige route. Veel afwisseling en geschiedenis onderweg. Markering zeer goed te vinden. Zou deze route zeker nog een keer willen wandelen!

 34. Gelopen op een prachtige herfstdag…by far het mooiste Klompenpad tot nu toe! Nagenoeg geen verharde weg…werkelijk prachtig! Een echte aanrader!

 35. Prachtige route met enorm veel afwisseling! Absoluut één van de mooiste routes die we ooit in Nederland hebben gelopen. Bijzonder goed gemarkeerd. Hulde, en dank aan de vrijwilligers.

 36. Prachtige route met enorm veel afwisseling! Absoluut één van de mooiste routes die we ooit in Nederland hebben gelopen. Bijzonder goed gemarkeerd. Hulde, en dank aan de vrijwilligers.

 37. Supergoed bewegwijzerd, deze zou ik wel aandurven zonder app. Verder sluit ik me geheel aan bij mijn voorgangers: heel mooie afwisselende wandeling. Vond vooral de Hemelse Berg echt super!

 38. Vorige week donderdag dit pad gelopen. Echt een prachtige omgeving. Ongelooflijk dat de gevechten van 1944 zich in zo’n prachtige omgeving hebben afgespeeld. Zeer afwisselend landschap, bos, heuvels, landgoederen, de uiterwaarden en de Rijn. Erg leuk!

 39. Vandaag (4/9), dag na airborne loop deze alternatief gelopen. Indrukwekkend al die bloemen bij de begraafplaats. Hele mooie wandeling, ook langs belangrijke punten mbt de airborne. Genoeg bankjes, lekker even pauze bijde camping. Vrijwilligers, bedankt voor deze mooie route.

 40. Na de vele positieve reacties, op een mooie dag gewacht om dit pad te lopen. Helaas kan ik de Airborne tocht van as zaterdag niet deelnemen. Om toch de bevrijders te herdenken en bedanken. De tocht als alternatief bewandeld. Echt prachtig. De afwisseling van bospaden landgoederen, Rosandepolder, met koffie op de camping. Is ook de moeite. Prima bewegwijzering. Top pad zeker nog een x doen in de herfst. Komt zeker in mijn tot op heden top 5 lijst. Samen met dorenwertse pad, staickheimerpad eerbeekse Beekpad en molenbeekpad. Tot de volgende de x

 41. Afgelopen woensdag dit pad gelopen,
  Echt een van de mooiere klompenpaden die ik gelopen heb, afwisselend, mooie natuur en goede bewegwijzering.

 42. Gisteren voor de tweede keer dit pad gelopen. Wat een mooi klompenpad! Veel afwisseling: je loopt in het bos, door de polder en je ziet zelfs kamelen 🙂
  Het pad is goed bewegwijzerd. We hebben onze auto bij oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek gezet. Prima startpunt
  Bedankt voor het uitzetten en onderhouden van dit klompenpad!

 43. Op vakantie in Oosterbeek (de camping aan het klompenpad) dus vanmorgen het Rosandepad gelopen. Ontzettend genoten van de diversiteit van deze wandeling. Complimenten aan degene die de bewegwijzering bijhoudt: ik heb nergens hoeven twijfelen over een afslag en deze route binnen 2,5 uur gelopen (met hier en daar een foto-stop).

 44. Prachtig, prachtig! Een van de mooiste, zo niet het mooiste klompenpad. Deze mag je niet missen.

 45. Hier bij de reacties goede berichten gelezen over dit klompenpad en dus op 15 juli de wandelschoenen gepakt en dit pad gelopen. Zeer afwisselend pad door glooiende landschap (vanwege de ligging op de stuwwal) bos en parken, uiterwaarden en je loopt langs veel water in de vorm van bossprengen- en meertjes, watervalletjes, slootjes en de Nederrijn natuurlijk. Leuk pad dus. Voor mij een paar mindere puntjes was de hier en daar wat onduidelijke bewegwijzering. Vooral bij de Hemelse Berg (een van de toppers in de route wat mij betreft) ging het niet helemaal goed, maar wellicht heb ik daar een bordje niet opgemerkt. Een tweede punt is dat het pad dicht in de buurt van de (redelijk drukke) bewoonde wereld blijft. Momenten van echte stilte (die ik soms op andere klompenpaden wel ervaar) waren er hier niet echt. Daardoor blijven het Reckense Markepad en het Rijnstrangenpad bovenaan staan in mijn top 5 van klompenpaden.

 46. Ongeveer 60 klompenpaden gelopen en dit was zeker één van de mooiste! Heel afwisselend. We liepen de route met de klok mee. Na het “grothuisje” hadden we moeite de juiste route te blijven volgen, ook de app werkte niet mee want die viel steeds uit. Uiteindelijk kwamen we wel weer redelijk goed uit. Het deed echter niets af aan de prachtige omgeving en het mooie uitgestippelde pad. Klompenpadwaardig!

 47. Vanmiddag dit schitterende pad gelopen. Wat een afwisseling! Zeker de moeite waard. Lekker ijsje gegeten bij de camping. Ik heb wel vaak de app erbij moeten pakken, routestickers zitten vaak niet op plekken waar je het zou verwachten of je kijkt er overheen (maar misschien ook snel afgeleid door al het moois).

 48. Vandaag op 2de pinksterdag gelopen
  Wat een geweldig mooi pad is dit zeg echt een top favoriet…..

 49. Wat een prachtig pad! Ik loop graag klompenpaden maar dit is toch wel mijn nieuwe favoriet! Heb je het pad nog niet gelopen? Dan zou ik m snel inplannen!

 50. Beste Gerry,

  De route is inderdaad vanaf station Oosterbeek te wandelen. Op de routekaart is te zien dat het Rosandepad langs station Oosterbeek loopt. Over het algemeen zijn alle Klompenpaden op routebordjes te wandelen, maar wij raden aan altijd de route Klompenpaden app te downloaden ter ondersteuning.

  Een mooie wandeling toegewenst.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 51. Is het Rosande pad te lopen op markeringen, of heb je een papieren routebeschrijving nodig? En kun je starten op station Oosterbeek?

 52. Beste Miranda,

  Op dit moment zijn er 2 boekjes van de Klompenpaden uitgegeven:
  50 Klompenpaden &
  50 nieuwe Klompenpaden

  Deze kunnen via Bol.com worden besteld
  https://www.bol.com/nl/nl/p/50-klompenpaden/9200000041201046/

  of via de plaatselijke boekhandel.
  Bijvoorbeeld:
  Kniphorst in Wageningen
  Meijer & Siegers in Oosterbeek

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 53. Is er een boekje waarin alle klompenpaden beschreven staan? Zo ja, waar kan ik die kopen?

 54. Hallo allemaal.

  Dit pad is echt geweldig!
  Heb je hem nog niet gelopen, dan snel doen…

  Groet,
  Bart.

 55. Wanneer mensen het hebben over hun favoriete klompenpad dan noemen veel mensen twee namen: het Dorenweertsepad en het Rosandepad.
  Na twee jaar was het voor mij weer eens tijd het 13 km lange Rosandepad rond Oosterbeek te lopen. Wat mij betreft is dit pad een zekerheidje in mijn klompenpaden top-10.
  Wat een heerlijke afwisseling: dorp, bos, smalle paadjes, geschiedenis, beken, sprengen, uiterwaarden.
  Dit pad verveelt werkelijk geen moment!
  video: https://youtu.be/nH8IeDTmThM

 56. Vandaag, op een stralende woensdag 4 mei, voor dit pad gekozen. Wat een prachtige route. Wat hebben we genoten van deze wandeling. De afwisseling is enorm en het aantal meters asfalt is te verwaarlozen. De route is ook uitstekend aangegeven, waarvoor natuurlijk de complimenten aan de vrijwilligers.
  We zijn begonnen op de Parkeerplaats Mariëndaal aan de Schelmseweg, maar eigenlijk zijn er langs de hele route wel plekken waar je kunt beginnen met de route.. We liepen met de klok mee en hadden berekend dat we zo’n beetje rond lunchtijd rondom het Airborne museum zouden zijn. Het begin van de route was gelijk prachtig. Nog geen 20 meter uit de auto hadden we al een prachtig vergezicht over Mariëndaal. Vanaf daar was het alleen maar genieten. Alhoewel “materiaalpech” ongeveer een kilometer voor het Airborne museum nog roet in het eten dreigde te gooien. Eén van ons had een losse zool van de wandelschoen. Het museum haalden we nog. Daar werd ons bij de kassa vriendelijk een aantal elastiekjes gegeven voor de eerste hulp en ook de tip dat er iets verderop in het dorp een schoenmaker zat. Met de elastiekjes om de schoenen hebben we Schuiling schoenreparatie kunnen halen, waar de schoen gelijk werd gerepareerd waardoor we de tocht konden voorzetten. Puike service dus. Bij restaurant Klein Hartenstein hebben we daarna nog lekker buiten op het terras genoten van een heerlijke lunch. Ook hier complimenten voor het aardige en attente personeel. Tijdens het laatste stuk van de tocht uiteraard ook nog een bezoek gebracht aan de indrukwekkende oorlogsbegraafplaats.
  Oh ja, had ik al gezegd dat dit een absolute topdag was?

 57. Beste Rik,

  Leuk om uw positieve ervaring over het Rosandepad te lezen!
  Het pad wordt maandelijks nagelopen door de vrijwilligers. Zij zullen uw tip over de bewegwijzering meenemen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 58. Vanochtend in een fris zonnetje en later helaas wat bewolking dit Rosandepad gelopen, tegen de klok in. En wat een tocht werd het. Je valt gewoon van de ene verbazing in de andere. Wat een prachtige natuur! Wat een heerlijke referenties aan het verleden, die je op bordjes wordt uitgelegd! Wat spannend om te lopen in (wat je denkt dat) Limburg, Noord-Frankrijk, Duitsland is! Compleet uitgeblazen en ruim 200 foto’s rijker reed ik voldaan terug naar huis!

  Enige kritiekpuntje (ook al aangegeven bij andere reacties) is dat de z.g. “tweede pijl”, die de bevestiging geeft dat je inderdaad de goede kant op gaat, soms ontbreekt. Dat brak me voornamelijk op bij de kerk in Oosterbeek zelf. Daar hangt de bevestiging aan de rechterkant van de weg, waardoor ik in eerste instantie dacht linksaf te moeten.

 59. Een schitterende wandeling, en helemaal nu met bloeiende bomen in en om het dorp en het ontluikende groen in de bossen. Ik ben met de klok meegelopen. In het begin een paar stickers gemist, toen heb ik de app geopend. NB. De stenentafel staat in de app op een kruising in het Boschveld, maar het staat eigenlijk vlakbij de Schelmseweg. In de uiterwaard lag een dromedaris in het zonnetje. Mijn zoon zei heel droog dat ie vast met het Saharazand laatst was meegewaaid. Bedankt, vrijwilligers! Ik kom hier zeker nog eens terug!

 60. Samen met een vriendin wandelde ik dit afwisselende klompenpad. In een regio die we beide goed kennen en die ons nooit gaat vervelen. De natuur was nog een beetje kaal maar het was heerlijk wandelen in het zonnetje. Een prachtig klompenpad mede dankzij het hoogteverschil in het landschap en de bijzondere plekken langs de route.

  Ik schreef een wandelblog over onze ervaring: https://www.myfootprints.nl/wandelen-in-gelderland/rosandepad-klompenpad-mooie-wandelroute-oosterbeek/

 61. Gisteren liep ik onder prima weersomstandigheden dit klompenpad. Het was prachtig. Een enorme diversiteit aan landschappen en uitzichten. Het was echt genieten geblazen.

  Wel een kritische opmerking met betrekking tot de plekken waarop de bordjes/stickers zijn aangebracht. Op sommige plekken was een extra aanduiding niet overbodig geweest en op andere plekken was de plaats waar het bordje stond wat verwarrend. Ik had de route op GPS bij me en dat heeft me meerdere malen gered.

  https://afstandmeten.nl/index.php?id=3196554

 62. We lopen geregeld klompenpaden en deze is tot nu toe onze favoriet!! Een prachtige wandeling die heel afwisselend is. Je voelt de geschiedenis van Market Garden maar daarnaast is het landschap, de verrassingen in het landschap, de afwisseling etc prachtig. Veel informatie via de app! Toegegeven; met een strakblauwe lucht en het voorjaar in aantocht was het ook prachtig wandelweer. De routemarkeringen zijn niet overal even duidelijk. Soms iets verstopt en soms laat de richtingaanwijzing wat twijfel. Gebruik van de app is dan ook zeker aan te raden! Daarnaast is het jammer(maar niets aan te doen) dat het campingterras halverwege de route alleen in het campingseizoen geopend is. Maar overall…. Prachtig. Hulde aan de vrijwilligers!!

 63. Op zondag 13 maart met Truus het klompenpad rondom Oosterbeek gewandeld. Onze verwachtingen werden ruimschoots overtroffen; wat een geweldig mooie wandeling. Het prachtige voorjaarsweer hielp natuurlijk ook mee, maar war is het een schitterend uitgezette tocht. Bijna on-Nederlands met haar stromende beekjes, verrassende vergezichten en dat allemaal in een gebied met een indrukwekkende (oorlogs)historie. Een absolute aanrader.

 64. Rosandepad gelopen op 23 februari. Hier zit alles in: geschiedenis en geografie, cultuur en natuur, hemel en hel, inspiratie voor schilders en een vleugje literatuur van Klikspaan (Johannes Kneppelhout).

  Ik maak altijd een verhaaltje (met foto’s) van mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/451949115

 65. Prachtig pad! In de Rosandepolder op een paar plekken wel vrijwel onbegaanbaar na regen. Kans op een val door gladheid, en soms hele stukken pad onder water. En wat is er in hemelsnaam met de app gebeurd? Ik snap er niets meer van hoe die werkt, de vorige versie was veel duidelijker.

 66. Een schitterende dag en een schitterende route.
  Van begin tot het einde hebben we genoten van dit prachtige klompenpad.
  Zeker waren er stukken die glibberig en glad waren door modder, maar over het algemeen was de route goed begaanbaar.
  Mooie sprengenbeekjes, mooie vergezichten en mooie lanen.
  Beslist de moeite waard om te lopen!

 67. Helaas hebben, enkele, wandelaars gelijk. De route is leuk, maar…het gedeelte vanaf de Benedendorpsweg langs het spoor is nogal eens onbegaanbaar. Ook mèt wandelstok. Jammer. Alternatief is om westwaarts over de weg door te lopen en via de camping Oosterbeeks Rijnoever het tracé weer op te pakken (en andersom, natuurlijk).
  Ik kan geen foto meesturen.

 68. Het Rosandepad is in onze beleving één van de beste paden, en wij hebben er al ruim 1000 km op zitten. Het is al gezegd: leuke hoogteverschillen, watertjes, uitzichten, soms parkachtig. Lekker gegeten in restaurant Schoonoord. De modder in de Rosandepolder is er inderdaad (nog), maar zelfs met lage schoenen kom je er best door heen. Het is meer op passen dat je niet uitglijdt (rivierklei?). Je komt langs het oudste kerkje in Nederland. Het is een prachtige route.

 69. Dit is wel één van de mooiere klompenpaden. Afwisselende landschappen, leuke hoogteverschillen, geweldige uitzichtpunten. Inderdaad wat glibberig af en toe, maar neem een wandelstok mee en er is niets aan de hand. Een wandeling voor alle seizoenen!

 70. Gisteren dit pad gelopen, met de klok mee. Bijzonder fraaie wandeling! Het glooiende terrein is prachtig, hetzelfde geldt voor de waterpartijen en de mooie parken. Fijn dat je beschut loopt maar ook op open terrein langs de Neder-Rijn. De Rosandapolder was ook goed te doen, niet te moidderig. Route is keurig bewegwijzerd.

 71. Super leuk pad, weinig betonnen verharding.
  Ivm de vele regen van de laatste week wel diverse blubpaden.
  Mega leuke laan met overhangende bomen.
  Veel waterpartijen en leuke informatieve informatie.

  Echt een MUST!!!!!

 72. Prachtige wandeling, erg afwisselend. Mooie hoogteverschillen en schitterende uitzichten. Op een ander moment prima te combineren met het centrum en/of horeca van Oosterbeek. Wel handig om goede, hoge, wandelschoenen aan te doen…..op dit moment zitten er een aantal modderige stukken tussen dus ik kon mijn schoenen thuis onder de kraan afspoelen maar het was de moeite dubbel en dwars waard. Erg van genoten.

 73. En ja hoor…..daar lag ik plat in op mijn ……. Prachtig pad waarbij je echt rekening moet houden met de modder in de uiterwaarden. Houd rekening met je schoeisel.
  We zijn gestart bij Hartenstein, waar de marketing wat onduidelijk was, verder geweldig gelopen.

 74. Mooi pad met veel historie, leuke hoogteverschillen, mooi uitzichtpunt op de bankjes bij de kerk, pad is goed aangegeven , voor een klompenpad wel vrij veel park-achtig en gecultiveerd. Stuk bij de Rijn was erg modderig en daardoor wat glad soms (twee mensen voor ons gingen onderuit). Leuke is wel weer dat je nauwelijks over asfalt loopt.

 75. Wij hebben dit klompenpad op 27 december gelopen.
  voor ons was dit één van de mooiste klompenpaden tot nu toe, en we hebben er al meer 20 gelopen.
  het was, met name langs de Rijn, wel wat modderig.
  we hebben ons voorgenomen om dit pad van de zomer deo volente nog een keer te lopen.
  de bewijzering is goed, maar de app vind ik toch wel onontbeerlijk.

 76. Prachtige en afwisselende route. Ik heb deze route zondag 28 november gelopen, sommige stukken waren redelijk drassig dus hou hier rekening mee met het schoeisel. (met name om en nabij de Rijn)
  Markering was dik in orde echter was ik om 07:00 gestart in het donker waardoor ik bij het verlaten van het museumterrein een markering heb gemist. (start Zuidelijke richting) Uiteindelijk na wat omlopen de route andersom gevolgd en verder geen problemen gehad met de markering. (start Noordelijke richting) Aan het eind van de wandeling ruim 16km/2,5 uur in de benen.

  (parkeergelegenheid is trouwens in orde, stel navigatie in op Restaurant Klein Hartenstein)

 77. Dit pad samen met mijn man gelopen.
  Een mooi en afwisselend pad, mooie beekjes en watervallen en je loopt gelukkig weinig op verharde wegen, alleen in het begin even een stukje.
  Een aanrader om te lopen, wij gaan hem zeker nog een keer lopen maar dan in het voorjaar.

 78. Gisteren dit pad gelopen zeer mooie route soms beetje modderig maar dat is de tijd van het jaar we hebben hem tegen de klok ingelopen markeringen prima goed onderhouden. Vrijwilligers bedankt.

 79. Mooie afwisselende route. Langs bomen lanen, langs akkers de rijn. Natuur en cultuur. Goed aangegeven. Strava gaf ruim 1km meer aan. Aanrader.

 80. Vandaag dit klompenpad gelopen. Een juweeltje. Heel afwisselend en diverse leuke bezienswaardigheden zoals de groene bedstee, de watervallen en het grothuisje. Het herfstzonnetje en de herfst kleuren van de bomen maakten het compleet.
  We hebben de route vanaf de start met de klok mee gelopen. Hierdoor hadden we het “zwaarste” deel met hoogteverschillen op het eind.
  Bij veel klompenpadwandelaars staat deze in de top 3. Bij ons ook.
  Voor ons was dit het 25ste klompenpad, waarvan we enkele meerdere malen gelopen hebben. We kunnen dus nog even vooruit.

 81. Afgelopen maandag 25 oktober deze route gelopen. Zondag het
  Doornweertsepad gelopen ook prachtig, maar het Rosandepad begon gelijk schitterend en staat
  bij ons bovenaan de lijst. Wij gaan hem zeker nog een keer lopen.
  Succes met het uitzetten van deze paden, ze zijn heel duidelijk aan gegeven , onmogelijk om te verdwalen.

 82. Mooie wandeltocht door de omgeving van Oosterbeek.
  Veel groen ook onderweg en vergezichten.
  Echt een aanrader.
  Alles staat goed aangegeven.
  Ga hem zeker nog een keer lopen in de zomer.

 83. Super mooie wandeltocht waar je zowel op de geschiedenis als op de pracht van ons mooie Nederland wordt geattendeerd / getrakteerd. En dan vandaag ook nog die heerlijke warme oktober-zon erbij. Trek ook je wandelschoenen aan en geniet ervan!

 84. Wat hebben we op de prachtige najaarsdag genoten van het Rosandepad. Geschiedenis, natuur en cultuur ineen.
  We gaan deze wandeling zeker nog eens maken als de bossen hun herfstkleur hebben. Aanbevolen!!!!!

 85. Prachtige wandeling. Wij vonden deze veel mooier dan de N70 route. Echt een aanrader om eens met eigen ogen te bekijken

 86. Wat een prachtige route! Heel veel afwisseling, waardoor je elke keer weer verrast werd. De route stond erg goed aangegeven (wel blijven opletten natuurlijk…).
  Zelfs met de laatste helft van de route flinke regen hebben we ervan genoten. Complimenten!

 87. Prachtige ,afwisselende wandeling het Rosandepad.!!
  Ik heb m inmiddels 3 x gelopen met vriendinnen,maar konden het klompenpadbordje aan de van
  Borsselenweg waar we op uit kwamen niet vinden.
  Meerdere wandelaars evenzo.
  Zijn toen via de weg rechtsaf gaan lopen en uiteindelijk rechts het bos maar weer ingeslagen
  Kwamen toen via Hemelseberg op Hoofdlaan uit.
  Hart.gr.Gea de Zoete

 88. Heel mooie wandeling, heel afwisselend. En ook nog prachtig weer gisteren. Ik lees steeds: komt in de top 3. Dat snap ik. Maar ik ben zo benieuwd naar welke paden dan ook in de top 3 staan!

 89. Vrijdag 3 september het Rosandepad gelopen. Wat een mooie en afwisselende route. Veel historische informatie onderweg. Op de Hemelseberg is het qua route opletten omdat daar een aantal routeaanwijzigingen voor mij op een niet op een logische plaats stonden. Maar met de app prima te lopen. Komt voor mij in de top 3 van de door mij gelopen klompenpaden. Een foto-impressie op mijn website: https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 90. Mooi gevarieerd pad. Genoten van de diverse landschappen met mooi zonnig weer. Soms waan je je in een ander land, maar Nederland heeft ook zijn parels.

 91. Beste mensen van Klompenpaden. Altijd de routes van On Track en Te Voet gelopen maar nu voor het eerst Klompenpad Rosandepad. Ten eerste een groot Chapeau voor alle betrokkenen, zowel vrijwilligers, andere doeners en landeigenaren. Echt geweldig. Wat een afwisselende grotendeels onverharde route. Zo prachtig, zo verschrikkelijk goed gemarkeerd, een 11.
  Dit is een juweeltje, dank voor de passie en bezieling.

 92. Vandaag samen met twee “oud” collegae deze route gelopen. Wat hebben wij genoten! Een fantastische zeer mooi gevarieerde wandelroute. Wat is Nederland toch mooi!
  Wij komen alle drie uit Limburg, waar we erg van houden en ook zeker ook mooie wandelingen kunnen maken, maar deze hoort zeker bij onze top 5. Een aanrader!

 93. Vandaag het Rosandepad gelopen. Erg mooie route met afwisselend landschap! Aanrader!
  De route was goed te volgen totdat we bijna bij het einde waren, daar ging het helaas toch even mis (het parkje bij de Generaal Urquhartlaan).

 94. Gestart bij station Oosterbeek op aanraden van “Frank wandelt”. Wij dachten dus een parkeerplaats P te vinden bij station maar dat bleek niet het geval. Dus een plekje aan de straat gezocht. Route daarna snel gevonden. Idd een afwisselende route. Vanaf militaire begraafplaats door het bos viel het ons op hoeveel niet-aangelijnde honden daar liepen. De mais in het buitengebied stond erg hoog wat mooie vergezichten wat beperkte. Laatste gedeelte door Oosterbeek richting Airborne museum en weer naar station vonden we minder. Wat markering betreft is het soms “kijken naar de overkant” Een extra paaltje bij een kruispunt wellicht een idee? Voor ons niet de mooiste maar wel een mooie route.

 95. We hebben genoten van dit prachtige klompenpad! En zijn het helemaal eens met de recensie van Jan van Orden. Ook wij werden verrast door de bijzondere schoonheid van dit gebied, vonden zonder problemen steeds de juiste richting en we blijven zitten met die éne vraag: heeft Els “ja” gezegd?

 96. Heel mooi en afwisselende route waarbij je vooral op onverharde paden loopt. Een echte aanrader!

 97. Klompen aan en gaan! Mijn favoriete pad tot nu toe, het is de 2e keer dat ik hem loop. Heuvels, bos, heide en water. Wat wil je nog meer. Dit pad krijgt van mij een dikke 9.

 98. Wat een prachtig klompenpad! Ondanks dat we de omgeving van Oosterbeek redelijk goed kennen, werden we verrast door de bijzondere schoonheid van dit gebied. Wat een mooie paden, beken, vijvers, bomen, bloeiende akkerranden, enz. enz. Zonder problemen vonden we steeds de juiste richting, er staan echt overal waar dat nodig is paaltjes met de bekende kleine bordjes met pijltje. Vreemd dat sommige wandelaars de route soms kwijtraken. We hebben genoten van een mooie wandeldag met veel natuur en kultuur. Wel blijven we zitten met één vraag: heeft Els “ja” gezegd?

 99. Prachtig klompenpad.
  Alleen jammer dat we het laatste stuk geen route meer konden vinden en toen op de navigatie van de telefoon over de weg terug zijn gelopen naar het museum.

 100. Super mooie gave wandeling. Echt zo genoten. Klompen paden zijn op zich goed aan gegeven.
  4x moesten we even zoeken waar t pad verder ging? 3 hebben we gevonden, maar bij de laatste bijna eindpunt was er niks te bekennen. Op de kruising alle kanten opgelopen, maar niks meer gevonden. Via gps naar het museum terug gelopen.

 101. Prachtig mooi klompenpad,samen met mijn vrouw gelopen.
  Hier in Uddel is het mooi..maar daar was het zeker zo mooi.
  Alleen hadden wij het idee dat 13 km niet helemaal juist was,wij hadden met strava 23 km.
  Groet vanuut Uddel

 102. Qua variatie niet eerder zo’n mooie tocht gelopen. Bos, open veld, landbouwomgeving en rivierlandschap, historische locaties; het Rosandepad heeft alles. En zoals de meeste Klompenpaarden perfect bewegwijzerd. Topper!

 103. Dit was oprecht mijn favoriete tot nu toe. Wij hebben hem gelopen met Jongens van 21 jaar en zeker voor onze leeftijd ook erg leuk! Dit pad heeft alles, heuvels, bossen en prachtige heide. Zeker een aanrader 9/10

 104. Wat een prachtige route !!!
  Moest er ruim een uur voor rijden ( vanuit Zaandam) maar was meer dan de moeite waard
  Het is mijn 4de Klompenpad maar ben er erg dankbaar voor, prima routes, goed aangegeven kortom een aanrader. Dank daarvoor

 105. Vandaag hebben we de klompenpad Rosandepad gelopen. Door hoog water was een gedeelte van de route onder gelopen. Op de dijk er naast is een alternatieve route gevormd maar door brandnetel en berenklauw is een lange broek zeer aan te raden. Neemt niet weg dat het een hele mooie route is.

 106. Beste wandelaar, i.v.m. de hoge waterstand van de Rijn, zal een gedeelte van het Rosandepad de komende dagen onbegaanbaar zijn. Het gaat om het traject in de uiterwaarden, langs de Rijn en langs de Rosandeplas. Het advies is tussen de Oude Kerk ( markering nummer 52) en het spoorwegviaduct (markering 68) de Benedendorpsweg te volgen. Deze route staat niet aangegeven in de app en het veld en volgt de rand van de stuwwal. Vanaf deze route heeft u een mooi uitzicht op de Rosandepolder.
  Vriendelijke groet,
  Margreet van Alphen (coördinator Rosandepad)

 107. Al vaak de lovende berichten op FB over het Rosande klompenpad voorbij zien komen. Dus die gisteren op het programma gezet. Het is inderdaad een schitterende en afwisselende tocht met diverse wow-momenten. Waardering 9,5/10.
  Een klein puntje van kritiek echter. Doordat de route linksom of rechtsom gelopen kan worden werden we bij een aantal bordjes aan het twijfelen gebracht. De route in de klompenpadenapp helpt dan wel. Al met al een topwandeling die we hebben afgesloten met een etentje op het terras in Oosterbeek.

 108. Vandaag 3 Juli 2021 hebben wij dit mooie klompenpad gelopen. Er staat dat hij 13 kilometer is, maar voor ons gevoel was het aantal kilometers meer. Wij zijn nergens verkeerd gelopen omdat de route goed aangegeven is. Het is een afwisselende route. Zo kom je door de donkere heggen heen en loop je onder een klein watervalletje door. Wij hebben vogels, een eekhoorn een muis en kamelen gezien. Ook het stuk bij de verschillende beekjes is mooi.
  Hier en daar staan borden met de geschiednis van de WO2, wat de wandeling ook leerzaam maakt, want dat is iets wat we nooit mogen vergeten. Zo wordt je vanzelf ook stil als je langs het kerkhof loopt waar onze bevrijders liggen, zij die hebben gevochten voor onze vrijheid die we nu hebben, en die mogen we ook nooit vergeten. Dus al met al vandaag hebben wij veel geleerd en vooral ook veel genoten.

 109. Vandaag gelopen prachtige wandeling met veel afwisseling. Hoogteverschillen prachtige bosgedeelte.
  Komen deze zeker nog een keer lopen

 110. Dit pad stond al lang op mijn “to-do” lijstje en gisteren was het dan zover. De lovende recensies kan ik alleen maar bevestigen. Prachtig afwisselend pad, met flinke hoogteverschillen (en dus ook mooie uitzichten). Ik heb er van genoten en ga hem zeker nog een keer lopen in tegengestelde richting.

 111. Wij hebben deze route nu voor de derde keer gelopen,en genieten iedere keer weer van de prachtige natuur om je heen.de vele soorten bloemen in allelei kleuren,de grassoorten en planten die in bloei staan,de machtige mooie berenklauw,een uit de kluiten gewassen plant,die in grote getale bij elkaar staan.Een keer hebben we deze route gelopen in juli of augustus,en dan staan er volop rode en blauwe bessen,bramen,rozenbottels en hop in bloei.Het strandje waar je langs komt,de sloten en plassen water bij mariendaal,de prachtige hoge bomen,maar vooral ook de dieren,paarden, koeien en heuse kamelen. Maar ook de kleine diertjes eekhoorns,veldmuizen,vlinders,allerlei insekten en niet te vergeten de vele vogels,dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat we deze route hebben gelopen,het is een van de mooiste van de klompenpaden,en wij hebben er al vele gelopen,en genieten iedere keer van de mooie routes

 112. Vandaag dit prachtige pad gelopen. We hebben genoten. Zeer afwisselend, mooie uitzichten, prima bewegwijzerd, een compliment voor de makers. En…de honden waren evenals hun bazen in een goed humeur.

 113. Vandaag hebben we dit klompenpad met de klok mee gelopen. Wederom een goede keuze, want het leuke terrasje op de kleine camping ligt dan op ongeveer 10km zodat de koffie met appeltaart of ijsje heerlijk smaakt! Verder is dit een ontzettend gevarieerd pad met veel mooie natuur, hellingen (op en af) en bezienswaardigheden zoals de vakwerkliggerbrug over de Nederrijn. En leuke verhalen in de app.
  Enige smet op deze route is dat hondenbezitters denken dat delen van de route een hondenlosloopgebied is (vooral voordat de uiterwaarden beginnen). Voor ons geen probleem, maar de kinderen vonden de aanstormende herdershonden wel spannend. Maar daar kunnen de klompenpadenbouwers natuurlijk niets aan doen. Hulde voor de routebouwers!

 114. Ik vond dit een heel mooi pad om te lopen, echt heel afwisselend.
  Wat me opvalt is echter dat ik niet de eerste ben die last had van honden. Op de terugweg, na het vlonderpad het wijkje in richting de benedendorpseweg werd ik aangevallen door een hond die ineens een tuin uit kwam rennen. Hij schampte met zijn tanden langs mijn been. Door een enorme keel op te zetten heb ik hem af kunnen schrikken. Dus sorry, dit heeft mijn ervaring echt behoorlijk verpest

 115. Wat een afwisselend en mooi klompenpad. Een pad wat je blijft verrassen dmv vergezichten, beekjes, vijvers en bossen. Wandelend door de uiterwaarden van de neder-rijn met grote berenklauwen, je waant je bij vlagen in het buitenland, prachtig.
  We begonnen wat later in de middag en dat zorgde ervoor dat het wat drukker was rond Oosterbeek, toen we richting de uiterwaarden liepen werd het wat rustiger.
  Een klompenpad die zeer aan te raden is, hij staat bij ons in de top 3

 116. Vandaag klompenpad ‘het Rosandapad’ gelopen. Echt schitterende (prima bewegwijzerde en onderhouden) route met enorm veel afwisseling! Vooral de bosgedeelten met de vele hoogteverschillen, sprengen en watervalletjes zijn bijzonder fraai! Een route om bijvoorbeeld in de herfst zeker nog eens te lopen! Enig minpuntje zijn de over de gehele route vele loslopende honden.

 117. Vandaag dit ontzettend mooie en veelzijdige klompenpad mogen lopen. Een van de mooiste die ik tot op heden gelopen heb. Ik sluit me aan bij de woorden dat het soms haast Mediteraans lijkt, zeker met mooi weer in deze periode. In de bossen is het magisch mooi met de beekjes en watervallen. En waar je ook door de groene bedstee heen geleidt wordt. 1 van de pareltjes voor mij op deze route. Verder afwisselend grote open vlaktes, uiterwaarden met hoge berenklauwen en halverwege een leuke kleurrijke camping waar je deels over heen gaat en kunt lunchen. Ik deed dit zelf iets verder aan het water, er zijn diverse strandjes. En werd ik getipt door iemand en mocht een vos zien. Deze route is zeker een aanrader wat mij betreft.

 118. Deze klompen wandeling is prachtig en heel gevarieerd. Vooral de vele beekjes echt heel erg mooi. Als tip voor de wandelaars: start niet in Oosterbeek maar juist halverwege de ‘andere’ kant van de wandeling zodat je de horeca in Oosterbeek op de helft treft.

 119. Afgelopen woensdag het Rosandepad gelopen. Wat een afwisseling op een wandeling van een kilometer of 15!
  Uitstekend aangegeven, magnifiek en soms on-Nederlands landschap, met name boven de spoorlijn Utrecht-Arnhem. En de uiterwaarden daaronder bleken erg Nederlands, maar on-Nederlands mooi.
  Ieder die zich ingezet heeft om dit klompenpad te verwezenlijken , hartelijk dank!

 120. Een schitterende zeer afwisselende wandeling. Heuvelachtig gebied, fraaie uitzichten, mooie bossen met klaterende beekjes, prachtige uiterwaarden vooral in mei met volop bloeiende meidoorns. Een echte aanrader.

 121. Gewandeld op zondag 30-5-21.
  Ik heb ruim 20 klompenpaden gelopen (nog een beginner) maar deze is tot nu toe mijn favoriet.
  Prachtige omgeving, afwisselende route, goed aangegeven, veel gelegenheid om even te gaan zitten en genieten van de natuur.
  Wel heel veel wandelaars, maar het was ook schitterend wandelweer en iedereen had goede moed.
  Bij de finish, in Oosterbeek, een lekker terrasje gepakt.

  Genoten.

  Complimenten aan alle vrijwilligers die dit pad onderhouden.

 122. Vandaag dit pad gelopen. Wat ons betreft het leukste pad tot nu toe.
  Mooi, afwisselend en soms heel verrassend. Wat is Nederland toch mooi!!
  De route staat heel goed aangegeven.
  Voldoende mogelijkheden om even te rusten onderweg.
  Wij hebben weinig mogelijkheden gezien om onderweg iets te eten of drinken maar we hadden onze rugzak meegenomen dus geen probleem.
  Een echte aanrader deze route. Échte aanrader!

 123. Vandaag deze prachtige route gelopen. Dit is de mooiste Klompenpad die ik tot nu heb gedaan. Fantastisch mooi en geen saaie stukken. Bos, water, heuvels, bloemen. Prachtig van start tot eind.

 124. Wij hebben gisteravond een stuk van dit pad gelopen. Gestart op de camping. Prachtige route, gaat niet over de gebaande paden. Met slecht weer wel wat modderig en sommige stukjes iets moeilijker begaanbaar. Hele mooie uitzichten en doorkijkjes. Zeker de moeite waard..

 125. Wij hebben gisteravond een stuk van dit pad gelopen. Gestart op de camping. Prachtige route, gaat niet over de gebaande paden. Met slecht weer wel wat modderig en sommige stukjes iets moeilijker begaanbaar. Hele mooie uitzichten en doorkijkjes. Zeker de moeite waard.

 126. Al het positiefs over dit klompenpad is al gezegd. Wij hebben het Rosandepad inmiddels een keer of 8 gewandeld en in alle jaargetijden. Elk jaargetijde is weer bijzonder en altijd prachtig. Meerdere keren per jaar lopen is dus een aanrader. Wat ons betreft het mooiste klompenpad van de inmiddels ca. 30 die wij inmiddels gelopen hebben.

 127. Beste wandelaar,

  Ik lees verschillende reacties bij dit pad dat mensen graag de hond willen meenemen. Het is echter NIET de bedoeling dat honden op Klompenpaden worden meegenomen. Reden is de Klompenpaden afhankelijk zijn van particuliere eigenaren die hun grond vrijwillig voor ons openstellen. Bijna alle grondeigenaren geven aan dat honden bij hen niet welkom zijn. Zij hebben hier verschillende, begrijpelijke redenen voor. Bij bijna elk Klompenpad hebben we dus met stukken te maken die verboden zijn voor honden. Hierdoor communiceren wij: Verboden voor honden op ALLE Klompenpaden. Tot grote frustratie van de grondeigenaren nemen mensen toch vaak hun hond mee. Acties als deze hebben gevolgen als permanente afsluiting van een traject of van het gehele pad. Laat de Klompenpaden voor iedereen leuk en beleefbaar door u aan de regels te houden. U bent immers te gast op de opengestelde gronden. Voor hondeneigenaren zijn er andere mooie routes in Nederland te vinden.

  Ik hoop hierbij op uw begrip.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 128. Beste Jannie Kielstra,

  Klompenpaden zijn niet bedoelt voor fietsers. Reden is dat deze paden grotendeels onverhard zijn en over particuliere terreinen lopen. Deze grondeigenaren geven aan enkel hun grond voor wandelaars (zonder hond) open te stellen. Omgeving Rosandepad is prachtig om te fietsen en er zijn dan ook genoeg fietspaden waarvan u gebruik kunt maken.

  Ik wens u mooie fietsdagen toe.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 129. Schitterend klompenpad. Zeer afwisselend. Hulde aan de vrijwilligers. We zagen dat ze bezig waren om overhangende takken te snoeien. Geweldig!

 130. Wat een prachtige,gevarieerde wandeling in historisch rijke omgeving.Op sommige stukken waan je je in Zuid Limburg.Erg genoten!
  *Jannie Kielstra:het klompenpad is grotendeels niet geschikt voor fietsers.
  De omgeving is zeker de moeite waard om te fietsen,hoewel er wel wat hoogteverschillen zijn.

 131. Heerlijk gewandeld, wij deden de route vanaf t Airborne museum en gingen linksom, de route kan ook in tegenovergestelde richting, daardoor zou de verwarring bij Amanda ontstaan kunnen zijn. Er staan dus dubbele pijlen op de routebordjes wat soms verwarrend kan zijn. Als je linksom gaat, dan start je oa. bij de begraafplaats en rechtsom start je in de bossen met de watervallen. Allebei leuk!

 132. Vandaag het Rosandepad gelopen. Wat een schitterende route! Ik heb al best wat klompenpaden gelopen, maar denk dat ik deze het mooiste vond tot nu toe. Van begin tot eind boeiend en erg genoten. Een paar bordjes zag ik niet (dat kan zeker ook aan mij liggen), maar na een korte blik op de app was ik weer snel terug op de route. Dank aan alle vrijwilligers die deze paden mogelijk maken!

 133. Wat een geweldig wandeling is het Rosandepad. De wandeling begint gelijk heel mooi in het bos bij het Airbornemuseum. Onderweg zie je vijvers, loofbossen, uiterwaarden met een mooi uitzicht op de spoorbrug. Via de app het Oosterbeeks volkslied beluisteren is toch echt wel een beleving. En als je denkt dat je al het moois wel gezien hebt, herbergt de wandeling nog meer moois. Teveel om op te noemen eigenlijk. Op het einde komt je bij de begraafplaats van de gevallen militairen. Daar wordt je toch wel heel stil en nietig als je daar langsloopt. Op het terras nog wat gedronken en de voetjes wat rust gegund. Topwandeling!!

 134. Een prachtige, afwisselende route langs lieflijke beekjes, dwars door uiterwaarden en heuvelachtige loofbossen.
  En wat sfeervol om tijdens het lopen door die uiterwaarden en langs de knotwilgen het lied ‘Oosterbeek’ via de app te luisteren!!
  Tot slot op het terras nog even nagenieten van een kopje koffie met een lekker broodje.
  Een heerlijke dag.

 135. Kun je daar ook fietsen? Want ik kan niet kilometers wandelen met mijn artrose

 136. Leuke route, erg mooi! Na het lezen van de diverse verhalen hier ook besloten om onze hond mee te nemen. Was echt nergens een probleem. Zeker een aanrader!

 137. Vandaag het rosandepad gelopen en ik vond hem super mooi. Wat een mooie natuur. Zat niet één stuk bij waarvan ik denk dat hadden ze wel weg mogen laten. Goed te volgen ook, vrijwilligers van de route, top!

 138. Ik vraag me af welk pad je gelopen hebt Amanda. Echt een prachtige afwisselende route die niet heen en weer gaat…
  Alleen het stukje over een camping vond ik jammer….

 139. Vandaag dit prachtige pad gelopen. Echt een toppertje! Wat je wel moet weten is dat de route bijna in het geheel gaat door landschappen die tegelijk ook hondenlosloopgebied zijn . En honden die loslopen hebben we gezien in grote getale. Jammer, dat dit niet bij de beschrijving stond!

 140. Viel enorm tegen je loopt heen en weer dezelfde route. Zoveel andere paadjes en dan kiezen ze ervoor om heen en weer te gaan over hetzelfde pad.

 141. Een prachtige route Rosandepad een topper!! goed aan gegeven mooie plekjes,uiterwaarden,parken beekjes!!
  Alles top verzorgd een compliment aan alle vrijwilligerswerk die hier aan mee hebben gewerkt.
  Na deze mooi tocht hebben we heerlijk overnacht bij logeerhuis de Binderij ook zo goed verzorgd! Een aanrader.
  Wij hebben super genoten, ons zussen uitje!!

 142. Inderdaad een prachtig klompenpad! Zeer gevarieerd: prachtige vergezichten, oude beukenlaantjes, een berceau (een loofgang), uiterwaarden, historische plekken, je komt ogen tekort. Geweldig genoten.
  Een grote pluim voor iedereen die heeft bijgedragen aan de realisatie van dit klompenpad en voor de vrijwilligers die voor het onderhoud zorgen. Chapeau!

 143. Prachtig pad dit! Veel leuke kronkelpaadjes en bijna helemaal onverhard. Veel afwisseling daar je door uiterwaarden loopt, maar ook door bos en diverse hoogteverschillen hebt gedurende de tocht. Mijn favoriete klompenpad! Dank aan de vrijwilligers. Dat je aan het einde van de tocht in de buurt van een fijne ijssalon bent is ook mooi meegenomen.

 144. Prachtig pad, een van de beste klompenpaden die ik heb gelopen! Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Oosterbeek en toch kwam ik op plekken waar ik nog nooit geweest was. Weinig asfalt. Heel verschillende gebieden met voor Nederland grote hoogteverschillen. Een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Slag om Arnhem (1944). (In de Rosandepolder herinnerde ik me jongens die Duitse helmen en granaten meenamen naar school die ze in de uiterwaarden onder Oosterbeek hadden gevonden!)

 145. Wat een fantastische route is dit
  Van begin tot t eind zo mooi en afwisselend
  We hebben genoten.
  Zelfs het zonnetje brak door wat het nog aangenamer maakte.
  Pluim voor de vrijwilligers

 146. Zoals velen voor mij al gezegd hebben: prachtig pad. Misschien handig om te weten dat bij de Airborne begraafplaats op de parkeerplaats een paar openbare dixi toiletten staan. Schoon en met toiletpapier. Dank aan gemeente Renkum (denk ik?)

 147. Even de drukte ontvluchten en het koppie leeg maken. Ik heb meerdere klompenpaden gelopen, maar deze sprong er toch wel echt uit hoor. Wat een heerlijk pad van A tot Z. Vooral de variëteit aan landschap viel me op en op veel plekken zijn interessante details over de oorlog te lezen. Hulde aan de vrijwilligers. Jullie doen het niet voor niets!

 148. We hebben van begin tot eind genoten van het prachtige Rosandepad.
  Bedankt vrijwilligers en landeigenaren!

 149. Op Tweede Paasdag 2021 hebben we deze mooie en afwisselende tocht gelopen. Verschillende soorten natuur, een stuk geschiedenis (even stilstaan bij de offers die voor onze vrijheid gebracht zijn) en mooie plekjes die iedereen wel wil fotograferen. Kortom, een absolute aanrader.

 150. Vandaag dit prachtige zeer afwisselende pad gelopen. Mooie vergezichten in het heuvelachtige landschap. Soms mooie klimmetjes. Prachtige beekjes en sprengen. Geen ellenlange stukken.
  Lekkere koffie en toasti op camping Oosterbeeks Rijnoever genuttigd, waar dit pad overheen liep. Stonden voldoende picknick tafels. En mogelijkheid voor toilet.
  Staat goed aangegeven. Voldoende bankjes onderweg.
  Ik zou dit pad met de klok meelopen.
  De makers, vrijwilligers en grondeigenaren bedankt. Top.!!!

 151. Vandaag voor de volle 100% genoten van dit schitterende klompenpad.
  Wij waren ’s morgens begonnen bij Kasteel Doornwerth om het Doornwerthsepad en het Rosandepad te combineren, iets waar wij totaal geen spijt van hebben.

  De route staat perfect gemarkeerd (onze complimenten) en geeft een mooi beeld van de omgeving.

  Voor mij waren dit het 4e en 5e klompenpad en zeker de mooiste tot nu toe.

  Onze wandeling van vandaag is de mooiste wandeling die we ooit hebben gemaakt (en we hebben er toch al heel veel gemaakt).

 152. Wow echt een mooi klompenpad, schitterende beekjes, vennetjes, veel afwisselende landschappen. Echt genoten!

 153. Wow, wat een mooi pad! Niets dan lof. Veel afwisseling, mooie historische bezienswaardigheden, leuke klimmetjes, prachtige watertjes/beekjes, mooie uitzichten, weinig verharde ondergrond: in één woord fantastisch. We hebben genoten. Bedankt.

 154. Na 1,5 uur rijden zijn wij gestart bij het airborne museum en hebben het pad linksom gelopen. Wat hebben wij genoten. Heel mooie afwisselende route met prachtige vergezichten en landhuizen. Veel bonte spechten gezien en ook liet de ijsvogel zich even zien. De route is heel goed aangegeven en hebben de app niet nodig gehad. Het is onze 51e klompenpad en tot nu de mooiste.

  Wij gaan dit pad zeker nog een keer lopen maar dan rechtsom.

  Onze complimenten aan alle vrijwilligers en eigenaren van percelen die dit schitterende pad mogelijk hebben gemaakt.

 155. Wij hebben op 26 maart 2021 dit pad gelopen. Wat een mooie, afwisselende route. Het was fantastisch om te doen, wij hebben heel erg genoten.

 156. En ik maar jubelen dat het zo’n mooie route is en zus mooie route. Zegt m’n vriendin… “Je mag het nu nog 10x zeggen en dan is het genoeg”…
  Nou dat was helemaal niet genoeg?.

  Veel vogels gehoord en gezien, prachtig vallend water, mooie vergezichtjes, beetje klimmen, dan weer wat zakken, weidse uiterwaard, genoeg bankjes, goed bewegwijzerd, geen troep langs het pad, enz. enz.

  Dit smaakt naar meer van dit kaliber paden.

 157. Beste Elze,

  Ik begrijp uw vraag en we horen deze zeker vaker. Toch houden we voor de duidelijkheid in alle communicatie de lijn aan dat Klompenpaden verboden zijn voor honden. Alternatieven bieden zou verwarring kunnen geven en de vrijwillig meewerkende grondeigenaren, veelal boeren, hebben hun toestemming voor het openstellen van hun grond verbonden aan de voorwaarde van een algeheel hondenverbod. Met dat gegeven moeten we dus werken.

  Het is belangrijk dat alle gebruikers van (een deel van) het Klompenpad zich aan de regels houden. Dat betekent dat waar met borden is aangegeven dat honden niet zijn toegestaan er ook daadwerkelijk geen honden komen (ongeacht of deze aangelijnd zijn of niet). Immers met grondeigenaren is afgesproken dat vanwege verstoring van vee en wild en met het oog op veeziekten er geen honden zullen komen op hun eigendom. Gebeurt dit onverhoopt toch dan kan de grondeigenaar beslissen zijn medewerking te beëindigen en dan zijn we heel veel tijd en moeite die we gezamenlijk in het Klompenpad investeerden kwijt. Het is uiteindelijk een gunst om over eigendom van anderen te mogen lopen. Dan is respecteren van de gebruiksregels belangrijk.

  Niet leuk om te lezen besef ik maar de Klompenpaden zijn in die zin te beschouwen als een recreatief product voor een specifieke groep. Voor de hondenliefhebber zijn er andere paden en routes in het buitengebied.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 158. Prachtig afwisselend klompenpad. We hebben genoten. Wel jammer dat er staat dat de hond niet mee mag terwijl de hond op alle plaatsen ( aangelijnd en los op sommige plekken) mee mag lopen. Wij hebben onderweg op geen enkele plek geen verbod voor honden gezien. We lopen deze route graag nog een keer met onze hond.

 159. 22 maart 2021 deze route gelopen. Een echte aanrader. Veel afwisseling in het landschap. Onderweg een prachtige berceau. Zeer genoten. Vrijwilligers bedankt.

 160. Vandaag deze wandeling gedaan en enorm genoten! Wat een afwisseling in landschap en uitzicht.
  De gehele route staat erg goed aangegeven. En heerlijk om te eindigen bij de foodtruck kar met 2 enthousiaste dames die ons wisten te voorzien van echt lekkere cappuccino en latte machiato.
  Deze route gelopen met 1-jarige + stevige kinderwagen. Sommige stukken moesten we de kinderwagen samen tillen. Maar voor ons goed te doen. Aanrader!

 161. Prachtige wandeling! Genoten van natuur, cultuur en geschiedenis.
  Wandeling bleek wel wat langer dan 12 km. Bij ons kwam de teller op 15 km.
  Maar zeer de moeite waard!

 162. Vandaag dit pad gelopen. Prachtig pad, bos, uiterwaarden, droge stukken, blubber, veel vogels, veel historie en wisselvallig weer. Super omgeving. Een van de mooiste Klompenpaden ooit gelopen. Aanrader. Hoop dit pad in de toekomst nog eens andersom te lopen .

 163. Prachtige wandeling met mooie landschappen en uitzichten! Onderweg heerlijke koffie en taart kunnen halen bij de buitenbar van het Airborne Museum. Dikke aanrader!

 164. Heel bijzonder, wat een prachtige route…
  Ga hem ook eens in de lente lopen, kan er al na uitkijken..
  Super, in 1 woord…

 165. Prachtige wandeling! Heel afwisselend, door bos, heuvels en uiterwaarden. Erg goed aangegeven. Aanrader!

 166. Op een stralende winterdag enorm genoten van deze wandeling. Een van de mooiste! Afwisselend landschap! Prachtig!
  Met dank aan de routemakers en controleurs. De route was perfect aangegeven.

 167. 1 van de mooiste klompenpaden.Heb er al een hoop gelopen maar deze steekt er echt boven uit.
  Zoveel afwisseling in landschap en hoogte.
  Gaan deze zeker nog een x lopen.

 168. Een fantastisch klompenpad met heel veel afwisseling in landschap door de route door het bos en de uiterwaarden.
  Door de hoogteverschillen waren er ook prachtige vergezichten!
  Zelden zo’n mooi klompenpad gelopen.

 169. Wat een ontzettend mooi klompenpad. Genoten van alle mooie uitzichten. Het begon wat frisjes vanmorgen, maar al snel kwam ook de zon. Het pad was heel goed bewegwijzerd en dus goed zonder kaart te volgen. Complimenten aan alle vrijwilligers. Aan het eind bij het museum bij een cateringtruck(je) met een ontzettend sympathieke dame, heerlijke carrotcake en thee gehaald en daarvan op een bankje voor het museum, volop in de zon, volop van genoten. Deze ga ik zeker nog een keer lopen. Dan de andere kant op.

 170. Zaterdag 20 februari dit prachtige en afwisselend pad weer eens gewandeld.
  Al veel klompenpaden gelopen, maar deze steek er boven uit.
  Zo veel afwisseling in landschap en hoogtes.
  Dank aan allen die dit mogelijk maken.

 171. Vandaag deze heerlijke en afwisselende route gelopen. Stuk door de uiterwaarden is weer prima begaanbaar. Aanrader!

 172. Gisteren onder prachtige weersomstandigheden het Rosandepad gelopen. Een geweldig pad. Wij hebben inmiddels een kleine 20 klompenpaden gelopen maar dit is wel een topper! De combi van natuur, cultuur en de herinneringen aan WOII is bijzonder. Een mooie wandeltocht waarbij veel te genieten valt. Onze dank aan de “vrijwilligersclub”. Na nat weer of een sneeuwperiode zijn stevige, hoge wandelschoenen zeker aan te raden.
  PS Wij sluiten ons aan bij de opmerking van de hr. Beuving. Ook wij raakten bij het museum het spoor even bijster, maar met de app kwamen we weer op het goede pad.

 173. Beste heer Beuving,

  Goed om te horen dat u van het Rosandepad hebt genoten! Bedankt voor uw tip. De vrijwilligers letten bij de periodieke naloopronde onder andere op de kwaliteit van de bewegwijzering en zullen deze waar nodig aanvullen.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 174. Vandaag met dit zonnige weer het Rosandepad gelopen. Een erg mooie en zeer gevarieerde route. Fantastisch mooi! Startend bij het station van Oosterbeek, richting Mariëndaal, raakten we echter op de terugweg bij het Airborne museum de route kwijt. Misschien een punt van aandacht? Vrijwilligers bedankt!

 175. Als ik een miljoen win ga ik daar wonen!
  Wat is het daar mooi zeg!
  Prachtige plekjes. Als je de uiterwaarden mijdt, heb je geen klompen nodig. ?

 176. Donderdag 11 februari dit prachtige pad in de sneeuw gelopen.
  Onderweg mensen op de ski’s, aan het langlaufen en op de slee van de helling af!
  Je waande je even in de alpen!
  Het pad door de uiterwaarden was vanwege het hoge water afgesloten en daar werd nu zelfs op geschaatst.
  Dit pad staat in onze top 3!
  Dank aan de vrijwilligers!

 177. Vorige week dit pad mogen lopen, voor mij van de vier paden die we nu hebben gelopen de absolute nummer 1.

  Afwisseling in bos, cultuur, paden achterlangs en mooie vergezichten. Ik ben verliefd op deze route.

  Wij zagen de tip mbt de modder te laat dus we hebben op de route onze rubberlaarzen mee gewenst ?

  Dit pad gaan we zeker nog een keer doen bij wat droger weer.

  Prachtig pad !

 178. Wat een prachtig klompenpad! Er lag vandaag sneeuw en het dooide, bij thuiskomst moest er heel wat modder van de schoenen omdat we het stuk door de Rosandepolder wel hebben gedaan. Er is een uitstekend alternatief vermeld in de routebeschrijving.

 179. Vandaag voor de vierde x dit prachtige afwisselend pad gelopen:)
  Voor mij een van de mooiste Klompenpad.
  Alternatieve route gepakt in de uiterwaarden / Rosandepolder, goed alternatief en ook mooie vergezichten!

 180. Beste wandelaar,
  I.v.m. de vele regenval is het gedeelte van het pad door de Rosandepolder zeer slecht begaanbaar.
  Als alternatief kan men de Benedendorpsweg volgen tussen de Oude Kerk in Oosterbeek (ter hoogte van de afslag naar camping Rijnoever rechtdoor lopen i.p.v. rechtsaf slaan of bij het spoorwegviaduct rechtsaf slaan i.p.v. rechtdoor lopen). De Benedendorpsweg loopt langs de rand van het dorp Oosterbeek en is geheel verhard. Deze alternatieve route staat niet aangegeven in de app of het veld.

 181. Vandaag za 9 jan. hebben we het Rosandepad gelopen. Her was erg druk, waarschijnlijk omdat wandelen sinds de coronatijd veel mensen nog enig vertier biedt. Het gedeelte in de uiterwaarden was ZEER slecht begaanbaar – of beter gezegd volstrekt onbegaanbaar – vanwege de enorme hoeveelheid modder. Je bent dan alleen bezig om niet uit te glijden en ziet daardoor eigenlijk weinig of niets van de omgeving. Er ontstaan hierdoor gemakkelijk gevaarlijke situaties. Het is ook best een lang gedeelte dat dan onbegaanbaar is. Eigenlijk zou er een mededeling op deze site of ter plekke moeten staan om hiervoor te waarschuwen, en een alternatieve route aan te geven, want het is eigenlijk niet te doen, zeker niet voor de wat oudere wandelaar. Voor de rest een aardige wandeling, met een goede bewegwijzering.
  Willem en Jeannette

 182. Prachtige route! Op sommige stukken behoorlijk modderig maar ook dat heeft zijn charme! Zeer de moeite waard deze route gaan we zeker nog eens lopen! Wij hadden bij restaurant Klein Hartenstein een lunch to go besteld ook een aanrader, koffie of thee vooraf, kraakverse goed belegde Italiaanse bol, een appel en een snickertje en versgeperste jus d’orange en na afloop nog beker warme chocolademelk.

 183. Afgelopen week dit klompenpad gelopen en echt een super mooi en afwisselende route! Ook bij ons heel veel modder maar met goede wandelschoenen prima te doen. Ook wij gaan deze route in het voorjaar zeker nog een keer lopen! Vrijwilligers bedankt!

 184. Wat een schitterend pad! Op 28-12-2020 dit pad tegen de klok in gelopen. Geparkeerd in de omgeving van het Airborne museum (we hadden de parkeerplaats gemist). Het eerste stuk daal je af richting de rivier en ga je door een park(achtig) landschap met veel leuke elementen. Langs de rivier en door de uiterwaarden (wat een prachtig kerkje) heb je weer een heel andere beleving (let op: na de dagen met regen was het hier érg modderig) om daarna weer vanuit de uiterwaarden omhoog te gaan door een meer bosachtig gebied, afgewisseld met weilanden. Op deze winterdag was het al erg mooi en we komen in een ander jaargetijde vast terug. Dit was ons 50e klompenpad en deze route komt in onze top 5.
  Vrijwilligers en landeigenaren! bedankt!

 185. Vandaan een fraaie zachte dag met best veel zon, liepen we dit pad. Gestart bij de Airborne begraafplaats en met de klok mee gewandeld. Picknick aan de oever van het grondgat in de Rosandepolder. Ken de streek goed uit mijn jeugd, maar wat een fraaie samenvatting biedt dit pad van wat de Zuid Veluwezoom en Oosterbeek te bieden hebben. Bos, landgoederen, uiterwaarden, rivierstrandjes, negentiende eeuwse park- en bospartijen met kabbelende beken en fraaie vijvers. Het kerkpas is ook heel bijzonder en het eeft een prachtge sensatie te weten dat hier al eeuwen mensen liepen die te voet naar de kerk gingen. Rond de spoorbrug was het terrein soms nat en heel modderig. Maar nergens echt in de problemen gekomen. Al met al een top 5 Klompenpad!

 186. Jammer van de regen in de middag, maar we hebben genoten.

  Dit is een prachtig klompenpad vol met geschiedenis, afwisselende landschappen met leuke verrassingen en weetjes. Onderweg zijn er voldoende zitplaatsen. Het constante verschil in hoogte tijdens de wandeling gaven mooie uitzichten. Het viel ons op dat we geen asfalt hebben gelopen. Een compliment voor de organisatie.

  Dit pad vinden wij een absolute aanrader!

 187. Van de ongeveer 20 gelopen klompenpaden vonden we deze wel het mooiste. Zoveel afwisseling in soorten landschap, cultuur, weinig asfalt en horeca ( to go ) onderweg. De herfstkleuren en het mooie weer van vandaag hielpen natuurlijk ook mee, maar ok niets dan lof voor de route. subliem!
  Nb jammer dat versturen van foto’s van een iPhone (11pro) niet kan.

 188. Vandaag dit klompenpad gelopen met Marieke we vonden hem prachtig vooral ook dat bomenlaantje

 189. 10 november gelopen over dit afwisselende klompenpad met schitterend weer. Het Rosandepad bij Oosterbeek is meer dan fantastisch. Met enige regelmaat loop ik over klompenpaden, maar tot nu toe staat deze bovenaan in de top tien.
  Veel afwisseling (bossen, uiterwaarden, beekjes, beukenlanen, klimmetjes en veel, heel veel geschiedenis). Indrukwekkend is en blijft de begraafplaats in Oosterbeek. Verdrietig al die verloren levens. Gelijk dankbaar dat ik in vrijheid kan wandelen.

 190. Een heel erg leuke wandeling. Veel afwisseling en veel bezienswaardigheden. Vooral het stukje Langs het kerkpad richting de Oude Kerk is bijzonder mooi. Maar ook het stuk door de uiterwarden. Voor ons een van de toppers tot nu toe… smaakt naar (nog) meer.

 191. Afgelopen weekend dit Klompenpad gelopen. Het is een erg mooie wandeling door afwisselende landschappen.

 192. Prachtig herfstweer. Een genot om te wandelen over de landgoederen en langs de Rijn. En dan gelijk een stuk geschiedenis rond de 2e Wereldoorlog tegen te komen. Een wandeling om te gedenken en te herdenken. Indrukwekkend gebied. Wij hebben zeer genoten en zijn zeer onder de indruk van de vrijwilligers die dit pad mogelijk hebben gemaakt.

 193. Op 27 oktober 2020 liepen wij dit prachtige klompenpad. De auto geparkeerd bij Mariëndaal en van daar uit tegen de klok in gaan lopen. Wat ons betreft staat deze wandeling in de Top3! Wat een afwisseling! Prachtige herfstbossen met beekjes, watervalletjes en stuwwallen. De groene bedstee is ook heel bijzonder. Ook door mooie parken en dan de Nederrijn en polder Rosande. Deze wandeling gaan we in de lente zeker nog eens doen. Dank voor het uitzetten van dit pad.

 194. Dit klompenpad al 3 keer gelopen. Wat een mooie gevarieerde route. Heb mijn ogen uitgekeken. Werkelijk een aanrader. Zo ontzettend genoten samen met mijn man. Leuk om bij de uiterwaarde op de camping aan de Nederrijn even een terrasje te pikken. Tot nu toe de mooiste al zijn er nog meer heel erg mooi. Dank aan iedereen die hem heeft uitgezet.

 195. Gisteren heb ik samen met mijn zoon van 10 deze route gelopen. Een prachtige afwisseling van mooie parken, bossen en uiterwaarden. De drukte viel heel erg mee. Het was weer verrassend om te zien hoe er betrekkelijk dicht bij huis wandelroutes zijn die wij nog niet kenden.

 196. Vandaag dit klompenpad gelopen. Echt prachtig !!
  In het weekend zijn grote delen van dit pad waarschijnlijk wel heel erg druk.

 197. Mooi klompenpad, zeer goed aangeven. Leuke hoogteverschillen en mooie uitzichten. Voor herhaling vatbaar!

 198. Een .heel mooi klompenpad, chapeau voor de uitzetters hiervan. Wij hebben hem met de klok mee gelopen en vandaag was er ook een “race to honor “dus druk. We hebben genoten van de afwisseling van dit klompenpad. Op naar de volgende.

 199. Voor ons één van de mooiste uit het klompenpad assortiment. Mooie afwisseling in glooiend landschap. In combinatie met het Airborne museum een super dagje uit.

 200. Inderdaad, een heel mooi en afwisselend pad met veel hoogteverschillen. Veel historie ook. En omdat het september was, de herdenkingsmaand voor Market Garden was het witte lintenpad ook open. Ligt achter de kerk, een stukje voor de camping kun je erlangs lopen, je loopt dan naar een monumentje aan de Nederrijn. Op die plek trokken geallieerde soldaten zich terug het water over naar de Betuwe. De moeite waard maar kan dus niet het hele jaar door. In het kerkje ook een mooi filmpje hierover te zien.
  Klein nadeeltje, het was een mooie zondag dus veel mensen op de been. Het was best druk op en rond het pad.

 201. Mooie afwisselende route door prachtig bos, mooie monumenten.
  Onze teller stond ook iets langer dan 13 km maar dat mocht de pret niet drukken.
  Zeker de moeite waard om te wandelen.

 202. Wij vinden het een heel mooi afwisselend klompenpad.

  .
  Veel historische punten.
  Ontzettend veel bankjes.
  Route is erg duidelijk aangegeven.
  Dit is een pad met veel hoogte verschillen.
  Het pad zou 13 km. zijn maar vanaf de aanlooproute hadden wij 16,2 km. Op onze teller.
  Deze route komt in onze top 5!

 203. Wat een heerlijk klompenpad is dit, ik vind het één van de mooiste die ik gelopen heb.
  Er moet me wel wat van het hart: op de hele route is er geen meter verboden voor honden en toch zetten jullie net als bij ieder pad dat honden verboden zijn. Op Mariëndaal en de Hemelse Berg mogen ze zelfs loslopen en op de camping zijn ze aangelijnd van harte welkom!
  Jullie bereiken hiermee precies het tegenovergestelde van wat je wilt; omdat de informatie niet betrouwbaar is nemen, net als ik, nogal wat mensen gewoon hun hond(en) mee en zien dan wel hoe het gaat.
  Op sites als mooisteroutes.nl en wandelzoekpagina staat bij iedere wandeling eerlijke info over het wel of niet kunnen meenemen van honden en dan hou je je daar ook aan.

 204. Wij hebben nog niet veel klompenpaden gelopen en kunnen dus niet vergelijken. Maar het Rosandepad heeft ons aangenaam verrast. Een heerlijk afwisselend klompenpad met bos, weilanden, kamelen, uiterwaarden en landgoederen. Daarnaast is er ruime aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Geschiedenisles op locatie, ik kan het steeds meer waarderen. Het Rosandepad is een aanrader!! Lees ook ons verslag: https://www.wij-wandelen.nl/rosandepad-klompenpad-oosterbeek/

 205. Heerlijk een Klompenpad vlakbij huis. We lopen het regelmatig. De afwisseling bos, weide is prachtig. Mariendaal is een mooie plek met de Groene Bedstee en ook de Lage Oorsprong zeer de moeite waard. Vrijwilligers bedankt, ook voor het pad met de berenklauwen goed vrijhouden ?
  Leuk dit pad te hebben gelopen in het kader van de Alternatieve Vierdaagse

 206. Heerlijk een Klompenpad vlakbij huis. We lopen het regelmatig. De afwisseling bos, weide is prachtig. Mariendaal is een mooie plek met de Groene Bedstee en ook de Lage Oorsprong zeer de moeite waard. Vrijwilligers bedankt, ook voor het pad met de berenklauwen goed vrijhouden ?

 207. We liepen veel deze week (tsja.. vakantie) waaronder dit pad. En ook hier weer een Klompenpad-topper. In het noordelijk deel was de War Cemetry indrukwekkend en dit gold ook (maar dan anders) voor de Groene Bedstee; een donkere tunnel van groen waar onder vroeger dames in hoepelrokken buiten de zon konden flaneren. Je zou maar eens bruin worden als het werkvolk ! Parbleu ! Nu is die tunnel voornamelijk indrukwekkend.

  Maar absoluut favoriet: de Rosandepolder langs de Rijn. Wat een bloemenweelde, overal ! Insecten vinden hier hun troost. En een leuk campinkje voor een glas thee. Gevolgd door een pad waarlangs majestueuze knotbomen (ik ben knotter, vandaar..).

  Mooi pad; we vonden het helemaal geweldig.

 208. Wat een fantastische route dit, zoveel afwisseling in landschap, je raakt niet uitgekeken. Heel bijzonder vond ik de groene bedstee: een gigantische poort van beuken waar je door kon lopen. Het gras bij de uiterwaarden was inmiddels gesnoeid, dus je kon er prima lopen. Er ontbrak één bordje waardoor ik met de bocht was meegelopen, daar stond een hek. Met hulp van de app en een vriendelijke meneer ging ik gelukkig weer snel de goede kant op. Vrijwilligers bedankt! Het was niet alleen hemels op de hemelse berg maar gedurende de hele route ^^.

 209. Vandaag hebben ook wij, dit mooie klompenpad gelopen. Net als onze voorgangers, zijn wij super enthousiast over dit klompenpad. Bos (loof en naald bomen), akkers, water (meertjes, watertjes en springbeekjes) en glooiend landschap (soms best even klimmen).
  Wij hebben het officiële klompenpad langs het water niet genomen (boven over) maar er rechts naast, onderlangs, langs het water gelopen, over een prima pad en dus het hoge gras ontweken (zoals omschreven door Mireille Brons) dus prima alternatief en je komt op hetzelfde punt weer samen, zodat je het klompenpad prima verder kan vervolgen.
  Kortom een gevarieerd, duidelijk aangegeven en afwisselend klompenpad, echt een aanrader (Het voelt net als of je op vakantie bent! En dat terwijl wij in de omgeving wonen).?

 210. Wat een prachtige wandeling! Een minpuntje: omdat het lekker weer was hadden we een korte broek aan en het pad langs het water stond vol met brandnetels en distels, wat flink wat irriterende bultjes op leverde. Verder echt een aanrader!

 211. Mooi afwisselend klompenpad met redelijk wat hoogteverschillen. Ik denk dat dit een van de mooiere klompenpaden is.

 212. Mooi klompenpad met heel afwisselend landschap, langs de rivier en door landgoederen. Zowel in de winter als in de zomer een aanrader! En hoewel niet iedereen blij zal zijn met de reuzenberenklauw, een hardnekkige invasieve exoot, ben ik steeds weer onder de indruk van haar indrukwekkende afmetingen.

 213. Leuk Klompenpad! Veel variatie, duidelijke bewegwijzering. Aantal pittige klimmetjes maar dat maakte ’t ook wel weer leuk.

 214. Vandaag klompenpad gelopen, woon in de buurt ken de omgeving wel enigzins. Ik was aangenaam verrast wat een leuke afwisselende wandelroute. Er zat van alles in. Echt een aanrader.

 215. Vandaag het Rosandepad gelopen. Wat een mooie route zeg! Geweldig!!
  Een echte aanrader, er zit van alles in deze route. En we hebben genoten bij de camping van een heerlijk kopje koffie!

 216. Op 21 mei het Rosandepad gelopen, wat een schitterend klompenpad, zoveel afwisseling onderweg echt top. Door bos, langs beekjes door de uiterwaarden alles zit in dit klompenpad. Deze staat hoog in onze top tien. Voldoende bankjes om te rusten, een aanrader.

 217. Prachtig pad. Afwisselend, hellingen goed te doen. Veel bankjes om te rusten. Mooie uitzichtpunten. Koffie op de camping subliem. Wat een bofkonten zijn we.

 218. 23 mei 2020 hebben wij het Rosandepad gelopen in combinatie met het Dorenweertse pad. Dit is een goede aansluiting. Wat hebben we genoten van het Rosandepad. Het mooiste pad dat we tot nu toe hebben gelopen.
  De bewegwijzering is zeer goed, bij een twijfelgevalletje hebben we de app aangezet en dan is gelijk duidelijk of je goed zit. Er zitten een paar pittige klimmetjes in maar dat is weer goed voor de beenspieren?.
  De prachtige uitzichten en bijzondere punten zijn er te veel om op te noemen. Ik zou zeggen, ga het gewoon lopen en ervaar het zelf allemaal.

 219. SUBLIEM!
  Op een zonovergoten Hemelvaartsdag (21-5-2020) liepen wij deze route vanaf het Airborne museum linksom.
  We waren direct verrast door het prachtige park waar het eerste deel vd route doorheen ging. Glooiend, leuke beekjes, we waanden ons in het buitenland. Later door de uiterwaarden. Via een onverhard weggetje kwamen we aan op camping http://www.oosterbeeksrijnoever.nl met een coffee to go, een echt vakantie sfeertje en een klein zandstrandje. Weer richting Oosterbeek lopend werden we nog meermaals verrast door de prachtige natuur en leuke watertjes. De route gaat ook langs de oorlogsbegraafplaats welke erg indrukwekkend is. Het laatste stukje vonden we het minste mooi; een klein deel door de bebouwde kom van Oosterbeek. Loop je de route rechtsom dan heb je dit deel direct achter de rug. In totaal 170 hoogtemeters gemaakt. Al met al tot nu toe het mooiste klompenpad wat wij hebben gewandeld. Een absolute aanrader!

 220. Bedoeling was het Hartenpad maar dat was een stuk uit de route daarom voordat gekozen en achteraf geen spijt. Zeer afwisselend pad langs beekjes en door mooie boslanen en als topper de loofgang. Echt de moeite waard!
  Op naar het volgende pad, dank vrijwilligers.

 221. Eén van de betere klompenpaden. Gestart bij het Airborne museum en rechtsom gelopen. Zeer afwisselend. In het begin een stukje aardig Oosterbeek (wat parkjes en statige 19e eeuwse huizen). Dan Airborne begraafplaats, Theekoepel, Beukenlanen, Loofgang, Beekjes en niet Nederlands aandoende uitzichten. Daarna een flink stuk afwisselende uiterwaarden en dan weer een bos met beekjes en sprengen. En als dan ook weer de terrasjes open zijn …: wat wil je nog meer.

 222. We hebben inmiddels een groot aantal klompenpaden gelopen maar deze springt er echt uit!

  Wow wat vonden wij het hier mooi, langs het water, door de bossen met geweldige stukken, beekjes, doorsteekjes, kortom van begin tot eind genieten.
  Als wij er een mogen aanbevelen is het deze! Zeker de moeite waard.

 223. In twee keer deze wandeling gelopen en genoten van de afwisselingen en vooral de verrassingen van bochten en bochtjes, in de route, leuk! Dank voor het kunnen maken van deze perfect aangegeven route in een wonderschoon landschap.
  Tilly

 224. Samen met het klompenpad in Doorwerth mijn absolute favoriet. Wat een schitterende wandeling blijft dit. Jammer dat er in de Uiterwaarden zoveel zwerfafval wordt achtergelaten op de stranden.

 225. Wat moet ik zeggen, van alle klompenpaden die ik gelopen heb (stuk of 48) kan ik maar 1 ding zeggen, ga het zelf lopen en ontdek waarom hij bij mij op nummer 1 is gekomen. Wat een variatie, goed aangegeven en optimaal genieten van de prachtige natuur rondom Oosterbeek. Een grote aanrader!

 226. Op Bevrijdingsdag deze werkelijk prachtige wandeling gemaakt. Langs de airborne cemetry, landgoederen wat bestond uit glooiende bosachtige heuvels, watertjes, beekjes. Uiterwaarden langs de Nederrijn, rondje om de kerk van Oosterbeek en vervolgens via het Kerkepad weer naar landgoed Hemels. Ik heb nu tegen de 30 paden gelopen en dit is echt de mooiste die ik heb gelopen. Echt genoten! Dank voor het onderhouden van dit pad en hij is prima bewegwijzerd

 227. Vanaf april 2020 maak ik blogjes van iedere wandeling van de klompenpaden die ik loop. Het Rosandepad dat ik op 19 januari 2020 liep, moet het doen met de foto’s op instagram. Mijn account heet: titiissprakeloos. Voor de blogjes van de andere klompenpaden zie ook; http://www.sprakeloosverhalen.wordpress.com

  Park, uiterwaarden, mooie huizen, bosachtig park en bebouwing maakte van deze wandeling een afwisselend geheel. Hoewel het hier en daar glijden was op paden in de uiterwaarden, mocht dit de pret niet drukken.

 228. Het was vandaag een prachtige wandeling. Wederom goed en duidelijk aangegeven. Top! Wij zijn met de klok meegelopen en kwamen vanuit de Hemelse berg weer terug bij het startpunt. Prachtige afsluiting van een mooie gevarieerde wandeling.

 229. Afgelopen maandag (Koningsdag) het Rosandepad gelopen. Ons 4e klompenpad deze maand.
  Prachtig gebied achter het Airbornemuseum. Hoog, laag, mooie uitkijkjes, sprengenbeekjes en genoeg bankjes om je broodje te eten. Heerlijk. Jammer dat het laatste stuk weer veel door de bebouwing va Oosterbeek gaat.
  Al met al genoten van een mooie route…..hoewel we het Rijnstrangenpad (Oud-Zevenaar) nog steeds het allermooiste pad vinden

 230. Heerlijk gewandeld. Leuke afwisseling van uiterwaarden, rivier, bos en het mooie dorp Oosterbeek. Tip voor Coronatijden: in Oosterbeek kun je een ijsje of koffie halen bij de ijssalon aan de Utrechtseweg.

 231. Beste wandelaar,
  Momenteel ontbreken er op het Rosandepad in de Rosandepolder twee palen met markeringsbordjes. Eén aan het begin van de zomerdijk (vanaf de camping) en de ander bij de Rosandeplas langs de spoordijk. Er wordt aan gewerkt om de markering zo snel mogelijk te herstellen. Volg de route via de app!
  Margreet van Alphen, coördinator Rosandepad

 232. Een paar weken geleden dit pad gelopen. Een mooie afwisseling van het uiterwaarden landschap en de landgoederen rond Oosterbeek. Wij hadden te laat door dat we niet over de camping in de uiterwaarden mochten. Er waren gelukkig heel weinig mensen. Camping is nu weer bereikbaar. Dat stuk tussen het Airbornemuseum en de Benedendorpseweg is ook erg mooi. Normaal rijdt je daar voorbij. Voor kortere wandelingen rond Oosterbeek, staat er bij het Airbornemuseum een bord met een aantal gemarkeerde wandelingen. Weer prima aangeven! Dank vrijwilligers!

 233. Beste wandelaar,
  De camping Rijnoever is weer toegankelijk voor de wandelaars van het Rosandepad. De markering van de alternatieve route is verwijderd. Veel wandelplezier!

 234. Vandaag gelopen. Prachtige route. Alternatieve route staat goed aangeven. Blijf een mooie omgeving Oosterbeek.

 235. Beste wandelaars,
  I.v.m. de coronacrisis is camping Rijnoever niet bereikbaar. Volg de alternatieve route door de uiterwaarden.
  Of volg de Benedendorpsweg tussen het spoorwegviaduct en de Oude Kerk in Oosterbeek. Dit kan in beide richtingen en maakt de route wel iets korter. Maar het blijft een mooi klompenpad!

 236. Vandaag gelopen. Prachtige, afwisselende route die goed aangegeven is. Gelukkig konden we ook de uiterwaarden in.

 237. Gevarieerde wandeling in een prachtige omgeving. Speels met veel afwisseling en hoogteverschil.
  Voor mijn smaak te veel geijkte paden. Doordat je vooral in- en in de directe omgeving van Oosterbeek loopt, loop je drie kwart van de route samen met de buurt die zijn hond aan het uitlaten is.

 238. Vanmiddag gelopen, mijn 17e klompenpad en de mooiste tot nu toe. Historie van o.a. Market Garden, heuvel op heuvel af, vergezichten, de rivier, je kijkt je ogen uit. Was heel rustig ivm corona, ook op Mariëndaal. Rosandepolder was goed te doen, nauwelijks meer drassig. 100% aanrader!

 239. Vanuit Kasteel Doorwerth het Doornwertse pad gelopen tot de Westerbouwing. Vanaf daar het Rosandapad gelopen en via Westerbouwing, Heveadorp en Duno terug naar Doorwerth. Door de hoge waterstand kon ik de Rosandapolder dank zij laarzen met droge voeten door komen, maar het hing er af en toe om. Hou hier rekening mee.
  Hoogrtepunten (blijven): Duno, uitzicht Boerberg en Westerbouwing, Rosanda-polder en Mariëndaal (mits niet te druk)

 240. Vandaag deze route gelopen icm met het Doornwertsepad.
  Wat een mooie route.
  En leuk al die watertjes en watervalletjes die je onderweg tegenkomt.
  Je komt langs veel historische plekken mbt market garden.
  Alleen het laatste stuk weer richting Oosterbeek was toch wel drassig.
  De uiterwaarden staan behoorlijk onder water, dus dat was soms bijna natte voeten.
  In de zomer nog maar eens lopen,
  Wel een dikke aanrader.

 241. Op 3 maart het Rosande pad gelopen. Bij de 1e watervalletjes en bruggetjes waren we al betoverd door dit prachtige pad. Door de Rosande polder ging goed, wel nog modderig en glibberig maar droge voeten. Mooi wijds uitzicht. Het gebied Mariëndael erg mooi, vooral de bomen Haag vonden we geweldig. Veel Airborne monumenten en langs de begraafplaats. Een heerlijk zonnetje erbij. We gaan zeker nog een keer terug om dit pad “in het blad” te lopen ?? Goed bewegwijzerd ook, overduidelijk 1 van onze favorieten ?

 242. Het Rosandepad inmiddels 3 keer gelopen, een keer alleen (genieten en verkenning), een keer met mijn dochter en een keer meer met 2 wandelmaten. Wat een fantastische tocht. Natuur, glooiend landschap, historie en prachtige vergezichten. Deze blijft op de lijst staan van favorieten.

 243. We hebben op 18 januari genoten van deze prachtige tocht. Het wisselende landschap met mooie uitzichten heeft ons erg bekoord. In de uiterwaarden was het op enkele plaatsen goed uitkijken ivm de waterplassen en de daarbij horende glibberigheid. Desondanks kunnen we deze tocht van harte aanbevelen.

 244. Ik liep dit pad op 15 november. Opgegroeid in Renkum ben ik natuurlijk bekend met de geschiedenis en de omgeving. De Airborne liep ik in mijn jeugd elk jaar en ook nu als volwassene nog regelmatig. Toch geniet ik volop van de route en gezien ik van vergezichten houd, vooral van het stuk uiterwaarden al was het hier en daar modder. Een prachtige wandeling. Dank jullie wel!

 245. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen
  Deze kunnen we weer bij schrijven .
  Prachtig weer .Mooie omgeving echt genoten
  Groet Nancy

 246. Leven in Vrijheid

  Ik ken dit gebied. In dit afwisselende landschap met de glooiende hellingen en de fraaie beukenlanen ben ik al vaker geweest. Maar ik ken het gebied ook uit de vele boeken over de Slag om Arnhem in de boekenkast van mijn vader. Hij vertelde mij er veel over.
  Het is een klein uurtje rijden en neem de gok dat ik bij restaurant Schoonoord ‘Airborne pub no 1’ met zijn indrukkende 2de WO geschiedenis, een parkeerplekje vind.
  Omdat het Airborne Museum vanwege renovatie tot in het nieuwe jaar gesloten is, is Schoonoord een uitstekende keus. In ieder geval op zondag want de andere dagen geldt een parkeerschijf van 1,5 uur.
  Ik raak in gesprek met ‘de waard’ van Schoonoord die verteld dat hij later die dag gastheer is van honderd Engelsen en Schotten voor een herdenking op de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Deze plaats heeft een uiterst belangrijke rol gespeeld vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van operatie Market Garden bij de Slag om Arnhem.
  Ik start mijn wandeling en al snel loop ik richting de oorlogsbegraafplaats waar ik getuige ben van de herdenking. Ik herinner mij de verhalen van mijn ouders en met eerbied ben ik de jonge mannen dankbaar die hun leven hebben gegeven zodat ik in vrijheid kan leven. Onder de indruk loop ik verder.
  Even later kom ik bij de Theekoepel op Landgoed Boschveld. Het authentieke ronde huisje is 180 jaar oud en via de reserveringswebsite van Erfgoedlogies te huur voor een overnachting. Vanwege de ligging is het uitzicht grandioos. Ik wandel door het wonderschone gebied van Landgoed Mariëndaal. Op een zonovergoten zondag als deze is het file lopen tussen mensen, kinderen en loslopende honden. Het is even niet anders.
  Samen met een aantal andere wandelaars zit ik bij een ondergaand zonnetje naast het oude kerkje van Oosterbeek en geniet van het uitzicht over de uiterwaarden. De tijd lijkt even stil te staan.
  De tocht wordt afgesloten in het natuurgebied van de Hemelsberg en de Oorsprong met zijn leuke watervalletjes. Het is er nog gezellig druk.
  Het is een indrukwekkende wandeling want hoewel het landschap en de uitzichten oogverblindend mooi zijn, is het de geschiedenis van dit gebied wat de boventoon voert. Ik ben onder de indruk.
  Mijn dank aan de vrijwilligers van dit pad. Jullie hebben de geschiedenis van Oosterbeek én het schitterende landschap tot een mooie combinatie weten te maken.

  Voor foto’s zie onderstaande link:
  https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/rosandepad/17843/

 247. Vandaag, 10 November gelopen, een frisse start maakt niet uit is lekker.Start bij Airborn museum,mooi park,ok duurt ff voordat je off the road gaat. Maar dan maakt het ook werkelijk alles waar, Oorlogsgeschiedenis,bos,hoogte verschillen,beekjes, watervalletjes,uitewaarden,hele oude bomen,oude kerk,parkjes, etc…Dit pad staat hoog op mn lijst.trek wel goede wandelschoenen áán!

 248. Ik dacht dat wij het mooiste klompenpad hadden ( Turfvelderpad ), maar dit pad is echt nòg mooier!!
  Wel gefeliciteerd met dit schitterende pad.
  Vandaag gelopen met prachtig zonnig weer en de geweldige herfstkleuren.

 249. Gisteren Rosandepad gelopen. Prachtig pad in mooiste herfstkleuren. Veel afwiseling in het landschap, het ruime zicht op de Rijn en prachtige stukken bos. Niet teveel asfalt, een echte aanrader dit klompenpad!!!

 250. Gisteren dit pad gelopen. Wat een schitterende route. Ik woon zelf in Arnhem,en ben op plekjes gekomen waar ik nog nooit geweest ben. Ook de afwisseling. Super complimenten en echte aanrader.

 251. Prachtig klompenpad glooiend/ heuvelachtig landschap langs veel watertjes en beekjes met heel veel leuke bruggetjes. Mooi door de bossen en open landschap, veel paddestoelen gezien. Ook vele bankjes langs de route om even te zitten, we hebben erg genoten.

 252. beste,
  vorig weekend nog lekker in het zonneke 4 klompenpadden gedaan ,heerlijk
  de een wat beter dan de andere maar dat is nu zo
  het norderpad,laaksepad, kruishaarderpad en stoutenbrugsepad
  en alles was perfecht in orde
  bedankt

 253. vandaag dit pad gelopen in een woord prachtig, wij hebben al veel klompenpaden gelopen maar dit is wel de mooiste,heel afwisselend schitterend. Alleen net onder de het spoortunneltje door was 1 bordje weg maar met de klompenpad app zijn we er uit gekomen.

 254. Vandaag dit klompenpad gelopen. Mijn eerste!
  Goede wegbewijzering en een prachtige tocht.
  Zeker een aanrader.

 255. Vorige week donderdag (4 juli 2019) het Rosander pad gelopen. Conclusie: wat een mooie wandeling, van al de door mij gelopen paden in Gelderland een van de -zo niet de – mooiste wandeling(en). Met een afwisselend, geaccidenteerd landschap, bossen, landgoederen, uiterwaarden en prima wandelweer een absolute aanrader!. Ook nog goed bewegwijzerd en met overal mooie vergezichten, mijn complimenten voor de mensen die dit hebben uitgewerkt.

 256. Vandaag het pad gelopen. Mooi met zeer afwisselend landschap, bos uiterwaarden en landgoederen. Daarnaast aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Zeker een aanrader. Komt in onze top tien.

 257. Gisteren dit prachtige pad gelopen, het weer zat mee, heel afwisselend is deze route en leuk een stukje door Oosterbeek zelf, waar ze heerlijk ijs verkopen.
  Wij vonden het zeker de moeite waard,een echte aanrader dus!

 258. Prachtig goed aangeven en zeer afwisselend klompenpad.
  Mooi uitgezet

 259. Heerlijk gewandeld door dit prachtige gebied. Heel veel afwisseling. Een aanrader!
  Prima bewegwijzerd.

 260. Op 16 juni dit pad gelopen. Wat een fantastisch klompenpad, deze komt in mijn top 3! Veel afwisseling, wat hoogteverschillen, intieme stukjes, vergezichten, natuur, landschapsparken, geschiedenis, alles zat erin. Al lijkt dit bijna niet moeilijk in zo’n prachtige omgeving toch mijn complimenten aan degenen die hem hebben bedacht. En natuurlijk ook aan degenen die het onderhouden. Parkeren bij de startlocatie bleek lastig door de drukte bij het museum op zondag, wij zijn daarom uitgeweken naar een parkeerterrein vlakbij en op de route, kruising Utrechtseweg / Pietersbergseweg. Lekkere koffie gedronken bij restaurant Schoonoord.

 261. Vrijdag 14-6-2019 hebben wij als vrijwilligers van het Horsthoekerpad het Rosandepad gelopen .Dit was voor ons het 26 klompenpad maar ook meteen een uit de top tien .Goed bewandelbare paden ,fijn aan gegeven en veel wisseling op de route . In het begin van de route nog even stil gestaan wat hier aan het eind van de oorlog heeft plaats gevonden . Veel soldaten die hier op het eind van de oorlog zijn gesneuveld en begraven ,dit mogen we nooit vergeten . Ook zijn we veel bankjes tegen gekomen op de route om even te rusten en te genieten van de prachtige omgeving .Voor iedere wandelaar zeker een aanrader en wij wensen een ieder veel wandelplezier met het Rosandepad .

 262. Erg leuke route, afstand is prima te doen, ook voor oudere wandelaars en het terrein was Een goede mix van bossen en polders en af en toe een stukje asfalt. Route was ook goed aangegeven in tegenstelling tot andere berichten. Wij gaan hem zeker vaker lopen?

 263. Deze prachtige boswandeling op de Veluwe voor de 2e maal gelopen, met de klok mee.
  En deze keer heeft de route ook zeker ingrediënten van een mooi klompenpad. Na ongeveer 1km asfalt naar station Oosterbeek is het alleen maar genieten met dit mooie pad helemaal tot het einde. Veel glooiende landschappen, een boerderij op een helling, een tunnel van bomen gemaakt, krulkoeien gezien, over spoor prachtige natuur, mooie plaatjes maken van een trein in de lucht, letterlijk bijna overal mooie vergezichten, een oude steenoven en na de camping prachtige serie knotwilgen. En niet te vergeten de herinneringen aan de oorlog en de bevrijding. Teveel om op te noemen. Dit is één van de allermooiste routes, maar wel zwaar. Alleen het naastgelegen Dorenweertsepad is nog zwaarder. Maar dit pad is mooier. Hard 20%, erg weinig.
  Als iemand die van ver moet komen nu nog twijfelt: ga zeker dit pad lopen, je zult geen spijt krijgen.

 264. Begin juni het Rosandepad gelopen. Eerste dag boven de dertig graden. Schitterende wandeling! Een mengeling van bos, parken, akkers en uiterwaarden, glooiend aaneengesloten door paadjes en smalle onverharde wegen tussen enorme bomen. Daarnaast talloze plaatsen die herinneren aan de laatste oorlog in Nederland. Kortom, we hebben een geweldige dag gehad! Met dank aan alle vrijwilligers die het Rosandepad onderhouden!!

 265. Gisteren het Rosandepad gelopen met twee vriendinnen. Betoverend, zeker nu in het voorjaar met al dat bloeiende fluitenkruid! En afgelopen maandag het Fliertpad (bij Twello) gedaan. Ook prachtig! Nu missen wij – mede door geklets – nog wel eens iets van de bewegwijzering. We komen dan vaak later weer terug op de route, maar soms ontstaat er dan verwarring of we hem in de goede richting lopen. Daarom kwamen we op de volgende tip: Is het een idee dat – bij nieuwe? – klompenpaden de pijltjes in de ene richting een andere kleur hebben dan in de andere richting? Zo weet je al snel of je de goede kant oploopt. Nu zijn alle pijltjes zwart. Of zijn wij de enige mutsen die dit – regelmatig – overkomt? 😉 Overigens vinden we het een pré dat je een klompenpad in twee richtingen kunt lopen! Veel dank voor al het uitgezette moois!

 266. Half april het Rosandepad gelopen bij prachtig weer. Gelukkig geen hoog water zodat we ook de route door de uiterwaarden konden volgen. Dit is met stip één van de mooiste klompenpaden die we hebben gelopen. Veel afwisseling qua landschap waardoor het continu boeiend was, de kilometers vlogen voorbij.
  Uitstekend bewegwijzerd en interessante weetjes onderweg via de app.
  Wij kozen als startpunt de parkeerplaats Mariëndaal en liepen vandaar linksom, naar beneden dus. Voordeel is dat we op 2/3 door Oosterbeek liepen en konden genieten van een heerlijk ijsje bij de plaatselijke ijssalon.

 267. 31 maart.Heerlijk weer vandaag volop zon.Gekozen voor deze mooie tocht,geweldig!!!
  Veel variatie wij hebben genoten,goede route aanduiding en niet te vergeten bankjes genoeg om te genieten van de
  omgeving. Daar kunnen andere klompenpaden n voorbeeld aan nemen.

 268. Prachtige verrassende wandeling en uitstekend bewegwijzerd. Veel afwisseling met klimmen en dalen.

 269. Gisteren het Rosandepad gelopen: wat een mooie en afwisselende route! Kabbelende beekjes, bloeiende bosannemonen, uiterwaarden, tevreden kamelen en beverwraat naast de sporen van de slag om Arnhem die het gebied nog toont.

 270. Vandaag met een heerlijk lentezonnetje het pad gelopen. Prachtig…voor herhaling vatbaar!!!

 271. Vandaag 8 maart het zuidelijk deel van deze route gewandeld. Met een waterig zonnetje genoten van de variatie van deze route.
  De bewegwijzering was uitstekend. Met de app de route ingekort. GENOTEN!!

 272. Deze route geprobeerd te lopen. Helaas misten we nog al eens de route aanduiding. Verder mooie wandeling gemaakt door ons zelf

 273. Wanneer je kiest voor het Rosandepad dompel je je onder in de geschiedenis tijdens je wandeling. De start bij het Airborne museum zegt genoeg natuurlijk (het was prachtig weer dus het was zoeken naar een plekje op de kleine parkeerplaats). Eerste gedeelte door parkachtig landschap, her en der bordjes met verduidelijking van de oorlogssituaties bij herdenkingstekens en dan opeens de indrukwekkende oorlogsbegraafplaats. Je wordt er weer stil van als je dit ziet. De spechten daar roffelden er op los en ook heel veel voorjaarsgefluit om je heen van allerlei vogels.
  Hierna wordt het wat heuvelachtiger met mooie doorkijkjes. Indrukwekkend was de berceau van beukenhagen. Wat moet dat mooi zijn als die helemaal groen is later dit jaar. Nog nooit in Nederland dit gezien, wel in Frankrijk. Prachtig. Daarna gelopen richting de uiterwaarden wat fantastische aanblikken bood. Heel veel oude wilgenbomen langs de route in de meest grillige vormen. Even een broodje op het bank bij de kerk van Oosterbeek. Je begrijpt nu dat Oosterbeek zo aantrekkelijk was voor landschapsschilders, dit beeld was al erg mooi om te zien. Daarna weer parkachtige omgeving heuveltje op en af en langs heel veel meertjes, beken en sprengen met daartussenin watervalletjes aangelegd door de landschapsarchitect Springer. Dan weer richting Airborne museum.
  Wat een afwisseling op dit pad, prachtig aangelegd en voldoende bewegwijzering en de app is een geweldige ondersteuning. Dit was weer een topdag! ??

 274. Vandaag genoten van het Rosandepad. Het was uitmuntend wandelweer. Het pad is heel gevarieerd en er was weinig zwerfvuil. De bewegwijzering is af en toe wat weinig, maar dan biedt de app uitkomst.
  Prachtig pad; een aanrader!

 275. Vandaag dit fantastisch mooie, afwisselende pad gelopen. We zijn na een kopje koffie in het gezellige cafémuseum gestart vanuit Landgoed Hemelse Berg. We hebben met volle teugen genoten van al het moois. Wat nu extra de route siert zijn de sneeuwklokjes en crocussen, bijvoorbeeld bij de oude kerk. Complimenten voor dit prachtige pad, het is duidelijk aangegeven en loopt door verrassende stukken natuur met prachtige uitzichten.

 276. Wederom een Klompen pad gekozen en vandaag voor het Rosandepad.
  Om 1 uur vertrokken en om 5 uur weer terug ..
  Ongelofelijk wat we vandaag allemaal gezien hebben.
  Natuurlijk sta je weer even stil bij de oorlog en alles wat daar nog van te zien is..
  Heerlijke vergezichten, prachtige landerijen, Kerkjes, huizen tegen de hellingen, watervalletjes, bergjes op heuvels weer af. Prachtige watertjes en vijvers waar je even stil blijft staan, nu bevroren.. maar daar waar de watervalletjes in lopen zijn natuurlijk open en prachtig helder…Mooie en gekke bomen, veel met bes dus ook snelle bijzondere vogeltjes
  en nog veel en veel meer, natuur…, en ook van de dieren ja enne…nog veel en veel meer…
  Ja deze gaan we van de zomer nog eens pakken als alles groen is..wauw…
  Duidelijk aangegeven..Jaaa…
  Echt een Prachtig Klompen pad.
  Iedereen hieraan meegewerkt… en nog natuurlijk.. een vet Compliment en ga zo door…

 277. Wat een prachtig pad. Onderweg niet kunnen bedenken wat er eventueel mis mee zou kunen zijn. Niets kunnen verzinnen ? Ook wij gingen even mis bij de lus. Gelukkig lopen we altijd met de app erbij en was het snel opgelost.
  In het bos bij de Oorsprongbeek ging het ook even mis, maar ook daar geholpen door de app.
  Klompenpad zoals een klompenpad moet zijn. Complimenten en veel dank voor deze mooie route

 278. Vandaag bij een lekkere temperatuur voor de herfst dit prachtige en afwisselende pad gelopen. We hebben er al diverse gehad, maar deze mag toch wel toegevoegd worden aan het lijstje van de mooisten…
  Begonnen bij het Airborne museum en met de klok meegelopen. De route is prima aangegeven, alleen op de Hemelse Berg hebben we de app op de telefoon moeten gebruiken om het laatste stukje te lopen. De lus met 2x de oversteek over de Hoofdweg bracht verwarring.
  Het pad heeft heel veel afwisseling: bestrating, bos, weiland, fietspad, trappetjes, watervalletjes, bomenhagen, enz.
  Daarnaast veel geschiedenis, prachtige doorkijkjes, veel hoogteverschillen, allerlei vee nog buiten.
  Wat wel opviel was dat er op verschillende plaatsen veel mensen hun honden (ongelijnd) aan het uitlaten waren.
  Verder zijn er op dit pad veel bankjes om van de prachtige omgeving te genieten.
  Kortom: ga en geniet van weer een mooi aanlegd en ingericht pad!
  Vrijwilligers bedankt!!

 279. Wij hebben dit pad gelopen op 8 november met prachtig weer. Het bijzondere van dit pad is de afwisseling: prachtige bossen als parken, veel water en watervalletjes, lopen langs de uiterwaarden en het oude deel van Oosterbeek en hoogteverschillen. We gaan dit ook nog eens in omgekeerde richting doen.

 280. Op 4 november dit pad gelopen. Begonnen op station Oosterbeek.
  Koffie gedronken in Oosterbeek en daarna op pad. Het was prachtig weer dus genieten. Veel afwisseling van de natuur en veel historie onderweg. Onderweg kwamen we veel wandelaars tegen. Hier loopt ook het Maarten van Rossumpad. Deze route kun je bijna niet verkeerd lopen zo goed is het pad aangegeven. Toch waren wij net voorbij het schattig kleine huisje in het bos te ver doorgelopen i.p.v. linksaf te gaan. Maar al snel pakten we de route weer op. Complimenten. Gelopen 14,1 km. Voor foto’s zie mijn facebookpagina!

 281. Op een mooie herfstzondag deze wandeling gelopen met mijn vriend. Een diverse route, bos, uiterwaarden en parken. Paden waren goed begaanbaar ondanks dat het deze week geregend heeft. De herfst maakt de route helemaal af door de kleurrijke bomen.

 282. Zondag 28 oktober 2018 hebben we dit pad gelopen onder een stralend blauwe herfsthemel. Niet alleen het weer was goed, het pad is prachtig. Zeer afwisselend met bossen op de heuvels en uiterwaarden langs de rivier. Voeg daar snel stromende beekjes met helder water bij en je wandeling kan niet stuk. Een aanrader van de hoogste klasse.

 283. Genoten van deze mooie & afwisselende route door heuvelig bos, parken, weiland, uiterwaarden en zelfs.. een paar chillende kamelen. Door alle herdenkingspunten (met poppy kransen) ook een mooi stukje geschiedenis. Ondanks dat we al een aantal routes in Oosterbeek gelopen hadden, was dit toch een hele mooie aanvulling. Bedankt makers!

 284. Afgelopen woensdag onder zomerse omstandigheden het Rosandepad gelopen.
  Ik was erg verrast door dit zeer afwisselende pad die ook perfect is bewegwijzerd.
  Af en toe lekker klimmen en dalen en over de prachtige hemelse berg en landgoed Mariéendaal.
  Met de prachtige hersttinten was het een waar genot.
  Hij staat bij mij gelijk in de top 5 van de mooiste klompenpaden.

 285. We liepen het Rosandepad op misschien wel de mooiste wandeldag dit jaar: 13 oktober. Door herfsttinten onder een blauwe lucht de stuwwal af naar de Rijn, waar we op het campingterras koffie dronken. Goed bewegwijzerd, we hebben genoten!

 286. Tijdens het wandelen van dit prachtige klompenpad, hebben wij op een houten trapje net voorbij de camping Oosterbeeks Rijnoever een insulinepen en een glucose meter gevonden.
  Deze hebben we afgegeven bij het restaurant Klein Hartenstein. Hopelijk kom het op deze manier bij de eigenaar terug!

 287. Vandaag (mooie herfstdag met volop zon) deze schitterende wandeling gelopen. Wat een prachtig gevarieerd klompenpad. De omgeving van Oosterbeek is bijzonder mooi. Rijk aan natuur en cultuur.
  Dank aan de vrijwilligers voor het uitzetten en bijhouden van dit pad!

 288. Prachtige route, heel afwisselend ,bos, sprengen, uiterwaarden, cultuur. Kortom een sprankelende route zeer verassend. Goed bewegwijzerd.

 289. Prachtige, zeer afwisselende wandeling! Weinig geasfalteerde paden. Bos, wei, water, heuvels en dalen…Wat wil je nog meer. Fijn gezelschap en mooi weer; ook dat was in orde. Echte aanrader!

 290. Afgelopen zondag 1 v d mooiste klompenpaden gelopen. Man man wat was die zwaar, maar wat hebben we genoten. Van de uitzichten en kerken paadjes. Kistje met appels voor de liefhebbers. En dat mooie oude kerkje. Heel veel dank aan de vrijwilligers die dit pad klaar hebben gemaakt . We hebben het pad met 5 personen gelopen.?

 291. Wat een fantastisch klompenpad is dit. Zeer afwisselend met alles wat je hoopt te vinden op een klompenpad. Wel iets langer dan aangegeven, maar dat moet je maar zien als een toegift. Want hier krijg je niet genoeg van.

 292. Wandelen, even heerlijk aan alles ontsnappen. “Onbereikbaar”, onbekend waar ik ben, heel prettig. Loop in een heerlijke rust, gedachten gaan niet ver. Observeer wel, denken op een heel laag pitje. Geen zorgen over de toekomst, het verleden rust en ben in de tijd. Dit (nu) is het fijne van wandelen. 2 september 2018, het Rosandepad, Fantastisch! Stelletje bikkels en kanjers die dit pad in elkaar hebben geflanst, TOP!

 293. Al heel wat klompenpaden gelopen, maar dit vind ik beslist één van de mooiste totnutoe. Zeer afwisselend en verrassend. Zo loop je in de “bergen” en een volgend moment bevind je je in de uiterwaarden langs de Rijn. De bewegwijzering is prima. En met die geweldige app kan het al helemaal niet mis gaan.

 294. Gisteren, 20 augustus 2018, dit Klompenpad gelopen, wat een schitterende, afwisselende route.
  Steeds werd ik weer aangenaam verrast dor watervalletjes, een haag van beuken uitkomend op een driesprong etc etc
  Echte een aanrader. Paar bordjes niet gezien maar dat zal echt aan mezelf gelegen hebben.
  Ik ga hem zeker nog eens lopen in de andere richting.

 295. Vandaag dit klompenpad gelopen.
  Wat een verrassingen kom je tegen als je dit pad loopt!
  De vele watervalletjes, het grothuisje, de polder, maar ook het land het landgoed Marienwaard
  Is zeker de moeite waard.
  Complementen voor dit klompenpad.

 296. Wat een schitterend klompenpad, echt een aanwinst.
  Genoten van de variatie in het landschap, en alle bezienswaardigheden.
  Ondanks de grote droogte van de afgelopen maanden, zag het meeste er nog fris uit.
  Heel bijzonder was ook de grillig gevormde beukenhaag, waar je onderdoor liep.
  De bewegwijzering was dik in orde, als je al even verkeerd liep, lag het aan jezelf, doordat je afgeleid werd door al het moois wat je onderweg zag.
  Vrijwilligers ook van onze kant, hartelijk dank voor de aanleg en onderhoud van dit bijzonder fraaie klompenpad.

 297. zaterdag 18-8-2018. We hadden bijna 2 uur in de auto gezeten op weg naar het startpunt van dit pad en moesten hoognodig naar het toilet voordat we zouden gaan wandelen maar gelukkig begint dit pad bij het Airborn Museum waar ook een VVV gevestigd zit. Op weg daar naar het, namen wij aan, te gebruiken toilet, werden wij op niet mis te verstane wijze verbaal tot stoppen gemaand door de medewerkster aan de balie van wat schijnbaar het museum was en tevens de waakhond van het toilet. We lieten ons wegsturen maar zijn daarna toch verhaal gaan halen en toen mochten we bij gratie Gods toch even een plasje doen! Wat een hoogst onprettige, eigenlijk ronduit onbeleefde ontvangst! Gelukkig maakte het pad zelf (dat verder natuurlijk niets met het museum of VVV te maken heeft) verder álles goed en zakte de tranen van onrechtmatig behandeld te zijn al snel nadat we getrakteerd werden op juweeltjes en pareltjes! Deze wandeling is zó gevarieerd! Er zitten inderdaad best wat klimmetjes in en zeker watervalletjes en het is weinig verhard. Toppers waren het grothuisje en een gesprekje over boomspinazie, bij de pluktuin bij de unieke 10e eeuwse kerk, wat we uiteindelijk die avond ook daardoor op het menu hadden staan! Een top-pad!

 298. 14 Augustus ’18 dit pad met z’n drieën gelopen.
  Zeer gevarieerd pad langs mooie huizen en tuinen in Oosterbeek, indrukwekkende oorlogsgraven van onze bevrijders in mooi glooiend landschap, sprengen , beekjes en watervallen in rijp loofbos, uiterwaarden met natuurlijke begroeiing, oude strangen en “meertjes”.
  Goed opletten op de bordjes want je loopt snel verkeerd bij de Gielenbeek.
  Alleen jammer dat je niet bij de oever van de Rijn komt.
  Inderdaad een van de mooiste klompenpaden!

 299. Vandaag 14 augustus met héél véél plezier dit pad gelopen. Heerlijk door de natuurgebieden en af en toe wat klimmen. Héél weinig asfalt alleen even rond Oosterbeek. Dit is een van de mooiere klompenpad die ik heb gelopen.
  Complimenten aan de vrijwilligers die dit pad begaanbaar houden voor ons wandelaars. Een klein aandachtspuntje is: wanneer je na de camping richting spoor moet, zou dit wat beter aangegeven mogen worden. Maar verder hebben we genoten!!

 300. wij zijn fanatieke klompen pad lopers dit was onze 82 pad
  wij hebben die zondag 15 juli gelopen we waren vroeg in de ochtend half 7 begonnen
  onze kleinzoon van 5 jaar heeft met ons meegelopen hij heeft er van genoten
  wat was het een afwisselende pad deze staat bij ons in de top 3
  een groot compliment aan de vrijwilligers

 301. Beste wandelaars,
  In de Rosandepolder, tussen de Rosandeplas en de Benedendorpseweg, wijkt de gemarkeerde route tijdelijk af van de route op de app. (ongeveer bij nr. 7 op de kaart). Dit zal z.s.m. hersteld worden. Beide routes kunnen normaal gevolgd worden.
  De coordinator

 302. Complimenten aan de werkgroep van dit klompenpad!
  Erg mooi, in de top drie van de vele tientallen klompenpaden die we hebben gelopen.
  Ik raad toekomstige lopers aan om met de klok mee te lopen zodat je het allermooiste deel van het pad voor het laatst kunt bewaren..
  @Margreet: well done! 🙂

 303. Vandaag om 7.40 begonnen aan dit nieuwe pad, vroeg i.v.m. de warmte. Gestart bij Drielse Veer (met de klok mee).
  Het is weer een heel mooi pad geworden. Voor Airborne en na Airborne ongeveer 3 km asfalt, waarvan zeker één km fietspad door park, dus wel mooi. Even via Utrechtseweg en Stationsweg door Oosterbeek, verder geweldig mooi pad.
  Hoogtepunt: de donkere tunnel van hout: links, rechts en boven helemaal dicht door een grote haag, prachtig.
  Bij de Rosandepolder heb ik -zie ik achteraf- anders gelopen dan op het plattegrondje staat. Ik ben niet aan de andere kant van het spoor geweest, moest eerder rechtsaf volgens de borjes. Hoe kan dat?
  ’t Is een pittig pad, maar niet zoveel bulten als het Dorenweertsepad, dat is de zwaarste van alle 110 paden. Dit Rosandepad is wel wat gevarieerder denk ik. Beide paden erg mooi, maar het Molenbeeksepad is toch niet te overtreffen in deze regio tussen Rhenen en Arnhem. Bedankt iedereen.

 304. om 7.15 uur begon ik aan mijn 110e Klompen-pad. een schitterende route met delen van het Maarten van Rossum pad en de Hartstocht in 2012 waarvan de opbrengst voor het Rode Kruis was.
  heel veel variatie, zoals de uiterwaarden bij Oosterbeek maar ook Landgoed Marieendaal en Park Klimmendaal echt de betekenis klim en daal. bedankt alle mensen die er aan meegewerkt hebben en natuurlijk Landschapsbeheer en Gemeente

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.