Terbroeksepad

Ontdek het mooie buitengebied van Terschuur en Zwartebroek. Wandelen langs water. elzenbroekbos, oude veengaten, door weilanden en via oude stegen. Beleef het bijzondere slagenlandschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Terbroeksepad (11 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 4 of 8 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Coop, Albert van Meerveldstraat 90 in Zwartebroek

Openbaar vervoer: Bushalte School aan de Platanenstraat in Zwartebroek

Markering: Groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt de route combineren met het Appelpad, het Paradijspad en het Laaksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Op dit moment zijn de boeren hard aan het werk op hun akkers. Er wordt geploegd en gezaaid. Hierdoor kan het wandelen wat lastiger zijn.
  Stevige (waterdichtr) schoenen aanbevolen.

 2. Afgelopen zaterdag het Terbroeksepad gelopen. Heerlijk rustig en veel delen zonder asfalt. Gelukkig zijn door het warmere en drogere weer de paden goed begaanbaar. Af en toe nog een sompig stuk weiland. Veel (boter)bloemenpracht momenteel en weides zonder monotoon raaigras onderweg. We liepen de route tegen de klok in, de kilometer verlenger vonden wij niet direct een meerwaarde.

 3. Vandaag het Terbroeksepad gelopen Deze keer was er goed te lopen ivm de bevroren grond
  Redelijk pad met of bouwland of verharde weg

 4. Vandaag dit pad gelopen, nou ja,gelopen,het was soms meer klunen door de weilanden,wat waren de weilanden en akkers nat! Ik zou nu niemand aanraden met dit natte weer het pad te gaan lopen,wij hebben de totale route en verlenging gelopen,maar hebben zeker de helft vd route met natte sokken en schoenen(hoge wandelschoenen) moeten lopen.De weilanden daar liep je soms al tot je enkel in t water,zo zompig.Maar bij de planken over de slootjes staat het water erg hoog,vooral bij de sloot wielweg,waar je de sloot over moet steken ri Wielweg,daar stond de plank helemaal onder water,denk wel z,on 20 cm,hier kregen we dus natte voeten! We hebben met een stok in t water de plank moeten aftasten,teruggaan door de zompige erg drassige weilanden was ook geen optie!Maar goed we zijn aan de overkant gekomen,maar over de Wielweg heen,volgde alweer het volgende stuk erg zompige weilanden.We hadden de schoenen en sokken nu toch al nat,dus de route maar helemaal uit gelopen.Gelukkig zaten er ook nog wat verharde stukken tussen.Wij zijn ervaren klompadlopers ,maar zo erg als deze route hebben we nog nooit gehad! We hebben desondanks toch genoten,het weer was prima,zonnetje en weinig wind,en het boekje in t houten bakje op een bankje vonden we ook erg leuk,hebben we nog maar 1x keer eerder gehad.Maar advies voor de volgende lopers,wacht tot het weer langere tijd droog is,zodat het beter te belopen is.

 5. Mooi klompenpad, lekker veel onverhard en met deze omstandigheden (veel regen deze maand) op verschillende plaatsen zompig, maar dat hoort erbij!

 6. Vandaag dit klompenpad gelopen. Na het weer van afgelopen dagen zijn de akkers en weilanden wel een uitdaging. Hoge waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe.
  Veel asfalt, maar met al het gesop en de blubber wel fijn. Goed aangegeven (op 1 bordje na die naar links wijst ipv rechts).
  Eén keer vonden we genoeg.

 7. Vandaag het Terbroeksepad gelopen, het was prachtig wandelweer, niet te warm.
  En wat is dit ook een prachtig klompenpad.
  Dit is ons 87 klompenpad, en wat ons opviel is, dat het keurig verzorgd is.
  Ook veel gelopen op particuliere grond, vanwaar je alles eens van een andere kant kunt bekijken.
  Het pad is goed aangegeven, en de omgeving is prachtig.
  Het Terbroeksepad staat bij ons hoog genoteerd op de gelopen klompenpaden.
  Ook is alles nog goed te belopen, ondanks dat er veel op landbouwgrond wordt gewerkt.
  Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt voor de wandelaars.

 8. Op dit moment wordt er volop mais geoogst. Na de oogst wordt er mogelijk weer geploegd en groenbemesters ingezaaid. Verschillende stukken van het Terbroeksepad lopen langs of dwars over de maisvelden. Er kan dus tijdelijk sprake zijn van overlast. De vrijwilligers doen hun best om de paden begaanbaar te houden.

 9. Vandaag hebben we dit pad gelopen en we vinden het echt een topper. De route is duidelijk bewegwijzerd en loopt over mooie onverharde stukken. Leuk om tussen de maïs door te lopen en ook de verlenger over het erf van de biologische boerderij vinden we een leuke aanvulling op de route. Erg genoten!

 10. Beste Addy,
  Dank voor de oplettendheid. Het klopt helemaal dat de rioleringswerkzaamheden zijn voltooid. Dat was nog niet aangepast in de app maar dat gaat binnenkort gebeuren.
  De routeaanduiding bij het elzenbroekbosje klopte idd niet meer. Waarschijnlijk is de paal eruit geweest en verkeerd terug geplaatst. Er is nu een extra sticker geplaatst zodat de route weer duidelijk is.
  Nogmaals dank en fijn dat je van de route hebt genoten

 11. Mooie route! Sowieso een mooie omgeving, de appelroute is ook een aanrader.

  Twee dingen:
  In de app staat dat de Coop niet bereikbaar is, maar de rioleringswerkzaamheden zijn opgelost.

  De bewegwijzering bij het Elzenbroek bos klopt niet. Het bordje zegt dat je er rechts langs moet, terwijl de app (terecht) zegt links om.

 12. Vanmiddag hebben we weer heerlijk een klompenpad gewandeld. Het waait behoorlijk vandaag, maar zoals ik onderweg zei: “bij het wandelen maakt het niet uit of je tegen de wind in of met de wind mee loopt, je ondervindt er minder hinder/profijt van dan op de fiets!”

  We lopen de route tegen de klok in en beginnen eerst langs de open velden en grote stukken waarbij we langs of aan de rand van boerenvelden mogen lopen. De gewassen staan hoog en er zijn overal mooie kleine plankjes neergelegd zodat je makkelijk over de slootjes kunt lopen. Al kletsend merken we bijna niet dat we al de helft van de route gelopen hebben. Het weer is een beetje drukkend en eigenlijk hebben we zin om wat te drinken ergens. Toch lopen we door om straks in het plaatsje Zwartebroek wat te gaan drinken.

  Het stuk in beheer van Natuurmonumenten is prachtig. En er zijn ook kleine grappige dingen onderweg te vinden. Een bankje die wel op een heel bijzondere manier is aangegeven, of wat dacht je van echt tussen de mais doorlopen. Zo hoog als het nu staat heb je echt het gevoel dat je in een maisdoolhof belandt bent. Als je goed kijkt dan zie je om je heen veel vlinders en libellen. Ook liet een buizerd zich ineens van een tak glijden op een paar meter afstand van ons en met een paar flinke vleugelslagen vliegt het over het veld om zich ergens neer te vlijen en ons in de gaten te houden. Prachtige dieren zijn het toch met die grote vleugels en dan het mauwende geluid dat ze maken.

  Het laatste deel lopen we ook door een mooi bos waar een speciaal schuilhutje voor dieren is gemaakt! En kort daarna mogen we uitrusten op een bankje waar we uiteraard een mooi stukje in een gastenboekje schrijven. Daarna door via de extra lus om even te kijken op de bio-boerderij van Top. Daar drinken we even een slok water en kijken naar alle prijzen die de koeien hebben gekregen. Mooi bedrijf maar wij gaan snel verder en moeten daarbij door het weiland waar de koeien staan. Ik ben echt geen held om tussen dieren door te lopen, dus met gepaste voorzichtigheid loop ik snel naar de plek om het weiland veilig te kunnen verlaten.

  Eenmaal in Zwartebroek lopen we naar het dorpscafé waar een hele vriendelijke uitbaatster ons wat te drinken serveert. Ze vertelt ons ook veel over wat er allemaal te doen is in het dorp en we krijgen wat informatiefolders mee zodat we kunnen kijken wat voor gezellige activiteiten er allemaal te doen zijn in dit dorp. Het is echt een ons-kent-ons dorpje. Ik met mijn Drentse roots houdt wel van dit soort naoberschap.

  Het laatste stuk wandelen we tussen de nieuwbouw huizen door. We knuffelen nog even met een poes die vervolgens ook een stukje met ons mee wandelt en langs een prachtig aangelegde speeltuin. Het ziet er uit als een gezellig dorpje waar veel te beleven valt.

  We willen iedereen heel hartelijk dank voor het beheren en onderhouden van de paden. En ook vooral de boeren die toch op heel veel stukken gezorgd hebben voor mooie paadjes en de beleving om letterlijk tussen het mais door te mogen lopen. Ik kan me voorstellen dat er niet veel boeren zijn die dit zomaar goed vinden. Chapeau!

  Wij gaan op zoek naar een mooi nieuw klompenpad. Op naar route nummer 20!

 13. Ben begin dit jaar begonnen met klompenpaden lopen,en dit was mijn 16de alweer, het is verslavend vind ik.En deze is echt wel aandacht aan besteed hoor, had mooie leuke paadjes en wat minder mooie stukken,maar heb er volop van genoten vandaag vooral met dit weer! Achteraf kijk ik altijd de filmpjes van de desbetreffende route van Steven(the hiking Dutchman)terug op YouTube.

 14. Beste wandelaar,
  Momenteel vinden in het centrum van Zwartebroek rioleringswerkzaamheden plaats en wordt de bestrating vervangen. Als wandelaar kunt u daar hinder van ondervinden. Dat geldt met name voor de routeverkorter die dwars door het centrum loopt van west naar oost en v.v.
  De komende weken wordt ook een klein deel van de hoofdroute onderhanden genomen. Als u de route met de klok mee loopt gaat u vanaf de Domeinenveenweg linksaf de Platanenstraat op. Daar vinden nu werkzaamheden plaats. Het is een stukje straat van ongeveer 150 m. waar u hier en daar over het zand zult moeten lopen.
  Onze excuses voor het ongemak.

 15. Ik heb een deel van het pad vandaag linksom gelopen. Ik wilde de route over de routeverkorter lopen, over de lange rechte weg buiten Zwartebroek, maar ik vond het (op de kaart) iets teveel asfalt terug tot het beginpunt en heb de wandeling daarom kort gehouden. Ik zou graag wat meer onverhard lopen bij de verkorte route.

  Daarentegen genoot ik in wat ik wel liep van de mooie stukjes door het weiland, de wateroversteekjes, stukjes bos en mooie woningen of boerderijen. Verder in de lente is t vast nog mooier.

 16. Bericht van de Vrijwilligers groep

  Beste wandelaars
  Vandaag donderdag 9 maart hebben we een kleine aanpassing gedaan aan de route. Dit wordt binnenkort aangepast op deze site en in de app
  Vanaf de Damweg gaat u rechtsaf een onverharde weg op. Vrijwel meteen gaat de route nu linksaf het weiland in om ca 30 meter verder weer op de onverharde weg uit te komen.
  Vanaf de andere kant komt u na het bankje (met het kistje en het schrijfboekje) en het weiland op dezelfde onverharde weg uit en dan gaat de route na 15 m rechts het weiland in.
  De wijziging is ivm de privacy van de bewoners.

 17. 1. Als er een klompenpad in de top drie moet staan qua percentage wandelen in het weiland, dan maakt het Terbroeksepad een gerede kans. Weiland of juist asfalt, het was een fijne wandeling.
  2. Ik ben niet bevoegd, deel geen verantwoordelijkheid, maar mag als ervaren klompenpadloper wel vrijblijvend advies geven, ik denk dat de waarschuwing van 11 januari hieronder ingetrokken kan worden. Wel wandelschoenen of beter nog klompen, maar het was vandaag goed te doen.
  Alle vrijwilligers bedankt en mijn tekstuele bijdrage over dit pad staat vanaf nu op mijn blog: https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2023/03/01/het-terbroeksepad-lekker-opgezomerd/
  Voor meer foto’s zie ook Instagram account titiisprakeloos

 18. Mededeling van de vrijwilligersgroep:
  Op dit moment, woensdag 11 januari, is er enige wateroverlast op ons klompenpad. Vooral het gedeelte tussen de Damweg en de Vossenweg is erg nat. Ook met waterdichte schoenen lukt het niet om droge voeten te houden. Aangezien er de komende dagen nog meer regen wordt verwacht zal deze situatie nog even aanhouden.
  Wel heel fijn dat het pad zo gewaardeerd wordt!

 19. Het was grijs en koud (1C), maar we hebben genoten. Juist een leuk, afwisselend pad! In het voorjaar met zonnetje en groene blaadjes aan de bomen moet het nog mooier zijn!

  Dank voor het leuke pad!

 20. Ook wij hebben al diverse klompenpaden gelopen en deze vonden wij ook iets minder. Wel mooie stukken door de agrarische landerijen, prachtig! Maar ook saaie rechte wegen met asfalt, dat vinden we wel een beetje jammer.

 21. Ook wij hebben al diverse klompenpaden gelopen en deze vonden wij ook iets minder. Wel mooie stukken door de agrarische landerijen, prachtig! Maar ook saaie rechte wegen met asfalt, beetje jammer wel.

 22. Goed bewegwijzerd, af en toe mooie paadjes, vooral die door de maïsvelden al zijn die op deze tijd van het jaar gemaaid. Dit was vandaag voor ons het 25ste klompenpad. En als wij dit pad afzetten tegen de andere paden vonden we dit toch matig. Helaas. Fijn dat de andere reacties wel heel positief zijn.

 23. Mooie route, af en toe ook langs een weg waardoor je weer op verkeer moet letten. Daarna weer heerlijk de binnenlanden in zodat je de volle aandacht voor de natuur kunt hebben. Halverwege op een bank heerlijk even uitgerust met een lekkere kop thee (zelf meegebracht.)

 24. Vandaag deze route gelopen onder een heerlijke nazomerzon.
  Wat een rust in beide dorpjes.
  Wij zouden er zo willen wonen.
  Ondanks dat er al wat was gerooid bleven er toch nog leuke paadjes over in het hoog opgeschoten mais.
  Ja, je loopt soms over asfalt maar ons stoorde het niet. Soms is dat even nodig en kijk om je heen, ook lopend op asfalt is er genoeg moois te zien.
  Leuk dat houten kistje met de boekjes waarin je wat kan schrijven. Wie je bent en waar je vandaan komt.
  Dank aan alle vrijwilligers!

 25. Vandaag een reuze leuke wandeling gemaakt.
  Afwisselend, veel onverharde paden en prachtige landschappen.
  Hulde aan alle vrijwilligers.

 26. Mooi pad! Stukje door de bebouwde kom vonden we wat minder, maar de paadjes door het manshoge maïs en langs slootjes compenseren dat ruimschoots.
  Het hele pad is erg goed bewegwijzerd.

 27. Beste wandelaars,

  LET OP! Momenteel is het startpunt (inclusief een stukje aanlooproute van 180 meter) door afsluiting van de Eendrachtstraat niet te bereiken i.v.b. met wegwerkzaamheden t/m 23 september.
  Wanneer u uit de richting van Terschuur komt, kunt u parkeren bij Woonzorgcentrum Dwarsakker Buntveenweg 57a. Het klompenpad loopt hierlangs heen. (Richting fietspad)
  Mocht u uit de richting van Nijkerk komen is er voldoende parkeerruimte langs de Wielweg t.h.v. huisnummer 32. Bij de T-splising staat een lantaarnpaal met de routestickers.

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 28. Bijna aan het eind van dit Klompenpad even op een bankje. Dit is met recht een Klompenpad! Verrassend afwisselend en het pad door het maisveld is inderdaad uniek. De markering heel duidelijk. Heerlijk gelopen en een verfrissend windje maakte het aangenaam.
  Het tweede druk tussen de Zelderseweg en de Leemweg mag wel een keer een bosmaaier zien…

 29. Leuk pad, een echt klompenpad en het smalle stukje door het maisveld is echt wel uniek. Dank aan iedereen die dit pad mogelijk maken en begaanbaar houden. NB: Ik heb de routeverlenger ook nog even meegepakt langs de biologische boer. Maar die had de doorgang bij zijn erf met een flinterdun schrikdraad afgesloten. Het had niet veel gescheeld of ik was er tegenaan gelopen ! Geen kritiek hoor, alleen een waarschuwing 🙂

 30. Dit mooie klompenpad voor de tweede keer gelopen, met een heerlijk zonnetje erbij. En lekker dicht bij huis. Dit was echt genieten. Met dank aan degenen die dit klompenpad hebben gerealiseerd en ook dank aan hen die het klompenpad van tijd tot tijd nalopen.

 31. Vandaag deze route gelopen na de afgelopen regen van vannacht en vandaag.
  Aangezien er veel paden zijn door hoog gras, was het een vrij natte bedoeling.
  Wandelschoenen en broek waren doorweekt aan het einde van de route.

  Veel regen onderweg gehad, maar desondanks een erg mooie route.
  Begin wat veel asfalt en onverhard maar later meer paadjes e.d.

 32. Een paar dagen geleden genoten van deze route. Deze verdient de naam klompenpad zeker. Vanwege een eerdere opmerking bij de reacties over het stuk tussen Terschuur en Zwartebroek, heb ik de route tegen de klok in gelopen, en dat beviel goed. Het pad was droog en daarom prima te doen. Diverse velden vol met bloeiende bloemen in combinatie met zonnig weer maakte de wandeling een kleurrijke belevenis. Misschien is dit de mooiste tijd van het jaar om dit pad te lopen. Goede en leuke afwisseling van diverse half-verharde wegen en overharde paden. Ook wel wat asfalt/verhard, maar op de totale beleving vond ik dat niet storend. De paden door en langs velden en akkers zijn erg leuk. Daarom met name dank aan degenen die deze terreinen hebben opengesteld, maar uiteraard ook voor de anderen die dit pad mogelijk gemaakt hebben en houden.

 33. Gisteren het pad gelopen. Prachtig! Alles wat bloeien kan lijkt nu te bloeien. Er zijn nogal wat velden in- en langs dit pad waar bloeien ook nog steeds mag: er is nog niet gemaaid. Zo loop je langs – en door hele velden vol pinksterbloem, Paardebloem (al of niet in pluis), boterbloemsoorten en lange grashalmen die nu ook in bloei staan, en veel anders moois. Houdt je van wilde planten in bloei, dan is het nu erg mooi. Pannenkoek gegeten in De Tolboom. Was een leuke dag. Vrijwilligers: bedankt !

 34. Vandaag dit pad gelopen. Een beetje dubbel gevoel hierbij. Sommige stukken zijn erg mooi. De paadjes door de weilanden en (soms midden!) over akkers zijn erg leuk en geven echt het gevoel van een klompenpad. Daarentegen zijn er ook stukken over de verharde weg die dat plezier weer wat minder maken. Met name het laatste stuk, de lange rechte weg van Terschuur terug naar Zwartebroek, is jammer; dit is de laatste indruk en die bederft nu eigenlijk de wandelpret. Wel bijzonder om te zien hoe beide dorpen al volop in de Koningsdagstemming zijn, heb zelden meegemaakt dat dorpen zo uitbundig versierd zijn!

 35. Vanochtend Terbroeksepad gelopen.
  Mooie route met afwisselend landschap.
  Route goed te volgen met de bekende bordjes en app op telefoon.
  Momenteel ook weinig last van modder. Goed begaanbaar.

  Bedankt team Terbroeksepad.

  m.vr.gr.

  Teo Stuivenberg

 36. Vanochtend dit pad hardlopend gedaan. Was verrassend leuk! Geen natte voeten of modder nu. Wij hebben de route van 11 km gedaan. Ondanks dat ik in de buurt woon, nog diverse nieuwe paden gezien!

 37. Beste wandelaars,

  De ROUTE op het Terbroekse pad is GEWIJZIGD!!
  Mocht u de route met de APP lopen vergeet dan niet deze OPNIEUW te DOWNLOADEN!!

  De aanlooproute is veranderd. Deze is korter geworden en gaat naar het nieuwe stukje route. (Door deze wijziging komt het gedeelte met de eerder genoemde reacties over waakse herdershonden langs het pad te vervallen.)
  Op het nieuwe stukje route komt u langs een rustpunt heen en een robuuste (tweede) picknick tafel. Langs het klompenpad staan nog negen bankjes.
  De routeverkorter in het dorp is iets langer geworden door het vervallen van de oude aanlooproute.

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 38. Vandaag dit klompenpad gelopen. En voor ons gelijk de eerste en laatste keer. Het was niet te doen met al die blubber weilanden. Je zakt volledig weg en soms blijft je schoen helemaal hangen. Na de eerste 3 km blubber getwijfeld om terug te keren maar toen werd het heel even beter. Wij vonden het ook erg veel van hetzelfde. Jammer maar helaas voor ons geen volgende keer.

 39. Beste wandelaars,

  LET OP! Wegens de vele regen zijn er vandaag (maandag 21 februari) stukken van het klompenpad ondergelopen. Afhankelijk van het weer zal het zeker enkele dagen duren voordat dit is weggezakt. Zoals in eerdere reacties is geschreven is het raadzaam om laarzen of hoge wandelschoenen aan te trekken.
  Tip om droge voeten te houden: Over je sokken pedaalemmerzakken doen.

  Vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroekse klompenpad

 40. Wij hebben erg genoten. Flink windje, lekker zonnetje. Gestart in Terschuur, linksom. Veel stukken door de weilanden. Elk voordeel heb zijn nadeel. Het was nog flink drassig maar onze schoenen blijken het goed te houden 😉. Rechte stukken maar zeker niet saai. Steeds een ander vergezicht, rommelige boerderijen…. Bankje bij Elzenbroekbos een aanrader!

 41. Gelopen op 28 Jan 2022.
  Leuke route maar helaas is er wel heel veel blubber in dit seizoen.

  Zeker wel laarzen of waterdichte wandelschoenen aan en voorbereid zijn op een relatief zware wandeling.
  Niet alle route aanwijzingen zijn goed zichtbaar, de app is dus wel noodzakelijk bij het vinden van de juiste weg.
  Honden zijn we wel tegengekomen maar die zitten allemaal achter een hoog hek. Ze vertonen geen agressief gedrag.

 42. Melding : Vandaag begonnen aan dit pad aan de oostkant vanuit Appel. Helaas is het zuidelijk stuk Zelderseweg -Leemweg BAGGER. De mais is geoogst en er staan diepe bandsporen in het pad. Én daarbij heeft het regenwater van gisteren er éen grote modderroute van gemaakt over 200? meter. Wij hebben rechtsomkeer gemaakt en een andere route uitgekozen. We hopen hier volgend jaar weereens terug te keren.

 43. Ieder zijn eigen mening, maar vandaag deze wandeling gelopen en een uniek klompenpad ervaren. Inderdaad een mooi kleinschalig cultuurlandschap en ook deze goed aangegeven. De negatieve reactie van 27 september doet geen recht aan dit mooie pad.

 44. Naar aanleiding van de reacties dachten wij dat dit een aardig pad was maar onze ervaring is anders. Het pad was mijn 44 ste klompenpad van dit jaar dus vergelijkingsmateriaal genoeg. Dit was de minste. De hele omgeving zag er vermoeid en “uitgemergeld” uit als landbouwgebied. Gebrek aan biodiversiteit. Er zijn soms aardige stukjes tussen van een paar honderd meter en een bloemenberm maar als je van saaie weilanden, zonder bloemetjes met lang saai gras houdt, lang op betonnen fietspaden wil lopen en je bent dol op mais, dán is dit jouw pad.
  Het onze was het niet.

 45. Vandaag heeft het vrijwilligersteam van de natuurbeheergroep Zwarte Broek van Natuurmonumenten een deel van het pad nabij het rabattenbos en het boshuisje (schuilplek voor oa uilen) gemaaid. Je kunt er nu weer naast elkaar lopen. Als je goed kijkt zie je ook enkele vogelkasten hangen. Het is en blijft een mooi kleinschalig cultuurlandschap.

 46. Wanneer je een erg kleine drone vliegt (dji mavic mini, 249 gram) is het weer in Nederland vaak niet optimaal. Vandaag (2 aug) was het weer eens een goede dag om te vliegen boven klompenpad Terbroeksepad rond Zwartebroek.
  https://youtu.be/ovu4GSQnmIg

 47. Beste Ina,
  dank voor de snelle reactie en de moeite die de vrijwilligers hebben genomen. Omdat het zo’n uniek voorval was vond ik het belangrijk het wel te melden. Goed te horen dat ze ongevaarlijk zijn. 🙂

 48. Beste Arie,

  Wat spijtig dat uw een nare situatie heeft meegemaakt op het Terbroeksepad.
  Enkele vrijwilligers zijn naar aanleiding van uw bericht gaan kijken. Op dat moment waren de koeien op stal om gemolken te worden. Er is navraag gedaan bij de eigenaar. De boer en boerin gaven aan dat het rustige koeien zijn, beslist niet agressief. Wel nieuwsgierig maar ongevaarlijk. Een ieder is natuurlijk vrij om de genoemde omweg te nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 49. Vandaag deze route gelopen. Voor het eerst bij een klompenpad een gevaarlijke situatie meegemaakt. Teruglezend in de commentaren zie ik nergens een soortgelijke ervaring, dus ik zal weg pech hebben gehad. Dit is mijn 40e klompenpad en ik ben vaker tussen schapen, geiten en koeien door een wei gelopen. Altijd zonder problemen. Maar vandaag de nodige problemen. Op ongeveer 5 km loop je langs een drukke weg waarna je na boerderij de Dalen, rechts de wei in gaat. In de wei lagen zo’n 30 koeien op grote afstand. Nadat ik zo’n 75 meter in de wei was stond de een na de ander op en kwamen in draf op mij af. een stuk of 5 begonnen in mijn rug te duwen. Het zal wel nieuwsgierigheid zijn, maar ik werd bijna onder de voet gelopen. Een zeer bedreigende situatie. Ik zou wandelaars echt adviseren niet door de wei te lopen als er koeien staan. Het alternatief is langer langs de drukke weg te lopen en rechtsaf de Diepenrustweg in te gaan. Aan het einde rechts af en daarna bij het 2e huis links de route weer op te pakken.

 50. Ergens had ik gelezen dat het Terbroeksepad rond Zwartebroek een beetje aangepast was, dat wekt natuurlijk mijn nieuwsgierigheid. Ik was er wat later bij dan normaal, maar tegen 10.00 parkeerde ik naast dorpshuis de Belleman. Eenmaal het dorpje Zwartebroek uit begint het klompenpad meteen mooi, niet langs een maisveld maar gewoon dwars er doorheen. Daarna heb ik eigenlijk alleen maar genoten van dit pad. Erg verrassende paadjes, bruggetjes, opstapjes, weilanden, akkers alles erop en eraan.
  Zoals altijd ook dit keer weer een filmpje (ja, dat was mijn berichtje in het gastenboek). Omdat er vrij weinig wind was had ik mijn drone ook op zak.

  filmpje: https://youtu.be/-SXO5U1OnVk

 51. Vanmorgen met prima wandelweer dit afwisselende pad gelopen. Het was weer een feestje. Erg verrassend. Op de kaart leek het veel asfalt te zijn. Maar daar kan je je dus goed in vergissen. Prima afwisseling tussen asfalt, weide, lanen en weggetjes door en langs hoog maisveld. Redelijk wat bankjes onder weg, zodat je op je gemak kon genieten van het landschap en de mooie luchten. Bij één van de bankjes ontwaarden we een houten doos met logboek(en) die was neergelegd door de vrijwilligers van het klompenpad. Leuk te lezen dat er zoveel mensen zijn die genieten van deze mooie wandelmogelijkheid. Bericht uit het logboek van vandaag, 02 aug: eerdaags weer een filmpje op YouTube? Ondanks dat het vakantieperiode was, zijn we zeer weinig wandelaars tegen gekomen. De parkeerplaats bij de Coop was nagenoeg leeg.
  Bedankt voor het uitzetten van deze mooie tocht en het onderhouden er van.

 52. Vandaag dit pad gelopen en ik heb genoten.
  Hele grote stukken van het pad zijn onverhard.
  Het pad gaat over weilanden, velden en akkers en is prachtig.
  De route verlenger er ook nog bijgeplakt, het is een rondje over een biologische boerderij.
  De argrariers verdienen veel meer waardering. Hoe zou dit gebied er uit zien als het geen argrarisch gebied was. Ik denk een stuk minder mooi.
  Landeigenaren bedankt voor het openstellen van jullie terreinen.
  Vrijwilligers bedankt voor het uitzetten van de route.
  Ik heb 12 km lang genoten.

  Frank

 53. Vanmorgen in alle vroegte de 12 km van het Terbroeksepad gelopen.
  Struinen door weilanden en velden, langs akkers en door het mais.
  Prachtige stukken met wat (niet al te hinderlijk) asfalt tussendoor om de route aan elkaar te breien.
  Relatief veel kilometers over particulier terrein. Mooi dat dat hier allemaal kan.
  Tip voor andere wandelaars in deze tijd van het jaar: doe een lange broek aan in verband met de vele dazen en muggen op de weilanden en velden. Ik had een korte broek aan en dat heb ik geweten..
  Alle betrokkenen bedankt.
  Heb genoten van deze wandeling.

 54. 20 juni 2021 dit fraaie pad gelopen. Lekker weinig asfalt, mooi coulissenlandschap en heel stil. Heel afwisselend ook, zelfs de langere rechte stukken verveelden geen moment en de paden door de weilanden lijken op papier misschien saai, maar zijn het niet in de praktijk vanwege het kleinschalige landschap. Een van de betere klompenpaden in deze regio. Een minpuntje dan: een gevoelige neus gruwt van een enkele boerderij.

 55. Vandaag hebben we het pad gelopen. We zijn begonnen in de Domeinveenweg in Zwartebroek. Een mooie route. Aardig wat weilanden gezien, maar dat was prima. Leuk om op het bankje een doos te vinden waarin je iets in een boekje kon schrijven. Hier en daar wat asfalt en verder ook wel eens bredere boerenweggetjes. Bijna weer terug, aan de rand van Zwartebroek een rustpunt. Hier nog iets gedronken. Op het laatst bij de Coop een ijsje willen eten. Helaas hadden we geen lepeltjes bij ons, maar geen nood. De baas zei dat we wel lepeltjes mochten lenen.
  Goeie service!!

 56. In december 2017 het Terbroeksepad gelopen en nu in de herhaling op 8 juni 2021. Wat een verschil, toen glibberen over de modder, nu door het hoge gras. Veel konijnen en hertjes gezien. De kieviten scheerde langs ons en zelfs een lepelaar gezien. Volop hooitijd dus de boer druk op het land. Niet heel veel bijzonderheden onderweg maar gewoon een leuk ommetje door het boerenland. Goed bewegwijzerd en nogmaals in het gastenboek geschreven ?

 57. Vandaag Terbroeksepad gelopen in combinatie met Appelpad.
  Genoten. Uitstekende bewegwijzering, heel mooi met al dat Fluitekruid

 58. Vandaag 1 mei dit pad gelopen inclusief de verlenging van 1 km. De afstand zou dus 12 km moeten wezen maar is echter 15,5 km. Het is geen straf want de omgeving is mooi maar het bord mag wel even aangepast worden.

 59. Vandaag het Terbroeksepad gelopen in combinatie met het Appelpad. Prachtige omgeving en een afwisselend landschap, goed begaanbare paden, met een enkele uitzondering: een ijverige boer heeft op de route tussen de Platanenstraat en de Damweg delen van het pad omgeploegd. Het blijft allemaal wel beloopbaar, maar het vergt soms wat evenwichtskunst.

 60. Vandaag een mooie combi gelopen van Terbroeksepad en het Appelpad. Alles bij elkaar 16 km. Erg leuk en een pracht van een dag ondanks de natte start. Hier en daar wel even de app nodig gehad om de route te bepalen. Geweldige routes. Dank voor het uitzetten en onderhoud.

 61. Op 2e Paasdag2021 dit mooie en afwisselende klompenpad vol doorkijkjes en mooie trajecten door de weilanden gelopen. Het is met de vele bankjes onderweg echt een aanrader. Zo ook het vriendelijke bankje met pen en papier, neergelegd voor de passenten om te beschrijven en te lezen wie het pad allemaal al gelopen hebben. We komen zeker nog een keer terug als het blad weer aan de bomen zit van de vele bosjes die we tussendoor tegenkwamen.
  Hulde aan de vrijwilligers, hartelijk dank hiervoor.

 62. Vandaag op 1 april 2021 liepen we deze route tegen de klok in. Parkeren bij de Coop ging prima en van daaruit startten wij onze wandeling. Een mooie, afwisselende wandeling. De vogels floten er op los en regelmatig hebben wij onze verrekijker gepakt om weer een speciaal vogeltje te spotten. Vrijwilligers….bedankt voor het uitzetten en bijhouden van deze route! Jan en Corrie

 63. Vandaag met goed wandel weer aan deze wandeling begonnen. Parkeren is geen probleem, en van af de parkeerplaats wordt je goed begeleid naar het start punt.
  De stickers zijn duidelijk zichtbaar en bij het gebruik van de app met positie bepaling, krijg je genoeg info over de wandeling bij een knooppunt.
  De wandeling is afwisselend en onderweg hebben we vrolijke mensen gesproken die je allemaal een fijne dag wensen. Zeer ontspannen om deze wandeling te doen.
  Er zijn heel veel bankjes onderweg waar men van het uitzicht en rust kan genieten.
  Neem lekkere schoenen mee en wat te drinken, en ga lekker genieten van deze wandeling en wees niet bang voor vieze schoenen, deze kunnen schoongemaakt worden, en na een wandeling is het hoofd ook weer schoon om in de drukte weer aan het werk te gaan.
  Van ons allemaal complimenten

 64. Het Terbroekse pad gelopen na regenachtige dagen. Inderdaad wel wat drassig huer en daar maar met recht een klompen pad. De zon kwam af en toe tevoorschijn wat een prachtig gezicht wazs over de weilanden. En doorkijkjes. In deze tijd van het jaar misten we de bloemetjes op een bloemenweide, maar we komen nog een keer in de zomer en hopen dan wat meer van de bNkjes te genieten. Daar was het nu te fris voor
  We hebben ervan genoten!
  Dank je wel voor het maken en onderhoudenvan dit pad!

 65. Gisteren veel plezier beleefd aan de wandeling.
  Mooie afwisselende route en ook de extra lus over het boerenbedrijf meegenomen. Altijd goed voor een plaatje zo dicht op de dieren. Ook de gele klompen omleiding door de nieuwbouw was ons helemaal duidelijk.

 66. Beste mevrouw Fokker,

  Wat jammer dat u het Terbroeksepad op een andere manier heeft beleefd.
  Het boerenbedrijf dat u een megastal noemt is een biologische bedrijf met zorg- en recreatiefunctie en een mooie skybox. Kijkt u eens op http://www.boerderijhetgoedeleven.nl.

  In de buurt van de woonwijk zijn inderdaad werkzaamheden bezig. Met gele klompjes is de alternatieve route aangegeven.

  Hopelijk nodigt dit bericht u uit om in een andere periode te genieten van dit klompenpad, zonder werkzaamheden.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 67. Er zullen vast enthousiaste vrijwilligers zijn maar erg tegenvallende wandeling. Vertrokken vanaf coop. Al na 5 km weer terug in Zwartebroek? Routeverlenger is een lusje over lelijk megastallen bedrijf. In zwartebroek vastgelopen in woonwijkje door werkzaamheden, alternatief niet te vinden. Vooral bebouwing gezien.

 68. Beste Nora en Gerrit,

  Bedankt voor het melden.
  Er is vanwege de werkzaamheden een tijdelijke omleiding gemaakt. Deze is in het veld aangegeven met gele klompjes.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 69. Op donderdag 11 februari dit afwisselende pad gelopen. De zon scheen volop op de prachtige sneeuw. Door dat het ook nog een paar graden vroor waren de drassige stukken nu goed beloopbaar. Op het padgedeelte: Platanenstraat – Bellemanstraat had een bulldozer een ravage aangericht, hierdoor zijn ook markering(en) verdwenen.. Al met al een prima wandelroute.

 70. Beste Jan Willem en Annemarie,

  Op de webpagina en in de app van het betreffende Klompenpad staan de verschillende afstanden aangegeven.
  Bij het Terbroeksepad is dit 4, 8 en 12 kilometer.
  Het pad beschikt naast de hoofdroute over een routeverkorter en een routeverlenger.
  U kunt dus van het volgende uitgaan:
  Totale afstand hoofdroute: 11 kilometer
  Totale afstand met routeverkorter: 4 of 8 kilometer
  Totale afstand met routeverlenger: 12 kilometer

  Ik hoop hiermee uw onduidelijkheden te hebben verhelderd.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 71. Eens met JanWillem, dat het lastig is te bepalen welke “verkortingen” en “verlengingen” bij welke route-afstand horen.

 72. Vandaag dit pad gelopen. Ik heb gedeelte Appel niet gedaan maar het rechthoek Terschuur – Zwartebroek. Kon mij niet bekoren. Kwam misschien ook door erg grauwe weer. Veel brede en lange rechte paden en ook vrij veel over verharde weg. De route is perfect aangegeven dus complimenten aan de makers.

  Wat ik lastig vind (bij meerdere Klompenpaden is dat lastig te zien) is om te bepalen welke route je loopt. Vaak zijn meerdere afstanden mogelijk. Ook bij dit pad. Ik wilde graag 8 kilometer lopen maar hoe weet ik nu welk gedeelte van de route de 8 kilometer is? Ik heb maar gegokt.

 73. Heerlijke wandeling, wel door veel blubber. Tja na zoveel regen is dat geen wonder. We hadden, ouderwets, gamaschen aan moeten doen want: modder tot aan de knieën. De weilanden waren zeer drassig maar te doen. Geen sneakers aan maar stevige waterdichte wandelschoenen is een must. Langs een stuk omgeploegd land stond het knoopkruid alweer te groeien. In de zomer doe ik deze wandeling nog eens om te zien hoe het er dan bij staat als het bloeit. Mooi boerenlandschap met smalle paadjes langs houtwallen en door en langs kleine stukjes bos.
  We hebben de app soms gebruikt om te weten of we de juiste richting hadden. Mooie route, goed aangegeven. Dank!

 74. Met prachtig weer vanmorgen om 10:30 gestart met dit mooie pad. Credo van klompenpaden is o.a. wandelen over boerenland en tijdens deze route doe je dat veel. Met zon is het schitterend. Zoals hieronder al gemeld wel drassig en dat maakte het zwaar. Wij liepen aansluitend het Appelpad en die combi maakt het een extra mooie wandeling. Door het drassige karakter van een aantal delen v.d. route relatief zwaar. Maar dat is mooi en voelt, eenmaal in je stoel, goed!
  Compliment ook voor Rustpunt Bellemanweg. Zelf je koffie zetten met een heerlijke stroopwafel. Betalen door geld achter te laten. Bedankt! Was een fijne verrassing.

 75. 22/1/2021: Mooie wandeling door boerenlandschap. Wel een paar stukken langs de weg (dus auto’s). Door de regen van de afgelopen dagen waren er ook een aantal hele drassige stukken bij waar we goed ons best moesten doen om niet vast komen te zitten of onderuit te gaan. (We waren er niet helemaal uit of we dat eng of juist erg grappig vonden). En het was er niet druk. Altijd fijn.

 76. Vandaag het Terbroeksepad gelopen en gestart vanaf de Domeinenveenweg in Zwartebroek. De sneeuw was helaas net al weer verdwenen. Het was daardoor best drassig hier en daar maar dat vinden wij ook de charme van een klompenpad en maakt het weer wat spannender. Een mooi pad met diverse kleine verrassende afslagen door de weilanden of bossages, een echt klompenpad wat ons betreft. Met goede ‘waterdichte’ wandelschoenen een heerlijke wandeling door de natuur en weilanden rondom Zwartebroek. Vrijwilligers bedankt!

 77. Een klompenpad zoals een klompenpad is bedoeld. Heerlijk gewandeld door akkers, privegronden en natuurgebieden. Ruim voldoende bankjes onderweg.
  Nagenoeg geen wandelaars tegengekomen, dus lekker rustig en je voelt je 1 met de natuur. Draag goede waterbestendige schoenen anders krijg je gegarandeerd natte voeten.

  Compliment voor de organisatie! 🙂

 78. Vanmorgen op oudejaarsdag gepast gestart met heerlijke oliebolletjes van de COOP… Verder geen “hond” gezien of gehoord, wel een paar wandelaars. Het is nu op het pad door de weilanden en over de kleine paadjes zeer drassig, dus glibberig en nat. Dat vergt wat concentratie om niet in de sloot te belanden. Het Terbroeksepad is een mooi agrarisch wandelpad met veel leuke boerderijtjes. In de zomer makkelijker te belopen verwacht ik. Met de app bij de hand overigens geen last gehad van extra kilometers. Naast het mooie rustpunt zijn ook een aantal bankjes op de route te vinden. Het was al met al een fijne wandeling!

 79. Vandaag het Terbroeksepad (tegen de klok in) gecombineerd gelopen met het Appelpad. Gestart vanaf thuis (landgoed Klein Bylaer) via een klein stukje Paradijspad. Er zaten hele leuke stukken in. Ook stukken asfalt, maar gelukkig genoeg om te zien. Hier en daar een stukje verkeerd gelopen, maar met de app gauw weer op de juiste route. Sommige paadjes waren zo smal dat je elkaar niet kon passeren en in de weilanden was het lekker glibberen langs de kanten. Al met al heerlijk gewandeld en genoten.

 80. Het beste Rustpunt van de verre omgeving.

  Wat een heerlijke wandeling is dit.
  Tegenover supermarkt Coop parkeer ik de auto en er is meer dan plek genoeg. Ik kies ervoor eerst het zuidelijke gedeelte van de route te lopen en dat blijkt een voortreffelijk keus want het noordelijke gedeelte is verreweg het mooiste.
  Hoge waterdichte schoenen zijn in dit jaargetijde serieus een ‘must’ en dat maakt de wandeling lekker avontuurlijk.
  Ik tref een gastenboekje aan op een bankje. Wat een leuke geste. Met plezier deel ik mijn ervaring. Het voelt gastvrij en welkom.
  Ik vervolg het pad over boerenerven maar ook over stukjes asfalt en bebouwde kom.
  Eenmaal in het noordelijke stuk van de tocht vind ik rust en geniet ik van de vele overstapjes door het land heen. Ik loop in een fijn najaarszonnetje dwars door het weiland en langs het bietenveld.
  Halverwege tref ik het beste Rustpunt van de verre omgeving bij de familie Kisteman. Met koffievoorziening en met ware toiletvoorziening. Ik zou willen dat meer Rustpunten op deze wijze zijn ingericht. Dank voor de gastvrijheid aan de familie Kisteman en dank aan de vrijwilligers van dit klompenpad.

  Voor foto’s zie: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/terbroeksepad/17123/

 81. Beste heer Wasser en heer van Ginkel,

  We zijn op de door u aangegeven locatie bezig met een routewijziging. Een GPX-route kan als snel verouderen. De kaart op de website en de app zijn up to date, evenals de route aanwijzingen in het veld. Volgt u deze.

  Met vriendelijke groet,

  Team Beheer Klompenpaden

 82. Deze mooie wandeling gelopen op 27 september 2020. Bijzonder leuk alle paadjes tussen en over landerijen. Wij hebben gelopen met een Garmin met de gedownloade GPX route en dat vond ik wel prettig. Bordjes riepen vragen op maar met de GPX hadden we daar verder geen last van. Als fietser kom ik regelmatig over de verharde wegen tussen Zwartebroek en Terschuur en om daar tussenin te wandelen was erg leuk en vooral gastvrij van de grondeigenaren. Helaas hadden alle honden dat welkom zijn nog niet door en begeleiden ons met dreigend geblaf, weliswaar vanachter hekken maar het voelt toch niet altijd lekker. Dankjewel voor de vrijwilligers die dit pad onderhouden en de grondeigenaren die dit mogelijk maken. O ja het had de nacht ervoor flink geregend en zelfs na de hele droge zomer waren er al wat natte stukken. Dus zeker na een langere natte periode rekening houden met drassige ondergrond.

 83. 21 sept. Vandaag gewandeld wat een mooie route ,fantastisch weer, prachtige route afwisselend, fijn de ruimte,s die er zijn van uit het boerenland, heerlijk rustige omgeving. Route goed via de aanduiding te volgen. Soms door een weiland met wat schapen, super leuk! Gewoon doen !?????

 84. Zondag 13 september 2020.

  Vanwege de zondag konden we bij de Coop, op het kaartje als Spar aangeduid, geen folder krijgen. Ook de koffiepunten onderweg bleken gesloten. De route in het begin was verder vooral groen en zonovergoten. Mooi dus tot ongeveer overstappunt 6, Terschuur. Daarna werd het wat saaier langs wegen. Een puzzel werd het bij de kruising van de Vrouwenweg met de Leemweg. Volgens het gedownloade kaartje ging het pad hier linksaf en vervolgens rechtsaf langs de Wielweg. Volgens de stickers echter rechtsaf en vervolgens een slingerpad door weiland. Ook werd er nog een routeverkorter vermeld die echter geen vervolg vond. Kortom veel heen en weer geloop, vragen bij boerderijen en extra kms maken. Het zou een goed idee zijn om een en ander nog eens goed te controleren en het kaartje bij te werken.

 85. Eerst werden we bij Dorpshuis Belleman in Zwartebroek al gezellig ontvangen voor een kop koffie. e Spar is Coop geworden en daar kregen we enthousiast een brochure aangereikt.
  En wat hebben wij van het wandelpad met vele rust bankjes en mooie uitzichten genoten. Mede door de bankjes was in onze situatie, vanwege motorische beperkingen, deze wandeling goed te doen. De uitdaging door het maisveld was geweldig. Dank voor het mogen gebruiken van deze particuliere grond.

 86. Gisteren dit pad gelopen, dat ook na een regenachtige week nog prima begaanbaar was. We vonden dit een leuk pad, wat ons betreft een echt Klompenpad. Heel veel langs en door de velden, over slootjes en meerdere boeren erven.
  Het stuk tussen Terschuur en Zwartebroek hebben wij niet als storend ervaren, er is voldoende moois te zien tijdens de 12km (incl. alle verlengingen).

 87. Vandaag de lange versie (14km) gelopen. Erg afwisselend. Wij zijn bij oma’s schuurtje rechtdoor gelopen Zwartbroek uit. (Weet niet of dit rechtsom/linksom is) en liepen hierdoor als laatst door de maisvelden. Veel bruggetjes en afwisseling. Het stukje nieuwbouwwijk vonden wij juist wel leuk. Even rondkijken bij de huizen. Onderweg gestopt bij t rustpunt in Terschuur, handig zo met zelfbediening. Kortom; goed verzorgde en leuke route met verrassend veel bankjes onderweg.

 88. Vandaag, 21 juli, het klompen pad gelopen door een gevarieerd kleinschalig landschap. Krijg wel de indruk dat het een weinig gelopen pad is gezien de het niet tot nauwlijks zichtbaar zijn van de paden door de weilanden.
  Een mooi gedeelte is het pad door het natuur weiland en door het ingezaaide “wild” bloemenzaad mengsel. Minder was het gedeelte tussen Terschuur en om Zwartebroek.
  hier een link naar de genomen foto’s vandaag. https://www.reismeemetjw.nl/gallery/index.php?/category/136

 89. Prachtige route, gevarieerd.
  Eén tip: ga niet in korte broek. Langs een deel van de route zijn veldbloemen ingezaaid en die bloeien welig. Hoe mooi! Maar ook de brandnetels en ander stekelspul groeit mee.

 90. Op woensdag 10-06-2020 dit afwisselende pad van 11 km. onder prima weersomstandigheden gelopen. Wat mij al snel opviel was dat het onderhoud in prima staat was. Op het eind kwam ik dan ook een vrijwilliger tegen die zijn handen juist uit de mouwen had gestoken. Ook een leuk logboek op een van de bankjes ontbrak niet.
  Enig verbeterpunt zijn misschien de verharde gedeelten die je regelmatig tegenkomt. Mijn klompen slijten dan nogal snel.

 91. Wij vonden dit, vooral in deze tijd van het jaar een heel mooi klompenpad. Wij hebben de volledige route van iets meer dan 11 km gelopen en zijn gestart vanaf de Coop supermarkt. Echt genoten, vooral van de wandelingen door de natuur en de weilanden! Daarnaast vonden wij de verharde paden, waar je ook zeker wel wat overheen komt, geen probleem omdat het in een prachtig gebied ligt. Ik heb geen omleiding gezien en ben aardig wat leuke bruggetjes over gekomen. Voor ons was dit een heerlijke wandeling en voor herhaling vatbaar.

 92. Dit pad gelopen met onze kinderen van 5 en 7 jaar. Wij liepen de verkorte route van 8 km. We hebben al meerdere klompenpaden gelopen en zijn over deze niet erg enthousiast. Veel verharde weg en niet erg veel afwisseling erin. Veel rechte en lange stukken. Zeker het hele lange rechte stuk lopend op het fietspad van Terschuur naar Zwarte broek. Naast een drukke hoofdweg loop je. Beetje saai…..
  Wei of doorsteekjes of bruggetjes of afwisseling van omgeving hebben wij gemist. Voelde niet als klompenpad.
  Het kein stukje door het maïsveld is wat wij als echt leuk en klompenpad ervaren. Rest viel ons tegen.

 93. Vandaag foto’s gemaakt van het Terbroeksepad. (Met de klok mee gelopen.)
  Echt genoten! Door het lopen van één van de vele klompenpaden loop je letterlijk midden in de natuur wat het wandelen extra bijzonder maakt.
  Behalve boerderijdieren, waren er ook o.a. kievieten, scholeksters, zwaluwen en kwikstaarten te zien. Een haas lag verstopt in het gras maar koos alsnog het hazenpad. Een specht liet zich niet zien maar wel van zich horen.
  De omleiding is opgeheven. Je loopt nu langs een bosje door weilanden momenteel vol met o.a. boterbloemen, zuring en pinksterbloemen en je maakt gebruik van bruggetjes.

  Fotofilmpje:
  https://www.youtube.com/watch?v=utDsws0RXMA

 94. Vandaag dit pad gelopen. Zonnetje scheen maar frisse wind af en toe. Het is inderdaad een echt klompenpad, we vonden het wel meevallen met de stukken verharde weg. Best afwisselend , jammer dat er een stukje was afgesloten, misschien ooit nog eens lopen deze route maar er zijn nog veel andere om te ontdekken!!!

 95. Vandaag pad gelopen, zaten hele leuke stukken bij maar ook saaie stuken waar je langs de weg loopt en sommige weilanden. Wellicht mooier als alles begroeid is en er mais staat. Idd overal net gegierd, maar dat mag de pret niet drukken.
  Pad goed onderhouden en duidelijk bewegwijzerd.

 96. Gisteren, 31 maart 2020 het Terbroeksepad gelopen met zonnig weer, wel frisse wind. Het pad is goed gemarkeerd. Het is nu wel de tijd dat de boeren de akkers bemesten en ploegen, dus de schoenen zien er niet uit als we klaar zijn.
  Wij hebben geen wild gezien, maar zullen dit pad zeker nog wel een keer lopen.

 97. Vandaag dit pad gelopen. Leuk pad. Echt een klompenpad. Veel door de weilanden gelopen die goed drassig waren. Onze schoenen en broeken zagen er niet meer uit. De wasmachine is daar weer goed voor. Behalve voor de schoenen natuurlijk. Zagen sporen van reeën en in het bos zagen wij een ree weg springen. Prachtig gezicht. En in het weiland nog een haas . Genoeg genoten vandaag.

 98. we hebben 4 augustus genoten van dit mooie klompenpad, het doet zijn naam eer aan! Fantastisch mooi waren de wilde bloemenranden waar we doorheen liepen.

 99. Op 11 augustus dit pad geelopen. We hebben het gedeelte aan de oostkant overgeslagen. We zagen dat het pad langs een maisveld vol met brandnetels stond. In Google streetview zag ik dat er een paar jaar geleden een weiland was, waar je langs kon lopen en geen maisveld. Verder wel een mooi pad met een leuk stuk dwars door een maisveld.

 100. Erg mooi. Een van de meest “klompige” paden die we gelopen hebben. Allemaal tussendoortjes over weilanden, heel weinig onverhard.
  Voor de afstand de helft van het appelpad erbij gedaan (via de routeverkorter van het appelpad). Het totaal Komt dan op 14-15 km uit.
  De “beruchte” honden zijn alweer een paar jaartjes ouder en geheel gewend aan mensen langs hun erf. Lieve beesten.
  En inderdaad heel veel paden met hoog gras. Uiteraard was er net een flink bui overheen gekomen. Heel blij met waterdichte en hoge schoenen.
  Wel heel veel eikenprocessierups, maar door de buien waarschijnlijk alle haartjes uit de lucht. Dus geen centje pijn.

 101. We hebben gisteren dit mooie pad gelopen. Veel tussen de weilanden door.
  1 negatief punt was dat we een stuk door best hoog gras moesten, waardoor we echt tot over onze knieën klets nat waren! (Doorweekt)Dit was niet fijn, ook omdat we nog 1,5 uur moesten lopen.
  Het zou fijn zijn als sommige paden toch iets bijgehouden konden worden.
  Verder een erg mooie wandeling, en die herdershonden waarover in eerdere berichten wat over gezegd werd zijn gewoon hele lieve honden.

 102. Aangenaam pad om in een besneeuwd landschap te wandelen….kwam ook een stukje over het Marskramerpad.

 103. Vandaag voor de zoveelste keer dit pad gelopen. Het lijkt wel of dit pad steeds mooier wordt. Het is een ECHT klompenpad, dat is al een groot voordeel.
  Over de honden is al veel geschreven, zie o.a. januari 2016 in dit gastenboek. Vandaag heb ik weer geen hond gezien. Ik weet dat er soms 2 herders lopen,(bij nummer 5) maar die zijn echt niet agressief. Omdat ze loslopen gaat er wel een zekere dreiging van uit, maar je moet gewoon doorlopen en niet bang zijn.
  Tegen andere wandelaars zou ik zeggen: laat je niet afschrikken en ga dit pad lopen, een prachtig boerenklompenpad.
  Heel goed te combineren met het Appelpad (of deels). Combineren met Laaksepad (niet mooi) of Paradijspad raad ik niet aan. Het Kruishaarderpad en het Giezeveenpad zijn m.i. op zich al lang genoeg, de overstaproute bedraagt hier resp. 3 en 5 km.

 104. Goedenavond,

  vandaag geprobeerd het Terbroeksepad te lopen maar dat is helaas niet mogelijk gebleken.

  Ik woon zelf in Nijkerkerveen en ik ben gewandeld naar Zwartebroek en daar gestart.

  Vanuit Zwartebroek loop je via/langs de dominee W.L. Mulderstraat naar Terschuur.
  Via een paadje loop je Zwartebroek uit en al heel snel werd ik opgewacht door twee
  agressieve honden die geenszins van plan waren mij te laten passeren.
  Een goede 100 meter voorbij een vrij nieuw kunstof/kunstgras voetbalveldje.

  Even gewacht maar helaas maar weer teruggekeerd naar Nijkerkerveen, er zat niks anders op.

  Uiteindelijk maar een heel klein stukje, niet noemenswaardig, kunnen lopen van dit klompenpad.
  Zeer spijtig.

 105. Prachtige wandeling vandaag met mooi herfstweer en herfstkleuren. Goed uit gezet zodat er volop was te genieten vandaag. We hadden een maand geleden al gefietst in deze omgeving en kwamen al langs stukjes van dit pad en deze op onze favorieten wandeling gezet. Vandaag ook de grootste ronde gedaan van 12 km. Wordt volgende week weer vervolgt met een ander klompen pad. Nu even onze foto’s bekijken.

 106. Ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik dit pad voor de eerste keer gewandceld. Afgelopen zaterdag weer op pad geweest. Elk jaargetijde is een goede aanleiding om tte gaan wandelen. Dwars over een ‘kaal’ akkerveld is toch anders dan wandelen over eeen smal paadje door een maisveld. Mooie afwisseling. Dank aan de gastvrijheid van de boeren. Van de wandeling heb ik een verslag geschreven op mijn weblog. zie https://willemswonderlijkewandelingen.com/2018/09/01/klompenpad-terbroeksepad/

 107. Op 16-6-2018 dit pad gelopen in een droge periode. Leuke en gevarieerde wandeling. Stukjes verharde weg in route waren doorgaans heel rustig en geen probleem. Daardoor kom je ook langs een boerderij waar de kippen geweldig veel buitenruimte hebben en heerlijk hun gang kunnen gaan. Stukken over de weilanden en akkers waren top!

 108. Een wandeling met heerlijk zomers weer in de lente, met de bijbehorende bloesem. Het was een echt klompenpad, dus door de weilanden ploeteren!! De modder en zompige weilanden viel al weer mee, het meest is al weer goed opgedroogd. Ach en de hoeveelheid asfalt viel ook wel mee. Slechts een blaffende hond (die niet beet) en een heel goed verzorgd rustpunt bij de Bellemanweg, een lekker kopje koffie in het zonnetje!
  Let wel op; De Spar is nu de Coop (aan het begin) en het bord is horizontaal gekanteld (moet weer recht en vastgezet), dus zie het niet over het hoofd! En de 11km is uiteraard zonder die aanlooproute.

 109. In maart 2016 dit pad gelopen en nu nog eens. 41% is asfalt/straatklinkers. Dat is nogal veel, maar verder is het een heel mooi maar zwaar lopend pad.
  Vergeet de korte verlenging niet, dan loop je over het erf van een boer, langs open stallen met koeien en varkens.
  Verder weilanden, moerasachtige stukjes en bouwland. Was nu aardig droog, goed te doen. Nogal wat honden, maar die blaffen alleen. Gemakkelijk te verlengen met de mooiste stukken van het Appelpad.
  Ga dit pad toch eens vaker lopen (bij mij in de buurt).

 110. Vandaag hebben we het Terbroeksepad gelopen en ondanks dat het op sommige stukken flink zompig was vonden we het een heerlijk pad, vol afwisseling. En dat er fijne wandelaars zijn bleek wel weer: een achtergelaten muts op eenbankje vonden we bij terugkomst over een van de autospiegels! Aan te bevelen, ook in minder natte periodes…..

 111. Op 22 december het Terbroeksepad gelopen. Het water stond hoog en de weilanden waren heel erg modderig. Glibberend en glijdend naar de overkant. Ook de onverharde bospaden waren hink, stap, sprong over water plassen. De verharde stukken waren op dit pad dus geen straf. Wel een echt klompenpad met een mysterieus klompenkistje. Na enig twijfel geopend en bleek er een boekje in de zitten waar we recensie in konden achter laten. Dit hebben we ook gedaan. Bewegwijzering vonden wij goed te doen, af en toe wat onduidelijk maar met de app ernaast wel te vinden. De vieze en natte voeten leverde ook weer een boel hilariteit, dus weer een mooi klompenpad voltooid.

 112. wij hebben een tijdje geleden op zondag middag het klompen pad gelopen
  de asfalt wegen vonden wij niet zo erg om te lopen het is maar hoe je de omgeving bekijkt best leuk hoor
  de boeren zijn niet zo blij om een stuk land af te staan wandelaars met honden dat is een probleem
  en dat kennen wij dus ook met ons klompen pad best jammer Glindhorster pad
  wil nog een op merkring maken van af asfalt weg het grasland in bordje met een pijl naar R_L dit gaf verwarring het hele land door gelopen even op nieuw bekijken
  verder vonden we het een leuk pad
  Hartelijke Groeten
  Toon en Anneke

 113. Vandaag het Terbroeksepad gelopen, veel wind en wolken en weinig zon, maar het bleef gelukkig droog.
  Prachtig gevarieerde wandeling. Wij vonden de hoeveelheid asfalt erg meevallen, het is maar waar je naar kijkt…. en wij konden de route in 1 keer perfect lopen, gewoon het uitgesleten pad van de voorgangers volgen (langs de rand van het weiland blijven) en de brochure van het klompenpad is bij de Spar te koop, dus die geeft voldoende houvast. Geknuffeld met de vaarzen, skybox bezocht en het reetje uit de brochure hebben we ook echt gezien 🙂
  Gewoonweg heerlijk genoten en lekker uit gewapperd….

 114. Zaterdag 1 april gewandeld met ongeveer 15 personen, tussen de 50 en 75 jaar, van “Wandel fit” uit Nijkerk. Mooie wandeling en goed begaanbaar. Zeker aan te raden. Echter het laatste deel, vanaf de Wielweg naar het eindpunt raakten wij het spoor bijster. Wij hebben geen aanwijzingen meer gezien en kwamen, via een weiland, bij een sloot terecht. Na over de sloot gesprongen te zijn kwamen wij op de Eendrachtstraat bij het eindpunt terecht.

 115. Een mooi klompenpad. Over bruggetjes, door weilanden, langs akkerland, langs sloten, over een boerenerf (en in een skybox!) en heel veel nattigheid onder de voetzolen. Een kort stukje langs een doorgaande weg, maar dat mag niet hinderen. Op één plaats, tegen het einde van de route, klopte de routekaart niet meer, maar de app bracht helderheid. Voor een verslag van mijn wandeling op de eerste dag van de lente zie:

  https://willemswonderlijkewandelingen.wordpress.com/2017/03/01/terbroeksepad/

 116. Veel door de weilanden, lekker drassig heerlijk rustig (zondag)
  landelijke paden
  “RusTpunt” waar je zelf koffie of thee kunt maken/drinken + WC.
  tegen redelijke vergoeding

 117. We zijn echte klompenpaden lopers, we hebben al heel mooie paden gehad, dus dan zijn we misschien een beetje te kritisch.
  Dit klompenpad gaat door een mooie omgeving, maar een beetje jammer is het dat het pad een paar keer langs/ en of op drukke wegen gaat (o.a. de eendrachtsweg).

  Voor ons geen top10 vermelding, een 6½

 118. 25 Augustus Terbroeksepad en Appelpad samen gevoegd tot 1 pad van 19 km. en dat is goed te doen.
  Door het klompenpad kom je op plaatsen waar ik nog nooit van gehoord heb en ook nooit zou komen erg leuk.
  Het pad, er leuk afwisselend met verharde wegen en dan weer door het weiland, goed duidelijk aangegeven.

 119. Gisteren alweer mijn 8e klompenpad gelopen. Een mooie en afwisselende route. Lekker veel door de weilanden lopen.
  Op sommige punten wat drassig maar dat mocht de pret niet drukken. Goede bewegwijzering en een paar mooie rustpunten. Lijkt qua natuur wel wat op het Appelpad die in de buurt ligt en waarop je kunt overstappen. Hulde weer aan alle mensen die dit hebben mogelijk gemaakt!

 120. Vandaag dit klompenpad gelopen. Prachtig! Wij vonden dat we weinig over asfalt liepen. Het was een heerlijk rustig en zeer goed verzorgd pad. Leuke bankjes op prachtige plekken. Wij hebben genoten. Van ons krijgt dit pad een negen!!??

 121. Gevarieerde route, hoeveelheid verharde wegen viel ons mee. Groot deel is door boerenland. Geen last gehad van de eerder genoemde honden. Pas wel op voor teken! We hadden er een paar op onze benen zitten. Bijna aan het eind van de route kom je een bankje tegen met een boekje om wat te schrijven over de route, leuk gedaan! Hebben we nog niet eerder gezien.

 122. Beste Anne-Marie,

  Bedankt voor uw reactie!
  Dit stukje route over de Veenburgerweg is een routeverlenger. Ongeveer 5 meter voor de overstap is het de bedoeling dat u het weggetje inloopt naar de biologische boerderij. De route loopt over het erf van de fam. Top door het weiland terug via de door u genoemde trap/overstap komt u weer op de Veenburgerweg.
  Bij de boerderij kunt even zitten en van het toilet gebruik maken.
  De bewegwijzering is in één richting, via het weggetje naar de boerderij.
  Op het overstap is wel een grijs schildje aanwezig maar deze geeft de overstaproute aan naar het Laaksepad. (Rechtdoor over de Veenburgerweg.)

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 123. Op hoogte van de Veenburgerweg 12 a is er een trap naar het weiland en halverwege is door ons nog een bewegwijzering aangetroffen en vervolgens zijn we zonder een verdere aanwijzing te vinden door het hele weiland gelopen. Uiteindelijk zijn we maar weer via dezelfde trap teruggelopen over de Veenburgerweg. Kunt u aangeven wat de bedoeling bij dit punt is. Hebben wij iets over het hoofd gezien.

 124. op 2 april gelopen. was niet zo’n mooi weer als voorspelt maar droog. mooie route met veel afwisseling in landschap.
  route zeer goed aangegeven en bij nat weer inderdaad goede waterdichte schoenen aan want het loopt nogal door weiland en moerasland. geen hond gezien bij Overbekerweg 5 en de 2 herdershonden 100 meter eerder gewoon negeren. blaffen alleen maar.Diverse zitbanken langs de route met mooie uitzichten.

 125. Vandaag mijn 12e klompenpad gelopen (november ’15 begonnen).
  Het zijn eigenlijk 2 klompenpaden, eerst een rondje van 4 km bij Zwartebroek (mooi) en dan langs een drukke weg naar Terschuur lopen om daar weer een klompenpad te lopen. Viel mij wat tegen, te veel asfalt. Gelukkig niet meer erg drassig. De herdershonden blaffen alleen maar.
  Ik zal het zeker nog wel eens lopen omdat het bij mij in de buurt is. Ik doe het ook voor de conditie en rondjes lopen om Amersfoort wordt ook saai.
  Maar dit is zeker niet mijn mooiste pad.

 126. 13 maart en een prachtige zonnige dag .Wij hebben genoten van de mooie route, klopte als een bus, onderweg de route verloren , maar het stond zo goed gemarkeerd. op een leeftijd van 73 dit nog te mogen doen, geweldig toch!

 127. Wij hebben pas deze route gelopen. Wat mooi om je woonomgeving op deze manier te beleven. Je komt op plekken die je nooit eerder gezien hebt. De route was goed aangegeven.
  Het was de eerste klompenpadroute die wij hebben gelopen. Er zullen er meer volgen!

 128. Iedereen kent die baasjes die zeggen “mijn hond doet niets…”.
  De hond bij de boerderij Overbekerweg 5 ken ik toevallig goed.
  Een jonge en mooie erg speelse collie, waar echt geen greintje agressiviteit in zit.
  Misschien heeft er een heel andere hond in de buurt van de boerderij gelopen ? De hond tegenover de herders, een 100 m eerder, lijkt best waaks, en kan misschien agressief overkomen ? Die collie kan het in elk geval niet geweest zijn !

  Daarover mag m.i. geen enkele twijfel blijven bestaan….

 129. Beste D.A.C. van Doorn,

  Bedankt voor uw reactie!
  Na aanleiding van uw bericht over een zeer agressieve hond op de Overbekerweg 5, heb ik contact opgenomen met de bewoners. Zij konden niet voorstellen dat het hun hond was. Hij doet nooit wat en is zeker niet agressief.

  Met vriendelijke groet,

  Ina Kamphorst
  Coördinator Terbroeksepad

 130. Oppassen bij de boerderij, Overbekerweg 5 bij Terschuur. Zeer agressieve hond. Scheelde zeer weinig of hij had me gebeten. Ik kan het wel niet melden, maar leek me toch verstandig om het wel te doen. Verder hele mooie route!

 131. Dank aan ieder die deze route mede mogelijk gemaakt hebben, heb genoten van de afwisseling en de rust die ik op veel gedeeltes op dit pad ondervonden heb en op plekken gelopen heb die anders niet toegankelijk zijn. Hoop dat veel mensen mede door m’n fotoreportage niet zullen aarzelen om ook dit pad te gaan lopen. Ik neem u haast van markering naar markering mee op deze route. Wens u alvast een fijne wandeling.

 132. Gister dit hele mooi klompenpad gelopen.
  Hele mooie gevarieerd route. 80% zeker wel onverhard. Soms wat drassig, over bruggetjes en door bos, over paden waar het mais meters hoog stond. Fijne bankjes om even te zitten en van het weidse uitzicht te genieten. Zelfs nog een ree gespot!
  Lekker koffiegedronken bij het rustpunt, vlak na de loslopende blaffende honden die niets doen overigens.
  Erg genoten, een aanrader!

 133. Vandaag hebben wij het Terbroeksepad gewandeld. De wandeling was van het aanlooppunt (Spar) 12,7 km. Hierbij dient aangeven te worden, dat wij een bordje (bij de theetuinen nog 200 m) gemist hebben en daardoor 700 m extra gelopen hebben denk ik.
  Het is een geweldige wandeling dwars door de prachtige natuur. Geen sterveling gezien, kwam natuurlijk dat het zondag was en de lokalen binnen zijn. Heel erg afwisselend en mooie huizen gezien. Enig nadeel was vandaag een beetje op het eind met loslopende honden (herders), maar ja blaffende honden bijten niet zeggen ze. Wel jammer dat ze losliepen. Dit is echt een wandeling hoe een klompenpad dient te zijn oftewel heel erg variërend door een prachtige omgeving met een heerlijke rust. Zeker een aanrader. Echt top.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.