Zoddenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Tienhoven en Westbroek. Wandelen over laagveen, door bos en boerenland op de grens van polderland en de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van het afwisselende landschap, de rust en de historische sporen die de mens in het landschap heeft achtergelaten. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Zoddenpad (13 km)

Startpunt: Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven

Openbaar vervoer: Halte Maarsseveensevaart, Tienhoven en NS station Hollandsche Rading

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

 • IJsboerderij 't Nedereind, Kerkdijk 141, Westbroek
 • Restaurant Floris, Graaf Floris V Weg 32, Hollandsche Rading

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. In juli 2017 gelopen, snel na de opening, vandaag voor de 2e keer, tegen de klok in.
  Waarom ik dit prachtige pad niet eerder weer gelopen heb snap ik niet, zo mooi, ongelooflijk. Begint bij de heerlijk rommelige boerderij(museum). Prachtige boerderijen met mooie tuinen gezien. Dan de zompige zodden door. Wat een mooie natuur, met geen pen te beschrijven. Lijkt veel op stukken van Overijssel. Het lange stuk van de verlenging lijkt op een stuk van het Hartensepad. De verlenging is meer een boswandeling, ook mooi. Dan langs de Kanaaldijk, water en vee, wat een rust gaar hier vanuit. En ook nog een zelf gemaakt kopje koffie bij RustWat in een mooie tuin. En unieke molen. Het laatste stuk ook wonderschoon.
  Eerste stukje en laatste kms soms wel lang gras, maar dat hoort bij dit pad. Dan maar even vochtige voetjes. Misschien is ’s middags een betere tijd om te lopen.
  Door het vele water had ik wel last van vervelende muggen.
  Aan het einde zie je de boerderij weer, daarheen lopen, als je de bordjes volgt begin je weer opnieuw te lopen, met de klok mee.
  Dit is voor mij een ten onrechte vergeten uniek klompenpad. Tot de volgende keer.
  Hard 28%, ook als je de verlenging loopt.

 2. De verlengde versie van de tocht gelopen op 22 maart. Een prachtig gebied met een rijke, afwisselende natuur. Je treft er tientallen vogelsoorten aan, ook relatief zeldzame. Het landschap kenmerkt zich door een grote afwisseling van water, rietlanden en moerasbos.
  Het natuurgebied is nog in ontwikkeling, wat wil zeggen dat stukken land worden afgegraven of juist opgehoogd. Daardoor is de route niet op alle plaatsen even duidelijk te volgen via de signalering. De app of een kaartje bewijzen dan goede diensten. Een onduidelijk punt is het pad naar Eind Gooi op de verlengde route, splitsing bij Graaf Floris V weg en Sluisweg. daar liep ik het onverharde pas op rechts van het water. Je moet daar de asfaltweg nemen links van het water. Jammer vond ik dat het pad over een grote afstand de asfaltweg door Westbroek volgt, de Kerkdijk. Het is een weg met veel verkeer. Als daar ooit nog een alternatief voor gevonden wordt, dan zou dat erg prettig zijn.
  Het is in ieder geval een tocht die ik zeker nog een keer wil lopen.

 3. De naam zodden refereert aan een laag en moerassig gebied. In dat perspectief moeten we ook de voormalige scheepswerf plaatsen aan de Heuvellaan 12. Veel van de gebieden waren eind 19e en begin 20e eeuw alleen bereikbaar per boot: roeiboot, schouw of praam. Daarom heb ik historische foto’s opgestuurd van de scheepswerf en onderstaande tekst, in de hoop en verwachting dat deze historische informatie de leuke route verder kan verlevendigen.

  Voormalige scheepswerf Brunis van den Berg Heuvellaan 12, Oud Maarsseveen
  Op de hoek van de Kerkdijk/ Nedereeindsevaart/ Heuvellaan was in de vorige eeuw een scheepswerf. De contouren van de scheepswerf zijn nog te herkennen. Hendrik van den Berg kocht in 1887 de scheepsverf en na zijn overlijden nam zijn zoon Brunis van den Berg het bedrijf over. Dit ondanks zijn handicap, want Brunis van de Berg was negen maanden oud toen hij kinderverlamming kreeg. Vaste knecht was Gijsbertus Masmeijer uit Westbroek. In de avonduren was Brunis een zeer gewaardeerd restaurateur en boekbinder. Van heinde en ver kwam men om oude Statenbijbels te laten restaureren.
  Aan de kant van de Nederreindse vaart was een helling (Brunis en Gijs staan op de foto bij de helling). Met behulp van een hefboom in een zogenaamde kaapstander die op de werf stond werden schepen rollend over ronde palen met een kabel omhoog gehesen of te water werden gelaten. In de werkplaats werden mestpramen, roeiboten (met bun voor vissers) en schouwen gemaakt en werden boten gerepareerd. Daarnaast waren er in de jaren vijftig van de vorige eeuw zo’n negentig schuiten en schouwen in de verhuur. Op de schouwen vervoerden boeren het vee, het hooi en mest naar legakkers die over de weg niet bereikbaar waren. Voor de boten gebruikte men eikenhout. De naden werden dichtgemaakt met een breeuwbeitel en breeuwsel (hennep met teer). Bij reparaties werden stroken zink met daaronder kranten over lekkende delen gespijkerd en met koolteer en pek tegen water beschermd.
  Het verdwijnen van de scheepswerf illustreert de grote veranderingen in de vorige eeuwI
  Eind jaren vijftig begon de verkoop en de verhuur terug te lopen. Door de ruilverkaveling en het graven van de Maarsseveense Plassen veranderde het gebied en verdwenen de legakkertjes. Boeren en tuinders en broodvissers hadden geen boten meer nodig. De enige waterweg naar de Vecht, de Nedereindsevaart, waaraan de scheepswerf lag, werd afgesloten. Daarnaast kwamen er nog dammen in de wetering langs de Heuvellaan, waardoor de scheepswerf volkomen geïsoleerd kwam te liggen. Het aanboren van andere markten door de verkoop van luxe (zeil)bootjes, een Friese schouw en een woonark, boden geen soelaas. In 1965 kon Gijs Masmeijer niet langer in dienst worden gehouden en hield de scheepswerf op te bestaan.

 4. We werden bij het begin punt van het Zoddenpad al hartelijk ontvangen. Kregen uitleg bij het startpunt over drilveen en zodden. Daarna prachtig gewandeld tussen de watertjes en slootjes. We hadden ons wel wat verkeken op de afstand met 13km in gedachten ook de verlenging gelopen en kwamen uit op een 19km. Wel lange rechte paden en een harde wind. Goed bewijzerd maar wel opletten.

 5. Ik heb toch ook wel wat kritische kanttekeningen.
  Bij knooppunt 24 heb je twee mogelijkheden: – richting knooppunt 13 of richting knooppunt 23. IK volgde een wandeling waarbij ik naar 13 moest. Maar als je die pijl volgt beland je in een niemandsland: rechtsaf staat een bord ‘Verboden toegang’ en als je linksaf gaat beland je uiteindelijk in ontoegankelijk manshoog riet.
  – Op sommige punten, met name in de buurt van Het Streekmuseum zijn de overstappen erg moeilijk te nemen. Er zijn geen overstapjes of draaihekjes. Vooral voor de ouderen onder ons niet zo prettig.

 6. Gisteren heb ik met mijn wandelgroep het Zoddenpad gelopen, met een stukje extra heen en terug naar station Hollandsche Rading, zodat we het Zoddenpad startten bij de noordingang van het Bert Bospad. In totaal werd het zo 20 kilometer. We hebben genoten van het mooie veenlandschap en zagen veel bijzondere planten en vogels. We hebben pauze gehouden bij het Streekmuseum, een lekker ijsje gegeten bij de ijsboerderij onderweg en aan het eind een hapje gegeten bij café Moeke vlak bij het station Hollandsche rading. Een prima dagje zo!

 7. Vandaag hebben we het zoddepad gelopen. Genoten van het mooie landschap, de lepelaar, de zwarte Stern, de fuut met jongen. De route was goed te volgen. De verlenging tot 18 km hebben we niet gedaan. Voor een volgende keer

 8. Vandaag genoten van het prachtige Zoddenpad. Vroeg gestart in verband met de warmte, mede daardoor was het nog rustig op de stukken die je deelt met de fietsers. Het Zoddenpad is nu ongelofelijk mooi: veel bloemen, weidevogels en kikkers. Goed bewegwijzerd. Enige ‘minpuntje’: de ijsboerderij is pas vanaf 13.00 open.

 9. Vandaag vond ik het weer eens tijd om een klompenpad te gaan wandelen. Dus samen met mijn klompenpad wandelvriendin het Zoddenpad bij Westbroek gelopen.
  Wat er op de kaart heel recht uitziet (en daarom misschien wel wat saai oogt) is in werkelijkheid een en al genieten. Wat een heerlijk mooi, rustig en open gebied.

  De auto hebben we geparkeerd op het terrein van Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.

  Van daaruit zijn we het klompenpad, in tegengesteld richting, begonnen te lopen.
  Je komt dan snel via de Heuvellaan op de Kerkdijk waar we prachtige boerderijen hebben gezien.
  Vervolgens het Bert Bospad opgestuurd, waar het grote avontuur in de natuur begint.

  Wij hebben ruim 15km genoten van dit mooie pad en komen in de zomerperiode zeker nog een keer terug.

  Voor foto’s –> https://annemiekewandelt.blogspot.nl/2018/04/vandaag-vond-ik-het-weer-eens-tijd-om.html

 10. Een prachtige route zelfs met regenachtig weer.
  Goede markering en mooi landschap.
  Tip neem koffie en broodjes mee want de horeca is niet altijd open op de route.

 11. Sinds de opening van dit pad hebben we het al verschillende keren gelopen. Vandaag met de ‘route-verlenger’.
  18 km is best lang maar helemaal de moeite waard. Van weids polderlandschap opeens een stuk door het bos, het pad wordt er alleen maar nóg mooier van. Vanwege de kou wilden we in Hollands Rading een kop soep eten bij restaurant Hedgehog. Omdat dit restaurant niet direct aan de route ligt hebben wij het niet gevonden. Maar niet getreurd, thuis wachtte de warme chocomelk. Ook lekker. Dat is het voordeel van langs de route wonen.
  Een tóp klompenpad dus, mooi in alle seizoenen, weten wij uit ervaring.

 12. Vandaag voor het eerst een Klompenpadroute gelopen. Prachtig weer en mooie route tussen veel water door. Over het algemeen is de route goed gemarkeerd, voor de zekerheid de app gedownload. Voor ons is deze geslaagde wandeling de aanzet om vaker een Klompenpad te gaan lopen.

 13. Wij liepen de route vandaag, is erg mooi, open, rustig, onverhard. Een aanrader!
  Wij misten de parkeerplaats bij streekmuseum, parkeerden in de berm iets erderop, en vonden onze auto terug met twee doorgestoken banden…. Dat was niet leuk, maar de wandeling en de mensen die ons hun reservewiel uitleenden maakten weer veel goed.
  Er is ook een parkeerplaats in Westbroek, Kerkdijk tegenover nr 85.

 14. Vandaag in de mist deze wandeling begonnen.
  In het gebied van de Tienhovense Plassen doken ineens drie reebokjes op.
  Ze schrokken net zo hard van mij als ik van gen en verdwenen in de mist. Prachtig en zeer onverwacht.💚

 15. Mijn man en ik hebben gisteren erg genoten van het Zoddenpad. De lange rechte stukken waren zeker niet saai; er was genoeg afwisseling onderweg. Ik heb flink wat prachtige foto’s kunnen maken. Mede vanwege het mooie weer, was het alleen niet echt rustig en moesten we op sommige stukken rekening houden met vele fietsers, die op hun beurt niet allemaal rekening hielden met ons. Maar ons humeur heeft daar niet onder geleden. Voor stille tochten moet je ook niet in Utrecht zijn. Leuk: Wij hebben een ooievaar, een witte reiger, diverse rivierkreeften en een rode wouw gespot. De laatste hadden wij nog niet eerder in de vrije natuur gezien.

 16. Vandaag met heerlijk zonnig weer dit mooie klompenpad gelopen.
  Prachtig landschap. We wonen zelf in de bossen op de Veluwe en genieten toch altijd weer van zo’n heerlijk open en waterrijk landschap.
  Na de wandeling een heerlijk satémenu gegeten bij het kikkertje waar we getrakteerd werden op prachtige lief muziek.
  Het was een TOP dag.

 17. Vandaag het Zoddenpad gelopen en vind het een mooie afwisselende wandeling. Ik ben niet zo heel lang en met mijn korte benen had echt grote moeite met sommige hele hoge overstapjes (m.n. in de taartpunt), dus dat is zeker een punt van verbetering.

 18. Gisteren met erg mooi wandelweer het Zoddenpad nog eens gelopen met ons wandelgroepje. Met beter weer heb ik nu toch wel erg genoten van veel flora en fauna. Puttertjes, lepelaars, meerdere purperreigers, vele paarden, mooie Lakenvelders, schaapjes met een hoge aaibaarheidsfactor & meer natuurschoon.
  De verlenging nog altijd niet meegepikt, daar kan ik geen oordeel over geven.
  Mijn eerdere mening over het pad moet ik herzien / herschrijven – hierbij. Het krijgt van mij een hogere waardering dan na de eerste keer. Toch echt een mooi pad, op de verharde delen kom je weer veel verschillende boerderijen tegen.
  Aanrader !

 19. Gisteren het Zompige Zoddenpad gelopen. Een prachtig omgeving! Goed aan gegeven. Af en toe de app erbij gehaald. Wel hele lange paden. En gisteren veel regen waardoor we mede door het hoge gras erg nat waren. Desondanks erg genoten van de natuur, hertjes en de prachtige tuin onderweg in Westbroek.
  Met zon waarschijnlijk nog mooier.

 20. Zondag hebben we dit nieuwe pad gelopen en we hebben ervan genoten!

  Wat op de kaart lange, rechte stukken waren, zijn in werkelijkheid heel afwisselende paden. Dank aan iedereen die dit pad mogelijk heeft gemaakt.

 21. Vandaag dit mooie nog nieuwe klompenpad gelopen, vrijwilligers en grondeigenaren dank hiervoor.
  Voor ons een geheel onbekend wandelgebied, heel mooi. Het was wel heel prettig dat het gras droog was, want je loopt veel over (gemaaide) graslanden. Ook het weer was helder, daar door prachtige vergezichten. De verlenging, wat uit een heel ander stukje natuur (bos) bestond, was de moeite waard.
  De bewegwijzering is prima in orde. Het laatste deel van de route kwamen we een gezin op slippers met buggy en een loslopende hond tegen, gewaarschuwd dat de route echt niet “buggyproef” was, zagen dat ze later ook terugkeerden.
  Door de verschillende ondergronden is het zeker handig wat wandelervaring te hebben.

 22. Wat heb ik genoten van dit mooie pad 13 km door de langgerekte stukken had ik systematisch om de sloten heen gewandeld ik zag namelijk een bankje aan de overkant staan tot ik op mijn GPS keek en zeker twee kilometer verkeerd was gegaan heel veel foto`s van alle soorten dieren genomen zie face-book (Hennie Roelofsen)
  dank aan alle diensten en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je over hun land mag wandelen
  ook dank aan bewoners van startpunt waar ik gratis auto mocht parkeren op naar pad 102 !
  super bedankt
  H.R

 23. Wat heb ik genoten van dit mooie pad 13 km door de langgerekte stukken had ik systematisch om de sloten heen gewandeld ik zag namelijk een bankje aan de overkant staan tot ik op mijn GPS keek en zeker twee kilometer verkeerd was gegaan heel veel foto`s van alle soorten dieren genomen zie face-book (Hennie Roelofsen)
  dank aan alle diensten en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je over hun land mag wandelen
  ook dank aan bewoners van startpunt waar ik gratis auto mocht parkeren op naar pad 102 !
  super bedankt Hennie Roelofsen

 24. Zeker een aanwinst dit nieuwe klompenpad! Prachtig open landschap, opmerkelijk weinig verkeerslawaai (behalve vliegtuigen). Mooie 360 graden uitzichten. Het pad heeft wel wel vrij lange rechte stukken, dan is de afwisseling wat minder. Je ziet zowat niets van de Tienhovense plassen, dat is jammer. Laatste stuk dwars door de weiden (nrs 8 en 9) is best nog wel pittig vanwege ongelijke ondergrond/ruwe gras en de vele overstapjes. Bij regenachtig weer zou ik dit stukje zeker niet aanraden want in het natte gras krijg je geheid natte voeten (tenzij je laarzen draagt). Misschien kan daar een alternatieve route voor gegeven worden.

 25. Vandaag dit nieuwe pad gelopen, tegen de klok in. Eerst mooi stukje door Tienhoven, dan de prachtige Zodden. Deed mij denken aan De Wieden in Overijssel. Dan de verlenging. Vrijwel helemaal onverhard. Het eerste stuk is het mooiste, alleen jammer dat je dat stuk 2 x moet lopen. Het eigenlijke rondje is niet meer en niet minder dan een mooie boswandeling. Niettemin is de verlenging zeker de moeite waard. Dan de kanaaldijk, weliswaar asfalt, maar prachtige natuur links en rechts. Bovendien smal weggetje, geen auto gezien. Mooie vergezichten. Dan nog een stukje asfalt, een weggetje van hoogstens 2,5 meter breed, meer een fietspad, ook hier prachtige natuur. En daarna helemaal geen asfalt meer, kortom, ik vind het een prachtige route en zeker niet te veel asfalt.
  Ik ben soms best wel kritisch denk ik, maar over dit pad kan ik absoluut niet negatief zijn, integendeel.
  Op de kanaadijk een kopje koffie gemaakt bij Rust Wat, heerlijk.
  En weer terug naar Kamerik, waar ik een paar weken op een boerderij verblijf. Bedankt iedereen.

 26. Op de dag van openstelling, afgelopen woensdag (28-6-2017), heb ik het originele (de 13 km) pad gelopen. Helaas met redelijk wat regen onderweg.

  Het pad begint of eindigt prachtig, het hangt er natuurlijk vanaf welke kant je als start neemt. Een purperreiger gezien, de rietzanger gehoord & gespot, maar ook (waarschijnlijk) bergeenden. De zodden en de plassen leveren veel vogelspotkansen op :-).
  Wel jammer dat de Kanaaldijk een lang en wat eentonig verhard onderdeel is van de route. Ik schat in dat de route een 50/50 verdeling van verhard / onverhard heeft.

  Er zijn rustpunten onderweg, vers heet water voor een kopje thee is voor mij zelfs apart in orde gemaakt :-). En aan het begin of het einde is de “ijsboerderij” vast geen straf. Helaas was die gesloten toen ik er langs kwam.

  Aanrader, zeker, maar het Molenbeekpad blijft mijn nr 1 Klompenpad.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.