Wageningse Engpad

Ontdek het mooie buitengebied van Wageningen. Wandelen langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Cultuurhistorisch landgebruik, fraaie zichtlijnen en landgoederen bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Wageningse Engpad (13 km)

Startpunt: Fletcher Hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96 in Wageningen.

Opstappunt: parkeerterrein ter hoogte van Gerdesstraat 71, Wageningen. Betaald parkeren.

Openbaar vervoer: Bushalte Wageningse Berg in Wageningen, busstation Wageningen voor opstappunt.

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: Het is mogelijk het Wageningse Engpad te combineren met het Harsloërpad, het Nederrijnsepad, het Hartensepad en het Wageningse Engpad KIDS. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. De bordjes waren erg lastig te vinden, ook met de routekaart op deze website lukte het niet. We liepen regelmatig verkeerd. Het leek erop dat het gewoon niet klopte. Omgeving was wel heel mooi.

 2. Gisteren dit pad gelopen – erg mooi door die tuinen op de Eng met al die wilde bloemen . Het pad was netjes gemaaid .Langs eeuwenoude dikke eiken en beukenbomen – op een bankje in het Arboretum genoten van uitzicht over de Rijn en Betuwe.
  Dit is een van de mooiste Klompenpaden voor ons !

 3. Gisteren dit pad gelopen. Erg mooi en afwisselend. Geweldige uitzichten. Geluncht bij het startpunt en een frisdrankje bij Oranje Nassau’s Oord.
  Ideaal jaargetijde: Fantastisch dat de rododendrons in het Belmonte Arboretum bloeien. Al was het daar goed opletten om de bordjes te volgen.

 4. Hele mooie deze. Van alles wat komt op je (klompen) pad. We hebben genoten.

 5. Dit is een prachtige wandeling! We zijn vanaf de voorzijde van het Fletcher hotel rechts gestart, je ziet dan eerst de prachtige stuwwal. Aan het einde van de wandeling loop je door het Arboretum, dit is zo mooi, daar wil je echt vaker naar toe!! Geniet!

 6. Fantastisch mooi afwisselend pad , vandaag gelopen met prachtig zonnig weer, echt genoten

 7. kunnen de wandelingen ook in het Engels worden weergegeven? ik vraag dit voor mijn Oekrainse collega’s.

 8. Vandaag dit mooie pad gelopen,13km, ondanks de natte periode vd laatste tijd,is dit pad goed te belopen.Gestart bij het Fletcherhotel,mooi uitzicht over de Neder-rijn.Begin is erg mooi,door de bossen,daarna heel stuk tussen de volkstuinen en paardeweien door gelopen. Even op het klompenpadbankje voor woonhuis ons broodje gegeten,leuk al die verschillende klompjes ernaast.De route voerde weer verder ri.de volkstuintjes en later weer door de bossen via t bergpad met mooie hoogteverschillen en uitzicht ,terug naar de parkeerplaats bij het Fletcherhotel.Het was een mooie en afwisselende route!

 9. Beste Olmer,

  Ik begrijp de vraag en we horen deze vaker. Toch houden we voor de duidelijkheid in alle communicatie de lijn aan dat Klompenpaden verboden zijn voor honden. Alternatieven bieden zou verwarring kunnen geven en de vrijwillig meewerkende grondeigenaren, veelal boeren, hebben hun toestemming voor het openstellen van hun grond verbonden aan de voorwaarde van een algeheel hondenverbod. Met dat gegeven moeten we dus werken.

  Niet leuk om te lezen besef ik maar de Klompenpaden zijn in die zin te beschouwen als een recreatief product voor een specifieke groep. Voor de hondenliefhebber zijn er andere paden en routes in het buitengebied.

  Het is belangrijk dat alle gebruikers van (een deel van) het Klompenpad zich aan de regels houden. Dat betekent dat waar met borden is aangegeven dat honden niet zijn toegestaan er ook daadwerkelijk geen honden komen (ongeacht of deze aangelijnd zijn of niet). Immers met grondeigenaren is afgesproken dat vanwege verstoring van vee en wild en met het oog op veeziekten er geen honden zullen komen op hun eigendom. Gebeurt dit onverhoopt toch dan kan de grondeigenaar beslissen zijn medewerking te beëindigen en dan zijn we heel veel tijd en moeite die we gezamenlijk in het Klompenpad investeerden kwijt. Het is uiteindelijk een gunst om over eigendom van anderen te mogen lopen. Dan is respecteren van de gebruiksregels belangrijk.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 10. Ondanks dat er heel uitgebreid staat dat honden verboden zijn, kan je je hond voor het grootste deel van de route (mits aan de riem) wel gewoon meenemen, er is maar klein stukje waar het niet mag en daar kan je evt omheenlopen.
  Voelde een beetje stom dat wij hem thuis hebben gelaten tijdens het wandelen van de route en zou wel fijn geweest zijn als het niet zo extreem werd gecommuniceerd dat ze verboden zijn, want dat zijn ze dus, voor 95% van de route niet.

 11. Vandaag grootste deel van het klompenpad gelopen.
  Heel mooi pad met veel afwisseling in paadjes en verharde weg en hoogte verschillen. Op verrschillende bankjes gezeten en genoten van het uitzicht op volkstuinen en bloemen.
  Mooie tijd van het jaar.

 12. Mooi klompenpad. De start bij het Fletcher hotel geeft een mooi zicht op de Nederrijn. De wandeling in gedeeltelijk door de bossen, langs volkstuintjes. Geen enkel klimhekje !
  Bij zonnig weer is er voldoende schaduw.
  Een van mijn favoriete klompenpaden. Een aanrader.

 13. Erg leuk en mooi pad om te lopen, zeer afwisselend. Stukken door het bos en langs weides en niet te vergeten de leuke volkstuintjes. De afwisseling zorgt ervoor dat je op extreem warme dagen zoals gisteren 25-6-’23 ook in de schaduw loopt. 1 min puntje vonden wij dat je op de terug weg op sommige punten hetzelfde stuk loopt als de heenweg.

 14. Vandaag een deel van dit pad gelopen. Vanwege een toertocht evenement konden we niet bij het hotel parkeren. We hebben bij het Belmonte Arboretum geparkeerd en zijn vanaf daar de wandeling begonnen. Diverse bomen staan er al prachtig in bloei. Een mooi pad langs de volkstuintjes. Enige nadeel was dat er veel wielrenners hetzelfde pad gebruikten. Of dat vandaag toevallig was of elke zaterdag zo is, geen idee. Ondanks dit was dit pad een aanrader en voor herhaling vatbaar om hem eens helemaal te lopen. Op het Arboretum heb je een prachtig uitzicht over de Nederrijn.

 15. Vandaag op de eerste dag van de lente het Klompenpad Wageningse Eng gelopen. Al voor de vijfde keer. Iedere keer weer een genoegen, de afwisseling van bossen en open landschap, het Arboretum en dat prachtige uitzicht vanaf de stuwwal over de Betuwe. In ieder seizoen aan te raden.

 16. Vandaag dit pad gelopen ( ons 69e klompenpad). Wij vonden het een prachtig en afwisselend pad
  De bewegwijzering was goed. Heerlijk de lunch gebruikt in de kantine op de camping de Wielerbaan.
  Dit pad is een echte aanrader.

 17. Vandaag dit pad gelopen op een donkere dag, maar drrog. Prachtig pad! Veel afwisseling, mooi bewegwijzerd. Het toeval dat we op 22 januari de uitzending van “Klaas op Klompen” hadden gezien op Gelderland TV. Sowieso een hele mooie reeks om naar te kijken. Dit pas lijkt me in de zomer helemaal mooi!

 18. Beste Wandelaar,

  Vanwege wegwerkzaamheden is de overstaproute naar het Harsloërpad tijdelijk buiten gebruik.

 19. Prima onderhouden wandeling. Duidelijk aangegeven en geen probleem met matig weer. Leuk!

 20. Vandaag route gelopen. Veel mooie herfstkleuren. Belmonte is mooi (nog een keer als alles bloeit). Afwisselend, langs moestuinen, landerijen. Goed aangegeven.

 21. Beste Maria,

  Het Fletcher hotel staat aangegeven als verkooppunt van de brochures Wageningse Enpad. De verkooppunten van dit pad zijn hierboven op de webpagina weergegeven (uitklapvenster). U kunt ervan uitgaan dat deze verkooppunten de brochure hebben.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 22. Dit is een Leuk pad om te wandelen met veel afwisselingen in een glooiend landschap. De route gaat door Villawijkjes, Landgoederen, Bossen, Velden, Volkstuintjes met een paar prachtige uitzichtpunten over de Nederrijn. Verder was er ruim voldoende parkeergelegenheid met laadpalen bij het hotel. Voor herhaling vatbaar.

 23. Op 12 oktober deze wandeling gelopen.
  Een mooie wandeling en zoals vanouds goed weergegeven. Veel afwisseling, genoten van de vele volkstuintjes. Bij de grote pluktuin “de Bosrand” koffie gedronken, die speciaal voor mij werd gezet, erg aardig. De trap aan de voet van de berg naar boven was aan het eind een flinke “kuitenbijter”, maar de wandeling is een aanrader.

 24. Afgelopen zaterdag15 okt dit pad gelopen.
  Ondanks de regen hebben we er erg van genoten.
  Aan begin en einde veel bos waardoor er beschutting was.
  En wat zijn er veel volkstuinen in Wageningen !
  Nogmaals. Erg van genoten, goed gemarkeerd en heerlijke koffie bij het hotel aan het eind.

 25. Het Wageningse Engpad is een erg afwisselend klompenpad. Prachtige uitzichten vanaf de Wageningse Berg, smalle, verrassende paadjes door de Wageningse Eng, bos, akker…. alles kom je tegen op deze route.

  Praktisch: ik parkeerde gratis bij het startpunt, Fletcher hotel Wageningse Berg.
  Schoenen: normale wandelschoenen volstaan prima.
  Conditie: de tocht is dik 13 km lang en je gaat regelmatig wat omhoog en weer omlaag. Normale basisconditie is voldoende.
  Horeca: startpunt en iets over de helft bij Camping de Wielerbaan. (check zelf even openingtijden, rond 12.00 was het bij mij dicht)
  video: https://youtu.be/uui2SFSl94Q

 26. Vandaag dit leuke klompenpad gelopen. Een stukje ingekort -bij de Hollandseweg rechtsaf geslagen- en uiteindelijk 10.4 km gewandeld. Heel afwisselend qua landschap en veel leuke infoborden langs de route. Mooie start door de botanische tuinen, en daarna veel leuke paardenweitjes, moestuintjes en pluktuinen aan de route. Ook het laatste deel erg leuk; een stuk bos op een landgoed, en een deel met uitzicht op het Rijndal. Genoeg bankjes voor een pauze. Soms wat onduidelijk qua bewegwijzering, maar met de app erbij is het makkelijk te volgen. Leuk om te zien dat ik niet de enige was die dit klompenpad gevonden had, en nog steeds rustig genoeg om ervan te kunnen genieten. Superleuke middag!

 27. Een van de mooiere klompenpaden. Ik maak regelmatig dankbaar gebruik van de door jullie beheerde paden. Dank voor al het werk die jullie daaraan besteden!

 28. Wat een schitterend pad, al meerdere keren gelopen en het verveeld nog steeds niet. Het mooie coulissen landschap, de vele paardenweidjes, de vergezichten, arboretum, uitzichten over de uiterwaarden, het glooiende landschap, de bossen, hoe afwisselend wil je het hebben!

 29. Wat een mooi pad! Maar de eerste keer dat ik de kluts ben kwijtgeraakt op een klompenpad en de eerste keer dat ik daarom de app heb moeten gebruiken. Op sommige stukken, vooral bij de berg en deel aboretum waar geen uitzicht is waren de klompjes niet altijd te vinden, misschien door het vele groen? Met de app is het dan goed te zien maar jammer om de hele tijd met de telefoon te lopen. In ieder geval bedankt vrijwilligers want heb toch ge open. Vriendelijke groet Dorine

 30. Op Hemelvaarsdag dit prachtige pad gelopen.
  Zeer afwisselend, de moeite waard om dit klompenpad te lopen.

 31. Beste Clasien Maagdenberg-Smits,

  Bedankt voor het doorgeven. Dankzij de vrijwilligers wordt het kidspad maandelijks nagelopen en blijft de kwaliteit van het pad en de speelelementen behouden. Wij zullen uw tip meenemen in het beheer.

  Met vriendelijke groet,

  Team Beheer Klompenpaden

 32. Het Klompenpad Kids loop ik erg graag met de kinderen van de BSO. Mijn vraag is: Zou het blote voeten pad bijgevuld of opnieuw gevuld kunnen worden? Ik heb begrepen dat vrijwilligers dit pad beheren. Ik hoop dat ik die op deze manier kan bereiken? Hartelijke groet en dankjewel voor de prachtige route.

 33. Hallo,
  Wij hebben gisteren dit prachtige pad gelopen. Helaas ben ik onderweg de witte dop van mijn (best prijzige) dopper verloren. Mocht iemand hem vinden, dan hoor ik het graag!

 34. @Jasper: het is 13 km, als je goed doorwandelt redt je het in 3 uur. Er zijn verschillende plekken waar je zelf de route kunt inkorten, zie het kaartje.

 35. Hoe lang neemt de wandeling in beslag? Is deze wandeling in te korten? Zo ja waar? Ik heb er 3 uur voor.

 36. Vanmorgen dit klompenpad gewandeld. In het Arboretum was het op sommige plekken wat zoeken naar de juiste richting, maar omdat ik de GPS op mijn telefoon had gezet was dat geen hinderlijk probleem.
  T.h.v. een leuk bankje na een kleine 5 km nog een leuk gesprekje gehad met één van de mensen die dit pad onderhoudt.

 37. Fijne wandeling. Mooie afwisseling van velden en aan het einde wat bos.
  Prima parkeerplek bij het Fletcher hotel.
  En een leuk koffietentje, Colors, in het Belmonte park. Wordt mede gerund door mensen met een verstandelijke beperking.

 38. Mooie afwisselende wandeling. Na de wandeling worden we iets drinken op het terras van het Fletcher hotel. Daar werden we echter verzocht om weg te gaan omdat het zogezegd alleen voor hotelgasten zou zijn.

 39. Heerlijke wandeling met afwisselend landschap! Ruime parkeerplaats met een aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Ook prima te doen met (aangelijnde) hond. Ergens halverwege kun je een klein stukje omlopen om een paadje tussen volkstuinen te vermijden waar honden zijn verboden. Veel plezier!

 40. Prachtige wandeling, zeer goed aangegeven, erg afwisselend.
  De zon scheen ook nog uitbundig.
  Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maken!

 41. Beste Theo,

  Met het Fletcher Hotel is afgesproken dat het startpunt op hun terrein staat. Hierdoor mogen Klompenpad wandelaars gewoon parkeren op de parkeerplaats.

  Met vriendelijke groet,

  Team Beheer Klompenpaden

 42. Het was ondanks het sombere weer een mooie tocht vandaag. Het is een afwisselend klompenpad.
  Er is wel een probleem met het startpunt bij het Fletcher hotel. Er staat bij de P expliciet dat de parkeerplaats alleen voor gasten is bedoeld en er een wegsleepregeling van kracht is. Het is niet gemakkelijk ergens in de buurt een parkeerplek te vinden. Zijn er andere opties?

 43. Tjonge jonge jonge,

  Wat kan een herfstdag dan toch mooi zijn.
  Was vanuit de Achterhoek naar Wageningen gereden om een roest plek van ransuilen te bekijken.
  Helaas niets aangetroffen wat op een ransuil leek.
  Door naar de Wageningse berg om te wandelen.
  Wat een fantastische wandelroute met enorm veel afwisseling in dit te ontdekken gebied.
  Nihil last van het stadsgebeuren en geweldig om al die tuintjes te bekijken.
  Weet zeker dat ik terug kom in de lente om dit klompen pad dat zeer goed uitgepeild was nogmaals te beleven.

  Alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt… Hartelijk dank daarvoor.

  groeten uut Doetinchem

 44. Beste wandelaars,

  Wij krijgen berichten binnen dat privé eigendommen van aanwonenden aan het Klompenpad wordt betreden om gebruik te maken van bankjes. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Respecteer elkaar en elkaars eigendommen. U kunt gebruik maken van de openbare bankjes of de aangewezen rustpunten.

  Team Beheer Klompenpaden

 45. Na het lezen van de ervaringen was onze verwachting niet al te fraai. Maar wat hebben we fantastisch gewandeld! Vandaag 9,5 km van het pad gelopen. Overwegend langs de moes en volkstuinen. (Dus het noordelijke deel) Wat een weelde! Omringd door zonnebloemen, braamstruiken en pluktuinen hebben we genoten. Inderdaad best wel over wat asfalt maar ook over privé grond en schitterende bospaadjes. Wij zij zo blij met de Klompenpaden, de vrijwilligers en de particulieren! Op mijn Instagram tref je een filmpje van deze fleurige tocht. Kijk op: geeri_wandelt

 46. Vol zonnebloemen
  Een leukere start van dit klompenpad kan je niet wensen. Want behalve voldoende parkeerplaats heeft Hotel de Wageningsche Berg een terras met schitterend uitzicht.
  Wat een goed begin van deze wandeling. Want dat is het ook, een wandeling eerder dan een klompenpad wat in dit geval helemaal niet erg is.
  Ik heb deze dag pech want de anders zo schitterende Belmonte Arboretum wordt vandaag bevolkt door honderden jongeren in kraampjes. Naar ik verwacht een introductie-markt voor de 1ste jaar studenten van de Wageningse universiteit.
  Ik maak dat ik snel weg kom en gelukkig is er nog een heel klein stukje te zien van deze anders zo indrukwekkende botanische tuin.
  Een deel van deze tocht loopt langs en door de vele volkstuintjes in deze omgeving. Een aantal zijn geopend als pluktuin en trekken behoorlijk wat publiek. In dit jaargetijde staan de tuintjes in volle bloei en staat het landschap vol zonnebloemen en hoog mais. Dit maakt deze wandeling, mijn inziens, minder geschikt in de winter als alles kaal is. De stukjes asfalt verbinden de verschillende hoogtepunten en zijn niet storend.
  Een bezoek aan de biologische wijngaard is een aanrader. Ik drink op een bankje een glas wijn in de zon en neem in mijn rugtas ook een flesje mee. De wijngaard is uitsluitend op zaterdag- en zondagmiddag in het seizoen geopend. Ik word vriendelijk ontvangen door vrijwilligers die mij uitleg geven over de wijngaard. Erg leuk!
  Met een prachtig slot eindigt deze wandeling over het Bergpad aan de rand van de Wageningse Berg met een waanzinnig uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn.
  Met dank aan alle vrijwilligers voor deze voortreffelijke dag!

  Voor een foto impressie:
  https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/wageningse-engpad/17130/

 47. Mooi en afwisselende route.
  Het was ook erg leuk is om de Wageningse wijngaard te bezoeken (deze is va eind mei tm sept op za&zo middag open). Daar heerlijk op bankje onder overkapping een lokaal wijntje gedronken en ook flesje voor thuis mee in de rugzak.

 48. Erg leuke en gevarieerde wandeling, gelopen met Hollands zomerweer en genoten; de afwisseling, hoogte verschillen, het uitzicht over de uiterwaarden en zeker ook de volks/stadstuinen maken dat de kilometers voorbij vliegen!

 49. 29 juli,
  Het klompenpad gelopen vandaag, dachten dat het droog bleef. Fikse plensbuien gehad. Maar dat mocht zeker de pret niet drukken. Bij het vakantiepark lekker opgewarmd met koffie en patat. Tussendoor weer zon zodat we nog op bankjes konden zitten. Echt een aanrader, wat een prachtig pad. Van begin tot eind.

 50. Wij hebben hem gelopen met 4 jongens van 21 jaar, heel erg goed te doen en had best iets langer gemogen, misschien een extra stukje van het Hartensepad erbij pakken. Voor de rest erg leuk. Vooral het stukje door de stads- en pluktuinen was een aangename variatie op het gebruikelijke concept klompenpad. Ook waren de bossen erg mooi en de Wageningseberg was prachtig zeker een aanrader. Het regen regende pijpenstelen onderweg maar dat kon de pret niet drukken en we hebben het er beste van gemaakt!

 51. Het was inderdaad goed opletten in het arboretum, maar er staan echt genoeg bordjes. Prachtige route!

 52. Erg mooie route. Soms is het erg opletten ivm markering. Laatste deel route hetzelfde als 1e deel gelopen. Wellicht bewijzering gemist. Grote aanrader; voor herhaling vatbaar.

 53. Dag, vandaag deze mooie route gelopen. Mooi divers met vooral bij begin en eindpunt mooie uitzichten vanaf de Wageningse Berg. Wij hebben de route “gewoon” met de klok mee gelopen maar wij vonden in het begin ook lastig met de bewegwijzering. Veel lage paaltjes in het arboretum die wij ook moeilijk te vinden vonden. Misschien valt de kleur wat minder op tussen al die mooie bloemen en bomen. Verder niets op deze route aan te merken. Prachtig??

 54. Als eerste een reactie op het bericht van 27-04-2021 van Jan van Brakel. Ik heb zelden zo’n goed bewijzerde route gezien. Zowel linksom als rechtsom. Waarom het bij hem misging is mij een raadsel.
  Ook de route zelf is mooi, leuk en afwisselend. Een aanrader.

 55. Vandaag met een goede kennis van Wageningen en omgeving deze proberen te lopen. Dit zonder GPX.
  Gestart bij het hotel.
  Beperkt in aantal markeringen. Niet linkd en rechtsom gemarkeerd.
  Na driemaal misgelopen te zijn terug naar de auto.
  Mooie omgeving. Route aanduiding dik onvoldoende

 56. Voor de 2e keer dit prachtige pad gelopen op 13 april. Bij ONO gestart en deze keer tegen de nummering in. Dan is het ineens een heel ander pad. We hebben weer genoten van het afwisselend landschap. Een kleine bonte specht was druk aan het hakken vlak voor ons. Dat er nog maar veel klompenpaden bij mogen komen! Veel dank aan de routemakers en controleurs!

 57. Vandaag ons 24e klompenpad gelopen ( we hebben ze echt ontdekt en zijn inmiddels enorm fan:) ) Wij liepen het pad tegen de klok in.
  Starten over een prachtig hooggelegen pad met uitzicht op Rijn en uiterwaarden. Mooie houtwallen, weilanden en bizar veel leuke volkstuintjes ( hoe kan het ook anders in het Wageningse) Een mooi stuk door het bos en eindigen via een prachtige route door het Arboretum. Een mooie middeleeuwse groep….bij niet kunnen optreden op festivals…die zich uitgebreid liet zien en fotograferen; prachtig.
  Meer dan genoeg bankjes op de meest mooie plekjes onderweg. p.s. Het kidspad laat ook superleuke dingen zien voor de kleine wandelaars. Echt leuk om te zien. Vrijwilligers, bedankt voor het onderhoud en de super goede aanduidingen. Het was een prachtige zonnige dag en we hebben genoten vandaag van dit prachtige, afwisselende pad.

 58. een mooie route die erg goed bewegwijzerd is, is eventueel op een simpele manier in te korten door niet linksaf naar punt 8 te gaan maar rechtsaf.

 59. Vandaag deze route gedaan. Leuk en afwisselend met lekker veel bankjes en mooie uitzichten. Goed bewegwijzerd!

 60. Vandaag met mooi koud en prachtig helder weer, dit pad gelopen. Erg genoten van het afwisselende landschap. Zeker voor herhaling vatbaar.

 61. Gisteren hebben we het Wageningse Engpad gelopen.
  En wat was het weer een prachtige dag, vanaf het Bergpad konden we nu er nog geen blad aan de bomen zit.
  Mooi over de uiterwaarden kijken.
  Ook de omgeving door al de volkstuintjes is prachtig, we hebben er van genoten.
  De route is keurig uitgezet, we hebben alleen op de bordjes gelopen.
  Ook leuk is het deel wat speciaal uitgezet is voor de kinderen, iets voor het hele gezin.
  Een mooie afwisseling van het landschap over de hele route.
  Dit is een aanrader.

 62. Vanmorgen deze wandeling gedaan en het was onze 11e klompenpad-wandeling. Deze was weer erg mooi, zoals de meeste klompenpaden die we gedaan hebben. Arboretum, Wageningse Berg, Volkstuintjes, Bos, kortom erg afwisselend. Het was ook nog eens mooi weer, dus volop genoten van dit klompenpad.

 63. Vandaag het Wageningsche Engpad gelopen. Spectaculair was het hoge water in de Nederrijn. Mooie afwisselende wandeling. Paarden, schapen, volkstuintjes, allemaal heel leuk. Bij het Fletcherhotel, de Wageningsche Berg, een heerlijke koffie met appelgebak genuttigd na de wandeling.

 64. Op 31 januari dit klompenpad, Wageningse engpad, gelopen. Eigenlijk lopen we de klompenpaden op alfabetische volgorde maar omdat we laat wilde beginnen een pad dichtbij huis gezocht. Mooie route. Arboretum altijd mooi, uitzicht over de Nederrijn, de zandpaden in de eng met alle volkstuintjes en kleine bedrijvigheid en de prachtige bossen bij ONO. Leuke bankjes onderweg, zeker die met al die klompjes. Later in het jaar nog eens terug naar dat wijngoed. Volgende week naar De Glind, weer niet op alfabet.

 65. Erg leuke wandeling. Ik heb hem tegen de klok in gelopen, omdat ik graag eerst door het bos wilde lopen. Helaas kon ik door een blessure aan m’n rug niet de volledige route lopen. Ik heb hem zelf ingekort door na punt 2 niet rechtsaf te gaan maar door te lopen op de Dorskampweg richting punt 3. Daar kon ik eenvoudig de route weer oppakken. Leuke afsluiting is de botanische tuin. Route is heel goed aangegeven. Ik kom graag in mei nog een keer terug als de rhododendrons in bloei staan in de botanische tuin.

 66. Vandaag met een heerlijk zonnetje dit pad gelopen. Gestart met de ronde door de botanische tuin belvedere daarna lans de rand van Wageningen. De flats steeds in ’t zicht maar prachtig langs en door volkstuinen en langs de bosrand. Het laatste stuk weer hoog wandelend op de Wageningse berg met uitzicht op de rivier. Mooi uitgezet pad.

 67. Op n Zondag gelopen.
  Een erg mooi pad is het,langs volkstuintjes,weilanden met paarden,ezels,kippen,veel hoogte verschillen.
  Veel bankjes weinig prullenbakken maar ja..
  Goed aangegeven met bordjes
  Ook het bomenpark is echt mooi, een aanrader.

 68. Beste Leeneert,
  Waarschijnlijk doel je op de nummers die gekoppeld zijn aan het Wageningse Engpad Kids. Deze worden toegelicht in het mooie Doe-boekje van dit pad, bedoeld voor kinderen, en de app van deze speciale route. Hopelijk is een en ander duidelijk zo.

  Met vriendelijke groet,
  Vrijwilligersgroep Wageningse Engpaden

 69. Hallo mesnen,

  Wij zien nummers van de bezienswaardigheden, van 1 tot 10 op het engpad in wageningen.
  We kunnen echter geen verklaring of toelichting hiervan vinden op de site.

  Klopt dat?

 70. Vandaag deze route hardgelopen. Een zeer wisselend parcours met flinke (120) hoogtemeters. De route is 12,2km en zeer goed aangegeven. Mooie uitzichten en pittoreske paadjes. Enkele beperkte stukken over asfalt. Net als je denkt, ik loop op asfalt, komt er weer een onverhard pad. Ik geef deze route een cijfer 8,5!

 71. Heerlijke wandeling gemaakt, super genoten. Duidelijke aangegeven en een prachtige omgeving met veel afwisseling

 72. Een prachtig pad. Vol met afwisseling. Duidelijk aangegeven, geen één keer verkeerd gelopen.

 73. 4 augustus 2020 Vandaag genoten van dit mooie pad, heel veel afwisseling, bossen, prachtige zomerbloemen, uitzicht over de rivier.

 74. 30 Juli hebben mijn man en ik dit klompenpad gelopen. Het was ons 9de klompenpad dit jaar. Sinds een tip van een vriendin zijn we helemaal fan geworden van het lopen van klompenpaden. Ieder pad heeft een eigen karakter.
  Maar dit pad is tot nu toe een van onze mooiste. Het begin van de route door de botanische tuin was al geweldig. En onderweg Is er zoveel te zien. Als bloemenliefhebber was dit een perfecte timing. Zo mooi om alle bloemenpracht te zien in de vele (volks)tuinen.

 75. Op 22 juli 2020 dit klompenpad gelopen. Het was mijn eerste klompenpad. Ik vond het een hele mooie afwisselende route. Hele mooie uitzichten en zowel door bos als weiland. Erg handig en leuk om de app op je telefoon erbij te houden, dan kan je niet verkeerd lopen en zie je precies waar je bent. Vooral het stuk door de volkstuinen was heel leuk en verrassend. Je kan evt de route zelf inkorten. Een aanrader!

 76. Ik heb deze wandeling vandaag op zondag 19 juli 2020 gelopen. Wat een fijne mooie wandeling inderdaad! wow. Heerlijk rustig in een mooi afwisselend gebied. Ik was behoorlijk onder de indruk en ik vond dit klompenpad persoonlijk nog mooier/interessanter dan de NS wandeling Belmonte. Deze had ik 2 dagen daarvoor gelopen (maar die is ook de moeite waard hoor :)).

 77. Twee weken terug heb ik dit Klompenpad gelopen. Helaas heb ik waarschijnlijk tijdens het vele fotograferen een markering gemist waardoor ik al veel eerder terug bij het startpunt was dan gehoopt. Ik liep maar 8 km i.p.v. de uiteindelijke lengte. Jammer! Want waar het precies misging? Geen idee!
  Desondanks vond ik het een hele mooie wandeling. Niet te druk bezocht gelukkig. Heel gevarieerd. En het stuk door/langs de volkstuinen vond ik ook erg mooi. Alles zo goed in bloei.
  Ik heb een website waar ik o.a. over wandelen schrijf. Dit pad komt er ook in voor, neem eens een kijkje op:

  http://thestyleofmissm.blogspot.com/2020/07/ik-pak-het-bloggen-weer-op.html?m=1

 78. Vandaag dit klompenpad gelopen. Een mooi wandeling die erg gevarieerd is. Mooie vergezichten over de Rijn richting de betuwe. Prachtige bloeiende bloemen in de volkstuinen. Fijn dat de horeca weer open is op het terras van camping de oude wielerbaan in Wageningen genoten van een drankje. voor mij zeker een aanrader deze wandeling.

 79. Fraaie wandeling. Erg afwisselend en met weinig asfalt. De paden door de volkstuinen zijn heel bijzonder en in deze tijd van het jaar met al die bloeiende bloemen misschien wel het mooist. De glooiingen in het terrein doen on-nederlands aan. Tip: neem de aanlooproute vanaf het startpunt van de wandeling naar het centrum van Wageningen ook mee in de wandeling. Je zult niet teleurgesteld worden!

 80. Vandaag dit pad gelopen. Gestart bij het Fletcher hotel.
  Al snel gaat het pad over kleine paadjes. Door de moestuintjes lopen is erg leuk en wij vinden het dan erg leuk met de tuinders een praatje te maken. Zo spraken we met een oude heer die heerlijk in zijn prieeltje zijn smartphone aan het bekijken was. Ik vroeg of het een beetje wilde groeien. Nu we hadden met een kenner te maken want een waterval van woorden kwam onze kant op. Leuke informatie trouwens en ach deze man kon zijn verhaal ook weer even kwijt. En wat te denken aan het praatje met de asperge teler. Hij was bezig met de na oogst en in zijn specifieke asperge mand lag het witte goud. En dan onderweg het bankje voor de wandelaar. Heerlijk om zo even de natuur in te kijken. We zijn wel verkeerd gelopen (wellicht een bordje gemist) want de 13 km waren bij ons bijna 11 km. Maar zeker wel leuke 11 kilometers.

 81. Vanmorgen vroeg gaan lopen om de regen die voorspeld was voor te zijn. Gestart op de Wageningseberg met een prachtig uitzicht. Vervolgens door het prachtige arboretum waar de rhododendrons nog prachtig in bloei stonden. Goede moment voor deze wandeling dus. Verder langs heel veel volkstuintjes. Ach, wat zal ik er van zeggen.. Voor mij had het niet gehoeven maar toch ook wel leuk om te zien wat men zoals verbouwt. Langs prachtige huizen op Wageningen Hoog, pluktuin, bos en de mooie Bergweg weer omhoog naar het hotel. Op de Bergweg begon het te regenen maar onder de bomen bleef het aardig droog. Mooie ochtend gehad.

 82. Wat een prachtige route. Erg genoten van de afwisseling en mooie paden, doorkijkjes en vergezichten.

 83. Vandaag hebben we het Wageningse engpad gelopen. Het is een prachtige en afwisselende route die momenteel extra mooi is door het verse blad en bloesem. Zeker een aanrader.

 84. Sinds april 2020 maak ik blogjes van onze wandelingen op de klompenpaden. 3 mei liepen we over het Wageningse Engpad. Een verslag hiervan is te vinden op https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2020/05/04/klompenpad-op-zijn-wagenings/

  We hebben genoten van de afwisseling en de specifieke Wageningse sfeer die er hing, met name bij de volkstuinen. We lazen commentaar van andere wandelaars, maar juist een stukje langs de volkstuinen maken het een wandeling met een eigen karakter. Heel onverwacht en verrassend was trouwens Arboretum Belmonte.

  Voor andere klompenwandelingen zonder blog zie ook voor impressie kijkjes op Instagram : accountnaam Titiisprakeloos

 85. Op 24 april deze route gelopen onder schitterende weersomstandigheden. Op zich hele mooie route maar het aandeel (gedeeltelijk verwaarloosde) volkstuintjes had wat mij betreft iets minder gemogen. Mooie afwisselende natuur en uitzichten ( o.a. Wageningse Berg). Het arboretum liet een echt schitterende bloemenpracht van de diverse rododendrons zien. Op het juiste moment op de juiste plaats.

 86. Gisteren dit pad gelopen. Ik vond het een mooie en afwisselende route, vooral start (arboretum en uitzicht vanaf de Wageningse berg) en eind (bergpad). Het middengedeelte, vooral langs volkstuincomplexen, was oké, maar het kostte me wat meer moeite los te komen van ‘de bewoonde wereld’. De bewegwijzering was uitstekend.

 87. Heb vandaag een stuk gelopen tussen de wageningse weilanden, erg leuk gedaan! Fijn dat er ook bankjes stonden onderweg

 88. Vandaag Wageningse Engpad gelopen. Geweldige route. Zeer goed uitgezet.
  Prachtige plekjes ontdekt in ons eigen achtertuin.

 89. Beste Bas,
  Afgelopen maanden is op initiatief van Landschapsbeheer Gelderland een enthousiaste werkgroep flink aan de slag geweest met de ontwikkeling van het Kidspad Wageningse Eng. Een twaalftal plekken langs de route met leuke en leerzame speelaanleidingen is inmiddels vastgesteld; de teksten, foto’s en tekeningen voor het doe-boekje, de bordjes en de app zijn klaar. Nu alleen nog maar het pad daadwerkelijk inrichten. De opening was gepland voor juni. Maar helaas gooit het Corona virus ook hier roet in het eten! Even afwachten geblazen; het Kidspad komt ….

 90. Op zoek naar Klompenpaden kids lees ik dat er tenminste anderhalf jaar geleden het voornemen was om in deze route ook een kids-variant op te nemen. Ik lees tot op heden niet dat die is voltooid, weet iemand de status ervan en of deze er (nog steeds) komt? B.v.d.

 91. Route tegen de klok in gewandeld op vrijdag 6 maart. Mooie route maar hier en daar wel heel veel gezigzag, kennelijk om alle mooie zaken te zien (arboretum en holle weg). Goed bewegwijzerd. Hier en daar hinder van verkeerslawaai; deze route is waarschijnlijk nog leuker als je hem op een zondag loopt.

 92. Gisteren dit pad gelopen met beetje zonnig winterweer. Leuk en afwisselend pad dat begon met koffie in het fraai gelegen hotel op de Wageningse Berg met uitzicht op de ondergelopen uiterwaarden van de Neder Rijn. De wandeling begon met het prachtige arboretum met tot onze verrassing veel bloesem en rhododendrons in bloei. Daarna dalen naar de rivier en via de holleweg weer omhoog naar een mooie wijk in Wageningen. Dan naar beneden over de Wageningse Eng, die toch wat verrommeld is met opvallend veel volkstuintjes, waar deze zaterdag gewerkt werd en dus vaak een leuk en leerzaam praatje over groenten en bloemen. De bloemenpluktuin was nog gesloten natuurlijk.
  Verderop langs een wijngaard en door het wat saaie bos terug naar de berg en via een leuk pad langs de steilrand met weer uitzicht op de Rijn en uiterwaarden naar het hotel.
  Erg genoten van deze wandeldag..

 93. Fantastische wandelroute! Veel variatie. Uitzicht over “De Eng” is erg mooi. Zeker voor herhaling vatbaar!

 94. Vandaag deze wandeling gelopen. Een ochtend die knisperig koud was met op t terras van hotel de Wageningsche Berg mooi zicht op de mistige uiterwaarden, geweldig. We begonnen Met een stukje door t Arboretum, dat was weer eens iets anders! Slingerpaadjes tussen de nu kale bomen door. Dan drukke weg oversteken en door een woonwijk met zeer gevarieerde bebouwing, mooie jaren 20 villa’s en lelijke jaren 60 huizen. Drie enorme grote flatgebouwen ontsieren de horizon. Hierna kwam het gedeelte door laaggelegen gebied met volkstuintjes wat ingesloten ligt tussen diverse provinciale wegen, de tuintjes grappig met de bevroren boerenkool hier en daar maar de herrie van verkeer en geschreeuw van de omliggende sportvelden was niet prettig. Je loopt langs de rand van een beukenbos en daarna weer een asfaltweg langs een rouwcentrum…. maar dán komt het mooiste stukje van 2 km door een beukenbos waar t heel stil was. Het licht door de bomen was prachtig op de dorre varens en bladeren. Weer een drukke weg over en het laatste gedeelte van een paar honderd meter langs de uiterwaarden, dat had voor ons veel langer gemogen. De trap op naar boven de Bergweg bewandelen en weer terug bij Fletcher hotel, het startpunt. De hele bewegwijzering was prima. We hebben weer 13 km op de teller maar een tweede keer lopen wij deze wandeling niet.

 95. Mooie wandeling met zeer afwisselende omgeving. Route prima aangegeven. Aanrader om te wandelen.

 96. Mooie afwisselende wandeling door het buitengebied van Wageningen. Ook eind juli volop bloemen te zien in de moes- annex bloementuintjes op diverse plaatsen langs de route. Op sommige plekken met al die hoogteverschillen doet het “buitenlands” aan. Terwijl het toch echt in het midden van Nederland is.
  De bewegwijzering was perfect.

 97. Klompenpad boordevol variatie. Vanuit Wageningen loop je zo het romantische Bergpad op. Dat leidt je naar arboretum Belmonte, met z’n bijzondere collectie planten en bomen. En de uitzichten over het Rijndal zijn om van te watertanden. Aanrader. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/klompenwageningen

 98. Mooi pad, veel bochtjes en zeker geen saaie rechte stukken, af en toe even de routebordjes kwijt, maar gelukkig bood de app uitkomst. Prachtig bos en met die berg waan je je even in het buitenland. Ook scheen de zon weer voluit, dus optimaal genieten.

 99. Wij hebben het pad vandaag als hardlooproute gebruikt. Wat een schitterende en afwisselende route, helemaal op een mooie herfstdag als vandaag. We liepen door bos, over zandpaden, langs mooie volkstuintjes, over de Wageningse berg met zijn mooie vergezichten. Het was soms even goed opletten om geen bordjes missen. Wij zijn 1 keer foutgeloven, maar met behulp van een fietser kwamen we toch weer goed op de route. Top! volgende keer lopen we hem andersom 🙂

 100. Leuke wandeling. Al meerdere malen gelopen dit jaar. Wij slaan altijd het stuk bos in het zuidoosten over waardoor deze wandeling 90% in open gebied is. In het midden van de kaart leuk stuk met moestuintjes met veel mooie bloemen, althans nu in mei – okt. In het zuiden het arboretum ook leuk en hier eten we een taartje of lunch bij het restaurant de wageningse berg.
  Ik lees in de reacties kritiek over weinig weilanden en veel asfalt. Dat er weinig weiland in zit klopt maar ten dele. In het middenstuk loop je volop langs weiland bij de moestuintjes. Noordpunt inderdaad geen weiland en de zuidpunt heeft het arboretum – is iets anders, maar dat maakt het juist ook leuk. Veel asfalt klopt niet vind ik, alleen het noordelijke stuk heeft asfalt.

 101. Een mooie wandeling met als hoogtepunten de vele bloeiende rododendrons, het prachtige uitzicht vanaf de Wageningse berg en de vele vogelgeluiden. Het middenstuk van de wandeling vonden wij wat minder en het leek ons dat dit in de winter ronduit saai is, maar de reacties hieronder doen toch anders vermoeden.
  Vandaag in ieder geval genoten.

 102. Vandaag dit pad nog eens gelopen, omdat er geen weiland in voorkomt, dus niet zo drassig na al die regen.
  Vanaf de hoogte enorm mooie plaatjes van het hoge water in de uiterwaarden. Daar veel publiek / wandelaars.
  Verder veel volkstuinen en paarden.
  Ongeveer 28 % is verhard, 3,6 km.
  Helaas nogal veel loslopende honden in het bos die uiteraard “niets doen”, maar eventueel wel tegen je opspringen.
  Ook bikers, maar die doen echt niks. Zijn net als ik aan het sporten. Daar heb ik geen last van.
  Zowaar heb ik het MAARTEN VAN ROSSUMPAD gelopen, mijn relativerende “vriend” en “jurylid” van De Slimste Mens. Dat stuk was rechttoe en rechtaan. Geen gezeur van linksaf of rechtsaf, dat zouden ze moeten verbieden!

 103. Dit pad heeft werkelijk alle ingrediënten om van het begin tot het eind te genieten. App’ie had ik 1 keer nodig en dat was bij het uitkomen van het Arboretum. Onderweg met verschillende mensen gesproken en veel interessante verhalen over deze omgeving. Het was prachtig weer, zon, stapelwolken en een heuse regenboog. Heb de foto’s nog niet bekeken maar heb er 133 gemaakt.:) Deze wandeling van de winter herhalen, for sure.
  Allen weer bedankt en cheers.

 104. Heerlijke zonnige dag afgelopen zondag en genoten van de mooie route.
  Geweldig uitzicht over de Rijn, veel (o.a. zonne)bloemen bij de pluktuinen, een wijntje bij Wijngaard ‘Wagenings wijngoed’. Mijn jeugd in Renkum doorgebracht en nooit geweten dat het dichtbij zo leuk was!

 105. Leuke wandeling maar niet heel bijzonder, zo vonden we deze wandeling die we vandaag hebben gelopen. Veel asfalt en verkeer en weinig rustige stukken.

 106. dit is wat ons betreft een klompenpad zoals het bedoelt is. hulde voor de vrijwilligers!

 107. Bijzonder mooie wandelroute in het buitengebied van Wageningen. Afwisselend landelijk & bosrijk gebied met soms mooie smalle weggetjes, o.a. langs moestuinen en de Wageningse wijngaard. Absoluut voor herhaling vatbaar.

 108. Wageningse Engpad is heel erg mooi lopen. Door bos, langs open veld en weide en tussen volkstuintjes door. Er is zoveel te zien en daardoor te genieten. Wel even goed kijken/zoeken naar de routebordjes als je Wageningse berg afkomt (dan meteen naar rechts) en als je het arboretum verlaat, want daar zijn de bordjes wat lastig te vinden. Voor de rest is het genieten geblazen. Deze wandeling wordt in de zomer en herfst zeker nog eens gelopen.
  Ook leuk; bij mooi weer, na de wandeling op het terras van Hotel de Wageningse Berg koffie drinken met een geweldig uitzicht op de Nederrijn.

 109. Op 21 februari deze mooie veelzijdige wandeling gemaakt. Begonnen in het arboretum, prachtige bomen en al bloemetjes gezien en boomkruipers. Daarna een flink stuk door de weilanden en langs de Wageningse berg weer terug. Trappetjes en klimmen weer naar het startpunt. Wat een geweldig mooie wandeling, we komen zeker nog een keer terug als de rododendrons in bloei staan, dan zal het echt een plaatje zijn. (wordt vervolgd…)

 110. Vandaag genoten van deze wandeling. Ook in bekend gebied valt er nog nieuws te ontdekken.

 111. Bij 30 graden genoten van een mooie wandeling.!
  De stukken schaduw en de stukken zon wisselden elkaar prima af. Net als de natuur: de Wageningse berg, het Arboretum, de bebouwing, volkstuinen, bos, weilanden en de Nederrijn. Er was veel te zien aan bomen, planten, bloemen en struiken. Af en toe braam etend.
  Aan dieren geen gebrek. We zagen duiven, kraaien, paarden, schapen, kippen, vogels, vlinders en wat niet meer. De bordjes waren op sommige plekken niet goed te zien of te vinden, maar met de app is dat geen probleem.
  Met de stappenteller erbij is het leuk om te weten dat je 17.328 stappen hebt gezet voor 12,129 km.
  Er waren vandaag meerdere mensen op pad, oa om het Maarten van Rossumpad te lopen. Deze loopt deels gelijk met het Klompenpad. Het gaat om het deel op de Wageningse Berg (Bergpad) en door het bos (Oranje van Nassau).
  Organisatie Klompenpaden: Bedankt maar weer!!!

 112. Vandaag 16 Augustus 2016 deze mooie route gelopen. Gestart bij Hotel op de Berg, langs de mooie tuin Arboretum. (Voordat je het Arboretum weer verlaat misten er 1 of 2 bordjes. Gelukkig had ik ook de App op mijn telefoon gestart waardoor je makkelijk op de juiste weg blijft. Hierna de mooie (moes)tuinen door gewandeld. Wat zijn deze mooi, zoveel verschillende kleuren en vlinders. Een genot! Bij de camping de wielerbaan een kopje koffie gedronken en een ijsje. Hierna weer een stuk door de tuintjes (en er echt helemaal tussendoor) waarna het laatste stuk uit het bos bestaat en bovenlangs de berg terug naar het hotel met het mooie vergezicht over de rivieren. Onze zoon van 8 kon het ook goed bijbenen (dat kwam vooral door de vele variatie. Wij hebben we 3,5 uur over gedaan (incl. stoppen, kijken en rusten)

 113. Heerlijk gewandeld op de vroege maandagmorgen.
  Mooie uitzichten over de Nederrijn .
  De bramen zijn wel zwart meer nog niet zoet.
  Bij de Hollandse weg ging ik even de mist in. Bij de
  camping Wielerbaan linksaf. Het bordje is daar weg.
  Bedankt voor deze mooie route… op naar de volgende.

 114. Vanmorgen in alle vroegte (warm vandaag) begonnen bij De Wag. Berg, met de klok mee.
  Kenmerken: heel veel paarden, volkstuinen, prachtige vergezichten, hoogbouw Wageningen prachtig in het groen enz.
  Ga verder niet herhalen wat al (positief) geschreven is. Een geweldig mooi pad.
  Bewegwijzering uitmuntend (als dat nog beter is dan uitstekend).
  Eén opmerking: Op de Hollandseweg lopend, moet je linksaf de Zoomweg in. M.i. is daar de sticker weg.
  Hoe verder richting Arnhem -heb ik ergens gelezen- hoe mooier de paden. Dat beloofd nog wat voor de nog te lopen paden Hartensepad en Molenbeeksepad.
  Iedereen weer bedankt voor de heerlijke wandeling.

 115. Wauw wat een geweldig mooi pad is dit. Heb genoten van de bloesem, de blubber, de vergezichten, het in rap tempo veranderen van het landschap. Een heerlijk pad om te onthaasten, echt de tijd ervoor nemen om jezelf een kijkje in het paradijs te gunnen, een pad om te omarmen. Lees mee op http://www.anita0407.waarbenjij.nu voor mijn hele verslag van deze meer dan geslaagde wandelervaring.

 116. Erg genoten van deze mooie afwisselende wandeling. Bos, open veld, volkstuinen. In tegenstelling tot een ander bericht vond ik de hoeveelheid ‘verhard’ absoluut niet storend, want daar waar je verhard liep was de omgeving net zo goed de moeite waard! Prachtige paden, en voor mij – ik liep tegen de klok in – een prachtig ’toetje’: het arboretum, in de mooiste tijd van het jaar. Voorjaar, zon, bloesems, een feestje!

 117. Erg leuke afwisselende route. Veel onverharde paden langs bossen, akkers, boerderijen en de Wageningse berg. De moeite waard!

 118. Voor wie liever niet over verharde wegen loopt, is dit beslist geen aanrader.
  Jammer, de Blauwe Kamer is bekend prachtig buitengebied. Maar dit klompenpad loopt voor 80% in een andere richting, over tegionale, geasfalteerde wegen. Het viel wat ons betreft helemaal buiten de verwachting.

 119. Vooral het begin en einde van de route is schitterend!!
  Je komt langs vele volkstuinen en pluktuin. De route is goed aangegeven.
  Compliment voor de vrijwilligers!

 120. Mooi pad en prettig dat er bij camping De Wielerbaan een speciale klompenpadlunch te verkrijgen is. Soep, broodje, koffie. Alleen in het weekend tijdens de winter.

 121. op een mooie herfstdag deze schitterende afwisselende en boeiende wandeling gedaan; een zeer aan te bevelen Klompenwandeling; wij hebben ervan genoten.

 122. Vandaag (25 augustus) een flinke wandeling gemaakt en voor het eerst kennis gemaakt met de klompenpaden. Het Wageningse Engpad gecombineerd met het Hartensepad en Molenbeeksepad. Genieten! Mooie paden, m.n. de bruggetjes over de beek vond ik erg leuk. Wat een helder stromend water, prima te drinken. En wat bloeit de heide mooi. Erg leuk om dat 2 v.d. 3 paden ook langs en door volkstuintjes liepen. Dank aan alle vrijwilligers!

 123. Vandaag het klompenpad gelopen. De auto geparkeerd bij hotel De Wageningsche Berg vanwaar de route begint. Eerst stuk is al schitterend, wandelend door een park met allerlei struiken en bomen waarbij de naam vermeldt is. De bewegwijzering is goed, soms even zoeken om lantaarnpalen. Erg mooie route langs volkstuinen, weilanden en bossen. Een aanrader.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.