Staickheimerpad

Ontdek het heuvelachtige buitengebied van Stokkum, door het Bergherbos, over glooiende akkers en cultuurhistorisch erfgoed. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Staickheimerpad (17 km)

Startpunt: (Eet)Cafe-Snackbar ‘t Klaphek, ’s-Heerenbergseweg 2 in Stokkum

Opstappunt: Het Montferland, Montferland 2 in Zeddam

Openbaar vervoer: Bushalte Oude Doetinchemseweg in ’s-Heerenberg

Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Staickheimerpad combineren met het Babborgapad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Ben Koster en Atty Westerink namens wandelgroep De Stappers uit IJsselmuiden / Kampen schreef:

  Vandaag, 16 oktober 2021 met wandelgroep De Stappers uit IJsselmuiden en Kampen het pad gelopen. We waren met 13 en zonder enige uitzondering alleen maar lof !!. Veel afwisseling, schitterend landschap en een perfecte marekering.
  Hulde aan de makers !! Het klaphek aan het beging en het einde maakt het tot een geweldige dag !!

 2. Vandaag dit schitterende klompenpad gelopen, absoluut een aanrader! Ik heb circa 40 klompenpaden gelopen en dit is echt een van de mooiste wat mij betreft. Ik heb hem net de klok meegelopen, na ca 7!km de uitkijktoren. Daarna bult af en redelijk vlak terrein. Aan variatie geen gebrek. Bos,heide. Boerenpaden. Landgoed. En een prachtig kasteel. Ook de route is echt goed geplaatst in het veld. Alleen de brandnetels in het eerste stuk is niet prettig. Ik had een wandelbroek aan maar voelde de brandnetels erdoorheen. Verder chapeau voor de beheerders.

 3. Erg mooie gevarieerde wandeling die goed in delen te lopen is. Goed gemarkeerd. Leuk rustplekje bij Wittenhorst. Advies om het westelijk deel van de route niet met blote benen te lopen vanwege veel brandnetels op pad langs sloot. (19 sep. 2021)

 4. Super mooie wandeling. Afwisselend wat ondergrond, uitzicht en begroeiing betreft. Aangename verrassing was het koffiehoekje bij natuurboerderij Wittenhorst! Van alle gemakken voorzien (zelfs “het gemak”). Bewegwijzering is duidelijk. Echt een aanrader.

 5. Mooie route en goed en duidelijk uitgezet. We lopen met zijn drieën deze in 2 stukken. Eerst met de klok mee door het weiland en daarna de stuwwal over. Hoogtepunt was natuurlijk de uitkijktoren. Je moet er voor klimmen maar dan heb je ook wat te zien in de omgeving. Het was helaas heiig maar bij helder zicht moet het helemaal magnifiek zijn. Ook deze tocht kunnen we weer aan ons lijstje toevoegen. Overmorgen het anders stuk.

 6. Afgelopen zondag deze route tegen de klok in gelopen vanaf ‘t Klaphek. Prachtige route wat begon met de wijngaard van Huis Bergh. Het mooiste gedeelte vonden wij het bosgedeelte van de Hulzenberg en De Sprung. Jammer dat op het laatst het pad moeilijk begaanbaar was met hoog gras en brandnetels. Ondanks dit minpuntje en af en toe een miezerig regenbuitje was het een zeer mooie klompenpadroute.

 7. Een zeer mooie route heel duidelijk .Echt goed werk gemaakt van de route heel goed aan gegeven en van alles te zien in de natuur .Prima dus

 8. 1 6 augustus 2021 Vandaag Klompenpad met de klok mee gelopen in het begin lang gras en brandnetels. Ik heb er echt van genoten (een echte aanrader) afwisselend bos en boerenland.

 9. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen, wij kwamen uit op 18,5 kilometer. Een mooie afwisselende route die zeker de moeite waard is om te lopen. Hij komt bij ons in de top tien. Wat me wel opviel is dat er wandelaars zijn die met hun hond over stukken Land lopen waar dat verboden is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en het zou landeigenaren kunnen doen besluiten hun land niet meer ter beschikking te stellen. Dit zou zeker afbreuk doen aan dit prachtige pad, dit soort paadjes maakt juist de klompenpaden zo leuk. Landeigenaren en vrijwilligers bedankt voor het uitzetten van dit mooie pad, en het beschikbaar stellen van uw land.

 10. Ons 38 ste klompenpad van dit jaar. Een prachtige dag vroeg om een prachtig klompenpad en na alle lovende recensies gingen wij op weg. Eerst koffie bij de gastvrije eigenaar van ‘t Klaphek. Wát een leuke zaak is dit! Geen moment van twijfel, duidelijke routepaaltjes. Vrij snel het Bergherbos in met geaccidenteerd terrein. Er stonden mooie varens, enorme berkenbomen (zo dik zag ik ze zelden) geheimzinnige paadjes en een stukje paarse heide. In “Het Sprung” allerlei beweging in t water, volgens ons rivierkreeftjes. Toch jammer dat je vanaf t begin van de wandeling tot aan de uitkijktoren toe de snelweg hoorde razen. Dus geen absolute stilte dat vonden we jammer. Het was zeker wel 8 km met snelweggeluiden. De grote uitkijktoren beklommen (je moet dan een mondkapjes op, vergeet het niet) Na de uitkijktoren werd het stiller gelukkig. Er was genoeg te zien onderweg, Huis Bergh met heerlijk terras voor een verfrissing, hooiende boeren op t land. Een ree in de wei, een vliegende specht. Snoepen van de braamstruiken op je pad. En op het eind de molen die net de wind in de zeilen kreeg en mooi ging draaien. Op t gezellige terras van ‘Klaphek nog een tonic en zalige tosti en we reden tevreden terug naar Amersfoort. Met onze omzwervingen rond kasteel in ‘s-Heerenbergh kwamen op ruim 20 km….
  Na ruim 17 km weer t

 11. Vandaag het nieuwe klompenpad in stokkum gelopen. Gestart bij klaphek waar we op de parkeerplaats onze auto prima kwijt konden. Na lekker kopje koffie en de brochure met plattegrond gekocht te hebben op pad gegaan.

  Al direct na verlaten van het dorp kwamen we op prachtige paden. Wat een mooi en afwisselende wandeling hebben we mogen lopen.

  Dank aan de mensen die dit klompenpad hebben samen gesteld.

 12. Gisteren 12 augustus op terugweg uit Duitsland hebben we ‘s Heerenberg aangedaan. Tot onze verrassing was er een klompenpad. Het pad gedownload en een stuk daarvan gelopen. We hebben de routeverkorter (in verband met de tijd) genomen en bij ‘t Klaphek nogmaals een stukje afgesneden.
  Bij ‘t Klaphek hebben we genoten van een verse Luikse wafel en warme kersen, vanille-ijs en slagroom.
  Ook al hebben we niet alles kunnen lopen, toch hebben we van dit pad genoten.
  Het gemiste deel komt vast nog wel een keer.

 13. Komt denk ik wel in mijn top 10 Klompenpaden terecht. Koffiepunt OnsLokaal aan de Kastanjelaan 20 in Stokkum moet nog open. We stonden vandaag helaas tevergeefs voor het hek maar we zien alleen maar een fundering.
  Mogelijk dat klompenpadorganisatie deze nog maar even niet noemt op de app. Vandaar uit naar TKlaphek gewandeld en ons verwend met heerlijke lunch en ijskoffie.

 14. Vandaag met mijn zoon van 15 jaar oud het Staickheimerpad gelopen.
  Wat een fantastisch klompenpad is dit.
  Heerlijke routes, flinke hoogteverschillen, prachtige vergezichten, een geweldig kasteel.
  Enrom afwisselend.
  Ook nog een mooi gemeenschappelijk stukje met het Pieterpad – feest der herkenning 😃.
  Een heel mooie streek en dan ook nog een heel mooie route daarin uitzetten. Top gemarkeerd bovendien. Dat verdient alle complimenten!
  In mijn top 3 van klompenpaden.
  Wij hebben de gehele 17,6 km (volgens mijn iWatch) van dit klompenpad genoten.

 15. Ondanks de verre reis was dit nieuwe pad zeker de moeite waard
  prachtige route rond stokkum en s,herenbergh langs Gouden handen , kasteel Bergh en de mooie uitklijktoren
  Pittig en zeer afwisselend door velden , bossen en langs mooie zonnebloemen velden . Voor mij moet een klompenpad zo zijn
  complimenten voor de bouwer van dit pad

 16. Gisteren in de stromende regen dit pad gelopen. Prachtige afwisseling van bos, heuvels, paden door het veld. Hoewel we uit de regio komen toch nieuwe paden ontdekt. Complimenten voor de organisatie.

 17. Vandaag dit pad als 70e klompenpad gelopen en hij staat zeker in mijn top 5. Prachtige natuur. In tegenstelling tot veel klompenpaden in en rond de veluwe maakt dit pad geen gebruik van geforceerde omweggetjes door weilanden om zo toch een beetje het ‘klompengevoel’ te krijgen. Een absolute aanrader

  Wat Magda hieronder vermeldt klopt trouwens niet. Als je start bij het beginpunt en met de klok mee loopt dan heb je het meeste klimwerk aan het begin (tm de uitkijktoren). Daarna afdalen en voornamelijk vlak.

 18. Prachtige route! Erg mooie afwisselende omgeving. Bordjes zijn duidelijk.
  Wij hebben genoten!

 19. Prachtige aanwinst, dit klompenpad. Ik heb hem tegen de klok in gelopen, wat ik een goede optie vond. Zo had ik het ‘klimwerk aan hetbegin van de route zitten.
  Het schrikdraad is totaal geen probleem, met de handvaten is dit makkelijk te openen en sluiten. Route door het bos naar de uitkijktoren erg mooi. Daarna wat meer openlandschap maar door de enorme bloemenpracht echt genieten. Ook nog een stukje wijngaarden dan als ‘laatste’, de molen. En dan afsluiten met een heerlijk verkoelend drankje bij Het Klaphek. Route is op meerdere plekken in te korten, dat is dan mijnsinziens het makkelijkst als je hem dus tegen de klok in loopt. Ik gebruik de app, dan kun je altijd zien waar je loopt.

 20. Vandaag (23-07) dit klompenpad gelopen. Het is echt een aanrader, met een zeer afwisselende omgeving en overal prachtige ingezaaide bloemenvelden die zorgen voor veel kleur. Beklim ook zeker even de uitkijktoren, bij goed zicht is dat de moeite waard.
  Let wel goed op de bordjes, ze zijn soms wat verscholen door de begroeiing.
  Ik kom hier zeker nog eens terug!

 21. Alle lof voor, nee niet dat merk uit de reclame, maar voor dit geweldig mooie pad! We hebben vandaag genoten! Vooral van de afwisseling tussen bos, weilanden en akkerlanden. En vooral van de vele ingezaaide bloemranden die de saaiheid van de nu hoog staande mais opfleuren met alle kleuren van de regenboog.
  Een kleine opmerking: de parkeerplaats bij ‘t Klaphek is alleen toegankelijk voor gasten van ‘t Klaphek. Dit is echter geen groot probleem, in de omgeving is genoeg ruimte om de auto te parkeren.
  Wij zagen dat de bordjes voor het gebruik van het prikdraad al geplaatst zijn.

 22. Vandaag hebben we een deel van dit prachtige pad gewandeld voor onze Alternatieve Vierdaagse van 4×10 km. Recent liep ik ‘m al helemaal (https://jolandawandeltverder.blogspot.com/2021/07/2021-07-08-nieuwtje.html), en volgens mijn teller is ie op enkele meters na echt 17 km ;-), maar vandaag zijn we voor de 10 km gegaan. Tja en is dat dan 11 km linksom/rechtsom of is het 9 km rechtsom/linksom????? 🙂
  Wij liepen met de klok mee en da’s op 600 meter na precies 9 km. En zo hebben we er dus nog een rondje molen, wijngaard en terug richting Linthorsterstraat naar ‘t Klaphek, met een rondje om de zaak, bij aangeplakt en de 10 km volgelopen.
  Resumé: de verkorte versie 9 km is met de klok mee (bij het Hagelkruis de verkorting nemen) en dus de linker lus lopen en de 11 km (nog niet zelf gelopen) is tegen de klok in en de verkorting nemen terug naar ‘t Klaphek.

 23. Vandaag dit nieuwe, heuvelachtige, fantastische klompenpad gelopen. Je waant je soms in het buitenland. Wij hebben het pad rechtsom gelopen, eerst door Stokkum en rond de molen. Daarna richting ‘s Heerenberg en het kasteel Huis Bergh. Veel begroeiing onderweg met varens, mais, veldbloemen en eikenbomen. Wij hebben geluncht bij Montferland, het opstappunt en hierdoor wat extra kilometers gemaakt maar was zeker de moeite waard. De tocht vervolgd richting uitkijktoren en na een klim en het nemen van de trappen genoten van het weidse uitzicht. De route ging verder via het bos en de echte klompenpaden met opstapjes verder richting het start/eindpunt. Inclusief uitstapje voor de lunch (montferland) en het beklimmen van de toren exact 20 km gelopen maar wat was het een mooie tocht!
  Afgesloten bij eetcafé Het Klaphek met een ijskoffie.

 24. Prachtig afwisselend pad. Het is best een groeizame zomer, wat bijzondere sfeerplaatjes oplevert: erg groenen en hoge varens in het bos; hoge mais en mooie veldbloemen; paddestoelen. De uitkijktoren geeft je leuke uitkijk over de wijde omgeving (Brug bij Lent, Dom van Kleef, Oude Kerk van Didam, …). En even genieten Grand cafe Heeren Dubbel bij Huis Bergh op kasteelplein. Pad is net iets langer dan 17km denk ik (18.5?), maar geen moment verveeld!

 25. Op 17 juli het Staickheimerpad gelopen. Wat een aanwinst, heuvels, prachtige doorkijkjes en schitterende bloemen velden. Zeer afwisselend en goed bewegwijzerd. Vele bankjes op de meest mooie plekjes. Kasteel huis Bergh erg mooi, ook super leuk dat je afsluitend nog door de bijbehorende wijngaard gaat. We vonden de uitleg bij de straatnaam bordjes ook erg leuk. Nog een ijsje gegeten bij ‘t Klaphek ? Een prachtige dag en een prachtig pad ?

 26. Aan alle vrijwilligers,
  Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Als je met het voorbeeld van 131 andere klompenpaden niets geleerd hebt hoe het moet, zou je misschien een andere hobby moeten uitoefenen, maar met mijn 66e klompenpad kan ik stellen dat dit nieuwste pad een meer dan geslaagde wandeling is van het groter geheel. Heel mooi en afwisselend. Een vraagje, maar misschien is mijn stappenteller abuis, maar juist om dat de bordjes zo goed zijn aangegeven, zou ik de kilometers toch nog maar eens opnemen. Volgens mij is het een fractie verder dan 17 kilometer, maar des te meer schoonheid dan Mijn sfeerverslag is terug te vinden op https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/07/12/op-de-helft-kregen-we-het-staickheimerpad/ en voor nog meer foto’s zie ook op Instagram titiissprakeloos

 27. Beste wandelaars,

  Afhankelijk van de looprichting, kom je aan het begin of juist einde van de route, een dubbele rij schrikdraad tegen. Dit is geen fout, wandelaars mogen hier over het draad heen om zo de route te vervolgen.

  Gebruik het handvat om het schrikdraad los en ook weer vast te maken. Binnenkort komt hier ook aan beide zijden van het schrikdraad een bordje te staan met deze zelfde uitleg.

  Succes en alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 28. Vandaag dit pad gelopen met de klok mee. Geweldig mooi klompenpad nr 133.
  Bij het begin al direct bij de schrikdraden aangekomen. Als de koeien gemolken moeten worden lopen ze over het pad. Je kunt de bovenste draad met het handvat losmaken en weer vastmaken. Ik zie het probleem niet zo. Kom dat wel vaker tegen.
  Al direct ook over een boerenerf en dan het bos in. Een prachtig bos met heel veel paadjes. Wel een zwaar pad. Eens heb ik eens geschreven dat het Dorenweertsepad ongetwijfeld het zwaarste pad is van alle paden. Maar dit pad is zeker goed voor een 2e plaats, is ook langer.
  Veel wandelaars vandaag -op zondag- en ook veel mountainbikers. Hun fietspad kruist een aantal keren met het wandelpad, een enkele keer is het pad voor wandelaars en bikers samen. Ik vind het geen probleem, zij zijn ook aan het sporten, net als ik.
  Na het bos steeds in de buurt van Stokkum lopen en altijd zeer rustige wegen en paadjes, ’t is een ongelooflijk mooi klompenpad. En overal glooiende landschappen.
  Het geruis van de snelweg vind ik echt niet noemenswaardig, klein stukje.
  Met de korte broek gelopen, was best te doen.
  Dus….ook als je van ver moet komen, ga dit pad een keer lopen, je zult geen spijt krijgen.

 29. Vandaag het gedeelte langs de grens richting kasteel (9km) gelopen, ik ken deze streek maar ik was aangenaam verast door paadjes die ik nog niet kende, deze route krijgt van mij een dikke 9

 30. Vandaag de tweede helft van deze route gelopen.

  Nadeel van het splitsen in tweeën is dat je het saaie stuk nieuwbouwwijk in Stokkum (de verkortingsroute) tweemaal loopt….

  Verder was het tegen de klok in een mooie route door het bos, met nog even een klim in de uitkijktoren en ook nu weer veel afwisseling en wat er in een klompenpad eigenlijk bij hoort: een paar goede verzorgde overstapjes over prikkeldraad.

  Bijna op het einde kwam ik dan toch iets tegen wat nog fout zit in de route: In het gedeelte langs een sloot tussen Westerbroekweg en Oosterbroekweg had een boer een dubbele rij met schrikdraad dwars over het wandelpad gespannen. De oorzaak ken ik uiteraard niet: Ofwel degenen die dit pad hebben uitgezet zijn vergeten dit aan de betreffende boer door te geven, ofwel de boer heeft een memo gemist ofwel de boer is gewoon een hork en zegt toegang toe, maar doet in de praktijk wat anders….. Blijkbaar was ik niet de eerste die hier tegenaan liep gezien de eerdere reactie op een andere dag en wandelaars die vandaag het pad in tegengestelde richting liepen zag ik ook vast staan aan de andere kant van het schrikdraad. Hier heeft de organisatie van dit pad dus nog het nodige huiswerk te verzetten om er een toegankelijk pad van te maken.

 31. Vandaag het linkerdeel van de route gelopen (tegen de klok in). Het was een prachtige wandeling! Het glooiende landschap, de mooie bloemenvelden met vlinders en de ree in het Bergherbos waren de hoogtepunten. Voor ons stadsmensen genieten 🙂
  Aan het einde van onze wandeling hoopten we op wat lekkers bij de Wittenhorst, maar we hebben de natuurboerderij niet gezien. En een van de boeren had het pad afgezet met schrikdraad (foutje?) waardoor het ook nog een beetje survivallen werd 😉
  Hele mooie wandeling, aanrader!

 32. Vandaag de rechterkant (11 km) van dit Klompenpad gelopen. Gestart met heerlijke koffie bij t Klaphek. (Enthousiaste mensen daar) . Wat een geweldig mooie route, zeker een aanrader !! Complimenten voor de vrijwilligers . Goed onderhouden en goed aangegeven. Al die bloemen onderweg daar word je echt vrolijk van. Genoten van het mooie kasteel . Geen aanmerkingen , dit Klompenpad staat wat ons betreft met stip op 1 . (Softijsje op het terras was een heerlijke afsluiting van een geweldige wandeling) .

 33. Vandaag (6 juli) het pad gelopen. Prachtig! Afwisselend. Smalle paden, zandwegen, af en toe asfalt.
  Heuvel op, heuvel af. Montferland is ons goed bekend maar toch een aantal onbekende paden gelopen.
  Mbt de horeca: de enige restaurants direct aan de route zijn het Klaphek (start) en huis Bergh. Prima toch.
  Genoeg bankjes om de broodtrommel te openen.
  Afstand: mijn gps gaf aan de finish 18,5 km aan.
  Pad in top 5 met stip!

  Hanneke en Ton.

 34. We waren niet de enige die gelezen hadden over dit nieuwe pad 

  Gister (zondag) het hele pad gewandeld.
  Nederland op z’n mooist, helemaal op dit moment nu er veel in bloei staat! Wat een geweldig fraaie en afwisselende route!
  Veel mooie smalle paden en paadjes waar je op hoopt als je kiest om een klompenpad te lopen.
  Onderweg staan best veel bankjes op hele mooie plekken waar je je eigen horeca kunt maken…..

  Tip.
  Als je deze route loopt met noorden- tot oostenwind zul je geen/minder last hebben van het geluid van de A3 en zal het o.a. in het Bergherbos heerlijk stil zijn.

  Je vindt een album met een foto impressie van onze wandeling op: https://tinyurl.com/5yvsfme9

 35. Mooie route met verrassende paden. Horeca mag meer betrokken worden.
  De app loopt niet helemaal gelijk met de aangegeven rode voetjes. Bij het eind punt (na 17km) geeft de app aan dat je rechtsaf (komt er nog een extra ronde bij) moet maar het begin- eindpunt Klaphek is links af.

  Het is een prachtige route, complimenten voor de makers.
  In de herfsttijd zal deze route ook prachtig zijn.
  En ach….de bramenstruiken: het blijft een klompenpad dus overhangende takken horen er bij toch?

 36. Alweer een prachtig nieuw klompenpad aan de serie toegevoegd, komt met stip in de top 10 binnen. Paar puntjes heb ik echter nog wel. Zoals de vorige schrijver ook al aangaf, de horeca staat nergens aangegeven. Zo hadden wij de eerste 14 kilometer al gelopen toen we bij Huis Bergh aankwamen waar we voor de eerste keer even lekker konden bijtanken. Onderweg gewoon niets gezien. Beetje jammer ook dat er niet een klein rondje door het historische centrum van s’Heerenberg en over het terrein van het kasteel in de route zat. Deze heb ik zelf maar toegevoegd waardoor ik op een kleine 19 kilometer uitkwam. Maar voor de rest prachtige natuur en prachtige uitzichten en heel duidelijk bewegwijzerd. Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten!!

 37. Gisteren dit prachtige nieuwe klompenpad gelopen. Erg mooie en diverse route soms heb je het gevoel dat je in het buitenland wandeld. Enige wat wij jammer vinden is dat de horeca op de route niet aangeven wordt en wij hebben deze dan ook gemist.

 38. een reactie op de vorige reacties. Ik heb zelf regelmatig voor de VVV de smokkelroute gecontroleerd. Hier viel ook het gedeelte langs het grenskanaal onder. Ik heb toen al regelmatig aangegeven dat dit pad goed bijgehouden moet worden i.v.m. de snelle groei van de bramenstruiken en het riet langs de kant. Ook wordt hier regelmatig met honden gewandeld en de uitwerpselen worden door de eigenaren van de honden bijna nooit opgeruimd.
  Dus, controle is regelmatig gewenst. Tevens moet een hek aan allebei kanten geplaatst worden omdat er heel regelmatig mountainbikers over dit pad fietsen.

 39. Het nieuwste klompenpad, nog geen twee dagen geopend. Rond Stokkum in het Montferland ligt het Staickheimerpad, een klompenpad van 17 km.
  De eerste reacties in het gastenboek van Klompenpaden.nl zijn erg positief, hoogste tijd om zelf eens poolshoogte te nemen.
  Parkeren kan bij ‘t Klaphek, een snackbar/cafe/restaurant met een mooi terras, direct aan de route. Ik liep de route met de klok mee, mijn tip is om de route andersom te lopen, tegen de klok in dus. Je bewaart het mooiste deel voor het laatst. Dit klompenpad behoort zeker tot de meest afwisselende en komt met stip in mijn top 5 terecht.

  video: https://youtu.be/aO7JcalyI1Q

 40. Vandaag dit klompenpad gelopen, de rechterkant ofwel 11 km. Echt een SUPER mooi klompenpad, gedeelde 1e plek in onze lijst van klompenpaden (samen met Cotlandenpad te Amerongen). Heel afwisselend: wei, bos, ver gezichten en mooie oudheid (kasteel ‘s-Heerenberg en Gouden Handen). We hadden er ook wel heel mooi weer bij, zon en zo’n 24 graden, en ook nog heel veel mooie bloemetjes in de velden.
  Ben wel bang dat de vrijwilligers van het klompenpad, wel onderhoud moeten (blijven) plegen bij het pad langs het water (Grenskanaal) waar nu al wat bramentakken (met zijn prikkels) ontweken moesten worden. Maar dat was goed te doen en dat is ook de charme van een klompenpad. En dit pad is een echt klompenpad, lekker struinen en weinig asfalt. Wel wat geluid van de snelweg, A3, langs het water maar de wandeling is daar ook super mooi, zodat het geluid bijzaak is. Kortom een echte aanrader dus, dit nieuwe klompenpad.

 41. Vandaag heb ik een deel van dit nieuwe pad gelopen.

  De bordjes op de hoofdroute zijn goed te vinden. (Hopelijk volgen deze ooit ook nog op de aanlooproutes).

  De route is zeer afwisselend door maisvelden, tussen graslanden door, door het bos en dan regelmatig verrassende uitzichtspuntjes als je weer het bos uitloopt. Daarmee staat deze route met stip op nummer 2 (achter het Rijnstrangenpad).

  Twee puntjes waardoor de eerste plaats helaas nog niet haalbaar is:

  1) De routeverkorter is weliswaar op een logische plek op de kaart ingetekend, deze loopt echter door een volledig inspiratieloze nieuwbouwwijk en steekt daarmee geheel af tegen de rest van de route. (en ter hoogte van de splitsing voor de begraafplaats ontbreekt een bordje of staat deze niet op een logische plaats)

  2) Het gedeelte langs het Grenzkanaal is redelijk lang hetzelfde (al valt daar weinig aan te doen, er zitten immers geen bruggen tussen om deels van dit traject af te wijken. En op dit gedeelte van het pad hangen er veel takken met doornen over het pad heen. Met een spijkerbroek valt het wel mee, maar mocht je in een korte broek lopen, dan kom je ongetwijfeld met een paar schrammen thuis (ik werd ook verrast door zo’n tak die achter een paar onschuldige grassprieten verscholen zat).

 42. Prachtige klompenpad in een mooie omgeving met veel variatie in het landschap. Met dank aan de vrijwilligers voor het uitzetten van deze klompenpad. Een echte aanrader! De volgende keer loop ik in tegenovergestelde richting.

 43. Dit pad al met alle liefde al wel 3 maal gelopen. Een super mooi klompenpad. Hulde aan de makers van dit pad !

 44. Vandaag (2 juli) dit nieuwe pad, nog voor de officiële opening dezelfde dag, gelopen.
  Was mijn 61e klompenpad .
  Deze komt bij mij op de eerste plaats.
  Geweldig mooie gevarieerde route en goed gepijld.
  Een echte aanrader!!!

  Ruud S.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.