Ugcheler Markepad

Ontdek het prachtige buitengebied van Ugchelen. Wandelen over heide en enk, langs sprengen en door bossen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Ugcheler Markepad (11 km)

Startpunt: Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel, Van Golsteinlaan 20 in Ugchelen

Openbaar vervoer: Bushalte Van der Valk/ De Cantharel in Ugchelen

Opstappunt: Kiosk de Ugchelse Berg, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen

Markering: bruine markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Bos

  Op 13 november het Ugcheler Markepad gelopen. Wij hebben juist tussen de paden gezocht naar een bospad. Vanwege de prachtige herfst kleurtjes. En die hebben we gehad, prachtig stuk heide en langs de koppelsprengen, mooie vergezichten en top bewegwijzerd. Weer wat afwisseling na veel wei- en boerenland en zeker nu in de herfst erg mooi.

 2. Onderwerp: Geen hond mee op klompenpad ugchelen

  Belachelijk ik kom al meer dan 60 jaar in deze gebieden nu het ineens klompenpad word genoemd mogen wij met de hond er niet overheen.
  Ik denk dat meerdere mensen die ook voorheen hierook over wandelden met hun hond dezelfde ergenis hebben.
  Het moet toch geen probleem zijn met de hond aangelijnd over stukjes van deze route te lopen.
  Zelfs in het bos mag aangelijnd de hond mee. !

  Zal eens kijken of dit wettelijk is te verbieden..

 3. Onderwerp: niet echt een klompenpad

  Vorige week hebben we dit pad gelopen, niet echt een klompenpad meer een boswandeling, in het gebied lopen nog meer uitgezette wandelroutes,het was heel druk, ook een route waar honden los mogen lopen. Het uitzicht was mooi, jammer dat de heide verdroogd is. Leuk om een keer gelopen te hebben maar we doen het niet nogmaals, dan kennen wel mooier klompenpaden.

 4. Onderwerp: Echt genieten!

  Een prachtig-mooie wandeling, inderdaad!
  Complimenten voor de makers!
  Soms, door de overdaad aan allerlei bordjes, zijn de bruine klompenpadbordjes wat lastig te vinden.
  En het oversteekpunt bij de Cantharel (dus helemaal aan het einde van de route) was wat onduidelijk. Is het echt de bedoeling, dat de wandelaar hier de drukke wegen over steekt? Ik vond dat best eng en eigenlijk ook gevaarlijk…..! Maar misschien heb ik het niet goed gedaan? Dat kan natuurlijk ook…..;>)

 5. Onderwerp: Pracht wandeling

  op dinsdag deze route gelopen althans geprobeerd.net in het bos ging het mis even een onduidelijkheid op een paaltje. Op vrijdag weer geprobeerd, ook even gemeld bij van der Valk. Een vriendelijk gesprek met een van de beheerders van de route hij zou het even nakijken.
  daarna gelopen, een prachtige route gevarieerd mooie uitzichten op de heidevelden (alleen wat waren deze droog!)
  voor ons een van de mooiste routes, en we hebben er best veel gelopen.

 6. Onderwerp: Markepad

  Vandaag Markepad gelopen. Genoten van de mooie stukjes natuur. Ook geschrokken van de enorme droogte. Alle bosbessenstruiken zijn geel. Ik ben het overigens eens met één van de vorige reacties dat het principe klompenpad hier nauwelijks van toepassing is. Op een paar maisvelden na was het toch hoofdzakelijk een boswandeling. Dit doet echter niets af van het plezier dat we ervan hadden.

 7. Onderwerp: Fantastische wandeling op Ugheler Markepad

  Wat hebben jullie een hele mooie en afwisselende wandeling uitgezet. Goed te lopen op alleen de markeringen in het veld. We hebben genoten. Een groot compliment. 👍

 8. Onderwerp: Jammer

  Ik ben erg teleurgesteld dat de route is gewijzigd: juist dat leuke ‘lusje’ rond de papierfabriek is er nu uit gehaald! Dit maakt dat de route voor mij niet interessant meer is. Bovendien zorgt het ervoor dat het nog minder een klompenpad is omdat er minder afwisseling is in bos en veld.

 9. Onderwerp: Heerlijke wandeling

  Vandaag deze wandeling gedaan. Over bos, heide en velden. We hebben genoten van ook dit mooie stuk Nederland. In het bijzonder bij het Salamandergat. Maar daarvoor verwijs ik u graag naar de foto’s op: http://www.dickdrost.nl/fotogalerij
  Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagde dag.

 10. Onderwerp: ugcheler markepad

  Gisteren het ugchelermarkepad gelopen.Overeenkomst met plaggenstekerspad en kreelsepad:teveel bos(paden).Op deze site staat:klompenpaden gaan (vaak) over boerenland,enz.Op dit pad is dat misschien 5 %.Helaas is er de laatste tijd dus een vervaging van het concept klompenpaden te zien,deze worden aangelegd waar het gebied zich er niet voor leent.het pluspunt is dat dit pad erg weinig asfalt kent.

 11. Onderwerp: Prachtig klompenpad!

  Prachtig klompenpad!
  Afwisselend, vrijwel geen asfalt, veel bos, ook heide en veld.
  Het stuk langs de beek, met de klok mee het eerste deel vanaf vd Valk, is adembenemend mooi.
  In het weekend zal het vaak druk zijn vanwege de leesterheide, populair regionaal zondagmiddag-familie- wandelingetje gebied met ook een paar kleine wandelroutes.
  Geen horeca onderweg als je vanaf van der Valk vertrekt.
  Delen van het pad zijn ook voor honden, stukje voor loslopende honden. Vind ik zelf wel gezellig.

 12. Onderwerp: ugcheler markepad

  Een prachtige route, bosrijk langs de mooie koppelsprengen en weilanden. Wij waren bij de kiosk gestart op de Ugchelse berg en zijn toen richting de Cantharel gegaan. Toen we bij het Salamandergat waren besloten we vanwege de regen op maandag 18-6, de routeverkorting te nemen, terug naar de kiosk. We hebben alle aanwijzingen goed gevolgd maar toen we bij het startpunt terug waren stond op de gps een afstand van 11 km. Zou het kunnen dat de afstand niet klopt?
  Verder complimenten aan de vrijwilligers voor het uitzetten van deze route, ook voor de leuke lus langs de papierfabriek en de hamermolen.

 13. Onderwerp: Rust!

  Vandaag vroeg gestart met het Ugcheler Markepad. Een pracht pad in een wat heuvelachtige omgeving. Vanwege de rust een genot om te lopen. Zeer weinig asfalt, veel door de bossen, over de heide, langs weilanden.
  De vogels lieten zich goed horen. Schapen en paarden waren volop aanwezig.
  Een hele variatie aan bloemen en struiken onderweg.
  Het pad is perfect aangegeven. Het is goed om te weten dat het startpaneel te vinden is aan de achterkant van de Cantharel/parkeerplaats.
  Onze dank aan de vrijwilligers!

 14. Onderwerp: Mooie wandeling

  Samen met mijn zoon deze nieuwe route gelopen. Veel wandelaars onderweg tegen gekomen die deze route ook liepen. Daarnaast veel fietsers en paarden. Dus een gevarieerde omgeving voor elk wat wils. Voor ons wandelaars zeker. Het was weer genieten van slenken, paden en karrensporen. Bos en heide maar ook landerijen. Veel variatie onderweg en goede wegwijzers. Een aanrader.

 15. Onderwerp: Reactie Ugcheler Markepad

  Wat begon als een erg leuke wandeling ging uit als een nachtkaars toen de klompenpadwandeling na een kilometer of vijf over de ‘Natte Neuzenroute’ haar weg vervolgde. De Natte Neuzenroute is bedoeld voor loslopende honden. Hoe bedenk je het een klompenpad, waar altijd op delen van de wandeling honden zijn verboden (zie bij bijzonderheden), te mengen met een speciaal pad bedoeld voor loslopende honden?!
  Helaas hebben we de wandeling teleurgesteld moeten afbreken, want tegen zoveel hondengeweld waren we niet opgewassen.

 16. Onderwerp: De eerste!

  Gisteren samen met een vriendin op de fiets naar De Cantharel voor mijn allereerste klompenwandeling. Lekker fijn min of meer in de achtertuin en voor een gedeelte in een gebied waar ik vaker kom. Ik wil beginnen met complimenten te maken aan de vrijwilligers die de bewegwijzering hebben verzorgd: meer dan uitstekend gedaan.
  Wij hebben genoten van deze wandeling, die in een voor ons bekende omgeving, veel verrassende dingen liet zien. Heerlijk wandelen onder de bomen was heel fijn, omdat t best een warme dag was. De route was afwisselend en de fluitconcerten van de diverse vogels een hele fijne afwisseling met de soms toch wel erg aanwezige snelweggeluiden. Na het oversteken van de Otterloseweg, die gelukkig niet heel erg druk was op dat moment, neergeploft op het terras van de Cantharel onder de natuurlijke schaduw van een boompje en genoten van een verfrissing en waar we bediend werden door uitermate vriendelijke dames. Een goed eind aan mijn eerste klompenwandeling. Op naar de tweede …

 17. Onderwerp: Ugcheler Markepad

  Lekkere wandeling over Marken, door bos en heide en weilanden. Ik kom hier lekker tot rust en geniet van de vogels, de uitzichten en de stilte. Een heerlijk rondje !

 18. Onderwerp: Ugcheler Markepad

  Gisteren het Ugcheler Markepad (11 km.) gelopen met Van der Valk Hotel Apeldoorn als start en finish. Hier vooraf bij de receptie een folder gekocht en een stempel in mijn wandelboekje laten zetten. Heb met de klok meegelopen. Het was een zeer gevarieerde route met veel bos, heide (Leesterheide), akkers, prachtige vergezichten , rustgevende koppelsprengen aan het einde, poelen en een salamandergat, het leefgebied voor kikkers, salamanders en padden, indrukwekkende gebouwen zoals de Cantharel en Caeseria, sinds de verbouwing in 2007 gebruikt door het Leger des Heils enz. enz. Koffie gedronken bij kiosk De Ugchelse Berg, iets buiten de route.
  Dat het een nieuw klompenpad is, kon je vooral zien aan de solide houten opstap, overstap en afstapconstructies (over prikkeldraad).
  Dit klompenpad is zeker een aanrader. Doordat er nauwelijks gemaaid en gesnoeid hoeft te worden, is dit niet zo’n bewerkelijk te onderhouden pad. Tenzij het een keer flink gestormd heeft en er misschien takken of een omgevallen boom op het parcours liggen.
  Verder is het zeer goed uitkijken bij het regelmatig oversteken van de Hoenderloseweg en nog meer bij de oversteek van de Otterloseweg.

 19. Onderwerp: Prachtig!

  Vandaag dit mooie Klompenpad gelopen. Wat een heerlijke wandeling door de bossen, over heide en ook nog wat weiland. We hebben genoten! Het is vooral een asfaltloos Klompenpad: daar houden we van.
  Tip: rijdt iets verder richting Hoenderloo voor een kop koffie ipv bij het startpunt de Cantharel. Bij de Leesten (waar de wandeling ook langs komt) is het heerlijk rustig zitten en hier werden we vriendelijk bediend (bij de Cantharel stond men in de negeerstand).

 20. Onderwerp: Geweldig Klompenpad

  Zondag 6 mei 2018, vroeg uit de veren en wat een weertje. Tijd voor klompenpad het Ugcheler Markepad. Afslag 19 en
  mijn vierwieler bij de Cantharel gestald. Ik ga het kort houden, wat een schitterend klompenpad. Je loopt over paden, kiest je route, zonder te verdwalen kom je ergens waar je je goed voelt.
  And I said to myself, what a wonderful world. Allen weer heel hartelijk dank!

 21. Onderwerp: Wandelen door bos en over de hei

  Vandaag het Ugcheler Markepad gelopen. Pas na een hele poos na vertrek bij van der Valk hoorde ik geen geraas van auto’s meer. Het is inderdaad meer een boswandeling. Boerderijen heb ik niet gezien, waaraan ik toch denk als ik een klompenpadwandeling maak. Op het eind van de wandeling moet je de Otterloseweg oversteken wat geen pretje is. Pluspunten waren er natuurlijk ook: de route slingerde, geen lange rechte stukken. De onverharde paden en de goede bewegwijzering. En lest best: de koppelsprengen, wat een geweldig mooi stukje was dit.

 22. Onderwerp: klompenpad

  Vandaag dit geweldige klompenpad gelopen. Heel goed aangegeven en heel afwisselend. Dus een echte aanrader.

 23. Onderwerp: Ugcheler Markepad

  Aanrader ! Gevarieerde route. Goed aangegeven. Bos, hei en bouwland !

 24. Onderwerp: Heel fraai klompenpad

  Afgelopen vrijdag hebben wij, als groep beheerders van het Horsthoekerpad, het Ugcheler Markepad gelopen. Onder warme omstandigheden hebben wij genoten van dit fraaie pad. De natuur was op dit moment prachtig. In het Salamandergat zag onze vrouwelijke wandelaar Rik een ringslang zwemmen. Gelukkig hebben we er een foto van kunnen maken. Prachtig om zoiets te zien. Op de heide, met de diverse klimmetjes, was het door de warmte echt dorstig. De Koppelsprengen vormen inderdaad een bijzonder stelsel van sprengen. De bewijzering was prima. Enkele pijlen waren van de bordjes verdwenen, maar dat was geen probleem. Deze route is een echte aanrader om te wandelen.

 25. Onderwerp: geweldig super

  vandaag gelopen (zondag 22 april 2018) geweldige pad
  dit was ons de 79 pad maar deze behoord toch wel in de top 5
  wij zijn hele vroege wandelaars dus ook vandaag heerlijk rustig over de hei
  in het bos vogels fluiten eekhoorntjes gezien
  een echte aanrader makers bedankt het was toppie

  mensen die klagen over de paden kijk dan naar de leuke dingen die je ziet
  en geniet van de kleine dingen elke pad heeft zijn eigen ding

 26. Onderwerp: Leuke route

  Vandaag deze mooie, afwisselende route gelopen. Ondanks het feit dat wij zelf in Apeldoorn wonen en het gebied toch vrij goed kennen, kwamen we toch punten tegen die verrassend waren voor ons. De route is nieuw en een goede aanvulling. Misschien was het een beetje te warm met 26 graden, maar de route was er niet minder mooi door.
  Ook staat de route goed aangegeven.

 27. Onderwerp: Top gelopen

  Ondanks dat ik zelf in Ugchelen woon, heb ik toch stukken van dit gebied gezien die ik nog niet kende. Mooi afwisselend pad in een mooie omgeving.
  Op een paar paaltjes op het Leesten ontbrak de pijl op het bordje, maar dat heeft niet echt problemen gegeven. Bedankt voor dit klompenpad in mijn ‘achtertuin’!
  Ik heb deze gelopen als hardloop-trail. Top.!

 28. Onderwerp: Ugcheler markepad

  Pad 8 april gelopen mooi pad door het bos is ook leuk Bedankt voor het realiseren van dit pad
  Greetje en Eric moeten niet zeuren ! Moeten ze zelf maar een pad uitzetten

 29. Onderwerp: Route verkorten

  Beste Sylvia,

  Als je goed kijkt kun je op de brochure of de app goed zien welk stuk van de route korter is. Alleen op bordjes lopen is dan niet voldoende. Ik hoop dat je ondanks verder lopen dan gepland toch hebt genoten van de wandeling.

 30. Onderwerp: routeverkorter

  Mijn man en ik wilden de route verkorten en de 4,5 km lopen. op een gegeven moment wel bordjes gevolgd met routeverkorter, maar dit was geen 4,5 , maar meer. De route kon ook verkort worden ,zagen wij op het klompenpadbord bij de Cantharel tot 9 km. Als je onderweg wil verkorten, hoe weet je dan of de verkorte route de 4.5 is of de 9 km,?

 31. Onderwerp: Genoten van dit mooie nieuwe klompenpad

  Als inwoner van Apeldoorn is het boffen als er een klompenpad in ‘ je achtertuin’ wordt uitgezet. Vandaag dus de rugzak gepakt en op pad gegaan. Al een tiental klompenpaden gelopen en bij deze moet gezegd worden dat de bewegwijzering TOP is. Geen twijfels en route app niet nodig gehad. Verder genoten van het pad over de hei, de bossen , de koeien in het weiland en de fijne paden. Wat fijn dat er vrijwilligers zijn die deze routes voor ons uitzetten en onderhouden.
  En ja, natuurlijk is het druk op de parkeerplaatsen. Bij de Cantharel is het eigenlijk altijd druk , helemaal als het zulk lenteweer als vandaag is. Kiosk de Ugchelse Berg ( Het Leesten) is altijd een geliefde plek voor veel toeristen, dus daar was het op deze dag ook druk(ker). Ook wij zijn op onze klompenpadwandelingen nog nooit zoveel wandelaars tegen gekomen ( en er was vandaag ook nog een andere wandeltocht 🙂 ) Maar goed, daar hebben we ons niet aan gestoord. Als je stilte wilt dan moet je niet op (de 1e) zon(nige lente)dag van het jaar op/bij de Veluwe gaan wandelen. Wat ons betreft alleen een kleine kanttekening bij de oversteek van de Otterloseweg. Echt niet fijn. Verder een grote dankjewel !

 32. Onderwerp: Tevreden wandelaars

  Vandaag 8 april, heerlijk lenteweer. En wederom een nieuw klompenpad gelopen, veel medewandelaars gezien, een populair wandelgebied. Goede bewegwijzering, bij de Sprengenbeek, nabij het bruggetje was een sticker met pijltje beschadigd, dus even goed kijken, misschien een nieuw stickertje erop.
  Het eerste stukje vanaf v/d Valk de weg overgestoken, hier waren nogal wat boswerkzaamheden, verderop werd dit klompenpad de moeite waard.
  Dank jullie wel, vrijwilligers, voor al het werk en niet te vergeten de mooi gemaakte “overstapjes”

 33. Mooie wandeling, wel in het weekend vroeg starten want anders loop je in file door het landschap.
  Het pad voldoet ons inziens niet aan de karakteristieken van een klompenpad: dat is jammer.

 34. Onderwerp: reactie

  Mooie wandeling, maar voldoet totaal niet aan de karakteristieken van een klompenpad! Wandel je in het weekend, start dan erg vroeg, anders loop je in file…

 35. Onderwerp: Markepad

  Nou, wij hebben het Markepad net gelopen en geen idee waarom dit door wandelaars werd afgeraden…!!? Prachtig pad, mooie natuur en goed aangegeven!
  Wel paar maal een weg overgestoken, maar om het onveilig te noemen gaat wel wat ver.
  En de herrie….ach dat valt ook reuze mee.
  Wij vonden het een mooie ervaring en hebben genoten van dit nieuwste klompenpad.

 36. Onderwerp: Door bos en heide

  Dit nieuwe klompenpad, wat nu 1 week oud is meteen maar eens gelopen! Aan Veluwe denk je snel aan stilte maar dat is hier niet het geval… ronkende auto’s op de overvolle parkeerplaats bij restaurant de Cantharel, het startpunt. En de razende snelweg waar je zojuist vanaf bent gekomen. Superpluspunt is de uitstekende bewegwijzering, iemand die net met klompenpaden lopen begint…..begin met deze, je kunt niet verdwalen!
  Onderweg veel diersporen gezien en omgewoelde stukken wat wilde zwijnen doen. Bij het Leeste een enorme drukte, heel veel loslopende honden en roepende en fluitende baasjes. Ook was er op deze mooie dag een wandeling voor lange afstandslopers uitgezet, dus ook daar veel “rijen” wandelaars. We vonden de recreatiedruk in dit gebied erg hoog. Het mooiste vonden wij het stukje langs de Sprengenbeek en inderdaad de beekprik in het heldere water gezien. Jammer dan weer dat er zoveel afval ligt aan het eind van de beek tegenover camping de Wapenberg. Weg mooie illusie van de beek! Het stuk langs de moderne papierfabriek kon naar ons idee ook anders gelegd worden. Blijf ook oppassen met het oversteken van de Otterlooseweg, tegenover de Cantharel…misschien kan dat wat veiler gemaakt worden…samenvattend: ga niet in een mooi weekend hier lopen, er zijn mooie stukjes bij, blijft herrie achtig met de wegen die je kruist, helemaal geen verkeerde wandeling maar wij vonden het niet de mooiste!

 37. Onderwerp: UGCHELER MARKEPAD.

  Vandaag met mooi weer dit pad gelopen, goede paden ook afwisselend, goed geplaatste bordjes, wel op blijven letten vooral als je met meerdere mensen loopt ben je gauw afgeleid, omgeving is ook afwisselend – inderdaad veel bos paden, maar diegene die van een bosomgeving houden een aanrader. Heb genoten van de rustige omgeving en vergezichten, inderdaad 1 van de mooiere wandelingen. dit is mijn 17 Klompenpad in de omgeving van Apeldoorn.

 38. Onderwerp: Ugcheler Markerpad, mooi pad en goed bewegwijzerd

  Gisteren het mooie Ugcheler Markerpad gelopen (wat een spelling). Het is een mooie bos en heide wandeling (ik ga niet de bekende discussie over “klompenwandelingen” in). Toch afwisselend, en als ervaren klompenwandeling wandelaar een opmerking: Dit is een van de best bewegwijzerde! Geen enkele maal was het nodig de app te raadplegen!! Wel een TIP. De folder dient te worden afgehaald bij ” ‘t Buitenhuisje” NIET bij de receptie van de Cantharel!! Misschien handig om dat ook aan te geven bij de informatie op de site. Er staan richtingsbordjes op de parkeerplaats van de Cantharel naar ‘t Buitenhuisje.

 39. Onderwerp: Prachtig pad, veel bos

  Gisteren (1e paasdag) dit pad al gelopen met de klok mee. Vandaag officiêle opening. Een prachtig pad met slechts 10% asfalt/klinkers. Dat is te verwaarlozen, zoals vaker op de Veluwe. Veel bos, ook heide, heuvelachtig, soms mul zand en mooie vergezichten. Dus wel meer een prachtige boswandeling dan een klompenpad. Slechts (maar toch) ongeveer 150 meter weiland.
  Het viel mij op dat er ondanks het sombere weer veel wandelaars waren, gezinnen met kinderen en dat er op een groot deel van de route honden zijn toegestaan.
  Het laatste stuk hoorde je wel het geruis van de A1. Al met al een geweldig mooi pad.
  Dit is pad nr 7 in Apeldoorn. Het Loenensche Enkenpad staat bij mij nr 1. Het Holhorsterpad op de laatste plaats.
  Het Plaggestekerspad van de buren ga ik binnenkort nog eens lopen, gelet op de tegenstrijdige berichten in het gastenboek.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*