Vosbergenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Heerde, Hoorn en Wapenveld. Wandelen over landgoed Vosbergen, langs sprengen en vroegere watermolens. Een afwisselend landschap op de flank van de Veluwe met haar rijke cultuurhistorie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Vosbergenpad (14 km)

Startpunt: Parkeerplek, Dr. Jan van Breemenlaan 2 in Wapenveld (voormalig: Groot Stokkert).

Opstappunt: De Eendracht, Beatrixweg 1 in Heerde

Openbaar vervoer: Bushalte Dreefseweg in Wapenveld (vanaf NS station Zwolle)

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt de route combineren met het MarkluiderpadPaddenpad en het Horsthoekerpad. De overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag dit prachtige pad lopen met mijn zoon. We hebben ons niet verveeld vandaag met mooie landschappen bossen, heide, buizerds en een marter.

 2. Beste wandelaars,
  Vandaag hebben Henk en Arie, twee van onze vrijwilligers, het gedeelte over de Tonnenberg bij gewerkt. De route over de Tonnenberg is nu weer prima gemarkeerd.
  Ook de app van het Vosbergenpad is door SLG bijgewerkt. Veel wandelplezier gewenst.

  Henny Keizer – de Graaf
  Coördinator Vosbergenpad

 3. Dag Elly, dank voor je reaktie. We zijn gaan kijken op de Tonnenberg en het klopt. Het lijkt er op dat er stickers, schildjes en paaltjes zijn verwijderd.
  We gaan er mee aan de slag!

  Beste wandelaars, helaas is ons mooie klompenpad op de Tonnenberg niet goed aangegeven. We gaan het oplossen. Het zal even tijd kosten maar het komt goed.
  Advies: probeer even de rood/ wit gemarkeerde route te lopen of volg gewoon de app. Het is maar een klein stukje. Verder zijn er geen mankementen op de route.

  Hart. Gr. Henny Keizer- de Graaf.
  Coördinator Vosbergenpad.

 4. Bij de heide van de Tongelberg is een gedeelte kwetsbaar gebied geworden en verboden toegang. Dit voor de rust van de nachtzwaluw en roodborsttapuit. We liepen tegen de klok in en hebben de rood witte markering gevolgd, de berg op en neer genomen, waarna we de normale route weer konden oppakken.

 5. De Tonnenberg is een honden vrijloop gebied. Ikzelf was daar niet zo’n liefhebber van, maar iedereen z’n ding. De rest van de route maakte alles goed. Niet echt een klompenpad, wel fraai. Februari 2024.

 6. Lente 2022 dit pad rechtsom gelopen, vandaag met -1, veel zon en weinig wind linksom gelopen. Nu ik wat meer paden heb gelopen ben ik wat kritischer; deel is of verhard of ‘algemene’ wandelpaden waardoor een echt klompenpadgevoel ontbreekt. Bij Kasteel Vosbergen ben ik ook gewoon ‘rechtdoor’ gegaan zodat je fraai zicht heb op de zijwoningen en het pand zelf. Bij de Eendracht te Hoorn staat geweldig veel oude/antieke spullen op zolder en in de ’tuin’. Zeker de moeite waard om daar even te kijken. Tonnenberg is ook prachtig.

  Net als vorige keer vind ik delen van de route wel erg rumoerig. Qua verkeer en laden/lossen e.d. bij industrieterrein. De Kommerseweg was ook best druk en niet fijn lopen zo. Zou eerder zo lopen (blauwe lijn): https://i.imgur.com/fQ8vk0h.png Niettemin heb ik er wel van genoten. Wellicht geen echt klompenpad maar wel een leuke en diverse route.

 7. Hallo Jan,
  Wat fijn dat je hebt genoten van het Vosbergenpad. En dank voor je melding betreffende de palen bij de Ringweg. Daar gaan we werk van maken.
  Hart. Gr.
  Henny Keizer-de Graaf,
  Coördinator Vosbergenpad.

 8. Afgelopen week het prachtige Vosbergenpad gelopen. Een aanrader. Er waren 2 palen met klompenpadborden afgebroken. 1 op de Ringweg en de andere als je he smalle paadje van de Ringweg naar de Beeklandseweg loopt.
  Ook zijn er een aantal stickers aan vervanging toe. Desalniettemin genoten van deze wandeling.

 9. Gisteren dit pad linksom gelopen. Mijn 92e klompenpad. Gestart bij het opstappunt. Daar is wel weinig parkeerplaats. Geparkeerd in de berm iets verder op. Je begint dan met een stuk asfalt, gevolgd door een betonnen fietspad. Dan heel mooi stuk rustig bos. De hei, in deze tijd van het jaar aantal loslopende honden, dus helaas geen wild kunnen spotten. Het extra lange lusje bij huis Vossenberg snap ik niet. Hierdoor loop je vlak langs de rioolzuivering. Wat een stank. Dit terwijl je m.i. gewoon rechts langs huis Vosbergen kunt lopen. Een pad met hele mooie stukken, maar ook een aantal lange verbindingsstukken. (vind ik) De route staat heel goed aangegeven ook in het bos. Wel zijn een aantal stickers op lantaarnpalen verbleekt. Het stuk hei ga ik nog eens lopen als de hei in bloei staat. Een fotoimpressie op mijn website: https://www.arievanhensbergen.nl/

 10. Beste Gerti,

  Bedankt voor het delen van uw bevinding. De vrijwilligers van het Vosbergenpad zijn bezig om de route beter begaanbaar te maken na de explosieve groei van het gras.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 11. Het pad langs het kanaal veel distel en hoog gras haast niet te lopen

 12. Afgelopen zondag 16 april het Vosbergenpad gelopen. Gestart aan de van Breemenlaan waren we de eerste 8-9 km diep onder de indruk van de schoonheid van dit pad. Bij landgoed Vosbergen was het ook mooi, maar de verbindingsstukken ( je kan er echter soms niet zonder..) haalden de hoge waardering van het begin wat naar beneden. Het eerste stuk doen we vast nog een keer. Prachtig!

 13. Het Vosbergenpad is een prachtig klompenpad rond Wapenveld en Heerde. Met name het deel door het bos en over de hei is erg mooi. Maar ook rond Wapenveld en Heerde loop je veelal over leuke verrassende paadjes.
  video: https://youtu.be/ATpcwFKZPgk

 14. Prachtige route! Afwisselend landschap, beekjes, hei, bos, hoogteverschillen. De route was goed gemarkeerd. Af en toe bij twijfel de route gps erbij gepakt en dat ging perfect.

 15. De route kan niet meer over de Tonnenberg gelopen worden, het pad is daar weggehaald en de bordjes liggen op een bult ergens voor de ‘berg’ zag ik vandaag.
  Vanaf de andere kant staan de bordjes nog wel alsof je over dat pad kunt lopen.

  De Tonnenbergroute zelf, die er ook langs ging, is wel aangepast. Je wordt nu omgeleid via een pad achterlangs, om de heuvel heen.

 16. Beste Marien,

  Bedankt voor de melding,
  Het kaartje is geüpdate en werkt als het goed is weer.

  M.v.g.
  Team Klompenpad

 17. Vandaag dit mooie en afwisselende pad gelopen. Wel erg druk vanwege het zonnige weer. Zeker het gedeelte over de hei is de moeite waard!
  De link naar het kaartje en het kaartje als PDF-bestand moeten eens gecontroleerd worden, deze werken niet meer naar behoren.

 18. inderdaad een mooi klompenpad. Heel afwisselend. Ondanks een bewolkte dag genoten van deze tocht. Zeker een aanrader.

 19. Mooie route, afwisselend, veelal onverhard, cultuur en natuur, een aanrader en dit ondanks het sombere en grijze weer!

 20. De paal met de aanwijzing bij de beek tegenover van Arks ligt om. Let op dat je deze aanwijzing niet mist

 21. Vandaag hebben wij een prachtige route gelopen afwisselend landschap. De route is goed bewegwijzerd. Complimenten voor de vrijwilligers die de route hebben uitgezet. Heerlijk koffiegedronken In Hoorn bij Jobse&Jobse

 22. Prachtige route vandaag gelopen, afwisselend landschap en over het algemeen goed aangegeven, wel handig de app erbij te hebben

 23. Gisteren deze route gelopen ondanks het grijze weer toch weer een fijne route gelopen was inderdaad afwisselend en nu niet met een bloeiende heide maar een winterse met een bevroren heide, van atb rijders geen last gehad je moet gewoon ieder de ruimte geven.

 24. Vandaag dit pad gelopen, eerst nog beetje mistig,maar heerlijke temperatuur om te wandelen,later brak de zon nog door.Wat een mooi klompenpad, gestart bij t startpunt in Wapenveld,mooi stuk over de heide bij Tonnenberg,daarna ri Heerde en kwam je uit bij landgoed Vosbergen, wat een mooi plekje,hier niet helemaal goed gelopen,maar uiteindelijk kwamen we weer op t goede pad.Daarna langs t Apeldoornse kanaal en door t plaatsje Hoorn terug naar Wapenveld.Een echte aanrader!

 25. Vandaag,20-11,deze route gelopen en ik moet zeggen,deze staat zeker in mijn favorieten top tien,zeker het stuk over de hei is schitterend,echt de moeite waard.Als ik dan toch een kritische noot mag geven:

  Jammer van die stukken waar ook de ATB-ers mogen rijden,ze denken dat ze er alleen zijn.Dus zo nu en dan uitkijken geblazen.

 26. Afgelopen woensdag bij een klein zonnetje genoten van deze wandeling.
  Verrassende afwisselende route. Hoogtepunten waren de heide waar je een heel stuk loopt. En de nog steeds in bloei staande zonnebloemvelden tegen het einde. Helemaal niks mis mee.

 27. Wir sind aus Deutschland gekommen, um neben anderen auch diesen schönen Vossbergenpad zu laufen. Es war eine wunderschöne Wanderung die durch eine abwechslungreiche Landschaft führte. Ein besonderes Higligt waren Kaffee und Torte im neu eröffneten Kaffee am Appeldornsch Kanal.

 28. Vandaag Vosbergenpad gewandeld tegen de klok in. De hei was in plaats van paars bruin en alles was kurkdroog, ondanks dat wel genoten van het landschap. In Heerde bij demonen en beken allebei gemist, de beken stonden droog denk ik en demonen heb ik niet gezien helaas
  Landgoed Vosbergen was mooi maar helaas mag je niet dicht bij de voorkant van het kasteel komen
  Mooi pad maar staat niet in top 10, mijn 27e klompenpad

 29. Dit is een fijne wandeling die we al meerdere malen gelopen hebben. Deze keer op een zondag waardoor er vrij veel recreatiedruk was met wandelaars, honden en vooral mountainbikers die tussen de struiken opdoken.. Volgende keer maar weer door de week daar naar toe ipv weekend. Dit pad heeft een mooie variatie aan landschappen.
  Bos, heide en Landgoed Vosbergen met het ooievaarsnest met jongen, de mooie beek met varens aan de oevers, en waar de paarden met hun veulens op deze plek voor een idylische sfeer zorgen. Ook de twee luisterbanken benut en weer wijzer geworden door wat de barones te vertellen had.
  Wat ons nog van het hart moet is de verwarrende informatie waar Annemarie Couwenberg op 28 mei al over schreef. Wij hebben de auto in de berm geparkeerd. En er is wel zeker horeca aan het kanaal (geplastificeerde briefje zegt van niet) De horeca aan de overzijde van de brug is nu weg. Maar het opnieuw in gebruik genomen pand van de “Eendracht” verdient een pluim. Wat leuk en lekker toeven is het daar.
  Het was weer een fijne dag. Dit was ons 41 ste klompenpad 2022.

 30. Vandaag het pad gewandeld. Het parkeren was veranderd, maar heb mijn auto toch gewoon op de aangegeven plek geparkeerd.
  Prachtige wandeling gehad door veel verschillende landschappen. Vooral de tonnenberg heeft veel indruk gemaakt. De route is prima aangegeven en netjes onderhouden.

 31. Prachtig klompenpad. Gelopen op 28 mei 2022. Vreemd dat bij de start op de Jan van Bremenweg een speciaal geplastificeerd briefje hangt dat je niet kunt parkeren en er geen horeca onderweg is. Je kunt gewoon vlak bij het bord parkeren en onder weg kom je langs Bakery de Eendracht, waar je heel leuk zit en waar ze heerlijke koffie, taart en broodjes hebben . https://www.eendrachtheerde.nl/

 32. Wat een prachtige route! Heel afwisselend met hei en bos, zeer zeker de moeite waard! Je kunt koffie drinken bij “de eendracht” in Heerde, direct langs de route.

 33. Ik vond dit een van de mooiste Klompenpaden die ik de afgelopen twee jaar heb gelopen, en dat waren er veel. Afwisselend, rustig, prachtige landschappen, veel vogels. In Hoorn koffie gedronken, was wat vroeg maar kon die mooie plek niet voorbij lopen… In Heerde paar keer markering gemist. App hielp.

 34. Vandaag dit mooie en afwisselend pad gelopen. Ik fiets veel dus hoop altijd dat klompenpaden op plekken lopen die verrassend zijn. Voor mij was dat alleen in het 2e deel toen ik het bos inliep richting de prachtige heide en de route na de heide. Daarvoor was het vooral bekend terrein en ook aardig wat verharde wegen. Niettemin een fraaie route en zeker nu de lente volop bezig is. Zag op Landgoed Vosbergen nog een reet! Ik vond het wel vrij onrustig qua verkeer waardoor ik niet volop genoten heb, dat kwam echt pas vanaf het tweede deel. Als je hier niet bekend bent is het sowieso een aanrader want het is een zeer divers pad.

 35. Eind februari op een zonnige, maar koude dag deze route tegen de klok in gelopen. In het bos zag ik ijshaar, een mooi wonderlijk natuurverschijnsel. De afwisseling maakt deze wandeling leuk. Het gebied rondom de Tonnenberg was prachtig. Er is een leuke eetwinkel bij het gehucht Hoorn: Jobse & Jobse (met broodjes, gebakjes en drankjes). Route met de markering en soms de app gelopen.

 36. Vandaag 1 maart Het Vosbergenpad gelopen. Ditmaal in tegengestelde richting. Een prachtige route met afwisselend landschap. De luisterbanken bij Kasteel Vosbergen zijn een mooie aanvulling. Een aanrader dit pad! En complimenten voor de vrijwilligers . Zeer goed bewegwijzerd
  .

 37. Vandaag dit pad gelopen. Met name het deel met de hooogteverschillen vonden we prachtig en gebofd met het weer. Mooie afwisselingen! Aanrader!

 38. Op 9 januari 2022 het Vosbergenpad gewandeld bij afwisselend zonnig en regenachtig weer. Een prachtig pad, heel verrassend en zeer gevarieerd. De paar modderige stukjes waren ook goed te doen. Dank aan de vrijwilligers, wij hebben genoten!

 39. mooi klompenpad met heide,bos ,water,een dorp en rustige asfaltweggetjes.ik had zelf geparkeerd in het centrum bij de jumbo en met de app zelf aanlooproute gemaakt.

 40. Heel blij word ik van dit klompenpad! Dit pad heeft echt alles: bos, heide, landelijk gebied, smalle slingerpaadjes, beukenlanen, hoogteverschillen, mooie doorkijkjes, vergezichten, statige landhuizen. Ondanks de regen waren de paden goed begaanbaar. We hebben van elk moment genoten. De bewegwijzering was uitstekend op één punt na. Toen we in het Zwolse bos op een driesprong kwamen, merkten we dat we een bordje gemist hadden. Teruggelopen en via de app goede richting ingeslagen. Het betreft het eerste pad linksaf waar wij geen bordje konden vinden. Maar verder: chapeau!
  Dank en hulde aan eenieder die dit prachtige klompenpad mogelijk maakt!

 41. Vandaag het Vosbergerpad met vrienden gelopen. Wij vonden het een mooi en afwisselende route. Landgoed Vosbergen, de hei, langs het kanaal, bos. Mooie herfstkleuren. Wij zijn alleen maar positief. Aanrader!

 42. Het begin was even zoeken, want waar zetten we de auto neer? De aangegeven parkeerplaats bij voormalig Groot Schokkert is afgesloten met een groot hek. Onduidelijk waar wél geparkeerd mocht worden, dus op goed geluk maar voor het hek gezet. Het herkenbare startpunt van de Klompenpaden was ook nergens te vinden. We moesten dus even wat opstart problemen overwinnen, maar eenmaal onderweg ging het goed. Gekozen om eerst naar de grote weg te lopen. Daar was de route goed aangegeven, maar vlak na de watermolen liepen we verkeerd omdat we een paaltje misten. Gelukkig hadden we de app erbij en hebben we niet heel veel omgelopen, we konden hem snel weer oppakken. Het tweede deel vonden we echt heel prachtig. Heide stond nog net in bloei, een lekker temperatuurtje en afwisselende omgeving. Weinig andere wandelaars gezien. Eenmaal in het bos is het wel oppassen geblazen voor de mountainbikers die soms met grote snelheid de hoek om komen scheuren. Al met al een mooie en zeer afwisselende route!

 43. Wij begonnen ook bij “Groot Stokkert” en kozen ervoor om kloksgewijs te lopen. Het is een prachtige afwisselende route. In Heerde werden we even afgeleid door de omgeving en misten we een paaltje. Eigen schuld hoor. De route staat uitstekend uitgezet en ook onderhoud was goed.

 44. Opnieuw liepen wij dit pad en nog steeds even mooi. Begonnen bij “Groot Stokkert” en via t bos met een prachtige paadje (hoog en laaggelegen weggetjes) en heel veel wilde zwijnen sporen. En niet te vergeten héél veel mountainbikers op de route. Af en toe schrikken hoe plots ze achter je komen opduiken en snuiven. En roepen “aan de kant” ? Misschien kwam het dat het zondag was en daardoor meer recreatie. De route over de heide is leuk met hoogteverschillen en trappetjes en een hoop leuke honden liepen daar rond. In een boom een spechtennest dat bewoond werd door een spreeuwenfamilie! Landgoed Vosbergen is een pareltje, compleet met ooievaar op t nest. Ook is er een stoeterij waar de weides vol stonden met prachtige paarden en op t moment dat wij langskwamen een veulentje van 5 dagen oud met merrie In de wei werden gezet. Wat een heerlijke onbevangen capriolen maakt dit stel. We hebben nog een tijd staan kijken.
  Tijd voor de lunch, en dat deden we bij “Bistro Voldaan” op de Kanaaldijk, bij de brug. Op het routekaart hieronder staat nog restaurant “de Brug” maar dat is fout. Enige jaren geleden is de zaak van naam veranderd. Dat is misschien voor de klompenpad-redactie een tip om dit onderstaand te veranderen want het geeft verwarring.

 45. Wat een móói afwisselend pad beliepen wij vandaag – dit Vosbergenklompenpad !!
  Met-de-klok-mee was een goed advies dat we hier tegenkwamen. We merken dat het er ook erg toe doet dat nu alles prachtig groen is, maar de afwisseling in landschap: ‘boeren’wegen, verschillende soorten bos, heide, was opvallend.
  Er was één punt waar de bewegwijzering niet goed ging: bij de watermolen van Heerde, op het moment van afslaan naar de Beeklandseweg, waren veel stickers die allemaal wat anders wezen …, maar door ons geprinte kaartje kwamen we er uit. Handig.

 46. Afgelopen zondag dit klompenpad gelopen en gestart bij bushalte Dreefseweg om vervolgens rechtsaf via zandpad
  het bos in te duiken en door meer open stuk langs fietspad in Hoorn uit te komen.Hier mooi stuk langs kanaal om
  vervolgens mijn weg voort te zetten door landgoed Vosbergen via mooie beukenlanen.Na Heerde de bossen in en
  over heuvelachtige heide gegaan met mooie vergezichten.Daarna laatste stuk door het bos weer terug naar de
  bushalte Dreefseweg.Wel aardig klompenpad en goed gemarkeerd {1keer markering gemist maar via de app kwam
  dit alsnog goed } en iets te weinig verrassend.Het weer zat ook niet mee.Toch wel aanrader.

 47. Wij hebben op 28 April 2021 deze prachtige route gelopen. Vooral het gedeelte over de heide is erg mooi. De route is heel duidelijk aangegeven. Erg genoten van de mooie omgeving, het ontluikende groen en één heerlijk voorjaarszonnetje. Tocht is een aanrader. Uitzetters en beheerders van de tocht hartelijk dank!

 48. Overigens hebben wij niet met de hond over eigen terrein of verboden terrein gelopen!
  Uit respect voor mens en dier.

 49. Uit interesse naar de route, vandaag gelopen onder de stralende zon.
  Met hond, vanaf Grand café.. super mooi… Tot asfaltweg begon. Dat vind ik persoonlijk minder.
  Volgende keer houden we het op de routes in dit fantastische bos. Wel leuk om gedaan te hebben.

 50. 29 maart dit prachtig pad gelopen. Gestart in Hoorn (rest. de Brug) met zonnig weer op deze rustige maandag 😉 en elke kilometer genoten. Wat een leuke afwisselende route. en dan heb ik het nog niet over de herfst als de heide volop bloeit. Dat wordt vast en zeker een weerzien!
  Bedankt enthousiaste route-bedenkers.

 51. Vandaag, 25 maart 2021, het Vosbergenpad gelopen. We hebben hem met de klok meegelopen. Zodoende het mooiste bewaard tot de laatste 6 km. Route is goed bewijzend. Op de route was het heerlijk rustig, maar ja wat wil je ook op een donderdagmorgen. Na 3 uurtjes waren we weer terug op de P-plaats. Heerlijk gelopen, mooie route.

 52. Op 19-3 had ik de luxe om samen met mijn vriendin dit prachtige pad te wandelen onder een stralende zon. Na het lezen van voorgaande reviews besloten om het pad tegen de klok in te lopen, en dit kan ik iedereen aanraden. Weliswaar wat asfalt halverwege, maar nergens wordt de route saai of vervelend. Bij de molen halverwege een lekkere koffie to go kunnen scoren. Het is een afwisselende route en het stuk bij het Zwolse bos is erg mooi en was ook heerlijk rustig. Na 20 klompenpaden komt deze toch wel in de top 3 terecht. Hulde voor de vrijwilligers.

 53. Vanmorgen dit pad gelopen. Ik ben bij de parkeerplaats rechtsom gegaan en kwam meteen terecht in het Zwolse bos. De eerste 6 km waren prachtig en afwisselend. Je gaat over smalle paadjes en er is hoogteverschil. Daarna langs en over de hei. Het pad is erg goed aangegeven. Ik had de app eigenlijk niet nodig.
  Dan komt er een wat minder interessant gedeelte door een woonwijk en over asfalt. Rondom landgoed Vosbergen is het weer mooi. Daarna loop je een lang recht stuk langs het kanaal en evenwijdig aan de weg. Vervolgens door Hoorn en over een betonnen fietspad en smal geasfalteerd weggetje door het bos weer naar het beginpunt.
  Als ik hem weer zou lopen, zou ik linksom gaan en het mooiste gedeelte voor het laatst bewaren.
  Al met al een afwisselend pad en de moeite waard.

 54. Op deze zondag rond de klok 8:30 vanaf huis (ca. 1 km) naar Groot Stokkert gelopen en begonnen aan dit klompenpad wat ons grotendeels over bekend terein zou leiden. Toch iedere keer verrassend dat je weer op plekjes komt waar je nog nooit geweest bent. Eerste gedeelte door het prachtige Zwolse Bos bij Wapenveld naar de Tonnenberg gewandeld. Vervolgens door Hoornerveen en bebouwde kom van Heerde naar het altijd mooie en idyllische landgoed Vosbergen gelopen. Onderweg nog reeën en verschillende mooie vogels gespot. Route was prima aangegeven, nagenoeg de app niet nodig gehad. Compliment aan de vrijwilligers van dit afwisselende Vosbergenpad is op z’n plaats. Komende zomer gaan we zeker op herhaling!

 55. 24 febr.2021

  Vandaag dit pad gewandeld , maar veel asfalt, het Zwolse bos maakte alles goed,daar super mooi !

 56. Wat een mooi en afwisselend pad. Genoten! Vandaag gelopen, een frisse zonnige dag. Een aanrader dus!

 57. Op deze frisse zonnige zondag dit mooie pad gelopen. Echt genoten. Goed aangegeven, prachtige omgeving, genoeg bankjes ( 1 precies op de helft ook. Top) en fijne afwisseling. Kortom: een aanrader!
  Veel dank aan de vrijwilligers.

 58. Mooie, afwisselende wandeling. Met een heerlijk zonnetje vandaag deze route gelopen. Via de bebouwing en Vosbergen naar het Zwolse bos gelopen. Wij vinden de afwisseling mooi. Beetje huizen kijken en daarna de rust van het bos. Bedankt vrijwilligers.

 59. Bij oud stokkert begonnen. Eerst richting wapenveld en kanaal gelopen. Landgoed vosbergen is leuk om te zien. Wel erg veel asfalt en je blijft steeds in de buurt van bebouwing en wegen. Is jammer. Krijg hierdoor niet het echte wandelgevoel. Je loopt b. V. door de bebouwing van wapenveld en Heerde. Vanaf km 8 ga je zwolse bos in. Dat is altijd een mooi gebied. Vanaf hier wel een echt klompen pad.
  Ik heb op de eerste 8 km rust, ruimte en echte natuur gemist. Laatste 6 is mooi. Wat mij betreft te lange aanloop. Zou het niet nog een keer lopen

 60. Gisteren met stralende zon en lekkere temperatuur deze prachtige route gelopen. Vanaf mijn woonplaats Diepenveen is het niet ver rijden en ook al ken ik deze omgeving goed, toch was het een verrassende wandeling met plekjes die ik nog niet eerder had gezien, zoals landgoed Vosbergen. Prachtig met al dat water en stroomversnellingen. De auto geparkeerd op het P terrein van SBB in het bos aan de Kamperweg en dan loop je meteen het Zwolse Bos in. Direct in het begin zelf een aanlooproute bedacht met veel klimmen en dalen en dan de route oppikken thv de hei. Van begin tot eind erg mooi en afwisselend. Een klompenpad pur sang! Complimenten aan de bouwers en onderhoudvrijwilligers. Morgen doe ik de route weer, maar dan met mijn vrouw. Zo doe ik het altijd: eerst zelf een klompenpad ‘voorlopen’ en daarna, als de route mooi genoeg is, nog een keer met partner. En dan gaat de hond even naar haar vriendinnetje, aangezien honden niet zijn toegestaan op de klompenpaden.

 61. Enige tijd geleden ontmoette ik op het Klompenpad van Loenen een stel wat vertelde dat ze vrijwilliger waren bij een aantal Klompenpaden van Heerde en dat het daar ook zo mooi was. Vandaag ben ik dus naar dit pad getogen en ik heb genoten. Nu wat het ook nog eens prachtig weer en dan is het dubbel genieten. Prachtig Landgoed Vosbergen en ook de hei was geweldig. Ik was wel blij dat ik ook de app bij me had, want soms liep ik even wat te zoeken, (ik liep de route de ‘verkeerde’ kant op) maar dat mocht de pret niet drukken. Dank ?? aan alle vrijwilligers!

 62. Deze wandeling staat in onze favorietenlijst en op deze frisse Sinterklaasdag voor de derde maal dit jaar gelopen. Daar hebben we graag een autorit van een klein uur voor over! Bij Groot Stokkert geparkeerd hierna rechtsaf het bos in en over het oude spoorweg tracé. Drukte op het heidegedeelte met veel vrolijk vriendelijke honden, de nodige mountainbikers die respectvol met alle wandelaars omgingen. Dat is soms wel anders! Het viel ons trouwens op dat iedereen in Heerde en omgeving zo vriendelijk was en zwaaide. Verademing in deze vreemde Coronatijd. Er is ruimte genoeg om langs elkaar te lopen en op 1 smal stukje werd gewoon gewacht totdat je voorbij was. Prima.
  Landgoed Vosbergen blijft fantastisch. Het weiland met de duiventil naast het kasteel hebben ze al onder laten lopen dus als het vriest kan er geschaatst worden op de ijsbaan!
  Uitstekend bewegwijzerd veel afwisseling in bos, hei, kasteel, landgoed en kanaal en wat bebouwing. Deze dag was weer een (Sinterklaas) cadeautje,

 63. Net terug van deze prachtige wandeling. Er zit best een stuk door een woonwijk in maar wij vinden het altijd heerlijk om huizen te kijken. De hei voor het laatst bewaard. Erg mooie zonnige wel frisse wandeling. Goede bewegwijzering.

 64. zaterdagmiddag de route gelopen. prachtig gewoon. niks mis mee. wel hebben we 2 opmerkingen: de eerste betreft het vele zwerfvuil aan de Kommerseweg en de tweede opmerking is dat we bij punt 7 een sticker mistten met afslag naar links, kom je vanuit Heerde (Beatrixweg) dan mis je de sticker rechtsaf.

 65. Vandaag dit pad gelopen. Wat een mooie route, wel veel loslopende honden tegen gekomen, ik ben nog nooit zoveel honden zonder lijn tegen gekomen op een morgen. Ondanks de honden heb ik verder wel enorm genoten.

 66. Voor de vierde keer dit pad, gelopen, neem steeds iemand anders mee. Leuke afwisselende route. Ik vind het altijd jammer dat er een stuk over de weg door het dorp in zit, maar degene die mee was, vond huizen kijken ook leuk. Ik begin altijd bij Voldaan ,loop dan richting Groot Stokkert. De markering is zo goed, dat we de app niet gebruiken. Alleen ook nu ging het weer even mis bij Groot Stokker.
  Prachtige foto’s kunnen maken, zie https://klaskedejong.wordpress.com/2020/11/15/het-vosbergenpad

 67. Gisteren hebben we met z’n tweeën het Vosbergenpad gelopen. Een erg mooie route in een afwisselend landschap. De heide nog in bloei. Dank aan de vrijwilligers die dit mogelijk maken! Een tip ter verbetering vind ik de markering bij de afslag coöperatie de Eendracht in Den Hoorn: vlak vóór (en niet over) de brug de kanaaldijk op. We hebben genoten, een echte aanrader.

 68. Onderstaand verslag schreef ik naar aanleiding van een wandeling over het Vosbergenpad.

  Klompenpaden

  In onze directe omgeving liggen vijf klompenpaden. Het is leuk om zo bewegwijzerd met de app in je eigen omgeving te lopen en je te laten verrassen. Vandaag liep ik met Fimke het Vosbergerpad tussen Wapenveld en Heerde. Vorige week fotografeerde ik er op landgoed Vosbergen met de fotogroep van Joop Luimes. De bestemming voor een wandeling vandaag was dus snel bedacht.
  Op de fiets naar Groot Stokkert, beetje vergane glorie. Je kunt er volgens het bord aan de weg alleen nog wandelen. De andere functies, waaronder het zwembad, zijn allemaal doorgekruisd. De woonfunctie voor herstellende patiënten heeft het nog wel.
  Maar een prima startpunt voor onze wandeling. We doorkruisten het omliggende bos en kwamen in het gebied wat eens de bron voor de drinkwatervoorziening van Zwolle was. Het Zwolse bos. Ooit lag er een pompstation. Het wandelpad loopt parallel aan een verdiept pad, wat af en toe met een trapje een kruisend pad overbrugt. Het blijkt een Kret te zijn. Hierdoor werd het water naar het pompstation gevoerd. Een bijzonder overblijfsel. Wat fijn die informatie in de app.
  We wisselen het bos in voor de heide met echte heuvels. Het pad kronkelt er over heen. De eerste struikjes bloeien al. Binnenkort kleurt het hier fantastisch. De app leert ons dat het de Tonnenberg is. Op de top stond vast een lunchpauze picknickbank. Mijn maag rammelde. Maar helaas waren twee andere dames ons voor. Omdat we onze teleurstelling niet helemaal verbloemden, verwezen ze ons naar de volgende bank, niet ver weg maar wel in lagere regionen. De boterham smaakte er toch niet minder om.
  Langzamerhand verlieten we de heide en kwamen we weer wat in de bewoonde wereld met de noord kant van Heerde in het vizier. Moeilijk voorstelbaar dat daar, nog niet eens zo lang geleden, geen riante huizen maar plaggenhutten stonden. De app vertelde ons even later nog wat andere leuke weetjes over de vele beken en molens. Achter een locatie van Zoethout in Heerde ( helaas gesloten) wist Fimke een klein meertje te liggen. Een zogenaamd spaarbekken waar door het verval een waterrad mee aangedreven werd. Van belang voor het maken van papier. Een dame, die er woonde vertelde dat er weinig water en daardoor een te gering verval was. Het water kletterde over het stilstaande rad.
  De vrijwilligers van het klompenpad, wisten echt wel de leuke laantjes te vinden. Ook al liepen we door de bebouwde kom van Heerde, aldoor was er wel weer een verrassend tussendoor laantje. Zo liepen we over de Sportlaan richting de Zwolse weg. Aan die Sportlaan kleven herinneringen. Ik logeerde er bij een lieve oom en tante samen met mijn zusje, twee jaren achtereen in een periode dat mijn moeder zou bevallen van een nieuw zusje en broertje. Ik was 6 en 7 en bepaalde dingen staan nog haarscherp op mijn netvlies. Waaronder de brand bij van Ark’s beschuit fabriek. Maar vooral natuurlijk de thuiskomst en de kleine baby die daar op ons wachtte.
  Maar deze bespiegelingen werden alweer weggedrukt, we wandelden landgoed Vosbergen op. Een prachtig park, mooie boerderijen en een juweeltje van een klein kasteel. Zomaar als je rechtsaf slaat vanaf de Zwolseweg. Tot vorige week wist ik het niet.
  De app leerde ons over een heus protest over de verdwenen brug over het Apeldoorns kanaal. Gelukkig konden we het trekpad naast het kanaal blijven volgen tot de brug bij de oude graansilo van de oude coöperatie de Eendracht. Ook weer zo n plek wat tot de verbeelding spreekt. Koffie op het terras aan de overkant smaakte goed. De heideplantjes op het terras waren wel aan vervanging toe. We hadden wel wat mee kunnen nemen van die mooie bloeiende heide, vond de eigenaar. Tja…
  Door het buurtschap Hoorn liepen we weer richting Wapenveld over wat wij altijd het Spoorbaan-tracé noemen. De app vertelde ons dat het ook het Baronnen-lijntje werd genoemd. De toenmalige spoorlijn had zijn komst te danken aan de adelijke burgemeesters in de dorpen langs de lijn tussen Apeldoorn en Zwolle. De spoorlijn verdween omdat de bus kwam en overwon. Wij legden de laatste kilometer af naar Groot Stokkert en vervolgden over de route van de baronnen met de fiets naar huis.
  Nog nooit kwam ik thuis van een wandeling met andijvieplanten en een bos zinnia’s. Vandaag wel, aan de oude spoorlijn ligt de moestuin van Fimke. Wat een feest!
  Aanrader, dit klompenpad! Goed bewegwijzerd, prima app, mooie natuur en rijke geschiedenis. En nog leuker in goed gezelschap.

 69. Prachtige route. Op basis van tips linksom gelopen. Goed gemarkeerd, maar moet wel opletten, soms is paaltje wat verstopt.
  Echt leuke afwisseling van landerijen, landgoed met brede lanen, bos en heide. Genoten, thnx!

 70. Vandaag het Vosbergenpad gelopen. Mooie route die goed is aangegeven. Complimenten voor de vrijwilligers die het pad onderhouden. Zondagochtend inderdaad al veel loslopende honden op de heide en veel mountainbikers, de kans op het zien van wild is hierdoor klein. ,Maar ik heb verder genoten van de mooie omgeving.

 71. Gisteren het Vosbergenpad gelopen, prachtige afwisselende route. Kleine leuke details zoals een laan met klompen aan de bomen. Onderweg was er ook nog honing, jam etc te koop. De eigenaar vertelde over zijn bijen en liet zelfs de bijen in de kast aan me zien. Erg leuk en interessant. Ik heb natuurlijk een potje lindehoning mee genomen. Ook legde hij het één en ander uit over wilde bijen. Doordat ik een afslag had gemist vlakbij de watermolen was mijn route bijna 17 km in plaats van 14, oeps. Ik vond de route her en der wat verwarrend en de aanwijzingen waren wat lastig te vinden, met name in Heerde zelf, daar kwam ik op een gegeven moment uit op een punt wat ik al had gelopen, ik weet nog steeds niet hoe ik dat voor elkaar heb gekregen haha. Vrijwilligers dank voor dit prachtige pad.

 72. Een mooie dag om een flinke (afgesproken) wandeling te maken!
  Makkelijk parkeren bij de Stokkert. Vandaar uit links gegaan, zodat we, wat later bleek, het mooiste stuk aan het einde van de route hadden.
  De route is goed aangegeven. Bij twijfel kwam de app te voorschijn. Misschien het bordje bij de brug net buiten Hoorn wat eerder plaatsen, zodat duidelijk is dat je de brug niet over moet en soms een bordje meer, voor wie niets bij zich heeft ter controle.
  Veel gezien onderweg: koeien, schapen, paarden, vlaamse gaaien, bonte spechten, veldbloemen, allerlei soorten bomen, plekken waar flink gewroet is door zwijnen, beekjes, veel kikkers, kasteel…
  Het stuk over de heide, met de vergezichten en daarna de stukken door het bos..Prachtig!
  Het enige minne puntje: al die loslopende honden.
  Verder hebben wij genoten, tussen het kletsen door.
  Dank vrijwilligers!

 73. Prachtig pad, veel moois onderweg. Afwisselend landschap vooral door de bossen en bij de Tonnenberg, prachtig.
  1 gekke situatie, bij de Kamperzijweg loopt een pad langs een beekje alleen is daar een lint gespannen (door de bewoner?) je moet dan langs de Beeklandse-weg lopen, geen probleem hoor, wel jammer. en je moet dan weten dat je daar langs moet (leve de app) en niet richting Action. Verder als gezegd heel mooi en goed onderhouden pad.

 74. Geïnspireerd door de video van mijn voorganger hier, vandaag dit mooie pad gelopen. Moest er wel 50 km voor rijden (en weer terug natuurlijk), maar het was zeker de moeite waard. Wisselende landschappen, prachtig wandelweer, een enkele wandelaar. Wat zal het extra mooi zijn als de hei, straks (hopelijk) in bloei komt! Prima bewegwijzering!

 75. Afgelopen januari 2020 dit pad gelopen en vandaag nog eens tussen al het mooie ontluikende groen! Bewolkte dag, 12 graden en later zon. We liepen deze keer andersom, vanaf parkeerplaats Groot Stokkert meteen linksaf. Zo ziet een zelfde wandeling er toch weer anders uit! Het was wederom een prachtige wandeling. Heel veel vogels, meerdere malen in een boomholte nesten met jongen van bonte specht tegengekomen, wat een herrie maken ze! Het gedeelte over landgoed Vosbergen en langs het Apeldoorns kanaal was wederom verrassend. Veel paarden met veulens rond Vosbergen wat idyllische plaatjes opleverde. Meikevers liepen rond, helaas op sommige paden, exemplaren die platgereden waren door fietsers…het heidegedeelte was, ook al was t niet paars, spectaculair vanwege de mooie wolkenluchten die er vandaag waren met telkens andere belichting op dit mooie gedeelte van de wandeling. Weinig medewandelaars, dus Corona-proof is deze route, met veel ruimte. Af en toe een mountainbiker maar die fietsten ruim om ons heen. Jammer dat er toch veel lege blikjes lagen op de route, en zelfs een zak vol met verpakkingen van maaltijden naast een bank. Misschien een tip voor de beheerders van dit pad om het nog eens na te lopen. En ik hoop dat jullie eens de mensen kunnen betrappen die dit doen! Onbegrijpelijk dat je zo met de natuur omgaat waar je te gast bent!
  We hebben wederom met een blij gevoel de dag afgesloten, iedereen weer veel dank voor het mogelijk maken/onderhouden van deze uitstekend bewegwijzerde route! ?

 76. Gistermiddag het pad gelopen, het blijft een prachtige route.
  Heb mijn Strava app ingeschakeld , het pad is 14,16 km en beslist geen 20 zoals Annet Joosten beweerd.
  Route is duidelijk aangegeven , het blijft wel opletten natuurlijk.
  Of een routekaartje of de app. gebruiken is altijd erg handig.

 77. Vanmiddag het pad gelopen, gewoon in 3 uur en een beetje, net als andere paden van 14 km. Het is dus WEL 14 km en zeker GEEN 20 km.

 78. Mooie afwisselende goed gemarkeerde wandeling waarvan de afstand echter veel langer is dan 14 km namelijk bijna 20 km!

 79. Vandaag, 25 jan 2020 dit pad gelopen. Om het kort te houden : Ontzettend mooi pad met afwisselende landschappen, bos, hei en van alles wat. En……. goed gemarkeerd !!

  Heeeeeel klein minpuntje …. stukjes wandelpad waarop ook mountainbikers waren.

 80. Door al het mooie commentaar van de vorige wandelaars besloten wij om een rit van 50 minuten te maken richting Wapenveld. En we zijn niet teleurgesteld! Koffie bij Groot Stokkert en daarna het bos in. Leuke afwisselende paadjes geen moment saai en overal de omgewoelde aarde van de neuzen van wilde zwijnen (helaas niks gezien) en dan kom je uit op de heide met mooie hoogteverschillen en trappetjes. Zeker om nog eens terug te gaan als de heide bloeit! En opnieuw een koffiestop bij “ de Watermolen” die gelukkig open was op maandag, eigenlijk is dat nooit. Kijk naar de actuele openingstijden. Een geweldige locatie met vintage kop en schotels en een heerlijke sfeer en een snorrende houtkachel!
  Onderweg genoeg mooie boerderijen te zien, en ontmoetingen met goudhaantjes, ooievaars, aalscholvers, groene specht en nog veel meer, en zo kom je bij landgoed Vosbergen. Prachtig gebied en de duiventil op t landgoed stond op palen in een weiland wat nu expres onder water stond om te fungeren als ijsbaan als het zou gaan vriezen. Daarna langs het Apeldoorns kanaal, ook een heel leuk gedeelte.
  Is er dan niks negatiefs te vertellen, nee, als je niet meerekent dat je op verschillende plekken het verkeer hoort razen, maar daar ontkom je niet meer aan in Nederland!

 81. Uitgestapt bij bushalte Dreefseweg met als startpunt Groot Stokkert.Mooie slingerende onverharde paden door
  de bossen,overgaand in stuk glooiende heide met mooie uitzichten om vervolgens over leuk gekozen paadjes te
  gaan net boven Heerde.Daarne verder gewandeld door het betoverende landgoed Vosbergen,.over graspaadjes
  langs Apeldoorns kanaal met verder nog open stukken om langs de bosrand weer terug uit te komen bij het startpunt.
  Ik had een heel mooie route gewandeld die zeer goed gemarkeerd was en veel over onverharde paadjes ging.
  Dit klompenpad is zeker aan te raden voor de liefhebbers hiervan.

 82. Gevonden op het Vosbergenpad bij de ijsbaan/kanaal op Vosbergen: een bruine bril. Helaas kan ik geen foto plaatsen. Bril bevindt zich op de routepaal nabij de brug bij het kanaal.
  Eigenaar kan zich bij mij (coördinator vrijwilligers Vosbergenpad) melden (via SLG)

 83. Vandaag deze route gewandeld. Prachtige route! Tegen de klok in gelopen, dus eerst het bos en hei gedeelte. Geweldig stukje natuur, om stil van te worden. Daarna kwam een klein stukje nieuwbouw gevolgd door langoed Vosbergen. Mooie paadjes langs het landgoed. Verderop loop je dan ineens weer langs het kanaal. Leuke mooie afwisselende route!

 84. Op 3 september het Vosbergen pad gelopen. We zijn eerst richting Heerde gelopen, over landgoed Vosbergen. Bij een hobby imker (ongeveer halverwege) kregen we uitleg over de eigen honing en de bijen. We mochten ook in de “korf” kijken (het was meer een kist) en het kastje voor de wilde bijen. Erg interessant en leuk om te horen en te zien. Met een pot honing en eigen gemaakte jam in de rugtas weer verder. Het bos en de hei waren erg prachtig. De hei was niet meer helemaal paars maar zeker mooi genoeg voor ons. Heuveltjes op en af met trappetjes. We hebben daar echt genoten. Voor we er erg in hadden waren we alweer terug bij de auto. Blij dat we deze tip op FB kregen van de klompenpad groep ? echt een aanrader als de hei bloeit. Bedankt ?

 85. Het is een prachtig pad wat langs ons weiland en bos loopt. Helaas is het zo dat veel mensen nog steeds hun rommel van zich af gooien. Daarnaast dacht iemand, op ons privé terrein, de behoefte te kunnen doen. Toch bijzonder, respect voor de natuur, maar geldt dat ook voor de omwonenden?
  Hoop dat dit ook wordt gepost en niet alleen de positieve dingen.

 86. Gisteren deze route gewandeld. Het weer was prima, zon en weinig wind dus heel fijn wandelweer. De route is heel afwisselend en goed aangegeven. Nergens een markering gemist.
  Een route om vaker te lopen!

 87. Dit pad vandaag gelopen in de blauwe lucht met veel zon en iets boven 0 dus ideaal wandelweer.
  mooi afwisselende wandeling met het begin bij de bushalte tegenover de Dreefseweg door landgoed richting Hoorn
  en daar markering gemist die achteraf bleek staan op een laag paaltje bij een parkeerplaats waar net een auto
  voor geparkeerd stond dus misschien handiger om de sticker op een hogere paal te plakken die aangeeft linksaf
  te gaan de Beatrixlaan in. Verder rustig over graspad langs kanaal,door landgoed met bos en vijvers om na Heerde
  verder te wandelen over heide en mooi wat glooiachtig bos. Mooie wandeling met weinig asfalt en verder goed
  gemarkeerd.

 88. Prachtige route. Mooi afwisselend door bos en platteland. goede ondergrond. Alleen blij dat we de gps op de app hadden anders raak je de route af en toe kwijt. Met name door de buurschap Hoorn staan een stukje geen bordjes (Mogelijk weggehaald door jeugd?) Verder voortreffelijk aangegeven.

 89. Vandaag hebben wij deze mooie route gelopen, het is een route met veel afwisseling langs weilanden en door mooie bosgebieden met heidevelden.
  Wij hebben tijdens de route heerlijk gezeten bij De Zoethout aan Beeklandseweg 13 in Heerde, echt een aanrader!! Je kan er lekkere broodjes eten voor een vriendenprijs en je zit er heel gezellig in de mooi ingerichte oude werkplaats van de oude watermolen, en zeer aardige bediening. En je steunt het goede doel.
  We hebben een topwandeling beleefd met een aangename afsluiting!

  Vr grt Fam. De Jong

 90. Vandaag dit pad gewandeld vanaf het opstappunt bij het kanaal. Was een heel mooie afwisselende wandeling met toch nog wat herfstkleuren. We waren blij dat we het kaartje bij ons hadden, want hier en daar waren de bordjes onvindbaar op toch wel cruciale punten. Misschien een tip om de wandeling nog eens goed na te lopen.
  Groeten, Adri en Marijke

 91. Vandaag dit klompenpad gelopen. Afwisselend landschap, prachtige kleuren. Echt een aanrader!

 92. Gisteren bij prachtig weer de route Vosbergenpad gelopen. Echt een aanrader deze route. Ieder half uur loop je in een ander landschap met als ‘hoogtepunten’ landgoed Vosbergen en de doorsteek over de hei. Halverwege de route zijn we wezen lunchen bij “De Watermolen”. Erg prettige bediening en heerlijk broodjes in een authentiek pand. Ze hadden de haard lekker opgestookt voor de gasten. Al met al een prettige wandeling die wij in de winter nog een keer gaan lopen. De teller bleef alleen bij ons steken op 12,5 km.

 93. Na 2 jaar nog eens dit pad gelopen. Fantastisch mooi, kanaal. bos en vooral de hei.
  Maar dat neemt niet weg dat het geen klompenpad is, geen weilanden en niet over boerenerven. Maar dat komt meer voor op de Veluwe. Iemand haalt het Valkschepad aan, inderdaad, dat is een echt en heel mooi klompenpad zoals het oorspronkelijk bedoeld was.
  Maar het was zeker 75 km enkele reis waard. Bedankt.

 94. Vanaf 29 juni koffie bij de Watermolen, Beeklandseweg 13.
  Een mooie en gezellige gelegenheid waar een heerlijk kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak of lekkere broodjes, te verkrijgen zijn.

  We bedienen u graag zodat het u aan niets ontbreekt.
  Dat doen we wel in ons eigen tempo, met onze eigen stijl
  en niet te vergeten ons geheel eigen gevoel voor humor.

  http://www.zoethout.nl

 95. Vanmorgen dit klompenpad gekozen. Mooi afwisselend met kale en beboste gedeelten. Vooral met de frisse wind was het in de bossen zeer aangenaam. Halverwege de route kwamen we langs Groot Stokkert, dus een mooie gelegenheid voor een kop koffie (met appelgebak) Dit hebben er meer gedacht, want al snel volgden er meer sporters. Sommige met de fiets en andere zonder. Bij thuiskomst stond er ruim 14 kilometer op de telefoon.

 96. Vandaag 1 nov. 2017.

  Het Vosbergerpad gelopen , een prachtige wandeling vooral de diversiteit van bos ,hei, akkers en het Apeldoorns kanaal , zeker een keertje doen in de herfst.
  We hadden wel het weer mee.

 97. Je leest wel vaker wel niet een klompenpad. Met alle respect, voor mij is dat niet boeiend. Er staat op deze site voldoende informatie over het pad. Kortom, klompen aan, app op zak, kiekdoos om de nek en gaan. Afgelopen woensdag de auto bij het startpunt gestald en het feest kon beginnen. Wat een prachtige wandeling die geheel voor zich spreekt. Je kunt een kast vol superlatieven leegtrekken, ik zou zeggen: ga het Vosbergenpad op je gemak wandelen en vorm zelf een mening. Ik durf toch wel te voorspellen dat er maar weinigen daar spijt van zullen krijgen. Anderzijds, iedereen heeft een eigen beeld/smaak en zo moet ook het blijven. De bewegwijzering (bordjes) geheel in orde, voldoende banken, afwisseling te over en de gegeven informatie doet het pad eerder te kort (compliment). Ik heb GENOTEN en die mogen de beheersgroep en alle betrokkenen in hun knip steken, niet omdat het moet maar omdat het mag.:) Ga het pad in een andere jaargetijde zeker weer wandelen.
  Cheers.:)

 98. Vandaag genoten van het Vosbergenpad! Wat een heerlijke en schitterende wandeling die ook volgens mij voldoet aan de naam “klompenpad”. Mijn complimenten voor de vrijwilligers die dit pad uitzetten en onderhouden. Het pad en de aanduidingen zijn in topconditie. Gedurende de wandeling kom je alles tegen wat deze streek van Gelderland te bieden heeft namelijk weilanden, dorpjes, het kanaal, de heide en de bossen. Voor mij even een wandeling door een deel van mijn jeugd.
  Jammer voor degenen die deze wandeling niet konden genieten. Bijna 100% van de reacties is positief of heeft opbouwende kritiek.
  Ik wil jullie bedanken voor weer een waardevolle bijdrage aan mijn wandelherinneringen.

 99. Natuurlijk waren wij als beheergroep van het Vosbergenpad getroffen door de vraagtekens die er bij ons mooie pad gezet werden. Vandaar dat we blij zijn met de reactie van Ellen, die mooi verwoordt wat de karakteristiek van een (en ons!) klompenpad is. Een klompenpad verdient meer dan alleen een associatie met weilanden en koeien!

 100. In tegenstelling tot enkele reacties over dit pad als ware het geen echt klompenpad wil ik opmerken dat de wandeling geheel voldoet aan de voorwaarden of kenmerken van een klompenpad. Cultuurhistorie vind je niet alleen in weilanden en bij dorpen, maar ook op de heide en in de bossen. Lees de tekst daarover in het boekje! Bovendien is driekwart van de tocht gelegen bij en rondom de bebouwde kom. Het stuk bij Hoorn was prachtig en ook landgoed
  De Vosbergen is heel rustiek. Het stukje langs het Apeldoorns kanaal is heerlijk om mijmerend te belopen.
  Dit pad is zeker zo fraai als het nabijgelegen Horsthoekerpad, en verdient het om net zoveel media aandacht te krijgen. Een inspirerende wandeling die de naam klompenpad waardig is!

 101. Dit is geen klompenpad maar een bos- en heide wandeling. Maar daar zijn genoeg Trage Tochten en Groene Wissels voor. Als ik een bos- en heide wandeling wil lopen kies ik niet voor een klompenpad. Daar heb ik een verwachting bij. Helaas kwam voor mij het bericht van Marco de Boer net te laat anders had ik een andere keus gemaakt. Op de hei was het inderdaad druk met wandelaars met honden. Hoewel het uitzicht op de hei grandioos is vind ik deze wandeling (want het is geen klompenpad) niet inspirerend. De hoeveelheid koeien onderweg zijn op twee vingers te tellen en ik ben geen enkel weiland over gegaan. Er is relatief een boel asfalt en fietspad. Voor mij dit nooit meer!

 102. We zijn fanatieke klompenpadlopers – als dat woord bestaat. Elke twee weken doen we er één. Dit keer bij Wapenveld en Heerde omdat mijn moeder er vandaan komt. Het is idd een mooie afwisselende route door bos, over hei en langs water en door bebouwde kom. Daarom: Een klompenpad is het zeker niet. Geen enkele keer over een hek mogen klimmen of lekker kunnen soppen door een weiland. De wandeling is mooi maar voor ons zeker geen top 5 zoals het Valkschepad bij Barneveld.
  PS. Het stuk over de hei in het Zwolse bos is heel populair bij hondenbezitters.

 103. Vandaag als Overijsselnaar m’n 10e klompenpad gelopen in Gelderland. Weer een schitterend mooie tocht!!
  Bijzonder aan de bepijling bij deze tocht was: (1) schildjes zonder pijlen halverwege een (lang) stuk om te laten weten, dat je goed zit en gewoon rechtdoor moet lopen. (2) paaltjes met een schildje en bovenop een echte klomp. Gewoon geinig!! De bepijling was perfect!!!
  Een prachtige tocht in het mooie buitengebied van Heerde, Hoorn en Wapenveld. Wandelen over landgoed Vosbergen, langs sprengen en vroegere molens. Het was een afwisselend landschap aan de rand van de Veluwe met haar rijke cultuurhistorie.
  Een bijzonder mooi stukje was het smalle laantje aan de Ringweg. Je kon er net tussen door. Een keer snoeien aan beide kanten zou misschien wenselijk zijn, anders is het t.z.t helemaal dichtgegroeid.
  Organisatie: bedankt voor deze mooie tocht.

 104. Vandaag met 3 personen het Vosbergenpad gelopen Het was mooi wandelweer.En wat was het een mooie route.hij komt bij ons bij de top 5 . Maar de natuur werkte natuurlijk ook vol op mee. Hulde voor de vrijwilligers die dit maar weer voor elkaar gemaakt hebben. We hebben hem helemaal op de klompjes gelopen. Wel hadden wij de folder bij ons. Op naar de volgende. Fam Nieuwenhuis.

 105. Op 30 april hebben we het Vosbergenpad gelopen. Het is een mooie wandeling met veel afwisseling. Zo sta je in het bos en zo sta je op de heide. Ook is het leuk om niet altijd over de bestaande bospaden te wandelingen, maar net een klein paadje tussendoor te nemen. Onze mooiste foto’s vind je hier: http://www.rizoomes.nl/zo-mooi-is-nederland/
  We hebben genoten van de wandeling! Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maken.

 106. Prachtige wandeling. We hebben genoten. Tip van Gerrit opgevolgd ?
  Per 1 april is De Brug niet meer open!!!!( alleen voor groepen, feesten en partijen.)

 107. Zondag 2 april het Vosbergerpad gelopen, heb er weer van genoten.
  Als Heerdenaar kom je dan toch nog op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen.
  In de bocht Beeklandseweg, waar hij afbuigt richting Kamperweg is door een tuinbedrijf een pad aangelegd met houtsnippers en nieuwe beplanting. Dit pad loopt langs een beekje en komt dan weer uit op de Ringweg.
  Misschien dit pad opnemen in jullie route? Je hoeft dan niet meer via de Kamperweg te lopen .
  Verder mijn complimenten voor dit mooie pad

 108. Ook wij hebben onlangs het Vosbergerpad gelopen. Inderdaad 1 van de mooiste Klompenpaden met veel afwisseling en uitstekend aangegeven. Tip: Naast de genoemde horecagelegenheden kom je bijna over de stoep bij De Hoeve van Loo, Kamperweg 76.

 109. Beste collega-coördinator,
  Dank voor de complimenten. Ik ga op goede vrijdag voor het eerst het Horsthoekerpad lopen en zal na afloop over onze ervaringen berichten!
  Peter Maas Geesteranus, Coördinator Vosbergenpad

 110. Vandaag 30 maart Vosbergerpad gelopen .Als Heerder naar dit voor de eerste keer met mijn vrouw .Prachtige route door een gedeelte van Heerde die ik niet kende . Goed uitgezet en onderhouden door de groep van het pad .
  Een van de mooiste paden die wij tot op heden hebben gelopen .Een aanrader voor een ieder .

  Jan van de Beek .
  coordinator ‘” Horsthoekerpad .”

 111. 1-3-2017 dit prachtige gevarieerde pad gelopen. We hebben al heel wat klompenpaden gelopen, maar deze behoort wat ons betreft tot een van de mooiste. Prachtig om over het landgoed te wandelen en ook het heidegedeelte vonden we heel mooi. Super goed aangegeven met de klompjes!
  Een aanrader!

 112. Wij hebben dit pad gisteren gelopen (2-2-17) en zijn geen enkele fietser tegengekomen. Wat een mooie, afwisselende route! Wij hebben hem ook tegen de klok in gelopen en zijn zeker van plan dit ook nog een keertje andersom te doen. In een ander seizoen zal deze route ook de moeite waard zijn!
  Op de Tonnenberg hebben we van het uitzicht genoten met een heerlijk voorjaarszonnetje erbij!

 113. Zondag 18 december dit mooie klompenpad gelopen, afgelopen zomer ook al een keer voor de helft gelopen, bij kasteel Vossenberg in de fout gegaan. Dit keer tegen de klok in gelopen en nu ging het prima. Een prachtige gevarieerde route, alleen in het begin veel mountainbikers, dus een beetje opletten. Prima bewegwijzerd, ook bij het kasteel goed gelopen. We hebben genoten van dit mooie klompenpad. Vrijwilligers weer hartelijk dank voor het mogelijk maken van dit en andere klompenpaden.

 114. Arie Keizer en ik hebben vorige week woensdag ons mooie klompenpad nagelopen en gecontroleerd. De bewegwijzering is weer up to date; het zwerfvuil is verwijderd (3 volle zakken!).
  Kortom het Vosbergenpad ligt er weer prachtig bij.

  Veel wandelplezier en laat van je horen!
  Hartelijke groet van de vrijwilligers van het Vosbergenpad.

 115. Op het Vosbergenpad is in de week van 15 augustus een witte iPhone gevonden. De iPhne is af te halen bij de Gemeente Heerde.
  Peter

 116. Wim en ik hebben 24 augustus met veel plezier een warme inspectieronde gemaakt. Rommel opgeruimd, bewegwijzering hier en daar hersteld/verbeterd. We werden bij ‘Het Vosje’ onthaald op een kop thee! Je kunt daar heerlijk zitten bij de watermolen. Aan te raden hoewel een beetje naast de route (Beeklandseweg, volg bordjes).
  Wim en Peter

 117. Vandaag dit pad gelopen, vanaf “de Brug” met de klok mee (helaas is restaurant op maandag dicht).
  Een prachtige route, ongeveer de helft bos en in bloei staande hei. Wel vermoeiend door heuvels, maar dat is goed voor de beentjes. Verder 1/4 deel mooi landelijk agrarisch en 1/4 deel langs mooie villa’s waar de mensen op hun terras zitten en de hand opsteken als je langs komt (dat is niet overal zo!).
  Bewegwijzering uitstekend, eenmaal in de fout gegaan bij kruising Revelingseweg, / Zwolseweg. Daar staat tussen het fietspad en een bospad een bordje met de pijl omhoog. Maar niet het fietspad opgaan, maar het bospad. Pijltje zou schuin omhoog moeten staan i.p.v. recht omhoog. Verder had ik het plattegrondje niet nodig.
  De lichte klompenpadenkater die ik gisteren in Oene heb opgelopen heb ik er weer uitgelopen.
  Iedereen maar weer bedankt voor de mooie wandelroute.

 118. We hebben deze mooie wandeling op 23-07-2016 gelopen. We hebben genoten van deze wandeling! Bij het begin van het plaatsje Hoorn mist een plaatje van het klompenpad aan de lantarenpaal. Geweldig wat jullie vrijwilligers doen.
  Morgen, 31-07, gaan we bij Hattem de 2 routes lopen. We laten ons verassen!

  Met vriendelijke wandelgroet,
  Rinsje.

 119. Vandaag, 16 juli 2016, deze hele mooie, afwisselende route gelopen. Het was goed wandelweer en al wandelend door een afwisselend landschap is het weer puur genieten. Hulde aan alle vrijwilligers, die dit pad onderhouden. Goed bewegwijzerd en begaanbaar. Voor herhaling vatbaar

 120. Bedankt Henk Hagen voor je opmerkingen. Arie, Henny en ik hebben afgelopen zondag het pad nagelopen en gecontroleerd. De bewegwijzering is weer up to date; het zwerfvuil is verwijderd en we hebben hier en daar gesnoeid.
  Kortom het Vosbergenpad ligt er weer prachtig bij.

  Veel wandelplezier en laat van je horen!
  Hartelijke groet van de vrijwilligers van het Vosbergenpad.

 121. 3 x H
  Zondag 12 juni,

  Prachtige dag om te wandelen,rond 11.oo uur vertrokken bij Grootstokkert richting restaurant De Brug.
  Daar aangekomen werden wij als eerste lopers van die dag verrast door aplaus en een uitnodiging voor koffie/thee met een gebakje , we waren erg verrast !
  We hebben genoten van die mooie afwisselende route,stukjes waar wij nog nooit gelopen hadden,super!
  We gaan hem vast de tegenovergestelde route lopen !

  Bij 1 makering bij de tonneberg richting Grootstokkert was een plaatje van het klompenpad (met 1 schroef vast) over een markering van het Maarten v. Rossempad, ik weet niet of dat bekend is bij jullie?

 122. Vandaag dit klompenpad gelopen. Begonnen bij punt 4 op de kaart en tegen de klok in gelopen. Was goed gemarkeerd. Eerst even een stukje door het dorp maar dan al snel het landgoed Vosbergen op. Wat een mooi plekje met oude boerderijen en een mooi landhuis. Daarna wat door het buitengebied en dan het bos in. Daar ervaar je dat je op de Veluwe loopt. Een erg mooie wandeling waarbij als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt een flink stuk hei wordt doorkruisd (waarbij overigens wel de vraag boven kwam wat een klompenpad nu specifiek een klompenpad maakt). Houd je van afwisseling dan is det zeker een aanrader!

 123. !7 maart 2016 gelopen. Prachtig weer en heel mooie route. Goed uitgezet maar het is wel opletten geblazen ! Voor ons was het een van de mooiste routes.
  We zouden graag meer bevestigingen zien dat je op de goede weg zit. Dat geldt in het algemeen voor de klompenpaden.

 124. Gisteren met Henny en Arie het prachtige Vosbergenpad nagelopen. Hier en daar wat verbeteringen in de bewegwijzering aangebracht en drie zakken zwerfvuil verzameld. Heerlijke koffie gedronken bij ‘ECR Groot Stokkert’ en ‘Eten en drinken bij de Brug’. Diverse enthousiaste wandelaars gesproken. Het pad ligt er weer ‘glanzend’ bij. Het was weer goed toeven op het Vosbergenpad.

 125. Wij hebben deze route op 17 Januari gelopen. We begonnen om 09:30 een klein beetje sneeuw en lekker een frisse temperatuur.
  De route staat goed aangegeven en hebben de app nauwelijks nodig gehad. Je loopt eerst veel over asfalt (rustige weggetjes) langs boerderijen of vrijstaande woningen. Daarna veel door het bos en heide. We moesten in het bos en op de heide wel vaak rekening houden met scheurende ATB -ers. Helaas is dat een verschijnsel wat we steeds vaker tegen komen in de bossen. Het is jammer dat veel wandelpaden stuk gereden worden door deze fietsers en zodoende je steeds verder van het pad af moet lopen om enigzins droge voeten te houden. Zijn wij de enige die zich hier aan stoort?
  Beheerders bedankt voor dit mooie klompenpad!

 126. Voor het eerst het Vosbergenpad in z’n geheel gelopen, samen met Wim Egberts. Zo’n 5 uur (!) onderweg geweest. We hebben nog enkele verbeteringen in de bewegwijzering aangebracht en (veel) zwerfvuil opgehaald. We kunnen schoon het nieuwe jaar in!

 127. Vandaag dit schitterende klompenpad gelopen !
  Staat bij mij bovenaan !
  Complimenten voor de makers.

 128. Vandaag is het Vosbergenpad door mij nagelopen. Overdadige takken zijn gesnoeid en al het zwerfvuil is opgeraapt. Ga je binnenkort deze route lopen, dan loop je een mooie schone route. En……. .de heide op de Tonnenberg begint te bloeien!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.