Thornspiccerpad

Ontdek het mooie afwisselende buitengebied van Elburg. Wandelen langs beken, over eeuwenoude kerkenpaden, door weilanden, heidevelden, zandverstuivingen en over fraaie landgoederen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Thornspiccerpad (20 km)

Startpunt: Parkeerplaats het Schootsveld in Elburg

Opstappunt: Café Petit Restaurant Halfweg, Zuiderzeestraatweg west 62 in Doornspijk

Openbaar vervoer: Bushalte Centrum in Elburg. Bushalte Zuiderzeestraatweg Oost in Doornspijk. Station ‘t Harde

Markering: paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Thornspiccerpad combineren met het Vrijheijtpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

 • Restaurant Lucca, Havenkade 18, Elburg
 • La Place, Eperweg 94 , t Harde
 • Brasserie Dennenrhode , Verlengde Haerderweg 5, Doornspijk

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Hoi, ik heb weer genoten van deze wandeling al heb ik hem in twee delen gewandeld ,heel veel variatie vooral dat mengsel van bloemen in het weiland richting Doornspijk vanaf Elburg en dan als klap op de vuurpijl ,ook nog het ijsvogeltje op de kiek gezet dan is zo`n pad de kers op de taart . Wederom dank aan alle overheden en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je zo over hun land mag wandelen top hoor bedankt.

 2. Dit pad bleef verrassen van begin tot eind.Vertrokken vanaf station ‘t Harde en via een stukje Groene Wissel het
  klompenpad opgepakt bij Haereland en daar verder door gevarieerd bosgebied en over stuifzand richting Doornspijk
  gewandeld met telkens weer die verrassende en smalle paadjes.Had wel route ingekort via Hoge Enk maar volgende
  keer loop ik dit pad andersom en neem ook Elburg mee.Heb zeer erg genoten van deze wandeling met zijn vele
  afwisseling aan panorama’s en nogmaals die verrassend smalle paadjes zowel door bos,langs beekjes weiland en
  maisvelden.Deze staat hoog genoteerd in mijn lijstje van wandelingen.

 3. Heel lang hadden we een nummer 1 van de klompenpaden. Dat is vandaag dit pad geworden ! Wij kennen geen ander pad dat zo veelzijdig is en zo veel verschillende beelden heeft. Oude binnenstad Elburg, dijken, uiterwaarden, bospaden, bossen, heide, zandverstuiving, water. Werkelijk een parel en aanrader. Wat de markering betreft dat melden we op het contactformulier.

 4. Een prachtige route gelopen vanaf de P-plaats voorin Elburg. Vanaf de P-plaats eerst richting de Zuiderzeestraatweg. Wij hebben lekkere koffie gedronken op een rustpunt na ongeveer 7 km. Lekker in het zonnetje zitten de dierenweide in kijkend. Na de dierenweide gaan we verder en bij het vakantiepark krijgen we een klein buitje regen, maar hebben geen jas of regenkleding nodig. Bij de minidierentuin lopen we iets verder langs het hek langs de dieren omdat daar een bankje is en het tijd is om brood te eten. Bij Halfweg in Doornspijk nemen we een koffie met appelgebak en kunnen we hierna de route voltooien naar Elburg
  De route is goed aangegeven met de bordjes, maar soms verschilden de bordjes wel met de route op de app, of de bordjes stonden wat onlogisch. Zoals na de zandverstuiving (aan de rechterhand), hier staat een paal met blauwe kop met een bordje rechtdoor, terwijl de app ons het zand overstuurt naar de minidierentuin. Dit app-route bleek dus juist.
  Maar we hebben genoten vandaag, en met ons vele anderen denk ik want we zijn een paar keer wandelaars tegen gekomen en sommige tweee keer.

  Wicher en Janny

 5. Een zeer mooie afwisselende route
  Afgelopen vrijdag het klompenpad gelopen. Gestart bij het opstappunt Restaurant Halfweg in Doornspijk en de keuze gemaakt om door Doornspijk naar de Kerkdijk te wandelen. Op de Kerkdijk genoten van de stilte en een prachtig landelijk uitzicht. Aangekomen bij de haven van Elburg door het gezellige centrum de route vervolgd. Eenmaal het centrum achter je latent vind ik het jammer dat je circa anderhalve km langs een drukke weg loopt. (Alternatief mogelijk dit deel door de woonwijk laten lopen) Voorbij het gemeentehuis rechtsaf kom je weer op een rustiger deel van de route. De app geeft een routeverkorter aan. De markeringsbordjes zijn echter routeverlengers waarbij het eerste bordje twee richtingspijltjes aangeeft wat het geheel een beetje verwarrend maakt. Het vervolg is verder volop genieten van een rustige afwisselende wandeling. De Doornspijkse Heide en zandverstuiving is werkelijk prachtig in deze tijd van het jaar. Nadat je de begraafplaats gepasseerd bent ga je rechtsaf het fietspad op. Halverwege bevindt zich een gezellig rustpunt waar je naast koffie ook ijs, limonade en meerdere versnaperingen kunt kopen. Al met al een zeer geslaagde route waarbij het verstandig is wel de app te gebruiken.

 6. Wat een mooi afwisselend nieuw Klompenpad!

  Op een door de weekse dag dit klompenpad gelopen, toch kwamen we veel medewandelaars tegen.
  Evenals de ervaring van vorige schrijvers is het gebruik van de app niet overbodig. Bij het “Woestijn“Dierentuintje, aan onze linkerhand stond aan het eind, op de hoek een sticker zowel naar links en naar rechts, toen de “gulden”middenweg maar gekozen, de blauwe paaltjes gevolgd, dit bleek juist, verderop zaten op deze blauwe paaltjes wel stickers, misschien een idee om op de drie eerste blauwe paaltjes ook een sticker te plakken.
  Verder niets dan lof over dit prachtige klompenpad, vooral de bloeiende heide was een lust voor het oog. Ook de variatie was groot van weilanden, bosjes, heidevelden, stuifzand en water.
  We hebben genoten, vrijwilligers bedankt voor jullie inzet.

 7. Beste mensen,

  Giesteren in de hitte heb ik dit nieuwe pad gelopen. Na een moeizame start (langs drukke wegen) kwam ik in de rust en de ruimte terecht met veel verschillende landschappen. Ik loop meestal op de route van de app. Deze bracht mij in de buurt van het Huis op de Bergen in verwarring. Daar geeft de route op de app iets anders aan dan de markering in het veld. Ook op landgoed Klarenbeek gaan app en markering niet gelijk op. Ik miste ook markeringen in het kleine bosgebied bij Schootbruggeweg. Deze puntjes hebben mijn wandelplezier niet in de weg gezeten.
  Dank voor een mooie route.
  Voor een verslag van mijn wandeling kunt u kijken op : https://willemswonderlijkewandelingen.com/2020/08/07/klompenpad-thornspiccerpad/

 8. 6-8-20 dit pad gelopen. Werkelijk prachtig en afwisselen, goede rustmogelijkheden. Landgoederen, weiland, bos, heide, zandverstuiving, dijk en een leuk oud stadje. Lekker uitdagende afstand ook! Vooral bij Berkenweg, mist markering. Kort daarvoor zelfs zebra, yak en kamelen gespot. Kortom zeker een aanwinst, deze gaan we vaker lopen. De markering kan hier en daar wel verbeterd. Klompenpadregel bij twijfel rechtdoor, maar het is prettig als dat bevestigd wordt met een sticker.

 9. Jaap en Evert,
  We hebben vandaag bij prachtig weer, het mooie Thornspiccerpad klompenpad gelopen.
  Het is een aanwinst voor de wandelendaars, een mooi, pittig en goed variërend uitgezet klompenpad.
  Maar zo als de vorige lopers al vertelde, het is jammer maar enkele bordjes zijn er al af.
  Je kunt zien waar de schroeven hebben gezeten.
  De bewijzering heeft volgens ons nog wat aandacht nodig, op enkele plekken hebben we de app nodig gehad.
  Bedankt vrijwilligers.

 10. Gisteren liep ik dit klompenpad. Ik heb genoten van dit (langere) pad. Vooral toen ik eenmaal Elburg uit was. De lange stukken over de hei en zandverstuivingsgebied waren prachtig en het was heel stil op deze maandag. Ook de ‘echte’ klompenpaden langs de weilanden/het mais vond ik heel fijn. En dan de afwisseling met het bosgebied. Het rustpunt halverwege lag voor mij op juiste moment in de route. Ik liep met de klok mee en ik vond het stuk langs Omloop/Oostendorp minder fijn en passend. Daar heb ik ook vaak lopen zoeken naar richtingaanwijzers (vooral bij oversteek). Soms zag ik alleen de richtingaanwijzers van het naastgelegen Vrijheijtspad. Gelukkig had ik de app, anders was ik vaak de route af gegaan (vermoed ik). Ik herken wat Dick meld dat de verkorte route niet als zodanig staat aangegeven, maar het gewone pad juist als verlenging. Dat was wat verwarrend. En ik zag ook heel wat palen zonder richtingbordjes staan. De app is dus echt een uitkomst. Bedankt voor het uitzetten van dit prachtige pad.

 11. Vandaag deze prachtige, en vooral rustige route gelopen. Genoeg afwisseling in natuur en mooie paden met weinig asfalt. Na afloop gezellig wat gedronken en gegeten bij de brouwerij in Elburg!
  deze wandeling kun je in 3 afstanden lopen.

 12. Beste Steven,
  Bedankt voor de mooie beelden in je prachtige video.
  Volgens mij heb je best wat extra kilometers gemaakt om de opnames op afstand te maken, zit goed in elkaar.
  Ik heb zaterdag de problemen bij de zandverstuiving bekeken en we gaan er voor zorgen dat de bordjes weer geplaatst en daar waar nodig verduidelijkt worden.
  Wat je als alternatieve route liep, was aanvankelijk de oorspronkelijke route maar de medewerking werd door de landeigenaar opgezegd, dus konden we dat traject niet officieel vermelden/opnemen in de route.

  Hartelijke groet
  Jan Willem Wieman
  (vrijwilliger Vrijheijtpad en Thornspiccerpad)

 13. Ik heb er alle begrip voor dat er niet onbeperkt bordjes geplaatst kunnen worden, ik kwam alleen ook lege paaltjes tegen en ook paaltjes met schroeven maar zonder bordje…..
  Het was trouwens een fantastische route hoor! Video is aan het uploaden, maar onder de rook van Schiphol is KPN niet in staat in het buitengebied erg snel internet te leveren…. vanavond staat-ie er.

 14. Beste Steven,

  Bedankt voor uw reactie, we zijn ons ervan bewust dat bij de zandverstuiving weinig bordjes staan.
  Het is bij het aanleggen van klompenpaden over particulier terrein niet altijd mogelijk om overal voldoende bebording aan te brengen. Wij adviseren u om naast de bewegwijzering in het veld gebruik te maken van de routekaart uit de folder, de mobiele app, of een uitgeprinte kaart op deze website. Fijn dat het u met de app is gelukt om de route voort te zetten.

  M.v.g.
  Lotte Ballering,
  Medewerker klompenpaden

 15. Ik ben het pad nu aan het lopen en constateer dat er bordjes zijn weggehaald. Zeker rond de zandverstuiving is het zonder de app lastig de weg te vinden. Video volgt….

 16. Dit pad heb ik vorige week al gelopen op de bordjes.
  Geweldig mooi klompenpad, gelopen met de klok mee. Veel variatie: bos, “woestijn” met woestijndieren, langs veel boerderijen, langs en over een camping, vergezichten tussen Doornspijk en Elburg. Door centrum Elburg lopen vind ik hier geen probleem, altijd druk en gezellig bij mooi weer. Afstand 21 km, dat is knap veel. De oostelijke helft heeft veel paadjes en weggetjes en halverwege de route kun je ook nog “bijtanken” bij een hele mooie Rust Wat.
  Het viel mij op dat de verkorte route als hoofdroute wordt aangemerkt (op de weg met de bordjes) en op de site bij “alle klompenpaden” is de verlengde route als hoofdroute ingetekend.
  Hard ongeveer 32%, d.w.z. de hele route. De hele verkorte route o.a. door Hoge Enk (ook mooi) heeft een percentage hard van 50%. Een bijzonder mooi klompenpad, wordt één van mijn favorieten, maar je moet wel getraind zijn voor dit zware en lange pad.
  Bedankt iedereen.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.