Wageningse Engpad

Ontdek het mooie buitengebied van Wageningen. Wandelen langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Cultuurhistorisch landgebruik, fraaie zichtlijnen en landgoederen bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Wageningse Engpad (13 km)

Startpunt: Fletcher Hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96 in Wageningen

Opstappunt: Irenebrigadeplein, Wageningen. Parkeren beperkt mogelijk en uitsluitend betaald

Openbaar vervoer: Bushalte Wageningse Berg in Wageningen, busstation Wageningen voor opstappunt

Markering: paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: Het is mogelijk het Wageningse Engpad te combineren met het Harsloërpad en/of het Hartensepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Mooie wandeling

  Een mooie wandeling met als hoogtepunten de vele bloeiende rododendrons, het prachtige uitzicht vanaf de Wageningse berg en de vele vogelgeluiden. Het middenstuk van de wandeling vonden wij wat minder en het leek ons dat dit in de winter ronduit saai is, maar de reacties hieronder doen toch anders vermoeden.
  Vandaag in ieder geval genoten.

 2. Onderwerp: Mooi pad

  Vandaag dit pad nog eens gelopen, omdat er geen weiland in voorkomt, dus niet zo drassig na al die regen.
  Vanaf de hoogte enorm mooie plaatjes van het hoge water in de uiterwaarden. Daar veel publiek / wandelaars.
  Verder veel volkstuinen en paarden.
  Ongeveer 28 % is verhard, 3,6 km.
  Helaas nogal veel loslopende honden in het bos die uiteraard “niets doen”, maar eventueel wel tegen je opspringen.
  Ook bikers, maar die doen echt niks. Zijn net als ik aan het sporten. Daar heb ik geen last van.
  Zowaar heb ik het MAARTEN VAN ROSSUMPAD gelopen, mijn relativerende “vriend” en “jurylid” van De Slimste Mens. Dat stuk was rechttoe en rechtaan. Geen gezeur van linksaf of rechtsaf, dat zouden ze moeten verbieden!

 3. Onderwerp: Heel bijzonder

  Dit pad heeft werkelijk alle ingrediënten om van het begin tot het eind te genieten. App’ie had ik 1 keer nodig en dat was bij het uitkomen van het Arboretum. Onderweg met verschillende mensen gesproken en veel interessante verhalen over deze omgeving. Het was prachtig weer, zon, stapelwolken en een heuse regenboog. Heb de foto’s nog niet bekeken maar heb er 133 gemaakt.:) Deze wandeling van de winter herhalen, for sure.
  Allen weer bedankt en cheers.

 4. Onderwerp: Hele leuke route

  Heerlijke zonnige dag afgelopen zondag en genoten van de mooie route.
  Geweldig uitzicht over de Rijn, veel (o.a. zonne)bloemen bij de pluktuinen, een wijntje bij Wijngaard ‘Wagenings wijngoed’. Mijn jeugd in Renkum doorgebracht en nooit geweten dat het dichtbij zo leuk was!

 5. Onderwerp: Leuke wandeling maar niet heel bijzonder

  Leuke wandeling maar niet heel bijzonder, zo vonden we deze wandeling die we vandaag hebben gelopen. Veel asfalt en verkeer en weinig rustige stukken.

 6. Onderwerp: wagenings engpad 1 juli

  dit is wat ons betreft een klompenpad zoals het bedoelt is. hulde voor de vrijwilligers!

 7. Onderwerp: Wageningen op zijn mooist

  Bijzonder mooie wandelroute in het buitengebied van Wageningen. Afwisselend landelijk & bosrijk gebied met soms mooie smalle weggetjes, o.a. langs moestuinen en de Wageningse wijngaard. Absoluut voor herhaling vatbaar.

 8. Onderwerp: Genieten van prachtige uitzichten

  Wageningse Engpad is heel erg mooi lopen. Door bos, langs open veld en weide en tussen volkstuintjes door. Er is zoveel te zien en daardoor te genieten. Wel even goed kijken/zoeken naar de routebordjes als je Wageningse berg afkomt (dan meteen naar rechts) en als je het arboretum verlaat, want daar zijn de bordjes wat lastig te vinden. Voor de rest is het genieten geblazen. Deze wandeling wordt in de zomer en herfst zeker nog eens gelopen.
  Ook leuk; bij mooi weer, na de wandeling op het terras van Hotel de Wageningse Berg koffie drinken met een geweldig uitzicht op de Nederrijn.

 9. Onderwerp: Veelzijdige wandeling

  Op 21 februari deze mooie veelzijdige wandeling gemaakt. Begonnen in het arboretum, prachtige bomen en al bloemetjes gezien en boomkruipers. Daarna een flink stuk door de weilanden en langs de Wageningse berg weer terug. Trappetjes en klimmen weer naar het startpunt. Wat een geweldig mooie wandeling, we komen zeker nog een keer terug als de rododendrons in bloei staan, dan zal het echt een plaatje zijn. (wordt vervolgd…)

 10. Onderwerp: wageningse Engpad

  Vandaag genoten van deze wandeling. Ook in bekend gebied valt er nog nieuws te ontdekken.

 11. Onderwerp: Een prachtstuk Nederland

  Bij 30 graden genoten van een mooie wandeling.!
  De stukken schaduw en de stukken zon wisselden elkaar prima af. Net als de natuur: de Wageningse berg, het Arboretum, de bebouwing, volkstuinen, bos, weilanden en de Nederrijn. Er was veel te zien aan bomen, planten, bloemen en struiken. Af en toe braam etend.
  Aan dieren geen gebrek. We zagen duiven, kraaien, paarden, schapen, kippen, vogels, vlinders en wat niet meer. De bordjes waren op sommige plekken niet goed te zien of te vinden, maar met de app is dat geen probleem.
  Met de stappenteller erbij is het leuk om te weten dat je 17.328 stappen hebt gezet voor 12,129 km.
  Er waren vandaag meerdere mensen op pad, oa om het Maarten van Rossumpad te lopen. Deze loopt deels gelijk met het Klompenpad. Het gaat om het deel op de Wageningse Berg (Bergpad) en door het bos (Oranje van Nassau).
  Organisatie Klompenpaden: Bedankt maar weer!!!

 12. Onderwerp: Super gevarieerd

  Vandaag 16 Augustus 2016 deze mooie route gelopen. Gestart bij Hotel op de Berg, langs de mooie tuin Arboretum. (Voordat je het Arboretum weer verlaat misten er 1 of 2 bordjes. Gelukkig had ik ook de App op mijn telefoon gestart waardoor je makkelijk op de juiste weg blijft. Hierna de mooie (moes)tuinen door gewandeld. Wat zijn deze mooi, zoveel verschillende kleuren en vlinders. Een genot! Bij de camping de wielerbaan een kopje koffie gedronken en een ijsje. Hierna weer een stuk door de tuintjes (en er echt helemaal tussendoor) waarna het laatste stuk uit het bos bestaat en bovenlangs de berg terug naar het hotel met het mooie vergezicht over de rivieren. Onze zoon van 8 kon het ook goed bijbenen (dat kwam vooral door de vele variatie. Wij hebben we 3,5 uur over gedaan (incl. stoppen, kijken en rusten)

 13. Onderwerp: Bloemenpracht in de volkstuintjes

  Heerlijk gewandeld op de vroege maandagmorgen.
  Mooie uitzichten over de Nederrijn .
  De bramen zijn wel zwart meer nog niet zoet.
  Bij de Hollandse weg ging ik even de mist in. Bij de
  camping Wielerbaan linksaf. Het bordje is daar weg.
  Bedankt voor deze mooie route… op naar de volgende.

 14. Onderwerp: Een 10 met een griffel, een echte topper

  Vanmorgen in alle vroegte (warm vandaag) begonnen bij De Wag. Berg, met de klok mee.
  Kenmerken: heel veel paarden, volkstuinen, prachtige vergezichten, hoogbouw Wageningen prachtig in het groen enz.
  Ga verder niet herhalen wat al (positief) geschreven is. Een geweldig mooi pad.
  Bewegwijzering uitmuntend (als dat nog beter is dan uitstekend).
  Eén opmerking: Op de Hollandseweg lopend, moet je linksaf de Zoomweg in. M.i. is daar de sticker weg.
  Hoe verder richting Arnhem -heb ik ergens gelezen- hoe mooier de paden. Dat beloofd nog wat voor de nog te lopen paden Hartensepad en Molenbeeksepad.
  Iedereen weer bedankt voor de heerlijke wandeling.

 15. Onderwerp: Een kijkje in het paradijs...

  Wauw wat een geweldig mooi pad is dit. Heb genoten van de bloesem, de blubber, de vergezichten, het in rap tempo veranderen van het landschap. Een heerlijk pad om te onthaasten, echt de tijd ervoor nemen om jezelf een kijkje in het paradijs te gunnen, een pad om te omarmen. Lees mee op http://www.anita0407.waarbenjij.nu voor mijn hele verslag van deze meer dan geslaagde wandelervaring.

 16. Onderwerp: Prachtig!

  Erg genoten van deze mooie afwisselende wandeling. Bos, open veld, volkstuinen. In tegenstelling tot een ander bericht vond ik de hoeveelheid ‘verhard’ absoluut niet storend, want daar waar je verhard liep was de omgeving net zo goed de moeite waard! Prachtige paden, en voor mij – ik liep tegen de klok in – een prachtig ‘toetje’: het arboretum, in de mooiste tijd van het jaar. Voorjaar, zon, bloesems, een feestje!

 17. Onderwerp: Afwisselende landschappen route

  Erg leuke afwisselende route. Veel onverharde paden langs bossen, akkers, boerderijen en de Wageningse berg. De moeite waard!

 18. Onderwerp: Mevr.

  Voor wie liever niet over verharde wegen loopt, is dit beslist geen aanrader.
  Jammer, de Blauwe Kamer is bekend prachtig buitengebied. Maar dit klompenpad loopt voor 80% in een andere richting, over tegionale, geasfalteerde wegen. Het viel wat ons betreft helemaal buiten de verwachting.

 19. Onderwerp: Heerlijk wandelen

  Vooral het begin en einde van de route is schitterend!!
  Je komt langs vele volkstuinen en pluktuin. De route is goed aangegeven.
  Compliment voor de vrijwilligers!

 20. Onderwerp: klompenpadlunch

  Mooi pad en prettig dat er bij camping De Wielerbaan een speciale klompenpadlunch te verkrijgen is. Soep, broodje, koffie. Alleen in het weekend tijdens de winter.

 21. Onderwerp: PrachtIge herfstwandeling hebben er erg van genoten; deze wandeling is zeer aan te bevelen

  op een mooie herfstdag deze schitterende afwisselende en boeiende wandeling gedaan; een zeer aan te bevelen Klompenwandeling; wij hebben ervan genoten.

 22. Onderwerp: Genieten

  Vandaag (25 augustus) een flinke wandeling gemaakt en voor het eerst kennis gemaakt met de klompenpaden. Het Wageningse Engpad gecombineerd met het Hartensepad en Molenbeeksepad. Genieten! Mooie paden, m.n. de bruggetjes over de beek vond ik erg leuk. Wat een helder stromend water, prima te drinken. En wat bloeit de heide mooi. Erg leuk om dat 2 v.d. 3 paden ook langs en door volkstuintjes liepen. Dank aan alle vrijwilligers!

 23. Onderwerp: Schitterende route

  Vandaag het klompenpad gelopen. De auto geparkeerd bij hotel De Wageningsche Berg vanwaar de route begint. Eerst stuk is al schitterend, wandelend door een park met allerlei struiken en bomen waarbij de naam vermeldt is. De bewegwijzering is goed, soms even zoeken om lantaarnpalen. Erg mooie route langs volkstuinen, weilanden en bossen. Een aanrader.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*