Vurensche Polderpad

Ontdek het mooie buitengebied van de gemeente West-Betuwe. Wandel langs de voormalige Nieuwe Hollandse Waterlinie, Waal en Linge en over historische dijken en paden. Laat je verrassen door dit bijzondere afwisselende landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Vurensche Polderpad (15 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 6 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Parkeerplein ter hoogte van Dorpsstraat 20 in Vuren

Openbaar vervoer: Bushalte ‘Molenlaan’ in Vuren

Opstappunt: Kruispunt Haarweg en Poelweg in Vuren (oostzijde Lingebos)

Markering: Rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het Vurensche Polderpad kan gecombineerd worden met het Rhenoijschepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Beste wandelaars,

  vanwege de werkzaamheden rond de dijkverzwaring en afspraken die we met grondeigenaren hebben gemaakt in deze periode, is het niet de bedoeling het oude klompenpad te wandelen, zolang de bewegwijzering op lokatie, de app en het kaartje op deze website niet overeenkomen met de oude situatie.
  Als u dit pad in de app al eens eerder gedownload hebt, vergeet u dan niet het pad in de app te vernieuwen. Dit kan door op de knop ‘Update download’ te klikken, die onder de foto verschijnt als het pad in de app geopend wordt.
  Hopende op uw begrip.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 2. “Oude” VURENSCHE POLDERPAD langs de Waal weer gedeeltelijk te volgen.

  Vandaag, 1 maart 2024 het Vurensche Polderpad gelopen. Vanuit de parkeerplaats in de Dorpsstraat in Vuren (tegenover De Spar) naar het “oude” klompenpad gelopen richting de Waaldijk. Deze kan je inderdaad niet oplopen. Via een kleine omweg kan je op de kruising Poldersekade en de Waaldijk zo naar het pad lopen wat langs de Waal loopt. Daar vervolg je dan het klompenpad. Dit gedeelte is erg mooi. En het zou jammer zijn om over te slaan. Als je langs Fort Vuren loopt ga je weer linksaf om vervolgens de verharde weg te volgen richting de A15. Gekomen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie – Dalemse Zeiving zijn wij de dijk opgegaan omdat het pad naast de dijk erg nat was. Hierna kom je door de boomgaard. Het pad was wel nat maar niet zodanig dat er niet doorheen te komen was. Het gedeelte aan de andere kant van de A15 hebben we niet gelopen. We zijn weer rechtsaf gegaan richting Vuren. Daar kan je links van de weg ook onverhard een pad volgen maar die was nu zo nat en modderig dat we dit niet gedaan hebben.

 3. Vandaag het Vurensche polderpad gelopen, jammer dat we nog even geduld moeten hebben tot de dijk weer normaal begaanbaar is…
  Heerlijk gelopen , mooie route , veel ( nog niet rijp) bramen onderweg….
  Heb genoten vandaag ondanks de flinke wind.
  Aanrader!!

 4. Afgelopen zaterdag dit pad gelopen. Het eerste deel ( tot aan Lingebos )vind ik ook minder. De boomgaard is wel de moeite waard in deze tijd van het jaar ( bloesem). Maar het was prachtig weer en het frisse groen en de bloemen in de bermen maakte veel goed. Het 2e deel is echt mooier. Bos, dijkje met uitzicht op watertje en polder. Je loopt langs een pannenkoekrestaurant, een camping met terras en via een omweg kun je een ijsje kopen bij een ijsboerderij. Prachtige bomen op de route. Ja, gewoon een keer doen deze route!

 5. Gisteren met wat miezerig weer dit klompenpad gelopen, maar dat mocht de pret niet drukken, mijn 122e dus ik krijg inmiddels enige ervaring. Het pad is bijzonder omdat stukjes verharde weg leuke natuurgebiedjes verbinden die heel verrassend zijn, zeker in combinatie met de restanten van de Hollandse waterlinie. Het leek wel of wij het hazenpad hadden gekozen want wij hebben er meer dan 10 met hoge snelheid zien wegrennen. Prachtig ook de vele voorjaarsbloeiers, raapzaad kleurde vele bermen geel en je rook de zoetigheid van de nectar. Al met al hebben wij genoten van het pad, aan het eind, toen wij het parallelle pad (op enige afstand van de weg) namen om weer terug naar het startpunt in Vuren te lopen kwam de vochtigheid meer van onder dan van boven. Mijn broekspijpen waren voor de helft kletsnat vanwege het hoge gras, gelukkig zijn outdoorbroeken in de wind zo weer droog, het leverde wel een leuke foto op.

 6. Vandaag de hele route gelopen, we kwamen op ruim 16 kilometer. Ondanks de stukken verharde weg hebben we dit klompenpad met veel plezier gelopen. Een pad met veel afwisseling en veel te zien. Vrijwilligers bedankt dat jullie dit pad mogelijk maken en goed onderhouden.

 7. Hallo Dick,
  Vorige week dit mooie klompenpad gelopen. Prima bewegwijzerd, en inderdaad de cappuccino, met appelgebak bij de
  Leuve Hoeve was perfekt. Gr.

 8. Vandaag het verlengde pad gelopen, ons18e klompenpad. We kwamen uit op zo’n 17,5 km met Garmin gps horloge. Relatief veel asfalt, maar dat heb je soms nodig om naar mooiere onverharde gebieden door te steken (dat zie je op meerdere klompenpaden). Al bij al een afwisselende route, met hier en daar mooie stukjes, de km’s vlogen voorbij. Overigens opgestapt op de route in Vuren zelf waar de route langs kwam (kruising Dorpstraat/Mildijk). Bedankt weer voor de organisatie die dit allemaal uitmoet zetten en in stand houden.

 9. Vandaag wilden we de route van 15 km lopen. Op het eerste klaphek rechts stond 2x plaatje met klompen met 15 km erop. Stond nergens verkorting op. Na wandeling hadden we er dus maar 7km. Dus ongewild de verkorte. Jammer

 10. Op 27 april het Vurenschepolderpad gelopen. Wij vonden het een mooi pad, heel veel bloeiend koolzaad en mooie bloesem aan de bomen. Tussen de lammetjes door en mooie meertjes met jonge ganzen en eenden. Wel wat verhard maar dat maakte de onverharde stukken ruim goed. Ook de A15 heeft ons niet gestoord. We hadden ook het weer mee, met een stralend zonnetje zagen de jonge blaadjes er nog groener uit. De verlengde route gedaan die zeer goed en duidelijk te volgen was. Een mooie invulling van onze Koningsdag ?

 11. Het Vurensche Polderpad kent meerdere gezichten. Het deel rond Vuren, ten zuiden van de A15 is leuk: uiterwaarden, door weilanden, langs boomgaarden. Het deel naar Vuren toe is weer minder: Langs een drukke weg en deels over modderige paadjes door een weinig zeggende smalle bosrand. Het deel ten noorden van de A15 is niet leuk: veel asfalt, twee keer een erg lang stuk over dezelfde weg. Ook het recreatiebos is niet perse leuk.

  https://youtu.be/-NGjWhdE6mA

 12. 30 augustus 2020
  Vandaag de 7 km gewandeld met de klok mee. De auto geparkeerd in Vuren. Eerst een stuk langs de Waal, is altijd mooi. Mooie luchten en behoorlijk wat wind. Daarna langs Fort Vuren en mooi uitzicht op kasteel Loevestein . Ook de bunkers en de herstelde kades waren de moeite waard. Veel peren bij de perenboomgaard. En natuurlijk het geluid van de A15. Al met al een mooie wandeling gehad. Corrie

 13. Kunnen jullie misschien wat grotere borden met verboden voor honden verzorgen? Mensen zijn echt heel slechtziend kennelijk en zien de beschaafde bordjes over het hoofd. Vanmiddag was het weer eens raak bij fort Vuren, schapen werden opgejaagd door twee honden die gelukkig nog aangelijnd waren.

 14. Het deel ten zuiden van de A15 tegen de klok in gelopen op vrijdag 29 mei. Prachtig weer. Parkeren bij het Fort was vanwege de drukte langs de Waal niet mogelijk. Uiteindelijk bij de begraafplaats moeten parkeren. Daarna richting A15. Het gebied daar is qua natuurschoon wel het mooiste. Mooie watertjes, schaapjes en fijne paden. Het blijft jammer dat de A15 vlak langs je raast, maar dat wisten we. Uiteindelijk kom je weer op de Molenweg, hier ga je weer richting Vuren. Eigenlijk kun je hier niet zo goed op de weg blijven lopen. Het pad loopt precies naast de weg, maar het eerste stuk is vanwege de hoge begroeiing lastig te lopen en het tweede stuk loop over een smal pad door een smal bos strookje. Daarna klein stukje bebouwde kom Vuren en richting Waal. Het stukje langs de Waal was wel weer leuk, maar aardig druk vanwege het mooie weer. Veel naakt recreanten hier. Het stukje door het fort is ook wel erg leuk. Maar let goed op waar je je voeten neerzet want er ligt heel veel schapenpoep.

 15. Op 6 mei hebben wij dit pad gelopen. Wij hebben gekozen voor de ronde van 15km, waarbij je om het Lingebos gaat. Dat rondje Lingebos hoefde van ons niet zo zeer, want de route van 7km om fort Vuren heen was vele malen mooier geweest.
  Als je dit pad gaat lopen, loop eerst door de uitwaarden, langs ’t water en door ’t stadje Vuren heen, daarna komt naar onze mening het mooiste stuk van de route.

 16. Vandaag voor de derde keer het pad gelopen op een droge dag. Omdat ik vroeg was gestart waren veel modderige delen bevroren. Dat is uiteraard prettig. Veel van de horeca is in de winter dicht. Tel daar een maandagochtend bij en alles is dicht. Wat nieuw en jammer was, is de afsluiting van het pad van het Lingebos naar de Leuve Hoeve (één van de horecagelegenheden in een prachtige authentieke boerderij). De afsluiting zag er erg definitief uit. Het missen van dat deel is een serieuze aderlating voor het pad.

 17. Vandaag met 3 vriendinnen dit prachtige pad gelopen. We kwamen de coördinator tegen die de route aan het checken was dus goed voor elkaar! Hij wees ons nog even de weg naar De Leuvehoeve waar ook wij hebben genoten van het appelgebak.

 18. Hoewel wat meer over verharde wegen, dan normaal met een klompenpad, loop je toch over prachtige weggetjes en onverwachte smalle paadjes. ( Langs de Molenweg wel deels dichtgegroeid in hoogzomer met brandnetels en distels ! ). De afwisseling is geweldig : De Waal met zicht op kasteel Loevestein, Fort Vuren, De open polder, een perenboomgaard, het Lingebos, de Hollandse Waterlinie, de Spijkse waard; kortom wederom een prachtig klompenpad.

 19. Heerlijk een gedeelte van het polderpad gelopen, wat een uitzicht, de boomgaarden in bloei, een heel bijzonder pad door een notenboomgaard, net langs het lingebos. De grote verrassing was een nieuwe horecagelegenheid, pas geopend in een oude boerderij “Uitspanning de Leuvehoeve”, geopend op donderdag tot en met zondag en de wandelaar is er van harte welkom, ze bakken daar de appeltaart nog echt zelf. Het is een bijzondere wederopbouw boerderij te herkennen aan de gevelsteen met de leeuw. Verder gelopen met in de lucht het geroep van de grutto en kiviet, en langs de linge terug naar het beginpunt.

 20. Heerlijk wandeling gemaakt, wat een geweldig leuke route. Prachtig met al dat groen dat volop uitloopt. Een pitstop in Pannenkoekhuis Het Lingebosch gemaakt. Wilde eerst alleen een drankje drinken maar na de heerlijke geur die de pannenkoeken van de andere bezoekers teweeg bracht toch ook maar een pannenkoek besteld. Een echte aanrader, de lekkerste ooit gegeten!
  Deze route gaan we nog eens overdoen van de zomer.

 21. Gisteren (zondag 1 juli 2018), dit mooie pad in t.o. richting gelopen. Prachtige route en het stond overal goed aangegeven, ook de routeverlenging hebben we gewandeld, geweldig. Bij pannenkoekenhuis Het Lingebosch in Vuren was men niet zo enthousiast en flexibel voor ons om alleen even wat te drinken (graag of niet), dus zijn wij doorgelopen naar Camping de Lieveling om onze rust te nemen en wat te drinken.

 22. Gisteren het Vurensche Polderpad gelopen. Mooie wandeling, vooral het stuk langs de Waal is schitterend. Voor een Klompenpad gaat deze route veel over al bekende paden en wat minder door weilanden en over privé-terrein. Het verlengstuk loopt langs Koffie en Theeschenkerij de Uitspanning, welke helaas gesloten is. Het is daarom een aanrader om bovenlangs via de Dijk te lopen voor een mooi uitzicht over de Linge.

 23. Afwisseling troef voor, tijdens en na deze prachtige en prima uitgestippelde wandelroute. Het Vurensche Polderpad, gisteren gewandeld, zomerse omstandigheden en een natuur die het in al haar aspecten duidelijk volop naar de zin had. Dat geldt ook zeer zeker voor ons, wat een genot om dit pad te kunnen en mogen wandelen.
  Op het terras bij Fort Vuren, in het zonnetje met een heerlijke cappuccino, gezellig. Vervolgens Fort Vuren in en genieten van een indrukwekkend stukje historie. Fort Vuren verlatende de druk bevaren Waal en aan de overzijde Slot Loevestein voor ons, zie dat ik dan al 50 foto’s heb gemaakt en de wandeling is nog niet eens begonnen.:)
  We gaan van start en beiden met een big smile vervolgen wij onze weg en genieten van alle facetten die dit pad te bieden heeft en dat zijn er velen. Op het terras van Pannenkoekhuis het Lingebosch bijtanken, wederom een aanrader.
  Er valt veel te vertellen. Ons welgemeend advies, ga dit pad wandelen en beleven. Terug bij Fort Vuren, stoelen uit de auto, hapje en drankje en genieten van het uitzicht, prachtig weer en een ondergaande zon. Een schip met containers vaart voorbij en mijn gedachten gaan dan automatisch uit naar mijn Opa, schepen waren naast Oma natuurlijk zijn passie, en ik hoor zijn woorden: Jongen, ik ga je niet vertellen hoe je moet leven, maar als ik jou was zou ik er van genieten.
  Allen weer van harte bedankt, Salud.

 24. Zondag 4 februari met lief, zwager en vrouw dit Klompenpad met de klok mee gelopen. Plus: afwisseling, goede bewegwijzering, koffie met lekkere boerentosti bij Pannenkoekhuis Het Lingebosch (let wel op de openingstijden), mooie vergezichten op Waal en Slot Loevestein. Min: ondanks hoge wandelschoenen veel slecht begaanbare (natte) stukken, veel asfalt en 2x hetzelfde saaie verbindingsstuk tussen de onderste en bovenste lus, geluid A15. Gemist: routeverlenging. Weer: een bewolkte start en na hagel komt zonneschijn. Frisse wind. Conclusie: lekker gelopen maar toch met wat gemengde gevoelens.

 25. Ik heb 22 december het Vurensche Polderpad gelopen. Met de klok mee, vanaf Fort Vuren, inclusief de verlenger. Het pad is erg divers. Het zuidelijke deel, onder de A15, kenmerkt zich door de historische verhalen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dat zie je terug in het landschap. Langs de snelweg kwam ik terecht in een prachtige wolk spreeuwen die daar vanaf de hoge bomen richting het weiland vlogen en weer terug.
  Ten noorden van de A15 loopt de wandeling door het Lingebos. Weer een heel ander gebied met een mooie recreatieplas, waarin ik de grote zaagbek vond en vele andere watervogels!
  De routeverlenger is een combinatie van mooi groen en stukjes weg. Bij de plas aan het begin van de verlenger heb ik veel watervogels gezien, zoals de wintertaling. Vlak voordat de verlenger bij de hoofdroute kwam, zag ik barmsijzen in een bos met zwarte elzen. Prachtig! Mooie diverse route met veel diversiteit in het landschap. Het geluid van de A15 neem ik dan voor lief.

 26. Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt op het fort Vuren het pad in tegengestelde richting gelopen. Dan loop je wat “beschut” wanneer het richting de snelweg gaat.
  Goed bewijzerde route. Wanneer je de pijltjes precies volgt zoals aangegeven kun je een hoop asvalt vermijden.
  Omdat we het Lingebos wel wat kennen kozen we voor de uitbreiding via Vogelswerf.
  Dit pad biedt veel moois:
  Het uitzicht op de Waal met Slot Loevestein. Jong vee dat zich een weg baant door het water in de uiterwaarden. De vele vogels. Prachtige vliegenzwammen langs het pad. Een boomgaard in herfsttooi. Hazen in het natte grasland. Een luxe “ vlonderpad” is aangelegd over dit gedeelte. Een ijsvogel op dat vlonderpad die duidelijk maakte dat dit zijn leefgebied is…..
  Kortom: echt zo’n wandeling waarbij je steeds iets hebt van: “He’ wat leuk hier”.
  Een aanrader !!

 27. Ik heb deze route 2x gelopen. Afwisselend. Stuk loopt wel dicht langs de snelweg A 15 maar dat is overkomelijk. Ten oosten van Fort Vuren moet je over een balk over het water lopen. Er zijn hier overhangende takken waardoor passage moeilijk is. Snoeien is dringend nodig.

 28. Dat asfalt soms erg prettig is en soms storend, blijkt wel weer. Enige tijd geleden hebben we in de omgeving van Vuren en de Waal gefietst. Leuke kleine, rustige asfalt weggetjes. Maar erover wandelen is toch iets anders. Dan vind je elke auto te veel. Dat geldt ook voor het stuk langs de snelweg. Blinkend blik en knetterende motoren (het was een zonovergoten zaterdag…) is niet wat je van een klompenpad verwacht.

 29. Vandaag deze mooie route gelopen.
  We zijn met de klok mee gelopen.
  Zeer duidelijk goed aangegeven met klompen bordjes.
  De A15 vonden wij totaal niet storend.
  Het verlengde gedeelte ook zeer mooi.
  Weinig asfalt, ja in het begin maar je moet toch ergens komen.
  Ondanks zeer mooie route bedankt hiervoor.

 30. Allereerst dank aan alle vrijwilligers en de landschappen(beheerders) en waterschappen beheerders) ja natuurlijk ook de gemeentes,die dit mogelijk maken,mijn 92e klompen-pad
  Natuurlijk moet je goed opletten allereerst op de drukke weg ,maar zeker op de weg wijzers van de paden, ook ik ging in het begin weer wat verkeerd, wat met bijna twee kilometer scheelde ik kwam uit op 16,9 kilometer ,iets wat ik niet erg vind eigen schuld en het was vandaag zaterdag prachtig weer bijna november, ik heb genoten van dit mooie pad en heel wat kiekjes gemaakt, dit is typisch weer zo`n pad wat je in alle jaargetijden kan lopen en ook andersom dan weet je niet wat je ziet. een aanrader PS ook de fruitteler waar je over de grond maag hartelijk dank ik heb hen de foto`s gestuurd als dank op naar de laatste nr 93 in Twello bedankt hé

  Hennie Roelofsen

 31. 26 oktober, Geldermalsen

  Gisteren dit klompen pad gelopen met vriendin .
  Gestart bij het fort Vuren eerste stuk is prachtig om te lopen ,jammer is het wel dat je door Vuren moet lopen en drukke Graaf Reinaldweg moet over steken dan is het allemaal nog duidelijk aangegeven met klompjes tot het
  pension bedrijf van Fam van Mourik dan moet je nog een stukje rechtdoor blijven lopen dan staat er links dichtbij de achterdijk een klompje wat dus niet opvalt vinden wij .Volgens ons was het zichtbaarder geweest als het klompje bij het groene bordje Opengesteld voor wandelaars geplaatst was. Lopen bij het Lingebos is mooi.Jammer is het vele asfalt waar je oploopt. Dit is niet echt een klompen pad route. Onze mening is dat de route beter in 2 aparte routes gemaakt waren dan hoef je ook niet bij de A15 zoveel te lopen.

 32. In het weekend zijn de motorrijders op de Waaldijk inderdaad ‘een plaag’ , evenals de groepen wielrenners. Gelukkig is het maar een klein stukje dat je over de dijk loopt. Doordeweeks zijn ze er overigens veel minder tot niet kan ik u uit ervaring (woon in de buurt) vertellen.
  Het stuk ten zuiden van de A15 kan ook andersom gelopen worden, dan kijkt u minder lang op de snelweg.

 33. Vandaag dit pad gelopen, eigenlijk 3 delen, steeds met de klok mee. Start bij Haarweg,
  De 3 prachtige delen zijn: de verlenger (Spijk), Lingebos (met plas), en Fort Vuren (met uiterwaard). Alle een 10.
  Minpunt is zeker dat je 2 x de A15 en Betuwelijn over moet. Van de A15 naar Vuren is nog wel aardig, pad langs de asfaltweg, Dan moet je de nieuwbouw van Vuren door (even doorbijten) dan de Waaldijk en uiterwaard, is prachtig.
  Maar de motorrijders willen helaas ook graag gezien en vooral gehoord worden, Waaldijk met zijn bochten lijkt blijkbaar op TT terrein Assen. Van Fort Vuren naar weerA15 is minder, wel mooi poldergezicht en mooi “park” Holl. Linie met tekst over groepsschuiladressen. Maar ik zie te lang de A15, moet daar helemaal heen lopen, er naast gaan lopen en tenslotte er ook nog weer eens overheen, Dat is zonde maar zal wel niet anders kunnen. Deed me denken aan het Hoeverveldpad terwijl ik aan dat pad niet meer wil denken.
  Op deze prachtige herfstdag heb ik zelden zoveel wandelaars op een pad gezien!
  Ik heb 3 opmerkingen over de overigens goede bewegwijzering van dit nieuwe pad.
  Als je Vuren inloopt, zou een extra sticker bij het oversteken (Reinaldweg of Groeneweg?) niet overbodig zijn, anders gaat men misschien rechtsaf.
  Je moet in Vuren bij de Engweg linksaf en na een paar meter weer rechtsaf, fietspad op naar Waaldijk. Daar staat m.i. geen sticker.
  Als je met de klok mee loopt, zou er bij het eind van de aanlooproute een sticker moeten staan voor rechtsaf. Ook als je de andere richting loopt, wordt je m.i. het uiterwaard ingestuurd bij het einde van de aanlooproute en dat moet zijn: rechtdoor de dijk blijven volgen.
  Per saldo krijgt dit pad van mij een dikke voldoende. Dit was voor mij pad nummer 89. Iedereen weer bedankt.

 34. Dag Doortje,
  De werkgroep gaat binnenkort de route controleren én daar waar nodig extra bewegwijzering aanbrengen of deze aanpassen. Dank voor je opmerking. Deze wordt meegenomen in de aanpassing.

  De schapen zullen het gebied blijven begrazen, waardoor het terrein open blijft en niet dichtgroeit. Het gebied is dermate groot dat de schapen voldoende mogelijkheden hebben om wandelaars te mijden en eventueel de rust te zoeken.
  Ik hoop hiermee je zorgen te hebben weggenomen.

  met vriendelijke groet,
  Martijn Grievink
  Stichting Landschapsbeheer Gelderland

 35. Op de T-splitsing bij de Dalemse Zeiving en de Laagdalemse weg zit/zat de sticker onzichtbaar achter een bordje van ‘pluktuin Margriet’ is dat al opgelost? En hoe zit dat met de schapen bij de gereconstrueerde kade van de waterlinie? Die waren echt heel bang voor mij toen ik daar liep terwijl het pad nog niet geopend was, blijven die daar gewoon staan terwijl er nu veel meer mensen langs gaan komen? Beetje sneu.

 36. Gisteren voor de opening het Vurensche polderpad gelopen
  In de boomgaard was een sticker half los
  geen probleem om dat men toch niet anders kan lopen

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.