Wageningse Engpad

Ontdek het mooie buitengebied van Wageningen. Wandelen langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Cultuurhistorisch landgebruik, fraaie zichtlijnen en landgoederen bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Wageningse Engpad (13 km)

Startpunt: Fletcher Hotel De Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96 in Wageningen

Opstappunt: Irenebrigadeplein, Wageningen. Parkeren beperkt mogelijk en uitsluitend betaald

Openbaar vervoer: Bushalte Wageningse Berg in Wageningen, busstation Wageningen voor opstappunt

Markering: paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: Het is mogelijk het Wageningse Engpad te combineren met het Harsloërpad, het Nederrijnsepad en het Hartensepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Een prachtig pad. Vol met afwisseling. Duidelijk aangegeven, geen één keer verkeerd gelopen.

 2. 4 augustus 2020 Vandaag genoten van dit mooie pad, heel veel afwisseling, bossen, prachtige zomerbloemen, uitzicht over de rivier.

 3. 30 Juli hebben mijn man en ik dit klompenpad gelopen. Het was ons 9de klompenpad dit jaar. Sinds een tip van een vriendin zijn we helemaal fan geworden van het lopen van klompenpaden. Ieder pad heeft een eigen karakter.
  Maar dit pad is tot nu toe een van onze mooiste. Het begin van de route door de botanische tuin was al geweldig. En onderweg Is er zoveel te zien. Als bloemenliefhebber was dit een perfecte timing. Zo mooi om alle bloemenpracht te zien in de vele (volks)tuinen.

 4. Op 22 juli 2020 dit klompenpad gelopen. Het was mijn eerste klompenpad. Ik vond het een hele mooie afwisselende route. Hele mooie uitzichten en zowel door bos als weiland. Erg handig en leuk om de app op je telefoon erbij te houden, dan kan je niet verkeerd lopen en zie je precies waar je bent. Vooral het stuk door de volkstuinen was heel leuk en verrassend. Je kan evt de route zelf inkorten. Een aanrader!

 5. Ik heb deze wandeling vandaag op zondag 19 juli 2020 gelopen. Wat een fijne mooie wandeling inderdaad! wow. Heerlijk rustig in een mooi afwisselend gebied. Ik was behoorlijk onder de indruk en ik vond dit klompenpad persoonlijk nog mooier/interessanter dan de NS wandeling Belmonte. Deze had ik 2 dagen daarvoor gelopen (maar die is ook de moeite waard hoor :)).

 6. Twee weken terug heb ik dit Klompenpad gelopen. Helaas heb ik waarschijnlijk tijdens het vele fotograferen een markering gemist waardoor ik al veel eerder terug bij het startpunt was dan gehoopt. Ik liep maar 8 km i.p.v. de uiteindelijke lengte. Jammer! Want waar het precies misging? Geen idee!
  Desondanks vond ik het een hele mooie wandeling. Niet te druk bezocht gelukkig. Heel gevarieerd. En het stuk door/langs de volkstuinen vond ik ook erg mooi. Alles zo goed in bloei.
  Ik heb een website waar ik o.a. over wandelen schrijf. Dit pad komt er ook in voor, neem eens een kijkje op:

  http://thestyleofmissm.blogspot.com/2020/07/ik-pak-het-bloggen-weer-op.html?m=1

 7. Vandaag dit klompenpad gelopen. Een mooi wandeling die erg gevarieerd is. Mooie vergezichten over de Rijn richting de betuwe. Prachtige bloeiende bloemen in de volkstuinen. Fijn dat de horeca weer open is op het terras van camping de oude wielerbaan in Wageningen genoten van een drankje. voor mij zeker een aanrader deze wandeling.

 8. Fraaie wandeling. Erg afwisselend en met weinig asfalt. De paden door de volkstuinen zijn heel bijzonder en in deze tijd van het jaar met al die bloeiende bloemen misschien wel het mooist. De glooiingen in het terrein doen on-nederlands aan. Tip: neem de aanlooproute vanaf het startpunt van de wandeling naar het centrum van Wageningen ook mee in de wandeling. Je zult niet teleurgesteld worden!

 9. Vandaag dit pad gelopen. Gestart bij het Fletcher hotel.
  Al snel gaat het pad over kleine paadjes. Door de moestuintjes lopen is erg leuk en wij vinden het dan erg leuk met de tuinders een praatje te maken. Zo spraken we met een oude heer die heerlijk in zijn prieeltje zijn smartphone aan het bekijken was. Ik vroeg of het een beetje wilde groeien. Nu we hadden met een kenner te maken want een waterval van woorden kwam onze kant op. Leuke informatie trouwens en ach deze man kon zijn verhaal ook weer even kwijt. En wat te denken aan het praatje met de asperge teler. Hij was bezig met de na oogst en in zijn specifieke asperge mand lag het witte goud. En dan onderweg het bankje voor de wandelaar. Heerlijk om zo even de natuur in te kijken. We zijn wel verkeerd gelopen (wellicht een bordje gemist) want de 13 km waren bij ons bijna 11 km. Maar zeker wel leuke 11 kilometers.

 10. Vanmorgen vroeg gaan lopen om de regen die voorspeld was voor te zijn. Gestart op de Wageningseberg met een prachtig uitzicht. Vervolgens door het prachtige arboretum waar de rhododendrons nog prachtig in bloei stonden. Goede moment voor deze wandeling dus. Verder langs heel veel volkstuintjes. Ach, wat zal ik er van zeggen.. Voor mij had het niet gehoeven maar toch ook wel leuk om te zien wat men zoals verbouwt. Langs prachtige huizen op Wageningen Hoog, pluktuin, bos en de mooie Bergweg weer omhoog naar het hotel. Op de Bergweg begon het te regenen maar onder de bomen bleef het aardig droog. Mooie ochtend gehad.

 11. Wat een prachtige route. Erg genoten van de afwisseling en mooie paden, doorkijkjes en vergezichten.

 12. Vandaag hebben we het Wageningse engpad gelopen. Het is een prachtige en afwisselende route die momenteel extra mooi is door het verse blad en bloesem. Zeker een aanrader.

 13. Sinds april 2020 maak ik blogjes van onze wandelingen op de klompenpaden. 3 mei liepen we over het Wageningse Engpad. Een verslag hiervan is te vinden op https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2020/05/04/klompenpad-op-zijn-wagenings/

  We hebben genoten van de afwisseling en de specifieke Wageningse sfeer die er hing, met name bij de volkstuinen. We lazen commentaar van andere wandelaars, maar juist een stukje langs de volkstuinen maken het een wandeling met een eigen karakter. Heel onverwacht en verrassend was trouwens Arboretum Belmonte.

  Voor andere klompenwandelingen zonder blog zie ook voor impressie kijkjes op Instagram : accountnaam Titiisprakeloos

 14. Op 24 april deze route gelopen onder schitterende weersomstandigheden. Op zich hele mooie route maar het aandeel (gedeeltelijk verwaarloosde) volkstuintjes had wat mij betreft iets minder gemogen. Mooie afwisselende natuur en uitzichten ( o.a. Wageningse Berg). Het arboretum liet een echt schitterende bloemenpracht van de diverse rododendrons zien. Op het juiste moment op de juiste plaats.

 15. Gisteren dit pad gelopen. Ik vond het een mooie en afwisselende route, vooral start (arboretum en uitzicht vanaf de Wageningse berg) en eind (bergpad). Het middengedeelte, vooral langs volkstuincomplexen, was oké, maar het kostte me wat meer moeite los te komen van ‘de bewoonde wereld’. De bewegwijzering was uitstekend.

 16. Heb vandaag een stuk gelopen tussen de wageningse weilanden, erg leuk gedaan! Fijn dat er ook bankjes stonden onderweg

 17. Vandaag Wageningse Engpad gelopen. Geweldige route. Zeer goed uitgezet.
  Prachtige plekjes ontdekt in ons eigen achtertuin.

 18. Beste Bas,
  Afgelopen maanden is op initiatief van Landschapsbeheer Gelderland een enthousiaste werkgroep flink aan de slag geweest met de ontwikkeling van het Kidspad Wageningse Eng. Een twaalftal plekken langs de route met leuke en leerzame speelaanleidingen is inmiddels vastgesteld; de teksten, foto’s en tekeningen voor het doe-boekje, de bordjes en de app zijn klaar. Nu alleen nog maar het pad daadwerkelijk inrichten. De opening was gepland voor juni. Maar helaas gooit het Corona virus ook hier roet in het eten! Even afwachten geblazen; het Kidspad komt ….

 19. Op zoek naar Klompenpaden kids lees ik dat er tenminste anderhalf jaar geleden het voornemen was om in deze route ook een kids-variant op te nemen. Ik lees tot op heden niet dat die is voltooid, weet iemand de status ervan en of deze er (nog steeds) komt? B.v.d.

 20. Route tegen de klok in gewandeld op vrijdag 6 maart. Mooie route maar hier en daar wel heel veel gezigzag, kennelijk om alle mooie zaken te zien (arboretum en holle weg). Goed bewegwijzerd. Hier en daar hinder van verkeerslawaai; deze route is waarschijnlijk nog leuker als je hem op een zondag loopt.

 21. Gisteren dit pad gelopen met beetje zonnig winterweer. Leuk en afwisselend pad dat begon met koffie in het fraai gelegen hotel op de Wageningse Berg met uitzicht op de ondergelopen uiterwaarden van de Neder Rijn. De wandeling begon met het prachtige arboretum met tot onze verrassing veel bloesem en rhododendrons in bloei. Daarna dalen naar de rivier en via de holleweg weer omhoog naar een mooie wijk in Wageningen. Dan naar beneden over de Wageningse Eng, die toch wat verrommeld is met opvallend veel volkstuintjes, waar deze zaterdag gewerkt werd en dus vaak een leuk en leerzaam praatje over groenten en bloemen. De bloemenpluktuin was nog gesloten natuurlijk.
  Verderop langs een wijngaard en door het wat saaie bos terug naar de berg en via een leuk pad langs de steilrand met weer uitzicht op de Rijn en uiterwaarden naar het hotel.
  Erg genoten van deze wandeldag..

 22. Fantastische wandelroute! Veel variatie. Uitzicht over “De Eng” is erg mooi. Zeker voor herhaling vatbaar!

 23. Vandaag deze wandeling gelopen. Een ochtend die knisperig koud was met op t terras van hotel de Wageningsche Berg mooi zicht op de mistige uiterwaarden, geweldig. We begonnen Met een stukje door t Arboretum, dat was weer eens iets anders! Slingerpaadjes tussen de nu kale bomen door. Dan drukke weg oversteken en door een woonwijk met zeer gevarieerde bebouwing, mooie jaren 20 villa’s en lelijke jaren 60 huizen. Drie enorme grote flatgebouwen ontsieren de horizon. Hierna kwam het gedeelte door laaggelegen gebied met volkstuintjes wat ingesloten ligt tussen diverse provinciale wegen, de tuintjes grappig met de bevroren boerenkool hier en daar maar de herrie van verkeer en geschreeuw van de omliggende sportvelden was niet prettig. Je loopt langs de rand van een beukenbos en daarna weer een asfaltweg langs een rouwcentrum…. maar dán komt het mooiste stukje van 2 km door een beukenbos waar t heel stil was. Het licht door de bomen was prachtig op de dorre varens en bladeren. Weer een drukke weg over en het laatste gedeelte van een paar honderd meter langs de uiterwaarden, dat had voor ons veel langer gemogen. De trap op naar boven de Bergweg bewandelen en weer terug bij Fletcher hotel, het startpunt. De hele bewegwijzering was prima. We hebben weer 13 km op de teller maar een tweede keer lopen wij deze wandeling niet.

 24. Mooie wandeling met zeer afwisselende omgeving. Route prima aangegeven. Aanrader om te wandelen.

 25. Mooie afwisselende wandeling door het buitengebied van Wageningen. Ook eind juli volop bloemen te zien in de moes- annex bloementuintjes op diverse plaatsen langs de route. Op sommige plekken met al die hoogteverschillen doet het “buitenlands” aan. Terwijl het toch echt in het midden van Nederland is.
  De bewegwijzering was perfect.

 26. Klompenpad boordevol variatie. Vanuit Wageningen loop je zo het romantische Bergpad op. Dat leidt je naar arboretum Belmonte, met z’n bijzondere collectie planten en bomen. En de uitzichten over het Rijndal zijn om van te watertanden. Aanrader. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/klompenwageningen

 27. Mooi pad, veel bochtjes en zeker geen saaie rechte stukken, af en toe even de routebordjes kwijt, maar gelukkig bood de app uitkomst. Prachtig bos en met die berg waan je je even in het buitenland. Ook scheen de zon weer voluit, dus optimaal genieten.

 28. Wij hebben het pad vandaag als hardlooproute gebruikt. Wat een schitterende en afwisselende route, helemaal op een mooie herfstdag als vandaag. We liepen door bos, over zandpaden, langs mooie volkstuintjes, over de Wageningse berg met zijn mooie vergezichten. Het was soms even goed opletten om geen bordjes missen. Wij zijn 1 keer foutgeloven, maar met behulp van een fietser kwamen we toch weer goed op de route. Top! volgende keer lopen we hem andersom 🙂

 29. Leuke wandeling. Al meerdere malen gelopen dit jaar. Wij slaan altijd het stuk bos in het zuidoosten over waardoor deze wandeling 90% in open gebied is. In het midden van de kaart leuk stuk met moestuintjes met veel mooie bloemen, althans nu in mei – okt. In het zuiden het arboretum ook leuk en hier eten we een taartje of lunch bij het restaurant de wageningse berg.
  Ik lees in de reacties kritiek over weinig weilanden en veel asfalt. Dat er weinig weiland in zit klopt maar ten dele. In het middenstuk loop je volop langs weiland bij de moestuintjes. Noordpunt inderdaad geen weiland en de zuidpunt heeft het arboretum – is iets anders, maar dat maakt het juist ook leuk. Veel asfalt klopt niet vind ik, alleen het noordelijke stuk heeft asfalt.

 30. Een mooie wandeling met als hoogtepunten de vele bloeiende rododendrons, het prachtige uitzicht vanaf de Wageningse berg en de vele vogelgeluiden. Het middenstuk van de wandeling vonden wij wat minder en het leek ons dat dit in de winter ronduit saai is, maar de reacties hieronder doen toch anders vermoeden.
  Vandaag in ieder geval genoten.

 31. Vandaag dit pad nog eens gelopen, omdat er geen weiland in voorkomt, dus niet zo drassig na al die regen.
  Vanaf de hoogte enorm mooie plaatjes van het hoge water in de uiterwaarden. Daar veel publiek / wandelaars.
  Verder veel volkstuinen en paarden.
  Ongeveer 28 % is verhard, 3,6 km.
  Helaas nogal veel loslopende honden in het bos die uiteraard “niets doen”, maar eventueel wel tegen je opspringen.
  Ook bikers, maar die doen echt niks. Zijn net als ik aan het sporten. Daar heb ik geen last van.
  Zowaar heb ik het MAARTEN VAN ROSSUMPAD gelopen, mijn relativerende “vriend” en “jurylid” van De Slimste Mens. Dat stuk was rechttoe en rechtaan. Geen gezeur van linksaf of rechtsaf, dat zouden ze moeten verbieden!

 32. Dit pad heeft werkelijk alle ingrediënten om van het begin tot het eind te genieten. App’ie had ik 1 keer nodig en dat was bij het uitkomen van het Arboretum. Onderweg met verschillende mensen gesproken en veel interessante verhalen over deze omgeving. Het was prachtig weer, zon, stapelwolken en een heuse regenboog. Heb de foto’s nog niet bekeken maar heb er 133 gemaakt.:) Deze wandeling van de winter herhalen, for sure.
  Allen weer bedankt en cheers.

 33. Heerlijke zonnige dag afgelopen zondag en genoten van de mooie route.
  Geweldig uitzicht over de Rijn, veel (o.a. zonne)bloemen bij de pluktuinen, een wijntje bij Wijngaard ‘Wagenings wijngoed’. Mijn jeugd in Renkum doorgebracht en nooit geweten dat het dichtbij zo leuk was!

 34. Leuke wandeling maar niet heel bijzonder, zo vonden we deze wandeling die we vandaag hebben gelopen. Veel asfalt en verkeer en weinig rustige stukken.

 35. dit is wat ons betreft een klompenpad zoals het bedoelt is. hulde voor de vrijwilligers!

 36. Bijzonder mooie wandelroute in het buitengebied van Wageningen. Afwisselend landelijk & bosrijk gebied met soms mooie smalle weggetjes, o.a. langs moestuinen en de Wageningse wijngaard. Absoluut voor herhaling vatbaar.

 37. Wageningse Engpad is heel erg mooi lopen. Door bos, langs open veld en weide en tussen volkstuintjes door. Er is zoveel te zien en daardoor te genieten. Wel even goed kijken/zoeken naar de routebordjes als je Wageningse berg afkomt (dan meteen naar rechts) en als je het arboretum verlaat, want daar zijn de bordjes wat lastig te vinden. Voor de rest is het genieten geblazen. Deze wandeling wordt in de zomer en herfst zeker nog eens gelopen.
  Ook leuk; bij mooi weer, na de wandeling op het terras van Hotel de Wageningse Berg koffie drinken met een geweldig uitzicht op de Nederrijn.

 38. Op 21 februari deze mooie veelzijdige wandeling gemaakt. Begonnen in het arboretum, prachtige bomen en al bloemetjes gezien en boomkruipers. Daarna een flink stuk door de weilanden en langs de Wageningse berg weer terug. Trappetjes en klimmen weer naar het startpunt. Wat een geweldig mooie wandeling, we komen zeker nog een keer terug als de rododendrons in bloei staan, dan zal het echt een plaatje zijn. (wordt vervolgd…)

 39. Vandaag genoten van deze wandeling. Ook in bekend gebied valt er nog nieuws te ontdekken.

 40. Bij 30 graden genoten van een mooie wandeling.!
  De stukken schaduw en de stukken zon wisselden elkaar prima af. Net als de natuur: de Wageningse berg, het Arboretum, de bebouwing, volkstuinen, bos, weilanden en de Nederrijn. Er was veel te zien aan bomen, planten, bloemen en struiken. Af en toe braam etend.
  Aan dieren geen gebrek. We zagen duiven, kraaien, paarden, schapen, kippen, vogels, vlinders en wat niet meer. De bordjes waren op sommige plekken niet goed te zien of te vinden, maar met de app is dat geen probleem.
  Met de stappenteller erbij is het leuk om te weten dat je 17.328 stappen hebt gezet voor 12,129 km.
  Er waren vandaag meerdere mensen op pad, oa om het Maarten van Rossumpad te lopen. Deze loopt deels gelijk met het Klompenpad. Het gaat om het deel op de Wageningse Berg (Bergpad) en door het bos (Oranje van Nassau).
  Organisatie Klompenpaden: Bedankt maar weer!!!

 41. Vandaag 16 Augustus 2016 deze mooie route gelopen. Gestart bij Hotel op de Berg, langs de mooie tuin Arboretum. (Voordat je het Arboretum weer verlaat misten er 1 of 2 bordjes. Gelukkig had ik ook de App op mijn telefoon gestart waardoor je makkelijk op de juiste weg blijft. Hierna de mooie (moes)tuinen door gewandeld. Wat zijn deze mooi, zoveel verschillende kleuren en vlinders. Een genot! Bij de camping de wielerbaan een kopje koffie gedronken en een ijsje. Hierna weer een stuk door de tuintjes (en er echt helemaal tussendoor) waarna het laatste stuk uit het bos bestaat en bovenlangs de berg terug naar het hotel met het mooie vergezicht over de rivieren. Onze zoon van 8 kon het ook goed bijbenen (dat kwam vooral door de vele variatie. Wij hebben we 3,5 uur over gedaan (incl. stoppen, kijken en rusten)

 42. Heerlijk gewandeld op de vroege maandagmorgen.
  Mooie uitzichten over de Nederrijn .
  De bramen zijn wel zwart meer nog niet zoet.
  Bij de Hollandse weg ging ik even de mist in. Bij de
  camping Wielerbaan linksaf. Het bordje is daar weg.
  Bedankt voor deze mooie route… op naar de volgende.

 43. Vanmorgen in alle vroegte (warm vandaag) begonnen bij De Wag. Berg, met de klok mee.
  Kenmerken: heel veel paarden, volkstuinen, prachtige vergezichten, hoogbouw Wageningen prachtig in het groen enz.
  Ga verder niet herhalen wat al (positief) geschreven is. Een geweldig mooi pad.
  Bewegwijzering uitmuntend (als dat nog beter is dan uitstekend).
  Eén opmerking: Op de Hollandseweg lopend, moet je linksaf de Zoomweg in. M.i. is daar de sticker weg.
  Hoe verder richting Arnhem -heb ik ergens gelezen- hoe mooier de paden. Dat beloofd nog wat voor de nog te lopen paden Hartensepad en Molenbeeksepad.
  Iedereen weer bedankt voor de heerlijke wandeling.

 44. Wauw wat een geweldig mooi pad is dit. Heb genoten van de bloesem, de blubber, de vergezichten, het in rap tempo veranderen van het landschap. Een heerlijk pad om te onthaasten, echt de tijd ervoor nemen om jezelf een kijkje in het paradijs te gunnen, een pad om te omarmen. Lees mee op http://www.anita0407.waarbenjij.nu voor mijn hele verslag van deze meer dan geslaagde wandelervaring.

 45. Erg genoten van deze mooie afwisselende wandeling. Bos, open veld, volkstuinen. In tegenstelling tot een ander bericht vond ik de hoeveelheid ‘verhard’ absoluut niet storend, want daar waar je verhard liep was de omgeving net zo goed de moeite waard! Prachtige paden, en voor mij – ik liep tegen de klok in – een prachtig ‘toetje’: het arboretum, in de mooiste tijd van het jaar. Voorjaar, zon, bloesems, een feestje!

 46. Erg leuke afwisselende route. Veel onverharde paden langs bossen, akkers, boerderijen en de Wageningse berg. De moeite waard!

 47. Voor wie liever niet over verharde wegen loopt, is dit beslist geen aanrader.
  Jammer, de Blauwe Kamer is bekend prachtig buitengebied. Maar dit klompenpad loopt voor 80% in een andere richting, over tegionale, geasfalteerde wegen. Het viel wat ons betreft helemaal buiten de verwachting.

 48. Vooral het begin en einde van de route is schitterend!!
  Je komt langs vele volkstuinen en pluktuin. De route is goed aangegeven.
  Compliment voor de vrijwilligers!

 49. Mooi pad en prettig dat er bij camping De Wielerbaan een speciale klompenpadlunch te verkrijgen is. Soep, broodje, koffie. Alleen in het weekend tijdens de winter.

 50. op een mooie herfstdag deze schitterende afwisselende en boeiende wandeling gedaan; een zeer aan te bevelen Klompenwandeling; wij hebben ervan genoten.

 51. Vandaag (25 augustus) een flinke wandeling gemaakt en voor het eerst kennis gemaakt met de klompenpaden. Het Wageningse Engpad gecombineerd met het Hartensepad en Molenbeeksepad. Genieten! Mooie paden, m.n. de bruggetjes over de beek vond ik erg leuk. Wat een helder stromend water, prima te drinken. En wat bloeit de heide mooi. Erg leuk om dat 2 v.d. 3 paden ook langs en door volkstuintjes liepen. Dank aan alle vrijwilligers!

 52. Vandaag het klompenpad gelopen. De auto geparkeerd bij hotel De Wageningsche Berg vanwaar de route begint. Eerst stuk is al schitterend, wandelend door een park met allerlei struiken en bomen waarbij de naam vermeldt is. De bewegwijzering is goed, soms even zoeken om lantaarnpalen. Erg mooie route langs volkstuinen, weilanden en bossen. Een aanrader.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.