Vosbergenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Heerde, Hoorn en Wapenveld. Wandelen over landgoed Vosbergen, langs sprengen en vroegere watermolens. Een afwisselend landschap op de flank van de Veluwe met haar rijke cultuurhistorie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Vosbergenpad (14 km)

Startpunt: ECR Groot Stokkert Grand Café , Dr. Jan van Breemenlaan 2 in Wapenveld

Opstappunt: Bistro Voldaan, Kanaaldijk 30 in Hoorn

Openbaar vervoer: Bushalte Dreefseweg in Wapenveld (vanaf NS station Zwolle)

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt de route combineren met het MarkluiderpadPaddenpad en het Horsthoekerpad. De overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Op 3 september het Vosbergen pad gelopen. We zijn eerst richting Heerde gelopen, over landgoed Vosbergen. Bij een hobby imker (ongeveer halverwege) kregen we uitleg over de eigen honing en de bijen. We mochten ook in de “korf” kijken (het was meer een kist) en het kastje voor de wilde bijen. Erg interessant en leuk om te horen en te zien. Met een pot honing en eigen gemaakte jam in de rugtas weer verder. Het bos en de hei waren erg prachtig. De hei was niet meer helemaal paars maar zeker mooi genoeg voor ons. Heuveltjes op en af met trappetjes. We hebben daar echt genoten. Voor we er erg in hadden waren we alweer terug bij de auto. Blij dat we deze tip op FB kregen van de klompenpad groep 👍 echt een aanrader als de hei bloeit. Bedankt 💐

 2. Het is een prachtig pad wat langs ons weiland en bos loopt. Helaas is het zo dat veel mensen nog steeds hun rommel van zich af gooien. Daarnaast dacht iemand, op ons privé terrein, de behoefte te kunnen doen. Toch bijzonder, respect voor de natuur, maar geldt dat ook voor de omwonenden?
  Hoop dat dit ook wordt gepost en niet alleen de positieve dingen.

 3. Gisteren deze route gewandeld. Het weer was prima, zon en weinig wind dus heel fijn wandelweer. De route is heel afwisselend en goed aangegeven. Nergens een markering gemist.
  Een route om vaker te lopen!

 4. Dit pad vandaag gelopen in de blauwe lucht met veel zon en iets boven 0 dus ideaal wandelweer.
  mooi afwisselende wandeling met het begin bij de bushalte tegenover de Dreefseweg door landgoed richting Hoorn
  en daar markering gemist die achteraf bleek staan op een laag paaltje bij een parkeerplaats waar net een auto
  voor geparkeerd stond dus misschien handiger om de sticker op een hogere paal te plakken die aangeeft linksaf
  te gaan de Beatrixlaan in. Verder rustig over graspad langs kanaal,door landgoed met bos en vijvers om na Heerde
  verder te wandelen over heide en mooi wat glooiachtig bos. Mooie wandeling met weinig asfalt en verder goed
  gemarkeerd.

 5. Prachtige route. Mooi afwisselend door bos en platteland. goede ondergrond. Alleen blij dat we de gps op de app hadden anders raak je de route af en toe kwijt. Met name door de buurschap Hoorn staan een stukje geen bordjes (Mogelijk weggehaald door jeugd?) Verder voortreffelijk aangegeven.

 6. Vandaag hebben wij deze mooie route gelopen, het is een route met veel afwisseling langs weilanden en door mooie bosgebieden met heidevelden.
  Wij hebben tijdens de route heerlijk gezeten bij De Zoethout aan Beeklandseweg 13 in Heerde, echt een aanrader!! Je kan er lekkere broodjes eten voor een vriendenprijs en je zit er heel gezellig in de mooi ingerichte oude werkplaats van de oude watermolen, en zeer aardige bediening. En je steunt het goede doel.
  We hebben een topwandeling beleefd met een aangename afsluiting!

  Vr grt Fam. De Jong

 7. Vandaag dit pad gewandeld vanaf het opstappunt bij het kanaal. Was een heel mooie afwisselende wandeling met toch nog wat herfstkleuren. We waren blij dat we het kaartje bij ons hadden, want hier en daar waren de bordjes onvindbaar op toch wel cruciale punten. Misschien een tip om de wandeling nog eens goed na te lopen.
  Groeten, Adri en Marijke

 8. Vandaag dit klompenpad gelopen. Afwisselend landschap, prachtige kleuren. Echt een aanrader!

 9. Gisteren bij prachtig weer de route Vosbergenpad gelopen. Echt een aanrader deze route. Ieder half uur loop je in een ander landschap met als ‘hoogtepunten’ landgoed Vosbergen en de doorsteek over de hei. Halverwege de route zijn we wezen lunchen bij “De Watermolen”. Erg prettige bediening en heerlijk broodjes in een authentiek pand. Ze hadden de haard lekker opgestookt voor de gasten. Al met al een prettige wandeling die wij in de winter nog een keer gaan lopen. De teller bleef alleen bij ons steken op 12,5 km.

 10. Na 2 jaar nog eens dit pad gelopen. Fantastisch mooi, kanaal. bos en vooral de hei.
  Maar dat neemt niet weg dat het geen klompenpad is, geen weilanden en niet over boerenerven. Maar dat komt meer voor op de Veluwe. Iemand haalt het Valkschepad aan, inderdaad, dat is een echt en heel mooi klompenpad zoals het oorspronkelijk bedoeld was.
  Maar het was zeker 75 km enkele reis waard. Bedankt.

 11. Vanaf 29 juni koffie bij de Watermolen, Beeklandseweg 13.
  Een mooie en gezellige gelegenheid waar een heerlijk kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak of lekkere broodjes, te verkrijgen zijn.

  We bedienen u graag zodat het u aan niets ontbreekt.
  Dat doen we wel in ons eigen tempo, met onze eigen stijl
  en niet te vergeten ons geheel eigen gevoel voor humor.

  http://www.zoethout.nl

 12. Vanmorgen dit klompenpad gekozen. Mooi afwisselend met kale en beboste gedeelten. Vooral met de frisse wind was het in de bossen zeer aangenaam. Halverwege de route kwamen we langs Groot Stokkert, dus een mooie gelegenheid voor een kop koffie (met appelgebak) Dit hebben er meer gedacht, want al snel volgden er meer sporters. Sommige met de fiets en andere zonder. Bij thuiskomst stond er ruim 14 kilometer op de telefoon.

 13. Vandaag 1 nov. 2017.

  Het Vosbergerpad gelopen , een prachtige wandeling vooral de diversiteit van bos ,hei, akkers en het Apeldoorns kanaal , zeker een keertje doen in de herfst.
  We hadden wel het weer mee.

 14. Je leest wel vaker wel niet een klompenpad. Met alle respect, voor mij is dat niet boeiend. Er staat op deze site voldoende informatie over het pad. Kortom, klompen aan, app op zak, kiekdoos om de nek en gaan. Afgelopen woensdag de auto bij het startpunt gestald en het feest kon beginnen. Wat een prachtige wandeling die geheel voor zich spreekt. Je kunt een kast vol superlatieven leegtrekken, ik zou zeggen: ga het Vosbergenpad op je gemak wandelen en vorm zelf een mening. Ik durf toch wel te voorspellen dat er maar weinigen daar spijt van zullen krijgen. Anderzijds, iedereen heeft een eigen beeld/smaak en zo moet ook het blijven. De bewegwijzering (bordjes) geheel in orde, voldoende banken, afwisseling te over en de gegeven informatie doet het pad eerder te kort (compliment). Ik heb GENOTEN en die mogen de beheersgroep en alle betrokkenen in hun knip steken, niet omdat het moet maar omdat het mag.:) Ga het pad in een andere jaargetijde zeker weer wandelen.
  Cheers.:)

 15. Vandaag genoten van het Vosbergenpad! Wat een heerlijke en schitterende wandeling die ook volgens mij voldoet aan de naam “klompenpad”. Mijn complimenten voor de vrijwilligers die dit pad uitzetten en onderhouden. Het pad en de aanduidingen zijn in topconditie. Gedurende de wandeling kom je alles tegen wat deze streek van Gelderland te bieden heeft namelijk weilanden, dorpjes, het kanaal, de heide en de bossen. Voor mij even een wandeling door een deel van mijn jeugd.
  Jammer voor degenen die deze wandeling niet konden genieten. Bijna 100% van de reacties is positief of heeft opbouwende kritiek.
  Ik wil jullie bedanken voor weer een waardevolle bijdrage aan mijn wandelherinneringen.

 16. Natuurlijk waren wij als beheergroep van het Vosbergenpad getroffen door de vraagtekens die er bij ons mooie pad gezet werden. Vandaar dat we blij zijn met de reactie van Ellen, die mooi verwoordt wat de karakteristiek van een (en ons!) klompenpad is. Een klompenpad verdient meer dan alleen een associatie met weilanden en koeien!

 17. In tegenstelling tot enkele reacties over dit pad als ware het geen echt klompenpad wil ik opmerken dat de wandeling geheel voldoet aan de voorwaarden of kenmerken van een klompenpad. Cultuurhistorie vind je niet alleen in weilanden en bij dorpen, maar ook op de heide en in de bossen. Lees de tekst daarover in het boekje! Bovendien is driekwart van de tocht gelegen bij en rondom de bebouwde kom. Het stuk bij Hoorn was prachtig en ook landgoed
  De Vosbergen is heel rustiek. Het stukje langs het Apeldoorns kanaal is heerlijk om mijmerend te belopen.
  Dit pad is zeker zo fraai als het nabijgelegen Horsthoekerpad, en verdient het om net zoveel media aandacht te krijgen. Een inspirerende wandeling die de naam klompenpad waardig is!

 18. Dit is geen klompenpad maar een bos- en heide wandeling. Maar daar zijn genoeg Trage Tochten en Groene Wissels voor. Als ik een bos- en heide wandeling wil lopen kies ik niet voor een klompenpad. Daar heb ik een verwachting bij. Helaas kwam voor mij het bericht van Marco de Boer net te laat anders had ik een andere keus gemaakt. Op de hei was het inderdaad druk met wandelaars met honden. Hoewel het uitzicht op de hei grandioos is vind ik deze wandeling (want het is geen klompenpad) niet inspirerend. De hoeveelheid koeien onderweg zijn op twee vingers te tellen en ik ben geen enkel weiland over gegaan. Er is relatief een boel asfalt en fietspad. Voor mij dit nooit meer!

 19. We zijn fanatieke klompenpadlopers – als dat woord bestaat. Elke twee weken doen we er één. Dit keer bij Wapenveld en Heerde omdat mijn moeder er vandaan komt. Het is idd een mooie afwisselende route door bos, over hei en langs water en door bebouwde kom. Daarom: Een klompenpad is het zeker niet. Geen enkele keer over een hek mogen klimmen of lekker kunnen soppen door een weiland. De wandeling is mooi maar voor ons zeker geen top 5 zoals het Valkschepad bij Barneveld.
  PS. Het stuk over de hei in het Zwolse bos is heel populair bij hondenbezitters.

 20. Vandaag als Overijsselnaar m’n 10e klompenpad gelopen in Gelderland. Weer een schitterend mooie tocht!!
  Bijzonder aan de bepijling bij deze tocht was: (1) schildjes zonder pijlen halverwege een (lang) stuk om te laten weten, dat je goed zit en gewoon rechtdoor moet lopen. (2) paaltjes met een schildje en bovenop een echte klomp. Gewoon geinig!! De bepijling was perfect!!!
  Een prachtige tocht in het mooie buitengebied van Heerde, Hoorn en Wapenveld. Wandelen over landgoed Vosbergen, langs sprengen en vroegere molens. Het was een afwisselend landschap aan de rand van de Veluwe met haar rijke cultuurhistorie.
  Een bijzonder mooi stukje was het smalle laantje aan de Ringweg. Je kon er net tussen door. Een keer snoeien aan beide kanten zou misschien wenselijk zijn, anders is het t.z.t helemaal dichtgegroeid.
  Organisatie: bedankt voor deze mooie tocht.

 21. Vandaag met 3 personen het Vosbergenpad gelopen Het was mooi wandelweer.En wat was het een mooie route.hij komt bij ons bij de top 5 . Maar de natuur werkte natuurlijk ook vol op mee. Hulde voor de vrijwilligers die dit maar weer voor elkaar gemaakt hebben. We hebben hem helemaal op de klompjes gelopen. Wel hadden wij de folder bij ons. Op naar de volgende. Fam Nieuwenhuis.

 22. Op 30 april hebben we het Vosbergenpad gelopen. Het is een mooie wandeling met veel afwisseling. Zo sta je in het bos en zo sta je op de heide. Ook is het leuk om niet altijd over de bestaande bospaden te wandelingen, maar net een klein paadje tussendoor te nemen. Onze mooiste foto’s vind je hier: http://www.rizoomes.nl/zo-mooi-is-nederland/
  We hebben genoten van de wandeling! Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maken.

 23. Prachtige wandeling. We hebben genoten. Tip van Gerrit opgevolgd 👍
  Per 1 april is De Brug niet meer open!!!!( alleen voor groepen, feesten en partijen.)

 24. Zondag 2 april het Vosbergerpad gelopen, heb er weer van genoten.
  Als Heerdenaar kom je dan toch nog op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen.
  In de bocht Beeklandseweg, waar hij afbuigt richting Kamperweg is door een tuinbedrijf een pad aangelegd met houtsnippers en nieuwe beplanting. Dit pad loopt langs een beekje en komt dan weer uit op de Ringweg.
  Misschien dit pad opnemen in jullie route? Je hoeft dan niet meer via de Kamperweg te lopen .
  Verder mijn complimenten voor dit mooie pad

 25. Ook wij hebben onlangs het Vosbergerpad gelopen. Inderdaad 1 van de mooiste Klompenpaden met veel afwisseling en uitstekend aangegeven. Tip: Naast de genoemde horecagelegenheden kom je bijna over de stoep bij De Hoeve van Loo, Kamperweg 76.

 26. Beste collega-coördinator,
  Dank voor de complimenten. Ik ga op goede vrijdag voor het eerst het Horsthoekerpad lopen en zal na afloop over onze ervaringen berichten!
  Peter Maas Geesteranus, Coördinator Vosbergenpad

 27. Vandaag 30 maart Vosbergerpad gelopen .Als Heerder naar dit voor de eerste keer met mijn vrouw .Prachtige route door een gedeelte van Heerde die ik niet kende . Goed uitgezet en onderhouden door de groep van het pad .
  Een van de mooiste paden die wij tot op heden hebben gelopen .Een aanrader voor een ieder .

  Jan van de Beek .
  coordinator ‘” Horsthoekerpad .”

 28. 1-3-2017 dit prachtige gevarieerde pad gelopen. We hebben al heel wat klompenpaden gelopen, maar deze behoort wat ons betreft tot een van de mooiste. Prachtig om over het landgoed te wandelen en ook het heidegedeelte vonden we heel mooi. Super goed aangegeven met de klompjes!
  Een aanrader!

 29. Wij hebben dit pad gisteren gelopen (2-2-17) en zijn geen enkele fietser tegengekomen. Wat een mooie, afwisselende route! Wij hebben hem ook tegen de klok in gelopen en zijn zeker van plan dit ook nog een keertje andersom te doen. In een ander seizoen zal deze route ook de moeite waard zijn!
  Op de Tonnenberg hebben we van het uitzicht genoten met een heerlijk voorjaarszonnetje erbij!

 30. Zondag 18 december dit mooie klompenpad gelopen, afgelopen zomer ook al een keer voor de helft gelopen, bij kasteel Vossenberg in de fout gegaan. Dit keer tegen de klok in gelopen en nu ging het prima. Een prachtige gevarieerde route, alleen in het begin veel mountainbikers, dus een beetje opletten. Prima bewegwijzerd, ook bij het kasteel goed gelopen. We hebben genoten van dit mooie klompenpad. Vrijwilligers weer hartelijk dank voor het mogelijk maken van dit en andere klompenpaden.

 31. Arie Keizer en ik hebben vorige week woensdag ons mooie klompenpad nagelopen en gecontroleerd. De bewegwijzering is weer up to date; het zwerfvuil is verwijderd (3 volle zakken!).
  Kortom het Vosbergenpad ligt er weer prachtig bij.

  Veel wandelplezier en laat van je horen!
  Hartelijke groet van de vrijwilligers van het Vosbergenpad.

 32. Op het Vosbergenpad is in de week van 15 augustus een witte iPhone gevonden. De iPhne is af te halen bij de Gemeente Heerde.
  Peter

 33. Wim en ik hebben 24 augustus met veel plezier een warme inspectieronde gemaakt. Rommel opgeruimd, bewegwijzering hier en daar hersteld/verbeterd. We werden bij ‘Het Vosje’ onthaald op een kop thee! Je kunt daar heerlijk zitten bij de watermolen. Aan te raden hoewel een beetje naast de route (Beeklandseweg, volg bordjes).
  Wim en Peter

 34. Vandaag dit pad gelopen, vanaf “de Brug” met de klok mee (helaas is restaurant op maandag dicht).
  Een prachtige route, ongeveer de helft bos en in bloei staande hei. Wel vermoeiend door heuvels, maar dat is goed voor de beentjes. Verder 1/4 deel mooi landelijk agrarisch en 1/4 deel langs mooie villa’s waar de mensen op hun terras zitten en de hand opsteken als je langs komt (dat is niet overal zo!).
  Bewegwijzering uitstekend, eenmaal in de fout gegaan bij kruising Revelingseweg, / Zwolseweg. Daar staat tussen het fietspad en een bospad een bordje met de pijl omhoog. Maar niet het fietspad opgaan, maar het bospad. Pijltje zou schuin omhoog moeten staan i.p.v. recht omhoog. Verder had ik het plattegrondje niet nodig.
  De lichte klompenpadenkater die ik gisteren in Oene heb opgelopen heb ik er weer uitgelopen.
  Iedereen maar weer bedankt voor de mooie wandelroute.

 35. We hebben deze mooie wandeling op 23-07-2016 gelopen. We hebben genoten van deze wandeling! Bij het begin van het plaatsje Hoorn mist een plaatje van het klompenpad aan de lantarenpaal. Geweldig wat jullie vrijwilligers doen.
  Morgen, 31-07, gaan we bij Hattem de 2 routes lopen. We laten ons verassen!

  Met vriendelijke wandelgroet,
  Rinsje.

 36. Vandaag, 16 juli 2016, deze hele mooie, afwisselende route gelopen. Het was goed wandelweer en al wandelend door een afwisselend landschap is het weer puur genieten. Hulde aan alle vrijwilligers, die dit pad onderhouden. Goed bewegwijzerd en begaanbaar. Voor herhaling vatbaar

 37. Bedankt Henk Hagen voor je opmerkingen. Arie, Henny en ik hebben afgelopen zondag het pad nagelopen en gecontroleerd. De bewegwijzering is weer up to date; het zwerfvuil is verwijderd en we hebben hier en daar gesnoeid.
  Kortom het Vosbergenpad ligt er weer prachtig bij.

  Veel wandelplezier en laat van je horen!
  Hartelijke groet van de vrijwilligers van het Vosbergenpad.

 38. 3 x H
  Zondag 12 juni,

  Prachtige dag om te wandelen,rond 11.oo uur vertrokken bij Grootstokkert richting restaurant De Brug.
  Daar aangekomen werden wij als eerste lopers van die dag verrast door aplaus en een uitnodiging voor koffie/thee met een gebakje , we waren erg verrast !
  We hebben genoten van die mooie afwisselende route,stukjes waar wij nog nooit gelopen hadden,super!
  We gaan hem vast de tegenovergestelde route lopen !

  Bij 1 makering bij de tonneberg richting Grootstokkert was een plaatje van het klompenpad (met 1 schroef vast) over een markering van het Maarten v. Rossempad, ik weet niet of dat bekend is bij jullie?

 39. Vandaag dit klompenpad gelopen. Begonnen bij punt 4 op de kaart en tegen de klok in gelopen. Was goed gemarkeerd. Eerst even een stukje door het dorp maar dan al snel het landgoed Vosbergen op. Wat een mooi plekje met oude boerderijen en een mooi landhuis. Daarna wat door het buitengebied en dan het bos in. Daar ervaar je dat je op de Veluwe loopt. Een erg mooie wandeling waarbij als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt een flink stuk hei wordt doorkruisd (waarbij overigens wel de vraag boven kwam wat een klompenpad nu specifiek een klompenpad maakt). Houd je van afwisseling dan is det zeker een aanrader!

 40. !7 maart 2016 gelopen. Prachtig weer en heel mooie route. Goed uitgezet maar het is wel opletten geblazen ! Voor ons was het een van de mooiste routes.
  We zouden graag meer bevestigingen zien dat je op de goede weg zit. Dat geldt in het algemeen voor de klompenpaden.

 41. Gisteren met Henny en Arie het prachtige Vosbergenpad nagelopen. Hier en daar wat verbeteringen in de bewegwijzering aangebracht en drie zakken zwerfvuil verzameld. Heerlijke koffie gedronken bij ‘ECR Groot Stokkert’ en ‘Eten en drinken bij de Brug’. Diverse enthousiaste wandelaars gesproken. Het pad ligt er weer ‘glanzend’ bij. Het was weer goed toeven op het Vosbergenpad.

 42. Wij hebben deze route op 17 Januari gelopen. We begonnen om 09:30 een klein beetje sneeuw en lekker een frisse temperatuur.
  De route staat goed aangegeven en hebben de app nauwelijks nodig gehad. Je loopt eerst veel over asfalt (rustige weggetjes) langs boerderijen of vrijstaande woningen. Daarna veel door het bos en heide. We moesten in het bos en op de heide wel vaak rekening houden met scheurende ATB -ers. Helaas is dat een verschijnsel wat we steeds vaker tegen komen in de bossen. Het is jammer dat veel wandelpaden stuk gereden worden door deze fietsers en zodoende je steeds verder van het pad af moet lopen om enigzins droge voeten te houden. Zijn wij de enige die zich hier aan stoort?
  Beheerders bedankt voor dit mooie klompenpad!

 43. Voor het eerst het Vosbergenpad in z’n geheel gelopen, samen met Wim Egberts. Zo’n 5 uur (!) onderweg geweest. We hebben nog enkele verbeteringen in de bewegwijzering aangebracht en (veel) zwerfvuil opgehaald. We kunnen schoon het nieuwe jaar in!

 44. Vandaag dit schitterende klompenpad gelopen !
  Staat bij mij bovenaan !
  Complimenten voor de makers.

 45. Vandaag is het Vosbergenpad door mij nagelopen. Overdadige takken zijn gesnoeid en al het zwerfvuil is opgeraapt. Ga je binnenkort deze route lopen, dan loop je een mooie schone route. En……. .de heide op de Tonnenberg begint te bloeien!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.