Zeldertsepad

Wandelen door de polder, over boerenland en langs de Grebbelinie in het buitengebied van Amersfoort. Ontdek het mooie buitengebied van Hoogland. Wandelen door het agrarisch gebied: langs boerenerven en weilanden. Geniet van het weidse uitzicht, de rust en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Zeldertsepad (9 km)

Broedseizoen: Een deel van de route is gesloten tijdens het broedseizoen van de weidevogels (15 mrt – 15 jun) en het broedseizoen van de kleine zwaan (15 nov – 15 feb). In deze periode kunt u gebruik maken van de alternatieve route

Startpunt: Boerderij De Pol, Zeldertseweg 73, Hoogland

Openbaar vervoer: De dichtsbijzijnde bushalte is aan de Bunschoterstraat. Wij adviseren u met de fiets of de auto te komen

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Brochure: van dit Klompenpad is een downloadbare brochure beschikbaar. Klik hier. Er is geen fysieke brochure verkrijgbaar in winkels en/of VVV’s. Heeft u liever informatie op papier? Print dan zelf de downloadbare brochure uit.

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Vandaag hebben wij dit pad gelopen. Op zich is het een mooie wandeling (zij het geen top – pad).
  Het grootste stuk gaat over verharde weg, over de vlaktes van Eemland.
  Er waren wel enkele stukken onverharde weg. Het grootste gedeelte van de route is echter verhard.
  Als je van vogels spotten houdt dan is dit een ideale route.
  Stukje bij Eem, over dijk was mooi (en onverhard).
  Ondanks dat er mooiere Klompenpaden zijn hebben wij toch een prima wandeling gehad.
  Vandaag hebben wij mooie luchten gezien.

  Monique en Frank

 2. Voor vogelliefhebbers.
  Mijn advies is om dit puur landelijke klompenpad buiten het broedseizoen te lopen. De weiden zijn erg leuk om doorheen te wandelen vooral nu met het hoge gras. Het zijn ook, op de Eemdijk na, de enige onverharde stukken. De verharde fiets vogelboulevard met de 4 uitkijkpunten is zeker voor vogelliefhebbers interessant. De echte vogelliefhebber zal in het broedseizoen dit klompenpad willen lopen maar moet dan genoegen nemen met veelal verharde paden. De weiden zijn vanwege de rust voor de vogels, afgesloten. Dit Eemland is een gebied voor weidevogels en liefhebbers kijken er hun ogen uit. Ik vond het wandelpad over de Eemdijk, een Grebbeliniedijk, prachtig om te lopen.
  Dit boerenland met schapen, koeien en paarden in de wei heeft mij, zo dicht bij huis, enorm weten te verrassen.
  Hoge schoenen en lange broek zijn vanwege het hoge gras, aan te raden.
  Landeigenaren en vrijwilligers, bedankt dat jullie ondanks de beperkingen van dit gebied er een fijne wandeling van hebben gemaakt!
  Korte foto impressie:
  https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/zeldertsepad/12720/

 3. Vandaag 15 mei 2021 hebben wij dit klompenpad gelopen. Wij zijn met frisse moed begonnen op de Coelhorsterweg.
  Bij een stickertje hebben wij onze fietsen neer gezet. Onderweg hebben schapen, een lieve Sint Bernards hond bij de bed and breakfast tegen. Ook de vogelboulevard is de moeite waard. Maar nu komt het omdat het broedseizoen is moesten wij omlopen. De eerste omleiding was goed aangegeven en was ook maar een klein stukje. Toen zijn wij op een punt uitgekomen waar je links een bruggetje over moest vanaf de Slaagseweg dan kom je op de Neerzeldertseweg uit. Dit moet je tijdens het broedseizoen NIET DOEN. Want dan moet je een gigantisch stuk omlopen en de klompenstickers houden ook op. Dit hebben wij helaas wel gedaan omdat we niet beter wisten. Dit alles omdat het tweede stuk broedgebied ook was afgesloten.
  Wij raden iedereen die deze route wil gaan lopen tijdens het broedseizoen aan de Slaagseweg rechtdoor te volgen en dan komt u vanzelf weer de klompenpad stickers weer tegen.
  Voor de rest was het al met al een mooie route.

 4. Beste J.B.

  dank voor uw reactie. Het ca 2 jaar geleden vernieuwde Zeldertsepad is inderdaad 2 km langer ten opzichte van de oude situatie en de totale afstand bedraagt nu 9 km. Uw constatering klopt dus! Ik denk dat er nog ergens een oude markering heeft gezeten maar op de app en in onze website is de weergave correct. Ik vermoed dat u aan het einde een verkeerde afslag genomen heeft. De Neerzeldertseweg geldt alleen buiten het broedseizoen. Komende van de Krachtwijkerweg vervolgt u de route via de Slaagseweg om vervolgens via de Zeldertseweg naar het eindpunt te lopen.

  Ik wens u nog vele mooie Klompenpaden wandelingen toe!

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 5. Een prachtige route, maar niet in het broedseizoen. Dan zijn het wel heel veel lange asfaltwegen….
  En op de site staat dat de route 9 km is en op de bordjes onderweg 7 km. Dat betwijfel ik eigenlijk. Ik denk meer!
  Ik ben op een gegeven moment maar terug gelopen op de Neerzeldertseweg, want daar kwam geen eind aan. Na meer dan 3 uur lopen met foto’s maken onderweg zie je dat laatste stuk echt niet meer zitten……
  Volgende keer vroeger van huis en broodjes en drinken mee!! Volgens mij is deze route ook aangepast, oftewel er is een stuk bijgekomen vergeleken met de vorige keer…..

 6. Beste Roelien, jammer dat het Zeldertsepad niet gebracht heeft wat u er van verwachtte. Maar als u zich vooraf goed over de situatie van het pad had geïnformeerd was het u duidelijk geworden dat dit pad ivm het broedseizoen de route door de wei afsluit. En dat dit volgens u op de app niet goed is aangegeven bevreemd mij daar ik hier nog nooit eerder een opmerking over gehoord heb. Daarbij wordt deze aanpassing ook nog aangegeven met de markering “route tijdens broedseizoen”! Ik adviseer u om tot 15 juni -einde broedseizoen – alleen die paden te wandelen waar deze beperking niet voor geldt. Ik wens u nog vele leuke wandelingen toe.

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 7. Wij hebben deze wandeling vandaag gelopen, en ons viel hij tegen. Vanwege het broedseizoen was er veel afgesloten en dat was niet goed aangegeven in de app. Daardoor hebben we ook wat extra gelopen. En bijna alles was over asfalt. Niet echt een klompenpad zoals we die gewend zijn.

 8. Mooie en afwisselende wandeling, veel uitzicht, veel vogels en mooi boerenland. En nét voor de afsluiting in verband met het broedseizoen gedaan (letterlijk: de klompenpadbeheerder kwam het pad afsluiten toen we er af kwamen).

 9. Heel mooi. En de grutto’s waren er in grote getale! Heel goed te zien vanaf de vogelboulevard. Zelfs met het blote oog. Maar met een verrekijker is het nog beter uiteraard.
  Vanaf 15 maart kun je niet meer door de weilanden lopen, maar wel over de vogelboulevard. Zeer de moeite waard. Het extra rondje over de Eemdijk/waterliniedijk was het fijnst wandelen. Bij de Eem kijken was ook leuk. Fietsers, wandelaars roeiers. En mooie vergezichten. Laatste stuk was wel over het asfalt. Vonden wij niet erg.

 10. Vandaag het Zeldertsepad gelopen. Precies op het goede moment: de kleine zwanen hadden het broedseizoen achter de rug en het broedseizoen van de weidevogels was nog niet gestart. Pad gestart bij de fietsbrug over de Eem. Nooit geweten dat vanuit Soest komend er na de fietsbrug meteen links een pad is. Ik had nog geen kilometer gelopen of 5 reeën waren op nog geen 20 meter afstand van mij. Ze gingen er meteen van door maar ik kon ze nog een hele tijd zien. Daarna zag ik nog een ree rusten langs een landweggetje. Dat was ook heel apart. En in hetzelfde gebied waren de hazen aan het rammelen. Genoeg te zien dus! Neem vooral je verrekijker mee. Handig om vogels en hazen van dichtbij te bekijken maar ook om te checken of er in de verte inderdaad een klompenpadbordje staat. Op de Vogelboulevard (nooit geweten dat dat lange pad zo heette) natuurlijk de meeste vogels gezien (kieviten, zwanen, bergeenden, wintertalingen etc.) Twee trajecten gaan dwars door het weiland. Dat was heel goed te doen. Geen echte modder meer tegen gekomen. Wel een bloeiende paardenbloem en bloeiend speenkruid gezien. En diverse boerderijen middenin het vlakke land waardoor je heel ver kunt kijken. Apart hoe je de stad Amersfoort af en toe in de verte ziet liggen en vrachtwagens op de A1. Niet storend wat mij betreft. Een extra reden om van dit uitgestrekte platte land te genieten. Loop het pad nog even voor 15 maart. Dan hoef je nog geen rekening te houden met het broedseizoen! Navigatie deed ik via de app en via Google-maps en natuurlijk met behulp van de bordjes. Vaak wijst het zich vanzelf maar een of twee keer moest ik even extra opletten. Veel plezier!

 11. Gisteren, 25 oktober 2020, het Zeldertsepad gelopen. Wat een weids uitzicht. Door veel weilanden gesopt (tja, het is een klompenpad of niet). We konden de scheiding van mooi weer en een regenfront naderbij zien komen maar het was nog een heel eind weg zodat we het droog hebben gehouden. Prachtig Nederlands polderlandschap. Met links een mega groep Rotganzen en verderop vele koppels zwanen met hun 2de jaars jongen in nog een grijs verenpak. En ja, goed de richting aanwijzingen in de gaten houden. Google Earth doet wonderen. En/of print ouderwets de route uit. Er is altijd wel een aanwijzing van een spoorlijn of snelweg waaraan de route valt te toetsen.

 12. Beste Ellen,

  wat jammer dat het Zeldertsepad niet gebracht heeft wat je er van verwachtte. Als ik lees hoe je bent gelopen zou ik het zelf wellicht ook een onvoldoende hebben gegeven maar dat zou onrecht doen aan het werkelijke Zeldertsepad. Het is bekend dat de route over een groot deel asfalt loopt maar voor routes door de weilanden zijn we afhankelijk van de medewerking van de eigenaren! Maar je hebt wel het grootste stuk weiland niet gelopen omdat je ergens een markering gemist hebt. Daarom raden wij onze wandelaars ook aan om met het uitgeprinte kaartje van onze site of nog beter, de wandeling te lopen met behulp van de app op de mobiele telefoon!

  Ik wens u nog veel wandelplezier!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 13. 18 okt. ’20 vanmiddag dit pad gelopen vanaf het startpunt over de dijk bij de malesluis (eembrug) alleen maar over asfalt pad gelopen. Verder waren de aanwijzingen verwarrend en onduidelijk waardoor we deels ons eigen pad moesten nemen. Helaas dit pad krijgt van mij een onvoldoende.

 14. Zondag 2 augustus hebben mijn man en ik het Broekerpad gelopen vanuit Scherpenzeel. Prachtige omgeving, maar de route was super slecht aangegeven. Wij misten vele klompjes onderweg. Een oudere heer uit de omgeving (op scootmobiel) zei dat de baldadige jeugd daar schuldig aan was?! Wij hebben met behulp van Google Maps de wandeling terug naar het startpunt gemaakt.

 15. Vanmorgen dit pad gelopen. Op het start adres wist ik niet of het de bedoeling was om de auto bij de boerderij te zetten dus heb hem maar in de berm gezet. Meteen het weiland door. Genoten van de weidevogels, hazen, berm bloemen en prachtige wolken partijen. Het gaat inderdaad veel over asfalt maar vond het dit keer niet storend. Heb de afgelopen dagen al veel onverhard gelopen. Ik vond het een fijne wandeling

 16. Vanmorgen dit Klompenpad gelopen. Een heel mooi gebied langs vogelreservaten en rustgebieden. Wel jammer dat deze route grotendeels over asfalt gaat, maar wel in een mooie omgeving.

 17. Beste Jolanda, Mathijs en kinderen,

  hartelijk dank voor jullie bericht. Het klopt inderdaad dat, zoals jullie al geconstateerd hebben, het kaartje op de overzichtssite niet de juiste is. Reden hiervoor is dat het aanpassen van gegevens op deze site een kostbare klus is en wij daarmee wachten tot het moment dat alle aanpassingen bekend zijn. De gegevens op de site van het betreffende pad en op de app zijn altijd “bij”! Ja, en wat de klagende dochters betreft, als je loopt zie en hoor je veel meer dan bij het fietsen! En we hebben toch geen haast? 😉

  Ik wens u nog veel wandelplezier en een keertje fietsen is ook heel leuk!

  Met vriendelijke groeten,

  Landschap Erfgoed Utrecht
  Hans R. Visser
  coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 18. Vanmiddag hebben we het Zeldertsepad gelopen. Op de overzichtskaart van de klompenpaden heeft het pad een andere vorm en andere afstand dan op de pagina van het pad. De pagina van het pad en die op de app heeft de juiste informatie, we liepen 9 kilometer. Onze dochters klaagden dat we deze route ook hadden kunnen fietsen en dat dat veel sneller gaat. Gelukkig waren we hier net na het broedseizoen waardoor we stukken door het weiland konden lopen anders hadden we ze op het stukje aan de Eem na gelijk moeten geven. Onderweg hebben we een stop gemaakt bij het atelier van Reinier Kamphuis die mooie kunst maakt https://reinierkamphuis.nl/ en een ijsje gehaald bij de Snuffelschuur. De laagovervliegende Grutto’s herkenden we door de audio opname in de app, indrukwekkend mooie vogels!

 19. Beste Frans,

  Dank voor je reactie. Jammer dat het Zeldertsepad je niet heeft weten te boeien! Op dit moment zijn we bezig met het Zeldertsepad te verbeteren. De route wordt langer en gaat dan langs de Malesluis. De bezienswaardigheden worden dan herschikt zodat ze op het juiste moment omhoog komen. Wellicht dat je het pad dan nogmaals wil proberen!

  Met vriendelijke groet,
  Willemijn (beheer Klompenpaden)

 20. Lelijkste pad ooit gelopen. Nu begrijp ik waarom er geen brochure is. Van de app verwacht je een aantal bezienswaardigheden terug te zien, maar niks ervan te bekennen. Maar voor mensen die lekker zompig in een weiland willen rondlopen is het misschien wel iets.

 21. Beste Gijsbert,

  Hartelijk dank voor uw reactie en leuk te lezen dat u er zo van genoten heeft. Bij onze recente controle is het ontbreken van een bruggetje niet geconstateerd daarom verzoek ik u vriendelijk om mij per email de betreffende plek aan te geven. Waarvoor bij voorbaat mijn hartelijke dank!

  Met vriendelijke groet,
  Hans R. Visser
  Landschap Erfgoed Utrecht
  Coördinator Klompenpaden
  Arkemheen en Eemland

 22. Sorry, mijn vorige recensie ging over een ander pad.
  Dit was ook een heel leuk pad om over te wandelen, heel veel weidevogels gezien en daarbij verschillende roofvogels.
  Vlak na het overstappunt in de Polder Zeldert lijkt een bruggetje te missen, waardoor ik over een slootje heen moest springen. Ik ben heel zeker dat ik juist liep.

 23. Leuke route! Zelfs de snelweg en de regen kon het niet bederven. Er vliegen nu veel zwaluwen rond en ze maken alles speelser. Langs de Banreveldse Beek is er vele lang gras, dus het is raadzaam om waterdichte schoenen aan te hebben.

 24. Leuke, korte, landelijke route bij ons in de buurt. Weidse polders, ook nog volop vogels in deze tijd van het jaar: kieviten, zwanen, valk, fazant, meerkoeten, eenden, witte reiger. Het gras was hoog en nat, maar we hadden waterdichte schoenen aan.

 25. Dit gebied lijkt nog steeds te kunnen ontkomen aan de ongebreidelde uitbreidingsdrang van de gemeente Amersfoort.
  Nu dan pogingen, volstouwen met zonneakkers, om dit gebied (ecologische hoofdzone) aan te tasten. Af, in je hok Amersfoort, meer dan voldoende andere locaties.
  Genoten van de weidsheid van het open weidelandschap. Ook nog eens prachtig herfstweer en de mooiste plaatjes mogen schieten. Ga zeker en vast binnenkort op herhaling.
  Top mensen en weer dank. En nu wachten op een klompenpad in de omgeving van Den Treek-Henschoten, laat maar komen!

 26. Vandaag een route van 7 km door de polders van Hoogland uitgekozen. Alleen de route naar het startpunt toe is al schitterend! Je word bij het startpunt meteen het weiland ingestuurd. Hou er rekening mee, dat als je vroeg gaat wandelen je goede waterdichte schoenen aan hebt, want de weilanden kunnen op dit tijdstip nog erg nat zijn! Ik heb de hele wandeling genoten van het landschap, ondanks dat je halverwege een heel stuk op een verharde weg loopt. Jammer was dat stuk wat je extra kan lopen naar de Grebbelinie toe, daar waren ze bij de bunkers zelf met werkzaamheden bezig. Maar deze route is de moeite waard om gewoon nog een keer te wandelen en dus wil ik deze in het najaar gewoon nog een keer lopen. Al met al een heerlijke route om te wandelen.

  Voor foto’s https://www.facebook.com/pg/VlierhuisFoto/photos/?tab=album&album_id=326583201097333

 27. Op 27 juni hebben we het Zelderstepad gelopen in combinatie met het Netelenburchpad. Dat ging vloeiend in elkaar over. Vele mooie vogels gespot zoals de lepelaar en grutto’s. Leuk ook de informatie bordjes langs de vogels boulevard. Een prachtig stukje natuur, veel paden door weilanden en tussen de koeien door. Geweldig weer!!!

 28. Weer genoten van dit klompenpad. Niet onze meest favoriete maar wel heel mooi. Bedankt weer vrijwilligers !

 29. Deze route op 15 november 2016 gelopen tegen de klok in. De laatste dagen (en ook tijdens de wandeling) is er veel regen gevallen wat de weilanden lekker drassig maakt. Goede schoenen (of klompen natuurlijk) is zeker aan te raden aangezien een behoorlijk deel van de route dwars door weilanden loopt. Halverwege kom je op een verhard pad waar het opvallend rustig is, omdat je dan echt midden tussen de weilanden zit. Tijdens de wandeling veel wilde ganzen en zwanen gezien en af en toe een konijn die voor je langs schiet. Erg mooie en rustgevende route. Dank aan de boeren die hun landerijen openstellen voor de wandelaars!

 30. Vanaf vandaag hele route weer toegestaan, dus maar direct dit pad gelopen, met aanlooproute vv vanaf mijn woning naar de Mgr v,d, Weteringstraat totaal zo’n 22 km gelopen. In 1e uur al een fiks buitje, dus het gras was goed nat. De ondergrond in de weilanden was echter niet drassig, dat viel mij mee na al die buien deze week. Bij een (natuur)stukje niet gemaaid gras (tussen 7 en 8) moest ik mijn broekspijpen van mijn korte broek oprollen om niet zeiknat te worden. Dat mag allemaal de pret niet drukken, ik heb weer genoten van o.a. alle vogels. Het Netelenburchpad stond ook op het menu, maar die heb ik vandaag toch maar even niet gelopen. Binnenkort met Nesserpad combineren, denk ik.
  Vanaf dec. jl ben ik verslaafd aan de klompenpaden, dit is nummer 45. Ik was inmiddels met de paden in de Betuwe bezig. Dit was voor mij een echt klompenpad, wel wat kort. Bedankt iedereen.

 31. Vandaag de laatste dag voordat het pad gesloten wordt ivm het broedseizoen en aangezien het stralend weer is toch nog maar even mijn kans gegrepen. Ik begrijp de reactie wel dat het een beetje een saaie route is. Echt afwisselend is het niet, je loopt langs de weilanden of erdoor. Maar het deel langs het vogelreservaat aan de Krachtwijkerweg is wel prachtig. Beetje jammer dat ze daar de landelijke klinkertjes hebben vervangen door betonplaten maar als je veel naar de vogels kijkt valt het nauwelijks op ?.
  Met de al wat warme zon op mijn rug en de frisse noordoostenwind in mijn gezicht wel genoten. Wie meer afwisseling wil in deze omgeving raad ik het Derde erfpad aan.

 32. wij vonden het een beetje saai, heel erg nat en veel schrikdraad nét na het hek, goed opletten en een enkele keer een onduidelijk bordje (l en r).

 33. Vandaag heerlijk genoten van een stralende nazomerse dag in september in Hoogland. Ik was erg blij met de gastvrijheid om mijn auto op het boerenerf bij de start te mogen parkeren. Lekkere afwisseling van wandelen door het drassige weiland tussen de koeien door, en over de verharde wegen tussen de vogelweides. Ik vond het een prachtige tocht door de polder, met een heerlijke weidsheid.
  Dank!

 34. Wij vonden het twee leuke wandelingen heb 1 opmerking, als je de weilanden ingaat staan er poortjes/hekjes waar je haast niet door kan komen zeker niet met een rugzak om, die zijn gewoon te smal, dus we zijn er maar overheen geklommen en dan zorgen dat je niet aan het schrikdraad blijft hangen, wij laten ons niet afschrikken dus hebben maar gedacht dit is weer eens wat anders.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.