Turfvelderpad

Wandelen door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden in het prachtige buitengebied van Ederveen. Ontdek het mooie buitengebied van Ederveen. Wandelen door weilanden, langs beken en over boerenerven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Turfvelderpad (13 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 5 of 8 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen

Openbaar vervoer: Opstappunt bij station Veenendaal de Klomp (aanlooproute 1,5 km) of buurtbus 505 (deze rijdt tussen Overberg en Wekerom via o.a. Ederveen).

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Turfvelderpad kan gecombineerd worden met het Daatselaarpad, het Nederwoudsepad, het Doesburgermolenpad (let op: u wandelt over het terrein van de Petra kerk. Hier stuit u op een hek; dit hek is open en u kunt u route gewoon vervolgen) en het Jufferpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Redelijke wandeling. De westelijke lus, met landgoed Roodselaar en stukjes Grebbelinie, is veel leuker dan de oostelijke lus.

 2. We zijn groot fan van klompenpaden en hebben op 21 maart 2024 dit pad gelopen. Wat we graag wilde delen is dat je toch lange stukken langs de weg moet lopen. De auto’s gaan vlak langs je af en je kunt vaak niet aan de kant gaan of je moet de sloot in. Maar ook mooie dingen gezien gelukkig.

 3. Vandaag dit klompenpad gelopen,we vonden het een mooi en afwisselend pad! Verhard en onverhard,door weilanden met overstapjes,hierbij ook dezelfde opmerking als in een eerder bericht,tussen punt 8 en 9 op de kaart,in de weilanden bij een overstap ligt een paal los,het is best wel hoge opstap,dus beter als die paal weer rechtop en vast gezet kan worden door de beheerders,een tip. Het pad is goed te belopen,landgoed Roodselaar wel nog nat,maar gewoon goed kijken waar je loopt,en sommige paden gewoon lekker modderig,maar geen natte voeten! Sommige stickers zijn ook wel aan vervanging toe,maar we hebben de 12 km aan route goed kunnen volgen,geen probleem. Kortom,leuke paden,afwisselend en wij vonden het een echt klompenpad!

 4. 3dec dit gelopen na aanzienlijke regenval in nov. Hier en daar slechts beetje modderig maar met goede stappers geen probleem!
  Mooi afwisselend pad met name deel gelijk met Jufferpad over grebbelinie-dijkjes. Oostelijke lus is over redelijk veel asfalt maar overall toch afwisselende wandeling. Ook hazen gespot in de buurt van Jan Konijn 😉

 5. Vandaag dit klompenpad gelopen.
  ‘n Leuke uitdaging in m’n “waterrijke” achtertuin….

  Kleine note: waar ik 3 weilanden doorkruiste bleek 1 van de palen die bij de overstappers staan (waar je de heining/prikkeldraad overstapt) los te staan. Dat was een beetje gevaarlijk, overstappen op een glibberige plank zonder houvast.

  Verder alleen maar genoten!

 6. Een leuke wandeling, eergisteren (op een doordeweekse dag), langs het Turfvelderpad. Niet persé een uitblinker onder de klompenpaden, maar dat hoeft ook niet om toch heerlijk te genieten van de omgeving!
  Ik vond het groene stuk langs de Wallenburgsteeg erg mooi en ook kasteel De Bruinhorst, het pad door landgoed Roodselaar en het gedeelte over de Slaperdijk.
  Toen ik een stuk door een weiland liep, lagen de koeien zo dicht tegen het overstapje bij de uitgang aan, dat ik ervoor heb gekozen om weer terug te lopen en de route wat aan te passen. Geen idee hoe ze reageren als je erg dichtbij komt en tussen ze door moet lopen…?
  Makers en vrijwilligers, bedankt voor dit pad!

 7. Vandaag 4 juni dit klompenpad gelopen. We hebben genoten van dit mooie klompenpad. Erg divers, agrarisch land, stukjes bos en wat mooie waterpartijen. Ook een diversiteit aan dieren mooi om te zien. Ook nog een mooi kasteeltje onderweg. Alles prima aangegeven, ook de drukte op de wegen hebben we deze zondag niet ervaren. Bedankt vrijwilligers en landeigenaren voor het onderhouden van dit klompenpad.

 8. Vandaag 27 april 2023 dit klompenpad gelopen. Wij hebben er al meer gelopen en deze was een iets minder mooi klompenpad. Dit omdat je veel op verharde wegen loopt, waar ook auto’s rijden. Het stukje over het weiland met de koeien was wel leuk en het stukje door het stukje bos bij de vijver was wel mooi. Wel grappig was het bordje, als u even wilt rusten dan staat er een bankje hier onder aan de dijk, waar u na het rusten weer makkelijk terug kunt lopen naar de route. De dieren die je onderweg tegen komt zijn wel leuk en nieuwschierig.

 9. Na een paar natte dagen, een heerlijke zondagochtend wandeling gepland. Deze daarvoor uitgekozen. Prima omgeving, afwisselend. Wel wat natte stukken hier en daar. Helaas ontkom je ook in deze regio niet aan saaie (en soms gevaarlijke) asfaltwegen waar (te) hard gereden wordt.
  Er liggen nog een paar paden hier, dus ik ben nog niet klaar.

 10. Een van de mindere klompenpaden die ik tot nu toe gelopen heb. Veel stukken over erg drukke asfaltwegen. Goed om te lezen dat dit mogelijk gaat veranderen! In het “sportbosje” bij Ederveen wat onduidelijke bewegwijzering met de vele paadjes, kwam niet helemaal overeen met kaartje in de app.

 11. Beste wandelaars, nog een kleine toevoeging aan het bericht van Saskia.
  Inderdaad kunnen delen van het Turfvelderpad in de maanden januari en februari soms beter Laarzenpad heten. Eder-veen, het Veen van Ede, is altijd een laaggelegen drassig veengebied geweest. Graag nodig ik u uit om het pad in de maanden mei/juni nog eens te lopen als fluitekruid en meidoorn volop in bloei staan.
  Verder kunnen we hopelijk, dankzij de welwillende medewerking van enkele grondeigenaren, in de loop van 2023 ook enkele wijzigingen in de route aanbrengen waardoor er minder over asfaltwegen gelopen hoeft te worden.
  Veel wandelplezier nog,

  Teus Dorresteijn, vrijwilliger werkgroep Turfvelderpad

 12. Beste wandelaars,

  Ik reageer even op het bericht van familie van den Hoorn over de bruggetjes. Het gaat hier om de bruggetjes bij de Munnikenbeek. Hiervoor is reeds een aannemer ingeschakeld. Door de slechte weersomstandigheden en hoge waterstanden kon deze echter nog niet aan de slag gaan. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, zal de aannemer z.s.m. aan de slag gaan.

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Klompenpaden Beheer Gelderland

 13. 18 jan. jl. hebben wij dit klompenpad gelopen.
  Opm.
  Door de vele regen van de afgelopen periode bevat dit pad op dit moment meerdere natte stukken, b.v. bij landgoed
  De Roodselaar (via een omweg toch weer uitgekomen op de Fliertweg, de route is daar vanwege het vele water niet toegangkelijk) en het stukje langs de beek in de nabijheid van het dorp.
  Ook is op meerde plaatsen de oversteek over de beekjes aan vervanging toe.
  Ook vonden wij de bewegwijzering op sommige punten onduidelijk, de app is eigenlijk onmisbaar.
  De route op zich vonden wij niet onaardig, zeker de naam van een klompenpad waardig.
  Fam. v.d. Hoorn

 14. Wat valt er veel te genieten op dit Klompenpad, voor wie er oog voor heeft!
  Het alles omringende groen, de vijvers, de sequoia, de enorme beuk en de verschillende dieren. Zo kwamen we alpacas en walibi’s tegen, zweefde er een prachtige roofvogel boven ons, zagen we mooie koeien en paarden, een paar geitjes en schitterende kippen.
  Het pad gaat enkele keren over het asfalt, om vervolgens weer bij een volgend mooi stuk aan te komen. Leuke overstapjes en smalle paadjes zorgen voor wat avontuur.
  En dat alles met een zeer goede bewegwijzering! Zeer de moeite waard 🙂

 15. +De route wordt goed aangegeven en onderhouden, bedankt hiervoor!
  + een echt hollands landschap, weilanden met schapen en koeien , dus als je daarvan houdt zeker een aanrader!
  – Erg veel lange, rechte verharde paden helaas
  – Weinig afwisseling

 16. Ondanks alle positieve reacties op dit klompenpad vonden wij hem toch wel wat tegenvallen.
  We wandelden veel over verharde paden en asfalt. Gelukkig was het zondag en waren we redelijk vroeg dus was het rustig op de wegen. Er waren zeker leuke stukken bij, maar ik had echt verwacht dat we meer door weilanden zouden wandelen.Wel was het pad prima bewegwijzerd en onderhouden, daarvoor zeker mijn complimenten! Ik las dat veel mensen het een van de betere klompenpaden vonden. Dus ik denk niet dat we er nog veel zullen lopen. Maar misschien zijn wij als Brabanders wel te veel verwend met onze natuur.

 17. Ondanks alle positieve reacties op dit klompenpad vonden wij hem toch wel wat tegenvallen.
  We wandelden veel over verharde paden en asfalt. Gelukkig was het zondag en waren we redelijk vroeg dus was het rustig op de wegen. Er waren zeker leuke stukken bij, maar ik had echt verwacht dat we meer door weilanden zouden wandelen. Ik las dat veel mensen het een van de betere klompenpaden vonden. Dus ik denk niet dat we er nog veel zullen lopen.
  Maar misschien zijn wij als Brabanders wel te veel verwend met onze natuur.

 18. Helaas vond ik de route tegenvallen. We wandelden veel over verharde paden en asfalt.
  Het was op zondag en we waren vroeg dus het was gelukkig niet druk. Er waren zeker ook
  leuke stukjes bij maar ik had echt verwacht meer door weiland te lopen. Ik las in de reacties dat mensen dit een van de betere klompenpaden vonden. Dus ik denk niet dat we er nog veel zullen gaan proberen. Maar misschien zijn wij als Brabanders wel te veel verwend met
  onze natuur.

 19. Vanmorgen in heerlijke (zondags-) rust dit gevarieerde pad gelopen.
  Maar tot mijn verbazing gaven 2 stappentellers op mijn mobiel als afgelegde afstand 10,8 km.
  Wel een wat groot verschil met de aangegeven 13 km.
  Zal toch niet aan mijn “stappen ” liggen, toch?
  Verder prima, duidelijke route met leuke én minder leuke stukken.

 20. Beste wandelaars,

  Ik reageer even op het bericht van Meijndert over de overstapjes. De vrijwilligers die dit pad onderhouden en controleren, hadden al doorgegeven dat er onderhoud nodig was aan een van de overstapjes, het is echter wachten op de aannemer tot deze hier tijd voor heeft. We hopen dat dit binnenkort gebeurt, tot die tijd is het overstapje een beetje gammel, maar wel bruikbaar.

  Hopelijk is het zo duidelijk.
  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden.
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 21. Dit klompenpad is een prettige en uitdagende wandeling. Erg rustig en mooie afwisselende landschappen.
  Prachtige boerderijen, verassende doorkijkjes. Hoort bij de betere Klompenpaden. Alleen sommige overstapjes mogen worden hersteld vanwege achterstallig onderhoud.

 22. Vanmorgen in alle rust het Turfvelderpad gewandeld.
  In vergelijking met januari 2021 was het nu over al goed begaanbaar, want destijds was het op veel plekken een modderbad.

  De route was prima gemarkeerd, dus dank aan de vrijwilligers.

  O ja … na langs de Munnikebeek te hebben gelopen gaat het rechts via een bruggetje terug naar Wallenburgsteeg.
  Wellicht een idee om op het tweede bruggetje, net na de oversteek van de Munnikebeek een extra ‘rechtdoorpijltje’ te plaatsen.

 23. Dit was klompenpad nr. 39 op mijn lijst. Ik vond het een leuk pad. Een afwisselende wandeling over voornamelijk boerenerven en weilanden + een klein stukje bos. Het blijft een leuke verrassing om zo maar spontaan een weiland in te stappen. Dank daarvoor eigenaren. 🙂
  De stukjes asfalt stoorde mij niet en neem ik bij deze mooie wandeling voor lief.

  Wat is Nederland toch een mooi land.
  Aanrader.

 24. Vandaag dit mooie afwisselende pad gelopen onder een strakblauwe hemel. Onderweg twee vrijwilligers gesproken , die het vuil aan het opruimen waren. Top.
  We hebben genoten van de prachtige paadjes door de beboste delen, door de weilanden, en soms over een stukje asfalt. Maar dit is (weten wij uit ervaring) niet te voorkomen tenzij alle eigenaars toestemming zouden geven om over hun land te lopen. Het is een heerlijk rustig en weids gebied. Onderweg bij de “Alpaca weide” werden we verrast door een ontzettend leuke plek, waar we werden “uitgenodigd” door twee stoelen en een leuk aangeklede tafel. Daar hebben wij heerlijk onze eigen koffie gedronken.
  Al met al een heerlijke tocht.
  Hartelijk dank aan de vrijwilligers die deze route hebben uitgezet en keurig onderhouden.
  Fred en Hetty

 25. Woon zelf in Ederveen maar had hem nog nooit gewandeld maar nu dus wel super mooie route en lekker rustig onderweg mooie omgeving volop van genoten. Een aanrader voor vele andere wandelaars

 26. Vandaag de route gelopen. Geparkeerd bij de Hervormde kerk in Ederveen en tegen de klok in gelopen. Wat een prachtige route. Geen enkele snelweg te horen, nergens. Hooguit een rustige weg meestal in de verte. Knotbomenland, duizend elzen en wat wilgen. De hele tocht kleinschalige weilanden met houtwallen, en boerderijen. Heerlijk gewandeld. Dit was onze derde keer en de tocht staat hoog op onze lijst.

 27. Vandaag deze mooie route gelopen, alles was goed bewegwijzerd, leuk om te lopen. Onderweg kwamen we de vrijwilligers van deze route tegen, leuk om hun enthousiaste verhalen te horen. Dank voor het onderhoud!

 28. mooie rustige route,goed bewegwijzerd,gratis koffie bij de plus vlakbij het startpunt.

 29. Beste wandelaars,

  Namens de vrijwilligers die dit pad onderhouden en controleren, reageer ik even op het bericht van wandelaar Henk. Ik heb contact gehad met de vrijwilligers, deze hebben de route gecontroleerd op de bewegwijzering. De bewegwijzering bij Bruinhorst is niet verdwenen, maar zit iets verderop op een paal. Bij het gewijzigde stuk bij de Venen staat inderdaad een bordje, namelijk om aan te geven dat men rechtdoor moet gaan. Daarbij bleek dat deze wandelaar niet op de site had gekeken en niet wist dat er een route wijziging was geweest en aan de hand van de folder de route had gezocht en daardoor dacht dat het niet klopte.

  Kortom. De vrijwilligers geven aan dat de bewegwijzering op orde is en mocht u via de folder lopen, bekijk nog even de kaart op deze site. In app was de route ook gewijzigd. Als u dit pad in de app al eens eerder gedownload hebt, vergeet u dan niet het pad ook hier te vernieuwen.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 30. wij verbleven een week op het Landalpark in Overberg en hebben vanaf daar een 3 tal klompenpaden gelopen. Het Dashorsterpad en het Grift en Graftenpad waren uitstekend bewegwijzerd en we hebben daarvan genoten. Het Turfvelderpad daarentegen zorgde voor verwarring aangezien de plattegrond op de folder en achteraf op de site nogal afweken van elkaar. Wij liiepen de route tegengesteld dus vanaf punt 9 en naar 8. We kwamen erachter dat de hele hoek vanaf De Lunterensekade naar de Veenderbeek en weer terug niet meer in de route zit, Toen we een weg naar de Venen insloegen kwamen we toch nog bordjes tegen die er niret meer toe doen ! !. ( Worden deze dan niet weggehaald ??) Bij de ingang van de Venen op de Lunterensekade was er een plankje voorlangs het bordje getimmerd. dat kan ook beter weggehaald worden. het bordje dat bij de ingang van huize Bruinhorst had moeten staan, hebben wij niet kunnen ontdekken. Volgens een buurtbewoonster heeft dit wel op een hek gestaan dat weggehaald is. iets verderop op deze laan zagen we een bord doodlopend. De verwarring heeft er voor gezorgd dat wij de route daar afgebroken hebben en bij de Rabobank de terugreis met de bus hebben aanvaard. Jammer, wij hadden ons verheugd omdat we ons verdiept hadden in de aandachtspunten. Nu dus maar 1/3 van d eroute gelopen. Eigenlijk zou er wanneer de route gewijzigd is eeen stikker in de folder geplaatst moeten worden, dat de plattegrond is gewijzigd en de plattegrond op de site bepalend is. tevens oude klompenpadenbordjes die er niet meer teoe doen – verwijderen

 31. Als wandelaar kreeg ik het gevoel dat de makers van dit pad alles in het werk hebben gesteld om het mooiste van Ederveen mee te geven. Het was misschien niet het meest spectaculaire pad, maar wel een van de meest relaxte paden. Voor een persoonlijk sfeerverslag zie ook https://sprakeloosverhalen.com/2021/11/19/verlening-op-het-turfvelderpad/ waarin ik ook een liefdesverklaring beantwoord.
  meer foto’s zijn de vinden op Instagram onder de naam titiissprakeloos

  Allen bedankt.

 32. Een rondje over het platteland bij Ederveen is een rondje langs en door veel weilanden en stroken bos. Er zitten mooie stukjes bij, vooral het laatste deel van de route is prachtig. Minder fraai van deze route zijn de vele enorme schuren waarmee soms de hele horizon volgebouwd is. Verder is de route uitstekend bewegwijzerd, dank aan de vrijwiligers. Ook lief is het bordje met de tekst “ik hou van jou”. Fijn positief, heerlijk!

 33. Als dit geen klompenpad is….. Leuke paadjes, nieuwsgierige koeien onderweg en voor ons ( uit ’s Hertogenbosch) een leuke route in een onbekende omgeving. Prima bewegwijzerd.

 34. 6 september 2021 Turfvelderpad gelopen. Schitterend weer en dat is voor de helft al goed. Wel veel asfalt paden maar door de rust en ruimte niet echt een probleem.
  Wel even opletten bij gps locatie 52.078353, 5.578547 links het weiland in aan het eind rechtsaf bij het rechtsafslaan is het pad langs het slootje aan het eind afgebakend met draad maar hier moet je toch echt rechtdoor. Wij zijn helemaal terug gelopen en aan de naastgelegen eigenaresse van de boerderij gevraagd wist niets van de afsluiting ? Mochten toen wel over het erf onze wandeling vervolgen.

 35. Vandaag hele rondje gelopen, 13 km, erg leuk klompen pad.

  Alleen is 1 bruggetje over de munnikenbeek erg slecht en de overstap tussen Poelweg 20 en 89A is een beetje wankel.

 36. Beste W. van Ginkel en andere wandelaars,

  Ik reageer op de opmerking dat het gedeelte bij de Veenderbeek ontoegankelijk zou zijn. Dit gedeelte is sinds april 2020 geen onderdeel meer van de route. De kaarten op deze website en in de app zijn sindsdien hierop aangepast en ook de bewegwijzering in het veld. Er is dus geen deel afgesloten, maar de route is gewijzigd.

  Waarschijnlijk is er gebruik gemaakt van de folder, waar dit gewijzigde/vervallen gedeelte nog wel in staat, maar is niet gelet op de bewegwijzering in het veld. De vrijwilligers hebben hier n.a.v. dit bericht de bewegwijzering gecontroleerd en deze is op orde. Het is raadzaam om ook altijd de website te raadplegen, waar we informeren over eventuele (tijdelijke) routewijzigingen. Daarbij zijn op de website en de app altijd de meest actuele routekaarten te vinden.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 37. Vandaag 14-07-2021 een gedeelte van het turfvelderpad gelopen.
  Dit was een gedeeltelijk succes, een deel langs de veenderbeek was helaas ontoegankelijk.
  Dit is teleurstellend en en mag niet bij klompenpaden voorkomen.

  Wim.

 38. Vandaag hebben wij dit klompenpad gelopen.
  Het is een leuke afwisselende wandeling. De hoeveelheid asfalt is mij erg meegevallen.
  Wij zijn eerst richting Grebberlinie gelopen. Tot en met landgoed Roodselaar was het weinig tot geen asfalt.
  Daarna komen er wel wat meer langere mindere stukken met asfalt.
  Maar er is een heel leuk stuk waar je over het weiland, tussen de koeien loopt; het blijft een leuke ervaring.
  Ongeveer halverwege, nog voor de routeverkorter, was er ook een leuke, spannende doorsteek.
  Landeigenaren bedankt voor het openstellen van jullie gronden.
  De laatste drie a vier kilometer gingen over spannende, modderachtige paadjes die een prima klompenpad gevoel gaven.
  Dus al met al een prima pad. Wel een aantal mindere stukken met asfalt. Maar toch ook veel onverharde leuke paadjes zodat ook dit pad de naam klompenpad verdiend.
  Het lijkt mij niet makkelijk om een dergelijke route uit te zetten. Al met al vind ik dat het uitzetten van de route goed is gelukt. Dus bedankt voor het uitzetten van deze route.

  Cora en Frank

 39. Vandaag het Nederwoudsepad gecombineerd met het Turfvelderpad gelopen (ca 26 km). Beide met de klok mee gelopen en gestart vanaf beginpunt. Hier en daar een overlap van de paden. Het grootste gedeelte gaat over asfalt, maar genoeg te zien in de omgeving. Gelukkig hier en daar verrast met leuke paadjes.

 40. Wij, hebben Dinsdag 27 april dit mooie klompenpad gelopen. Dit pad heeft veel afwisseling. Je loopt door een klein stukje bos en door weilanden heen. Onderweg kom je verschillende dieren tegen. Het leukste vinden wij dat je echt langs de koeien heen loopt, dan weet je weer hoe groot die beesten zijn. De wegwijzering is duidelijk aan gegeven, wij zeggen lunchpakket mee en gaan.

 41. Erg leuke gevarieerde wandeling langs en door weilanden, erven, kleine bosjes en langs mooie boerderijen. Doet zijn naam eer aan want veel onverhard, zonder al te veel blubber. Helaas geen horeca naar wel hier en daar een bankje. Eigen picknick meenemen!
  Goed gemarkeerd ook! Wij hebben ervan genoten.

 42. Vandaag dit pad gewandeld. De route ging door prachtige natuur, en verder over asfaltwegen, maar niet te veel.
  De route verdient zeker de naam Klompenpad.
  Enige nadeel is dat nergens op de route koffie is te krijgen. Er zijn vier horecagelegenheden, dus dat is jammer. Mogelijk komt dat omdat we op zondag liepen. Evengoed jammer! Maar de route en de natuur maakte veel goed 🙂 .

 43. Anderhalve week geleden liep ik het westelijke deel van het Turfvelderpad door de sneeuw. Vandaag liep ik onder voorjaarsomstandigheden het andere deel. De eerste kilometers gaan over asfalt en zijn niet echt boeiend. Het laatste deel, misschien twee kilometer, is wel leuk en ademt het echte klompenpadgevoel.

  Ik had vandaag voor het eerst mijn dji osmo pocket camera bij me. Beelden zijn herkenbaar gemaakt in de video. De instellingen waren niet goed, duidelijk te zien lijkt me. Volgende keer zijn de beelden zeker beter!
  Video: https://youtu.be/O1mp5YoTGGw

 44. Het Turfvelderpad rond Ederveen telt 13 km. Ik liep met de klok mee door een koud, winters landschap. Het pad kent weinig afwisseling, geen echte hoogtepunten maar wel vrij veel asfalt. Ik koos ervoor de korte route te lopen van 8 km.
  https://youtu.be/Nlde6xoNZ78

 45. Op een zondag deze ronde gemaakt. Niet spectaculair, best veel asfalt. Opvallend veel hekken ronde de huizen en boerderijen?? En vaak ook best n rommeltje.,geen romatische wandeling. Luntersekade inderdaad saai en het daaropvolgende stuk ook asfalt. Ook de onverharde paden waren regelmatig grote verharde karrespoeren. Op het laatste stuk nog een leuk modderpad maar dat maakte wat ons betreft niet de hele wandeling goed. Toch lekker gewandeld hoor. Maar klompenpad???

 46. Zeker een afwisselende wandeling met een aantal hoogtepunten, maar wel wat (te?) veel asfalt. Het stuk over de Luntersekade is echt taai en saai. Gelukkig wordt het vanaf de Poelweg weer een echt klompenpad dwars door een paar weilanden en wat pittige overstapjes, dus eind goed al goed.

 47. Prachtig wandelpad en dat in een omgeving waarin het niet vanzelfsprekend is dat er even zomaar een fraai wandelpad uit de hoek getoverd kan worden. Een tien met een griffel daarom voor de routemakers. Ik heb ervan genoten.

 48. Vandaag het klompenpad van Ereveen gelopen. Een leuke en afwisselende route maar wij hebben maar 11,5km op de teller staan. Normaal hebben wij meer kilometers dan aangegeven staat op het horloge staan. Het is een aanrader dit kilompenpad.

 49. Dit klompenpad heeft echt mooie en afwisselende delen waar je helemaal in niemandsland bent. Ik heb deze route hardgelopen. Omdat ik een bordje miste in Ederveen, liep ik ook nog de aanlooproute heen en terug. Grote delen gaan langs asfaltwegen, ook door de Corona omleiding. Ik geef deze route een 8,0.

 50. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Het is goed onderhouden en afwisselend. Jammer dat door de storm een gedeelte van het pad tijdelijk verlegd is.
  Voor ons was het een speciaal pad omdat we vandaag onze 1000 km. klompenpaden grens hebben gehaald!

 51. Vandaag dit klompenpad gelopen. Ik vond het een mooie en afwisselende route. Het was rustig op de Lunterense kade na. Vooral de bosgedeelten en het Ederveen vond ik mooi.

 52. Vandaag met familie het Turfvelderpad gelopen. Ondanks dat het behoorlijk warm was, toch prima kunnen lopen door dit fantastische gebied. Veel afwisseling!

 53. Onlangs weer genoten van deze mooie route.
  Kanttekening: kort na het verlaten van de bebouwde kom (clockwise) bleek een paal met markeringsschildjes omver te liggen. Was niet door ons te herstellen….

 54. Op 24 mei met m’n twee zussen dit pad gelopen. Was de tweede keer dat ik een klompenpad-route liep (de vorige was twee weken geleden in Winterswijk, ook echt een aanrader). Ideaal! Route goed aangegeven, je hoeft niet op de kaart te kijken en kan lekker doorlopen.
  Mooie route; door weilanden, langs koeien, schapen, boerderijen, echt een Hollands landschap (met mooie luchten en en zonnetje erbij). En heel rustig, weinig andere wandelaars en veel over wandelpaden en weinig verharde weg en fietspaden. Echt een aanrader deze route zo midden in het land.

 55. Vandaag dit mooie pad gelopen. Bakje koffie op het bankje bij de hertjes gedronken en toen lekker op pad door echte klompenpaadjes, een weiland waar je tussen de koeien liep. Dit heb ik in de 35 paden die ik nu gelopen heb nog niet meegemaakt. Door een park met een mooi prieel. De weg was wat ons betreft niet storend omdat we huizen hebben gekeken. Verkeer paste zich keurig aan. Net toen we bij de auto aankwamen ging het regenen dus we hebben geboft. Dank voor het onderhouden van dit pad en de boeren en landeigenaren, fijn dat we van jullie land gebruik mochten maken

 56. Half april dit pad gelopen met onze kinderen van 5 en 7 jaar. Daarom gekozen voor de verkorte route van 8 km.
  Prachtige wandeling!!! Veel afwisseling en goed bewegwijzerd. Dit pad staat zeker in onze top 3 van klompenpaden die wij hebben gelopen. En dat zijn er al ruim 10. Leuk de afwisseling tussen weiland, lopen tussen de koeien tot een mooi groen park en het lopen een verhoogde wal. Veel dieren te zien.

 57. (Rob) en andere wandelaars,
  Er is vorig jaar al contact geweest met de organisatie omtrent verlenging. Wij (mijn vrouw en ik) hebben echter besloten dat wij niet wilde verlengen. Redenen hiervoor zal ik hier niet uit de doeken doen. Dat de organisatie verder geen actie ondernam is niet aan ons te wijten. Ze waren op de hoogte dat het het stuk wat over ons terrein liep niet meer toegankelijk werd. Doordat de grond maïs-gereed gemaakt moest worden hebben wij het balk over het slootje weggehaald en het A4-tje opgehangen. Het zal jammer zijn voor de vele klompenpad-wandelaars, maar wij vonden onze beslissing de juiste. Wij wensen alle wandelaars verder fijne wandelingen toe al is dat niet meer over ons terrein.

  met vriendelijke groet,

  E. Mulder
  Luntersekade 25

 58. Na onze eerste kennismaking met dit pad op 12-2-2019 vonden we het weer hoog tijd om het pad nog eens te lopen. Het was wederom geweldig mooi. Van alles kom je onderweg tegen: lammetjes, paarden en pony’s, alpaca’s, witte pauwen en koeien in grazige weiden vol paardenbloemen. Ook veel kieviten gezien! En mooie boerderijen. De laantjes staan vol met fluitekruid, bloeiende wilde seringen en meidoorn. Bankjes zijn er in overvloed! Let op of je bij de kleine poel de bastaardkikker ? tegenkomt! De app geeft het aan als je vlakbij de poel bent…! Wanneer je bij een andere water poel komt waar ook damherten gehouden worden let dan eens op de damwand aan t water, dat is voor oeverzwaluwen!! Die vlogen af en aan, een mooi gezicht. De routeverandering bij de Luntersekade is heel duidelijk aangegeven. De route is erg rustig en geen problemen met afstand houden, iedereen is echt respectvol naar elkaar, fantastisch! We zijn geen moment teleurgesteld en deze wandeling blijft in onze top 5!

 59. Gisteren gelopen, opnieuw een mooi route met veel onverhard, zeker de eerste 6 km, wel een paar stuken met asfalt, beton, verder jammer dat we over de Lunterse kade veder moesten, dat is best wel een drukke weg, voor de rest alleen maar landbouwverkeer. Wel is de route daardoor ook korter geworden, wellicht even aanpassen! Het laatste stuk is ook weer erg mooi door de bossen. Genoten van dit pad.
  Ps bij het Fysio landgoed zijn ze aan het graven maar daar konden we omheen !

 60. Vandaag, met een lekker zonnetje maar niet te warm dit pad met de klok mee gelopen. wat mij betreft een prachtig pad. Op een paar momenten herkenning van eerder gelopen paden (jufferpad; daatselaarpad) maar niet vervelend en mooie paden en boerderijen. Ook weinig verhard…fijn!
  Slechts één klein raar dingetje: door het weiland op weg naar de luntersekade moest ik volgens de bordjes en de app rechts over een slootje. Alleen was daar geen overgang en slootjespringen had ik nog niet eerder meegemaakt. Via een ander hek de route vervolgt door het weiland (nog een mooi kievitsnest met 4 eieren tegengekomen) uiteindelijk op de luntersekade gekomen. Draai ik me om en zie dan een geplastificeerd a4-tje hangen met de tekst: GEEN KLOMPENPAD MEER. Blijkbaar is de boer van mening dat hij geen wandelaars meer wenst maar heeft hij dat niet met de klompenpad organisatie besproken. Of loopt de beheerder achter met het updaten van de route c.q. app.
  Maar verder wat mij betreft: voor dit pad een dikke 8!!

 61. Vandaag de verkorte versie van dit prachtige mooi gevarieerde klompenpad gelopen; met de klok mee. Op het landgoed was de sloot nog steeds overgelopen, maar met de app en waterdichte schoenen was dat geen probleem. Het bruggetje vanuit het weiland naar het Zwetselaarsepad was erg glad. Misschien een idee om dat ook te voorzien van kippengaas? Verder was het ruim genieten; wat een mooi gebied; verrassend!
  Klompenpadvrijwilligers bedankt voor het onderhoud!

 62. Vandaag deze prachtige wandeling gelopen, dank aan de vrijwilligers voor de juiste bebording en het goede onderhoud van dit klompenpad. Bij punt 4 op de kaart, Landgoed Roodselaar vlak bij de vogelhut, waren we het spoor even bijster. Oorzaak: een overgelopen sloot, waardoor het pad niet goed begaanbaar en zichtbaar was. Dankzij een local die daar ook wandelde het juiste pad teruggevonden en weer volop genietend verder gewandeld.

 63. Op 29 oktober het Turfvelderpad gelopen, aangetrokken door de reviews. “Ook iets asfalt” schrijft een mede-wandelaar. Iets? Ik heb zeker éénderde tot de helft over asfalt gelopen en mijn benen waren zo zuur geworden dat het laatste stuk over prachtige paadjes gewoon pijn deed! Maar verder inderdaad een aanrader, want ondanks het asfalt veel tussen weilanden gelopen met mooie doorkijkjes en langs koeien, schapen, bokjes, (sier)kippen, e.d. gelopen en een koor aan blaffende honden gehoord. Prachtige luchten gezien boven de herfsttooi van de bomen. Gelukkig had ik de app, want er waren een paar onduidelijkheden en zonder app was ik zeker verdwaald, ondanks de betere markering dan op veel klompenpaden.

 64. Gistr 25 Oktober gelopen,8km,mooi,mix weiland, grebbelinie, intiem langs koeien,over hekjes, ja ook iets asfvalt,parkje,vijver, eenden, reigers,mooie boerderijen,kortom aanrader.

 65. Op 20 augustus het Turfvelderpad gelopen. Een prachtig pad met echte klompenpaadjes langs weilanden en slootjes. Veel leuke overstapjes, bruggetjes en volop bankjes op mooie plekjes. Erg fijn was het toilet en water onderweg. Complimenten voor deze voorziening, echt top ? Wel bekende stukjes (het Nederwoudsepad hebben we al gelopen) maar dat waren de mooie stukjes dus hinderlijk was het niet, alleen herkenbaar. Met veel plezier gelopen in onze eigen “achtertuin” ??️

 66. Op Hemelvaartsdag , 30.05.19, dit leuke klompenpad gelopen.
  Onderweg veel bankjes en stoeltjes ter beschikking gesteld door bewoners en zelfs een waterkraan en toilet.
  Alle vrijwilligers bedankt.

 67. Gisteren dit pad met de klok mee gelopen. Langs de hele route was het genieten van het beginnende voorjaar. Wat een bloemen en bomenpracht! Bewegwijzering prima, heb het pad met de klok mee gelopen. Alleen vanaf “De Venen” weer richting de Luntersekade ontbrak de bewegwijzering helemaal aan het eind bij het ponyweilandje. Daar staat een nieuw hek, je moet gewoon rechtdoor lopen, door vier hekjes heen, dan sta je weer op de Luntersekade. Leuk ook de klompen die je her en der langs de route tegenkomt op hekwerken. Echt een aanrader.

 68. Beste Jan Ernst & Marijke de Planque en andere wandelaars,

  Ik reageer even op het bericht over de blikjes langs de route. Dit is een langlopend probleem. De vrijwilligers halen hier al maandenlang telkens 30-50 blikjes weg. We gaan kijken of hier een structurelere oplossing voor is.

  Leuk om te lezen dat jullie deze wandeling in de top 5 zetten. Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 69. Na alle opgetogen reacties hieronder konden wij ons niet meer beheersen om de proef op de som te nemen. En er is geen woord teveel gezegd. Supergoed aangegeven met de klompjes (mocht je een beginner zijn met klompenpaden lopen dan is dit een schoolvoorbeeld om mee te beginnen). Prachtige omgeving, veel te zien aan mooie boerderijen, doorkijkjes, knotwilgen, slootjes met plankjes en bruggetjes. Wat een variatie. We waren verrast door kasteel Bruinhorst! Vrij veel erf honden die hard aan t blaffen waren maar wees niet bang ze blaffen alleen maar….Twee aandachtspunten voor de beheerders van dit klompenpad: jammergenoeg in de afwateringsslootjes langs de route erg veel afval van blikjes bier en fris en de bank bij Munniken beek is uit elkaar gevallen en de onderdelen liggen her en der verspreid. Café Marktzicht zag er donker, verlaten en troosteloos uit. Daarom maar een heerlijk kaascroissant gekocht bij de Plus supermarkt! Deze wandeling komt in de top 5! ??

 70. Op 31 januari 2019 gelopen. Een laagje sneeuw met over het algemeen een bevroren ondergrond. Perfect te doen en werkelijk waar van een schoonheid!! Nog nooit een wandeling gemaakt waar de bewijzering zo goed was. Een aanrader.

 71. Wij hebben dit klompenpad zondag gelopen.
  Ik vond het erg verrassend. Mooi het stukje over de Grebbelinie, fijn telkens de paadjes door de weilanden en leuk spannend lopend langs een beekje.
  De vele zwarte Elzen zijn prachtig in deze tijd van het jaar.
  En bijzonder aangenaam, halverwege een heerlijke picknicktafel voor een kopje thee!
  Voor mij had het overigens een extra dimensie. Geboren en getogen aan de Klomperweg en met opa en oma aan de Luntersekade.
  Al jaren woonachtig in het oosten van t land, maar och wat een herkenning, de plekken waar ik rondstruinde met zussen, nichtjes en neefjes, de buurtkinderen of in mijn eentje. Het schaatsen op de vijver bij Het Veluweland was altijd een feest.
  Dat is het leuke van wandelen, je hebt alle tijd om alles in je op te nemen en in mijn geval kom je dan aan t mijmeren.

  Erg bedankt voor dit Klompenpad!

 72. Wat een mooi pad. Elk van de dertien kilometers. Overal kleinschalige weilanden, en het doet sterk denken aan de Achterhoek. Die weilandjes zijn van elkaar gescheiden door houtwallen. En die bestaan uit knotbomen, en dat zijn hier veel elzen. Dat zie je niet vaak. Het pas kent erg veel afwisseling. Prachtige huizen in het buitengebied; een streek waar veel geld zit blijkbaar. Alles keurig in de verf. En de route is me-ti-cu-leus bewegwijzerd. De app is niet nodig.

  We hebben elke kilometer genoten. We gaan dit nóg eens lopen, de andere kant op. Na tientallen routes staat deze route bij mij op nummer 1.

 73. Wij vinden dit één van de mooiste klompenpaden. En tenminste weer eens een klompenpad zoals het bedoeld is, door weiland, over boeren erven, overstapjes en bruggetjes en nagenoeg geen verkeer. Ondanks de hitte, genoten!

 74. wij zijn vandaag (8 april 2018) in de vroege ochtend aan deze pad begonnen
  wat een geweldige pad was het weer dit was onze 78ste pad
  heerlijk weer om te wandelen vele verschillende dieren gezien
  wat we ook leuk vonden een boekje waar je je ervaringen kunt delen met
  de andere wandelaars dat zou eigenlijk op elke pad wel horen
  we hebben het een paar keer vaker gezien
  misschien een tip voor de andere paden
  makers van dit pad een dikke pluim voor jullie
  groetjes Wilton en José uit Megen (Brabant)

 75. Turfvelderpad: een van de best verzorgde paden in de omtrek wat betreft bewegwijzering. Overduidelijk. Een pad dat voortdurend zicht geeft op indrukwekkende en gevariëerde landschappen. Een echte aanrader! Gun jezelf dit wandelgenot!

 76. Vandaag nog eens dit pad gelopen (3e keer), met de klok mee. Om aan wat extra kms te komen ben ik gestart bij camping Daatselaar, dan 4,5 km (VV) extra kms gelopen (zacht).
  Dit pad loopt (behoudens 1 km centrum dorp) geheel door rustig buitengebied. Kleinschalige boerderijtjes, soms wat rommel bij huizen, enkele keren wat stank bij grote schuren met o.a. varkens, zo’n 3 keer door weilandjes, ook mooi bos, kortom alles zoals een klompenpad hoort te zijn. Fantastisch.
  Ik heb 44% asfalt gemeten (hoofdroute), maar vrijwel helemaal zeer rustige wegen. Absoluut niet storend.
  Kom volgend seizoen zeker weer terug.

 77. Vandaag samen met een collega het turfvelderpad gelopen. Wat een prachtige route! Veel afwisseling onderweg: je loopt door weilanden, buurtweggetjes, over bruggetjes….goed onderhouden…maar wel wat nat. Gelukkig heeft het gevroren en is de grond daardoor vrij hard. De route staat goed aangegeven, en voldoende bankjes waar je even kunt rusten…kortom : aanbevelenswaardig!

 78. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Prachtig pad . Nu was het ook onder mooie weersomstandigheden. Heel afwisselend van alles wat .Wel loslopende honden gezien maar niet vervelende honden.Klein beetje asfalt af en toe.Een echte aanrader.goed bewijzerd. En een paar hele leuke kleine klompjes gezien. Keurig onderhouden. Dank aan de vrijwilligers. Fam Nieuwenhuis.

 79. Dit klompenpad is echt geweldig, vooral tussen 7 en 10 is het een en al positieve verrassingen. Denk wel aan goed waterdicht schoeisel, ik had natte voeten. 1 t/m 4 hebben we nog niet gehad, ander keertje maar. Ik ben benieuwd!
  Het mais is nu in september nog hoger.

 80. Dit is één van de allerleukste klompenpaden die ik tot dusver heb gelopen. Een top 5 vermelding waard. En dat komt zeker door de metershoge maïsvelden in deze maand augustus. De route zit er helemaal vol mee. Heerlijk om door heen te lopen. Die torenhoge muren vol maïs voelen beschermend…
  De auto kan op het Marktplein. Gratis parkeren. Prettig. Vlakbij zijn twee cafés voor start en finish. Volgens mij zijn ze op zondag gesloten. Ik tref onderweg veel van de bekende overstapjes en bruggetjes aan die klompenpaden zo typeren. Het zijn er ditmaal een heleboel en ik word er altijd zo blij van. Er zijn stukjes asfalt maar het zijn rustige landweggetjes en er is onderweg een heleboel te bekijken.
  Ik ben verrast door het rustpunt met een watertap en een echt toilet en hoewel ik geen idee heb wat er van mij wordt verwacht laat ik toch maar 50 eurocent achter. Even verder word ik verrast door een uitnodigend klompen-zitje met een dagboekje en laat ik daar mijn complimenten achter.
  Ik vervolg het pad langs de ‘klompen- balustrade’ nadat ik eerst nog met de kleine zwijntjes heb geknuffeld. Onderweg tref je van alles aan: hertjes, eenden, geitjes, pauwen, schapen, koeien paarden, kleine zwijntjes, kippen en nog veel meer.
  Het is een afwisselend, verrassend en vooral ook rustig klompenpad. En ja, ik heb de koeien ook horen hoesten…;)
  Voor foto’s van dit pad: http://www.wandelzoekpagina.nl. Zoek naar Turfvelderpad.

 81. Opvallend aan deze wandeling is de gastvrijheid van de omwonenden. Er was onderweg een heus toilet aanwezig en je kon drinkwater tappen. Veel boeren hebben hun maisakkers, weidegrond en ook hun eigen erf opengesteld.
  Geweldig is het hek met de vele houten klompjes en het zitje met een schrijfboekje voor de wandelaar.
  De wandeling is gevarieerd en boeiend. Er zijn veel dieren om te bewonderen; kampjes met herten, hangbuikzwijnen, allerlei soorten kippen en ganzen. Het is heerlijk stil onderweg, alleen het geluid van kuchende koeien (ze hebben hun eerste koude nacht achter de rug), hier en daar een kraaiende haan en opvallend veel gehark van grind door huisvrouwen verbreken de rust of completeren die.
  Ik kom terug om het aanpalende Daatselaarsepad en Nederwoudsepad ook te lopen. Alweer de complimenten aan de makers van deze routes, een dikke negen dit keer.

 82. Het eerste en het laatste stuk van deze wandeling zijn echt geweldig.
  Tussen punt 6 en 8 is het een saaier stuk met veel “rommel”.
  Ook moet je niet bang zijn voor loslopende honden.
  Het is een zeer afwisselende wandeling: een aanrader dus!

 83. Gezien de vorige reactie verwachtten we een klompenpad met veel asfalt. Nou dat viel reuze mee.
  Een hele mooie, afwisselende route, met af en toe een klein stukje onverhard, maar ja, dat kan niet anders. Wij vonden dit echt een aanrader.

 84. Afgelopen zondag hebben we het Turfvelderpad gelopen. We verwachtten een klompenpad zoals we er al vele achter de rug hadden. Helaas, het liep – letterlijk – anders. Sommige delen zijn op een schaal van 1 tot 10 zeker een 8 of 9 waard, maar (te) veel andere stukken waardeerden we met een 2 of 3. Te veel asfalt tussen de leuke stukjes. Jammer.
  De markering is uitstekend.

 85. Vanuit Oss op pad gegaan voor ons tweede klompenpad wandeling.
  Wat een mooie afwisselende omgeving hier.
  Prima aanduidingen en goede opstapjes etc.
  We gaan er zeker nog meer doen.

 86. Vandaag een mooie en afwisselende route gelopen. Geen last gehad van de waakse honden omdat de route duidelijk is aangegeven. Voor de betreffende boerderij ga je het weiland in en loop je langs de koeien. Dit is eigenlijk veel leuker dan over het erf lopen. Een echt ‘Klompenpad’.

 87. Gisteren gelopen. Schitterend en complimenten voor de vrijwilligers die de route aanduiding optimaliseren.

 88. Vandaag is de bewegwijzering bij de boerderij aan de Smalsteeg 2 verduidelijkt.
  Komt u via de Krommeweg de Smalsteeg op, let dan op enkele grote boomstronken aan uw rechterhand.
  Daar moet u via een overstapje het weiland in. U loopt dan met een grote boog om de boerderij heen en komt een stuk voorbij de boerderij, wederom via een overstapje, weer op de weg.
  Wij willen nogmaals benadrukken, dat honden hier niet welkom zijn (het betreft hier particulier terrein), dus houdt u zich s.v.p. aan de regels.
  Marianne Duindam
  Coördinator Turfvelderpad

 89. Beste wandelaars,
  Let aub op dat u de juiste route loopt, en dus de nieuwe omleiding volgt die NIET meer over het erf aan de Smalsteeg gaat. Mocht u een bordje ‘pas op loslopende kinderen’ zien, dan bent u verkeerd gegaan en moet u omkeren. We gaan de markering nog duidelijker maken.
  Marlies van Loon – team klompenpaden

 90. Hallo Marianne,
  Gelukkig!!!
  Vanaf nu is het alleen nog maar genieten van dat mooie Klompenpad.
  Groeten, Bart

 91. Gisteren hebben wij de route bij de boerderij aan de Smalsteeg omgelegd. Via de weilanden loopt u nu om de boerderij heen, zodat er geen confrontatie meer kan plaatsvinden met de honden op het erf.
  De route is hierdoor nóg landelijker geworden !
  Geen reden meer om de twijfelen dus, maar schoenen aan en gaan om het mooie Turfvelderpad te ervaren !
  Marianne Duindam
  Coördinator Turfvelderpad

 92. Beste Nancy,

  Ik snap de schrik. We zijn geruime tijd bezig geweest om hiervoor een oplossing te zoeken en die is er nu gelukkig gevonden: binnen zeer korte tijd zal de route op deze plek door de velden voeren en niet langer over het erf met de honden lopen. Jammer dat je dit nog moest meemaken. We hebben totdat de oplossing geheel uitgevoerd is nog wel een waarschuwing op de website gezet bij dit pad maar dat maakt de schrik natuurlijk niet minder.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 93. Wij hebben al heel wat klompen paden gelopen 43 stuks.
  en hadden via de app mooi pad opgezocht .
  Tot toen we bij smalsteeg 2 kwamen .
  We werden aangevallen door twee honden .
  Hier moet gelijk wat aan gedaan worden ,dit kan gewoon niet .
  Moet er nu eerst echt wat gebeuren .
  ik raad dit mooie klompenpad dus af .
  Heel jammer .

  gr Nancy

 94. Gisteravond dit pad gelopen. Wat een fantastisch klompenpad!
  Veel onverhard, over erven en langs leuke smalle paden en heel afwisselend. Ergens gingen we de mist in, over een hek, door een weiland, waar dat blijkbaar niet moest. We dachten echt het pijltje die kant op te hebben gezien, maar we zijn niet terug gelopen om het te controleren (de app bood uitkomst).
  De honden hebben flink geblaft, maar ze waren zeker niet agressief.

 95. Al eerder is de buzzer of Dazer genoemd; een apparaatje wat een hele hoge toon produceert waar honden niet zo van schijnen te houden. De ervaringen hiermee zijn echter erg wisselend begrijp ik. Alternatief wat ik zelf nog wel eens toepas: handvol hondebrokjes in je zak, af en toe een paar naar de hond toegooien en ‘m daarmee afleiden. En verder nooit een hond strak aankijken, dat is in hondentaal uitdagen tot ruzie.
  Verleggen van een route (oktober 2015 genoemd) is niet zo eenvoudig; voor elk stukje klompenpad moet uitvoerig met eigenaars worden overlegd, overeenkomsten worden afgesloten, etc.

 96. Het Turfvelderpad is inderdaad een schitterend route, maar ik had enkel het kaartje geprint en niet gelezen dat ik er ook 2 agressieve honden kon tegen komen. Wat ben ik geschrokken. Wat een k–beesten
  Uiteraard moet ik me beter inlezen als ik aan een wandeling begin, maar misschien kan er voor een onoplettende klompenpadenloper zoals ik, nog duidelijker voor dit soort ongewenste ontmoetingen worden gewaarschuwd.

 97. Ik schreef op regel 11 iets over Broekerpad, dat moet zijn Breeschoterpad.

 98. Hele mooie route. Veel binnenweggetjes, al dan niet verhard, maar erg mooi. Eindelijk weer stukjes weiland en over heiningen klimmen. Ik vond de route echt verrassend.
  Markering in principe heel goed. Wel paar keer bordje gemist (eigen schuld, ook plattegrond te raadplegen). Als je Roodselaar bos uitkomt, moet je rechtsaf Flietseweg op. Daar staat m.i. geen bordje.
  Als je de weilandjes hebt gehad moet je na enkele honderden meters asfalt linksaf naar de Nieuweweg. Dat bordje staat tegenover een huis op een paal, maar voor die paal staat een heg. Die heg groeit elk jaar, maar de paal waarop het bordje zit, groeit niet, dus ging ik hier de mist in. Had ik ook kunnen zien op plattegrondje.
  Verder moet ik wel zeggen dat er veel boerderijen(tjes) waren met veel rommel om de deur. Dat was ook mijn ervaring bij het Harcamperpad (toevallig? ook behorende tot de gemeente Ede).
  En dan het probleem honden. Veel honden op de route, maar meestal in een kooi of niet agressief. Vaak vind ik de kritiek over honden wat overdreven (bv Broekerpad). Maar hier is het een ander verhaal. Ik had een stokje meegenomen van 60 cm lang. Ik dacht misschien lost dat iets op, zijn ze wat bang voor het stokje. Nou neen dus. Twee honden blaften nog geen meter van mijn broekspijp af. Eén hond gaf het snel op, maar de ander moest ik 2 x een tik op zijn bek geven met mijn stok en zelfs dat hielp niet. Zodra je het erf af bent is het voorbij, dat wel weer.
  Ik denk overigens niet dat ze echt een broekspijp te pakken nemen, maar het is zeer angstaanjagend, vooral voor mensen die niets met honden hebben.
  Toch ga ik dit pad nog wel eens lopen omdat het zeer afwisselend is. Ik laat me niet door die honden kisten.
  Dit was mijn 26e klompenpad vanaf begin december. Deze was bijzonder! Sorry voor mijn lange verhaal.

 99. Afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst van mijn leven (samen met een groep) een klompenpad gelopen. Dat was deze route. Nu lees ik pas dat je onderweg last kunt krijgen van agressieve honden.
  Fijn dat ik dat nu pas lees, want wij zijn dat probleem gelukkig niet tegengekomen.

 100. Beste Maaike,

  Ik vind dit een erg vervelende situatie waarvoor ik mijn excuses wil aanbieden. Ik heb deze week opnieuw contact gehad met Toezicht en Handhaving van de Gemeente Ede met als resultaat de toezegging dat het dossier na personeelswisselingen aldaar nu onmiddellijk wordt opgepakt. Daar heeft u nu niets meer aan maar is van veel belang voor toekomstige wandelaars.

  Met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 101. dit is een lieflijke wandeling, goed bewijzerd. de meeste honden waken van achter het hek, de boerin die tegen wil en dank de wandelaars dwars over haar erf krijgt, laat moedwillig haar honden op je los, gewoon doorlopen is dan geen optie meer, jammer dat dit zo gaat. als je even dreigend en agressief op de hond afgaat, brengt hij je vanzelf bij de boerin, dan blijkt dat er geen draagvlak is voor passanten, niet bij de hond en niet bij de boerin.

 102. Bedankt voor uw opmerkingen / tips ! Wij zijn blij met zulke opmerkzame en meedenkende wandelaars !
  De start op het Marktplein is inmiddels iets verduidelijkt om mogelijke verwarring te voorkomen.
  In verband met de aanleg van een nieuwbouwwijk is de Schoolstraat (mogelijk langere) tijd afgesloten; wij hebben de route tijdelijk verlegd via de Veldjesgraaf en het speelveldje. Dit zal ook op de app worden aangepast.
  De problemen met honden hebben onze voortdurende aandacht; wij proberen dit in samenwerking met de gemeente Ede tot een oplossing te komen.

 103. Zoals Sjaak al aangaf is de route inderdaad anders dan op de kaart. Als je start op t marktplein raak je in verwarring, ze zijn daar ook aan t verbouwen dus de uitgezette route kan je een stuk niet volgen. Via de woonwijk is dat prima op te lossen. Mooie route, leuk gebied. Wel een hoog honden gehalte. Daar ben ik zelf niet zo op gesteld, heb t op geen andere route zo veel meegemaakt, maar bij boerderijen hoort het zo’n beetje.

  Voor klompenpaden.nl : de kaart aanpassen zou erg fijn zijn, bedankt voor het uitzetten van de leuke route

 104. Wat een fantastisch mooi Klompenpad. Geen enkele last gehad van honden. Volop genoten van de prachtige omgeving en mooie boerderijen en landhuizen. En het is waar: dit is een heel erg mooi en verzorgd Klompenpad.
  Volgens mij een Klompenpad zoals het is bedoeld, met zo weinig mogelijk asfalt! Een echte aanrader!

 105. We hebben hebben dit klompenpad op de bordjes gelopen. Prima. En…………..het is een van de mooiere Klompenpaden tot nu toe!
  De honden? Stop er mee, koop een buzzer en no problem. Je geniet dan optimaal van het mooie land en vriendelijke mensen.
  Aanrader dit pad!

  Herman

 106. Aan de Smalsteeg liggen twee boerderijwoningen met waakhonden. Ze rennen luid blaffend rond, maar je kunt gewoon doorlopen en ze ondertussen rustig toespreken. Dan gaat er geen dreiging uit van de honden. Ik weet dat dit makkelijk praten is, maar het is wellicht een tip. Overigens zijn de bordjes op de kruising Krommeweg / Smalsteeg aangepast (door de klompenpaden-organisatie of door bewoners zelf?) om de wandelaars via een andere route te leiden.

 107. Ik heb over de honden op het erf aan de Smalsteeg contact gehad met Toezicht en Handhaving van de gemeente Ede. Het blijkt hier om een ‘hoofdpijn dossier’ te gaan: de grond is weliswaar van de eigenaar maar hij moet recht van overpad verlenen. En daar heeft deze man duidelijk geen zin in. Er kan niet worden ingegrepen zolang de honden niets ‘strafbaars’ doen (bijten dus) en daarvan aangifte wordt gedaan. De Klompenpad-mens en weigeren ondertussen de route te verleggen. Ik vraag me af of je als organisatie de argeloze wandelaar de dupe mag laten zijn van een dergelijke patstelling. Een lastige situatie, ik wens alle betrokkenen veel wijsheid en wellicht ook wat daadkracht toe. Ik kom er in elk geval niet meer, zoals het er nu voor staat.

 108. Een mooie wandeling, maar ik zal hem niet gauw een 2e keer maken. Wat een nare ervaring, die honden op het erf! Dat kan echt niet, ik ben me echt naar geschrokken. Ook erg vreemd, om een erf op te lopen waar een bord ‘betreden op eigen risico’ staat. Deze hondeneigenaar realiseert zich niet hoe bedreigend dit overkomt, negeren of niet. Klompenpadmense n, verleg deze route asteblieft!

 109. Vandaag ook het Turfvelderpad gelopen. Mooie afwisselende route, erg leuk om ook tussen de koeien door te lopen.
  Helaas bleken de honden aan de Smallesteeg inderdaad érg agressief. Wij wisten dit niet omdat we deze reacties niet vooraf hebben gelezen. Wij waren de route aan het lopen met een jongentje van 8 en dit was echt wel een domper, we zijn met knikkende knieën het boerenerf overgestoken, maar dit was eigenlijk een onverantwoorde actie, want de houding van de honden was ronduit zéér agressief. Een boerderijhond mag waken inderdaad maar als een erf is opengesteld voor wandelpubliek is dit toch compleet onacceptabel!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.