Staickheimerpad

Ontdek het heuvelachtige buitengebied van Stokkum, door het Bergherbos, over glooiende akkers en cultuurhistorisch erfgoed. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Staickheimerpad (17 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 9 of 11 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: (Eet)Cafe-Snackbar ’t Klaphek, ’s-Heerenbergseweg 2 in Stokkum

Opstappunt: Het Montferland, Montferland 1 in Zeddam

Openbaar vervoer: Bushalte Oude Doetinchemseweg in ’s-Heerenberg

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Staickheimerpad combineren met het Babborgapad en het Kelrepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag 20 april deze fantastische mooie route mogen lopen.
  Wat een mooie afwisselend pad, goed aangegeven en goed begaanbaar op een paar drassige stukken na.
  Het glooiende landschap, echt heel mooi.
  Dit pad staat voor ons wel op dit moment op 1.
  Alle vrijwilligers bedankt voor het onderhouden van deze route

 2. Goede middag,
  De aangepaste route van “het Staickheimerpad” kan ik niet downloaden.
  Knop Download Reageert niet!!

  Zou u de mij de nieuwe route willen mailen.
  Ik zou deze graag morgen gaan lopen.

  BVD Vriendelijke groet,

 3. Gisteren eindelijk dit klompenpad gelopen: stond al lang op ons lijstje. Geen teleurstelling, mooie gevarieerde route. Wij liepen de route tegen de klok in vanaf café ‘t Klaphek (Stokkum). Tussen Stokkum en ‘s Heerenberg lang stuk op zompig modderpad langs een sloot gelopen. Op het eind, door weilanden, als je uit het bos rond de uitkijktoren komt, ook weer. Hoge wandelschoenen zijn dus aan te raden. Maar misschien is nog even wachten totdat de modder is opgedroogd en het weiland ook minder drassig is een beter advies 😉

 4. Vandaag met geweldig weer dit schitterende pad gelopen. Deze zit zeker in mijn top 3. We hebben 11.8 km gelopen; linkerlus en twee kleine lusjes rechts. We hadden echt het gevoel alsof we op vakantie waren. Ik kom zeker een keer teug voor de rest!

 5. Hele mooie route, zeer goed gemarkeerd, bijna geen auto op de gehele route, mooi wat hoogtemeters en vergezichten, eerste deel geen horeca gezien, wij hebben genoten. (beetje geluk gehad maar ook nog een slipjacht voorbij zie gaan, gaaf)

 6. Met z’n vieren dit Klompenpad gelopen. Prachtige route. Heel goed aangegeven. Genoten onderweg. Mooi zicht over de omgeving vanaf de uitkijktoren. Kasteel Huis Bergh zelfs van binnen nog bekeken. We vertrokken van ‘t Klaphekje. Prima parkeergelegenheid en gastvrijheid hoogblonde het vaandel.

 7. Gisteren deze prachtige route van begin tot eind gelopen. Af en toe wat korte motregen buitjes. Een fijne tussenstop bij eetcafé het Klaphek met het broodje van de maand. De elektrische auto prima kunnen parkeren en opladen bij het opstappunt hotel Montferland in Zeddam. Totaal was het 19,8 km volgens de Garmin wandel gps.

 8. waar kun je het beste parkeren voor deze route aangezien je bij het klaphek niet mag parkeren

 9. Vandaag met z’n drieën dit pad gewandeld. Voor mij de tweede x. Blijft een topper ondanks de ochtendmist en regen genoten. Helaas geen goed zicht op de Hulzenberg. Maar de streek Monferland is schitterend.. afwisselende route en landschap. De gehele route gelopen. Circa 18 km. Geparkeerd bij oosterbroekweg om niet tot last te zijn bij restaurant cafetaria Het Klaphek. Enigste minpuntje vond ik dat het pad land het Grensland kanaal beetje opgesloten voelt en helaas geen zicht op de beek/ omgeving. Ook een maaibeurt zou niet overbodig zijn, maar verder echt schitterend 😻 bedankt makers.

 10. Een prachtige route. Wij zijn gestart vanaf Het Montferland. Met de meters van de aanlooproute heen en terug afgetrokken kwamen ook wij op 18 km uit. Vanuit Het Montferland 19,5 km.
  Maar elke km was genieten. Complimenten aan de vrijwilligers. Wat een mooi goed onderhouden pad.
  En wat een schitterende omgeving!

 11. Prachtige route, onwijs gevarieerd! Elk stuk heeft z’n eigen schoonheid, of wel onwijs genoten!!!

 12. Echt een hele mooie route. Zeer gevarieerd. Door bebouwing, landerijen, velden en bossen. Het klompenpad is ook heel goed aangegeven. ik zou alleen niet ’t klaphek als startpunt kiezen omdat je daar niet welkom bent als geen gebruik maakt van dit eetcafé. Er is iets verderop bij het sportveld ook ruimte om te parkeren.

 13. Het Staickheimerpad in het Montferland wordt vaak genoemd en geroemd als één van de mooiste klompenpaden. Niet ten onrechte, zeg ik nu nadat ik de oostelijke helft van de 17 km lange route heb gelopen. Er werd voor gistermiddag regen voorspeld, dus ik beperkte me tot het gedeelte rond ‘s-Heerenberg, bijna 12 km. Vanaf de start in Stokkum gaat het meteen langs de korenmolen Duffels Möll uit 1860, en vervolgens richting Huis Bergh. Achter het kasteel loopt de bekende laan met zichtlijn naar Hoch Elten in Duitsland. Je komt langs de plek waar Burgers Dierenpark in 1884 gestart is: ze zijn naar Arnhem verhuisd in 1923, maar de oorsprong ligt in ‘s-Heerenberg. De tweede helft van de route, richting Elten, hoop ik deze zomer ook nog te doen.

  Foto’s: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10226959138256955&type=3

 14. Op woensdag 21 juni 2023 heb ik gedeeltes van dit prachtige pad gelopen. Gemist heb ik de route door het Stokkumerbroek en ik moet nog de oostelijke variant doen vanaf punt 5 tot 8. Dat neemt niet weg dat ik veel heb gezien dat de moeite waard was. En op mijn oude dag leerde ik ook nog wat nieuws: van het woord akkermaal had ik nog nooit gehoord. Dankzij het kleine informatiebordje bij het perceel aan de Oude Eltenseweg leerde ik wat dat was. En verder genoot ik van het kasteel in ‘s-Heerenberg, het prachtige parkbos De Plantage, de molen van Stokkum, de heuvels en de korenvelden van het prachtige Montferland, het uitzicht vanaf de toren van de Hulzenberg, de Hooge Heide, het kleine sprengenbeekje De Sprung en de Zandbulten. De route bleek uitstekend aangegeven. Dank hiervoor aan de bedenkers en uitvoerders van dit prachtige klompenpad. Ik kom zeker nog een keer terug voor de rest.

 15. Toppertje! Wat een geweldig pad is dit. Dit was ons 44ste klompenpad, dus we hebben echt wel vergelijkingsmateriaal.
  Vandaag gelopen, op de langste dag van het jaar en tegen de klok in. Dit pad is wel heel erg afwisselend. Eerst de molen, Huis Bergh en de Plantage. Daarna heerlijk koffie gedronken en de lunch gebruikt bij OnsLokaal. Dit is eigenlijk sowieso een prettige tussenstop omdat het ongeveer op de helft van de route ligt. Eigenaar is zeer vriendelijk en verkoopt veel lokale produkten. Vervolgens verder gelopen naar de Hulzenberg met de mooie uitkijktoren omringd door een schitterend bosgebied. Aan het einde nog even wat gedronken bij ’t Klaphek. Topdag!! Persoonlijk zet ik dit pad op nummer 1.

 16. Afgelopen vrijdag de 9ejuni 2023 dit klompenpad gelopen met een vriend de eerste van de reeks en hopen er meer te lopen waren onder de indruk van de omgeving het kasteel de doorkijk de weg naar de uitkijktoren en de toren beklommen het klompenpad is een aanrader gerust bij de sprung en ijs gegeten bij Ons Lokaal leuke mensen ontmoet

 17. Deze route in twee etappes gedaan omdat ik mijn wandelschoenen net nieuw heb en het niet aandurfde meteen 17 km te lopen.
  Noordenwind dus ik heb geluk gehad dat ik de snelweg niet hoorde. Eerste dag rechtsom de rechter route op de kaart gedaan. Mooi landschap en blij verrast toen ik het mooie kasteel Huis Bergh zag liggen. Schitterend. Het grenspaadje was hoog begroeid maar door het droge weer goed te doen. Wel een lang pad. Leuk om ook langs een wijngaard te komen.
  Tweede dag heuvelen en de Hulzenberg op 82 m boven NAP. De uitkijktoren ook even opgeweest, al is het altijd met knikkende knietjes. Maar het mooie uitzicht was het waard. Mooi stukje met sprengen en een zandduin completeerden dit prachtige veelzijdige pad. Ik heb er 85 gelopen en deze komt wel in de top 5.
  Dank aan alle vrijwilligers die het zo goed onderhouden. Geen moment gehad dat het niet goed stond aangegeven.

 18. Ook dit klompenpad is een aanrader….
  Mooie route, zeer afwisselend. Met dank aan de vrijwilligers, door deze mensen kunnen wij met z’n allen genieten van de prachtige natuur en de mooie vergezichten!

 19. Prachtig en afwisselend klompenpad.
  Wij vonden alleen dat het pad langs het grenskanaal eigelijk niet te doen was nu in een natte periode. Het pad is smal met aan de ene kant prikkeldraad en aan de andere kant het kanaal. Het pad was echt over het hele stuk (zeker wel een kilometer) heel glad en modderig, waardoor een van ons ook nog is uitgegleden.

 20. Geweldig mooi pad! En met de meest recente update zelfs nog mooier geworden. Een echte aanrader!

 21. Geweldig mooi klompenpad, wellicht één van de mooiste. We gaan zeker nog een terug in het voorjaar. Het enige minpuntje is het grote aantal mountainbikers, maar als je vroeg begint met lopen, heb je daar geen last van. We hebben ook nog een heerlijk bakje koffie gedaan bij het klaphekje. Zeer de moeite waard dit klompenpad!

 22. Zaterdag 19 november hebben we dit pad gelopen. De omgeving van Stokkum en ‘s-Heerenberg kende ik niet echt, het landschap was dus een verrassing voor mij. De glooiende omgeving met herfstkleuren was erg mooi. We hebben genoten in Montferland!

 23. Opgestapt bij hotel het Montferland in Zeddam. Wij grijpen “wild eten in de Achterhoek” aan om ook hier de klompenpaden te lopen. Het mooiste weer van de wereld was het op 13 november. Blauw zover je kon kijken en de kleuren in het bos goudgeel. We kozen voor de verkorte route. De route van 17 km liepen we al eens eerder. Deze keer liepen we tegen de klok in. Koffie bij t Klaphek genomen en daarna richting ‘s-Heerenberg. Nog steeds even mooi en duidelijk bewegwijzerd geen moment van twijfel. Een stukje door het wijndomein was leuk. Het gedeelte langs het grenskanaal is prachtig wandelen. Bij aankomst in ‘s-Heerenberg kwamen we thv grenscafé Peer de blaaskapel tegen met vrolijke Sinterklaasliedjes. De wandeling naar het kasteel werd wat drukker met gezinnen en wandelwagentjes en op het voorplein was nog net een plekje vrij voor een drankje. Zondag en mooi weer begrijpelijk dat het zo druk was. Daarna weer richting het open veld en een stuk bos richting ons hotel en we zo weer konden aanschuiven voor t wilddiner!

 24. Geïnspireerd door de blog van Steven, hebben we vandaag het Staickheimerpad gelopen.
  En we waren zeer verrast, nu de gewassen van het land zijn, heb je prachtige vergezichten van het glooiende landschap.
  Heel verschillend van bos, landbouw en weidegronden, ook het kasteel Huis Bergh en die omgeving was prachtig.
  Bovendien ook nog een mooie zonnige dag.
  Ook was de route goed aangegeven, geen enkele keer getwijfeld.
  En het pad is keurig verzorgd.
  Van de ongeveer 80 klompenpaden die we hebben gelopen, staat deze ook boven in ons lijstje.
  Een pluim voor de vrijwilligers.

 25. Gestart bij café het Klaphek op zaterdag 5 november, met prima wandelweer. De route tegen de klok in, linksom, gelopen. Van een snelweg geen last gehad en flink klimmen in het tweede deel. Stil was het niet echt omdat het zaterdag was en er vele leuke mensen op de been waren, maar geen enkel moment was het storend. Veel afwisseling tussen natuur, boerenland en cultuur, vrijwel geheel onverhard, en soms best pittig met de klimmetjes en lengte. Mijn appjes kwamen op 18,8 km. Gestopt bij Ons Lokaal voor thee en wat lekkers, wat echt een aanrader is; hele fijne bio-hapjes en –drankjes, een mooi tuinterras en een supergastvrije eigenaar. Zijn partner heeft de route (mede-)uitgezet. De bewegwijzering van de route was prima in orde en er is momenteel geen modder en ook geen brandnetels. Aanrader.

 26. Vandaag, zondagochtend 2/10, deze tocht gelopen. Het is een mooie , best pittige route die perfect is aangegeven.
  In de buurt van de uitkijktoren veel mountainbikers, (zondag hè) maar die hadden veelal hun eigen paden en het was niet storend. Enige minpunt vond ik dat je ongeveer 1/3 van de route duidelijk de nabijgelegen snelweg hoort. Jammer, maar dat is een gegeven bij deze route.
  Dank en complimenten aan de beheerders.

 27. Mooie route. alleen kwamen wij ook zwarte pijlen op klompen tegen. daar stond niet op dat het de verkorte route was. dit bracht ons in verwarring .misschien moeten we alleen de rode pijlen volgen. wie kan mij hier antwoord op geven.
  Groetjes Gerda.

 28. Deze route gelopen op 01 augustus 2022. Wat een prachtige, afwisselende route. Je loopt langs weilanden, door bos, moet af en toe even klimmen en hebt prachtige vergezichten. De bomen in volle tooi, het hoge mais en de goudgele graanvelden maken het helemaal af. Veel onverharde paden. Vanaf de toren op de Hulzenberg heb je een prachtig uitzicht in alle richtingen.

 29. Klompenpad gelopen op zondag 3 juli 2022.
  Gedeelte tot de Wittenhorst was het gras erg hoog. Verdiend een maai beurt. Verder prachtige tocht.

 30. Een absolute aanrader. Goed bepijld. Prachtige natuur en vergezichten, met natuurijk de 104 treden van de toren beklommen om van een prachtig uitzicht te genieten. Ik zou zeggen, ga.

 31. Nu al in m’n top 5 van Klompepaden. Deze route heeft alles: bos, heuvels, wei, akkers, fleurig volgebloeid pad langs het kanaaltje, wijnvelden, kasteel en niet te vergeten: een van de schattigste mini-biebs van Nederland.

 32. Gisteren dit prachtige pad gelopen! Geen last van snelweg. Dank boeren en vrijwilligers die dit pad mogelijk maken!

 33. Wat een prachtige wandeling was dit. Pittige klimmetjes, de uitkijktoren trakteerde ons op een weergaloos uitzicht. De vele weggetjes door de weilanden en alle mooie bloemen onderweg, schitterend. Compliment aan alle vrijwilligers.

 34. Het pad linksom gelopen, stralend weer en een verkoelende flinke wind. Mooi door de weilanden, het bos in. De snelweg vonden wij minder storend, er is genoeg ander moois te zien. Zeer mooi uitzicht vanaf de toren, en even om langs Ons Lokaal voor koffie, thee en een lekker Hummelo’s ijsje. Veel uitzicht op de glooiingen en na het kasteel met schitterend oude lindes in allerlei vormen langs een mooie grensrivier/kanaal via de wijngaard en de molen terug naar ’t klaphek, waar we afsloten met bier en bitterballen.

 35. Wij zijn dit pad gestart bij café het Klaphek. Wanneer je de route linksom loopt, heb je het stuk langs de snelweg als eerste. Bij een zuidenwind hoor je de snelweg behoorlijk en duurt het ongeveer een uur voordat het weer lekker stil is. Daarna komt het mooie middenstuk van de route, met een uitkijktoren, prachtige uitzichten en veel stilte. Je kunt ook een uitstapje maken naar hotel Montferland waar ze een heerlijk terras hebben. Je loopt dan ongeveer 750m om maar dat is de moeite waard. Ook het kasteel later op de route is schitterend en ook daar is een mooi terras op de binnenplaats. Na het kasteel loop je nog een klein rondje langs velden en een sloot. Op zich wandel je daar qua uitzicht mooi maar qua snelweg minder. Al met al een mooie wandeling waarbij je door de hoogteverschillen soms een buitenlandgevoel krijgt.

 36. Maandag dit prachtige pad gelopen met geweldig weer, alles zat dus mee. Wij zijn gestart bij het opstappunt “Het Montferland” letterlijk direct al een hoogtepunt, daarna lekker afgedaald om geregeld op en neer te lopen met geweldige uitzichten en continu genieten van de enorme weidsheid. Hele afwisselende route vrijwel geheel onverhard en goede combinatie natuur en cultuurhistorie. Zowel de uitkijktoren als zicht op de toren van kasteel Huis Berg zijn absoluut de moeite waard. Een aanrader, was mijn 88e klompenpad maar deze hoort in de top.. en…als je van voorpret houdt, kijk dan even naar de aflevering van “Klaas op Klompen” over dit pad: https://www.youtube.com/watch?v=V7wBSUREgpI (link even kopieren en plakken).

 37. 27 maart 2022
  Afgelopen dinsdag 22 maart dit geweldig mooie pad gelopen. Deze omgeving kennen we wel, maar door dit klompenpad kwamen we op verrassende nieuwe plekken.De route is afwisselend in een schitterende natuur, en staat zeer duidelijk aangegeven.Huis Bergh het mooie kasteel is op zich al een plaatje, en natuurlijk de uitkijktoren waar je als je boven staat tot heel ver kunt kijken. Deze wandeling komt hoog op onze lijst te staan.

 38. Gister deze mooie route gelopen. Heerlijk in de zon, wat het nog mooier maakt. Zo goed als alles onverhard. Tegen de klok in gelopen. Goed aangegeven. Glooiend landschap, wijnbouw, akkers, bos, de uitkijktoren. Aanrader.
  Startpunt kun je helaas niet parkeren. Staat een bord ‘uitsluitend voor bezoekers snackbar ‘t klaphek’. Maar iets verder op is ook een parkeermogelijkheid.

 39. Wij genoten vandaag van dit prachtige pad. Heel afwisselend en mooie vergezichten. En het super weer van deze zaterdag maakte het helemaal AF! Komen zeker in zomer of herfst nog een keer terug .

 40. Gisteren (27 februari) de noordelijke lus van dit mooie klompenpad weer gelopen. Wat een mooi afwisselend pad. Ook de routeverkorter is goed aangegeven.
  OPROEP: Tijdens de wandeling heeft een vriend van ons zijn (Toyota) autosleutels verloren. Mochten ze gevonden zijn / worden dan kunt u dat melden op mijn werkmail: tsjechiereuzengebergte@gmail.com

 41. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Het weer was lekker zonnig.
  Het laatste stukje was wat modderig maar was goed te doen.
  Vrijwilligers bedankt.

 42. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Het weer was lekker zonnig.
  Het laatste stukje was wat modderig maar was goed te doen.
  Vrijwilligers bedankt.

 43. Genoten van deze mooie wandeling bij mooi winterweer. Hoogtepunten waren voor mij het Bergherbos met de spreng en kasteel huis Bergh, maar ook de uitzichten vanaf de akkers maakte het een aantrekkelijke wandeling. Inderdaad modderig langs het kanaal, maar met goede schoenen (en droog weer) wel te doen. Ook langs het kanaal (wat kronkelig met bomen erlangs) is het wel mooi. De bewegwijzering was prima, vrijwilligers bedankt!

 44. Het is een mooie route, maar bied niet de afwisseling die ik gehoopt had n.a.v. eerdere reacties. Zaterdag 8-1 de route met de klok mee gewandeld bij temperaturen rond het vriespunt. Vooral het eerste gedeelte in het bosgebied met de hoogtemeters zorgde ervoor dat we snel genoeg op temperatuur kwamen. Sommige stukken hierna zijn wat eentonig en bieden niet de verwachte afwisseling. Na ’s Heerenbergh kwam het vervelendste stuk van de route, namelijk een paar km langs het grenskanaal door een strook modder en vlak langs prikkeldraad en struiken met doornen. Beter was geweest om dit stuk aan de andere kant van het water te lopen en hierdoor glijpartijen en modder tot aan de enkels te voorkomen. Dit is dan ook een advies voor de volgende wandelaars! De route is erg goed aangegeven en we hebben de app hier eigenlijk niet bij nodig gehad. Deze route komt niet bij onze favorieten, maar we hebben op sommige punten toch echt wel genoten. Dank aan de vrijwiliggers.

 45. Absoluut prachtig !.. Goede en gave mix van natuur en cultuur. Bos en boerenland. Zand en klei. Deze doen we van de zomer nog een keer. Dank

 46. Heerlijk gelopen in een mooi en afwisselend landschap. Ik dacht dat ik de omgeving goed kende maar degene die dit pad heeft uitgezet (tegengekomen op het pad!) heeft weer mooie paadjes kunnen vinden. Aanrader voor elk seizoen of weertype!

 47. Een dikke tien voor dit mooie klompenpad. Heel afwisselend. Wij hebben eerst het open gebied gelopen langs de draaiende molen, richting het landgoed met het mooi huis Bergh. Daarna weer over open gebied met steeds in het zicht de molen, nu richting het bos. over de Hulzenberg met de uitkijktoren en via De Sprung en het bos weer richting de weilanden. Via een mooie zigzagroute door de weilanden naar het startpunt bij het Klaphek. Staat zeker in onze top drie!

 48. 18 november deze route hardlopend afgelegd, elke kilometer genoten van de mooie omgeving!!

 49. Vandaag dit fantastisch mooie pad gelopen waarbij de herfstweelde natuurlijk een forse extra duit in het zakje deed om dit pad extra mooi te vinden.
  Wij liepen vanaf ’t klaphek de route van 17 km met de klok mee.
  Superafwisselend, mooie doorkijkjes, glooiend, heuvelachtig, prachtige slingerpaadjes envoor ons herkenbare Pierpadstukjes:) . Genoten van al het moois wat moeder natuur en dit klompenpad ons vandaag bood. En ach ja, een beetje modder en wat glibberen hier en daar hoort er bij in deze tijd van het jaar. Waar nodig waren de paden door de vrijwilligers begaanbaar gemaakt ( brandnetels/ varens).
  Bij ’t Klaphek geeindigd met een kom heerlijke mosterdsoep…( wat een superleuke plek om te zitten!)
  Dit was ons 35e klompenpad vandaag en deze staat zeker weten in de top 3!

  Compliment aan de vrijwilligers voor het maken, onderhouden en wegbewijzeren van dit klompenpad!

 50. Gisteren, 28 oktober 2021, dit schitterende klompenpad gelopen. Van alles wat. Smalle paadjes tussen weilanden door, bospaden met hoogteverschillen en mooie vergezichten.
  De paadjes tussen de weilanden waren door de ochtend dauw soms wat glad, maar toch voldoende begaanbaar.
  Jammer dat er in de mooie Achterhoek zo weinig klompenpaden zijn (op deze website).

 51. Wat een prachtig klompenpad! En vandaag een uitgelezen wandeldag, mooi herfstweer met een klein zonnetje…genoten hebben we!
  Alle ruim 130 klompenpaden hebben we nu gelopen en deze behoort zeker bij onze top 3! Een aanrader!

 52. Een van de mooiste Klompenpaden wat ons betreft. Prachtige afwisselende route door bos en akkerland. We hebben genoten van de mooie paddestoelen , de eerste kepen, geelgorzen, haviken. Leuk te combineren met het Stadsmuseum Bergh in ’s Heerenberg en een koffie of theestop bij Natuurboerderij Wittenhorst niet overslaan!

 53. Ben Koster en Atty Westerink namens wandelgroep De Stappers uit IJsselmuiden / Kampen schreef:

  Vandaag, 16 oktober 2021 met wandelgroep De Stappers uit IJsselmuiden en Kampen het pad gelopen. We waren met 13 en zonder enige uitzondering alleen maar lof !!. Veel afwisseling, schitterend landschap en een perfecte marekering.
  Hulde aan de makers !! Het klaphek aan het beging en het einde maakt het tot een geweldige dag !!

 54. Vandaag dit schitterende klompenpad gelopen, absoluut een aanrader! Ik heb circa 40 klompenpaden gelopen en dit is echt een van de mooiste wat mij betreft. Ik heb hem net de klok meegelopen, na ca 7!km de uitkijktoren. Daarna bult af en redelijk vlak terrein. Aan variatie geen gebrek. Bos,heide. Boerenpaden. Landgoed. En een prachtig kasteel. Ook de route is echt goed geplaatst in het veld. Alleen de brandnetels in het eerste stuk is niet prettig. Ik had een wandelbroek aan maar voelde de brandnetels erdoorheen. Verder chapeau voor de beheerders.

 55. Erg mooie gevarieerde wandeling die goed in delen te lopen is. Goed gemarkeerd. Leuk rustplekje bij Wittenhorst. Advies om het westelijk deel van de route niet met blote benen te lopen vanwege veel brandnetels op pad langs sloot. (19 sep. 2021)

 56. Super mooie wandeling. Afwisselend wat ondergrond, uitzicht en begroeiing betreft. Aangename verrassing was het koffiehoekje bij natuurboerderij Wittenhorst! Van alle gemakken voorzien (zelfs “het gemak”). Bewegwijzering is duidelijk. Echt een aanrader.

 57. Mooie route en goed en duidelijk uitgezet. We lopen met zijn drieën deze in 2 stukken. Eerst met de klok mee door het weiland en daarna de stuwwal over. Hoogtepunt was natuurlijk de uitkijktoren. Je moet er voor klimmen maar dan heb je ook wat te zien in de omgeving. Het was helaas heiig maar bij helder zicht moet het helemaal magnifiek zijn. Ook deze tocht kunnen we weer aan ons lijstje toevoegen. Overmorgen het anders stuk.

 58. Afgelopen zondag deze route tegen de klok in gelopen vanaf ’t Klaphek. Prachtige route wat begon met de wijngaard van Huis Bergh. Het mooiste gedeelte vonden wij het bosgedeelte van de Hulzenberg en De Sprung. Jammer dat op het laatst het pad moeilijk begaanbaar was met hoog gras en brandnetels. Ondanks dit minpuntje en af en toe een miezerig regenbuitje was het een zeer mooie klompenpadroute.

 59. Een zeer mooie route heel duidelijk .Echt goed werk gemaakt van de route heel goed aan gegeven en van alles te zien in de natuur .Prima dus

 60. 1 6 augustus 2021 Vandaag Klompenpad met de klok mee gelopen in het begin lang gras en brandnetels. Ik heb er echt van genoten (een echte aanrader) afwisselend bos en boerenland.

 61. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen, wij kwamen uit op 18,5 kilometer. Een mooie afwisselende route die zeker de moeite waard is om te lopen. Hij komt bij ons in de top tien. Wat me wel opviel is dat er wandelaars zijn die met hun hond over stukken Land lopen waar dat verboden is. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en het zou landeigenaren kunnen doen besluiten hun land niet meer ter beschikking te stellen. Dit zou zeker afbreuk doen aan dit prachtige pad, dit soort paadjes maakt juist de klompenpaden zo leuk. Landeigenaren en vrijwilligers bedankt voor het uitzetten van dit mooie pad, en het beschikbaar stellen van uw land.

 62. Ons 38 ste klompenpad van dit jaar. Een prachtige dag vroeg om een prachtig klompenpad en na alle lovende recensies gingen wij op weg. Eerst koffie bij de gastvrije eigenaar van ‘t Klaphek. Wát een leuke zaak is dit! Geen moment van twijfel, duidelijke routepaaltjes. Vrij snel het Bergherbos in met geaccidenteerd terrein. Er stonden mooie varens, enorme berkenbomen (zo dik zag ik ze zelden) geheimzinnige paadjes en een stukje paarse heide. In “Het Sprung” allerlei beweging in t water, volgens ons rivierkreeftjes. Toch jammer dat je vanaf t begin van de wandeling tot aan de uitkijktoren toe de snelweg hoorde razen. Dus geen absolute stilte dat vonden we jammer. Het was zeker wel 8 km met snelweggeluiden. De grote uitkijktoren beklommen (je moet dan een mondkapjes op, vergeet het niet) Na de uitkijktoren werd het stiller gelukkig. Er was genoeg te zien onderweg, Huis Bergh met heerlijk terras voor een verfrissing, hooiende boeren op t land. Een ree in de wei, een vliegende specht. Snoepen van de braamstruiken op je pad. En op het eind de molen die net de wind in de zeilen kreeg en mooi ging draaien. Op t gezellige terras van ‘Klaphek nog een tonic en zalige tosti en we reden tevreden terug naar Amersfoort. Met onze omzwervingen rond kasteel in ‘s-Heerenbergh kwamen op ruim 20 km….
  Na ruim 17 km weer t

 63. Vandaag het nieuwe klompenpad in stokkum gelopen. Gestart bij klaphek waar we op de parkeerplaats onze auto prima kwijt konden. Na lekker kopje koffie en de brochure met plattegrond gekocht te hebben op pad gegaan.

  Al direct na verlaten van het dorp kwamen we op prachtige paden. Wat een mooi en afwisselende wandeling hebben we mogen lopen.

  Dank aan de mensen die dit klompenpad hebben samen gesteld.

 64. Gisteren 12 augustus op terugweg uit Duitsland hebben we ‘s Heerenberg aangedaan. Tot onze verrassing was er een klompenpad. Het pad gedownload en een stuk daarvan gelopen. We hebben de routeverkorter (in verband met de tijd) genomen en bij ‘t Klaphek nogmaals een stukje afgesneden.
  Bij ‘t Klaphek hebben we genoten van een verse Luikse wafel en warme kersen, vanille-ijs en slagroom.
  Ook al hebben we niet alles kunnen lopen, toch hebben we van dit pad genoten.
  Het gemiste deel komt vast nog wel een keer.

 65. Komt denk ik wel in mijn top 10 Klompenpaden terecht. Koffiepunt OnsLokaal aan de Kastanjelaan 20 in Stokkum moet nog open. We stonden vandaag helaas tevergeefs voor het hek maar we zien alleen maar een fundering.
  Mogelijk dat klompenpadorganisatie deze nog maar even niet noemt op de app. Vandaar uit naar TKlaphek gewandeld en ons verwend met heerlijke lunch en ijskoffie.

 66. Vandaag met mijn zoon van 15 jaar oud het Staickheimerpad gelopen.
  Wat een fantastisch klompenpad is dit.
  Heerlijke routes, flinke hoogteverschillen, prachtige vergezichten, een geweldig kasteel.
  Enrom afwisselend.
  Ook nog een mooi gemeenschappelijk stukje met het Pieterpad – feest der herkenning 😃.
  Een heel mooie streek en dan ook nog een heel mooie route daarin uitzetten. Top gemarkeerd bovendien. Dat verdient alle complimenten!
  In mijn top 3 van klompenpaden.
  Wij hebben de gehele 17,6 km (volgens mijn iWatch) van dit klompenpad genoten.

 67. Ondanks de verre reis was dit nieuwe pad zeker de moeite waard
  prachtige route rond stokkum en s,herenbergh langs Gouden handen , kasteel Bergh en de mooie uitklijktoren
  Pittig en zeer afwisselend door velden , bossen en langs mooie zonnebloemen velden . Voor mij moet een klompenpad zo zijn
  complimenten voor de bouwer van dit pad

 68. Gisteren in de stromende regen dit pad gelopen. Prachtige afwisseling van bos, heuvels, paden door het veld. Hoewel we uit de regio komen toch nieuwe paden ontdekt. Complimenten voor de organisatie.

 69. Vandaag dit pad als 70e klompenpad gelopen en hij staat zeker in mijn top 5. Prachtige natuur. In tegenstelling tot veel klompenpaden in en rond de veluwe maakt dit pad geen gebruik van geforceerde omweggetjes door weilanden om zo toch een beetje het ‘klompengevoel’ te krijgen. Een absolute aanrader

  Wat Magda hieronder vermeldt klopt trouwens niet. Als je start bij het beginpunt en met de klok mee loopt dan heb je het meeste klimwerk aan het begin (tm de uitkijktoren). Daarna afdalen en voornamelijk vlak.

 70. Prachtige route! Erg mooie afwisselende omgeving. Bordjes zijn duidelijk.
  Wij hebben genoten!

 71. Prachtige aanwinst, dit klompenpad. Ik heb hem tegen de klok in gelopen, wat ik een goede optie vond. Zo had ik het ‘klimwerk aan hetbegin van de route zitten.
  Het schrikdraad is totaal geen probleem, met de handvaten is dit makkelijk te openen en sluiten. Route door het bos naar de uitkijktoren erg mooi. Daarna wat meer openlandschap maar door de enorme bloemenpracht echt genieten. Ook nog een stukje wijngaarden dan als ‘laatste’, de molen. En dan afsluiten met een heerlijk verkoelend drankje bij Het Klaphek. Route is op meerdere plekken in te korten, dat is dan mijnsinziens het makkelijkst als je hem dus tegen de klok in loopt. Ik gebruik de app, dan kun je altijd zien waar je loopt.

 72. Vandaag (23-07) dit klompenpad gelopen. Het is echt een aanrader, met een zeer afwisselende omgeving en overal prachtige ingezaaide bloemenvelden die zorgen voor veel kleur. Beklim ook zeker even de uitkijktoren, bij goed zicht is dat de moeite waard.
  Let wel goed op de bordjes, ze zijn soms wat verscholen door de begroeiing.
  Ik kom hier zeker nog eens terug!

 73. Alle lof voor, nee niet dat merk uit de reclame, maar voor dit geweldig mooie pad! We hebben vandaag genoten! Vooral van de afwisseling tussen bos, weilanden en akkerlanden. En vooral van de vele ingezaaide bloemranden die de saaiheid van de nu hoog staande mais opfleuren met alle kleuren van de regenboog.
  Een kleine opmerking: de parkeerplaats bij ’t Klaphek is alleen toegankelijk voor gasten van ’t Klaphek. Dit is echter geen groot probleem, in de omgeving is genoeg ruimte om de auto te parkeren.
  Wij zagen dat de bordjes voor het gebruik van het prikdraad al geplaatst zijn.

 74. Vandaag hebben we een deel van dit prachtige pad gewandeld voor onze Alternatieve Vierdaagse van 4×10 km. Recent liep ik ‘m al helemaal (https://jolandawandeltverder.blogspot.com/2021/07/2021-07-08-nieuwtje.html), en volgens mijn teller is ie op enkele meters na echt 17 km ;-), maar vandaag zijn we voor de 10 km gegaan. Tja en is dat dan 11 km linksom/rechtsom of is het 9 km rechtsom/linksom????? 🙂
  Wij liepen met de klok mee en da’s op 600 meter na precies 9 km. En zo hebben we er dus nog een rondje molen, wijngaard en terug richting Linthorsterstraat naar ’t Klaphek, met een rondje om de zaak, bij aangeplakt en de 10 km volgelopen.
  Resumé: de verkorte versie 9 km is met de klok mee (bij het Hagelkruis de verkorting nemen) en dus de linker lus lopen en de 11 km (nog niet zelf gelopen) is tegen de klok in en de verkorting nemen terug naar ’t Klaphek.

 75. Vandaag dit nieuwe, heuvelachtige, fantastische klompenpad gelopen. Je waant je soms in het buitenland. Wij hebben het pad rechtsom gelopen, eerst door Stokkum en rond de molen. Daarna richting ‘s Heerenberg en het kasteel Huis Bergh. Veel begroeiing onderweg met varens, mais, veldbloemen en eikenbomen. Wij hebben geluncht bij Montferland, het opstappunt en hierdoor wat extra kilometers gemaakt maar was zeker de moeite waard. De tocht vervolgd richting uitkijktoren en na een klim en het nemen van de trappen genoten van het weidse uitzicht. De route ging verder via het bos en de echte klompenpaden met opstapjes verder richting het start/eindpunt. Inclusief uitstapje voor de lunch (montferland) en het beklimmen van de toren exact 20 km gelopen maar wat was het een mooie tocht!
  Afgesloten bij eetcafé Het Klaphek met een ijskoffie.

 76. Prachtig afwisselend pad. Het is best een groeizame zomer, wat bijzondere sfeerplaatjes oplevert: erg groenen en hoge varens in het bos; hoge mais en mooie veldbloemen; paddestoelen. De uitkijktoren geeft je leuke uitkijk over de wijde omgeving (Brug bij Lent, Dom van Kleef, Oude Kerk van Didam, …). En even genieten Grand cafe Heeren Dubbel bij Huis Bergh op kasteelplein. Pad is net iets langer dan 17km denk ik (18.5?), maar geen moment verveeld!

 77. Op 17 juli het Staickheimerpad gelopen. Wat een aanwinst, heuvels, prachtige doorkijkjes en schitterende bloemen velden. Zeer afwisselend en goed bewegwijzerd. Vele bankjes op de meest mooie plekjes. Kasteel huis Bergh erg mooi, ook super leuk dat je afsluitend nog door de bijbehorende wijngaard gaat. We vonden de uitleg bij de straatnaam bordjes ook erg leuk. Nog een ijsje gegeten bij ’t Klaphek ? Een prachtige dag en een prachtig pad ?

 78. Aan alle vrijwilligers,
  Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Als je met het voorbeeld van 131 andere klompenpaden niets geleerd hebt hoe het moet, zou je misschien een andere hobby moeten uitoefenen, maar met mijn 66e klompenpad kan ik stellen dat dit nieuwste pad een meer dan geslaagde wandeling is van het groter geheel. Heel mooi en afwisselend. Een vraagje, maar misschien is mijn stappenteller abuis, maar juist om dat de bordjes zo goed zijn aangegeven, zou ik de kilometers toch nog maar eens opnemen. Volgens mij is het een fractie verder dan 17 kilometer, maar des te meer schoonheid dan Mijn sfeerverslag is terug te vinden op https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/07/12/op-de-helft-kregen-we-het-staickheimerpad/ en voor nog meer foto’s zie ook op Instagram titiissprakeloos

 79. Beste wandelaars,

  Afhankelijk van de looprichting, kom je aan het begin of juist einde van de route, een dubbele rij schrikdraad tegen. Dit is geen fout, wandelaars mogen hier over het draad heen om zo de route te vervolgen.

  Gebruik het handvat om het schrikdraad los en ook weer vast te maken. Binnenkort komt hier ook aan beide zijden van het schrikdraad een bordje te staan met deze zelfde uitleg.

  Succes en alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 80. Vandaag dit pad gelopen met de klok mee. Geweldig mooi klompenpad nr 133.
  Bij het begin al direct bij de schrikdraden aangekomen. Als de koeien gemolken moeten worden lopen ze over het pad. Je kunt de bovenste draad met het handvat losmaken en weer vastmaken. Ik zie het probleem niet zo. Kom dat wel vaker tegen.
  Al direct ook over een boerenerf en dan het bos in. Een prachtig bos met heel veel paadjes. Wel een zwaar pad. Eens heb ik eens geschreven dat het Dorenweertsepad ongetwijfeld het zwaarste pad is van alle paden. Maar dit pad is zeker goed voor een 2e plaats, is ook langer.
  Veel wandelaars vandaag -op zondag- en ook veel mountainbikers. Hun fietspad kruist een aantal keren met het wandelpad, een enkele keer is het pad voor wandelaars en bikers samen. Ik vind het geen probleem, zij zijn ook aan het sporten, net als ik.
  Na het bos steeds in de buurt van Stokkum lopen en altijd zeer rustige wegen en paadjes, ’t is een ongelooflijk mooi klompenpad. En overal glooiende landschappen.
  Het geruis van de snelweg vind ik echt niet noemenswaardig, klein stukje.
  Met de korte broek gelopen, was best te doen.
  Dus….ook als je van ver moet komen, ga dit pad een keer lopen, je zult geen spijt krijgen.

 81. Vandaag het gedeelte langs de grens richting kasteel (9km) gelopen, ik ken deze streek maar ik was aangenaam verast door paadjes die ik nog niet kende, deze route krijgt van mij een dikke 9

 82. Vandaag de tweede helft van deze route gelopen.

  Nadeel van het splitsen in tweeën is dat je het saaie stuk nieuwbouwwijk in Stokkum (de verkortingsroute) tweemaal loopt….

  Verder was het tegen de klok in een mooie route door het bos, met nog even een klim in de uitkijktoren en ook nu weer veel afwisseling en wat er in een klompenpad eigenlijk bij hoort: een paar goede verzorgde overstapjes over prikkeldraad.

  Bijna op het einde kwam ik dan toch iets tegen wat nog fout zit in de route: In het gedeelte langs een sloot tussen Westerbroekweg en Oosterbroekweg had een boer een dubbele rij met schrikdraad dwars over het wandelpad gespannen. De oorzaak ken ik uiteraard niet: Ofwel degenen die dit pad hebben uitgezet zijn vergeten dit aan de betreffende boer door te geven, ofwel de boer heeft een memo gemist ofwel de boer is gewoon een hork en zegt toegang toe, maar doet in de praktijk wat anders….. Blijkbaar was ik niet de eerste die hier tegenaan liep gezien de eerdere reactie op een andere dag en wandelaars die vandaag het pad in tegengestelde richting liepen zag ik ook vast staan aan de andere kant van het schrikdraad. Hier heeft de organisatie van dit pad dus nog het nodige huiswerk te verzetten om er een toegankelijk pad van te maken.

 83. Vandaag het linkerdeel van de route gelopen (tegen de klok in). Het was een prachtige wandeling! Het glooiende landschap, de mooie bloemenvelden met vlinders en de ree in het Bergherbos waren de hoogtepunten. Voor ons stadsmensen genieten 🙂
  Aan het einde van onze wandeling hoopten we op wat lekkers bij de Wittenhorst, maar we hebben de natuurboerderij niet gezien. En een van de boeren had het pad afgezet met schrikdraad (foutje?) waardoor het ook nog een beetje survivallen werd 😉
  Hele mooie wandeling, aanrader!

 84. Vandaag de rechterkant (11 km) van dit Klompenpad gelopen. Gestart met heerlijke koffie bij t Klaphek. (Enthousiaste mensen daar) . Wat een geweldig mooie route, zeker een aanrader !! Complimenten voor de vrijwilligers . Goed onderhouden en goed aangegeven. Al die bloemen onderweg daar word je echt vrolijk van. Genoten van het mooie kasteel . Geen aanmerkingen , dit Klompenpad staat wat ons betreft met stip op 1 . (Softijsje op het terras was een heerlijke afsluiting van een geweldige wandeling) .

 85. Vandaag (6 juli) het pad gelopen. Prachtig! Afwisselend. Smalle paden, zandwegen, af en toe asfalt.
  Heuvel op, heuvel af. Montferland is ons goed bekend maar toch een aantal onbekende paden gelopen.
  Mbt de horeca: de enige restaurants direct aan de route zijn het Klaphek (start) en huis Bergh. Prima toch.
  Genoeg bankjes om de broodtrommel te openen.
  Afstand: mijn gps gaf aan de finish 18,5 km aan.
  Pad in top 5 met stip!

  Hanneke en Ton.

 86. We waren niet de enige die gelezen hadden over dit nieuwe pad 

  Gister (zondag) het hele pad gewandeld.
  Nederland op z’n mooist, helemaal op dit moment nu er veel in bloei staat! Wat een geweldig fraaie en afwisselende route!
  Veel mooie smalle paden en paadjes waar je op hoopt als je kiest om een klompenpad te lopen.
  Onderweg staan best veel bankjes op hele mooie plekken waar je je eigen horeca kunt maken…..

  Tip.
  Als je deze route loopt met noorden- tot oostenwind zul je geen/minder last hebben van het geluid van de A3 en zal het o.a. in het Bergherbos heerlijk stil zijn.

  Je vindt een album met een foto impressie van onze wandeling op: https://tinyurl.com/5yvsfme9

 87. Mooie route met verrassende paden. Horeca mag meer betrokken worden.
  De app loopt niet helemaal gelijk met de aangegeven rode voetjes. Bij het eind punt (na 17km) geeft de app aan dat je rechtsaf (komt er nog een extra ronde bij) moet maar het begin- eindpunt Klaphek is links af.

  Het is een prachtige route, complimenten voor de makers.
  In de herfsttijd zal deze route ook prachtig zijn.
  En ach….de bramenstruiken: het blijft een klompenpad dus overhangende takken horen er bij toch?

 88. Alweer een prachtig nieuw klompenpad aan de serie toegevoegd, komt met stip in de top 10 binnen. Paar puntjes heb ik echter nog wel. Zoals de vorige schrijver ook al aangaf, de horeca staat nergens aangegeven. Zo hadden wij de eerste 14 kilometer al gelopen toen we bij Huis Bergh aankwamen waar we voor de eerste keer even lekker konden bijtanken. Onderweg gewoon niets gezien. Beetje jammer ook dat er niet een klein rondje door het historische centrum van s’Heerenberg en over het terrein van het kasteel in de route zat. Deze heb ik zelf maar toegevoegd waardoor ik op een kleine 19 kilometer uitkwam. Maar voor de rest prachtige natuur en prachtige uitzichten en heel duidelijk bewegwijzerd. Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten!!

 89. Gisteren dit prachtige nieuwe klompenpad gelopen. Erg mooie en diverse route soms heb je het gevoel dat je in het buitenland wandeld. Enige wat wij jammer vinden is dat de horeca op de route niet aangeven wordt en wij hebben deze dan ook gemist.

 90. een reactie op de vorige reacties. Ik heb zelf regelmatig voor de VVV de smokkelroute gecontroleerd. Hier viel ook het gedeelte langs het grenskanaal onder. Ik heb toen al regelmatig aangegeven dat dit pad goed bijgehouden moet worden i.v.m. de snelle groei van de bramenstruiken en het riet langs de kant. Ook wordt hier regelmatig met honden gewandeld en de uitwerpselen worden door de eigenaren van de honden bijna nooit opgeruimd.
  Dus, controle is regelmatig gewenst. Tevens moet een hek aan allebei kanten geplaatst worden omdat er heel regelmatig mountainbikers over dit pad fietsen.

 91. Het nieuwste klompenpad, nog geen twee dagen geopend. Rond Stokkum in het Montferland ligt het Staickheimerpad, een klompenpad van 17 km.
  De eerste reacties in het gastenboek van Klompenpaden.nl zijn erg positief, hoogste tijd om zelf eens poolshoogte te nemen.
  Parkeren kan bij ’t Klaphek, een snackbar/cafe/restaurant met een mooi terras, direct aan de route. Ik liep de route met de klok mee, mijn tip is om de route andersom te lopen, tegen de klok in dus. Je bewaart het mooiste deel voor het laatst. Dit klompenpad behoort zeker tot de meest afwisselende en komt met stip in mijn top 5 terecht.

  video: https://youtu.be/aO7JcalyI1Q

 92. Vandaag dit klompenpad gelopen, de rechterkant ofwel 11 km. Echt een SUPER mooi klompenpad, gedeelde 1e plek in onze lijst van klompenpaden (samen met Cotlandenpad te Amerongen). Heel afwisselend: wei, bos, ver gezichten en mooie oudheid (kasteel ‘s-Heerenberg en Gouden Handen). We hadden er ook wel heel mooi weer bij, zon en zo’n 24 graden, en ook nog heel veel mooie bloemetjes in de velden.
  Ben wel bang dat de vrijwilligers van het klompenpad, wel onderhoud moeten (blijven) plegen bij het pad langs het water (Grenskanaal) waar nu al wat bramentakken (met zijn prikkels) ontweken moesten worden. Maar dat was goed te doen en dat is ook de charme van een klompenpad. En dit pad is een echt klompenpad, lekker struinen en weinig asfalt. Wel wat geluid van de snelweg, A3, langs het water maar de wandeling is daar ook super mooi, zodat het geluid bijzaak is. Kortom een echte aanrader dus, dit nieuwe klompenpad.

 93. Vandaag heb ik een deel van dit nieuwe pad gelopen.

  De bordjes op de hoofdroute zijn goed te vinden. (Hopelijk volgen deze ooit ook nog op de aanlooproutes).

  De route is zeer afwisselend door maisvelden, tussen graslanden door, door het bos en dan regelmatig verrassende uitzichtspuntjes als je weer het bos uitloopt. Daarmee staat deze route met stip op nummer 2 (achter het Rijnstrangenpad).

  Twee puntjes waardoor de eerste plaats helaas nog niet haalbaar is:

  1) De routeverkorter is weliswaar op een logische plek op de kaart ingetekend, deze loopt echter door een volledig inspiratieloze nieuwbouwwijk en steekt daarmee geheel af tegen de rest van de route. (en ter hoogte van de splitsing voor de begraafplaats ontbreekt een bordje of staat deze niet op een logische plaats)

  2) Het gedeelte langs het Grenzkanaal is redelijk lang hetzelfde (al valt daar weinig aan te doen, er zitten immers geen bruggen tussen om deels van dit traject af te wijken. En op dit gedeelte van het pad hangen er veel takken met doornen over het pad heen. Met een spijkerbroek valt het wel mee, maar mocht je in een korte broek lopen, dan kom je ongetwijfeld met een paar schrammen thuis (ik werd ook verrast door zo’n tak die achter een paar onschuldige grassprieten verscholen zat).

 94. Prachtige klompenpad in een mooie omgeving met veel variatie in het landschap. Met dank aan de vrijwilligers voor het uitzetten van deze klompenpad. Een echte aanrader! De volgende keer loop ik in tegenovergestelde richting.

 95. Dit pad al met alle liefde al wel 3 maal gelopen. Een super mooi klompenpad. Hulde aan de makers van dit pad !

 96. Vandaag (2 juli) dit nieuwe pad, nog voor de officiële opening dezelfde dag, gelopen.
  Was mijn 61e klompenpad .
  Deze komt bij mij op de eerste plaats.
  Geweldig mooie gevarieerde route en goed gepijld.
  Een echte aanrader!!!

  Ruud S.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.