Vredelantsepad

Wandelen over boerenland, langs verdwenen buitenplaatsen en de Vecht. Ontdek het mooie buitengebied van Vreeland.

Rondwandeling: Vredelantsepad (11 km)

Startpunt: Dorpshuis Vreeland, Fetha 16 in Vreeland

Openbaar vervoer: Bushalte Dorpshuis

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Broedseizoen: de route is in verband met het broeden van de weidevogels gesloten tussen 15 maart en 15 juni. In die maanden is het verboden de route te lopen.

Brochure: van dit Klompenpad is geen fysieke brochure beschikbaar. De route-informatie kunt u inzien via de Klompenpaden app en via de downloadbare kaart.

 

Horeca onderweg:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Op 15 september het Vredelantsepad gelopen. We hadden eerst de recensies gelezen en ons ingesteld op een saai pad. Maar onze indruk was toch anders. Door de weilanden was erg leuk, koetjes 🐄 veel roofvogels 🦅 en reigers. Mooie vergezichten en midden in het weiland nog een verrassende bos strook. Het plaatsje Vreeland is een plaatje, snoezige kleine huisjes en veel vaarverkeer op de Vecht. Het stukje langs het Ansterdam-Rijnkanaal is druk en minder leuk maar de rest van het pad heft dit mindere stuk zeker op. De bewegwijzering is goed. Dus? Laat je niet beïnvloeden door de recensies en ervaar het zelf 😊

 2. Prachtig pad langs de Vecht, door de weilandanden en rond en door Vreeland. Ondanks een saaie kilometer langs Amsterdam Rijnkanaal blijft het genieten.

 3. Ik vond dit geen fijne route. Het stuk langs het kanaal razen de auto’s voorbij. Een erg ‘vierkante’ route.

 4. Dit is een van onze favorieten!
  Prachtige afwisseling van natuur en landschap.
  Leuke start in het schattige dorp en een mooi stuk langs het water.
  Vooral met mooi weer is deze wandeling een aanrader omdat je in het dropje lekker kunt koffiedrinken of lunchen.

 5. Vandaag deze route gelopen. Zijn eerst richting het Amsterdam-Rijnkanaal gelopen. Daarna via de weilanden naar de Vecht, en weer richting Vreeland. Wij vonden het een mooie route, afwisselend, mooie Hollandse luchten en prima wandelweer. Onderweg een lekkere kop koffie en een ijsje bij de kaas/ijsboerderij.

 6. Na 3 jaar dit pad nog eens gelopen, tegen de klok in. Eerst rondje Vreeland, is niet alleen asfalt , maar ook 45% zacht door parkje en langs achtertuintjes, zeker de moeite waard. Dan langs de Vecht met mooie doorkijkjes tussen de boten en struiken. Dan over een boerenerf met o.a. jonge kalfjes in hun huisjes, mobiele “verhuisdozen”. Dan over een betonnen pad voor koeien tussen de weilanden. Dan een houtwal en dan door weilanden, met koeien, dan langs Amsterdam Rijn kanaal met veel vrachtschepen en vervolgens weer terug via een hard weggetje.
  Let op: Vrijwel direct na de start, langs dorpshuis rechtsaf, kom je bij de Boterweg. Die moet je niet op, want dan mis je de lus in Vreeland. Je moet rechtsaf Duinkerken in en dan direct over bruggetje linksaf. E.e.a. staat niet zo duidelijk aangegeven, ik ging ook de fout in, zodat ik het extra rondje maakte na afloop van de route.
  Al met al toch wel een leuk paadje, alleen 75 % hard, dat is wel heel veel.

 7. Dit is een route met twee gezichten. Het stuk door het oude Vreeland is echt prachtig. Een mini stadswandeling met mooie oude huizen en zicht op de Vecht. Daarna gaat de route via een asfaltweg langs de Vecht. Gelukkig was de weg redelijk rustig, vooral veel wielrenners, maar de Vecht zie je nauwelijks. Er staan / liggen allemaal huizen en woonboten voor. Erg jammer.
  Het stuk door het land is dan weer wel erg leuk. Wij hadden droge grond en liepen dus schoon en makkelijk het weiland door. Vervolgens haak je aan bij het Amsterdam Rijnkanaal en die zie je ook niet liggen! Hier loop je langs een autoweg en tussen de weg en het kanaal staat een haag van redelijk formaat. Toch een beetje een teleurstelling. Het laatste stuk tussen het kanaal en de parkeerplaats is dan weer wel de moeite waard.
  Onderweg kom je wel een hele fijne Rustplaats tegen met koffie/thee, heerlijke appeltaart en een wc. Ook verkopen ze hier boerenkaas en boerenijs.

  Wat wel een aandachtspunt is dat zijn de routemarkeringen. Een aantal stickers waren zo verkleurd dat ze roze/rood waren ipv blauw (of heeft de route voorheen een andere kleur markering gehad?) en vooral in het land is het een bende. Bordjes hangen los aan paaltjes, de hekken bij het bosje waar je door heen wandeld zijn stuk en liggen, met routemarkering en al, op de grond en we hadden een bordje die ons de verkeerde kant op wees. Dankzij de app toch goed gelopen. Ook zijn de overstapjes en bruggetjes toe aan een opknapbeurt.

 8. Op 1 januari heb ik hier uitgewaaid van de ouwejaarsfestiviteiten. Heerlijk. Overigens meer een laarzen dan een klompenpad. Liep af en toe door grote plassen water en zompig weiland maar dat mocht de pret niet drukken, ik heb genoten van de uitzichten op Hollands landschap van molens, koeien en Ruijsdaalse wolkenluchten.

 9. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat is er hier aan de hand op dit klompenpad. De waarschuwing: zorg voor waterdicht schoeisel in de natte periode. Een deel van het klompenpad gaat door weilanden. Op zich erg leuk, maar bij natte omstandigheden zak je snel weg in de blubber. Je moet het er maar voor over hebben. Het eerste deel van het pad gaat door de oude kern van Vreeland. Kort, maar erg aangenaam. Maar daarna langs veel asfalt, waarbij ook de Vecht niet altijd te zien is. Dan het lange stuk door de weilanden en dan weer asfalt. Een recht stuk langs het Amsterdam Rijnkanaal. Door de schitterende wolkenluchten, soms ook dreigend, was het stuk niet saai. En verder, weinig boeiend.

 10. Al vele routes van Klompenpaden gelopen maar deze viel erg tegen. Een groot gedeelte gaat over beton wegen, de rest gaat over weilanden die niet begaanbaar zijn omdat je wegzakt in de modder en blub. De hindernissen die genomen moeten worden om bijvoorbeeld een sloot over te steken zijn ronduit gevaarlijk. Glad en gammel.
  Misschien dat deze beter te lopen is tijdens een lange droge periode.

 11. Het pad loopt lang het kanaal over het fietspad langs de weg dus niet zo leuk ! Later door het weiland met hekjes. In het weiland liep een Stier die naar ons toe kwam met wilde bewegingen …. Best spannend ! Dus u bent gewaarschuwd !

 12. In mei de route gelopen maar deze viel enorm tegen. Meer dan 80% van de route gaat over asvalt, waarbij we door met name het fietsverkeer niet rustig hebben kunnen lopen. Het stuk wat wel door het weiland liep, was een weiland met erg veel koeien, we hebben het aangrensende perseel met de fruitbomen gekozen, wat niet de bedoeling was. Echt een afrader deze route, er zijn veel betere routes.

 13. Zondag 22 januari ‘s morgens vroeg deze mooie wandeling gemaakt. Het was verstillend stil en adembenemend mooi. Langs de Vecht de “bekende” mooie doorkijkjes, hier en daar wat rommelig. Eenmaal voorbij de Willigen waan je je in een eenzame witte wereld, hier en daar een sneeuw rest, verder strak wit berijpt. Hazen, ganzen, een groene specht en een ijsvogel waren het enige gezelschap. In een woord genieten, je hoorde de stilte!

 14. De dorpsbrug van Vreeland is afgesloten dus omlopen via de brug over de provinciale weg, maar het mooie oude dorp is het omweggetje waard. Na een rustige asfaltweg langs de Vecht, loop je bij kaas- en ijsboerderij de Willigen links over erf naar een semi-verharde weg door de weilanden.. Mooi, maar je moet over twee stalen hekken zonder scharnieren klauteren, of de gerafelde touwen los- en vastmaken waar mee ze aan de palen zijn bevestigd. Na een een boomwalletje loop je een paar honderd meter door het gras tot een langgerekte boomgaard. Er is een uitnodigend overstapje, maar de eigenaar wil niet dat je door de boongaard loopt, dus door de wei naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Bij regenweer is er een alternatief voor het weidedeel van het klompenpad: bij de Willigen doorlopen tot het voetveer bij Nigtevecht en dan langs de andere Vechtoever terug. Maar…. het veer vaart niet in het weekend.

 15. In de septemberzon heerlijk gewandeld op dit prachtige Hollandse Klompenpad: molens, koeien, , kippen, kalfjes, weilanden tot aan de horizon, water, bootjes, bruggen, appels en peren, wat wil je nog meer? Echt een aanrader.

 16. Zondag 11 september deze route gelopen. Gestart met miezerig weer, maar toen al mooi. Eerst het deel door de weilanden en daarna dus door het oude deel van Vreeland.
  Het weer klaarde snel op zodat de route eigenlijk in prachtige omstandigheden werd gelopen. Uitkijkend over groene weilanden met koeien, molens en mooie wolkenluchten: genieten.
  Onderweg koffie gedronken en een heerlijk ijsje gegeten (rabarber! mmmm) en tot slot bij Noord Brabant koffie/ fris met wat lekkers. Een heerlijk eind van een mooie tocht.

 17. Gisteren het pad gelopen. Heel erg mooi! De bestickering is Vreeland is niet helemaal duidelijk, het lijkt ook of er af en toe wat weggehaald zijn. Met de app bij de hand is het echter allemaal erg goed te doen. Veel dank weer voor het maken van deze prachtige wandeling!

 18. Vandaag dit pad gelopen tegen de klok in. Eerst rondje binnen bebouwde kom en dan langs de Vecht. Prachtig. Deze waterrijke omgeving is mij wel bekend, heb in Weesp gewoond (lang geleden). Mooie molens gezien.
  Bij de boer over het erf lopen, de kalverboxen staan hier op het erf in een rij. Dan wel een km pad voor de koeien (beton). Stukje inderdaad onder water. Sorry boer, ben even de heining over geweest en door het lange gras gelopen.
  Dan bij een hek met een sticker linksaf. Maar je moet wel eerst over het hek en dan linksaf. Paadje inlopen door boomwalletje. Voor het paadje rechts een grote kudde roodbonte (goed uitziende) koeien.
  In het volgende weiland tussen de kudde zwartbonte koeien lopen. Daarna richting boerderij nog een kudde zwartbonte dansende en springende koeien. Zij waren erg blij omdat ze net een nieuw weiland hadden gekregen. En dan zagen ze ook nog een vreemd figuur in het weiland.
  Had dit pad al uitgesteld ivm nattigheid. Gisteren las ik bericht Ludo. Het was inderdaad wel te doen.
  Ondanks ongeveer 7 km asfalt vond ik het een geweldig mooi pad. Bedankt iedereen.

 19. Vandaag hebben wij deze wandeling gelopen met de klok mee. Volgens de gps 11 km. Wij zijn begonnen langs het kanaal en daarna het weiland in naar de Vecht en De Willigen. Beetje drassig en in de hoekerpolder stond het verharde pad voor een meter of 30 onder water maar gelukkig waterdichte wandelschoenen aan. Vanaf de Willigen een prachtige route langs de Vecht met heel mooie woonboten maar helaas ook wat verpauperde. Op het laatst nog een klein rondje door Vredeland. Heel mooie wandeling met in het midden van de wandeling een spannend hekje met een paadje door een strookje bos. Sommige bewegwijzerbordjes waren moeilijk te vinden maar we hadden de app met de gps aan dus het kwam goed. Onderweg nog bij een kraampje stoofpeertjes gekocht. Gewoon het geld in het bakkie gooien. Dit klompenpad is wederom een aanrader en vrijwilligers weer bedankt.

 20. Als je begint bij het Dorpshuis moet je wel even weten bij het linksom lopen van het pad de Boterweg ingaat. Aanduiding zou hier even moeten worden nagekeken. Je loopt dan op een mooie wel langs de Vecht. Bij de Willingen kaasboerderij even een kopje koffie om hierna over het erf van de boerderij het land in te trekken. Bij de bomenrij aan het eind het spannende hek links over de bosjes in. Een dan lopen tussen de fruitbomen door en uitkomen langs het kanaal. Appels en peren hangen als trotse trofeeën aan de bomen. Wat zal het hier mooi zijn in de bloesemtijd. Moe van de wandeling strijken we neer bij restaurant Noord Brabant. Hierna voldaan weer naar huis. Een heerlijke dag.

 21. Prachtige route, heerlijk langs de Vecht waar wij ons kunnen voorstellen dat tijdens de vaar periode dit nog aangenamer is om te lopen. Mooi dat je een stukje over het erf van de boer kan lopen en de kalfjes kan bewonderen. Hierna over de weilanden tot je op een heel rustig stukje komt met wat bomen midden tussen weilanden. Kortom leuke route, pas alleen op voor de hond op de Nichtevegtseweg want die liet mij heel erg schrikken en sprong zowat over het hek.

 22. Wij hebben onlangs dit klompenpad gelopen. Het was een leuke route alleen zijn wij wel in de fout gegaan doordat we een afslag gemist hebben. Door te kijken bij “doordezoeker” hebben wij nu begrepen dat wij tegenover “De Willigen” het weiland in gemoeten hadden. Dus PAS OP daar! Ik zie op de foto van “doordezoeker” het bordje. In principe zitten de aanwijzingen meestal rechts op een paal, dat hebben we hier gemist. (dat is de eerste keer dat dit ons is overkomen op een klompenpad) Uiteindelijk hebben we daardoor een extra rondje langs Nigtevecht genaakt. En inderdaad het stuk langs het kanaal is niet het meest boeiend.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.