Vuylcoppad

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Ted van Keulen schreef een gedicht over de Blokhovense Polder. Lees hier het gedicht voor een impressie van het gebied.

Wandeling: Vuylcoppad (8 km)

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 11 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk

Openbaar vervoer: halte De Brink

Markering: Blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route verlengen: U kunt de route verlengen met 3 km door het volgen van de routeverlenger. Ook kunt de route combineren met het Lint- en Liniepad.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vuylcop pad in Schalkwijk. Met verlenging, de teller stond op bijna 12 km. Gestart met koffie naast de kerk bij restaurant Jonkheer de Ram. Vorig jaar om deze tijd met dezelfde weersomstandigheden ook gelopen en wat ons nu opviel was dat er veel minder vogels waren te horen en te zien. Fazant, ooievaar, krakeend, scholekster…Ook weinig hazen (zagen er 2) insecten en vlinders. Ook niet veel kikkers gehoord terwijl het zo mooie zonnige dag was. Hoe kan dit?? Het gedeelte langs het Amsterdam-Rijnkanaal is levendig met de boten die voorbij varen. 😔De paden zijn uitstekend begaanbaar. Goed aangegeven met de bordjes. De vlonders bij t verdronken bos leuk om te lopen! De weidsheid daarna in de polders is prachtig. Fluitenkruid, boterbloemen, paarse distels en koolzaad rondom. De hartelijkheid bij Fort aan de kleine uitleg van de “Reinarde” medewerkers voor een drankje was nog onverminderd enthousiast! Het laatste gedeelte is leuk met het trekpontje, in het water het kunstwerk van een ruiter met onder hem het nest met de meerkoet. En dan het lange pad richting de grote kerk! En dan ben je er weer!
  In de Heilige Michaëlkerk (uit 1879) nog een kaarsje aangedaan! 🕯️we hebben weer fijn gewandeld vandaag! 🥰 — zie onze foto’s op FB site : Klompenpadvinders.

 2. Vandaag dit pad gecombineerd met het Lint en Liniepad,alleen de grote ronde gemaakt zonder verlenger,we kwamen zo op 13,8 km. We vonden het een mooi afwisselend pad,verhard en onverhard,de verharde paden echt niet erg,wij genoten van de omgeving. We zijn met de klok meegelopen,eerst langs t spoor om vervolgens in een pracht stuk te komen,werk aan de Groeneweg,met al zijn bunkers.Daarna onderlangs de Lekdijk ri.fort Honswijk,hier loop je rondje omheen.We vervolgen ons pad en beklimmen dan ook nog even het uitzichtpunt van Lunet aan de Snel, met zijn kunstwerk “Waterstaat”,echt de moeite waard! We vervolgen het Vuylcoppad totdat we het Lint en Liniepad op kunnen pakken,dus niet rechtsaf maar rechtdoor.Daar komen we op een erg glibberig pad wat langs het Inundatiekanaal loopt,lekker modderig en laatste stuk erg nat,maar ja wat wil je als het flink geregend heeft vd laatste dagen, heeft ook wel weer wat.Toen kwamen we bij het verdronken bos uit met zijn prachtige vlonders,een erg mooi stuk! De routeverlenger hierna dus overgeslagen en via lang stuk over de Kaaidijk en Lagedijk terug naar startpunt bij Pand Pannekoek, dit is een verharde weg met op t eind nog Kasteel Vuylcop en ook nog de mooie St.Michaelkerk van Schalkwijk.Vanochtend met regen vertrokken van huis,maar het was een mooie droge dag en zelfs warm voor de tijd vh jaar 14 gr.Wij hebben weer genoten van deze 2 paden en al t mooi,s van de Hollandse waterlinie!

 3. Wat een leuk pad. Nu de tweede keer gelopen. Zo veel ruimte . Heerlijk zelfs in de regen en wind van gisteren. Bedankt aan alle vrijwilligers.

 4. Ik wil dit pad lopen maar zie dat de hond op het particuliere stuk niet welkom zijn… is er dan voor dat stuk een alternatieve route? Al vast bedankt

 5. Vandaag op deze zonnige middag dit pad gelopen. Heel mooi polderlandschap, een trekpontje, leuke gevlekte schapen die absoluut niet bang waren. Het ”verdronken bos” is een heel bijzonder landschap met een vlonderpad er doorheen. Ook veel mooie boerderijen langs de route. Heel fijn pad!

 6. Wat een rust! Vanmiddag hebben we het Vuylcoppad gelopen. We vonden het een mooie route en heerlijk ontspannen lopen. De delen over de vlonders vonden we erg verrassend en onderscheidend van vele andere klompenpaden. Tijdens Corona hadden we dit pad al willen lopen, maar kon het niet omdat sommige stukken te smal waren. Fijn dat het nu weer kan. Ook de kersen onderweg bevelen we van harte aan. Na afloop een drankje bij ster zittend in de kersentuin in het zonnetje was een mooie afsluiter.

 7. 4 mei met prachtig weer, dit pad met wandelvriend gelopen.
  Prachtig voorjaarslandschap, fris groene bladeren, geel koolzaad en wit fluitenkruid. Mooie vergezichten over de weilanden met op de einder kerktorentjes. En zelfs een kudde schapen op het verleng stuk.
  Interessante bosjes onderweg, leuk zelfbedieningspondje, ondergelopen land met vlonderbruggetje en zelfs kunst in het water. Veel mooier wordt het niet in Nederland.
  Goede horeca met terras bij het fort WKU, prima punt om met koffie de wandeling te beginnen als je uit Delft gereden komt.
  We geven een 9

 8. Vandaag, Koningsdag, dit mooie Klompenpad gelopen. Wat een rust! Afwisselende route met veel onverharde paden. Inmiddels prima begaanbaar en niet modderig. Zo’n mooie tijd van het jaar met het frisse groen en gele koolzaad, en ook nog de laatste bloesem. Waterlinie en Verdronken bos heel mooi. Heb ook de verlenging van 3 km gelopen. Dat vind ik persoonlijk geen aanrader; rondje door het weiland. Dank aan de vrijwilligers die dit Klompenpad mogelijk maken!

 9. Afgelopen vrijdag dit klompenpad gelopen samen met mijn zoon en dan ook de alternatieve route van 11 km. Het was lekker weer en we hadden ook mooie vergezichten. Daarnaast nog een biddende torenvalk en een haas tegen gekomen. De onverharde paden waren nog modderig maar dat hoort bij deze tijd. De verharde stukken vinden wij nooit een probleem. Soms kan het gewoon niet anders als je een route uitschrijft vind ik en er is ook daar toch het nodige te zien. Mooie huizen en mooie tuinen bijvoorbeeld. Je moet er wel oog voor willen hebben. Na afloop nog even bij het pakkenkoeken restaurant in voor koffie, thee en een pannenkoek. Op naar het volgende klompenpad.

 10. Het Vuylcoppad begint, net als het Lint en Liniepad in Schalkwijk, een klein deel van de route delen beide paden samen.
  Het Vuylcoppad begint met een vrij lang stuk langs de vaart. Is dat eenmaal achter de rug dan word je getrakteerd op een echt klompenpad: weilanden, overstapjes, bruggetjes, een vlonderpad en een trekpontje.
  Niet persé een top klompenpad, maar zeker eentje die je niet mag missen!
  video: https://youtu.be/DImpV00N_Ik

 11. Gelijk na het Lint-en-linie pad, dit mooie klompenpad gelopen, de verharde stukken niet als hinderlijk ervaren, ook het lange stuk langs het kanaal vonden wij niet bezwaarlijk. Het bijzondere van dit pad was idd. het verdronken bos, waardoor een mooi aangelegd vlonderpad liep, al met al genoten onder een lekker herfstzonnetje. Dank een ieder die dit,en alle andere klompenpaden mogelijk maken.

 12. Ik vond het Vuylcoppad een prima route om te wandelen met een aantal bijzondere plekken, zoals het verdronken bos. Het lange stuk over het asfalt vond ik wat tegenvallen en ook het lange rechte stuk langs het kanaal. Het is een mooie omgeving, maar lange rechte stukken worden voor mij als snel wat saai. De bijzondere bouwwerken die je onderweg tegenkomt zijn absoluut een bezoek waard. Ook de combinatie met het lint- en liniepad is een aanrader!

 13. Heel aardig pad, gelopen op 2 juli, zeker een mooie combinatie met het prachtige Lint- en Liniepad. In totaal wordt het dan 16,5 km (incl de verlenging). De verlenging langs het Amsterdam-Rijnkanaal vond ik niet echt een waardevolle aanvulling op het pad: het is op diverse plaatsen worstelen door het zeer hoge gras en het stuk langs het kanaal is wat saai. Toch genoten hoor! Vrijwilligers bedankt!

 14. Prachtig wandelpad, weinig asfalt, veel door weilanden, vergezichten, paarden, sloten, weilanden, hoog gras, veel wind, trekpontje, zwanen. Verdronken bos is uniek en bijzonder.
  Pannekoekrestaurant kan je lekker eten, ook iets anders dan een pannekoek.

 15. Wij liepen dit pad tegen de klok in, dan start je met het lange stuk asfalt. Overigens net zo goed een mooi gedeelte van het pad hoor, langs de wetering met bloeiende waterlelies. Het verdronken bos, heel bijzonder. Ook een luid kikkerconcert daar. Terug naar Schalkwijk door de weilanden en weer langs een wetering, over goed onderhouden paden. De koekoek leidde ons een heel stuk de weg. Het trekpondje kenden we van het aangrenzende Lint en Liniepad dat wij al eens liepen, maar blijft leuk. Redelijk wat medewandelaars op deze Eerste Pinksterdag. Bedankt, vrijwilligers van dit pad!

 16. 28-04.
  Vandaag onder een heerlijk zonnetje het pad gelopen. Viel ons helaas een beetje tegen. Veel lange rechte stukken door de weilanden en een lang stuk over de weg terug naar het beginpunt.
  Houd er rekening mee, dat er werkzaamheden zijn aan het spoor bij Top Eiland van Schalkwijk. Hierdoor kan je vanaf daar niet aan de route beginnen.

 17. Zaterdag 23 april 2022 bij prachtig weer deze mooie route met vrienden gelopen door mooie weilanden en de uiterwaarden van de Lek. In fort WKU op het terras een lekker drankje genomen maar het hoogtepunt was toch wel het spotten van een IJsvogel bij fort Honswijk.

 18. Vandaag dit verrassend leuke pad gelopen.Bij het startpunt heerlijke koffie met vrolijke bediening bij Pand Pannenkoek om mee te beginnen. Langs mooie boerderijen en de wetering gelopen. Dan de verlenging erbij gepakt met smienten, kieviten, hazen, ganzen en scholeksters en bij t gemaal inderdaad de ijsvogel gezien. Mooi stukje natuur dat extra stukje vierkant! Daarna een verrassing….. het gedeelte bij de vlonders…het verdronken bos.
  Hierna langs een mooie graskade met knotwilgen richting Fort Werk aan de Korte Uitweg. ( fort WKU) En daar door enthousiaste medewerkers van Stichting Reynaerde verwend met koffie en boterkoek. Vergeet niet even binnen te kijken…behalve een modern toilet is er ook nog een toilet uit 1877 en alleen toegankelijk voor officieren 😆.. ..met een blik op de mooie kerk daarna richting Schalkwijk door de Blokhovenpolder met vlonders en opnieuw een extraatje…het trekpontje!
  We kwamen hierna weer terug in Schalkwijk en liepen nog even door naar de idyllische Brink met waterpomp, kerk en mooie huizen. Ook het beeld van de wasvrouw die levensecht aan het “werk” was….
  Dit was een geweldig pad, zeer goed aangegeven en nauwelijks modder. Hier zitten twee tevreden mensen na te genieten!

 19. Eerste deel van de route ging over asfalt, de Kaaidijk. Vervolgens modderige paden die steeds slechter werden. Modder zat tot bovenop mijn schoenenaan. Daardoor de route maar verkort. Wachten tot het droog en zonnig weer wordt, dan nogmaals proberen.
  Goede parkeergelegenheid en mogelijkheden voor eten en drinken ( to go).

 20. Mooie route. Ooievaars, reigers en aalscholvers gezien. Bij het verdronken bos was het druk, maar verdere route alle rust en ruimte . Leuke bruggetjes, vlonderpaden, trekpont, bloeiende waterlelies en mooie vergezichten. En wat was de citroentaart heerlijk bij het fort en de bediening hartverwarmend.
  Bij vertrekpunt (pannenkoekhuis) hangt een briefje met daarop welke delen van het pad niet gelopen kunnen worden i.v.m. te weinig afstand en Corona. Briefje is door regen en zon verkleurd en slecht leesbaar, waardoor je per ongeluk toch stukken loopt wat niet de bedoeling is.. Gezien omleidingsroute in het veld ontbreekt, is het wellicht handig het briefje te vervangen.

 21. Hallo Marry,
  Dank voor je bericht. Goed dat je het ons doorgeeft.
  Vervelend dat het gras daar zo hoog staat. We zijn wat het maaien betreft afhankelijk van de pachters.
  De situatie is doorgegeven aan de eigenaar en hij zal actie ondernemen.
  Ik wens je een fijne dag.

  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 22. Erg leuke wandeling met veel afwisseling. De routeverlenger vind ik niet de moeite waard, blokje om een weiland.
  Het laatste stuk van de verlenger het Elpad was niet te lopen. Het hoge gras tot aan de heupen is jammer en niet fijn ivm risico tekenbeet.

 23. Vandaag dit leuke klompenpad gelopen, in totaal 11 km.
  Heel gevarieerd, zeker met de routeverlenger erbij.
  Het verdronken bos, de prachtige huizen, de route voornamelijk langs het water, de vergezichten, de weilanden en het trekpondje.
  Heerlijke wandeling!
  Aanrader!
  Hans en andere vrijwilligers: bedankt!

 24. Vast een mooie route, maar komend vanaf parkeerplaats bij de kerk (adres startpunt) stond er geen bordje met pijltje naar rechts. Wel blauw bordje met peil rechtdoor. Waardoor we het hek met start klompenpad misten en helemaal langs kanaal voorbij Pand Pannenkoek de Provincialeweg af liepen. Eigen ronde terug gemaakt.
  Let wel op het seizoen van de processierups (midden juni tot…). Heeeel veel eikenbomen. Eigenlijk dus niet doen!

 25. Zaterdag 12 Juni 2021 Vandaag hebben wij dit mooie klompenpad gelopen. De 8 kilometer was vandaag goed te doen maar bij heel warm weer, denk aan boven de 23 graden dan zouden wij dit klompenpad niet lopen. Je hebt namelijk weinig schaduw. De route is afwisselend. Zo loop je langs een verharde weg, zo weer door weilanden en door het mooie dorpje Schalkwijk zelf. Er staan hele mooie oude huizen in het dorp en de boerderijen zijn ook de moeite waard. Ook de Kathedraal zit er van buiten af erg mooi uit. Tijdens de wandeling kom je ook bij een moeras, dit is een stuk mooie natuurgebied. Je loopt ook langs een kanaal, dus je komt veel water onderweg tegen. En bij water denk je ook aan allerlei vogels en die zijn er ook veel. Maar de klapper is het trekpontje, hier wordt toch iedereen vrolijk en blij van. Ja, u leest het goed wij hebben genoten van dit klompenpad.

 26. Vandaag, samen met mijn broer Gert, dit mooie, goed bewegwijzerde en goed begaanbare pad gelopen. Prachtige natuur er afwisselend landschap. Het was weer echt de moeite waard. Bedankt organisatoren en vrijwilligers.

 27. Op deze mooie winterzondag dit pad gelopen incl de verlenging. Omdat het rustig was gewoon het vlonderpad door het prachtig bevroren en besneeuwde Verdronken bos gelopen. Wij liepen met de klok mee, het laatste rechte stuk weer naar Schalkwijk terug is dan wel wat saai. Het omlopen bij het trekpontje is overigens heel duidelijk, goed te vinden

 28. *** Pontje is defect ***
  Hierbij een korte beschrijving van de kortste omleiding.

  Omleiding:
  * Lopend vanaf de asfaltweg (Achterdijk)
  Ga na het eerste vlonder (in de verte ziet u het pontje) rechtsaf richting het roestkleurig wildscherm.
  Bij het wildscherm linksaf en loopt u vervolgens door tot de smalle loopbrug. Bij deze brug vervolgt u de Klompenpad.

  * Lopend vanuit Schalkwijk door het weiland.
  Ga na de smalle loopbrug rechtdoor (niet rechtsaf) richting het roestkeurige wildscherm in de verte.
  Na het roestkleurige wildscherm gaat u rechtsaf. Aan het einde van het pad gaat u linksaf en vervolgt u het Klompenpad.

  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 29. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het is een mooi klompenpad. Het trek pontje onderweg is leuk. Het touw aan de andere kant zat in de knoop. De man uit het gezin aan de overkant wist de knoop te ontwaren (waarvoor dank) waardoor de oversteek kon worden gemaakt. De dijk na het fort richting het verzonken bos was door de modder afzien. Even gedacht, waar ben ik mee bezig. Maar het verzonken bos maakte de inzinking weer meer dan goed. Wat een mooie plek is dat, een uniek stukje natuur. Ik kreeg er weer energie van om ook nog de verlenging te lopen. Ook zeer de moeite waard.
  Kortom een zeer geslaagde wandeling en het stuk afzien op de modderige dijk geeft achteraf toch maar weer een mooi voldaan gevoel; no mud no glorie.
  De bewegwijzering was prima in orde.

  Frank

 30. Sinds een poosje neem ik bij mijn wandelingen een kleine drone mee, de dji spark. Beelden daarvan verwerk ik in mijn video’s. Soms maak ik genoeg beelden om een aparte korte video te maken. In dit geval dus het Vuylcoppad van boven.
  https://youtu.be/ep5ISCMZEV8

 31. In eerste instantie begint mijn hart niet sneller te kloppen als ik denk aan wandelen bij Schalkwijk. Het pad verraste me. Ik begon met het stuk asfalt, en volgde daarna vooral onverharde paden. Het verdronken bos was prachtig, leuk zo’n trekpontje, mooie Hollandse uitzichten.
  Video (speciale kerstvideo) https://youtu.be/E6SXadilOuA

 32. Erg leuke wandelroute.. het “verzonken” bos is verrassend! Zo’n mooi stukje natuur waar bijna niemand weet van heeft. Gelukkig waren er wat bramen onderweg die ik kon plukken want wandelen met 30 graden en een flesje water vergeten is pittig. De verlenging is zeker een aanrader om te doen. Langs mooie knotbomen lopen met hele mooie witte vlinders om je heen laat je wel stil zijn!

 33. Dankjewel Gert voor je verhaal, je erg mooie foto’s bij zonsondergang en de 5 sterren.
  Hans, coördinator Team Schalkwijkse paden.

 34. Deze zomeravond, na regen in de middag, met een klein zonnetje is ideaal voor een wandeling en voor de foto’s.
  We gaan het bruggetje over en we komen gelijk al op een prachtig wandelpad een weids uitzicht over de weilanden.
  Na anderhalve kilometer komen we bij een steiger waar we met een handpontje 10 meter overvaren. Wil je dit handpontje niet, dan kun je ook linksom het meertje lopen.
  Bij zo’n steigertje kun je prachtige foto’s maken waarin je een enorm groot water kunt suggereren. In werkelijkheid is het maar een klein meertje, maar op de foto’s hieronder lijkt het heel wat ;).
  Na tien minuten foto’s maken gaan we verder en komen na 400 meter bij het Werk aan de Korte Uitweg, een onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

  Het fort bestond in eerste instantie uit een gracht met daaromheen een aarden wal. In 1877 verscheen er een bomvrije kazerne, een loods, een munitiemagazijn en buiten de gracht een fortwachterswoning. Het geheel was in 1879 gereed. Op het fort was ruimte voor 160 soldaten.
  Tussen het werk en Fort Honswijk ligt een beschut liggende weg met parallel eraan een aarden wal over een lengte van 850 meter. Aan de andere zijde van de aarden wal loopt het inundatiekanaal. In oorlogstijd konden de troepen zich veilig verplaatsen tussen Fort Honswijk, Lunet aan de Snel en het Werk aan de Korte Uitweg.

  Nu wandelen we anderhalve kilometer over een prachtig pad langs het Inundatiekanaal, tweehonderd meter na de brug rechts volgen we het wandelpad naar links.
  Een kleine kilometer verder komen we bij de steiger over het Verdronken Bos.
  Het verdronken bos is een recreatiebos dat als waterberging is (her)ingericht. Het is bedoeld om water te kunnen bergen bij teveel neerslag. De bomen die hier stonden kunnen niet tegen een te hoge waterstand en zijn afgestorven.
  Ook nu neem ik weer tien minuten tijd om verschillende foto’s te nemen, het is nu een ideale tijd zo’n half uur voor zonsondergang.
  Daarna is het eenvoudig: gewoon ruim twee kilometer langs de Schalkwijkse wetering en we zijn weer bij de auto.
  Ik dacht, toen ik op de kaart keek “dat is een vervelend saai stuk”, maar dat valt erg mee, het is een heel rustig weggetje vrijwel zonder verkeer, bovendien heel landelijk en onderweg passeren we nog een kasteeltje.
  De woontoren Vuylcop is in de 14e eeuw gebouwd. Vermoedelijk rond het jaar 1300, maar zekerheid is hier niet over. De funderingen zouden zelfs nog uit de 13e eeuw kunnen zijn (bron). De eerste vermelding is 1392.
  In de loop van de eeuwen veranderde de woontoren van uiterlijk en werd het een kasteel. Er verschenen torens en een toegangsbrug over de gracht. Kasteel Vuylcop had een voorburcht met gracht, waarop een hofstede en bijgebouwen stonden. Wanneer deze gracht is aangelegd is onbekend. De eerste tekening van het gebouw is uit 1640.

  Het was een prachtige avond en we geven vijf sterren voor deze wandeling.
  Zie voor foto’s en andere wandelingen: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling103.html

 35. Gelopen op een zonnige dinsdag 31 maart. Gestart vanaf parkeerplaats het Pand. Het eerste stuk van de route gaat door Schalkwijk en gaat een stukje buiten Schalkwijk “het verdronken bos” in. Een waterberging bedoeld om een teveel aan regenwater tijdelijk te kunnen opslaan. Er loopt een prachtig vlonderpad door het bos zodat je deze bijzondere plek goed kunt beleven. Er zitten hier ook veel vogels.
  Na het bos is het ook een hele mooie wandeling zonder asfalt. Door weilanden en langs kanalen. Een stukje voor het einde van de wandeling de leuke trekpontjes en daarna terug naar Schalkwijk. Markeringen uitstekend. Hele leuke route.

 36. Afgelopen zondag hebben we het pad bewandeld. We waren expres heel vroeg gegaan om niet te veel mensen tegen te hoeven komen. Wat was het mooi! En super rustig. Ten opzichte van een paar jaar geleden een mooi nieuw stuk met allerlei kunstwerken en een leuk trekvlot. Echt genieten. En veel vogels gezien en een koekoek gehoord.

 37. Dit pad vandaag gelopen i.c.m. Lint- en Liniepad. De afstand is dan ongeveer 16 km met de routeverlenger. Ik was lekker vroeg op pad en was de eerste op parkeerplaats van TOP. Erg leuke afwissende wandeling. En goed onderhouden, al die paden. Weinig wandelaars dus ik heb de officiële route gelopen, en met de klok mee.

 38. Deze prachtige route vanmorgen gelopen met een koorgenoot ?. Een hele mooie route. Wat veel verschillende vogelsoorten in het bijzondere “verdronken bos” . Ook mooi alle educatie en informatie over deze mooie omgeving. Ik werk op steenworpafstand aan de rand van Houten, niet wetend dat zo dicht bij zo,n mooi natuurgebied zit. De geiten vond ik een beetje eng ?… maar dit ligt niet aan de vriendelijke geiten.

 39. Hallo Naomi
  De route zonder verlenger is ±8km, de verlenger zelf is iets meer dan 2km. Vandaar dat u op 10km komt. 🙂
  We zullen snel naar het trekvlot (laten) kijken. Dank je wel voor het melden.
  Met vriendelijke groet, Hans.

 40. Vandaag het Vuylcoppad gelopen. Leuke, makkelijke route langs weilanden en veel water.
  Kan het zijn dat de route langer is dan aangegeven staat? Onze tracker gaf 10 km aan.
  Onderweg zijn er ook geiten, deze waren heel braaf. Die plantenspuit is echt niet nodig.
  Onderweg is er nog een trekvlot. Deze ging ontzettend zwaar, maar je kunt eromheen lopen door een stukje eerder rechtdoor te gaan.
  Ook het vlonderpad hebben we gelopen. Er was niemand en je kunt elkaar passeren op het midden, daar is een grote stijger.

 41. Francois,
  Dank voor je bericht.
  Goed dat je de dierenambulance hebt gebeld. Ik denk dat dat de snelste manier is om hulp ter plaatse te krijgen.

 42. Vannochtend voor de zoveelste keer dit pad gelopen met de kindjes, ligtt vlakbij ons huis.
  Mooi wit bevroren allemaal, muisjes gezien, sporen goed te volgen naar de muisholen, roodborstjes en een winterkoningkje gezien.
  Een groep schapen gevolgd, er zat een schaap bij met een gewonde pot, gebroken ? even de dierenambulance Houten gebeld en er gaat iemand kijken en heel waarschijnlijk de dierenarts erop afsturen.

  Geen idee van welke boer de schapen zijn, dat zou wel eens een idee zijn om een soort telefoonnr bij een weiland te plaatsen dan weet je wie je kan contacten.

 43. Vandaag deze route gelopen tegen de klok in dus eerst de asfaltweg. Prachtige wandeling, mooie vergezichten, heerlijk rustig. Wel blij met de goede waterdichte schoenen aangezien sommige paden wat glibberig, modderig en nat waren. Veel dieren gezien, paarden, schapen, zwanen, meerkoeten, reigers, een haas, valken en nog veel meer vogels. Zeker voor herhaling vatbaar.

 44. Vera, je bent van harte welkom op het Lint en Liniepad. Ook dit pad is hardlopend te doen. Misschien moet u voor het stuk door de uiterwaarden de Lekdijk zelf kiezen. Mocht het door de uiterwaarden niet gaan dan kan u altijd de Lekdijk oplopen. Succes Hans. (coord. klompenpad Schalkwijk)

 45. vandaag deze route hardlopend afgelegd. Ruime parkeergelegenheid bij startpunt. Prachtige route door de weilanden. Je moet niet bang aangelegd zijn voor geiten. Die staan bij de uitgang van het weiland al te dringen om ook het hekje door te mogen. Gelukkig liggen er plantenspuiten om de dieren wat terug te dringen zodat je het weiland zonder geit weer kunt verlaten. Daarna een leuk trekpondje en stukken langs het water. Het laatste stuk is asfalt, maar dit is een mooie rustige weg, dus niet storend,.
  Ik heb genoten. Was hier nog nooit geweest, maar verheug me op de andere route in dit gebied.

 46. Gisteren het Vuylcoppad gelopen tegen de klok in. Voor ons bleek dit de juiste keuze te zijn omdat je dan meteen in het begin het langste stuk asfalt al gehad hebt. Al is er genoeg afleiding op dat stuk door de mooie boerderijen en het wijdste landschap. Het verdronken bos was bijzonder met mooie vlonders. Iets verderop zagen we een aantal ooievaars waarvan we er een mooi in zijn vlucht konden vastleggen. Het gebied bij de trekpont is ook geweldig zeker in deze tijd van het jaar met de wilde bloemen. Het is wel de eerste keer dat we bij een klompenpad verkeerd gelopen hebben, maar dat zal ongetwijfeld gekomen zijn omdat we zelf niet goed opletten. De schuine pijl naar links bij de Waalseweg interpreteerde wij als links de brug over. Hier hadden we echter over moeten steken. Maar na een kopje koffie bij het fort konden we de route weer oppakken. Hele mooie route en we gaan zeker vaker kijken bij het verdronken bos. Voor degene die iets meer willen zien op mijn website een klein fotoverslag : https://klompenpaden.arievanhensbergen.nl/#collections

 47. Vandaag het vernieuwde Vuylcoppad gelopen (en een deel van Lint- en Liniepad). Het pad is inderdaad mooier geworden. Nieuwe vlonder, trekpontje en nieuw bruggetje. Verdronken bos is erg mooi.
  Het lange gras op een deel van de verlenging was nu droog, maar m.i. wordt je tot je kruis nat als er mist is geweest of regen. Hier wordt niet gemaaid, denk ik. Gaat om laatste stuk. De verlenging met de klok meegelopen. Verder is dit pad goed onderhouden. Je loopt heel veel langs water. Erg leuk pad. Je begint alleen met 3 km asfalt als je tegen de klok in loopt. Dit pad is met de verlenging 38% hard, zonder verlenging 44% hard. De verlenging bestaat slecht uit 650 meter hard (van de 2, 7 km).

 48. Op 5 februari het Vuylcoppad met de 3 kilometer verlenging gelopen. Een mooi pad met voornamelijk onverharde paden langs watertjes en weilanden. Het “verdronken bos” was prachtig, heel mysterieus die boomstronken in het water. Veel roofvogels en weidevogels gezien. Leuk ook met de trekpont. Een geweldig klompenpad ?

 49. Vandaag de Vuylcoproute gelopen. Prachtig afwisselende wandeling door polder, moerasbos, onderweg verhoogde picknicktafels met uitzicht over de polder, en leuke vlonderpaadjes. Het fort WKU voor koffie is ook een aanrader. Onze dochter van 7 jaar heeft hem zonder mokken meegelopen. Een van de mooiere die we gelopen hebben!

 50. Heerlijk in het avondzonnetje deze wandeling te doen. Doordat het rechttoe rechtaan is, is de route prima te volgen. Mooi stuk over vlonders. Ondanks de droogte stonden de bermen nog mooi in bloei. Einde van de route is een heerlijk pannenkoekenhuis. Aanrader als afsluiting.

 51. Genoten van het Hollandse weer. De spliksplinternieuwe wandelschoenen zijn na afloop onherkenbaar geworden. Wat een gigantische hoeveelheid baggeren! Vind ik zelf wel leuk hoor maar wow wat was het nat en glad vandaag!

 52. Op deze uitzonderlijk mooie oktoberdag het Vuylcoppad gelopen. Begonnen door de weilanden die wat nat en zompig waren maar dat mocht de pret niet drukken. Een leuk paadje langs het water volgde.Tussenstop gehouden bij Fort WKU, leuk! We vonden de wandeling mooi en ontspannend en het verdronken bos apart om eens te zien. Wel minder afwisselend dan ons eerste klompenpad (Schaverensepad, wat ik fantastisch vond) maar zeker wel leuk om eens te doen!

 53. Wij hebben op 27 juli beide klompenpaden rond Schalkwijk gelopen. Dat lijkt lang maar is best te doen. Zo vermijd je ook het gezamenlijke stuk door de weilanden dat slecht begaanbaar is. Je komt daar wel overigens leuke paarden tegen. Highlights zijn onderlangs de Lekdijk met zicht op Everdingen en het verdronken bos. Neem daar de tijd voor want je loopt er anders zo doorheen.
  Vriendelijke bewoners in het lintdorp Schalkwijk die spontaan een praatje met je aanknopen.
  https://photos.app.goo.gl/ThQcS6GOe0gm4vcn2

 54. Vandaag het Vuylcoppad van 8 km gelopen, maar dan tegen de klok in. Wij hebben hem verlengd door ook het extra lusje te lopen om zodoende ook een klein stukje van het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen zien.
  Het verdronken bos is echt heel bijzonder om te zien, bijna onwerkelijk.
  Pauze hebben gehouden bij Fort WKU, en dat is een echte aanrader.
  De rest van de route gaat langs water en door de weilanden. Al met al genoten!
  https://fotobelevenissen.blogspot.nl/2017/07/25-juli-2017-klompenpad-vuylcoppad.html

 55. Heerlijk gewandeld, samen met het Lint- en Liniepad, mooi stuk Nederland. Ik heb het verlengstukje ook gelopen maar ik heb het paaltje als je rechts gaat bij het Elpad gemist. Iets te ver doorgelopen dus maar dat mocht de pret niet drukken. Toen ik terugliep nog goed gekeken maar ik zag het paaltje echt niet. Maar goed, dat kan ook aan mij liggen omdat ik gedachtenloos liep te genieten!

 56. Vandaag met twee vriendinnen deze route gelopen. Over het bruggetje rechts af gegaan. Het verdronken bos is schitterend. Daar kun je bijna niets anders doen dan even stil te staan en genieten van het plaatje. Vervolgens via verschillende paden door het weiland en langs het water terug gelopen. Het is een aanrader bij het Fort WKU even van het pad af te gaan om iets te drinken en eten. Wij hebben genoten van de officierenkoffie. Het is een leuke afwisselende route en zeker een aanrader. Alle vrijwilligers bedankt voor het maken van deze route!

 57. Vandaag Vuylcoppad gelopen. Prachtig zonnig weer. Leuke wandeling. Zon scheen mooi op het water van het Verdronken Bos . Dit is heel fotogeniek stukje natuur. Verder lekker door de weilanden en langs sloten gewandeld. Helaas geen ijsvogel gezien…

 58. 8 september 2016 liep ik het Vulcoppad heb genoten van dit zeer goed gemarkeerde pad.
  Dank aan allen die het tot stand komen en onderhouden van dit pad bijdragen.
  Kamperen op het Natuurkampeerterrein, Wandelen, iets gebruiken in de Werken aan de Korte Uitweg,
  kanovaren, In Tull en ’t Waal kan het allemaal.
  Voor een zeer uitgebreid foto verslag zie onderstaande link.
  Ik neem u haast van markering naar markering mee. Kijk en geniet van deze mooie route.
  Uw reactie in het gastenboek van Klompenpaden.nl maar ook in mijn gastenboek zijn altijd heel welkom.
  Het is een blijk van waardering voor allen die zich (heel vaak als vrijwilliger) inzetten
  om dit zo voor ons mogelijk te maken. Wens u veel wandelplezier.
  http://doordezoeker.vmblogs.nl/2016/09/25/vuylcoppad-8-km

 59. Vandaag heb ik deze route gelopen, tegen de klok in en zo lijkt hij mij ook het mooist. Ik heb genoten langs de Schalkwijkse wetering, het verdronken bos, de routeverlenging kan ik ook aanraden, en de paden langs het water. Leuk dat je bij het Fort kunt theedrinken en zelfs ook kunt kanovaren. Daar moet je echt naar toe als je deze route loopt!

 60. Vlak naast deze route (2 min om) ligt in ‘werk aan de korte uitweg’ ons theehuis met kampeerterrein! Kom vooral langs voor een lunch of koffie met lekkers.
  http://www.fortwku.nl

  Simon en Marca bedankt voor het compliment!

  Mvg team Fort WKU

 61. Hier nog een leuke toevoeging op mijn verhaal hiervoor. Bij nr. 2 op het uitgeprinte kaartje staat het symbool van een kop koffie. Echter, als je bij de punt 2 bent, zie je geen restaurant. Gebruik je echter de app, dan zie je dat op die plek Theehuis Het Wachtlokaal moet zitten. Om dat te vinden, moet je even iets verder kijken dan je neus lang is. Je vindt het als volgt:
  Als je de route tegen de klok in loopt, moet je ter hoogte van dat nummertje 2 op het kaartje, even naar rechts, de Lange Uitweg op (en als je met de klok mee loopt, moet je dus even naar links). Loop langs de parkeerplaats.
  Vlak daarna zie je pas een bordje naar links met WKU (Werken aan de Korte Uitweg), dit leidt naar een fort waar nu een theehuis gerund wordt door mensen van Reinaerde. Je hoeft dus maar 2 minuutjes van de route af te wijken voor een heerlijke en goedkope versnapering. Wij raden aan: neem de “Officierenkoffie”: koffie met een schaaltje heerlijke lekkernijen!!!! Verrassend!!

 62. Op vrijdag 27 mei hebben wij deze route gelopen tegen de klok in. Dat is volgens mij ook de mooiste richting, omdat je het laatste stuk dan ook voortdurend uitzicht hebt op de kerktoren waar je recht op af loopt (het start/eindpunt). Het is heel mooi om die toren steeds dichterbij te zien komen. Als je hem andersom loopt, mis je dat en dan lijkt mij dat stuk heel wat minder boeiend.
  Wij hebben ook het extra lusje gelopen, zodoende zie je nog even het Amsterdam-Rijnkanaal, leuk om de grote schepen op te zien varen.
  Het verdronken bos is werkelijk prachtig! Heel verstild en heel bijzonder. Het wandelpad is daar een heel mooi vlonderpad over het water heen. Vlak voordat wij dat “bos” inliepen, lunchten we op een bankje aan een weggetje, niet wetende dat we dat beter in het verdronken bos hadden kunnen doen omdat daar ook veel bankjes staan. Erg mooi zijn alle vogelgeluiden die je daar hoort (waaronder een koekkoek!) en de kikkers niet te vergeten.
  Gedurende de hele wandeling: veel water, bruggetjes, mooie uitzichten, enz.
  Kortom: heel erg mooi!

 63. Vandaag het Vuylcoppad gelopen met verlenging, tegen de klok in. Daarna nog Lint- en Liniepad gelopen met de klok mee, dus een 8 gelopen.
  Wonderschone natuur bij het verdronken bos. Heel veel langs sloten en beken en andere waters gelopen. Veel kikkers horen kwaken. Het bokkenpad was ook prachtig. Het overlappende deel door het weiland (2 x gelopen dus) had ook wel wat, veel paarden en de boeren waren erg druk met hun “hobby”.
  Na vrijwel alle paden te hebben gelopen op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug was dit weer wat anders, maar zeker niet minder mooi.
  Bedankt iedereen voor de heerlijke wandeling van zo’n 20 km.

 64. Op 1e pinksterdag deze mooie wandeling gelopen met toch nog redelijk weer. Met de klok meegelopen en de afstand bedroeg 8,165 km volgens de gps. Tijdens het wandelen bleek dat de tweede helft van de route het oude Lint en Liniepad is. Dit pad hebben wij vorig jaar verlopen en de lengte was toen 12 km. Nu is het laatstgenoemde pad ingekort tot 9 km. Dus het verdronken bos etc. kenden wij al maar blijft mooi om daar te wandelen. Toch lekker gewandeld en een zeer goede bewegwijzering (nieuw volgens mij). De honden eerder genoemd hier door Elbrich blaffen alleen en doen niets. Zit trouwens ook nog een sloot tussen. Vrijwilligers opnieuw bedankt.

 65. Wat een rust vind je hier, en dat op 15 km afstand van stad Utrecht. De paden waren goed begaanbaar, het had de afgelopen week ook weinig geregend. Heerlijk rondje voor de zondagmiddag.

 66. Mooie route, prachtige start bij de St. Michaëlkerk. Bij een oversteek met boerderij, wel vervelende herdershonden strak langs de route, dit vonden we best eng. Toch doorgelopen, dit was een angstig moment, daarna route afgemaakt.

 67. Deze route met het Lint- en Liniepad gecombineerd zorgde voor een prachtige wandeling. Mooie vergezichten. En grappige beeldjes. Geen idee waarom ze er zijn, maar horen wonderwel in het landschap. Het verdronken bos was van een surrealistische schoonheid. Wanneer wordt hier de eerste speelfilm geschoten?
  Aanrader.

 68. Vandaag samen met mijn dochter Cato over het klompenpad naar het dorp gelopen voor een heerlijke koffie op het terras bij Jonkheer De Ram. Het pad is nu ongeveer een maand officieel geopend en het is verrassend hoeveel mensen het al hebben gelopen. Ook vandaag kwamen we zeker 15 andere wandelaars tegen! De varkens met hun biggen in het bos langs onze boerderij vormen regelmatig aanleiding voor een praatje. Heel erg leuk om te zien en te horen hoe een ieder geniet van de mooie Schalkwijkse polder Blokhoven!

 69. Voor een fotoreportage van de feestelijke en zeer goed verzorgde opening van het Vuylcoppad zie onderstaande Link
  doordezoeker.vmblogs.nl/2015/08/30/opening-vuylcoppad-8-km/

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.