Tuylermarkerpad

Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van Terwolde. Ontdek het mooie buitengebied van Terwolde. Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen. Rust, ruimte en het IJssellandschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Tuylermarkerpad (11 km)

Startpunt: Cosmas en Damianuskerk, Molenweg 2 in Terwolde

Openbaar vervoer: bushalte Molenweg in Terwolde

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Tuylermarkerpad kan gecombineerd worden met het Woldermarkerpad, Niebroekerpad, Avervoorderpad en het Fliertpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Zondag 18 november, mooi zonnig herfstweer! Tijd voor een klompenpad! Genoten van dit mooie pad! Door weilanden, uiterwaarden, zicht op de IJssel en Deventer, mooie uitzichten, vele vogels, oude bomen, afwisselend asfalt- en graspaden, goede bewegwijzering! Bedankt vrijwilligers!!

 2. Onderwerp: Herfstwandeling in Terwolde

  Vandaag dit pad gelopen, zeker voor de vierde keer, omdat dit zo’n prachtig pad blijft. Blauwe lucht, een stevige wind, 7 graden temperatuur, overvliegende ganzen, en zicht op Deventer, dit zijn de ingrediënten voor een prachtige twee en een half uur doorstappen. Iedere keer weer nieuwe ontmoetingen, deze keer binnengelopen bij een kunstenares die heel idyllisch woont, verstopt in t struweel, maar je kunt de uitnodigende bordjes voor de tentoonstelling niet missen! De alternatieve route langs de IJssel was niet nodig, gezien de extreem lage waterstand van de rivier.
  Het pad was goed onderhouden, overal gemaaid. Tosti bij Kriebelz, restaurant in Terwolde. Een heerlijke dag!

 3. Onderwerp: Genoten van

  dit mooie klompenpad. Bewegwijzering was goed, maar soms wat verbleekt. Wij lopen altijd met de app als ondersteuning en dat ging, zoals altijd, prima. App is ook zeker een aanrader.
  Een echt klompenpad met veel afwisseling. De uiterwaarden waren goed begaanbaar en prachtig om te wandelen en te zitten.
  Als 2e beginpunt zou misschien het Diekhuus, Bandijk 2, 7396 NB Terwolde genoemd kunnen worden? Ook daar is een parkeerplaats.
  Niets dan goeds over dit pad en voor geocachers ook leuk 😊

 4. Onderwerp: Lekkere wandeling

  Echt een leuke afwisselende wandeling, wel goed opletten maar dan is de bewegwijzering prima te volgen.

 5. Onderwerp: Prachtig Klompenpad

  Het Tuylermarkerpad is een echt Klompenpad. Een Klompenpad zoals het bedoeld is, dat je al zwervend laat kennismaken met de omgeving, zonder opsmuk. Het pad is uitstekend uitgezet. Soms riep de bewegwijzering vraagtekens bij mij op, maar dat kwam ook doordat ik de begeleidende folder nog niet in mijn bezit had. Dat neemt niet weg dat je onderweg veel te zien krijgt. Ik heb genoten van de prachtige hagen met allerlei soorten bloemen, die in bloei stonden, de vele ooievaars op de paal, de gele lissen langs de wetering. Ik genoot tevens van het prachtige landschap langs de IJssel. Ook aan cultuurhistorie heeft deze omgeving veel te bieden, zoals de oude kerk met zadeldaktoren in Terwolde, de fraaie boerderijen, de molen. Kortom: je komt ogen en oren te kort.

 6. Onderwerp: slechte bewegwijzering

  Dit pad is niet te volgen. Het zal best een mooie route zijn, maar het wordt zo slecht aangegeven. De blauwe bordjes zijn nu wit, door de zon vervaagd en de pijlen zijn al helemaal niet te zien. Blij dat we de weg terug hebben gevonden en zeker niet voor herhaling vatbaar!

 7. Onderwerp: Klompenpad

  Wij zijn vanaf camping de Worp al wandelend bij toeval uitgekomen bij het klompenpad. In een woord schitterend ! Hulde aan de vrijwilligers die dit pad zo mooi onderhouden hebben. En Edith Hendriksen bedankt voor de gastvrije ontvangst en rondleiding. We hebben genoten van deze bijzondere zondagmiddag. Een aanrader!

 8. Onderwerp: Heel mooi

  Vooral de afwisseling maakt dit tot een typisch klompenpad. Langs weilanden, paadjes binnendoor bij Terwolde en natuurlijk het gedeelte langs de IJssel! Wij hebben genoten. Helemaal toen bleek dat bij de Coop in Terwolde gratis koffie te krijgen is (Brasserie Kriebelz is op maandag gesloten). Met een heerlijke koek er bij op een bankje bij de kerk genuttigd. Dank aan alle mensen die dit pad mogelijk hebben gemaakt.

 9. Onderwerp: Slecht

  Dit klompenpad is de slechtste die ik tot nu toe heb gelopen. Ben ik enthousiast over de paden, nu helemaal niet. Ik ben me er van bewust dat het onderhoud door goedwillende vrijwilligers plaatsvindt, maar om nu slechts een deel van nieuwe routemarkeringen te voorzien en de andere maar zo te laten dat zelfs de teksten en de pijlen niet meer leesbaar zijn, gaat wel wat te ver. Ook op een aantal cruciale plaatsen ontbreekt de bewegwijzering helemaal. En de route op zich? Een groot deel gaat over verharde kaarsrechte wegen en door open velden waar totaal niets te zien is. En op een van de particuliere terreinen waarover het pad gaat, moest je uitkijken, want links een diepliggende sloot en rechts de doornen van de bramenstruiken die het pad bijna overwoekerden. Nee, een klompenpad om snel te vergeten. Op mijn site ruudmulder.nl zal dit pad dan ook een slechte beoordeling krijgen.

 10. Onderwerp: Een mooi klompenpad...

  Gisteren dit pad gelopen en genoten. Mooie start bij het oude kerkje van Terwolde. Verder boerenland, gave oude boerderijen, diepe sloten en vaarten en natuurlijk het uitzicht op de IJssel.
  Een leuke verrassing was de galerie/atelier van Edith Hendriksen aan de Melkleenweg, vlakbij de eik van Lena(punt 8) Zij schildert en boetseert en heeft alles uitgestald in haar atelier dat aan de route ligt. Zeer de moeite waard.
  Er is ook een waterpunt buiten om je voorraad aan te vullen.

 11. Onderwerp: Tuylermarkerpad

  Vandaag met dit prachtige winterweer deze route gelopen. Windstil, zon, bevroren terrein, rijp aan de bomen . . . . wat is het dan genieten! Voor het eerst de app van de klompenpaden gebruikt. Handig, zo loop je nooit verkeerd en die extra informatie die wordt gegeven is prettig. Een aanrader deze route!

 12. 27. 11.2016 onder prachtige weersomstandigheden klompenpad gelopen.Een enkele keer een misser. Maar wat was die weer mooi. Van alles wat. Over draad langs koeien vlaaien.en de ijsel prachtige vergezichten. Met 3 personen gelopen.Een goeie aanrader. 👍 Fam. Nieuwenhuis.

 13. Onderwerp: Tuylermarkerpad

  Gelopen in combinatie met Woldermarkerpad. Totaaltijd: ongeveer 4 uur incl. pauzes. Schitterend mooie tocht. Veel door weilanden, schouwpaden, uiterwaarde enz. Goede ondergrond. Nergens erg drassig. Wel goed uitkijken voor de koeienvlaaien. 2 keer onduidelijk geplaatste pijl voorbij gelopen. Met de gedownloade GPS-versie op de smartphone zie je dan zo waar het verkeerd is gegaan. Je loopt dan met de rode pijl op je telefoon mee naar de blauwe route.
  Waar de Kadijk ‘t Toevoerkanaal kruiste, miste ik een aantal pijlen. Schitterende historische achtergrondinformatie bij diverse punten en een enkele keer zelfs een gesproken videootje bij o.a de eik (8) en ‘t Diekhuus (10).
  Een punt van aandacht blijft (ook meegemaakt bij het Flierpad in en rond Twello): de verhoogde opstappen naar een oversteek over prikkeldraad naar bijv. een ander weiland. Omdat er waarschijnlijk veel pensionada’s deze tochten gaan lopen, zou een lichamelijke beperking een belemmering kunnen zijn voor deze hoge overstap. Plaatselijke alternatieven zijn er niet.
  Al met al m’n complimenten voor iedereen die bij de opzet van deze tocht betrokken is geweest, plus de landeigenaren die een vrije doorloop/oversteek over hun land mogelijk hebben gemaakt.

 14. Onderwerp: Genoten

  Genoten van deze mooie wandeling op een schitterende nazomerdag. Geen last gehad van de bordjes, ze zijn soms wel wat verweerd maar de pijlen zijn goed te zien. Ook download ik altijd de route op mijn telefoon zodat je in de gaten kunt houden waar je ongeveer een bordje/ afslag kunt verwachten. De enige keer dat ik mij rond een lantaarnpaal moest krullen om te zien welke kant ik op moest stopte iemand en wees me de richting. Geweldig toch? Onderweg stond er een emmertje met appels waar je er een uit kon pakken (nam ik tenminste aan 😉)
  Complimenten aan de makers en degenen die het pad onderhouden.

 15. Onderwerp: mooie tocht

  zaterdag 8 0kt 2016

  Prachtige wijdse landschappen. Heel mooie tocht. Echt genoten. Het is opletten en zoeken maar het is een aanbeveler

  Echter…………. de bewegwijzering is soms lastig / onduidelijk. Ook hier zijn de bordjes door verwering onduidelijk en soms niet leesbaar.

 16. Onderwerp: uiterwaarden prachtig

  Ik heb deze route gelopen 05-10-2016 met mooi weer, en heb genoten, ook van deze tocht , al eerder het Woldermarkerspad en Niebroekerpad gelopen, ook mooie tochten, wel goed opletten en kaart in de gaten houden, hier en daar bordjes weg of slecht zichtbaar. maar al met al prima uitgezette routes, voor de echt oudere wandelaars blijft het op passen. in mijn geval waren de uiterwaarden en natuurbelevingspad Ossenwaard met de 2 houten bruggen en uitzicht op Deventer goed te bewonderen en droog !! ( Route uitzetters dank voor al jullie moeite ).

 17. Onderwerp: Heel mooi klompenpad

  Vandaag dit pad gelopen met de klok mee (de lus klok tegen). Na één km om bebouwde kom uit te komen (ook wel mooie huizen gezien hoor) een mooi afwisselend echt klompenpad. Weer een ooievaar op een nest gezien. De uiterwaarden waren nu droog. Met bewegwijzering heb ik geen problemen gehad.
  11 km is voor mij wat kort, dus Woldermarkerpad daarna ook helemaal gelopen. Niet zo’n succes, zie gastenboek bij dit pad. Na 18 km was ik wel weer moe genoeg om huiswaarts te keren. Bedankt iedereen.

 18. Onderwerp: Leuke route, maar die bewegwijzering......

  Vandaag, 6 aug 2016 deze aardige route gelopen. Inderdaad zoals Roderick op 5 juni schrijft, is het bij de brug met de groene relingen onduidelijk waar je heen moet en het is jammer dat de suggestie van een sticker op de brugleuning (nog) niet overgenomen is. Niet iedereen is in de gelegenheid om de app te raadplegen op de gsm. Gelukkig hadden we wel de papieren route bij ons.
  Ook is het misschien duidelijker om bij de splitsing aan de Haverkampseweg op één van de bordjes routeverkorting erbij te zetten. Wij maakten de fout om rechtsaf te gaan, maar misten daardoor het gedeelte van de uiterwaarden.
  Zoals al eerder gezegd, behoeft de route enige controle qua bewegwijzering. Verder de moeite waard.

 19. Onderwerp: klompenp ad

  Geweldig mooi
  wel een paar schoonheids foutjes maar mooie route

 20. Onderwerp: Uiterwaarden = natte voeten

  Vandaag liep ik, ondank het erg warme weer, toch het Tuylermarkerpad. Het Woldermarkerpad volgt nog een andere keer.
  Mooie en afwisselende route, de stukjes verhard zijn hier duidelijker nodig om naar de onverharde delen te komen (dit in tegenstelling tot sommige andere klompenpaden). Een kneu en gele kwikstaart heb ik onderweg gezien – prachtig. Maar ook ezels, koeien, varkens, een konijn (bij het gemaal), buizerds en meer natuurschoon.
  Wel was ik iets te enthousiast bij het deel uiterwaarden. Ach, dat gaat wel dacht ik. Mooi niet. De boer heeft niet voor niks maar een deel van het gras gemaaid. Ik liep toch echt het water in en moest mijn weg met natte sokken en schoenen vervolgen. Eigen schuld, dikke bult.
  Opmerking – de markeringen kunnen iets beter. Als je bij de brug aankomt (met groene relingen, ongeveer 3 km voor het einde) is het niet duidelijk waar je verder moet. Een sticker op de brugleuning had hier kunnen helpen, gelukkig bood de app uitkomst.
  Zo heb ik enkele andere punten bij deze wandeling waarbij de bewegwijzering duidelijker / beter had gekund.
  Ik liep de route met korte broek. Bij het gemaal heb ik idd enkele keren brandnetels geraakt. Tsja, hoort erbij. Het prikt en jeukt even, pfff.

 21. Onderwerp: Afwisselend

  Eind mei dit pad gelopen. Ik vind het een afwisselende en aantrekkelijke route. Nederland weer op haar mooist! De eigenaar van de camping gaf aan dat we in plaats van over de dijk ook door de uiterwaarden konden lopen. Dat was een goede tip. Even verderop pak je de route dan weer op, die daar wel door de uiterwaarden gaat.
  Het is inderdaad niet altijd even duidelijk welke kant je op moet, omdat bordjes soms weg zijn (of wij konden ze niet vinden). De app biedt altijd uitkomst, dus we zijn elke keer goed gelopen.
  En vanwege het hoge gras met brandnetels is het verstandig een iets dikkere lange broek aan te trekken (misschien voor sommigen onder u overbodig om te melden).

 22. Onderwerp: Mooie route

  Vandaag hebben we dit pad gelopen, het was af en toe even zoeken en onduidelijk hoe te lopen, maar niet minder genoten, bedankt voor het uitzetten! Ik zie uit naar nog veel meer klompenpaden!

 23. Onderwerp: reactie op Dick

  Beste Dick,

  Fijn te lezen dat je dit en mooie wandeling vond. Ik heb de vrijwilligers die dit klompenpad beheren gevraagd speciaal aandacht te besteden aan de verkleuring en compleetheid van de bordjes.

  Overigens geldt voor alle klompenpaden (en zo staat dat ook vermeld op de website) dat het aan te raden is om naast de bewegwijzering in het veld (paaltjes met plaatjes of stickers) ook gebruik te maken van of de gratis app voor de smartphone, of de folder met kaartje plus achtergrondinformatie (à € 1,50 verkooppunten op http://www.klompenpaden.nl), of van het eenvoudig uit te printen kaartje op deze zelfde website (gratis). Het aanbrengen van markeringen is lokaal soms aan beperkingen onderhevig en op knooppunten van een 2-zijdig gemarkeerde route complex, vandaar deze aanbeveling.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 24. Onderwerp: Tuylemarkerpad, Terwolde

  Hele mooie wandeling. Wat een diversiteit aan natuur. Nadeel vonden wij dat er op verschillende paaltjes zijn de bordjes verweerd waren, wat toch wat zoekwerk vraagt. Zaak om de route nog eens te controleren op de markeringen!

 25. Onderwerp: Mooie route, alleen start/einde wat minder

  Afgelopen zondag hebben we dit pad gelopen. Het is een leuke, afwisselende route. We vonden alleen het eerste (en laatste) stuk door Terwolde wat minder. Je loopt dan over een smal voetpad langs een vrij drukke weg. Het zou fijner zijn om de auto ergens langs het rondje te kennen parkeren. Wellicht dat dit beter wordt als je vanaf de parkeerplaats eerst een stukje Woldermarkepad loopt.

 26. Onderwerp: mvr

  Geweldige wandeling mooi. wat is Godstuin toch mooi.
  Wie kan dit evenaren.

 27. Onderwerp: Van de weg weg

  Vrijdag 19 februari 2016

  De route is prima aangegeven en toch ben je het grootste deel de weg kwijt en dat was precies mijn bedoeling.
  Geweldig fijne (eerste) klompenpad gelopen, dank aan de vrijwilligers van deze route.
  Ga zeker meer doen.

 28. Onderwerp: Goed bewegwijzerd

  Met een heerlijk winterzonnetje deze prachtige wandeling gelopen. Echt lekker uitgewaaid. De route is goed bewegwijzerd en op een plaats dicht bij de IJssel, waar je de route kruist was nog een extra landkaartje neergezet. Wij wilden onze lunch in ‘t Diekhuis gebruiken. Hoewel het restaurant geopend was volgens de site en het bord bij het restaurant werden we toch niet ontvangen, wegens personeelsgebrek. We konden zelfs geen kop koffie kopen! Dit betekent dat je dan ruim één uur moet lopen voor je gelegenheid hebt om iets te eten. Op de site van ‘t Diekhuis staat: “Er werken aardige en lieve mensen die er alles aan doen om het u naar de zin te maken”. Daar krijg ik een beetje vieze smaak van in mijn mond.

 29. Onderwerp: Wandeling door grijs Hollands weer

  Vorig jaar rond deze tijd, om precies te zijn 22 december 2014, deze route gelopen. Typisch Hollands weer, grijs en grauw, desondanks ontzettend genoten van de route.
  Zag bij andere wandelingen een link naar een fotoreportage. Goed idee. Ik heb van deze wandeling ook een fotoreportage gemaakt, zie hier: https://www.facebook.com/linda.redder.9/media_set?set=a.10200232941262572.1073741959.1723824928&type=3

 30. Onderwerp: Zeer mooie wandeling

  Vanmiddag t pad gelopen.
  Begonnen boven aan de dijk. Prima wandelweer en een zeer mooie route.
  Goed aangegeven. Wel soms een moddergevecht, maar tis niet anders met dit weer.
  Complimenten voor de makers 👍

 31. Onderwerp: Oh wat ben je moooi..

  Afgelopen zondag liep ik voor het eerst een Klompenpad. En hoewel ik meer een fietser ben, nodigt dit wel heel erg uit om meer Klompenpaden te bewandelen. Wat een feest! De afwisseling vierde hoogtij. Wat ik vooral leuk vond waren de paadjes langs de hoge mais, dwars door de weilanden en langs de IJssel. Bedankt alle vrijwilligers!!

 32. Onderwerp: Prachtig!

  Wij liepen het Tuylermarkerpad op 9 september, een prachtige dag met dito wolkenluchten! Dik genieten. Het pad is gevarieerd en prima onderhouden.

 33. Onderwerp: Even langs de molen lopen

  Joke & Wim 16-01-2015
  Een zonnige dag en heerlijk lopen in het open veld, wel wat modderig maar goed te doen. Even misgelopen bij punt 4, en toen kwamen wij langs de molen in Ter Wolde daar kun je heerlijke spullen kopen! dat smaakt heerlijk na de wandeling.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*