Zoddenpad

LET OP: Route is tijdelijk verlegd. Zie bijzonderheden

Ontdek het mooie buitengebied van Tienhoven en Westbroek. Wandelen over laagveen, door bos en boerenland op de grens van polderland en de Utrechtse Heuvelrug. Geniet van het afwisselende landschap, de rust en de historische sporen die de mens in het landschap heeft achtergelaten. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: Zoddenpad (13 km)

Route verlengen: U kunt de route verlengen tot 18 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven

Markering: Oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Zeer vermakelijk klompenpad, met verlenging een wandeling van 19km begonnen bij het station Hollandsche Rading. Veel mooie onverharde stukken door het veen met wijdse uitzichten. Het is veel rechtuit, maar toch zeker het wandelen waard.

 2. Gisteren samen met mijn zus deze wandeling gemaakt. We zijn zeer onder de indruk van de omgeving. Prachtige vergezichten en de rust met alleen geluiden van al de vogels. Duidelijk aangegeven en goede paden. Weinig asfalt. Wandelschoenen zijn wel belangrijk daar het pad soms best ongelijk is. Al met al zeker een aanrader. Ook wij gaan het nog eens lopen maar dan andersom.

 3. Vandaag dit prachtige pad gelopen,de auto geparkeerd op de parkeerplaats vh Bert Bospad aan de Kerkdijk.Heerlijk winters weertje,gevroren en er lag sneeuw.Onder een stralend zonnetje begeven we ons op weg ri.Tienhoven,en gaan we weldra het mooie natuurgebied in.Wat een prachtig gebied! We komen vervolgens langs een prachtige molen,volgen een lang pad langs de kanaaldijk,is lang maar erg mooi en genoeg prachtige natuur te zien,en zelfs 4 reetjes gespot! Ook hebben we de verlenging meegepakt, een leuk stuk ,met slingerende paadjes door de bossen.Om dan weer het Bert Bospad op te gaan, het Bert Bos Laarzenpad,een mooi pad tussen de Westbroekse Zodden van het beschermd natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen.Hier kun je vele vogelsoorten spotten,het is een waterrijk gebied,mooie vergezichten.Vervolgens kwamen we via t moerrasbos weer terug bij onze startplek. Het was een wandeling van 18,8 km, de hoeveelheid asfalt valt ontzettend mee,genoeg mooie onverharde paden, en een pluspunt, echt genoeg bankjes onderweg! Wij raden dit pad echt aan,de gehele route is de moeite waard,wij hebben genoten!

 4. Vanaf het pittoreske Streekmuseum Vredegoed wandel je door de zompige Westbroekse Zodden, een uniek trilveengebied. Over graspaden doorkruis je waterrijk gebied. Koeien in de verte, een kerkje aan de einder, een kolonie ooievaars dichtbij. Het kaarsrechte Tienhovens Kanaal en moerasbos liggen ook op je pad. Helaas ook asfalt. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar https://www.frankwandelt.nl/utrecht/zoddenpad-klompenpad-rond-tienhoven-en-westbroek

 5. Het stuk dwars door het veengebied is geweldig. Daarna over asfalt en een lang recht stuk half verhard pad met veel fietsers, dat was minder. Sowieso veel over het asfalt.

 6. Vandaag de route gelopen. Wat een leuke en afwisselende wandeling, veel natuur en de verlenging is echt een aanrader door de bossen! Veel bankjes onderweg met fraaie uitzichten. Diverse ooievaars gespot, zilverreigers en veldmuizen! Kortom genoeg te zien onderweg.
  Dank aan de boer dat wij over zijn weiland met schapen mogen wandelen en weer de complimenten aan de vrijwilligers.

 7. Prachtige wandeling met geweldige natuur, wat een soorten rijkdom! Tijdens de wandeling loop je door veel open landschap, dus weinig bescherming van de zon! Onderweg leuke initiatieven tegengekomen van bewoners waaronder een theetuin & moestuinwinkeltje. Aanrader!

 8. Gewandeld op 5 juni. Prachtige wandeling. Rechtsom een klein stukje asfalt om daarna het prachtige natuurgebied in te lopen. Veel vogels gezien o.a. zwarte stern, nog meer gehoord en dat is een mooie begeleiding van de wandeling.
  Met nat weer zijn waterbestendige schoenen noodzakelijk, maar nu niet.
  Met de vliegtuigjes viel het wel mee, want maandag.
  Zeer zeker aan te bevelen, dank aan alle vrijwilligers, want ook nu weer goed aangegeven.

 9. Vandaag dit pad gelopen, samen met een vriendin. We zijn veel wandelaars tegengekomen op deze zonnige lentedag.
  We liepen het Zoddenpad incl de verlenging, die grotendeels door het bos loopt. Een ree kruiste daar ons pad, ongeveer 10 meter voor ons.
  Bij de Oostelijke Vechtplassen zagen we een ringslang(etje) de berm in kronkelen.
  Op de Kanaaldijk delen wandelaars en fietsers de weg; als je een beetje aardig voor elkaar bent, gaat dat prima.
  Het startpunt bij streekmuseum Vredegoed is een leuke plek, met een RUSTpunt en een toilet voor wandelaars.
  We hebben (ruim) 18 km genoten van een prachtig pad met veel natuur. Dank aan de vrijwilligers!

 10. Kan dit pad nog altijd begonnen worden bij Egelshoek in de buurt? Ik zag iets staan van permanent gesloten.

 11. 4 december
  Wat een prachtige route. Ondanks snijdende wind een heerlijke tocht gelopen. Met de klok mee. Ook de route verlenger meegepakt. Eindstand 17.89 km. Dankzij het droger weer van de laatste dagen, geen natte sokken e.d. opgelopen. Dit is een gebied waar ik zeker een keer in de zomer ook ga wandelen.
  Goede bewegwijzering. Bedankt allen!

 12. 30 oktober dit pad bewandeld bij merkwaardig warm ‘herfstweer’. Het is een pad van vergezichten en doorkijkjes over laagland dat zich nog aan het ontwikkelen is. Het is een beetje eentonig, zonder echte hoogte of dieptepunten, maar een fijne wandeling. Stevige stukken asfalt die je als wandelaar moet delen met (op deze zondag) veel motorrijders, een optocht van oude tracttoren en langs de vaart heel veen fietsers die weinig compassie met wandelaars tonen op het uit twee betonbanen bestaande pad, ook werd er best veel gevlogen vanaf het vliegveldje bij Hilversum. Maar ondanks dat alles was het een ontspannen en goed bewegwijzerde wandeling begeleid door ganzen, ooievaars, aalscholvers. De App is soms nodig ter orientatie.

 13. Het pad begonnen bij het streekmuseum. Het was voor mij onmogelijk het goede pad te volgen. Paaltjes klompenpad was korter dan 18 km en onduidelijk kaartje. Wel een mooi gebied. Het regende niet maar het natte gras doorweekte mijn schoenen snel. Maar wel leuk zo off road.

 14. Wij hebben het Zoddenpad afgelopen zondag gelopen. Het was een prachtige dag en de wandeling zelf is wonderschoon. Af en toe even goed opletten waar de paaltjes staan. Het Zoddenpad ligt in een stilte gebied. Helaas trokken de vliegtuigjes vanaf vliegveld Hilversum zich daar niets van aan; wij hadden gedurende een groot deel van de tijd een hinderlijk brommen boven ons hoofd.

 15. Vandaag het Bert Bospad gelopen, Zoddenpad.
  Heel mooi, genoeg van de mooie natuur en omgeving.
  Ik schrok op een gegeven moment van een beweging op het pad. Het bleek vermoedelijk een Amerikaanse rivierkreeft te zijn. Volgens mij is het niet de bedoeling dat die zich daar gaan vermeerderen.

 16. Vandaag dit pad gelopen, enorm genoten, ook door het mooie weer, maar werkelijk een heerlijk klompenpad, veel onverhard. Genoeg bankjes om even uit te rusten of te genieten van het weidse landschap.

 17. 24-07-2022.

  Al vroeg op pad gegaan ivm met de warmte vandaag. Gestart bij het streekmuseum en de route linksom gelopen.
  Na het moerasbos even lopen zoeken doordat we geen paaltje konden vinden. Gelukkig door een medewandelaar op weg geholpen via de app. Toch maar eens downloaden. Geen gezellig rustpunt je tegengekomen onderweg.
  De omgeving is mooi, maar veel lange rechte stukken. Ook bij het laatste weiland even de weg kwijt. Maar na wat heen en weer lopen het paaltje gevonden. De schapen waren allemaal geschoren!

 18. Streekmuseum Vredegoed heeft voldoende parkeergelegenheid, een toilet, een Rustpunt met buitenterras en tijdens de openingstijden van het museum ook gekoelde drankjes.
  Leuke plek voor begin en eind.
  Wat volgt is uitgestrekt open waterrijk landschap. De watervogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen. De vele bankjes en picknicktafels zijn uiterst liefdevol op de mooiste plekjes neergezet. De wandeling is met zorg en liefde door vrijwilligers onderhouden.
  Ik loop langs lintbebouwing over asfalt dezelfde weg die ik met mijn auto naar het streekmuseum ook heb gereden. De huizen en boerderijen zijn oogverblindend mooi maar ik ben blij als ik eenmaal het Natura 2000 Bert Bospad nader en van het asfalt af kan. De route door het moerasbos is mooi en afwisselend aangelegd. Het is rustig onderweg.
  De meest aangename verrassing tijdens de route tref ik halverwege. Een officieus rustpuntje met zitjes in eigen tuin en warm en koud water. Er staat oploskoffie en thee. Hoe leuk is dit. Ik ben aangenaam verrast, pauzeer een tijdje, raak aan de praat met een tweetal andere wandelaars en kan nog hulp bieden met een aantal blarenpleisters.
  Ik vervolg de weg over een stukje asfalt en langs de molen. Het laatste stuk loop ik via overstapjes door de schapenweides. De meesten zijn goed geschoren en ogen fit en waakzaam. Ze zijn lekker aan het grazen en blèren op afstand naar me.
  Helaas tref ik in het laatste veld een aantal schapen in te dikke vacht met duidelijke tekenen van oververhitting. Ze lijken in trans en halen pompend adem. Het is nog maar 23 graden vandaag en er volgen dagen van 30 graden en hoger. Ik deel mijn zorg met de vrijwilligers van het museum en hoop oprecht op goede afloop voor de schapen. De vrijwilligers beloven me de boer te informeren. De dierenpolitie bellen heeft geen zin. Dat is veel te bureaucratisch en duurt te lang. De hitte is al in aantocht en vertrouw ik op de goede harten van de vrijwilligers van het streekmuseum voor een goede afloop voor de oververhitte schapen.

  Voor foto’s: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/zoddenpad/17167/

 19. Gisteren met mooi weer het Zoddenpad gelopen. We komen uit Delft, dus eerst koffie met prima huisgemaakte appeltaart bij De Egelshoek. Stukje doorrijden en dan mooie parkeerplaats begin wandeling. Eerst westwaarts over druk befietst weggetje met naar weerskanten mooi uitzicht over oud verveend landschap en weilanden, in de verte kerktorentjes.
  Later zuidwaarts, eerst nog over smal asfalt weggetje met mooie boerderijen en later het veenlandschap in: erg mooi. Na uitzichtsheuvel (prachtige zwarte sterns) door weiland naar de drukke weg. Het laatste stuk is weer prachtig over het Bert Bospad door natuurgebied.
  We geven een 7,5.

 20. Wanneer je uit richting Hilversrum komt dan Parkeren op de parkeerplaats bij het Bert Bospad. Dan heb je halverwege een mooie break bij het streekmuseum. En ben je terug bij de auto dan kan altijd nog kiezen voor de verlenging.

 21. 21 april dit pad gelopen onder heerlijk voorjaarsweer, na een periode van droog weer. Het is een echt Klompenpad schitterend. Je moet dit pad niet lopen na een hele regenperiode want dan kan het zompige zijn. Het pad is goed aan gegeven.

 22. Gisteren dit klompenpad gelopen onder voorjaars omstandigheden. Echt heel mooi. Achter het streekmuseum bij het startpunt naar de lammerjes gekeken, sommige minder dan een dag oud. Vervolgens de Tienhovense plassen door. We zijn van de route afgeweken om te lunchen bij de Egelshoek. Daarna weer teruggelopen naar de route. De kanaaldijk en het stuk langs het Tienhovensch kanaal zijn twee lange een tonige stukken, maar hier is niet aan te ontkomen lijkt me. Daarna weer een hee mooi stuk richting het streekmuseum waarbij je nog langs de mooie bijna 200 jaar oude molen langskomt. Heel mooi allemaal.

 23. Gestart vanuit museum Streekmuseum Vredegoed en prima locatie om je auto te parkeren (het is een kleine parkeerplaats achter bij een boerderij, dus het aantal plaatsen is beperkt) en dan kun je meteen de wandelroute op.
  Mooie route met geweldige vergezichten en in het voorjaar/zomer mooie flora en fauna! Als je op niet zandgronden loopt kan het erg drassig zijn (afhankelijk van het weer in de voorafgaande dagen) en grootste gedeelte van de route is zonder bescherming van bomen oid. Dus als het waait en/of koud is, is er weinig beschutting en goede/warme kleiding is dan een must.
  Ik zou de verlenging overslaan, omdat dit een lus is waar je eigenlijk naar een eindpunt loopt en weer terug loopt over bijna hetzelfde route naar de start van de verlenging en de verlenging is niet het mooiste stuk van deze route.

 24. Tip: Volgens Google Maps is er op de Kanaaldijk ook een parkeerplaats en dat klopt ook, ware het niet dat deze parkeerplaats voorlopig in gebruik is als (tijdelijke) stortplaats en je er nu dus je auto niet kwijt kunt.

  Afgelopen dinsdag heb ik dit pad gelopen, en het is tot nu toe mijn favoriete pad. Alles is goed aangegeven met vaak duidelijk zichtbare paaltjes en de route zelf is ook prachtig met afwisselende natuur. Een stukje typisch Goois bos, moerasbos en moeras met er tussenin weilanden. Echt een aanrader.

 25. 09-09-2021 liepen wij het zoddenpad. Startpunt streekmuseum Vredegoed. Je vertrekt hier vanuit het achterliggende wat verwaarloosde boerenerf naar het pad door het weiland. Er liepen schapen, en er lag een schaap dood waarvan de kop verdwenen was. Even verderop lag er een te kreperen langs de slootkant. Het schaap kon niet meer overeind komen en de kop lag in het riet. Zwarte kevers liepen al over zijn vacht.
  In de boerderij was niemand aanwezig om te melden. Het pad loopt veel over asfalt. Er waren mooie gedeeltes bij vooral door de opgeschoonde natuur waar de elzenbossen gerooid waren. We kennen de route goed omdat we er veel fietsen. Het zou fijn zijn als de wandelpaden wat meer door de weilanden zouden gaan. Al met al een mooie tocht.

 26. Zaterdagmiddag 4 september, een mooie zonnige middag. De wandeling door het “natte” natuurgebied was fantastisch. Wij hebben een grote hoeveelheid verschillende watervogels gezien en ook de koeien, paarden en schapen waren volop aanwezig. Wij hebben genoten van flora en fauna. De verlenging, een rondje door het bos, was voor ons geen verrijking van de wandeling.

 27. Het restaurant op graaf Floris V weg 32,Hollansche Rading heet nu De Egelshoek

 28. 28-8-2021 hebben wij deze route gelopen. De verlenger is echt een aanrader om te lopen, vooral het pad van en naar de verlenger is leuk. Er zitten inderdaad wat stukken asfalt en fietspad tussen, maar de rest van de route maakt veel goed. Wij hebben de auto noordelijk van de verlenger geparkeerd bij Parkeerplaats De Zwarte Berg. Je kunt dan aan het eind van de wandeling iets drinken/ eten bij restaurant De Rading. Absoluut een aanrader om deze wandeling, met verlenger, te doen!

 29. Gisteren dit mooie klompenpad gelopen. Vooral begin van de route erg mooi. Wel veel recht stukken maar verder mooie natuur.
  Restaurant Floris is bestaat volgens mij niet meer,Als je de link op deze site aan klikt krijg je een rare website, zou goed zijn als jullie dit van de website dit even checken. en veranderen .Ijsboerderij was ( tijdelijk) gesloten dus geen horeca meer op de route. Wel hebben mensen in hun tuin een rustplaats gemaakt wat erg leuk is en bij het museum is een rustpunt. Route is zeker de moeite waard.!

 30. Het natuurgebied is prachtig. Het is een stiltegebied, maar de rust wordt verstoord door overvliegende vliegtuigjes. Helaas loopt ook een groot deel van de route over asfalt en wegen waar veel fietsers en auto’s rijden.

 31. Prachtige wandeling, afwisselend, wijds!
  Veel wind was er, dat was welkom, want anders is het op een zomerse dag puffen!
  Ben alleen mn zwarte vestje on route verloren, dus mocht iemand hem vinden, hoor het graag! Janella.kasteleijn@solcon.nl

 32. 12 juni dit pad gelopen met de verlenging erbij. Wij hebben hem nog iets verlengd door een weg eerder in te slaan langs de kazerne en dan achter de kazerne weer het bos in. Zo tikte we de 20 km aan. Echt een aanrader, Fantastisch mooie route. Een van mijn favoriete tot nu toe. Op de kanaaldijk in de bocht hebben mensen een stuk van hun tuin ingericht om even te zitten en koffie/thee te kunnen drinken. Heel leuk!

 33. Vandaag het Zoddenpad gelopen.
  Mooi pad door waterrijk gebied. Kleurrijk door o.a distels en fluitenkruid. Verschillende vogels gespot. Stern, zwarte stern, rietgorsjes, roodborsttapuitjes, purperreigers, kleine karekiet en de snor. Ook een zwaan met jongen op het pad, maar het bleef gelukkig alleen bij blazen.
  Links om gelopen zodat de ijsboerderij net open was als we aan het eind van de wandeling waren. Heerlijk ijs.
  Min puntje van de route. Doorgaande weg Kerkdijk was druk en veel fietsers langs stuk Tienhovensch kanaal. Sommigen fietsen je aan de andere kant voorbij, terwijl er ook genoeg fietsers (elektrisch) waren die verwachten dat je gelijk aan de kant in springt. Voor de vogels zeker voor herhaling vatbaar.

 34. Vandaag deze schitterende route gelopen met een strak blauwe hemel en 23 graden. In de zon genoten van het moerasgebied (wij liepen hem links om), weilanden, vele vogels, opstapjes, bankjes, wateren etc. etc. Aan het eind van deze wandeling met die warmte verlang je naar een ijsje maar de IJsboerderij bijna aan het einde van de route was helaas vandaag (zondag) dicht. Jammer maar wat genoten van dit klompenpad. Een aanrader!

 35. Tot nu toe een van mijn favorieten! Goede afwisseling van natuurgebieden en veel onverharde paden. De verlenging is echt wel een aanrader. Op sommige punten zijn de bordjes nu niet zichtbaar door de begroeiing in de berm, maar gelukkig werkt de app goed. Ga zo door!

 36. Vandaag 28 mei 2021 hebben wij dit klompenpad gelopen. Wij zijn begonnen bij het streekmuseum. Dit museum was vandaag dicht, vanwege de Corona maatregelen. Maar wij willen voor dit museum zeker een keer terug komen.
  De wandeling gaat door weilanden heen. Ook het gedeelte door het moeras is erg mooi en als je dan uit het moeras komt dan heb je een onwijs mooi uitzicht. Hier kan je leuk vogels spotten. Wij kwamen zelfs de zilverreiger tegen, die kwam aanvliegen en wij waren zo verbaasd dat we geen tijd hadden om een foto te maken. Hij verschool zich snel tussen al het hoge riet. Ook ooievaars zien vliegen en de roofvogel hebben wij ook gespot. Van al dat vogels spotten vergeet je de sportvliegtuigjes die overvliegen. Want het vliegveld is vlakbij. Het klompenpad is goed te volgen omdat deze goed aangeven is. Ook staan er voldoende bankjes onderweg waar je lekker van je lunchpakketje kan genieten.
  Al met al wij hebben genoten en gaan dit klompenpad zeker nog een keer lopen. Vandaag de 13 kilometer gelopen wie weet de volgende keer de extra lus erbij.

 37. 23 mei gelopen. Echt een heel mooi pad. Het Bert Bos pad is behoorlijk naar de Filistijnen gereden door een rupsvoertuig kennelijk ingezet bij de vervanging van 10 tallen Staatsbosbeheer hekken. We hoorden dat het pad net opnieuw ingezaaid was. Dat snap je dan als eenvoudige wandelaar niet helemaal. Lang geleden daar gewandeld over het Bert Bos pad waarna een lang eind asfalt volgde, nu zijn er mooie parallel stroken waar je fijn kunt lopen. En volop bloem en kruidenrijke weilanden. De rust is bijna ongelooflijk met het zicht op de hoge gebouwen van Utrecht en de televisiemast bij Hilversum. Beetje jammer van de vliegtuigjes vanaf Hilversum. Zwaluwen, ooievaars, kievieten, en roofvogels volop te zien en te horen, ook nog een ree die in het hoge gras lag en zich verraadde door zijn grote oren. Prachtige dag in een oase van rust.

 38. Vandaag, 16 mei, het Zoddenpad gelopen.

  Wat een geweldig mooi pad. Grote variatie in wat je onderweg ziet, goede verdeling verhard/onverhard, voldoende bankjes en een hele boel vogels.

  Op de Kanaaldijk is nog een heel mooi plekje om uit te rusten. De eigenaren van deze tuin hebben een gedeelte beschikbaar gesteld voor wandelaars om even uit te rusten met koffie of thee. Zo ontzettend leuk en de eigenaresse vroeg zelfs nog of we nog droog stonden onder de parasol, zo lief. Zeker de moeite waard om even te rusten.

  Ondanks de regen hebben wij van begin tot eind onwijs genoten van dit klompenpad!

 39. Wat een genot om deze route te lopen! Gevarieerd landschap, mooi met bloeiend koolzaad en fluitenkruid, heel veel vogels, meerkoeten met jongen en niet te vergeten de schapen waar je langs loopt in het weiland aan het begin. Echt een aanrader!

 40. Ronduit fantastisch. Gelopen op 10 mei. Zeer vriendelijke ontvangst bij het startpunt streekmuseum. Veel vogels gespot en gehoord in een prachtig afwisselend landschap. Aanrader!

 41. Gisteren, Koningsdag, deze route gelopen, de lange versie! Ondanks de drukte erg mooi. Goed aangegeven, maar wel even moeite de start te vinden.
  Dank vrijwilligers!

 42. Vandaag 20 april het klompen pad gelopen. Een echte aanrader, zeker ook de verlening. en wat een mooi weer vandaag Bedankt makers van dit klompen pad.

 43. Voor de 2de maal dit klompen pad gelopen 1ste keer in de zomer dan is het gemengde fiets/wandelpad pad vrij druk nu heerlijk rustig hoewel de parkeerplaats vol was toen ik wegreed.
  Heerlijk klompenpad goede bewegwijzering en heerlijk afwisselend kom zeker nog een keer terug als de nieuwe natuur zich gevestigd heeft.

 44. Vandaag de lange versie van het klompenpad gelopen. Een super mooie route door een prachtig gebied. Echt een cadeautje:-) Fijn dat er mensen zijn die hun gebied opengesteld hebben voor deze wandeling.
  Ik ga deze route vast nog wel een keertje lopen.

 45. Een heerlijk pad, afgelopen vrijdag 19 maart, met prachtig weer, gelopen inclusief de verlenging door het Einde Gooi-bos. Veel afwisseling en vond de modder meevallen. We gaan het beslist in een ander seizoen nogmaals lopen. Ben ook benieuwd hoe de nieuw aangelegde stukken (nu nog kaal) er straks uitzien. Wij vinden het een aanrader.

 46. Met heel veel plezier dit toppertje gelopen. Afwisselend, veel te kijken en uitstekend aangegeven. De volle 18 kilometer, dus inclusief de verlening, was de moeite waarde. Ben ook wel benieuwd hoe dit pad zomers is en als de ‘nieuwe’ natuur een paar jaar verder is.
  Aan de landeigenaren en vrijwilligers, heel erg bedankt.
  Mijn sfeerverslag is te vinden op https://sprakeloosverhalen.wordpress.com/2021/03/20/beren-op-de-weg-op-het-zoddenpad/

  Voor meer foto’s op Insta(gram) titiissprakeloos

 47. Op 18 maart 2021 dit pad gelopen. Je kunt het hele pad lopen. Er zijn geen delen afgesloten i.v.m. het broedseizoen.
  Het werk i.v.m het Natura 2000 project is afgerond. Dus een heel rustig gebied met al weer veel vogels.
  Houd er wel rekening mee dat op veel stukken een nieuwe toplaag met klei is aangebracht, dus soms modderig maar heel goed te doen.

 48. Beste mensen
  Is deze in het broedseizoen gesloten?
  Of mag ik hier mijn wandeling doen deze week?

 49. Afgelopen zaterdag was een prachtige zonnige dag in februari. Ik liep toen opnieuw het Zoddenpad. Het is een prachtige pad dat je gerust vaker kunt lopen. Elke keer zie je weer andere dingen. In de weilanden bij het streekmuseum waren vele ganzen neergestreken. De graafmachines bij het Bert Bospad waren inmiddels vertrokken.

  In mijn blog https://caaarooo.nl/terugkeer-naar-tienhoven-op-een-lentedag-in-februari/ geef ik een impressie van deze dag en laat ik enkele foto’s zien. Als het streekmuseum weer open is, dan keren we nog een keer terug naar dit schone klompenpad.

 50. Vandaag weer eens dit klompenpad gelopen. We wonen in Loosdrecht en het is een mooie wandelroute dwars door de polder, bijna in onze achtertuin. De route is duidelijk aangegeven met oranje bordjes. De afgelopen dagen heeft het veel geregend, maar gelukkig was de grond vandaag stijf bevroren. Anders was zeker te modderig om te lopen.
  Hele stukken zijn ivm het Natura 2000 project net opnieuw aangelegd. De vele graafmachines geven een surrealistisch beeld. Zij transformeren het voormalige mooie weidelandschap om in een “natuurgebied” dat moet gaan bestaan uit moeras en nat-schraalland waar het Pitrus onkruid welig tiert.

 51. Vandaag Zoddenpad gelopen. Erg modderig! Waar eraan gewerkt werd, was het moeilijk om er doorheen te komen. Maar ook andere delen, de laatste kilometers voor het startpunt/eindpunt waren wel heel erg nat en moeilijk te lopen.
  Maar wel een heel mooi pad, met prachtige uitzichten!

 52. Wij hebben dit klompenpad met verlengde route gelopen. Wat een prachtige route! Het was ondanks de mist een geweldige mooie en afwisselende tocht. Zelfs onderweg een ree gespot! Het was regelmatig behoorlijk modderig maar daar is t dan ook een klompenpad voor.

 53. Vandaag voor de regen losbarstte dit klompenpad gelopen op goede bergschoenen. Mooie route. Momenteel wordt er aan de natuur gewerkt. Natura 2000 daardoor op aantal plekken bergen aarde of metalen platen op de route. Het stuk langs de weg bij Westbroek wat minder aantrekkelijk. Maar kan niet anders. Bert bospad bij Westbroek is prachtig en door de polder en langs de molen ook.

 54. Vandaag de route gelopen.
  Op basis van eerdere reacties waren mijn verwachtingen hoog.
  Ik moet zeggen het viel mij wat tegen.
  Begonnen bij het streekmuseum was het eerste stuk prachtig.
  Daarna een lang stuk van ruim drie kilometer wat, ondanks de mooie vergezichten, toch wat eentonig was. Hierna weer terug de polder in, dit stuk was ook minder omdat er zo gewerkt wordt.
  Laatste stukje was dan wel weer mooi

  Frank

 55. Mooi klompenpad, zeker met de ‘verlengde’ route erbij, maakt deze wandeling nog afwisselender omdat je een stuk door het bos loopt. Goed gemarkeerde route, waterdichte schoenen zijn echt een must.

 56. Mooi klompenpad, zeker met de ‘verlengde’ route erbij, maakt deze wandeling nog afwisselender omdat je een stuk door het bos loopt. Goed gemarkeerde route, waterdichte schoenen zijn echt een must!

 57. Prachtig gebied!
  Alleen: ik verheugde me op het Bert Bospad. Door de werkzaamheden veel geluidsoverlast van zware machines. Ik raad wandelaars aan het weekend te kiezen, voorlopig…

 58. Wat een fantastische route is dit! Super mooi landschap, alles is goed gemarkeerd, perfecte wandeling in deze corona tijd!

 59. Voor mij is dit klompenpad echt een aanrader! Een zeer mooie tocht door de weilanden met de vele sloten en waterpartijen en soms een stukje asfalt. Regelmatig bankjes langs de route om te genieten van de mooie uitzichten. En ja een paar kilometer is over een druk (fiets)pad, maar de natuur is prachtig. Helaas zijn door herstelwerkzaamheden in het Zoddengebied veel paden omgeploegd door het rijden van de voertuigen, maar als dit klaar is ga ik hem zeker nog eens lopen.

 60. Wauw! Ik woon hier ongeveer 10 kilometer vandaan en heb nooit geweten wat een schitterende omgeving hier verscholen lag. Ik wandelde in het zonnetje en waande mij op een waddeneiland. Wat een rust en wat een leuke afwisseling tussen weiland, polder-, veengebied en bos. Tip: als je met de klok meeloopt, is het laatste stuk over de weg. Maar kijk even goed op de app, je kunt het grootste gedeelte parallel aan de weg door het weiland lopen.

 61. Een mooi klompenpad met dank aan de familie waar je gratis koffie/thee kan drinken in de tuin. Wel een kleine bijdrage in het busje gedaan. We hebben het getroffen met het weer, heerlijk was het. Vrijwilligers bedankt voor het uitzetten voor deze mooie wandelroute.

 62. Tegen de klok in gelopen op vrijdagmiddag 4 september. Auto geparkeerd aan het begin van het Bert Bos pad bij de Kerkdijk.
  Het is een werkelijk prachtig klompenpad. Mooi door het veen en poldergebied. Heel veel rust en veel vogels en heel veel bankjes. Het lange rechte stuk over de kanaaldijk kan bij mooi weer vast druk zijn met fietsers, maar dat was nu niet het geval. Na het fietspad draai je weer terug de prachtige polder in.
  Bij het streekmuseum Vredegoed loop je de polder weer uit en in ons geval moesten we toen een stukje langs de weg lopen naar het begin van het Bert Bos pad. Volgende keer parkeren we bij het museum en lopen we ook tegen de klok zodat we eerst het stukje weg hebben gehad en daarna de mooie natuurlijk ingaan.
  Echt een aanrader dit pad.

 63. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het was prachtig wandelweer en dat beïnvloedt altijd de beoordeling, maar we hebben genoten van de weidse uitzichten, het vogelrijke gebied en een heerlijk ijsje bij de ijsboerderij die speciaal voor ons even opende. Hoewel de meeste paden recht toe recht aan zijn, zijn er ook enkele verrassende paadjes. Veel verharde wegen en op sommige stukken ook veel fietsers maar al met al de moeite waard.

 64. Half juni liep ik dit klompenpad. Het deel door de polder is aardig maar….. ik wokn pal naast Schiphol en ik heb thuis minder last van vliegtuigen dan hier bij dit klompenpad. Ik moest echt even lachen bij het bordje ‘stiltegebied’ wat een onzin met dit kleine r@#$vliegtuigjes constant in de lucht. Het deel over het fietspad is lang en op drukke dagen gevaarlijk. Fietsers rijden soms erg hard (moet kunnen denk ik) maar voor wandelaars is er nauwelijks ruimte. Het rustpunt bij iemand in de tuin is erg prettig! Dank daarvoor. Het ijs van de ijsboerderij smaakt prima!

 65. Vanmorgen om 9 u dit prachtige pad begonnen en het werd al snel 24 C. Het zonnetje op het hoofd want nagenoeg de hele route geen schaduw alleen het prachtige stukje Bert Bospad met de bomen. Bij de start al meteen het weiland in. De mooie wijdse uitzichten, de watertjes. Langs mooie huizen en de molen. Het lange fietspad was door de week niet druk evenals het stukje weg op het einde van de route. Scheelt dan toch dat het geen weekend is. Nog even in de schaduw gezeten in de tuin van een bewoner die zijn/ haar stukje tuin beschikbaar stelt voor passanten. In de niet corona tijd staat er vaak koffie of thee las ik. Hoe leuk. Ik heb heel veel vogels gezien. Helaas werd de stilte en de rust verstoord door twee vliegtuigjes die rondjes boven Bert Bospad vlogen. Jammer. Ik heb nu 39 paden gelopen en dit is wel één van de favorieten. Dank jullie wel voor het onderhouden van dit pad.

 66. We zetten de auto neer in Tienhoven langs de hoofdweg. Dan lopen we langs de linkerkant (!) van de (redelijk drukke) weg in zuidelijke richting.
  Net na (dus niet bij!) het Streekmuseum Vredegoed gaan we linksaf het weiland in, het staat aangegeven als ‘klompenpad’.
  Nu is het even schrikken voor de kleine kinderen, die ik deze keer heb meegenomen: we moeten een klein stukje door een weiland waar een paar paarden lopen.
  De paarden zien er rustig uit, dus we besluiten er rustig langs te lopen om de paarden niet aan het schrikken te maken.
  Het vervolg staat aangegeven met de oranje bordjes van een klompenpad. Het is hier echt ‘rust en ruimte’ met weidse vergezichten over weilanden en veel water.
  Deze route hebben we een keer eerder gedaan met nat weer, dat was nogal modderig, dus doe deze route alleen als het een paar dagen droog is geweest.
  Echt genieten hier met dit prachtige zonnige weer. Na dit mooiste deel van de route komen we uiteindelijk op de verharde weg, de Dwarsdijk.
  Na ongeveer 500 meter zien we de mooie molen “De trouwe Waghter”. Hier kun je kiezen om linksaf weer richting de auto te gaan of om nog ongeveer 1 kilometer extra te lopen.
  Het leuke is dan dat je over een rustig pad loopt met links de Oostelijke Vechtplassen en rechts de Stille plas te zien is.
  Het is een mooie rustige route door de weilanden (niet doen met nat weer) langs veel water. Het stuk langs de weg in Tienhoven en Oud-Maarseveen is minder fijn.
  Zie: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling83.html

 67. Vandaag dit pad gelopen. Begonnen aan de zuidzijde van het Bert Bospad, de parkeerkaats. Het was prima wandelweer. Het was ook redelijk rustig, weinig fietsers en wandelaars op pad. Ik kende het Bert Bospad wel, maar de rest was voor mij nieuw. Wat een mooie afwisselende route. Echt genieten. Ook met de routeverlenger, totaal 18,5 km gelopen. Gelukkig weinig verharde wegen. Voor degene die hem heeft uitgezet, TOP.

 68. Gezien de zeer goede reacties vandaag dit klompenpaden gelopen. Op het verkeerde moment bleek achteraf. Op deze zonnige zondagmiddag moest je op het +/- 3 km lange fietspad constant oppassen en uitwijken, want er werd flink gefietst beide richtingen op. Dit fietspad is deels verhard net als het laatste stuk langs de weg, erg jammer dat er geen pad langs het fietspad is door het grasland. Hoewel iemand schreef dat er nauwelijks over verharde wegen gelopen hoefde te worden, ben ik het daar niet mee eens. Natuurlijk is het een schitterde wandeling met allerlei vogelsoorten, machtige vergezichten en mooie wateren, maar niet erg geschikt om in deze tijd op een mooie zondagmiddag te lopen. Met name van het beginstuk en het stuk vanaf de molen hebben wij genoten!

 69. Heb al meerdere klompenpaden gelopen. Maar deze is tot nu toe wel de nr 1. Natuurlijk was het vandaag ook fantastisch weer maar wat een natuur. De uitzichten zijn fantastisch en in het voorjaar eigenlijk subliem. Startpunt was ivm corona gesloten en wij zijn ergens anders begonnen maar wat maakt t uit. Ruim 90% in het open veld gelopen. Slechts n beetje bos. Water en krentenbol mee… wat is NL toch mooi! Alleen jammer vd vliegtuigjes die vanaf Hilversum de zweefvliegtuigen slepen. Hierdoor hoor je de prachtige natuur te weinig. Nog maar een keer lopen door de week ….

 70. Vanmiddag dit klompenpad gelopen. Wat een prachtige route. Veel afwisseling en heel veel natuur. Zeer de moeite waard

 71. Gisteren dit mooie klompen pad gelopen. Een gevarieerde wandeling
  Even oppassen als je op het fietspad loopt met wielrenners en snelle fietsers. (nr 6 )
  Veel weide en water vogels gespot o.a. de graspieper, witte kwikstaart, grutto en de karekiet.
  Echt een aanrader.

 72. Gisteren het Zompige Zoddenpad gelopen.
  Wat een fantastische, afwisselende wandelroute. De naam ‘klompenpad’ waardig. Relatief weinig asfalt, merendeels loop je over onverharde paden, weilanden en veengebied. Prachtige Nederlandse weidsheid met mooie wolkenluchten, water en vogels. De start was gelijk leuk, door een praatje met de boer en rondleiding langs net geboren lammetjes. De geluidsfragmenten op de App zijn echt een leuke toevoeging, interessante informatie. Als er al een negatief puntje is: wij liepen op zaterdag en toen was er veel vliegverkeer van nabijgelegen vliegveldje. Praktische zaken: Route goed bewegwijzerd. Parkeren is goed mogelijk achter het streekmuseum (dit zie je niet vanaf de weg). Wij liepen de route na een paar regenachtige dagen. Toen was het op delen zo zompig dat we tot onze enkels wegzakten. Dus beter met wat droger weer te lopen.

 73. In één woord: prachtig! Vandaag dit pad gelopen in de harde wind, met mooie wolkenpartijen over weids landschap, ganzen en een eindeloze rust. Een aanrader.

 74. vorig week de route gelopen schitterend we komen uit hilversum nooit geweten dat het daar zo mooi is! veel vogels gezien. jammer van de regen maar toch erg van genoten. ondanks ze aan het graven zijn.
  fijn dat je gewoon langs de paarden kan gaan die rustig in de wei staan te grazen!

  geniet van de wandeling.

  zou mooi zijn als er een boekje uit komt waar alle klompenpaden in staan!

 75. Op 1 februari dit pad gelopen. Mooi, afwisselend, met prachtige vergezichten.

 76. Zondag 20 oktober: een bewolkte droge windstille dag na een periode met veel regen. Aan het startpunt bij het streekmuseum kregen wij de indruk dat daar niet echt parkeergelegenheid was, daarom hebben we de auto iets verderop, op de kruising bij de Nedereindsevaart achtergelaten. De route tegen de klok in gelopen.
  Ons 8e klompenpad alweer, en we hebben wederom erg genoten! Markeringen waren prima in orde, verder liepen we met de app.
  Het aandeel verhard viel ons erg mee en zeker op de Kanaaldijk was het zeker niet storend. Wel apart: bordjes geven aan dat je in een stiltegebied loopt, maar op deze zondagmiddag hoorde je continue het gebrom van opstijgende en rondvliegende vliegtuigjes door het nabij gelegen vliegveld.
  Het rondje door het bos geeft een mooie toevoeging aan deze poldertocht. Misschien een idee om de route richting Hollandsche Rading te laten lopen en dan terug via de zuidoever van het Tienhovens Kanaal. Zodoende hoef je niet 2x hetzelfde rechte pad te volgen.
  Verder niets dan lof! Bedankt vrijwilligers!

 77. In juli 2017 gelopen, snel na de opening, vandaag voor de 2e keer, tegen de klok in.
  Waarom ik dit prachtige pad niet eerder weer gelopen heb snap ik niet, zo mooi, ongelooflijk. Begint bij de heerlijk rommelige boerderij(museum). Prachtige boerderijen met mooie tuinen gezien. Dan de zompige zodden door. Wat een mooie natuur, met geen pen te beschrijven. Lijkt veel op stukken van Overijssel. Het lange stuk van de verlenging lijkt op een stuk van het Hartensepad. De verlenging is meer een boswandeling, ook mooi. Dan langs de Kanaaldijk, water en vee, wat een rust gaar hier vanuit. En ook nog een zelf gemaakt kopje koffie bij RustWat in een mooie tuin. En unieke molen. Het laatste stuk ook wonderschoon.
  Eerste stukje en laatste kms soms wel lang gras, maar dat hoort bij dit pad. Dan maar even vochtige voetjes. Misschien is ’s middags een betere tijd om te lopen.
  Door het vele water had ik wel last van vervelende muggen.
  Aan het einde zie je de boerderij weer, daarheen lopen, als je de bordjes volgt begin je weer opnieuw te lopen, met de klok mee.
  Dit is voor mij een ten onrechte vergeten uniek klompenpad. Tot de volgende keer.
  Hard 28%, ook als je de verlenging loopt.

 78. De verlengde versie van de tocht gelopen op 22 maart. Een prachtig gebied met een rijke, afwisselende natuur. Je treft er tientallen vogelsoorten aan, ook relatief zeldzame. Het landschap kenmerkt zich door een grote afwisseling van water, rietlanden en moerasbos.
  Het natuurgebied is nog in ontwikkeling, wat wil zeggen dat stukken land worden afgegraven of juist opgehoogd. Daardoor is de route niet op alle plaatsen even duidelijk te volgen via de signalering. De app of een kaartje bewijzen dan goede diensten. Een onduidelijk punt is het pad naar Eind Gooi op de verlengde route, splitsing bij Graaf Floris V weg en Sluisweg. daar liep ik het onverharde pas op rechts van het water. Je moet daar de asfaltweg nemen links van het water. Jammer vond ik dat het pad over een grote afstand de asfaltweg door Westbroek volgt, de Kerkdijk. Het is een weg met veel verkeer. Als daar ooit nog een alternatief voor gevonden wordt, dan zou dat erg prettig zijn.
  Het is in ieder geval een tocht die ik zeker nog een keer wil lopen.

 79. De naam zodden refereert aan een laag en moerassig gebied. In dat perspectief moeten we ook de voormalige scheepswerf plaatsen aan de Heuvellaan 12. Veel van de gebieden waren eind 19e en begin 20e eeuw alleen bereikbaar per boot: roeiboot, schouw of praam. Daarom heb ik historische foto’s opgestuurd van de scheepswerf en onderstaande tekst, in de hoop en verwachting dat deze historische informatie de leuke route verder kan verlevendigen.

  Voormalige scheepswerf Brunis van den Berg Heuvellaan 12, Oud Maarsseveen
  Op de hoek van de Kerkdijk/ Nedereeindsevaart/ Heuvellaan was in de vorige eeuw een scheepswerf. De contouren van de scheepswerf zijn nog te herkennen. Hendrik van den Berg kocht in 1887 de scheepsverf en na zijn overlijden nam zijn zoon Brunis van den Berg het bedrijf over. Dit ondanks zijn handicap, want Brunis van de Berg was negen maanden oud toen hij kinderverlamming kreeg. Vaste knecht was Gijsbertus Masmeijer uit Westbroek. In de avonduren was Brunis een zeer gewaardeerd restaurateur en boekbinder. Van heinde en ver kwam men om oude Statenbijbels te laten restaureren.
  Aan de kant van de Nederreindse vaart was een helling (Brunis en Gijs staan op de foto bij de helling). Met behulp van een hefboom in een zogenaamde kaapstander die op de werf stond werden schepen rollend over ronde palen met een kabel omhoog gehesen of te water werden gelaten. In de werkplaats werden mestpramen, roeiboten (met bun voor vissers) en schouwen gemaakt en werden boten gerepareerd. Daarnaast waren er in de jaren vijftig van de vorige eeuw zo’n negentig schuiten en schouwen in de verhuur. Op de schouwen vervoerden boeren het vee, het hooi en mest naar legakkers die over de weg niet bereikbaar waren. Voor de boten gebruikte men eikenhout. De naden werden dichtgemaakt met een breeuwbeitel en breeuwsel (hennep met teer). Bij reparaties werden stroken zink met daaronder kranten over lekkende delen gespijkerd en met koolteer en pek tegen water beschermd.
  Het verdwijnen van de scheepswerf illustreert de grote veranderingen in de vorige eeuwI
  Eind jaren vijftig begon de verkoop en de verhuur terug te lopen. Door de ruilverkaveling en het graven van de Maarsseveense Plassen veranderde het gebied en verdwenen de legakkertjes. Boeren en tuinders en broodvissers hadden geen boten meer nodig. De enige waterweg naar de Vecht, de Nedereindsevaart, waaraan de scheepswerf lag, werd afgesloten. Daarnaast kwamen er nog dammen in de wetering langs de Heuvellaan, waardoor de scheepswerf volkomen geïsoleerd kwam te liggen. Het aanboren van andere markten door de verkoop van luxe (zeil)bootjes, een Friese schouw en een woonark, boden geen soelaas. In 1965 kon Gijs Masmeijer niet langer in dienst worden gehouden en hield de scheepswerf op te bestaan.

 80. We werden bij het begin punt van het Zoddenpad al hartelijk ontvangen. Kregen uitleg bij het startpunt over drilveen en zodden. Daarna prachtig gewandeld tussen de watertjes en slootjes. We hadden ons wel wat verkeken op de afstand met 13km in gedachten ook de verlenging gelopen en kwamen uit op een 19km. Wel lange rechte paden en een harde wind. Goed bewijzerd maar wel opletten.

 81. Ik heb toch ook wel wat kritische kanttekeningen.
  Bij knooppunt 24 heb je twee mogelijkheden: – richting knooppunt 13 of richting knooppunt 23. IK volgde een wandeling waarbij ik naar 13 moest. Maar als je die pijl volgt beland je in een niemandsland: rechtsaf staat een bord ‘Verboden toegang’ en als je linksaf gaat beland je uiteindelijk in ontoegankelijk manshoog riet.
  – Op sommige punten, met name in de buurt van Het Streekmuseum zijn de overstappen erg moeilijk te nemen. Er zijn geen overstapjes of draaihekjes. Vooral voor de ouderen onder ons niet zo prettig.

 82. Gisteren heb ik met mijn wandelgroep het Zoddenpad gelopen, met een stukje extra heen en terug naar station Hollandsche Rading, zodat we het Zoddenpad startten bij de noordingang van het Bert Bospad. In totaal werd het zo 20 kilometer. We hebben genoten van het mooie veenlandschap en zagen veel bijzondere planten en vogels. We hebben pauze gehouden bij het Streekmuseum, een lekker ijsje gegeten bij de ijsboerderij onderweg en aan het eind een hapje gegeten bij café Moeke vlak bij het station Hollandsche rading. Een prima dagje zo!

 83. Vandaag hebben we het zoddepad gelopen. Genoten van het mooie landschap, de lepelaar, de zwarte Stern, de fuut met jongen. De route was goed te volgen. De verlenging tot 18 km hebben we niet gedaan. Voor een volgende keer

 84. Vandaag genoten van het prachtige Zoddenpad. Vroeg gestart in verband met de warmte, mede daardoor was het nog rustig op de stukken die je deelt met de fietsers. Het Zoddenpad is nu ongelofelijk mooi: veel bloemen, weidevogels en kikkers. Goed bewegwijzerd. Enige ‘minpuntje’: de ijsboerderij is pas vanaf 13.00 open.

 85. Vandaag vond ik het weer eens tijd om een klompenpad te gaan wandelen. Dus samen met mijn klompenpad wandelvriendin het Zoddenpad bij Westbroek gelopen.
  Wat er op de kaart heel recht uitziet (en daarom misschien wel wat saai oogt) is in werkelijkheid een en al genieten. Wat een heerlijk mooi, rustig en open gebied.

  De auto hebben we geparkeerd op het terrein van Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.

  Van daaruit zijn we het klompenpad, in tegengesteld richting, begonnen te lopen.
  Je komt dan snel via de Heuvellaan op de Kerkdijk waar we prachtige boerderijen hebben gezien.
  Vervolgens het Bert Bospad opgestuurd, waar het grote avontuur in de natuur begint.

  Wij hebben ruim 15km genoten van dit mooie pad en komen in de zomerperiode zeker nog een keer terug.

  Voor foto’s –> https://annemiekewandelt.blogspot.nl/2018/04/vandaag-vond-ik-het-weer-eens-tijd-om.html

 86. Een prachtige route zelfs met regenachtig weer.
  Goede markering en mooi landschap.
  Tip neem koffie en broodjes mee want de horeca is niet altijd open op de route.

 87. Sinds de opening van dit pad hebben we het al verschillende keren gelopen. Vandaag met de ‘route-verlenger’.
  18 km is best lang maar helemaal de moeite waard. Van weids polderlandschap opeens een stuk door het bos, het pad wordt er alleen maar nóg mooier van. Vanwege de kou wilden we in Hollands Rading een kop soep eten bij restaurant Hedgehog. Omdat dit restaurant niet direct aan de route ligt hebben wij het niet gevonden. Maar niet getreurd, thuis wachtte de warme chocomelk. Ook lekker. Dat is het voordeel van langs de route wonen.
  Een tóp klompenpad dus, mooi in alle seizoenen, weten wij uit ervaring.

 88. Vandaag voor het eerst een Klompenpadroute gelopen. Prachtig weer en mooie route tussen veel water door. Over het algemeen is de route goed gemarkeerd, voor de zekerheid de app gedownload. Voor ons is deze geslaagde wandeling de aanzet om vaker een Klompenpad te gaan lopen.

 89. Wij liepen de route vandaag, is erg mooi, open, rustig, onverhard. Een aanrader!
  Wij misten de parkeerplaats bij streekmuseum, parkeerden in de berm iets erderop, en vonden onze auto terug met twee doorgestoken banden…. Dat was niet leuk, maar de wandeling en de mensen die ons hun reservewiel uitleenden maakten weer veel goed.
  Er is ook een parkeerplaats in Westbroek, Kerkdijk tegenover nr 85.

 90. Vandaag in de mist deze wandeling begonnen.
  In het gebied van de Tienhovense Plassen doken ineens drie reebokjes op.
  Ze schrokken net zo hard van mij als ik van gen en verdwenen in de mist. Prachtig en zeer onverwacht.?

 91. Mijn man en ik hebben gisteren erg genoten van het Zoddenpad. De lange rechte stukken waren zeker niet saai; er was genoeg afwisseling onderweg. Ik heb flink wat prachtige foto’s kunnen maken. Mede vanwege het mooie weer, was het alleen niet echt rustig en moesten we op sommige stukken rekening houden met vele fietsers, die op hun beurt niet allemaal rekening hielden met ons. Maar ons humeur heeft daar niet onder geleden. Voor stille tochten moet je ook niet in Utrecht zijn. Leuk: Wij hebben een ooievaar, een witte reiger, diverse rivierkreeften en een rode wouw gespot. De laatste hadden wij nog niet eerder in de vrije natuur gezien.

 92. Vandaag met heerlijk zonnig weer dit mooie klompenpad gelopen.
  Prachtig landschap. We wonen zelf in de bossen op de Veluwe en genieten toch altijd weer van zo’n heerlijk open en waterrijk landschap.
  Na de wandeling een heerlijk satémenu gegeten bij het kikkertje waar we getrakteerd werden op prachtige lief muziek.
  Het was een TOP dag.

 93. Vandaag het Zoddenpad gelopen en vind het een mooie afwisselende wandeling. Ik ben niet zo heel lang en met mijn korte benen had echt grote moeite met sommige hele hoge overstapjes (m.n. in de taartpunt), dus dat is zeker een punt van verbetering.

 94. Gisteren met erg mooi wandelweer het Zoddenpad nog eens gelopen met ons wandelgroepje. Met beter weer heb ik nu toch wel erg genoten van veel flora en fauna. Puttertjes, lepelaars, meerdere purperreigers, vele paarden, mooie Lakenvelders, schaapjes met een hoge aaibaarheidsfactor & meer natuurschoon.
  De verlenging nog altijd niet meegepikt, daar kan ik geen oordeel over geven.
  Mijn eerdere mening over het pad moet ik herzien / herschrijven – hierbij. Het krijgt van mij een hogere waardering dan na de eerste keer. Toch echt een mooi pad, op de verharde delen kom je weer veel verschillende boerderijen tegen.
  Aanrader !

 95. Gisteren het Zompige Zoddenpad gelopen. Een prachtig omgeving! Goed aan gegeven. Af en toe de app erbij gehaald. Wel hele lange paden. En gisteren veel regen waardoor we mede door het hoge gras erg nat waren. Desondanks erg genoten van de natuur, hertjes en de prachtige tuin onderweg in Westbroek.
  Met zon waarschijnlijk nog mooier.

 96. Zondag hebben we dit nieuwe pad gelopen en we hebben ervan genoten!

  Wat op de kaart lange, rechte stukken waren, zijn in werkelijkheid heel afwisselende paden. Dank aan iedereen die dit pad mogelijk heeft gemaakt.

 97. Vandaag dit mooie nog nieuwe klompenpad gelopen, vrijwilligers en grondeigenaren dank hiervoor.
  Voor ons een geheel onbekend wandelgebied, heel mooi. Het was wel heel prettig dat het gras droog was, want je loopt veel over (gemaaide) graslanden. Ook het weer was helder, daar door prachtige vergezichten. De verlenging, wat uit een heel ander stukje natuur (bos) bestond, was de moeite waard.
  De bewegwijzering is prima in orde. Het laatste deel van de route kwamen we een gezin op slippers met buggy en een loslopende hond tegen, gewaarschuwd dat de route echt niet “buggyproef” was, zagen dat ze later ook terugkeerden.
  Door de verschillende ondergronden is het zeker handig wat wandelervaring te hebben.

 98. Wat heb ik genoten van dit mooie pad 13 km door de langgerekte stukken had ik systematisch om de sloten heen gewandeld ik zag namelijk een bankje aan de overkant staan tot ik op mijn GPS keek en zeker twee kilometer verkeerd was gegaan heel veel foto`s van alle soorten dieren genomen zie face-book (Hennie Roelofsen)
  dank aan alle diensten en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je over hun land mag wandelen
  ook dank aan bewoners van startpunt waar ik gratis auto mocht parkeren op naar pad 102 !
  super bedankt
  H.R

 99. Wat heb ik genoten van dit mooie pad 13 km door de langgerekte stukken had ik systematisch om de sloten heen gewandeld ik zag namelijk een bankje aan de overkant staan tot ik op mijn GPS keek en zeker twee kilometer verkeerd was gegaan heel veel foto`s van alle soorten dieren genomen zie face-book (Hennie Roelofsen)
  dank aan alle diensten en vrijwilligers en niet te vergeten de agrariërs waar je over hun land mag wandelen
  ook dank aan bewoners van startpunt waar ik gratis auto mocht parkeren op naar pad 102 !
  super bedankt Hennie Roelofsen

 100. Zeker een aanwinst dit nieuwe klompenpad! Prachtig open landschap, opmerkelijk weinig verkeerslawaai (behalve vliegtuigen). Mooie 360 graden uitzichten. Het pad heeft wel wel vrij lange rechte stukken, dan is de afwisseling wat minder. Je ziet zowat niets van de Tienhovense plassen, dat is jammer. Laatste stuk dwars door de weiden (nrs 8 en 9) is best nog wel pittig vanwege ongelijke ondergrond/ruwe gras en de vele overstapjes. Bij regenachtig weer zou ik dit stukje zeker niet aanraden want in het natte gras krijg je geheid natte voeten (tenzij je laarzen draagt). Misschien kan daar een alternatieve route voor gegeven worden.

 101. Vandaag dit nieuwe pad gelopen, tegen de klok in. Eerst mooi stukje door Tienhoven, dan de prachtige Zodden. Deed mij denken aan De Wieden in Overijssel. Dan de verlenging. Vrijwel helemaal onverhard. Het eerste stuk is het mooiste, alleen jammer dat je dat stuk 2 x moet lopen. Het eigenlijke rondje is niet meer en niet minder dan een mooie boswandeling. Niettemin is de verlenging zeker de moeite waard. Dan de kanaaldijk, weliswaar asfalt, maar prachtige natuur links en rechts. Bovendien smal weggetje, geen auto gezien. Mooie vergezichten. Dan nog een stukje asfalt, een weggetje van hoogstens 2,5 meter breed, meer een fietspad, ook hier prachtige natuur. En daarna helemaal geen asfalt meer, kortom, ik vind het een prachtige route en zeker niet te veel asfalt.
  Ik ben soms best wel kritisch denk ik, maar over dit pad kan ik absoluut niet negatief zijn, integendeel.
  Op de kanaadijk een kopje koffie gemaakt bij Rust Wat, heerlijk.
  En weer terug naar Kamerik, waar ik een paar weken op een boerderij verblijf. Bedankt iedereen.

 102. Op de dag van openstelling, afgelopen woensdag (28-6-2017), heb ik het originele (de 13 km) pad gelopen. Helaas met redelijk wat regen onderweg.

  Het pad begint of eindigt prachtig, het hangt er natuurlijk vanaf welke kant je als start neemt. Een purperreiger gezien, de rietzanger gehoord & gespot, maar ook (waarschijnlijk) bergeenden. De zodden en de plassen leveren veel vogelspotkansen op :-).
  Wel jammer dat de Kanaaldijk een lang en wat eentonig verhard onderdeel is van de route. Ik schat in dat de route een 50/50 verdeling van verhard / onverhard heeft.

  Er zijn rustpunten onderweg, vers heet water voor een kopje thee is voor mij zelfs apart in orde gemaakt :-). En aan het begin of het einde is de “ijsboerderij” vast geen straf. Helaas was die gesloten toen ik er langs kwam.

  Aanrader, zeker, maar het Molenbeekpad blijft mijn nr 1 Klompenpad.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.