Harsloërpad

Harsloërpad

Ontdek het mooie buitengebied van Bennekom en Wageningen. U wandelt langs plekken waar kastelen en landgoederen stonden, langs uniek blauwgrasland en beschermd weidevogelgebied. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

De Lieskamp
Kasteel Harslo
Beeld: Rijksmuseum Amsterdam
Beken

Het buitengebied van Wageningen is de laatste jaren nóg mooier geworden. In de Binnenveldse Hooilanden langs de Grift is een nieuw, uniek natuurgebied ontstaan dat deels is aangewezen als Natura 2000-gebied. Het zeldzame natte blauwgrasland, trilveen en dotterbloemhooiland van de Bennekomse Meent en beschermde weidevogelgebieden bieden een bijzondere combinatie van natuur en cultuur. Zo dankt het pad door het essenlandschap zijn naam aan Kasteel Harslo, dat ooit deel uitmaakte van de verdedigingslinie van de hertog van Gelre. Helaas is alleen het poorthuis bewaard gebleven. Daar staat tegenover dat het riviertje de Kromme Eem na meer dan vijfhonderd jaar weer in ere is hersteld.

Horeca onderweg

  • Boerderijwinkel De Hoge BornBornsesteeg 87, Wageningen
  • Bakkerij Ten VeenDijkgraaf 24, Bennekom
  • Rustpunt Ons StekjeNieuwe Kanaal 29, Wageningen
  • Boerderij winkel Buitenhorst Vers & SmakelijkMeentweg 10, Bennekom

Verkooppunten brochure

Reacties

Gemiddelde 3.9 op basis van 48 reacties
Ruud
16 maart 2025 om 16:07
Vandaag met schitterend en helder weer dit pad met de klok mee gelopen. Wat een prachtig pad was dit weer. Heel mooi de Binnenveldse Hooilanden met vele soorten weide en watervogels. Maar ook veel grutto's en zwaluwen onderweg. Ook een buizerd hoog in de lucht. Het toetje van soorten vogels was op het einde bij een stukje bos langs de Grift. Daar vloog een ijsvogel weg. We hebben ook bij een boerderij een aantal Texaanse Longhoorns gezien. Ook opvallend veel hazen gezien vandaag. Heel imposant allemaal. Het is mijn 97ste pad, dus op naar de volgende.

Klik hier om de reacties op dit pad te blijven volgen.
Route informatie
Lengte
4, 11, 13 km
Startpunt
Kruising Zwartesteeg met Dickenesweg in Bennekom, zeer beperkte parkeergelegenheid in de berm. Alternatief is parkeren bij Uitkijktoren Staatsbosbeheer aan de Werftweg bij brug over De Grift.
Openbaar vervoer
Bushalte Halderbrink in Bennekom
Honden
Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de openstellingsborden aan het begin van het particuliere terrein.
Bijzonderheden
Gevaarlijke oversteekplaats
De verbindingsroute Wageningse Engpad en Harsloërpad steekt de Dreeslaan / Mansholtlaan over en gebruikt vooralsnog daarvoor het fietsersverkeerlicht aan de zuidzijde van de kruising met de Kielekampsteeg en Kierkamperweg. Dit vraagt speciale aandacht van wandelaars die daar oversteken.
Broedende weidevogels
Op sommige percelen langs de route van het Harsloërpad zijn broedende weidevogels waargenomen. Blijf daarom langs de randen van de agrarische percelen lopen.
Stier in de wei
Ter hoogte van de Slagsteeg/Harsloweg in Bennekom staan soms stier(en) in de wei. Zodra dit het geval is, staat er een bord in de wei met daarop de tekst “stier in de wei” en een kaartje met een alternatieve route. Je kunt dan zelf kiezen welke route je neemt. Namens de eigenaar hierbij ook het verzoek om de stieren met rust te laten en niet te benaderen.
Alternatief bij wateroverlast
Bij ernstige wateroverlast bij het doorsteken van het weiland tussen de Harsloweg en de Slagsteeg biedt de noordelijker gelegen Kraatsweg een alternatief. Dit is niet bewegwijzerd. Komende vanaf de Slagsteeg: Loop terug in noordelijke richting en sla rechtsaf de Kraatsweg op en ga vervolgens weer rechtsaf de Harsloweg op. Ter hoogte van het poortgebouw pikt u de route weer op. Komende vanaf de Harsloweg: Volg de Harsloweg in noordelijke richting ga dan linksaf de Kraatsweg op. Ter hoogte van de Slagsteeg pikt u de route weer op en vervolgt u deze in westelijke richting.
Borden op terrein WUR
Het stuk tussen de Langesteeg en Dijkgraaf is terrein Wageningen Universiteit (WUR). Op de borden die zij op dit stuk hebben geplaatst, staat verboden toegang. Dat geldt voor de percelen en niet voor het pad.

Vragen of meer informatie

Wil je meer informatie over de Klompenpaden of heb je een opmerking over een van de routes, vul dan het contactformulier in.