Tuylermarkerpad

Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van Terwolde. Ontdek het mooie buitengebied van Terwolde. Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen. Rust, ruimte en het IJssellandschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Tuylermarkerpad (11 km)

Startpunt: Cosmas en Damianuskerk, Molenweg 2 in Terwolde

Openbaar vervoer: Bushalte Molenweg in Terwolde

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: Het Tuylermarkerpad kan gecombineerd worden met het Woldermarkerpad, Niebroekerpad, Avervoorderpad en het Fliertpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste Lineke,

  Het is altijd raadzaam om de route op de klompenpaden-app of het routeboekje mee te nemen als u gaat wandelen.
  Verder kunt u op in ieder geval twee punten verschillende kanten op, vandaar dat er meerdere pijlen op die bordjes staan. De route is eigenlijk een soort 8 met een aanlooproute vanuit het dorp.
  Momenteel is er ook een omleiding op de route vanwege de aankomende werkzaamheden aan het gemaal.
  De route is grotendeels onverhard, maar er zijn stukken waar alleen over asfalt gelopen kan worden. Er is ook wat meer asfalt bij een hoge waterstand van de IJssel, omdat de uiterwaarden dan niet toegankelijk zijn.
  Hopelijk probeert u de route nog eens met de app of het boekje erbij ;-).

  Vriendelijke groet,
  Floor, coördinator Tuylermarkerpad

 2. Dag,
  Wij hebben dit pad op 25 januari 2024 gelopen en zijn verdwaald. Op sommige bordjes staan wel 3 ! pijlen. Wat te doen. En inderdaad veel asfalt en omdat we verdwaald waren nog meer asfalt.

 3. Beste Bos,

  Het pad loop niet langs de RWZI, vandaar dat daar geen bordje staat. Het pad gaat vanaf/naar de Haverkampsweg de uiterwaarden in/uit ;-). Daar staan meerdere bordjes als het goed is.
  En bedoelt u de opslagplaats naast het gemaal? Dan gaan we daar even kijken.

  Vriendelijke groet,
  Floor, coördinator Tuylermarkerpad

 4. Mooi wandelpad. Bij de rwzi mist een bordje waardoor we een stuk langs de dijk hebben gelopen ipv langs de IJssel. En bij de opslagplaats mist ook een bordje.

 5. Niet het meest spannende klompenpad, vrij veel asfalt waar hard word gereden en veel saaie/eentonige stukken. Wij hebben inmiddels meer dan zestig klompenpaden gelopen en ik denk dat er van dit pad een mooier pad gerealiseerd zou kunnen worden, de omgeving heeft een hoop te bieden.

 6. Beste Maaike,

  Bedankt voor uw reactie, We gaan kijken of we het bankje kunnen herstellen.
  Het bankje is destijds voor de wandelaars geplaatst door de pachter van de grond waar we over lopen.
  Door opmerkingen zoals deze kunnen we zulke goede initiatieven onderhouden.

  team klompenpaden.

 7. Gisteren hebben wij een deel van het pad bewandeld.

  Graag willen we melden dat het bankje, op de kaartje tussen de ‘8’ en de rwzi Terwolde bij de watergang en de prachtige boom, in slechte staat is. Aan 1 kant is het hout verrot, waardoor het bankje instabiel is.

 8. Beste Danielle,
  De rode route is het Woldermarkerpad. U heeft nu een reactie geplaatst bij het Tuylermarkerpad, de blauwe route. Voor deze beide routes is een ander vrijwillgersteam actief
  Vriendelijke groet,
  Floor, coördinator Tuylermarkerpad

 9. Zo nu hebben heel veel padden bewandeld ..maat nog nooit zo slecht bewijzerd..het begint al bij het start punt op de rode sticker geen eens een pijl
  Onder weg ook ons verbaasd hoe slecht blijkbaar ergens bij een bruggetje links af wel de blauwe route maar rood was spoor Loos.
  Uiteindelijk van de 7 km waren we weer naar 4 km terug..jamme
  Ook jammer dat je veel hard wandelen..wij vinden wandelen met telefoon of boekje niet fijn.. maar zou met deze route geen onnodige luxe zijn sorry vrijwilligers werk aan de winkel

 10. Wat een mooi route en nog zoveel in bloei langs de weilanden. De bewijzering na de brug ( met de klok mee) aan het eind ontbreekt. En misschien een optie om bij de verkorte route een 2e bordje met tekst te plaatsen, is wat duidelijker.
  Bedankt beheerders goed werk.

 11. Wat een prachtig pad en zoveel weiland randen nog in bloei. De bewijzering na de brug ( met de klok mee) aan het einde ontbreekt. En misschien een tip om bij de verkorte route een apart bordje ( aan één kant staan 3 pijlen op één bordje ) met tekst te plaatsen.
  Bedankt beheerders en ga zo door.

 12. Beste Han,

  Jammer dat je perceptie over “ons” klompenpad zo negatief is. Wat betreft het verharde/onverharde deel: Minder dan de helft is verhard, zie ook de reactie van Wim op 12 aug. 2021. Wij zouden ook graag meer onverhard willen, maar dit bleek hier onmogelijk.

 13. Mijn enthousiasme over deze route is niet bijzonder groot. Je loopt zo’n tweederde van de afstand over asfalt. Door de keuze van de parkeerplaats loop je twee keer 800 meter langs een drukke straat, die niets toevoegt aan de route.

  De uitzichten zijn landelijk en ruim, maar niets bijzonders. Er zijn een paar stukken in de route die aardig zijn, onder andere langs de IJssel en een smal pad langs bloemenstroken.

 14. Vanochtend deze mooie route gelopen, met de klok mee. Prachtige afwisselende route, veel langs het water en langs fraaie bloemstroken en mooie boerderijen en andere oude gebouwen. Op veel stukken was de grasstrook waarover het pad loopt pas gemaaid, ideaal om niet tot aan je knieën nat te worden! Top.
  Complimenten en dank aan de beheerders!

 15. Vandaag dit pad gelopen. Mooi en afwisselend. Keurig gemarkeerd. Helemaal in orde!

 16. Wij hebben genoten! De wandeling rechtsom gedaan. Wat een rust en wat een mooie, afwisselende omgeving.
  Tip: alleen als het écht een paar dagen goed droog is geweest kun je zomerwandelschoenen aandoen . Anders watervaste wandelschoenen aandoen. (wij waren eigenwijs;).

 17. Een paar dagen geleden dit mooie klompenpad gelopen. Het is afwisselend van landschap en de stukjes asfalt lopen over rustige weggetjes, dus dat was zeker niet storend. Ook wel fijn voor de schoenen, want in dit jaargetijde is het gras nogal nat en sommige stukken zijn nu modderig. Dus denk daar aan wanneer je gaat lopen (goede schoenen en/of droge sokken mee). Ook gezellig de lunch gedaan bij de brasserie in Terwolde. Allebei dus de moeite waard.

 18. Beste vrijwilligers, we hebben weer genoten van dit prachtige pad. Meestal lopen we rechtsom, nu linksom gelopen.
  Alles keurig onderhouden, mooie graspaden, mooie bloemen langs de route. Kortom het was genieten vandaag. Bedankt voor deze mooie route.

 19. 9 november dit pad gelopen, gestart vanaf de kerk en gewoon met de klok meegelopen. Zeker zit er best wat verharde stukken in. Maar wat is het probleem hiervan. Als ik een Klompenpad uit kies maak ik een keuze op basis van het gebied, met een lekker najaarszonnetje wil ik er optimaal van genieten door dus juist dit type route te kiezen. Bij veel wind en mogelijke buien loop ik eerder in bosrijkere routes.! Ik vond het echt een mooie kennismaking van het gebied rond Terwolde, en volgens mij gaat het daarom bij het maken/uitstippelen van een Route. Dus makers hartelijk dank. Ik ga in elk geval het Woldermarkepad en ernaast gelegen Niebroekerpad nog een x doen.

 20. Wat een prachtig klompenpad, we hebben enorm genoten! Inderdaad her en der wat stukjes asfalt, maar dat heeft ons niet gestoord, mede omdat ook dat prachtige stukjes waren met mooi landschap aan beide zijden. Wij troffen het droog, dus konden langs de uiterwaarden lopen, waar we op een rotsachtig stukje hebben geluncht aan de IJssel. Al met al wat ons betreft een dikke aanrader! Vrijwilligers bedankt: de markering is heel duidelijk.

 21. Zojuist de 10 km gelopen. Ik heb fiets bij Tolhuis (Bandijk) neer gezet en zo de route gelopen. Daar begint het prachtig en je loopt echt door leuke en aparte plekken. De westkant van de route is wat saai met lange, rechte stukken. Die omgeving is beter geschikt om te fietsen langs mooie boerderijen.

 22. Vandaag dit pad gelopen. Voordat ik een pad loop, lees ik eerst de reviews. Wat mij elke keer opvalt is het verschil van mening over hoeveel het pad uit verharde bestrating bestaat. Om medelopers een objectief beeld te geven heb ik bijgehouden over hoeveel verharde en onverharde ondergrond ik heb gelopen en de afstanden daarvan. Wellicht helpt dit bij het maken van een keuze. Hier dit overzicht:

  Ik ben gestart bij de hervormde kerk. De eerste 809 meter de z.g.n. aanlooproute bestaat uit verharde bestrating. Ik heb de route met de klok meegelopen. De eerste 450 meter loop je over een trottoir. Daarna loop je over graspaadjes o.a. over landgoed Zorgvliet. Je loopt langs het water. Hier staan wilgen en de takken worden al dusdanig groot dat je soms moet bukken. Bij het gemaal ligt een krat waar je gratis pruimen uit kunt pakken. Na 2,7 sla je links af weer over een stukje verharde weg van 300 meter, die overgaat in een grindweg. Op 3,4 km sla je linksaf en loop je weer over een graspad met links een bloemen paradijs. Na 3,7 km weer een stukje verharde weg op. Na 4,2 km graspad onderlangs de dijk. Vervolgens loop je door de uiterwaarden. Na 5,6 km steek je de dijk over op verharde weg. Na 5,9 km graspaadje. Na 7 km zandweg. Na 7,3 km verharde weg. Op 8,4 km graspad. Vanaf 9 km. verharde weg vanaf 10 km graspad. Op 11,9 km einde. Totaal heb ik 7,95 km over onverharde paden en 3,95 km over verharde paden/wegen gelopen. Als je de aanlooproute meetelt komt daar nog 1,6 km aan verharde weg bij.

  Nu de review. Ik heb meerdere mooie routes gelopen, zoals de Doorenweerdsepad en Rosandepad, maar deze route is een echte klompenpad route. Je loopt veel over graspaden, langs akkers, water, door de uiterwaarden en langs een tweetal bloemvakken die ze hebben aangelegd om de biodiversiteit te vergroten. Deze staan nu uitbundig te bloeien. De stukjes verharde wegen waar je soms overheen moet lopen zijn kort en niet storend, behalve aan het eind van de route. Hier zitten 2 stukken verharde weg in van beide 1 km. Dit doet een klein beetje afbreuk aan de route. Wil je deze route lopen kijk dan wel van te voren of het geen hoog water is in de IJssel. Is dit het geval dan kun je het stuk door de uiterwaarden niet lopen en dat zou erg jammer zijn.

  Ik geef de bedenkers en makers van deze route een groot compliment en ook de vrijwilligers die de route onderhouden. De route is goed bewegwijzerd en goed begaanbaar (er was nog niet zolang geleden onderhoud uitgevoerd)

  Ga je deze route lopen, doe dit dan tegen de wijzers van de klok in, dan heb je de 2 (lange) verharde stukken het eerst.

 23. Donderdag 29 juli 2021 dit pad gelopen. Prachtige wandeling. Genoten van de wilde bloemen langs de akkers waar je langs liep. Prachtig gezicht over de IJssel. Alleen het kleine stukje langs de IJssel was niet bereikbaar i.v.m. wateroverlast. Kon eenvoudig worden opgelost door over de dijk te lopen. Verder voldeed deze wandeling geheel aan onze verwachtingen.
  Met dank aan de vrijwilligers!!

 24. Voor de tweede keer gelopen. Wat is dit toch een geweldig klompenpad. Zó hoort een klompenpad te zijn. Weinig asfalt . Veel afwisseling. Wat ons betreft één van de mooiste!!

 25. Mooie route, meerdere bankjes onderweg, hele goede bewegwijzering. Mooie bloemenborders. Dank aan de landeigenaren, die hun land openstellen voor wandelaars en dank aan de vrijwilligers, die de paadjes begaanbaar houden.

 26. Afgelopen zondag gelopen, mooie route zeer afwisselend.
  Een puntje: Van en naar het gemaal is het pad overwoekerd vooral de distels zijn hoog.
  Dat maakt het lopen wat lastiger.

 27. In deze tijd van het jaar – en met deze weersomstandigheden – barst het groen helemaal los. En ook de wilde bloemen bloeien naar hartenlust. Zo ook op het Tuylermarkerpad. Ik liep het pad op een bewolkte dag met miezerregen, maar dat maakte niet uit. Ook zonder zon waren de doorkijkjes in het groen, de kleine paadjes, leuke overstapjes en uitzichten over de IJssel de moeite meer dan waard. Op mijn foto’s van deze wandeling op Instagram reageerde iemand: “Fijn als zelfs miezer de schoonheid van een pad blijft tonen.” Ze heeft helemaal gelijk. Dat zegt veel over het pad. Benieuwd naar de foto’s en mijn verhaal? https://suzannevdijk.wordpress.com/2021/05/20/tuylermarkerpad-rust-en-ruimte-in-het-buitengebied-van-terwolde/

 28. Gisteren met mijn broer dit mooie klompenpad gelopen. Het pad is prima bewegwijzerd. We hebben genoten van de afwisselingen in de route. Een aanrader. Vrijwilligers bedankt.

 29. Vandaag was het natuurlijk fantastisch weer. Veel bomen stonden in bloei dus het was genieten. Zeker de onverharde paden waren de moeite waard. De bewegwijzering was prima. Complimenten aan de makers.

 30. Hallo Martin,
  Fijn dat je van “ons” klompenpad genoten hebt. Om even op het “foutje” in de route terug te komen: het klompenpad is een achtje, omdat het pad in beide richtingen is te lopen, kun je op het knooppunt 4 richtingen op. Vandaar de enigszins verwarrende pijltjes. Tip: neem bij de start een foto van de route zoals aangegeven op het infobord. Dan kun je onderweg altijd even nazien hoe de route loopt.

 31. dit was voor mij de eerste keer dat ik een klompenpad heb gelopen en dat is me heel goed bevallen.
  deze wandeling is zeer afwisselend en gaat door een prachtige omgeving.
  ik ontdekte wel een foutje in de bewegwijzering, als je de route volgt langs het gemaal kom je op een gegeven moment langs de vlechtheggen en daar wordt in de app aangegeven dat je de route in beide richtingen kunt vervolgen omdat je op het zelfde punt terug komt. dit klopt niet, als je rechtsaf gaat en de routebordjes volgt kom je via een mooie route terug in terwolde maar sla je een groot deel van de route over, zo kom je niet langs de ijssel.
  dus ga na de vlechtheggen een stukje linksaf
  en dan krijg je verderop de keuze of je het vervolg linksom of rechtsom wilt lopen, dit klopt wel.
  ik heb de route gelopen op een koude en gure tweede paasdag en heb hagel,sneeuw en veel wind gehad onderweg maar het was zeker de moeite waard, alle paden waren goed begaanbaar.
  ik vind het geweldig dat de lokale bewoners hun landerijen beschikbaar stellen voor wandelaars en er was zelfs iemand die een schuilhut had gemaakt met banken met kussentjes en een kraan met drinkwater !

 32. Wij hebben deze route gelopen samen met het Woldermarkerpad op woensdag 3 maart. Eerst lopen wij over het Woldermarkerpad en daarna tegen de klok in het Tuylermarkerpad leuk is het stuk vanaf de Haverkamperweg richting de IJssel. Heerllijk was de koffie to go bij het Nieuwe Diekhuus en daarna via De Wijk weer terug wij vinden het een mooie route.

 33. Leuke, afwisselende wandeling. Niet echt een “klompenpad”. Redelijk wat asfalt, helaas, maar de route neemt wel rustige wegen. Met regelmatig een bankje.

 34. Deze dag was zo mooi, fijne temperatuur, zonnig, zachte wind blauwe lucht, tijd voor dit pad. (al meerdere keren). Daarom deze keer andersom gelopen en dat geeft dan weer even een ander beeld van de wandeling. De klok sloeg 12 uur en het cafetaria de zoete inval ging net open dus gestart met een heerlijke espresso (glaasje water erbij!) In een rustig tempo genoten van het mooie nazomerweer, de aantrekkelijk koeien: onder meer Lakenvelders in de wei, de prachtige boerderijen, de molen en het zicht bij de IJssel op Deventer. Kleurige appels aan de bomen en overal was keurig gemaaid op de paden dus geen brandnetels of hoog gras langs de maisvelden of langs de schouwpaden bij het gemaal.
  Prima aangegeven met alle bordjes en terugkomend in Terwolde een tosti op het terras bij Kriebelz (zeer Coronaproof met briefjes invullen en ruimte om de tafels en overal handgel). Prima verzorgd.
  Hier zitten twee heel tevreden wandelaars na te genieten! ??.

 35. Een klompenpad met van alles wat een klompenpad leuk maakt! Mooi stukje langs de IJssel, een verrassend ‘Melissenpaadje’ (zie Glindhorsterpad) en leuk spannende smalle paadjes. Combineren met Woldermarkerpad, of zelfs Fliertpad is goed mogelijk.
  Video: https://youtu.be/ZSq8PdkKzpo

 36. Vandaag het Tuylermarkenspad gewandeld wat een prachtige route was dit langs landerijen maisvelden en langs de IJssel heb genoten van deze wandeling echte aanrader voor een wandelaar.

 37. Op 1 september het Tuylermarkerpad gelopen. Een “echt” klompenpad langs weilanden en maïsvelden. Leuk alle kraampjes langs de weg met pompoenen, jam en andere lekkernijen. Jammer dat we geen ruimte over hebben in de rugtas… Mooi stuk langs de IJssel met uitzicht op Deventer. Veel bankjes en goed bewegwijzerd want af en toe is het wel even opletten. Een eindje rijden maar zeker de moeite waard ?

 38. Vandaag het Tuylermarkerpad en het Woldermarkerpad gecombineerd. Twee hele mooie routes en heel goed te combineren. Routes zijn ook duidelijk aangegeven en goed onderhouden door de vrijwilligers.

  Ondanks de warmte, lopen was eigenlijk beter dan zitten, hebben wij heel erg genoten van deze afwisselende paden.

  Echte aanraders, op en top klompenpaden.

 39. Een klompenpad zoals een klompenpad bedoeld is: veel onverharde paden door het boerenland. Mooie vergezichten over akkers en de IJssel. Ook Terwolde is fraai met z’n negentiende eeuwse panden rond de kerk. Klein minpunt: sommige routestickers zijn verbleekt door de zon en daardoor niet goed te zien (blauwe route). De app is dan wel handig.

 40. In de buurt van Terwolde, struinend door de uiterwaarden, werd ik verrast door de mooie ‘klompenpaden’ die hier zijn uitgezet. Ik moet eerlijk zeggen dat de oubollige naamgeving mij eerder had weerhouden, maar ten onrechte, ik kan ze van harte aanbevelen. https://www.chroma.nl/veldwerk/

 41. Vandaag 2de Pinksterdag dit prachtige klompenpad gelopen. Een zeer rustig pad, zelfs op het asfalt was het rustig, behalve op de dijk daar was het iets drukker. De wandeling door de uiterwaarde is ook erg leuk, Dit pad staat samen met het Valkschepad (video https://youtu.be/7-22MKVy1RY ) in mijn top 2. Voor wie de hele wandeling wil zien kan deze hier vinden https://youtu.be/VyCagEikk5M. Voor meer klompenpaden klik deze link https://www.youtube.com/playlist?list=PLKNsBL3IfLcI0GtEMV3U5bpZ9g0LrytJC . Dank u

 42. Op 31 mei, eerste Pinksterdag, dit Klompenpad gelopen. De weersomstandigheden waren geweldig en de wandeling was ook fantastisch. Een zeer afwisselende wandelroute: vergezichten tussen de weilanden en als toetje langs de IJssel lopen. Kortom, voor een ieder wat wils, een aanrader!!

 43. Hallo Jan en Ineke,

  Wat fijn dat jullie ervan genoten hebben en leuk dat jullie de moeite hebben genomen een opmerking te plaatsen! Verder nemen we de tip ter harte en zijn we al bezig met een bord ter verduidelijking op genoemd punt, zodat mensen én niet verdwalen én inderdaad zouden kunnen verkorten.

 44. Weer een groot deel van het pad gewandeld. (Ongeveer 8 à 9 km) . Prachtig en heel afwisselend. Altijd fijn om zomaar ergens “in te stappen”. Dit keer vanaf de Kuiperstraat en dan eerst over het landgoed “Zorgvliet”. Heel mooi uitgezet lopend over mijn geboortegrond….. EN landgoed-eigenaar Eric Kloosterboer gesproken. (Ja, idd mijn broer…)
  Wat is Terwolde en omstreken toch mooi! Veel bankjes, mooie doorkijkjes en genoten van het grote veld koolzaad met klaprozen. Dit bewonderden we vanaf het bankje onder de eik, die Lena Hekkert in 1932 daar heeft gepoot. Een idyllisch plekje!
  Kortom: een aanrader! Dank aan de vrijwilligers.
  Vraag aan de beheerder(s): waarom staat er bij de splitsing op de Haverkampsweg (komend vanaf de Emstermate) niet “route verkorten” als je rechtsaf gaat? Natuurlijk gingen we linksaf, want dat – zuidelijke – deel van de route is erg mooi!

 45. Vandaag dit prachtige pad gelopen. Echt een Klompenpad langs akkers, door weilanden, over de uiterwaarden van de IJssel met uitzicht op Deventer. Verder kwam ik nog een fascinerend houten bouwsel met een zitje en kacheltje erin tegen en archeologische vondsten en heel veel klompen. Hierachter woont iemand waarschijnlijk. Geweldig. Dit was mijn 31ste pad en hij gaat bij mij het logboek in als één van de favorieten.
  Goed bewegwijzerd maar voor lopers wel raadzaam om de app of route erbij te hebben. Dank jullie wel voor het onderhouden van dit pad

 46. Hallo vrijwilligers,
  Een paar dagen geleden liepen we jullie mooie pad. We hebben ervan genoten. Heel veel dank voor al het werk wat jullie verzetten. We komen vast nog eens weer naar Terwolde.

 47. Na een zonnig weekend thuisgebleven te zijn op verzoek van de premier, mocht er vandaag wél gewandeld worden. Zij het met restricties: niet in de drukte van strand, park en bos én maximaal met z’n drieën, met anderhalve meter afstand tot andere wandelaars. Het was de reden om vandaag te kiezen voor dit klompenpad, waarvan wij dachten en hoopten dat het er rustig zou zijn. En dat was het inderdaad! Een paar mede-wandelaars die het rondje andersom liepen konden met gemak ontweken worden. Vissers langs de waterkant zaten ook zelfs met anderhalve meter afstand tot elkaar. De ooievaars, ganzen, koeien, schapen en lammetjes trokken zich nergens wat van aan. De zon maakte er een eerste echte, aangename lentedag van. De route is erg mooi en afwisselend, veel onverhard, in onze ogen een klompenpad zoals het bedoeld is. Prachtig stuk door de uiterwaarden. Alles moeiteloos te volgen middels de app. Horeca is op last van de overheid gesloten, maar wij hadden broodjes bij ons en er zijn op de route bankjes genoeg. Veel mooie foto’s gemaakt. We hebben genoten en danken de vrijwilligers voor hun inzet!

 48. Route 21-2-2020 gelopen. Mooi en afwisselend, helaas niet mogelijk om door de uiterwaarden te lopen gezien het hoge water maar vanaf de dijk prachtig uitzicht. Vond het wel nodig om het kaartje er even bij te houden, gezien de soms wat ingewikkelde bordjes met pijlen diverse kanten op. De app werkt bij mij helaas niet, althans de navigatie die mee zou moeten ‘lopen’. Wel jammer.

 49. Hierbij een reactie op de berichten in het gastenboek van Gerrit & Jannie, Dick, Jaap &Coby, Hetty e.a.:
  Het klompenpad is een “achtje”, die je rechtsom of linksom kunt lopen, vandaar meerdere bordjes met schijnbaar tegengestelde pijlen, speciaal in het knooppunt van de 8. Er wordt ook geadviseerd om een routekaartje te kopen, dit te downloaden of via de App of GPS te lopen. Dan kun je ook kiezen voor een verkorte route door b.v. het zuidelijk rondje niet te lopen, maar dan mis je natuurlijk wel het mooiste deel van de route in de uiterwaarde van de IJssel!
  Het 2e startbord bij het zuidelijke punt van de route hadden we “over” en het was zonde om zo’n mooi bord weg te doen, dus hebben we dit op een strategische plek gezet.

 50. Beste Gerrit en Jannie
  Dank voor uw berichtje. Ik vraag de vrijwilligers die het beheer van dit Klompenpad verzorgen om even te bekijken wat hieraan gedaan kan worden.

  Overigens geldt voor alle Klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 2,- verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). De app wijst onderweg de weg zonder dataverkeer (kost dus geen Mbs). Ook met een simloze tablet kan de route gelopen en de route-items bekeken worden.

  Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling

  M.v.g.
  Lotte Ballering
  Klompenpaden team

 51. Wij hebben afgelopen zaterdag dit klompenpad gelopen.
  Wij vonden het pad prachtig en afwisselend en we hadden er ook prachtig zonnig weer bij dat scheelt natuurlijk ook.
  We vonden het alléén soms erg verwarrend met de aangegeven bordjes…we hadden een moment dat we er niet meer uit kwamen toen zijn we allebei een richting gaan lopen en kwamen allebei bij de dijk uit!!
  Misschien dat daar wat aan gedaan kan worden?

 52. Gisteren dit pad gelopen bij ideale omstandigheden. Erg leuk pad met veel afwisselend landschap. De IJssel blijft een fantastische rivier om langs te lopen, zeker wanneer er Ooievaren aan het rantsoeneren zijn! Aanrader dit pad, mede door de uitstekende bewegwijzering.

 53. Vanmorgen om half 8 bij de grote kerk begonnen met dit pad (3 jaar geleden voor de 1e keer gelopen). Geweldig mooi pad, vooral de oostkant, erg knus en kleinschalig, dus afwisselend allemaal. Dezelfde sfeer als het naastgelegen Niebroekerpad.
  Daarna wat kms extra erbij gesmokkeld om een redelijke afstand te creëren.
  Waarom het opstappunt bij het zuidelijke puntje niet op de site genoemd wordt snap ik ook niet (wel een paneel). De eerste km van de kerk tot aan de bebouwde kom kun je dan 2 x overslaan. Ja, dan mis je wel de horeca, maar dat kan ook achteraf.
  Ik kwam aan 46% hard, toch nog knap veel, maar ik heb genoten van dit pad,

 54. Geachte lezer.
  We hebben diverse klompenpaden al gelopen.
  En in deze contreien rond Terwolde bijna allemaal.
  Maar wij vinden het Tuylermarkerpad bij uitstek de mooiste.
  Zo’n prachtig coulissen landschap,en divers.
  En met de app of folder is het goed te doen.
  We begrijpen zo als we lezen,dat het voor sommige wandelaars verwarrend is.
  Misschien routeverkorter op enkele bordjes is wat begrijpelijk.
  Maar voor ons hoort deze route bij de toppers.
  Vriendelijke groet.

 55. We hebben het klompenpad gelopen. Het was een prachtige wandeling. Wat ons opviel was dat ons startpunt de kerk in Terwolde was maar toen we langs de ijssel wandelden dat daar ook een startpunt was. Bovendien stond er meerdere keren 2 richtingen aangegeven om te wandelen. Dat was erg verwarrend. Zo doende kwamen we op een gegeven moment weer uit op de heen route en zijn we dezelfde weg teruggelopen. Dat was ook jammer.

 56. Wat een super ervaring. Schitterende route. Je komt op plekken waar je nooit komt. Mooie vergezichten, schitterende boerderijen, midden in de natuur. Ook het stuk langs de IJssel is een leuke afwisseling. En zo goed aangegeven alles!!!
  Bedankt vrijwilligers. Echt genieten.

 57. Zondag 18 november, mooi zonnig herfstweer! Tijd voor een klompenpad! Genoten van dit mooie pad! Door weilanden, uiterwaarden, zicht op de IJssel en Deventer, mooie uitzichten, vele vogels, oude bomen, afwisselend asfalt- en graspaden, goede bewegwijzering! Bedankt vrijwilligers!!

 58. Vandaag dit pad gelopen, zeker voor de vierde keer, omdat dit zo’n prachtig pad blijft. Blauwe lucht, een stevige wind, 7 graden temperatuur, overvliegende ganzen, en zicht op Deventer, dit zijn de ingrediënten voor een prachtige twee en een half uur doorstappen. Iedere keer weer nieuwe ontmoetingen, deze keer binnengelopen bij een kunstenares die heel idyllisch woont, verstopt in t struweel, maar je kunt de uitnodigende bordjes voor de tentoonstelling niet missen! De alternatieve route langs de IJssel was niet nodig, gezien de extreem lage waterstand van de rivier.
  Het pad was goed onderhouden, overal gemaaid. Tosti bij Kriebelz, restaurant in Terwolde. Een heerlijke dag!

 59. dit mooie klompenpad. Bewegwijzering was goed, maar soms wat verbleekt. Wij lopen altijd met de app als ondersteuning en dat ging, zoals altijd, prima. App is ook zeker een aanrader.
  Een echt klompenpad met veel afwisseling. De uiterwaarden waren goed begaanbaar en prachtig om te wandelen en te zitten.
  Als 2e beginpunt zou misschien het Diekhuus, Bandijk 2, 7396 NB Terwolde genoemd kunnen worden? Ook daar is een parkeerplaats.
  Niets dan goeds over dit pad en voor geocachers ook leuk ?

 60. Echt een leuke afwisselende wandeling, wel goed opletten maar dan is de bewegwijzering prima te volgen.

 61. Het Tuylermarkerpad is een echt Klompenpad. Een Klompenpad zoals het bedoeld is, dat je al zwervend laat kennismaken met de omgeving, zonder opsmuk. Het pad is uitstekend uitgezet. Soms riep de bewegwijzering vraagtekens bij mij op, maar dat kwam ook doordat ik de begeleidende folder nog niet in mijn bezit had. Dat neemt niet weg dat je onderweg veel te zien krijgt. Ik heb genoten van de prachtige hagen met allerlei soorten bloemen, die in bloei stonden, de vele ooievaars op de paal, de gele lissen langs de wetering. Ik genoot tevens van het prachtige landschap langs de IJssel. Ook aan cultuurhistorie heeft deze omgeving veel te bieden, zoals de oude kerk met zadeldaktoren in Terwolde, de fraaie boerderijen, de molen. Kortom: je komt ogen en oren te kort.

 62. Dit pad is niet te volgen. Het zal best een mooie route zijn, maar het wordt zo slecht aangegeven. De blauwe bordjes zijn nu wit, door de zon vervaagd en de pijlen zijn al helemaal niet te zien. Blij dat we de weg terug hebben gevonden en zeker niet voor herhaling vatbaar!

 63. Wij zijn vanaf camping de Worp al wandelend bij toeval uitgekomen bij het klompenpad. In een woord schitterend ! Hulde aan de vrijwilligers die dit pad zo mooi onderhouden hebben. En Edith Hendriksen bedankt voor de gastvrije ontvangst en rondleiding. We hebben genoten van deze bijzondere zondagmiddag. Een aanrader!

 64. Vooral de afwisseling maakt dit tot een typisch klompenpad. Langs weilanden, paadjes binnendoor bij Terwolde en natuurlijk het gedeelte langs de IJssel! Wij hebben genoten. Helemaal toen bleek dat bij de Coop in Terwolde gratis koffie te krijgen is (Brasserie Kriebelz is op maandag gesloten). Met een heerlijke koek er bij op een bankje bij de kerk genuttigd. Dank aan alle mensen die dit pad mogelijk hebben gemaakt.

 65. Dit klompenpad is de slechtste die ik tot nu toe heb gelopen. Ben ik enthousiast over de paden, nu helemaal niet. Ik ben me er van bewust dat het onderhoud door goedwillende vrijwilligers plaatsvindt, maar om nu slechts een deel van nieuwe routemarkeringen te voorzien en de andere maar zo te laten dat zelfs de teksten en de pijlen niet meer leesbaar zijn, gaat wel wat te ver. Ook op een aantal cruciale plaatsen ontbreekt de bewegwijzering helemaal. En de route op zich? Een groot deel gaat over verharde kaarsrechte wegen en door open velden waar totaal niets te zien is. En op een van de particuliere terreinen waarover het pad gaat, moest je uitkijken, want links een diepliggende sloot en rechts de doornen van de bramenstruiken die het pad bijna overwoekerden. Nee, een klompenpad om snel te vergeten. Op mijn site ruudmulder.nl zal dit pad dan ook een slechte beoordeling krijgen.

 66. Gisteren dit pad gelopen en genoten. Mooie start bij het oude kerkje van Terwolde. Verder boerenland, gave oude boerderijen, diepe sloten en vaarten en natuurlijk het uitzicht op de IJssel.
  Een leuke verrassing was de galerie/atelier van Edith Hendriksen aan de Melkleenweg, vlakbij de eik van Lena(punt 8) Zij schildert en boetseert en heeft alles uitgestald in haar atelier dat aan de route ligt. Zeer de moeite waard.
  Er is ook een waterpunt buiten om je voorraad aan te vullen.

 67. Vandaag met dit prachtige winterweer deze route gelopen. Windstil, zon, bevroren terrein, rijp aan de bomen . . . . wat is het dan genieten! Voor het eerst de app van de klompenpaden gebruikt. Handig, zo loop je nooit verkeerd en die extra informatie die wordt gegeven is prettig. Een aanrader deze route!

 68. 27. 11.2016 onder prachtige weersomstandigheden klompenpad gelopen.Een enkele keer een misser. Maar wat was die weer mooi. Van alles wat. Over draad langs koeien vlaaien.en de ijsel prachtige vergezichten. Met 3 personen gelopen.Een goeie aanrader. ? Fam. Nieuwenhuis.

 69. Gelopen in combinatie met Woldermarkerpad. Totaaltijd: ongeveer 4 uur incl. pauzes. Schitterend mooie tocht. Veel door weilanden, schouwpaden, uiterwaarde enz. Goede ondergrond. Nergens erg drassig. Wel goed uitkijken voor de koeienvlaaien. 2 keer onduidelijk geplaatste pijl voorbij gelopen. Met de gedownloade GPS-versie op de smartphone zie je dan zo waar het verkeerd is gegaan. Je loopt dan met de rode pijl op je telefoon mee naar de blauwe route.
  Waar de Kadijk ’t Toevoerkanaal kruiste, miste ik een aantal pijlen. Schitterende historische achtergrondinformatie bij diverse punten en een enkele keer zelfs een gesproken videootje bij o.a de eik (8) en ’t Diekhuus (10).
  Een punt van aandacht blijft (ook meegemaakt bij het Flierpad in en rond Twello): de verhoogde opstappen naar een oversteek over prikkeldraad naar bijv. een ander weiland. Omdat er waarschijnlijk veel pensionada’s deze tochten gaan lopen, zou een lichamelijke beperking een belemmering kunnen zijn voor deze hoge overstap. Plaatselijke alternatieven zijn er niet.
  Al met al m’n complimenten voor iedereen die bij de opzet van deze tocht betrokken is geweest, plus de landeigenaren die een vrije doorloop/oversteek over hun land mogelijk hebben gemaakt.

 70. Genoten van deze mooie wandeling op een schitterende nazomerdag. Geen last gehad van de bordjes, ze zijn soms wel wat verweerd maar de pijlen zijn goed te zien. Ook download ik altijd de route op mijn telefoon zodat je in de gaten kunt houden waar je ongeveer een bordje/ afslag kunt verwachten. De enige keer dat ik mij rond een lantaarnpaal moest krullen om te zien welke kant ik op moest stopte iemand en wees me de richting. Geweldig toch? Onderweg stond er een emmertje met appels waar je er een uit kon pakken (nam ik tenminste aan ?)
  Complimenten aan de makers en degenen die het pad onderhouden.

 71. zaterdag 8 0kt 2016

  Prachtige wijdse landschappen. Heel mooie tocht. Echt genoten. Het is opletten en zoeken maar het is een aanbeveler

  Echter…………. de bewegwijzering is soms lastig / onduidelijk. Ook hier zijn de bordjes door verwering onduidelijk en soms niet leesbaar.

 72. Ik heb deze route gelopen 05-10-2016 met mooi weer, en heb genoten, ook van deze tocht , al eerder het Woldermarkerspad en Niebroekerpad gelopen, ook mooie tochten, wel goed opletten en kaart in de gaten houden, hier en daar bordjes weg of slecht zichtbaar. maar al met al prima uitgezette routes, voor de echt oudere wandelaars blijft het op passen. in mijn geval waren de uiterwaarden en natuurbelevingspad Ossenwaard met de 2 houten bruggen en uitzicht op Deventer goed te bewonderen en droog !! ( Route uitzetters dank voor al jullie moeite ).

 73. Vandaag dit pad gelopen met de klok mee (de lus klok tegen). Na één km om bebouwde kom uit te komen (ook wel mooie huizen gezien hoor) een mooi afwisselend echt klompenpad. Weer een ooievaar op een nest gezien. De uiterwaarden waren nu droog. Met bewegwijzering heb ik geen problemen gehad.
  11 km is voor mij wat kort, dus Woldermarkerpad daarna ook helemaal gelopen. Niet zo’n succes, zie gastenboek bij dit pad. Na 18 km was ik wel weer moe genoeg om huiswaarts te keren. Bedankt iedereen.

 74. Vandaag, 6 aug 2016 deze aardige route gelopen. Inderdaad zoals Roderick op 5 juni schrijft, is het bij de brug met de groene relingen onduidelijk waar je heen moet en het is jammer dat de suggestie van een sticker op de brugleuning (nog) niet overgenomen is. Niet iedereen is in de gelegenheid om de app te raadplegen op de gsm. Gelukkig hadden we wel de papieren route bij ons.
  Ook is het misschien duidelijker om bij de splitsing aan de Haverkampseweg op één van de bordjes routeverkorting erbij te zetten. Wij maakten de fout om rechtsaf te gaan, maar misten daardoor het gedeelte van de uiterwaarden.
  Zoals al eerder gezegd, behoeft de route enige controle qua bewegwijzering. Verder de moeite waard.

 75. Geweldig mooi
  wel een paar schoonheids foutjes maar mooie route

 76. Vandaag liep ik, ondank het erg warme weer, toch het Tuylermarkerpad. Het Woldermarkerpad volgt nog een andere keer.
  Mooie en afwisselende route, de stukjes verhard zijn hier duidelijker nodig om naar de onverharde delen te komen (dit in tegenstelling tot sommige andere klompenpaden). Een kneu en gele kwikstaart heb ik onderweg gezien – prachtig. Maar ook ezels, koeien, varkens, een konijn (bij het gemaal), buizerds en meer natuurschoon.
  Wel was ik iets te enthousiast bij het deel uiterwaarden. Ach, dat gaat wel dacht ik. Mooi niet. De boer heeft niet voor niks maar een deel van het gras gemaaid. Ik liep toch echt het water in en moest mijn weg met natte sokken en schoenen vervolgen. Eigen schuld, dikke bult.
  Opmerking – de markeringen kunnen iets beter. Als je bij de brug aankomt (met groene relingen, ongeveer 3 km voor het einde) is het niet duidelijk waar je verder moet. Een sticker op de brugleuning had hier kunnen helpen, gelukkig bood de app uitkomst.
  Zo heb ik enkele andere punten bij deze wandeling waarbij de bewegwijzering duidelijker / beter had gekund.
  Ik liep de route met korte broek. Bij het gemaal heb ik idd enkele keren brandnetels geraakt. Tsja, hoort erbij. Het prikt en jeukt even, pfff.

 77. Eind mei dit pad gelopen. Ik vind het een afwisselende en aantrekkelijke route. Nederland weer op haar mooist! De eigenaar van de camping gaf aan dat we in plaats van over de dijk ook door de uiterwaarden konden lopen. Dat was een goede tip. Even verderop pak je de route dan weer op, die daar wel door de uiterwaarden gaat.
  Het is inderdaad niet altijd even duidelijk welke kant je op moet, omdat bordjes soms weg zijn (of wij konden ze niet vinden). De app biedt altijd uitkomst, dus we zijn elke keer goed gelopen.
  En vanwege het hoge gras met brandnetels is het verstandig een iets dikkere lange broek aan te trekken (misschien voor sommigen onder u overbodig om te melden).

 78. Vandaag hebben we dit pad gelopen, het was af en toe even zoeken en onduidelijk hoe te lopen, maar niet minder genoten, bedankt voor het uitzetten! Ik zie uit naar nog veel meer klompenpaden!

 79. Beste Dick,

  Fijn te lezen dat je dit en mooie wandeling vond. Ik heb de vrijwilligers die dit klompenpad beheren gevraagd speciaal aandacht te besteden aan de verkleuring en compleetheid van de bordjes.

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 80. Hele mooie wandeling. Wat een diversiteit aan natuur. Nadeel vonden wij dat er op verschillende paaltjes zijn de bordjes verweerd waren, wat toch wat zoekwerk vraagt. Zaak om de route nog eens te controleren op de markeringen!

 81. Afgelopen zondag hebben we dit pad gelopen. Het is een leuke, afwisselende route. We vonden alleen het eerste (en laatste) stuk door Terwolde wat minder. Je loopt dan over een smal voetpad langs een vrij drukke weg. Het zou fijner zijn om de auto ergens langs het rondje te kennen parkeren. Wellicht dat dit beter wordt als je vanaf de parkeerplaats eerst een stukje Woldermarkepad loopt.

 82. Geweldige wandeling mooi. wat is Godstuin toch mooi.
  Wie kan dit evenaren.

 83. Vrijdag 19 februari 2016

  De route is prima aangegeven en toch ben je het grootste deel de weg kwijt en dat was precies mijn bedoeling.
  Geweldig fijne (eerste) klompenpad gelopen, dank aan de vrijwilligers van deze route.
  Ga zeker meer doen.

 84. Met een heerlijk winterzonnetje deze prachtige wandeling gelopen. Echt lekker uitgewaaid. De route is goed bewegwijzerd en op een plaats dicht bij de IJssel, waar je de route kruist was nog een extra landkaartje neergezet. Wij wilden onze lunch in ’t Diekhuis gebruiken. Hoewel het restaurant geopend was volgens de site en het bord bij het restaurant werden we toch niet ontvangen, wegens personeelsgebrek. We konden zelfs geen kop koffie kopen! Dit betekent dat je dan ruim één uur moet lopen voor je gelegenheid hebt om iets te eten. Op de site van ’t Diekhuis staat: “Er werken aardige en lieve mensen die er alles aan doen om het u naar de zin te maken”. Daar krijg ik een beetje vieze smaak van in mijn mond.

 85. Vanmiddag t pad gelopen.
  Begonnen boven aan de dijk. Prima wandelweer en een zeer mooie route.
  Goed aangegeven. Wel soms een moddergevecht, maar tis niet anders met dit weer.
  Complimenten voor de makers ?

 86. Afgelopen zondag liep ik voor het eerst een Klompenpad. En hoewel ik meer een fietser ben, nodigt dit wel heel erg uit om meer Klompenpaden te bewandelen. Wat een feest! De afwisseling vierde hoogtij. Wat ik vooral leuk vond waren de paadjes langs de hoge mais, dwars door de weilanden en langs de IJssel. Bedankt alle vrijwilligers!!

 87. Wij liepen het Tuylermarkerpad op 9 september, een prachtige dag met dito wolkenluchten! Dik genieten. Het pad is gevarieerd en prima onderhouden.

 88. Joke & Wim 16-01-2015
  Een zonnige dag en heerlijk lopen in het open veld, wel wat modderig maar goed te doen. Even misgelopen bij punt 4, en toen kwamen wij langs de molen in Ter Wolde daar kun je heerlijke spullen kopen! dat smaakt heerlijk na de wandeling.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.