Sonnevanckpad

Wandelen langs een voormalig sanatorium, zandverstuiving en een oude agrarische enclave in het prachtige buitengebied van Harderwijk. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Sonnevanckpad (10 km)

Startpunt: Parkeerplaats Sonnevanck, Sonnevancklaan 2 te Harderwijk

Opstappunt: Watertorenweg Harderwijk (weg inrijden, opstappunt bij de eerste bocht)

Openbaar vervoer: Harderwijk, halte Sonnevanck (startpunt), Harderwijk, bushalte Van der Valk Hotel (opstappunt)

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Horeca onderweg:

 • Brasserie Vivaldi , Sonnevancklaan 2, Harderwijk
 • Hotel Van der Valk, Leuvenumseweg 7, Harderwijk

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vanmiddag dit Klompenpad gelopen.
  Deze keer voor het eerst met de Klompenpad app. De app werkt sowieso zeer handig en was heel educatief.
  Dit door steeds pop-up’s te krijgen van leuke weetjes van de geschiedenis. Dit ging vergezeld met foto’s.
  Het Klompenpad zelf was ook de moeite waard. Wat ons betreft een aanrader.

 2. Wat een prachtig klompenpad! Afwisselend schaduw en zon goed aangegeven, zou ‘m zo nog een keer lopen.

 3. Vandaag bij mooi weer dit prachtige pad gelopen. Normaal gesproken gebruik ik de app vooral om de route te controleren maar nu was de achtergrondinformatie heel interessant. Wij wonen relatief dichtbij maar dan is het extra leuk om zoveel leuke weetjes te vergaren. De wandeling is goed aangegeven, door mooie en afwisselende natuur, er is genoeg te zien (ook cultuur en de Sonnevanckgebouwen) en vrijwel geheel onverhard. Het is mijn 131e klompenpad maar ik vind deze ook echt een aanrader, bedankt vrijwiligers en SLG, het is weer gelukt.

 4. Vrijdag 18 augustus dit klompenpad gelopen. Heerlijke route door de Harderwijkse bossen. Wij zijn met de klok mee gelopen. Normaal gesproken lopen we m.b.v. de app, maar dat was niet nodig. Route werd goed aangegeven door de bordjes met de blauwe klompjes. Vrijwilligers bedankt!

 5. Vandaag eerst dit pad gelopen en daarna het Heyrderpad. Het was een prachtige wandeling! Ik dacht dat we de buurt daar best goed kennen, maar we kwamen op allerlei nieuwe stukken. Alles staat ook uitstekend aangegeven. Dank jullie wel alle lieve vrijwilligers, jullie hebben ons weer een topdag bezorgd

 6. Vandaag, 16 augustus dit prachtige pad gelopen: complimenten voor de mensen die dit pad hebben uitgezet. Zeer duidelijk aangegeven met de blauwe klompjes. Voldoende bankjes in vele variaties, zelfs het Leugenbankje ontbreekt niet, picknick tafels op diverse punten en de moderne betonnen bankjes met houten zitting verdienen ook de aandacht! Weinig asfalt, dus voornamelijk onverharde paden, echt een aanrader, Ed en Joke.

 7. Prachtige wandeling, genoeg afwisseling. Heide was mooi, vol met vuurvlinders! Veel Libelles en mest kevers gezien.
  Goed te belopen, mooie route.

 8. Gisteren 15 augustus dit pad gelopen icm Heyrderpad (even met auto afstand overbruggen tussen deze 2 paden). Fijn dat op beide klompenpaden mijn hond mee mag. Mooi pad, afwisselend en af en toe stil, maar een echt klompenpad is het niet, maar dat mag de pret niet drukken. Complimenten voor initiatiefnemers en vrijwilligers. Bijna 100 klompenpaden gelopen, nog slechts 53 te gaan…

 9. Mooie wandeling door een divers landschap.
  Een minpunt is dat er zeer weinig bankje op de route staan.

 10. Mooi pad om te lopen, bos, hei en een stukje zandverstuiving. Bankjes aan het begin en einde maar tussendoor niet dus houd daar even rekening mee 😉

 11. Vandaag het Sonnevanckpad gelopen met mijn zoon en vrouw. Was een prachtige tocht en heel afwisselend. De hei was ook al in bloem en de regen van de afgelopen tijd zorgt er ook voor dat er veel paddenstoelen en wilde bloemen in bloei zijn te bewonderen. We zagen ook nog een slechtvalk in de lucht zweven. Weer een topwandeling vandaag.

 12. Redelijk mooie route maar helaas ook veel verkeers lawaai te horen van Leuvenumse weg.

 13. Vandaag gelopen. 7augst .Mooi klompenpad. Goed aan gegeven . Ideaal pad voor als het warm is . Lekker door het afwisselend bos . Maar ook al bloeiende hei gezien en paddestoelen. . Soms kom je een militair tegen of een fietser . Als de weg te recht wordt komt op tijd de afslag 😀.
  En dan de zandverstuiving! Een plaatje!!
  Ga hem zeker nog een keer lopen maar dan de andere kant op . Veel wandel plezier op dit pad 👋.

 14. Zeer Mooi en rustig klompenpad, was het het weer of de vakantietijd …. wij zijn bijna niemand tegengekomen.
  Bijna de hele weg drooggehouden, op het laatste stukje na de eerste paddestoelen gezien, we gaan hier zeker nog eens lopen

 15. Vandaag heb ik met een paar korte maar wel hevige regenbuien het Sonnevanckpad gelopen. De omgeving was/is mij bekend maar ik heb vandaag toch op veel paden gelopen waar ik nooit eerder ben geweest. Zoals ook andere wandelaars schrijven vond ik het afwisselende route die ook nog eens goed bewegwijzerd is. Met dank aan de uitzetters, vrijwilligers en organisatie. Het wild liet zich niet zien maar ik heb wel veel sporen van wild gezien. Geen geluid gehoord van schietbaan, heli’s of zoiets. Mooi dat je terecht kunt in het restaurant op het terrein van Sonnevanck. Volgens mij mag het niet meer maar ik heb onderweg toch wat rijpe wilde bramen geplukt.

 16. Op 1 augustus het Sonnevanckpad gelopen. Prachtig afwisselend pad met heide, bos en stuifzand. Bijna geheel onverhard. Ook leuk het stukje historie op Sonnevanck. We zijn zelfs nog even terug gelopen omdat we de replica van de lighal hadden gemist. Zeer goed bewijzerd 👍 We hebben er weer van genoten 😀

 17. Lucie en Jan van Vliet. Wat een mooie aanwinst: Prachtige, afwisselende route, perfecte bewegwijzering (onbegrijpelijk dat sommige mensen bordjes hebben kunnen missen…..?) Complimenten voor de uitzetters van deze route. Van harte aanbevolen.

 18. Het Sonnevanckpad is een bospad met veel afwisseling. Omdat het ook mooie historische aspecten heeft, kan het meedoen in de rij van Klompenpaden

 19. Vandaag een mooie boswandeling gemaakt, het Sonnevanckpad in Harderwijk is echt een mooi uitgezet boswandelpad. ( voor ons een beetje kort)
  Tenminste als je van het bos houd, maar hulde aan de uitzetters.
  Wij houden meer van een coulissen omgeving.
  Maar ja als je alle klompenpaden wilt lopen dan hoort deze er ook bij.
  Maar desalniettemin een mooie wandeldag.

 20. Heel fijn pad om het lopen, het Sonnevanckpad. We kwamen vandaag twee onvolkomenheden tegen. 1. Een ontbrekend routebordje bij de waterpunt van Vitens (4 grote roestkleurige objecten aan de linkerkant.
  2. We moesten éénmaal over een particulier hek klimmen, omdat het hek voor voetgangers op slot zat. Ik ben het adres vergeten maar het was aan het begin van de wandeling bij huisnummer 11.
  Verder veel dank aan de vrijwilligers die deze mooie route mogelijk gemaakt hebben

 21. Vandaag deze korte boswandeling gelopen, mooi, maar geen klompenpad. Leuk paadje om regelmatig te lopen voor de mensen in de omgeving.
  Bewegwijzering is uitstekend, zelfs op elk bordje “dubbele” pijltjes.
  Ik ben enige tijd uit de running geweest en “moet” nu 9 nieuwe paden inhalen. Daarom met 10 km begonnen.

 22. Afgelopen zaterdag deze route gelopen. Zoals bij de bijzonderheden wordt vermeld wijkt dit pad qua omgeving af van een regulier klompenpad en ga ik deze als zodanig ook beoordelen.

  Het is een mooi en afwisselend pad waar in tegenstelling tot andere paden honden, mits aangelijnd, wel zijn toegestaan. De omgeving is afwisselend en dat je hier de gevolgen van de laatste ijstijd nog ziet, doordat het soms licht heuvelachtig is, is een pluspunt.

  Aan de sporen te zien loopt er genoeg grof wild rond. Ik ben zelf vroeg gestart en ben niet zoveel andere wandelaars en mountainbikers tegengekomen, maar ik kan mij voorstellen dat het soms een stuk drukker kan zijn.

  De route is goed aangegeven en ik had de app alleen maar nodig voor de leuke info die je op verschillende punten op de route krijgt.

  Eindcijfer voor deze boswandeling: 9

 23. Op 14 juli dit prachtige nieuwe klompenpad onder goede weerscondities gelopen. De bewegwijzering is goed voor elkaar, met uitzondering van het startpunt. Na het hertenkamp bevindt zich het bordje op de achterzijde van de paal. Genoten van de wisselende omgeving. Deze route is een aanrader!

 24. Met wat spatjes regen en een klap onweer deze wandeling gelopen en het was prachtig. Begonnen met koffie en appelgebak bij restaurant Vivaldi. Gestart bij het infobord van de wandeling en dus naar rechts gelopen en na de dierenweide staat er aan de achterkant van de paal het bordje van de route aanduiding. Dat staat niet goed.
  Bij de dierenweide dus linksaf! We kwamen een bewoner van het terrein tegen in scootmobiel die vertelde gisteren thv de Kapel een edelhert met groot gewei rustig voorbij had zien lopen. Je loopt daarna langs de begraafplaats van Sonnevanck waar een aantal tbc-patiënten begraven liggen.
  Genoten van het bos, de sporen van zwijnen en herten en ook pootafdrukken van de (vermoedelijke) wolf gezien. Het waren grote én kleine pootafdrukken bij elkaar. Het Beekhuizerzand is erg weids en mooi. Je hoort de militaire oefenen met schieten als je rond de watertoren en het pompstation loopt. Dat was even een minder mooi stukje. Als je weer terugkomt op het terrein van Sonnevanck is er genoeg te zien aan mooie huizen van de voormalig geneesheer directeur en dominee van het oud-TBCsanatorium.
  Een fijne wandeling die we zeker in de herfst nog eens zullen lopen.

 25. Gisteren deze heerlijke wandeling gedaan. Prima aangegeven ook. “keuzepunt volgt”gaat volgens mij over verwijzing naar het volgende genummerde punt in de netwerk Veluwe wandelingen. Kun je negeren maar gaat in het begin wel gelijkop. Als je eenmaal bij Sonnvenack wegbent wordt het heerlijk rustig. We hebben er van genoten. Ik zie voor de toekomst wel een routeverlenger komen. Een extra lus over het Beekhuizerzand. Zou heel mooi zijn.

 26. Afwisselende rustige route met voor elk wat wils. Zeer goed bewegwijzerd

 27. Afwisselende rustige route met voor elk wat wils. Zeer goed bewegwijzering.

 28. Met deze hitte is het een heerlijk klompenpad dat door het bos gebied loopt. Prachtige paden . Heerlijk. En heel goed aangegeven . Vraag me wel af wat met de vele bordjes bedoelt wordt met. Keuzepunt volgt.

 29. Het is een mooie route en bijna niks verhard
  Het was wel meer echt een boswandeling
  Maar alsnog een mooi klompenpad

 30. Gisteravond dit mooie klompenpad gelopen. Dit is echt een aanwinst. Prachtig pad. Goed aangegeven.

 31. In het begin zoeken naar de start-pijlen, maar toch gevonden. Mooie afstand met vooral groen en leuke paadjes. Heel weinig asfalt, dus aanrader.

 32. Inderdaad even zoeken naar beginpunt. Was fijn geweest als er daar direct een bordje had gestaan. Maar prachtige Route!! Ondanks 2 fikse regenbuien genoten.

 33. Net het Sonnrvanckpad gelopen. Ik woon al ruim 30 jaar in Harderwijk, en heb nu paadjes bewandeld waar ik nog nooit geweest was!
  Op het Sonnevanckterrein-terrein gaat de route over verharde weg, verder alleen maar onverhard. Een echt klompenpad dus, wat mij betreft een aanwinst!

 34. Wandelen met de MAI-wandelgroep is altijd avontuurlijk. Het pas geopend “Sonnevanckpad” bij Harderwijk is een mooi voorbeeld van prettig wandelen ruim 10 km wandelen door afwisselend landschap.
  In het begin eventjes zoeken naar de bewegwijzering.

 35. Vanmorgen, 2 juli, dit klompenpad gelopen.

  Mooie wandeling.

  Route staat goed aangegeven. Alleen bij startpunt even zoeken waar je heen moet.
  Met de app erbij ging het goed.
  Via de app ook leuke informatie van/op de route.
  Route loopt grotendeels door bosgebied maar dat staat ook al aangegeven op de site.

  Parkeren kan goed bij startpunt.

 36. Dag Steven en Alex,
  Leuk dat jullie een het pad hebben gelopen en een reactie hebben geplaatst!
  @Steven, je hebt weer een prachtig filmpje gemaakt.
  Het klopt dat het Sonnevanckpad afwijkt qua omgeving ten opzichte van andere Klompenpaden. Het pad loopt namelijk grotendeels door bosgebied. Zie ook de melding bij ‘Bijzonderheden’ op deze pagina.
  Dit gebied herbergt een zeer rijk historisch verleden. De sporen hiervan zijn soms nog goed zichtbaar, zoals de restanten van een oude vervallen agrarische enclave. Via de folder en de app wordt de wandelaar over deze bijzondere plekken geïnformeerd.

  groeten, mede namens de werkgroep, Martijn Grievink van SLG

 37. Vanmorgen dit 150st pad gaan rennen. Door de bossen, langs het Beekhuizerzand. Erg groen met een heerlijk zachte buitjes.. lekker fris.. Heerlijk! Gefeliciteerd met deze mijlpaal – 150!

 38. Het Sonnevanckpad bij Harderwijk is het 150e klompenpad. Het pad wordt geopend op 1 juli, maar ik nam vast een voorschot….
  Of dat wijs was? Ik denk dat niet alle bordjes geplaatst waren, ik miste op sommige stukken cruciale bordjes en liep nogal eens verkeerd. Het pad geeft niet echt een klompenpad gevoel, het is meer een mooie boswandeling. Toch heb ik mezelf prima vermaakt.
  video: https://youtu.be/tXKNfwkyZ5E

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.