Vuylcoppad

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Ted van Keulen schreef een gedicht over de Blokhovense Polder. Lees hier het gedicht voor een impressie van het gebied.

Rondwandeling: Vuylcoppad (8 km)

Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk

Openbaar vervoer: halte De Brink

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route verlengen: U kunt de route verlengen met 3 km door het volgen van de routeverlenger. Ook kunt de route combineren met het Lint- en Liniepad.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Prachtige route

  Vandaag de Vuylcoproute gelopen. Prachtig afwisselende wandeling door polder, moerasbos, onderweg verhoogde picknicktafels met uitzicht over de polder, en leuke vlonderpaadjes. Het fort WKU voor koffie is ook een aanrader. Onze dochter van 7 jaar heeft hem zonder mokken meegelopen. Een van de mooiere die we gelopen hebben!

 2. Onderwerp: Mooie avondwandeling

  Heerlijk in het avondzonnetje deze wandeling te doen. Doordat het rechttoe rechtaan is, is de route prima te volgen. Mooi stuk over vlonders. Ondanks de droogte stonden de bermen nog mooi in bloei. Einde van de route is een heerlijk pannenkoekenhuis. Aanrader als afsluiting.

 3. Onderwerp: Glibberig

  Genoten van het Hollandse weer. De spliksplinternieuwe wandelschoenen zijn na afloop onherkenbaar geworden. Wat een gigantische hoeveelheid baggeren! Vind ik zelf wel leuk hoor maar wow wat was het nat en glad vandaag!

 4. Onderwerp: Leuke wandeling

  Op deze uitzonderlijk mooie oktoberdag het Vuylcoppad gelopen. Begonnen door de weilanden die wat nat en zompig waren maar dat mocht de pret niet drukken. Een leuk paadje langs het water volgde.Tussenstop gehouden bij Fort WKU, leuk! We vonden de wandeling mooi en ontspannend en het verdronken bos apart om eens te zien. Wel minder afwisselend dan ons eerste klompenpad (Schaverensepad, wat ik fantastisch vond) maar zeker wel leuk om eens te doen!

 5. Onderwerp: Combineren Vuylcoppad en Lint- en Linie pad

  Wij hebben op 27 juli beide klompenpaden rond Schalkwijk gelopen. Dat lijkt lang maar is best te doen. Zo vermijd je ook het gezamenlijke stuk door de weilanden dat slecht begaanbaar is. Je komt daar wel overigens leuke paarden tegen. Highlights zijn onderlangs de Lekdijk met zicht op Everdingen en het verdronken bos. Neem daar de tijd voor want je loopt er anders zo doorheen.
  Vriendelijke bewoners in het lintdorp Schalkwijk die spontaan een praatje met je aanknopen.
  https://photos.app.goo.gl/ThQcS6GOe0gm4vcn2

 6. Onderwerp: Heerlijke en bijzondere route

  Vandaag het Vuylcoppad van 8 km gelopen, maar dan tegen de klok in. Wij hebben hem verlengd door ook het extra lusje te lopen om zodoende ook een klein stukje van het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen zien.
  Het verdronken bos is echt heel bijzonder om te zien, bijna onwerkelijk.
  Pauze hebben gehouden bij Fort WKU, en dat is een echte aanrader.
  De rest van de route gaat langs water en door de weilanden. Al met al genoten!
  https://fotobelevenissen.blogspot.nl/2017/07/25-juli-2017-klompenpad-vuylcoppad.html

 7. Onderwerp: Hele mooie route

  Heerlijk gewandeld, samen met het Lint- en Liniepad, mooi stuk Nederland. Ik heb het verlengstukje ook gelopen maar ik heb het paaltje als je rechts gaat bij het Elpad gemist. Iets te ver doorgelopen dus maar dat mocht de pret niet drukken. Toen ik terugliep nog goed gekeken maar ik zag het paaltje echt niet. Maar goed, dat kan ook aan mij liggen omdat ik gedachtenloos liep te genieten!

 8. Onderwerp: Heerlijke route

  Vandaag met twee vriendinnen deze route gelopen. Over het bruggetje rechts af gegaan. Het verdronken bos is schitterend. Daar kun je bijna niets anders doen dan even stil te staan en genieten van het plaatje. Vervolgens via verschillende paden door het weiland en langs het water terug gelopen. Het is een aanrader bij het Fort WKU even van het pad af te gaan om iets te drinken en eten. Wij hebben genoten van de officierenkoffie. Het is een leuke afwisselende route en zeker een aanrader. Alle vrijwilligers bedankt voor het maken van deze route!

 9. Onderwerp: Mooie route

  Vandaag Vuylcoppad gelopen. Prachtig zonnig weer. Leuke wandeling. Zon scheen mooi op het water van het Verdronken Bos . Dit is heel fotogeniek stukje natuur. Verder lekker door de weilanden en langs sloten gewandeld. Helaas geen ijsvogel gezien…

 10. Onderwerp: Kamperen en wandelen

  8 september 2016 liep ik het Vulcoppad heb genoten van dit zeer goed gemarkeerde pad.
  Dank aan allen die het tot stand komen en onderhouden van dit pad bijdragen.
  Kamperen op het Natuurkampeerterrein, Wandelen, iets gebruiken in de Werken aan de Korte Uitweg,
  kanovaren, In Tull en ‘t Waal kan het allemaal.
  Voor een zeer uitgebreid foto verslag zie onderstaande link.
  Ik neem u haast van markering naar markering mee. Kijk en geniet van deze mooie route.
  Uw reactie in het gastenboek van Klompenpaden.nl maar ook in mijn gastenboek zijn altijd heel welkom.
  Het is een blijk van waardering voor allen die zich (heel vaak als vrijwilliger) inzetten
  om dit zo voor ons mogelijk te maken. Wens u veel wandelplezier.
  http://doordezoeker.vmblogs.nl/2016/09/25/vuylcoppad-8-km

 11. Onderwerp: Heerlijk rustige route

  Vandaag heb ik deze route gelopen, tegen de klok in en zo lijkt hij mij ook het mooist. Ik heb genoten langs de Schalkwijkse wetering, het verdronken bos, de routeverlenging kan ik ook aanraden, en de paden langs het water. Leuk dat je bij het Fort kunt theedrinken en zelfs ook kunt kanovaren. Daar moet je echt naar toe als je deze route loopt!

 12. Onderwerp: Theehuis Fort WKU

  Vlak naast deze route (2 min om) ligt in ‘werk aan de korte uitweg’ ons theehuis met kampeerterrein! Kom vooral langs voor een lunch of koffie met lekkers.
  http://www.fortwku.nl

  Simon en Marca bedankt voor het compliment!

  Mvg team Fort WKU

 13. Onderwerp: Nog een toevoeging!

  Hier nog een leuke toevoeging op mijn verhaal hiervoor. Bij nr. 2 op het uitgeprinte kaartje staat het symbool van een kop koffie. Echter, als je bij de punt 2 bent, zie je geen restaurant. Gebruik je echter de app, dan zie je dat op die plek Theehuis Het Wachtlokaal moet zitten. Om dat te vinden, moet je even iets verder kijken dan je neus lang is. Je vindt het als volgt:
  Als je de route tegen de klok in loopt, moet je ter hoogte van dat nummertje 2 op het kaartje, even naar rechts, de Lange Uitweg op (en als je met de klok mee loopt, moet je dus even naar links). Loop langs de parkeerplaats.
  Vlak daarna zie je pas een bordje naar links met WKU (Werken aan de Korte Uitweg), dit leidt naar een fort waar nu een theehuis gerund wordt door mensen van Reinaerde. Je hoeft dus maar 2 minuutjes van de route af te wijken voor een heerlijke en goedkope versnapering. Wij raden aan: neem de “Officierenkoffie”: koffie met een schaaltje heerlijke lekkernijen!!!! Verrassend!!

 14. Onderwerp: Mooie route!

  Op vrijdag 27 mei hebben wij deze route gelopen tegen de klok in. Dat is volgens mij ook de mooiste richting, omdat je het laatste stuk dan ook voortdurend uitzicht hebt op de kerktoren waar je recht op af loopt (het start/eindpunt). Het is heel mooi om die toren steeds dichterbij te zien komen. Als je hem andersom loopt, mis je dat en dan lijkt mij dat stuk heel wat minder boeiend.
  Wij hebben ook het extra lusje gelopen, zodoende zie je nog even het Amsterdam-Rijnkanaal, leuk om de grote schepen op te zien varen.
  Het verdronken bos is werkelijk prachtig! Heel verstild en heel bijzonder. Het wandelpad is daar een heel mooi vlonderpad over het water heen. Vlak voordat wij dat “bos” inliepen, lunchten we op een bankje aan een weggetje, niet wetende dat we dat beter in het verdronken bos hadden kunnen doen omdat daar ook veel bankjes staan. Erg mooi zijn alle vogelgeluiden die je daar hoort (waaronder een koekkoek!) en de kikkers niet te vergeten.
  Gedurende de hele wandeling: veel water, bruggetjes, mooie uitzichten, enz.
  Kortom: heel erg mooi!

 15. Onderwerp: Prachtige route

  Vandaag het Vuylcoppad gelopen met verlenging, tegen de klok in. Daarna nog Lint- en Liniepad gelopen met de klok mee, dus een 8 gelopen.
  Wonderschone natuur bij het verdronken bos. Heel veel langs sloten en beken en andere waters gelopen. Veel kikkers horen kwaken. Het bokkenpad was ook prachtig. Het overlappende deel door het weiland (2 x gelopen dus) had ook wel wat, veel paarden en de boeren waren erg druk met hun “hobby”.
  Na vrijwel alle paden te hebben gelopen op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug was dit weer wat anders, maar zeker niet minder mooi.
  Bedankt iedereen voor de heerlijke wandeling van zo’n 20 km.

 16. Onderwerp: "Oude Lint- en Liniepad"

  Op 1e pinksterdag deze mooie wandeling gelopen met toch nog redelijk weer. Met de klok meegelopen en de afstand bedroeg 8,165 km volgens de gps. Tijdens het wandelen bleek dat de tweede helft van de route het oude Lint en Liniepad is. Dit pad hebben wij vorig jaar verlopen en de lengte was toen 12 km. Nu is het laatstgenoemde pad ingekort tot 9 km. Dus het verdronken bos etc. kenden wij al maar blijft mooi om daar te wandelen. Toch lekker gewandeld en een zeer goede bewegwijzering (nieuw volgens mij). De honden eerder genoemd hier door Elbrich blaffen alleen en doen niets. Zit trouwens ook nog een sloot tussen. Vrijwilligers opnieuw bedankt.

 17. Onderwerp: Rust

  Wat een rust vind je hier, en dat op 15 km afstand van stad Utrecht. De paden waren goed begaanbaar, het had de afgelopen week ook weinig geregend. Heerlijk rondje voor de zondagmiddag.

 18. Onderwerp: Mooi!

  Mooie route, prachtige start bij de St. Michaëlkerk. Bij een oversteek met boerderij, wel vervelende herdershonden strak langs de route, dit vonden we best eng. Toch doorgelopen, dit was een angstig moment, daarna route afgemaakt.

 19. Onderwerp: Vergezichten en filmlocaties

  Deze route met het Lint- en Liniepad gecombineerd zorgde voor een prachtige wandeling. Mooie vergezichten. En grappige beeldjes. Geen idee waarom ze er zijn, maar horen wonderwel in het landschap. Het verdronken bos was van een surrealistische schoonheid. Wanneer wordt hier de eerste speelfilm geschoten?
  Aanrader.

 20. Onderwerp: Een 'eigen' klompenpad...

  Vandaag samen met mijn dochter Cato over het klompenpad naar het dorp gelopen voor een heerlijke koffie op het terras bij Jonkheer De Ram. Het pad is nu ongeveer een maand officieel geopend en het is verrassend hoeveel mensen het al hebben gelopen. Ook vandaag kwamen we zeker 15 andere wandelaars tegen! De varkens met hun biggen in het bos langs onze boerderij vormen regelmatig aanleiding voor een praatje. Heel erg leuk om te zien en te horen hoe een ieder geniet van de mooie Schalkwijkse polder Blokhoven!

 21. Onderwerp: Opening Vuylcoppad

  Voor een fotoreportage van de feestelijke en zeer goed verzorgde opening van het Vuylcoppad zie onderstaande Link
  doordezoeker.vmblogs.nl/2015/08/30/opening-vuylcoppad-8-km/

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*