Zoddenpad

Ontdek het mooie buitengebied van Tienhoven en Westbroek. Wandelen over laagveen, door bos en boerenland op de grens van polderland en de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van het afwisselende landschap, de rust en de historische sporen die de mens in het landschap heeft achtergelaten. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: Zoddenpad (13 km)

Startpunt: Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven

Openbaar vervoer: Halte Maarsseveensevaart, Tienhoven en NS station Hollandsche Rading

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

 • IJsboerderij 't Nedereind, Kerkdijk 141, Westbroek
 • Restaurant Floris, Graaf Floris V Weg 32, Hollandsche Rading

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Tegen de klok in gelopen op vrijdagmiddag 4 september. Auto geparkeerd aan het begin van het Bert Bos pad bij de Kerkdijk.
  Het is een werkelijk prachtig klompenpad. Mooi door het veen en poldergebied. Heel veel rust en veel vogels en heel veel bankjes. Het lange rechte stuk over de kanaaldijk kan bij mooi weer vast druk zijn met fietsers, maar dat was nu niet het geval. Na het fietspad draai je weer terug de prachtige polder in.
  Bij het streekmuseum Vredegoed loop je de polder weer uit en in ons geval moesten we toen een stukje langs de weg lopen naar het begin van het Bert Bos pad. Volgende keer parkeren we bij het museum en lopen we ook tegen de klok zodat we eerst het stukje weg hebben gehad en daarna de mooie natuurlijk ingaan.
  Echt een aanrader dit pad.

 2. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het was prachtig wandelweer en dat beïnvloedt altijd de beoordeling, maar we hebben genoten van de weidse uitzichten, het vogelrijke gebied en een heerlijk ijsje bij de ijsboerderij die speciaal voor ons even opende. Hoewel de meeste paden recht toe recht aan zijn, zijn er ook enkele verrassende paadjes. Veel verharde wegen en op sommige stukken ook veel fietsers maar al met al de moeite waard.

 3. Half juni liep ik dit klompenpad. Het deel door de polder is aardig maar….. ik wokn pal naast Schiphol en ik heb thuis minder last van vliegtuigen dan hier bij dit klompenpad. Ik moest echt even lachen bij het bordje ‘stiltegebied’ wat een onzin met dit kleine r@#$vliegtuigjes constant in de lucht. Het deel over het fietspad is lang en op drukke dagen gevaarlijk. Fietsers rijden soms erg hard (moet kunnen denk ik) maar voor wandelaars is er nauwelijks ruimte. Het rustpunt bij iemand in de tuin is erg prettig! Dank daarvoor. Het ijs van de ijsboerderij smaakt prima!

 4. Vanmorgen om 9 u dit prachtige pad begonnen en het werd al snel 24 C. Het zonnetje op het hoofd want nagenoeg de hele route geen schaduw alleen het prachtige stukje Bert Bospad met de bomen. Bij de start al meteen het weiland in. De mooie wijdse uitzichten, de watertjes. Langs mooie huizen en de molen. Het lange fietspad was door de week niet druk evenals het stukje weg op het einde van de route. Scheelt dan toch dat het geen weekend is. Nog even in de schaduw gezeten in de tuin van een bewoner die zijn/ haar stukje tuin beschikbaar stelt voor passanten. In de niet corona tijd staat er vaak koffie of thee las ik. Hoe leuk. Ik heb heel veel vogels gezien. Helaas werd de stilte en de rust verstoord door twee vliegtuigjes die rondjes boven Bert Bospad vlogen. Jammer. Ik heb nu 39 paden gelopen en dit is wel één van de favorieten. Dank jullie wel voor het onderhouden van dit pad.

 5. We zetten de auto neer in Tienhoven langs de hoofdweg. Dan lopen we langs de linkerkant (!) van de (redelijk drukke) weg in zuidelijke richting.
  Net na (dus niet bij!) het Streekmuseum Vredegoed gaan we linksaf het weiland in, het staat aangegeven als ‘klompenpad’.
  Nu is het even schrikken voor de kleine kinderen, die ik deze keer heb meegenomen: we moeten een klein stukje door een weiland waar een paar paarden lopen.
  De paarden zien er rustig uit, dus we besluiten er rustig langs te lopen om de paarden niet aan het schrikken te maken.
  Het vervolg staat aangegeven met de oranje bordjes van een klompenpad. Het is hier echt ‘rust en ruimte’ met weidse vergezichten over weilanden en veel water.
  Deze route hebben we een keer eerder gedaan met nat weer, dat was nogal modderig, dus doe deze route alleen als het een paar dagen droog is geweest.
  Echt genieten hier met dit prachtige zonnige weer. Na dit mooiste deel van de route komen we uiteindelijk op de verharde weg, de Dwarsdijk.
  Na ongeveer 500 meter zien we de mooie molen “De trouwe Waghter”. Hier kun je kiezen om linksaf weer richting de auto te gaan of om nog ongeveer 1 kilometer extra te lopen.
  Het leuke is dan dat je over een rustig pad loopt met links de Oostelijke Vechtplassen en rechts de Stille plas te zien is.
  Het is een mooie rustige route door de weilanden (niet doen met nat weer) langs veel water. Het stuk langs de weg in Tienhoven en Oud-Maarseveen is minder fijn.
  Zie: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling83.html

 6. Vandaag dit pad gelopen. Begonnen aan de zuidzijde van het Bert Bospad, de parkeerkaats. Het was prima wandelweer. Het was ook redelijk rustig, weinig fietsers en wandelaars op pad. Ik kende het Bert Bospad wel, maar de rest was voor mij nieuw. Wat een mooie afwisselende route. Echt genieten. Ook met de routeverlenger, totaal 18,5 km gelopen. Gelukkig weinig verharde wegen. Voor degene die hem heeft uitgezet, TOP.

 7. Gezien de zeer goede reacties vandaag dit klompenpaden gelopen. Op het verkeerde moment bleek achteraf. Op deze zonnige zondagmiddag moest je op het +/- 3 km lange fietspad constant oppassen en uitwijken, want er werd flink gefietst beide richtingen op. Dit fietspad is deels verhard net als het laatste stuk langs de weg, erg jammer dat er geen pad langs het fietspad is door het grasland. Hoewel iemand schreef dat er nauwelijks over verharde wegen gelopen hoefde te worden, ben ik het daar niet mee eens. Natuurlijk is het een schitterde wandeling met allerlei vogelsoorten, machtige vergezichten en mooie wateren, maar niet erg geschikt om in deze tijd op een mooie zondagmiddag te lopen. Met name van het beginstuk en het stuk vanaf de molen hebben wij genoten!

 8. Heb al meerdere klompenpaden gelopen. Maar deze is tot nu toe wel de nr 1. Natuurlijk was het vandaag ook fantastisch weer maar wat een natuur. De uitzichten zijn fantastisch en in het voorjaar eigenlijk subliem. Startpunt was ivm corona gesloten en wij zijn ergens anders begonnen maar wat maakt t uit. Ruim 90% in het open veld gelopen. Slechts n beetje bos. Water en krentenbol mee… wat is NL toch mooi! Alleen jammer vd vliegtuigjes die vanaf Hilversum de zweefvliegtuigen slepen. Hierdoor hoor je de prachtige natuur te weinig. Nog maar een keer lopen door de week ….

 9. Vanmiddag dit klompenpad gelopen. Wat een prachtige route. Veel afwisseling en heel veel natuur. Zeer de moeite waard

 10. Gisteren dit mooie klompen pad gelopen. Een gevarieerde wandeling
  Even oppassen als je op het fietspad loopt met wielrenners en snelle fietsers. (nr 6 )
  Veel weide en water vogels gespot o.a. de graspieper, witte kwikstaart, grutto en de karekiet.
  Echt een aanrader.

 11. Gisteren het Zompige Zoddenpad gelopen.
  Wat een fantastische, afwisselende wandelroute. De naam ‘klompenpad’ waardig. Relatief weinig asfalt, merendeels loop je over onverharde paden, weilanden en veengebied. Prachtige Nederlandse weidsheid met mooie wolkenluchten, water en vogels. De start was gelijk leuk, door een praatje met de boer en rondleiding langs net geboren lammetjes. De geluidsfragmenten op de App zijn echt een leuke toevoeging, interessante informatie. Als er al een negatief puntje is: wij liepen op zaterdag en toen was er veel vliegverkeer van nabijgelegen vliegveldje. Praktische zaken: Route goed bewegwijzerd. Parkeren is goed mogelijk achter het streekmuseum (dit zie je niet vanaf de weg). Wij liepen de route na een paar regenachtige dagen. Toen was het op delen zo zompig dat we tot onze enkels wegzakten. Dus beter met wat droger weer te lopen.

 12. In één woord: prachtig! Vandaag dit pad gelopen in de harde wind, met mooie wolkenpartijen over weids landschap, ganzen en een eindeloze rust. Een aanrader.

 13. vorig week de route gelopen schitterend we komen uit hilversum nooit geweten dat het daar zo mooi is! veel vogels gezien. jammer van de regen maar toch erg van genoten. ondanks ze aan het graven zijn.
  fijn dat je gewoon langs de paarden kan gaan die rustig in de wei staan te grazen!

  geniet van de wandeling.

  zou mooi zijn als er een boekje uit komt waar alle klompenpaden in staan!

 14. Zondag 20 oktober: een bewolkte droge windstille dag na een periode met veel regen. Aan het startpunt bij het streekmuseum kregen wij de indruk dat daar niet echt parkeergelegenheid was, daarom hebben we de auto iets verderop, op de kruising bij de Nedereindsevaart achtergelaten. De route tegen de klok in gelopen.
  Ons 8e klompenpad alweer, en we hebben wederom erg genoten! Markeringen waren prima in orde, verder liepen we met de app.
  Het aandeel verhard viel ons erg mee en zeker op de Kanaaldijk was het zeker niet storend. Wel apart: bordjes geven aan dat je in een stiltegebied loopt, maar op deze zondagmiddag hoorde je continue het gebrom van opstijgende en rondvliegende vliegtuigjes door het nabij gelegen vliegveld.
  Het rondje door het bos geeft een mooie toevoeging aan deze poldertocht. Misschien een idee om de route richting Hollandsche Rading te laten lopen en dan terug via de zuidoever van het Tienhovens Kanaal. Zodoende hoef je niet 2x hetzelfde rechte pad te volgen.
  Verder niets dan lof! Bedankt vrijwilligers!

 15. In juli 2017 gelopen, snel na de opening, vandaag voor de 2e keer, tegen de klok in.
  Waarom ik dit prachtige pad niet eerder weer gelopen heb snap ik niet, zo mooi, ongelooflijk. Begint bij de heerlijk rommelige boerderij(museum). Prachtige boerderijen met mooie tuinen gezien. Dan de zompige zodden door. Wat een mooie natuur, met geen pen te beschrijven. Lijkt veel op stukken van Overijssel. Het lange stuk van de verlenging lijkt op een stuk van het Hartensepad. De verlenging is meer een boswandeling, ook mooi. Dan langs de Kanaaldijk, water en vee, wat een rust gaar hier vanuit. En ook nog een zelf gemaakt kopje koffie bij RustWat in een mooie tuin. En unieke molen. Het laatste stuk ook wonderschoon.
  Eerste stukje en laatste kms soms wel lang gras, maar dat hoort bij dit pad. Dan maar even vochtige voetjes. Misschien is ’s middags een betere tijd om te lopen.
  Door het vele water had ik wel last van vervelende muggen.
  Aan het einde zie je de boerderij weer, daarheen lopen, als je de bordjes volgt begin je weer opnieuw te lopen, met de klok mee.
  Dit is voor mij een ten onrechte vergeten uniek klompenpad. Tot de volgende keer.
  Hard 28%, ook als je de verlenging loopt.

 16. De verlengde versie van de tocht gelopen op 22 maart. Een prachtig gebied met een rijke, afwisselende natuur. Je treft er tientallen vogelsoorten aan, ook relatief zeldzame. Het landschap kenmerkt zich door een grote afwisseling van water, rietlanden en moerasbos.
  Het natuurgebied is nog in ontwikkeling, wat wil zeggen dat stukken land worden afgegraven of juist opgehoogd. Daardoor is de route niet op alle plaatsen even duidelijk te volgen via de signalering. De app of een kaartje bewijzen dan goede diensten. Een onduidelijk punt is het pad naar Eind Gooi op de verlengde route, splitsing bij Graaf Floris V weg en Sluisweg. daar liep ik het onverharde pas op rechts van het water. Je moet daar de asfaltweg nemen links van het water. Jammer vond ik dat het pad over een grote afstand de asfaltweg door Westbroek volgt, de Kerkdijk. Het is een weg met veel verkeer. Als daar ooit nog een alternatief voor gevonden wordt, dan zou dat erg prettig zijn.
  Het is in ieder geval een tocht die ik zeker nog een keer wil lopen.

 17. De naam zodden refereert aan een laag en moerassig gebied. In dat perspectief moeten we ook de voormalige scheepswerf plaatsen aan de Heuvellaan 12. Veel van de gebieden waren eind 19e en begin 20e eeuw alleen bereikbaar per boot: roeiboot, schouw of praam. Daarom heb ik historische foto’s opgestuurd van de scheepswerf en onderstaande tekst, in de hoop en verwachting dat deze historische informatie de leuke route verder kan verlevendigen.

  Voormalige scheepswerf Brunis van den Berg Heuvellaan 12, Oud Maarsseveen
  Op de hoek van de Kerkdijk/ Nedereeindsevaart/ Heuvellaan was in de vorige eeuw een scheepswerf. De contouren van de scheepswerf zijn nog te herkennen. Hendrik van den Berg kocht in 1887 de scheepsverf en na zijn overlijden nam zijn zoon Brunis van den Berg het bedrijf over. Dit ondanks zijn handicap, want Brunis van de Berg was negen maanden oud toen hij kinderverlamming kreeg. Vaste knecht was Gijsbertus Masmeijer uit Westbroek. In de avonduren was Brunis een zeer gewaardeerd restaurateur en boekbinder. Van heinde en ver kwam men om oude Statenbijbels te laten restaureren.
  Aan de kant van de Nederreindse vaart was een helling (Brunis en Gijs staan op de foto bij de helling). Met behulp van een hefboom in een zogenaamde kaapstander die op de werf stond werden schepen rollend over ronde palen met een kabel omhoog gehesen of te water werden gelaten. In de werkplaats werden mestpramen, roeiboten (met bun voor vissers) en schouwen gemaakt en werden boten gerepareerd. Daarnaast waren er in de jaren vijftig van de vorige eeuw zo’n negentig schuiten en schouwen in de verhuur. Op de schouwen vervoerden boeren het vee, het hooi en mest naar legakkers die over de weg niet bereikbaar waren. Voor de boten gebruikte men eikenhout. De naden werden dichtgemaakt met een breeuwbeitel en breeuwsel (hennep met teer). Bij reparaties werden stroken zink met daaronder kranten over lekkende delen gespijkerd en met koolteer en pek tegen water beschermd.
  Het verdwijnen van de scheepswerf illustreert de grote veranderingen in de vorige eeuwI
  Eind jaren vijftig begon de verkoop en de verhuur terug te lopen. Door de ruilverkaveling en het graven van de Maarsseveense Plassen veranderde het gebied en verdwenen de legakkertjes. Boeren en tuinders en broodvissers hadden geen boten meer nodig. De enige waterweg naar de Vecht, de Nedereindsevaart, waaraan de scheepswerf lag, werd afgesloten. Daarnaast kwamen er nog dammen in de wetering langs de Heuvellaan, waardoor de scheepswerf volkomen geïsoleerd kwam te liggen. Het aanboren van andere markten door de verkoop van luxe (zeil)bootjes, een Friese schouw en een woonark, boden geen soelaas. In 1965 kon Gijs Masmeijer niet langer in dienst worden gehouden en hield de scheepswerf op te bestaan.

 18. We werden bij het begin punt van het Zoddenpad al hartelijk ontvangen. Kregen uitleg bij het startpunt over drilveen en zodden. Daarna prachtig gewandeld tussen de watertjes en slootjes. We hadden ons wel wat verkeken op de afstand met 13km in gedachten ook de verlenging gelopen en kwamen uit op een 19km. Wel lange rechte paden en een harde wind. Goed bewijzerd maar wel opletten.

 19. Ik heb toch ook wel wat kritische kanttekeningen.
  Bij knooppunt 24 heb je twee mogelijkheden: – richting knooppunt 13 of richting knooppunt 23. IK volgde een wandeling waarbij ik naar 13 moest. Maar als je die pijl volgt beland je in een niemandsland: rechtsaf staat een bord ‘Verboden toegang’ en als je linksaf gaat beland je uiteindelijk in ontoegankelijk manshoog riet.
  – Op sommige punten, met name in de buurt van Het Streekmuseum zijn de overstappen erg moeilijk te nemen. Er zijn geen overstapjes of draaihekjes. Vooral voor de ouderen onder ons niet zo prettig.

 20. Gisteren heb ik met mijn wandelgroep het Zoddenpad gelopen, met een stukje extra heen en terug naar station Hollandsche Rading, zodat we het Zoddenpad startten bij de noordingang van het Bert Bospad. In totaal werd het zo 20 kilometer. We hebben genoten van het mooie veenlandschap en zagen veel bijzondere planten en vogels. We hebben pauze gehouden bij het Streekmuseum, een lekker ijsje gegeten bij de ijsboerderij onderweg en aan het eind een hapje gegeten bij café Moeke vlak bij het station Hollandsche rading. Een prima dagje zo!

 21. Vandaag hebben we het zoddepad gelopen. Genoten van het mooie landschap, de lepelaar, de zwarte Stern, de fuut met jongen. De route was goed te volgen. De verlenging tot 18 km hebben we niet gedaan. Voor een volgende keer

 22. Vandaag genoten van het prachtige Zoddenpad. Vroeg gestart in verband met de warmte, mede daardoor was het nog rustig op de stukken die je deelt met de fietsers. Het Zoddenpad is nu ongelofelijk mooi: veel bloemen, weidevogels en kikkers. Goed bewegwijzerd. Enige ‘minpuntje’: de ijsboerderij is pas vanaf 13.00 open.

 23. Vandaag vond ik het weer eens tijd om een klompenpad te gaan wandelen. Dus samen met mijn klompenpad wandelvriendin het Zoddenpad bij Westbroek gelopen.
  Wat er op de kaart heel recht uitziet (en daarom misschien wel wat saai oogt) is in werkelijkheid een en al genieten. Wat een heerlijk mooi, rustig en open gebied.

  De auto hebben we geparkeerd op het terrein van Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.

  Van daaruit zijn we het klompenpad, in tegengesteld richting, begonnen te lopen.
  Je komt dan snel via de Heuvellaan op de Kerkdijk waar we prachtige boerderijen hebben gezien.
  Vervolgens het Bert Bospad opgestuurd, waar het grote avontuur in de natuur begint.

  Wij hebben ruim 15km genoten van dit mooie pad en komen in de zomerperiode zeker nog een keer terug.

  Voor foto’s –> https://annemiekewandelt.blogspot.nl/2018/04/vandaag-vond-ik-het-weer-eens-tijd-om.html

 24. Een prachtige route zelfs met regenachtig weer.
  Goede markering en mooi landschap.
  Tip neem koffie en broodjes mee want de horeca is niet altijd open op de route.

 25. Sinds de opening van dit pad hebben we het al verschillende keren gelopen. Vandaag met de ‘route-verlenger’.
  18 km is best lang maar helemaal de moeite waard. Van weids polderlandschap opeens een stuk door het bos, het pad wordt er alleen maar nóg mooier van. Vanwege de kou wilden we in Hollands Rading een kop soep eten bij restaurant Hedgehog. Omdat dit restaurant niet direct aan de route ligt hebben wij het niet gevonden. Maar niet getreurd, thuis wachtte de warme chocomelk. Ook lekker. Dat is het voordeel van langs de route wonen.
  Een tóp klompenpad dus, mooi in alle seizoenen, weten wij uit ervaring.

 26. Vandaag voor het eerst een Klompenpadroute gelopen. Prachtig weer en mooie route tussen veel water door. Over het algemeen is de route goed gemarkeerd, voor de zekerheid de app gedownload. Voor ons is deze geslaagde wandeling de aanzet om vaker een Klompenpad te gaan lopen.

 27. Wij liepen de route vandaag, is erg mooi, open, rustig, onverhard. Een aanrader!
  Wij misten de parkeerplaats bij streekmuseum, parkeerden in de berm iets erderop, en vonden onze auto terug met twee doorgestoken banden…. Dat was niet leuk, maar de wandeling en de mensen die ons hun reservewiel uitleenden maakten weer veel goed.
  Er is ook een parkeerplaats in Westbroek, Kerkdijk tegenover nr 85.

 28. Vandaag in de mist deze wandeling begonnen.
  In het gebied van de Tienhovense Plassen doken ineens drie reebokjes op.
  Ze schrokken net zo hard van mij als ik van gen en verdwenen in de mist. Prachtig en zeer onverwacht.💚

 29. Mijn man en ik hebben gisteren erg genoten van het Zoddenpad. De lange rechte stukken waren zeker niet saai; er was genoeg afwisseling onderweg. Ik heb flink wat prachtige foto’s kunnen maken. Mede vanwege het mooie weer, was het alleen niet echt rustig en moesten we op sommige stukken rekening houden met vele fietsers, die op hun beurt niet allemaal rekening hielden met ons. Maar ons humeur heeft daar niet onder geleden. Voor stille tochten moet je ook niet in Utrecht zijn. Leuk: Wij hebben een ooievaar, een witte reiger, diverse rivierkreeften en een rode wouw gespot. De laatste hadden wij nog niet eerder in de vrije natuur gezien.

 30. Vandaag met heerlijk zonnig weer dit mooie klompenpad gelopen.
  Prachtig landschap. We wonen zelf in de bossen op de Veluwe en genieten toch altijd weer van zo’n heerlijk open en waterrijk landschap.
  Na de wandeling een heerlijk satémenu gegeten bij het kikkertje waar we getrakteerd werden op prachtige lief muziek.
  Het was een TOP dag.

 31. Vandaag het Zoddenpad gelopen en vind het een mooie afwisselende wandeling. Ik ben niet zo heel lang en met mijn korte benen had echt grote moeite met sommige hele hoge overstapjes (m.n. in de taartpunt), dus dat is zeker een punt van verbetering.

 32. Gisteren met erg mooi wandelweer het Zoddenpad nog eens gelopen met ons wandelgroepje. Met beter weer heb ik nu toch wel erg genoten van veel flora en fauna. Puttertjes, lepelaars, meerdere purperreigers, vele paarden, mooie Lakenvelders, schaapjes met een hoge aaibaarheidsfactor & meer natuurschoon.
  De verlenging nog altijd niet meegepikt, daar kan ik geen oordeel over geven.
  Mijn eerdere mening over het pad moet ik herzien / herschrijven – hierbij. Het krijgt van mij een hogere waardering dan na de eerste keer. Toch echt een mooi pad, op de verharde delen kom je weer veel verschillende boerderijen tegen.
  Aanrader !

 33. Gisteren het Zompige Zoddenpad gelopen. Een prachtig omgeving! Goed aan gegeven. Af en toe de app erbij gehaald. Wel hele lange paden. En gisteren veel regen waardoor we mede door het hoge gras erg nat waren. Desondanks erg genoten van de natuur, hertjes en de prachtige tuin onderweg in Westbroek.
  Met zon waarschijnlijk nog mooier.

 34. Zondag hebben we dit nieuwe pad gelopen en we hebben ervan genoten!

  Wat op de kaart lange, rechte stukken waren, zijn in werkelijkheid heel afwisselende paden. Dank aan iedereen die dit pad mogelijk heeft gemaakt.

 35. Vandaag dit mooie nog nieuwe klompenpad gelopen, vrijwilligers en grondeigenaren dank hiervoor.
  Voor ons een geheel onbekend wandelgebied, heel mooi. Het was wel heel prettig dat het gras droog was, want je loopt veel over (gemaaide) graslanden. Ook het weer was helder, daar door prachtige vergezichten. De verlenging, wat uit een heel ander stukje natuur (bos) bestond, was de moeite waard.
  De bewegwijzering is prima in orde. Het laatste deel van de route kwamen we een gezin op slippers met buggy en een loslopende hond tegen, gewaarschuwd dat de route echt niet “buggyproef” was, zagen dat ze later ook terugkeerden.
  Door de verschillende ondergronden is het zeker handig wat wandelervaring te hebben.

 36. Wat heb ik genoten van dit mooie pad 13 km door de langgerekte stukken had ik systematisch om de sloten heen gewandeld ik zag namelijk een bankje aan de overkant staan tot ik op mijn GPS keek en zeker twee kilometer verkeerd was gegaan heel veel foto`s van alle soorten dieren genomen zie face-book (Hennie Roelofsen)
  dank aan alle diensten en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je over hun land mag wandelen
  ook dank aan bewoners van startpunt waar ik gratis auto mocht parkeren op naar pad 102 !
  super bedankt
  H.R

 37. Wat heb ik genoten van dit mooie pad 13 km door de langgerekte stukken had ik systematisch om de sloten heen gewandeld ik zag namelijk een bankje aan de overkant staan tot ik op mijn GPS keek en zeker twee kilometer verkeerd was gegaan heel veel foto`s van alle soorten dieren genomen zie face-book (Hennie Roelofsen)
  dank aan alle diensten en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je over hun land mag wandelen
  ook dank aan bewoners van startpunt waar ik gratis auto mocht parkeren op naar pad 102 !
  super bedankt Hennie Roelofsen

 38. Zeker een aanwinst dit nieuwe klompenpad! Prachtig open landschap, opmerkelijk weinig verkeerslawaai (behalve vliegtuigen). Mooie 360 graden uitzichten. Het pad heeft wel wel vrij lange rechte stukken, dan is de afwisseling wat minder. Je ziet zowat niets van de Tienhovense plassen, dat is jammer. Laatste stuk dwars door de weiden (nrs 8 en 9) is best nog wel pittig vanwege ongelijke ondergrond/ruwe gras en de vele overstapjes. Bij regenachtig weer zou ik dit stukje zeker niet aanraden want in het natte gras krijg je geheid natte voeten (tenzij je laarzen draagt). Misschien kan daar een alternatieve route voor gegeven worden.

 39. Vandaag dit nieuwe pad gelopen, tegen de klok in. Eerst mooi stukje door Tienhoven, dan de prachtige Zodden. Deed mij denken aan De Wieden in Overijssel. Dan de verlenging. Vrijwel helemaal onverhard. Het eerste stuk is het mooiste, alleen jammer dat je dat stuk 2 x moet lopen. Het eigenlijke rondje is niet meer en niet minder dan een mooie boswandeling. Niettemin is de verlenging zeker de moeite waard. Dan de kanaaldijk, weliswaar asfalt, maar prachtige natuur links en rechts. Bovendien smal weggetje, geen auto gezien. Mooie vergezichten. Dan nog een stukje asfalt, een weggetje van hoogstens 2,5 meter breed, meer een fietspad, ook hier prachtige natuur. En daarna helemaal geen asfalt meer, kortom, ik vind het een prachtige route en zeker niet te veel asfalt.
  Ik ben soms best wel kritisch denk ik, maar over dit pad kan ik absoluut niet negatief zijn, integendeel.
  Op de kanaadijk een kopje koffie gemaakt bij Rust Wat, heerlijk.
  En weer terug naar Kamerik, waar ik een paar weken op een boerderij verblijf. Bedankt iedereen.

 40. Op de dag van openstelling, afgelopen woensdag (28-6-2017), heb ik het originele (de 13 km) pad gelopen. Helaas met redelijk wat regen onderweg.

  Het pad begint of eindigt prachtig, het hangt er natuurlijk vanaf welke kant je als start neemt. Een purperreiger gezien, de rietzanger gehoord & gespot, maar ook (waarschijnlijk) bergeenden. De zodden en de plassen leveren veel vogelspotkansen op :-).
  Wel jammer dat de Kanaaldijk een lang en wat eentonig verhard onderdeel is van de route. Ik schat in dat de route een 50/50 verdeling van verhard / onverhard heeft.

  Er zijn rustpunten onderweg, vers heet water voor een kopje thee is voor mij zelfs apart in orde gemaakt :-). En aan het begin of het einde is de “ijsboerderij” vast geen straf. Helaas was die gesloten toen ik er langs kwam.

  Aanrader, zeker, maar het Molenbeekpad blijft mijn nr 1 Klompenpad.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.