Engelenburgerpad

Ontdek het mooie buitengebied van Herwijnen, een dijkdorp langs de Waal waar ooit vier kastelen stonden. Wandel over de oude en de nieuwe dijk, dwars door een boomgaard en de uiterwaarden. Laat je verrassen door de historische dorpskern en monumentale panden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Engelenburgerpad (10 km)

Startpunt: Bakkerij Bakker, Achterweg 28 in Herwijnen

Openbaar vervoer: Bushalte Graaf Reinaldweg/Nieuwe Steeg in Herwijnen

Markering: blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: U kunt het Engelenburgerpad combineren met het Jordenpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een opmerking over dit Klompenpad of een tip, dan horen we dat graag van u! Stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Erg mooi klompenpad, zeer afwisselend, leuke oude boomgaarden en resten van kasteelgrachten. Ook mooie uitzichten en struinroute langs de Waal. Veel dank hiervoor, een onvergetelijke wandeldag.

 2. Wat een leuke en afwisselende route is dit!! Vergeet het rondje bij de ooievaars niet te lopen, niet persé vanwege de ooievaars, maar de boomgaarden, de uitzichten deden me bijna aan een Frans landschap denken.
  De video staat online https://youtu.be/PP7aN8lXLyE

 3. Mooie afwisselende route in de uiterwaarden. Geen stier gezien, wel tussen de koeien en de schapen gelopen. Bewegwijzering is goed, zeker in combinatie met de app.

 4. Sinds april 2020 wordt iedere wandeling voorzien van een verhaaltje en wat foto’s Het verhaaltje is te vinden op mijn blog https://bit.ly/33pvWq5 Voor meer foto’s verwijs ik naar mijn Instagram account ‘titiissprakeloos’

  Het Engelenburgerpad is een fijne afwisselende route en de veelbesproken stier ben ik niet tegengekomen.

 5. – pas op voor de gevaarlijke stier op de dijk –

  De asfalt weg onder de dijk langs is betere keuze.
  Verder schitterende route met prachtige vergezichten over de rivier.

 6. Prachtige route, afwisselend, alleen die stier op het veld aan de Waal maakte het wel spannend 😄

 7. Filmpje volgt later
  Vorige week liep ik dit verrassende klompenpad. Wat een leuke route, door het dorpje is leuk, de extra slinger vanwege de ooievaars is een must! Niet vanwege de ooievaars, maar vanwege de huizen, de blik over de boomgaard, alsof je ergens in Frankrijk loopt. Dan het deel door de uiterwaarden: geweldig!! Spannende paadjes, koeien, mooie uitzichten, erg leuk! Daarna een flink stuk over een dijk, mooie uitzichten maar wat lang.
  Ik heb me geen moment verveeld!

 8. Vandaag dit klompenpar gelopen. Het ligt bijna in onze achtertuin, maar het is een mooie route.

 9. Vandaag dit verrassend mooie pad gewandeld. Veel afwisseling en door het mooie weer met de prachtige wolkenluchten veel foto’s gemaakt.
  Als echte Betuwse blijven de rivieren toch trekken en kon mijn hart ophalen op dit super pad! Van genoten!
  Hulde aan de groep vrijwilligers van het pad!

 10. Vandaag vanwege het onverwacht mooie weer toch nog even eropuit.
  Deze stond al een tijdje op ons lijstje. En het was een goeie keuze. Wat een afwisselende wandeling! Genoten van de plek waar ooit het kasteel Engelenburg stond, van de vele ooievaars, het struinen door de uiterwaarden, de mooie dijken met prachtig uitzicht. En als toetje tussen de appelbomen door. Vanwege de warmte en het late tijdstip gekozen voor het korte rondje. We komen zeker terug, met de kinderen. Aan het eind wacht heerlijk zelfgemaakt schepijs bij bakkerij Bakker, gemaakt van melk van koeien uit de buurt. Of een patatje bij de buren. Wat een topwandeling!

 11. Vandaag hebben wij het Engelenburgerpad gelopen en we hebben genoten cvan de variatie. We hebben ooievaars gezien met hun jongen, paardjes in de wei en koeien en schapen. We zagen wel dat het land droog is, er zitten grote droogtescheuren in de grond. Langs de Waal is er wijdsheid en zijn er de schepen. We hebben een boer geholpen die nylon touwen aan het verzamelen was op zijn land. Dat vond hij heel hendig van ons! We willen meteen verhuizen naar de prachtige oude huizen en zagen in de etalage van een makelaa dat de huizen niet eens zo vreselijk duur zijn. Langs rijen fruitbomen en een grappig oud tractorje weer naar Herwijnen terug. Een prachtige wandeling!

 12. Op 26 mei het Engelenburgerpad gelopen. Wat een mooi pad, dijkjes en leuke kronkelpaadjes door het hoge gras. Langs de Waal, tussen de koeien door. Bij het kleine rondje in Herwijnen dachten we: waarom dit mini extra rondje? Maar toen we het liepen waren we er al gauw achter. De ooievaar opvang zit daar en op bijna elke schoorsteen broedde een ooievaar. Prima bewegwijzerd en vele bijzondere vogels gezien. Echt een prachtig pad 👍☀️

 13. Beste Aike,

  het betrof hier een stuk waar kortgeleden schapen zijn neergezet voor beweiding. Er is inmiddels op beide plaatsen een doorgang gemaakt d.m.v. klaphekjes. Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden.

  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 14. …verrassende route gelopen op zonnige hemelvaartsdag!
  zó leuk om de beeldengroep ‘horen, zien en zwijgen’, gemaakt door mijn oom, wandelend opnieuw te ontmoeten. een mooiere plek dan daar, uitkijkend over de waal, zou ik niet hebben kunnen bedenken.
  ter hoogte van waaldijk 17 bleek het pad achter de huizen op 2 plaatsen geblokkeerd te zijn door een hek, zonder opstapjes. heel jammer!

 15. De volledige route gelopen op een prachtige zonnige zaterdag 25 april. Met de klok mee. Route is prima aangegeven en zeker de eerste helft is prachtig. Veel afwisseling, veel vogels, schaapjes en nauwelijks asfalt.
  Het tweede deel loopt een heel groot deel onder de dijk aan de ene kant richting veer en daar aangekomen loop je eigenlijk aan de andere kant beneden van de dijk terug. Misschien is andersom lopen wel leuker zodat je het leukste stuk voor het laatst bewaard.

 16. Zaterdag 16 mei deze route gelopen, erg leuke route , in het begin denk je waar loop ik maar dan zie je uiteindelijk zoveel verschillende natuur uitingen ,je loopt letterlijk tussen de koeien ,langs het water over zand, tussen gras wat tot aan je heupen staat, over de dijk tussen leuke dijkhuisjes, over de uiterwaarden, boomgaard, veel natuurlijke paden en heel veel ooievaars gezien met kleinen, dit is echt een aanrader vooral de lange versie.

 17. Vandaag dit klompenpad gelopen met onze kinderen van 5 en 7 jaar. We hebben de verkorte route van 6 km gelopen. Wat een prachtige en afwisselende route. Echt aan aanrader om te lopen, ook met kinderen!!! Tip: loop wel tegen de klok in deze route.
  Veel onverhard, veel afwisseling in omgeving en het terrein. Leuk om zo dicht langs de waterkant te kunnen lopen in dit jaargetijde.
  Tot slot langs de ooievaars met nu ook jongen, een leuke kers op de taart van deze route!

 18. 9 mei deze zeer mooie, zeer afwisselende route met veel overstapjes gelopen. Je komt ook langs de ooievaarsopvang van Herwijnen, waar op dit moment ook jongen te zien zijn. Dit alles is te zien in mijn filmpje https://youtu.be/r3L-JUdLXGo

 19. Vandaag deze hele mooie route gelopen. Wij hebben deze route tegen de klok in gelopen en genoten van de weinig verharde wegen. Een erg afwisselende route met veel klauterwerk. Wij hebben ervan genoten

 20. Leuke wandeling, zeer afwisselend. De overstapjes waren voor ons (70 +) af en toe een uitdaging, net zoals de klimmetjes de dijk op en af. Maar we raden iedereen deze wandeling aan!

 21. Schitterend pad.
  Vandaag dit mooie pad gelopen. Van begin tot het eind was het prachtig. De Engelenburg en Frissestein waren adembenemend mooi. De rust ,schapen vredig onder de bomen en het gezang van de vogels. Met hoog in de bomen de ooievaars. Wat was het mooi. Het strand langs de waal bezaaid met mooie schelpen. Verderop liepen we door het bloeiende fluitenkruid. Wat een afwisseling. Bedankt voor dit mooie bijzondere pad.
  Ruud en Mieske Aalbers

 22. Heel mooi afwisselend klompenpad, prima aangegeven, zo wel in het voorjaar maar ook in het najaar erg mooi. In de winter soms te modderig.

 23. Wat een fantastisch mooie wandeling! Graspaden, strandjes langs de rivier, schapen met lammetjes, ooievaars, mooie oude gebouwen, schepen, bloemen, roofvogels, koeien, boomgaarden, loopplanken en tot slot een ijsje kopen…. Wat heb je nog meer nodig om te genieten van een voorjaarsdag? Dank voor deze afwisselende wandeling.
  We hebben hem inderdaad tegen de klok in gelopen; dan heb je de afwisseling aan het eind. Ook onze tieners hebben genoten; dat zegt genoeg 🙂

 24. 27-4-2020
  Wat een afwisseling in 1 route, heel leuk en avontuurlijk ook voor kinderen!! Bordjes zijn goed te volgen. Genoten van alle ooievaars. Tip: loop de route met kinderen tegen de klok in, dan heb je het ‘saaiste’ stuk eerst ipv als ze al moe zijn.

 25. Op 25 april hebben wij dit pad met gps gelopen. Wij vonden dit een mooi pad van begin tot het eind.
  Heel afwisselend, en zeker nu in het voorjaar werkelijk prachtig!
  Wij hebben dit pad met de klok mee gelopen en dat was goed bevallen.
  Wat ons betreft zeker een van de mooiere klompen paden.

 26. Afgelopen zondag 19 april het vorig geopend klompenpad in Herwijnen gelopen.
  Voor mij maar een kilometer of 15 van huis,maar toch zo verrassend mooi,zeker nu in het voorjaar met alle bloesem
  en broedende ooievaars,
  Zelfs nog een ijsvogel gezien.
  Lekker veel onverhard,daar houd ik van.
  Had nog een leuk praatje met 1 van de medeoprichters die bezig was om het door het hoge water van maart het onbegaanbare stuk achter de zomerdijk weer begaanbaar te maken door een paar pallets over de modder te gooien.

 27. 13 mrt 2020 wat hebben wij genoten van deze wandeling.
  De afwisseling, “bos”, dorp, dijk, langs de waterkant, door de bloeiende boomgaard.
  En dan ooievaars spotten ( op nest) schapen met lammetjes.
  Helemaal voorjaar en helemaal top.

 28. Zeer groen pad. Nauwelijks asfalt. Daardoor een best intensieve wandeling. Grote delen gaan door de uiterwaarden die behoorlijke delen van het jaar onder water staan. Tenslotte is rondom de Engelenburcht de bewegwijzering onnavolgbaar. Wellicht kan dat duidelijker.

 29. Op zaterdag 25 jan 2020 dit mooie klompenpad gelopen, er mag hier en daar wel een wegwijzertje erbij zodat je niet verkeerd loopt. Verder een prachtige route, deze route krijgt van ons het cijfer 8, Elly & Albert.

 30. Dit pad liepen wij op 7 december. Een aantal mooie stukken, ik denk met name in de lente wanneer alle bloesem in bloei staat. De gedeelten in het dorpje en over asfalt mochten van ons nog wel wat korter.

 31. Een klompenpad zoals een klompenpad hoort te zijn. Afwisselend, groen, historie, over hekjes heen, prachtig!
  Wij doen alles via de app, dan loop je nooit verkeerd.

 32. We hebben gisteren deze prachtige route gelopen. Heel afwisselend. Wat een lieve mensen ook in Herwijnen. Iedereen hielp of hield een praatje. Ook lekker een cappuccino gekregen bij de mooie woonwinkel vanleersum living. Mooi initiatief van Herwijnen dit kloppenpad.

 33. Prachtige variërende route, we hadden dan ook een prachtige herfstdag met strakblauwe lucht en nauwelijks wind. De bovenstaande opmerking over het begin van de route is waarschijnlijk opgepakt, want we hadden geen enkele moeite om de route te volgen. De route hebben we nog uitgebreid met een wandeling over de Zeek naar de voorste en de achterste molen van Hellouw. Vervolgens terug over de Mert en via de Nieuwe steeg weer naar de Achterweg in Herwijnen. ik had graag wat foto’s toegevoegd, maar deze optie is hier niet mogelijk.

 34. Een klompenpad zoals een klompenpad behoort te zijn, met soms glibberige paadjes, maar dat kun je in het najaar verwachten. Veel variatie, weilanden, akkers, veel vogels gezien. Ook vlak langs de Waal gelopen, hier stonden veel datura’s nog in de bloei, of hadden al hun giftige vruchten, de doornappels. De routeaanduiding was soms niet helemaal duidelijk, maar wij hadden ook geen app. of kaartje, dus opletten geblazen. Net na het beginbord bij Bakkerij Bakker, moet je als je rechts gaat, goed opletten, al heel snel moet je rechtsaf, na even verkeerd gelopen te hebben, zagen we een gespoten klompje op de weg met een pijl, en iets uit het zicht zat idd. een sticker op de lantaarnpaal. Maar verder niets dan lof vrijwilligers. Omdat het een “vrij” korte route was, net als Dick van den Brandhof ook het Hamarithapad gelopen, wat minder afwisselend is.

 35. Op 23 oktober 2019 samen met vriend Ben dit mooie pad gelopen.
  Herwijnen blijkt historisch interessante plaats en de plaatselijke bakker heeft een prima konditorei. De route voert over de dijken van de Waal met mooi uitzicht op de druk bevaren rivier, uiterwaarden, strangen, weilanden, akkers en bosjes, oude boerderijen en in de verte kerktorentjes. Leuk vonden we ook het oogsten van maïs en slenteren langs de oever van de rivier. Zeer Hollands, afwisselend landschap.
  De bewegwijzering staat nog in de kinderschoenen en moet verbeterd worden, maar als je het kaartje bij je hebt en/of de app, kom je er wel uit.
  We hebben genoten!

 36. Zondag deze pad gelopen erg mooi zo langs de waal en de dijk
  Het oude dorp herwijnen is ook prachtig.
  bordjes keurig aangegeven 1paal was omgevallen en hebben het doorgegeven
  Er zou nog wat aanpassingen komen en dat hebben we met degene ook over gesproken.
  Het was onze 114e klompenpad die we hebben gelopen met een woord top .

 37. Een mooie afwisselend pad, vooral de historische gebouwen zijn zeer verrassend. Gelukkig is het pad goed gemarkeerd, want er zijn twee stukken, die je zowel heen als terug moet lopen, zodat het daar goed opletten is.

 38. Ik heb vorige week dit Klompenpad gelopen na het werk. Een prachtige route! Eén van de mooiste klompenpaden die ik tot nu toe gelopen heb. Ik loop meestal na het werk, dus kon ik ook genieten van een hele mooie zonsondergang bij de Waal. Heel afwisselende route, veel te zien. Mooie graspaden en een strandwandeling, wat wil je nog meer.

 39. Nav opmerking Jan Muggen.

  Beste Jan Muggen,

  Dank voor je positieve reactie. Ik heb de klompenpaden-app erbij gepakt en bij mij verschijnt het Engelenburgerpad wel in de lijst en kon ik de route vervolgens ook op mijn telefoon zetten.

  Wat zou kunnen helpen is op uw telefoon de app sluiten en weer openen.

  Nog veel wandelplezier op de klompenpaden, met vriendelijke groet,

  Erik van Eek
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 40. Gisteren het Engelenburgerpad gelopen, met de klok mee. Eerst een stukje rond voor de oude gebouwen, dan via een notenboom prachtig struinen met de schapen, dan door de uiterwaarden met pinken die soms schrikken, ze zijn nog niet bekend met wandelaars.
  Dan een stuk onder aan de dijk lopen, wel mooi maar liep niet zo lekker, terug aan de andere kant van de dijk was een mooi pad en mooie vergezichten.
  Een vernieuwde boerderij gezien uit 1767 en door een boomgaard gelopen.
  Hard 30%. Als je van ver komt is het zeker de moeite waard om dit pad eens te lopen.
  Omdat ik het pad te kort vind ben ik daarna naar Nederhemert gereden en heb daar de hoofdroute (ook 10 km) van het Hamarithapad gelopen.

 41. Vandaag het klompenpad gelopen en het was er weer voor om deze route te lopen. Een prachtige wandeling, heel afwisselend. Door Herwijnen, langs het water, over de dijk met mooie vergezichten, door een appelboomgaard. Een wandeling met verrassingen. Heel gevarieerd een echte aanrader. We hebben genoten.

 42. Jubeldejubel, wat een prachtige route.
  En wat een heerlijk wandelweer.
  Oude dorpskern, intieme paadjes, fraaie vergezichten, kortom: fijne afwisseling.
  Keurig aangegeven bovendien.
  Ook nog de nodige walnoten geraapt.
  Alle betrokkenen: bedankt.

 43. Hoi, zojuist vanmiddag dit pad gewandeld ik kan niet anders zeggen heel mooi en afwisselend dank voor de tot stand brengen van dit pad aan alle die er aan hebben mee gewerkt in her bijzonder de boeren en fruitteler waar je over hun grond mag wandelen maar ook alle vrijwilligers dank !

  Hennie Roelofsen

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.