Terbroeksepad

Ontdek het mooie buitengebied van Terschuur en Zwartebroek. Wandelen langs water. elzenbroekbos, oude veengaten, door weilanden en via oude stegen. Beleef het bijzondere slagenlandschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Terbroeksepad (11 km)

Startpunt: Coop, Albert van Meerveldstraat 90 in Zwartebroek

Openbaar vervoer: Bushalte School aan de Platanenstraat in Zwartebroek

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt de route combineren met het Appelpad, het Paradijspad en het Laaksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. we hebben 4 augustus genoten van dit mooie klompenpad, het doet zijn naam eer aan! Fantastisch mooi waren de wilde bloemenranden waar we doorheen liepen.

 2. Op 11 augustus dit pad geelopen. We hebben het gedeelte aan de oostkant overgeslagen. We zagen dat het pad langs een maisveld vol met brandnetels stond. In Google streetview zag ik dat er een paar jaar geleden een weiland was, waar je langs kon lopen en geen maisveld. Verder wel een mooi pad met een leuk stuk dwars door een maisveld.

 3. Erg mooi. Een van de meest “klompige” paden die we gelopen hebben. Allemaal tussendoortjes over weilanden, heel weinig onverhard.
  Voor de afstand de helft van het appelpad erbij gedaan (via de routeverkorter van het appelpad). Het totaal Komt dan op 14-15 km uit.
  De “beruchte” honden zijn alweer een paar jaartjes ouder en geheel gewend aan mensen langs hun erf. Lieve beesten.
  En inderdaad heel veel paden met hoog gras. Uiteraard was er net een flink bui overheen gekomen. Heel blij met waterdichte en hoge schoenen.
  Wel heel veel eikenprocessierups, maar door de buien waarschijnlijk alle haartjes uit de lucht. Dus geen centje pijn.

 4. We hebben gisteren dit mooie pad gelopen. Veel tussen de weilanden door.
  1 negatief punt was dat we een stuk door best hoog gras moesten, waardoor we echt tot over onze knieën klets nat waren! (Doorweekt)Dit was niet fijn, ook omdat we nog 1,5 uur moesten lopen.
  Het zou fijn zijn als sommige paden toch iets bijgehouden konden worden.
  Verder een erg mooie wandeling, en die herdershonden waarover in eerdere berichten wat over gezegd werd zijn gewoon hele lieve honden.

 5. Aangenaam pad om in een besneeuwd landschap te wandelen….kwam ook een stukje over het Marskramerpad.

 6. Vandaag voor de zoveelste keer dit pad gelopen. Het lijkt wel of dit pad steeds mooier wordt. Het is een ECHT klompenpad, dat is al een groot voordeel.
  Over de honden is al veel geschreven, zie o.a. januari 2016 in dit gastenboek. Vandaag heb ik weer geen hond gezien. Ik weet dat er soms 2 herders lopen,(bij nummer 5) maar die zijn echt niet agressief. Omdat ze loslopen gaat er wel een zekere dreiging van uit, maar je moet gewoon doorlopen en niet bang zijn.
  Tegen andere wandelaars zou ik zeggen: laat je niet afschrikken en ga dit pad lopen, een prachtig boerenklompenpad.
  Heel goed te combineren met het Appelpad (of deels). Combineren met Laaksepad (niet mooi) of Paradijspad raad ik niet aan. Het Kruishaarderpad en het Giezeveenpad zijn m.i. op zich al lang genoeg, de overstaproute bedraagt hier resp. 3 en 5 km.

 7. Goedenavond,

  vandaag geprobeerd het Terbroeksepad te lopen maar dat is helaas niet mogelijk gebleken.

  Ik woon zelf in Nijkerkerveen en ik ben gewandeld naar Zwartebroek en daar gestart.

  Vanuit Zwartebroek loop je via/langs de dominee W.L. Mulderstraat naar Terschuur.
  Via een paadje loop je Zwartebroek uit en al heel snel werd ik opgewacht door twee
  agressieve honden die geenszins van plan waren mij te laten passeren.
  Een goede 100 meter voorbij een vrij nieuw kunstof/kunstgras voetbalveldje.

  Even gewacht maar helaas maar weer teruggekeerd naar Nijkerkerveen, er zat niks anders op.

  Uiteindelijk maar een heel klein stukje, niet noemenswaardig, kunnen lopen van dit klompenpad.
  Zeer spijtig.

 8. Prachtige wandeling vandaag met mooi herfstweer en herfstkleuren. Goed uit gezet zodat er volop was te genieten vandaag. We hadden een maand geleden al gefietst in deze omgeving en kwamen al langs stukjes van dit pad en deze op onze favorieten wandeling gezet. Vandaag ook de grootste ronde gedaan van 12 km. Wordt volgende week weer vervolgt met een ander klompen pad. Nu even onze foto’s bekijken.

 9. Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik dit pad voor de eerste keer gewandceld. Afgelopen zaterdag weer op pad geweest. Elk jaargetijde is een goede aanleiding om tte gaan wandelen. Dwars over een ‘kaal’ akkerveld is toch anders dan wandelen over eeen smal paadje door een maisveld. Mooie afwisseling. Dank aan de gastvrijheid van de boeren. Van de wandeling heb ik een verslag geschreven op mijn weblog. zie https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/09/01/klompenpad-terbroeksepad/

 10. Op 16-6-2018 dit pad gelopen in een droge periode. Leuke en gevarieerde wandeling. Stukjes verharde weg in route waren doorgaans heel rustig en geen probleem. Daardoor kom je ook langs een boerderij waar de kippen geweldig veel buitenruimte hebben en heerlijk hun gang kunnen gaan. Stukken over de weilanden en akkers waren top!

 11. Een wandeling met heerlijk zomers weer in de lente, met de bijbehorende bloesem. Het was een echt klompenpad, dus door de weilanden ploeteren!! De modder en zompige weilanden viel al weer mee, het meest is al weer goed opgedroogd. Ach en de hoeveelheid asfalt viel ook wel mee. Slechts een blaffende hond (die niet beet) en een heel goed verzorgd rustpunt bij de Bellemanweg, een lekker kopje koffie in het zonnetje!
  Let wel op; De Spar is nu de Coop (aan het begin) en het bord is horizontaal gekanteld (moet weer recht en vastgezet), dus zie het niet over het hoofd! En de 11km is uiteraard zonder die aanlooproute.

 12. In maart 2016 dit pad gelopen en nu nog eens. 41% is asfalt/straatklinkers. Dat is nogal veel, maar verder is het een heel mooi maar zwaar lopend pad.
  Vergeet de korte verlenging niet, dan loop je over het erf van een boer, langs open stallen met koeien en varkens.
  Verder weilanden, moerasachtige stukjes en bouwland. Was nu aardig droog, goed te doen. Nogal wat honden, maar die blaffen alleen. Gemakkelijk te verlengen met de mooiste stukken van het Appelpad.
  Ga dit pad toch eens vaker lopen (bij mij in de buurt).

 13. Vandaag hebben we het Terbroeksepad gelopen en ondanks dat het op sommige stukken flink zompig was vonden we het een heerlijk pad, vol afwisseling. En dat er fijne wandelaars zijn bleek wel weer: een achtergelaten muts op eenbankje vonden we bij terugkomst over een van de autospiegels! Aan te bevelen, ook in minder natte periodes…..

 14. Op 22 december het Terbroeksepad gelopen. Het water stond hoog en de weilanden waren heel erg modderig. Glibberend en glijdend naar de overkant. Ook de onverharde bospaden waren hink, stap, sprong over water plassen. De verharde stukken waren op dit pad dus geen straf. Wel een echt klompenpad met een mysterieus klompenkistje. Na enig twijfel geopend en bleek er een boekje in de zitten waar we recensie in konden achter laten. Dit hebben we ook gedaan. Bewegwijzering vonden wij goed te doen, af en toe wat onduidelijk maar met de app ernaast wel te vinden. De vieze en natte voeten leverde ook weer een boel hilariteit, dus weer een mooi klompenpad voltooid.

 15. wij hebben een tijdje geleden op zondag middag het klompen pad gelopen
  de asfalt wegen vonden wij niet zo erg om te lopen het is maar hoe je de omgeving bekijkt best leuk hoor
  de boeren zijn niet zo blij om een stuk land af te staan wandelaars met honden dat is een probleem
  en dat kennen wij dus ook met ons klompen pad best jammer Glindhorster pad
  wil nog een op merkring maken van af asfalt weg het grasland in bordje met een pijl naar R_L dit gaf verwarring het hele land door gelopen even op nieuw bekijken
  verder vonden we het een leuk pad
  Hartelijke Groeten
  Toon en Anneke

 16. Vandaag het Terbroeksepad gelopen, veel wind en wolken en weinig zon, maar het bleef gelukkig droog.
  Prachtig gevarieerde wandeling. Wij vonden de hoeveelheid asfalt erg meevallen, het is maar waar je naar kijkt…. en wij konden de route in 1 keer perfect lopen, gewoon het uitgesleten pad van de voorgangers volgen (langs de rand van het weiland blijven) en de brochure van het klompenpad is bij de Spar te koop, dus die geeft voldoende houvast. Geknuffeld met de vaarzen, skybox bezocht en het reetje uit de brochure hebben we ook echt gezien 🙂
  Gewoonweg heerlijk genoten en lekker uit gewapperd….

 17. Zaterdag 1 april gewandeld met ongeveer 15 personen, tussen de 50 en 75 jaar, van “Wandel fit” uit Nijkerk. Mooie wandeling en goed begaanbaar. Zeker aan te raden. Echter het laatste deel, vanaf de Wielweg naar het eindpunt raakten wij het spoor bijster. Wij hebben geen aanwijzingen meer gezien en kwamen, via een weiland, bij een sloot terecht. Na over de sloot gesprongen te zijn kwamen wij op de Eendrachtstraat bij het eindpunt terecht.

 18. Een mooi klompenpad. Over bruggetjes, door weilanden, langs akkerland, langs sloten, over een boerenerf (en in een skybox!) en heel veel nattigheid onder de voetzolen. Een kort stukje langs een doorgaande weg, maar dat mag niet hinderen. Op één plaats, tegen het einde van de route, klopte de routekaart niet meer, maar de app bracht helderheid. Voor een verslag van mijn wandeling op de eerste dag van de lente zie:

  https://willemswonderlijkewandelingen.wordpress.com/2017/03/01/terbroeksepad/

 19. Veel door de weilanden, lekker drassig heerlijk rustig (zondag)
  landelijke paden
  “RusTpunt” waar je zelf koffie of thee kunt maken/drinken + WC.
  tegen redelijke vergoeding

 20. We zijn echte klompenpaden lopers, we hebben al heel mooie paden gehad, dus dan zijn we misschien een beetje te kritisch.
  Dit klompenpad gaat door een mooie omgeving, maar een beetje jammer is het dat het pad een paar keer langs/ en of op drukke wegen gaat (o.a. de eendrachtsweg).

  Voor ons geen top10 vermelding, een 6½

 21. 25 Augustus Terbroeksepad en Appelpad samen gevoegd tot 1 pad van 19 km. en dat is goed te doen.
  Door het klompenpad kom je op plaatsen waar ik nog nooit van gehoord heb en ook nooit zou komen erg leuk.
  Het pad, er leuk afwisselend met verharde wegen en dan weer door het weiland, goed duidelijk aangegeven.

 22. Gisteren alweer mijn 8e klompenpad gelopen. Een mooie en afwisselende route. Lekker veel door de weilanden lopen.
  Op sommige punten wat drassig maar dat mocht de pret niet drukken. Goede bewegwijzering en een paar mooie rustpunten. Lijkt qua natuur wel wat op het Appelpad die in de buurt ligt en waarop je kunt overstappen. Hulde weer aan alle mensen die dit hebben mogelijk gemaakt!

 23. Vandaag dit klompenpad gelopen. Prachtig! Wij vonden dat we weinig over asfalt liepen. Het was een heerlijk rustig en zeer goed verzorgd pad. Leuke bankjes op prachtige plekken. Wij hebben genoten. Van ons krijgt dit pad een negen!!👍🏻

 24. Gevarieerde route, hoeveelheid verharde wegen viel ons mee. Groot deel is door boerenland. Geen last gehad van de eerder genoemde honden. Pas wel op voor teken! We hadden er een paar op onze benen zitten. Bijna aan het eind van de route kom je een bankje tegen met een boekje om wat te schrijven over de route, leuk gedaan! Hebben we nog niet eerder gezien.

 25. Beste Anne-Marie,

  Bedankt voor uw reactie!
  Dit stukje route over de Veenburgerweg is een routeverlenger. Ongeveer 5 meter voor de overstap is het de bedoeling dat u het weggetje inloopt naar de biologische boerderij. De route loopt over het erf van de fam. Top door het weiland terug via de door u genoemde trap/overstap komt u weer op de Veenburgerweg.
  Bij de boerderij kunt even zitten en van het toilet gebruik maken.
  De bewegwijzering is in één richting, via het weggetje naar de boerderij.
  Op het overstap is wel een grijs schildje aanwezig maar deze geeft de overstaproute aan naar het Laaksepad. (Rechtdoor over de Veenburgerweg.)

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 26. Op hoogte van de Veenburgerweg 12 a is er een trap naar het weiland en halverwege is door ons nog een bewegwijzering aangetroffen en vervolgens zijn we zonder een verdere aanwijzing te vinden door het hele weiland gelopen. Uiteindelijk zijn we maar weer via dezelfde trap teruggelopen over de Veenburgerweg. Kunt u aangeven wat de bedoeling bij dit punt is. Hebben wij iets over het hoofd gezien.

 27. op 2 april gelopen. was niet zo’n mooi weer als voorspelt maar droog. mooie route met veel afwisseling in landschap.
  route zeer goed aangegeven en bij nat weer inderdaad goede waterdichte schoenen aan want het loopt nogal door weiland en moerasland. geen hond gezien bij Overbekerweg 5 en de 2 herdershonden 100 meter eerder gewoon negeren. blaffen alleen maar.Diverse zitbanken langs de route met mooie uitzichten.

 28. Vandaag mijn 12e klompenpad gelopen (november ’15 begonnen).
  Het zijn eigenlijk 2 klompenpaden, eerst een rondje van 4 km bij Zwartebroek (mooi) en dan langs een drukke weg naar Terschuur lopen om daar weer een klompenpad te lopen. Viel mij wat tegen, te veel asfalt. Gelukkig niet meer erg drassig. De herdershonden blaffen alleen maar.
  Ik zal het zeker nog wel eens lopen omdat het bij mij in de buurt is. Ik doe het ook voor de conditie en rondjes lopen om Amersfoort wordt ook saai.
  Maar dit is zeker niet mijn mooiste pad.

 29. 13 maart en een prachtige zonnige dag .Wij hebben genoten van de mooie route, klopte als een bus, onderweg de route verloren , maar het stond zo goed gemarkeerd. op een leeftijd van 73 dit nog te mogen doen, geweldig toch!

 30. Wij hebben pas deze route gelopen. Wat mooi om je woonomgeving op deze manier te beleven. Je komt op plekken die je nooit eerder gezien hebt. De route was goed aangegeven.
  Het was de eerste klompenpadroute die wij hebben gelopen. Er zullen er meer volgen!

 31. Iedereen kent die baasjes die zeggen “mijn hond doet niets…”.
  De hond bij de boerderij Overbekerweg 5 ken ik toevallig goed.
  Een jonge en mooie erg speelse collie, waar echt geen greintje agressiviteit in zit.
  Misschien heeft er een heel andere hond in de buurt van de boerderij gelopen ? De hond tegenover de herders, een 100 m eerder, lijkt best waaks, en kan misschien agressief overkomen ? Die collie kan het in elk geval niet geweest zijn !

  Daarover mag m.i. geen enkele twijfel blijven bestaan….

 32. Beste D.A.C. van Doorn,

  Bedankt voor uw reactie!
  Na aanleiding van uw bericht over een zeer agressieve hond op de Overbekerweg 5, heb ik contact opgenomen met de bewoners. Zij konden niet voorstellen dat het hun hond was. Hij doet nooit wat en is zeker niet agressief.

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 33. Oppassen bij de boerderij, Overbekerweg 5 bij Terschuur. Zeer agressieve hond. Scheelde zeer weinig of hij had me gebeten. Ik kan het wel niet melden, maar leek me toch verstandig om het wel te doen. Verder hele mooie route!

 34. Dank aan ieder die deze route mede mogelijk gemaakt hebben, heb genoten van de afwisseling en de rust die ik op veel gedeeltes op dit pad ondervonden heb en op plekken gelopen heb die anders niet toegankelijk zijn. Hoop dat veel mensen mede door m’n fotoreportage niet zullen aarzelen om ook dit pad te gaan lopen. Ik neem u haast van markering naar markering mee op deze route. Wens u alvast een fijne wandeling.

 35. Gister dit hele mooi klompenpad gelopen.
  Hele mooie gevarieerd route. 80% zeker wel onverhard. Soms wat drassig, over bruggetjes en door bos, over paden waar het mais meters hoog stond. Fijne bankjes om even te zitten en van het weidse uitzicht te genieten. Zelfs nog een ree gespot!
  Lekker koffiegedronken bij het rustpunt, vlak na de loslopende blaffende honden die niets doen overigens.
  Erg genoten, een aanrader!

 36. Vandaag hebben wij het Terbroeksepad gewandeld. De wandeling was van het aanlooppunt (Spar) 12,7 km. Hierbij dient aangeven te worden, dat wij een bordje (bij de theetuinen nog 200 m) gemist hebben en daardoor 700 m extra gelopen hebben denk ik.
  Het is een geweldige wandeling dwars door de prachtige natuur. Geen sterveling gezien, kwam natuurlijk dat het zondag was en de lokalen binnen zijn. Heel erg afwisselend en mooie huizen gezien. Enig nadeel was vandaag een beetje op het eind met loslopende honden (herders), maar ja blaffende honden bijten niet zeggen ze. Wel jammer dat ze losliepen. Dit is echt een wandeling hoe een klompenpad dient te zijn oftewel heel erg variërend door een prachtige omgeving met een heerlijke rust. Zeker een aanrader. Echt top.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.