Speuldepad

Ontdek de buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld in het mooie buitengebied van de gemeente Ermelo. Wandelen over landgoederen, langs beek en heide. Ervaar de mystieke sfeer van roepende pauwen en dansende bomen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Speuldepad (16 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 13 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Parkeerplaats Landgoed Staverden, Uddelermeerweg in Ermelo

Opstappunt: Parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg, Sprielderweg in Ermelo

Openbaar vervoer: Bushalte Kasteel Staverden in Ermelo. Bushalte Boshuis in Ermelo

Markering: Paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route combineren: U kunt het Speuldepad combineren met het Uddelermeerpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Wat een mooie route! Bos, weilanden, kleine dorpjes. De grote route klopt ook echt helemaal, ook is alles goed aangegeven.

 2. Vanuit Staverden tegen de klok in het noordelijke rondje gelopen. Vlak voor Speuld de route-verkorting genomen terug richting start. Dit is een wandeling van 15,5 km.

 3. Zoals in eerdere berichten hebben wij ook meer gelopen dan de bedoeling was. Omdat het een regenachtige ochtend was hadden wij besloten de 9km te doen. Echter waren wij bij de zwarte boer al op 10 km dus hier klopt iets niet. Na een kopje koffie met iets lekkers door gelopen. Op het tandvlees 15 km geklokt met de klompen app en mijn eigen gps. Wel een mooie route, dank daarvoor.

 4. Mooi klompenpad. Heerlijk gelopen.
  Wel merkwaardig: een dikke 18 km was het.
  Alleen de aanlooproute maakt m niet 2 km langer. Rara?
  Ik dacht dat de route met de stippellijn het 9km rondje is, de grote ronde dan 13 en die grijze lijn een heen en weer-tje die de 16 km zou verklaren.
  Niet dus: de gewone grote ronde is dus plusmin 17 km. ( gemeten door de klompenapp)
  Niettemin: een aanrader, maar bereid je dus voor op meer km’s

 5. Goed aangegeven route maar die nig mooier is als je hem loopt als de heide bloeit.
  Momenteel wel veel werkzaamheden in het Leuvense bos, waardoor veel kapot gereden is maar dan kun je heel goed over het fietspad dat separaat aan de route loopt.
  Volgens de app zou er ook een 9 km route zijn. Start was bij kasteel Staverden en toen linksom langs de pauwen en dan aan het einde de verkorte gelopen, echter dan is De Zwarte Boer al 10 km en dan moet je nog ruim 3 km. Dat was een tegenvaller. Echter ik zou niet weten hoe ik anders had moeten lopen om op 9 km uit te komen
  Misschien een tip, om met kleurtjes binnen de route (bij verschillende afstanden) in de app te werken, zodat je exact weet welke route mer bijbehorende afstand is.
  Route was verder wel goed aangegeven

 6. Erg mooie en afwisselende route. Bewegwijzering prima voor elkaar. Een van de mooiere klompenpaden.

 7. Vandaag deze route gewandeld met enkel een foto van de kaart. De route is zeer goed aangegeven, alleen bij de zwarte boer konden we niet geloven dat we over de parkeerplaats moesten. Schitterende wandeling, zeer afwisselend.

 8. Vandaag, 6/1/24 dit pad in zijn geheel met mijn zoon gelopen. Geen problemen met hoog water. Wel mooi om de sneller stromende beekjes te zien. Prachtig pad (mijn 54ste). Zeker de moeite waard.

 9. Vandaag opnieuw een gedeelte van dit prachtige klompenpad gelopen. Door het hoge water is het eerste pad na het oversteken van de Staverdenseweg niet begaanbaar. Halverwege kom je uit bij een groot meer waar het pad zou moeten lopen. Loop op de Staverdenseweg een stukje terug richting het kasteel en steek twee bruggetjes over, ga daarna links het bos in en dan kom je vanzelf weer op het Speuldepad. Ook later moet je over een drassig weiland dus zonder goede schoenen/laarzen en gpx is het niet raadzaam dit pad nu te lopen.

 10. Vanmorgen gelopen! Hele mooie diverse ronde, helaas wou de zon er niet doorkomen. Veel verse wild sporen gezien, helaas geen wild. Alleen de bokken op de heide. Prima aangegeven, alleen bij het keuze punt om te verlengen moet je goed kijken. Verder keurig onderhouden, en in elk jaargetijde mooi denk ik.

 11. Prachtig pad! Echt de moeite waard om te lopen. In augustus ga ik nog eens terug als de heide in bloei staat.

 12. Op 4 juni hebben we deze mooie route gewandeld. Nadat we de auto hebben geparkeerd wandelen we eerst richting de heide. We stellen ons voor dat als het eind augustus/begin september is het er hier prachtig uit ziet! Daarna lopen we richting het bos en stoppen we in het bos om op een bankje te gaan zitten. We zitten op een mooie plek want op deze kruising zie je steeds weer wandelaars, fietsers en automobilisten ergens naar af slaan. Vooral de fietsers zijn een genot om naar te kijken want de paddestoel staat ietwat verdekt opgesteld waardoor er steeds even gestopt moet worden en bepaald moet worden waar ze hun weg moeten vervolgen. Wij genieten van dit schouwspel onder genot van een kopje thee en wat brood en fruit.

  We vervolgens onze weg en komen dan bij een landgoed uit. Wat een prachtige plek hier. En die witte pauwen die hier overal zijn. Ook genieten we hier van de watermolen. We lopen een stukje door en komen dan langs een prachtig gelegen huis met rhododendrons. Daar moeten we omheen wandelen. Het is schitterend hier. Nog een klein stukje door het bos en dan even een kopje koffie doen bij “De Zwarte Boer.” We zitten buiten op het terras en het is een komen en gaan van mensen hier.

  En dan nog de laatste 5 kilometer terug naar de auto. Eerst langs een biologisch-dynamisch bedrijf. Kleine velden met houtsingels en een paar koeien. Wat een leven hebben die hier! Dan nog een stuk over een zandpad en door het bos. Voor je het weet ben je alweer terug bij de auto. Wat een heerlijke wandeling vandaag.

  Dank aan alle vrijwilligers voor het goed onderhouden van de route.

 13. 02-06-2023
  Vandaag dit klompenpad gelopen. Mooi weer en ik moet toegeven een van de mooiste klompenpaden, die we hebben gelopen tot nu toe. ( 29 met deze erbij ).
  Alles goed aangegeven echt een aanrader.

 14. Vandaag de verkorte route gelopen. Wat een prachtig klompenpad is dit! We vinden het altijd leuk om over hekjes te klimmen en kleine paadjes te begaan. Dit pad heeft het allemaal. Heide veld, bospaden, kasteelpark, langs beekjes en landerijen. Nagenoeg geen asfalt. Wij lopen alle klompenpaden op de app. Dat is is deze tijd met hoog gras rond de paaltjes een aanrader. Dank aan de vrijwilligers en de particulieren die dit pad mogelijk maken. Bekijk een filmpje op mijn Facebook of Instagram pagina’s.

 15. Vandaag gelopen vanaf het opstappunt aan de Sprielderweg (P). En vanaf daar de verkorte route gelopen (voor ons gevoel inclusief de aanloop 10 kilometer). Prachtige route. Heel veel afwisseling. En fijne bankjes (wat we bij andere paden helaas nogal eens missen). Vreemd genoeg was juist het verkorte gedeelte erg leuk met echte klompenpaden. We gaan deze route zeker nog eens andersom lopen. De app in de buurt van de Tonnenberg even echt nodig gehad. Veel plezier.

 16. Gisteren het klompenpad gelopen. Prachtig weer en veel afwisseling in omgeving.
  Verkorte route gelopen. Met échte klompenpaden. Over hekjes, slootjes en modderpaden.
  Af en toe app nodig gehad, bij Tonnenberg en na de Zwarte Boer.
  Ook roedel herten gezien!

 17. Vandaag dit klompenpad gelopen. Het is een mooie en afwisselende route, een aanrader! De route staat goed aangegeven, alleen bij de zwarte boer even goed opletten. Ik loop altijd met de klompenpaden app en hier heb ik deze even nodig gehad.

 18. Prachtige route. Een van de mooiste ooit gelopen. Loop deze route echter niet op zaterdag rond 7 oktober, dan wordt een deel van het klompenpad op de heide helaas (te gek voor woorden) gebruikt voor een hele grote mountainbike route waar honderden (zo niet een paar duizend) deelnemers voor zijn. Niet te doen. Je wordt gewoon omver gefietst over smal paadje.
  2 achtereenvolgende jaren last van gehad. Als beheerder van dit klompenpad zou ik toch actie ondernemen hierover.

 19. Wat een aanwinst dit pad!! Een verse parel aan de ketting van klompenpaden. Vandaag, 02-03, de 9 km gelopen en, na wat mindere ervaringen in Nijbroek en Beemte Broekland, nu weer echt genoten. Afwisselend en alle facetten van het echte klompenpad komen aan bod. Een AANADER!!!

 20. Vandaag het Speuldepad gelopen.
  Wij zijn tegen de klok in gelopen, waardoor je de restaurantjes vnl aan het einde hebt en je eindigde bij het mooie landgoed.
  Niet perse en echt ‘klompen’pad (weinig weilanden/boerenpaden), maar zeker een mooie wandelroute!
  Grotendeels onverhard, veel door/langs bossen en heide. Echt de moeite waard!
  Goede markering. Eigenlijk geen 1x de app hoeven gebruiken.
  Bij de zwarte Boer inderdaad even opletten, maar dan goed te vinden.
  Niet heel veel bankjes, maar regelmatige een omgevallen boom op de route, dus daarop heerlijk een bakje koffie gedaan.

 21. 4 februari 2023. Wat een prachtige route. We hebben genoten van de verschillende omgevingen. De grote route gelopen. Bij landgoed Staverden op het terras in de zon. Heerlijk

 22. Vandaag deze mooie route gelopen. Leuke afwisseling van verhard, onverhard, bos en heide. En vooral rustig. Heel rustig. Weinig verkeer en veel ruimte. Goede markering ook. Op 1 moment van twijfel de app geraadpleegd maar verder prima. In dit natte seizoen ook met lage wandelschoenen de voeten lekker droog gehouden. We kennen deze omgeving van het voorjaar. Dan is het te druk. Veel fietsers ook dus ga er vooral nu wandelen. We hebben even moeten zoeken naar het karakteristieke klompenpad paneel bij start/finish maar hij staat er. Een echte aanraden van exact 16km.

 23. Vandaag,11-12 deze route gelopen en ondanks het weer is het een schitterende route met veel te zien.Vrijwilligers bedankt !!!!

 24. Op 10 november gelopen. Een van de mooiste klompenpaden, veel afwisselend in een prachtige omgeving. De start bij het landgoed begint natuurlijk al goed. Misschien iets meer bankjes onderweg om even een boterham te eten of gewoon uit te rusten. Op het einde bij de grote heide kregen we twee Poolse helicopters over ons heen op ±20m hoog dat was wel even spannend en leuk.

 25. Vandaag dit pad gelopen, de 16km, met de klok mee. Allereerst, fijne afstand. Ik heb echt fijn gewandeld in een mooie omgeving. Maar ik vond het best veel van hetzelfde, weinig klompenpad-karakter, gewoon een mooie natuurwandeling. De bewegwijzering was grotendeels goed, maar bij de routeverkorter na de Tonnenberg (? als je de hei bijna verlaat, dichtbij de camping Vrijrijck en de biggetjes) was het waardeloos: twee dezelfde bordjes naast elkaar met op de ene de pijl naar links en de andere rechtdoor zonder extra tekst. Op de gok rechtdoor gegaan (bleek verkorter) en daar nog een keer hetzelfde. Dus via de app weer naar de hoofdroute. Eén stickertje met “routeverkorter” is genoeg om deze onduidelijkheid te voorkomen. Ook bij rest. De Zwarte Boer vond ik het onduidelijk, stickers vreemd geplaatst waardoor ik ze gewoon niet zag. Misschien geeft een ander seizoen weer een andere en meer gevarieerde beleving…

 26. Mooie route, duidelijk aangegeven. Wel even opletten bij de verkorte route mogelijkheden.

 27. Prachtige route, zaterdag 22 oktober gelopen gewoon nog in de korte broek. Wat een mooie kleuren en bijzondere paddenstoelen hebben we gezien. Al eerder in het voorjaar gelopen, nu de tegengestelde richting gedaan. Beleef je het weer heel anders, een aanrader!

 28. Op een zonnige vrijdag gestart bij restaurant de Zwarte Boer (parkeerplaats genoeg) en met de klok mee gelopen.
  Gelukkig weinig asfaltpaden maar mooie bospaden over landgoed Staverden, langs beekjes en over de heide. De route is goed aangegeven. Dit is een van de betere paden.

 29. Vraagje , kan ik deze kolmpenpaden ook op GPX data krijgen .
  Heb laatst nog het pad bij s,Heerenberg gelopen . Prachtig.

  Mvg Frans Nuis

 30. Wat een heerlijk mooi gebied hier. Zeer afwisselende wandeling met bos, heide, akkerbouw en bijzondere mooi gelegen boerderijen. Prima aangegeven en een goed startpunt.

 31. Midden op de Veluwe, iets ten noorden van Garderen ligt Speuld. Het Speulderpad brengt je door het Leuvenumse Bos, het Speulderbos (het bos van de dansende bomen), langs kasteel Staverden en nog meer moois. Met recht één van de mooiere klompenpaden.
  video: https://youtu.be/7eAVgEc92K8

 32. Ik heb op 4 juni dit pad gelopen en wel de hoofdroute van 16 km.
  Het is een mooi afwisselend pad. De bewegwijzering is prima aangeven.
  Onderweg werd ik geattendeerd op een kudde herten, in de verte langs de bosrand.
  Een prachtig gezicht.
  Toch viel het pad mij ietsje tegen. Waarschijnlijk kwam dit door mij eigen te hoge verwachtingen.
  Ik moest er ook meer dan een uur voor rijden, wat toch wel ver was.
  Desondanks heb ik wel een fijne dag gehad.

  Frank

 33. Dit is voor mij één van de mooiste klompenpaden. Schitterende landgoederen, boslanen, velden, boerderijen en heidevelden. Alles zit erin. Ik heb de 13 kilometer gewandeld en kwam helemaal relaxed en happy terug bij de auto.

 34. Dit klompenpad staat bij ons hoog genoteerd, vooral in de maand mei met al die bloeiende rhododendrons, lekker koffie drinken bij de boerderij. Een feestje!!!!

 35. Beste Judith,

  Wat fijn dat u genoten heeft van de wandeling. Het is zeker de moeite waard om terug te komen wanneer de heide in bloei staat. De lengte van de hoofdroute is 16 km. U kunt de route verkorten tot 13 km, maar als u vanaf het opstappunt begint kunt u de route verkorten tot 9 km.

  Met vriendelijke groet,
  Team Beheer Klompenpaden

 36. Vandaag het mooie Speuldepad gelopen. We komen zeker nog een keer terug als de heide in bloei staat. Eén puntje van aandacht: in de app staat dat er ook 9 km kan worden gelopen, maar dat klopt niet. Het is óf 13 óf 16 km.

 37. Vandaag dit mooie afwisselende pad gelopen. De route is duidelijk aangegeven en ik heb heerlijk genoten van de mooie omgeving. Zeker een aanrader

 38. Vandaag dit pad gelopen met prachtig weer. Geweldig mooi pad. Goed aangegeven. Zeer afwisselend met een mooie indruk van de Veluwse natuur. Een aanrader!

 39. Zaterdag 26 februari jl. met het mooiste weer van de wereld, het Speuldepad gelopen. Gestart vanaf opstappunt Drie, is dit een mooie, afwisselde route, een echte aanrader. Het enige wat ik mogelijk heb gemist is de routeverlenger naar de 19 km. (Staat niet op de kaart en is, volgens mij, ook niet aangegeven op de paaltjes).

 40. Vandaag dit pad gelopen . Prachtige omgeving. Bos , weilanden, heidevelden. Mooie zonnige dag. (Ik had het genoegen even een praatje te kunnen maken met eer zeer ervaren Klompenpaden loper Dhr Dirk vd B. deze heeft bijna alle Klompen al een keer gelopen !!) Kortom de route is de moeite waard. Paaltjes met aanwijzingen goed.

 41. Gisteren het Speuldepad gelopen.
  Zeer afwisselende prachtige wandeling! Genoeg gezellige horeca onderweg voor koffie o.d.
  Miste alleen de verlenging van de 19 km.
  Een echte aanrader!!!

 42. Voor de tweede keer gelopen. Vorig jaar met sneeuw. Vandaag met droog zonnig weer. Zo beleef je dit mooie klompenpad door bos, hei en landerijen weer op een hele andere manier.

 43. Na gisteren het Norder-en het Pelserpad te hebben gelopen trokken we vandaag de schoenen aan voor het Speuldepad. We liepen tegen de klok in en hadden het weer mee…heerlijk zacht winterweer. Ons 52e pad.
  Het Speuldepad: Genoten…van begin tot eind. Onnodig om nu alle highlights en historische wetenswaardigheden te noemen, want we hebben echt van de hele route genoten. Midden op de hei genoten van onze thermos en een boterham ( en stiekum toch even van de livestream Olympische 1500 meter heren:) )
  Een dikke vette aanrader!
  Vrijwilligers bedankt voor het onderhoud en de top bewegwijzering.

  1 puntje misschien, en dat helemaal niets af aan de geweldige dag die we hebben gehad, maar we hadden graag de aangegeven verlening naar de 19 km gelopen….maar waar hebben we die gemist??? ( we vonden het noch op de kaart, noch in de app) Ik lees ditzelfde “probleempje”in een eerdere recensie.

 44. Vandaag gelopen. Wat een mooi pad, geweldig! Het pad heeft alles in zich: weilanden, bos, hei, snelstromende watertjes. De bewegwijzering was ook helemaal top! Ondanks het jaargetijde was dit prima, misschien ’s zomers nog een keertje lopen.

 45. De beste warme chocomel!
  Een heel mooi klompenpad in deze omgeving. Ik kies de 13 kilometer die uitkomt op 15 en laat de Dansende Bomen voor wat ze zijn. Ik ben vaker in Drie geweest. Ken je het fenomeen echter niet, dan wil je dit zeker niet missen!
  Op deze drukke zondag weet ik nog net een parkeerplekje te vinden bij Landgoed Staverden. Wat is het daar prachtig. Mooie herinneringen aan zowel wandelingen als fietstochten. Tot mijn grote vreugde heeft Brasserie Staverden ondanks de horeca lockdown het terras open voor drankjes en hapjes. Ik drink er te midden van diverse vuurkorven de beste warme chocomel ooit!
  Ik kies voor de kortere versie van 13 kilometer die op mijn meter uiteindelijk 15 kilometer wordt. Het is afwisselend landschap van bos en weide. Ik passeer de Zwarte Boer en ook zij hebben het terras buiten opengesteld.
  Bewust kies ik nu niet voor het langere gedeelte met Drie en de Dansende Bomen. Erg mooi maar voor mij vandaag te lang.
  Eenmaal terug bij de Brasserie trakteer ik mijzelf nog op warme glühwein voordat ik weer naar huis rij.
  Aanrader deze mooie wandeling!
  Voor een fotoimpressie:
  https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/speuldepad/18667/

 46. Jaren geleden liepen wij het Speuldepad met vrienden, tegen de klok in. Wat een prachtige afwisselende omgeving. Januari 2022 wilden wij per se nog een keer naar deze omgeving terug. We wisten niet meer dat dit het Speuldepad was. Enfin uiteindelijk weer gevonden en nu de route met de klok mee gaan lopen.
  Wat zien wij halverwege de route bij DE ZWARTE BOER? Onze vrienden, staan daar buiten koffie te drinken! Ze hadden op precies deze dag besloten, om precies deze route, in dezelfde richting, op het zelfde tijdstip te lopen.
  Je zou bijna in god gaan geloven.
  Al met al was het nu ook weer zeer de moeite waard om dit prachtige pad te lopen. Wel behoorlijk drassig op sommige stukken in het natte jaargetijde. Goed gemarkeerd.

 47. 31/12. Heel mooi en gevarieerd pad. Waterdichte schoenen zijn een must. Door drassige gebieden. Goed aangegeven route. Aardig ook de informatie die via de app binnenkomt.
  Dit was ons eerste maar zeker niet het laatste klompenpad!

 48. Vandaag de verkorte route van +-13 km gelopen maar wij vonden het lang zat als onervaren wandelaars 😉
  Hele leuke paden, veel afwisseling van verschillende bossen, heide, beekjes, monumentale villa’s en boerderijtjes.
  Zelfs voor een saaie winterdag leuk om te lopen;)

 49. Mooie wandeling op een mooie Eerste Kerstdag. Echter de 19 km variant hebben we niet kunnen vinden. Niet op de kaart, niet in de app, niet op de markeringen. Daarom hebben we bij Staverden de rode route er nog achteraan geplakt.

 50. Op 1e Kerstdag deze route gelopen. Prachtig ! Wat een afwisseling tussen weilanden, bos, beekjes en heide. Compliment voor de duidelijke bewegwijzering.

 51. Vandaag dit prachtige pad gelopen, de mist maakte het nog specialer, de rust, mooie natuur, heerlijke bospaden, af en toe blubberig,( dus hoge wandelschoenen aan) een paar mogelijkheden onderweg om lekker te lunchen en verder is het pad goed aangegeven.

 52. Woensdag 10 november 2021 deze route gelopen. Een hele mooie wandeling door een schitterend gebied.
  Deze afwisselende route is duidelijk aangegeven en voorzien van diverse bankjes. Een echte aanrader.

 53. Vrijdag 29-10-2021 het Speuldepad gewandeld met een groep wandelaars van het Horsthoekerpad . Voor ons naar meer dan 25 klompenpaden een van de mooiste ,goed aangegeven en veel wisseling in de route .
  Dit pad wandelt heel fijn over goede wandelpaden .Het was druk op het pad maar daar merkt je niets van .Jullie kunnen gerust trots zijn op dit pad in zn mooie omgeving .Wat betreft het aantal kilometers kwam ik op de app uit op
  15,8 dus bijna 16 voor de hele route , allen veel wandelplezier rondom landgoed Staverden .

 54. Probem 98: Als je bij Drie opstapt en vervolgens de verkorte route volgt, zal de afstand 10 km zijn. Dus m.i. wel juist.

 55. Mooie route, maar afstand in tekst op intranet mbt afstanden klopt volgens ons niet.
  Tekst op intranet:
  IN HET KORT

  Aantal kilometers:
  16

  Alternatieve lengte:
  Via routeverkorter. Vanaf startpunt: 13 km, vanaf opstappunt: 10 km

  M.b.t opstappunt, hebben vermoeden dat dit dan 18 km is en geen 10 km.

 56. Alles wat hierboven staat geschreven is waar! Één van de mooiste klompenpaden die we hebben gelopen. Zelfs een roedel herten gezien 🙂
  Aanrader!

 57. Fantastische wandeling, schitterende heidevelden, heel veel afwisseling, nauwelijks asfalt, prima aangegeven, genoeg bankjes en horeca, kortom perfect!

 58. Aanrader deze afwisselende route! We hebben het afgelopen dinsdag gelopen. Met als bonus de bloeiende heide. Staat goed aangegeven, dat loopt fijn!

 59. Gelopen 14 aug 2021.
  Dit is inderdaad een prachtige wandeling!
  Zeker goed aangegeven ,zeer gevarieerd wat je onderweg ziet en bovenal :
  Weinig asfalt en “omgevingruis”.
  We wandelen hier al jaren en leuk dat we weer op nieuwe paden liepen .
  Kortom : TOP

 60. Vandaag het Speuldepad gelopen. Prachtige afwisselende route. Hoort ook top onze top 5.

 61. Op 3 augustus het verlengde Speuldepad gelopen. Een prachtig pad met bos paden langs kleine beekjes, over heide en zelfs een stukje zand. Zeer goed bewegwijzerd en volop bankjes. Echt een plezier om te lopen. We waren net iets te vroeg om de heide vol in bloei te zien maar de paar struikjes die bloeide maakte het toch al iets kleuriger. Aan het eind zette de witte pauw nog even zijn veren op voor ons, het kroontje op deze mooie dag 👑

 62. Afgelopen zondagochtend dit pad deels in de regen gelopen. Dat deed echter niets af aan dit verrassend mooie pad. We waren vroeg genoeg om het Houtdorper- en Speulderveld helemaal voor ons alleen te hebben. We dronken onze meegebrachte koffie op een bankje bij de grafheuvels met uitzicht op de zwaluwen die over het heideveld scheerden. Dan is je zondag toch helemaal goed! Benieuwd naar mijn wandelervaring? https://suzannevdijk.wordpress.com/2021/07/14/speuldepad-witte-pauwen-en-dansende-bomen/

 63. Afgelopen maandag dit pad gelopen. Wat een geweldige afwisseling zit erin. Hier en daar ook over asfalt gelopen, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze hoort in de top 5 van hetgene wat ik tot nu toe heb gelopen. Eigenaren en vrijwilligers bedankt.

 64. Vandaag met z’n tweeën het Speuldepad gelopen.
  Prachtig klompenpad!
  Bossen, beekjes, heide, mooie paden en prachtige vergezichten.
  Heel mooi uitgezet en perfect bewegwijzerd.
  Op een bewolkte donderdagmorgen heel rustig bovendien, we hadden de route voor ons samen.
  Heerlijke wandeling die met stip in mijn klompenpaden top 10 is binnengekomen.

 65. Wat een mooie afwisselende route! Een echte aanrader.
  Zeer goed bewegwijzerd

 66. Inmiddels heb ik zo’n 30 verschillende Klompenpaden gelopen en laat mij iedere keer weer verrassen.

  Dit pad is zeker 1 van de mooiste tot nu toe.
  Erg afwisselende wandeling in een mooie omgeving.
  We hebben de 13 kilometer lange tocht gemaakt met onderweg een ‘rustpunt’ , daar is het erg leuk om even een kopje koffie te doen.

  Als kers op de taart kwamen we een roedel herten tegen 🙂

 67. Prachtige en afwisselende route. Genoten van het frisse groen in het voorjaarsbos. Helaas was de verwachte bui van een half uur veel langer en heviger. Onderweg bij de Zwarte Boer heerlijk geluncht.

 68. Vandaag dit pad gedeeltelijk gelopen.
  Gestart bij parkeerplaats Drieseberg, want daarvan zou je 9 km kunnen lopen. Echter daar aangekomen bleek dat niet het geval en zit je op het uiterste punt van de 16 km route. Oeps… dus als je minder kilometers wilt lopen bij Kasteel Staverden beginnen!

  Verder mooie route. Wij hebben vanaf kasteel Staverden via de Gardenseweg een verkorting gemaakt om bij de auto terug te komen. Minder interessant laatste stuk dan met klompenpad; al met al toch nog 13,5 km gelopen.

  Ook bij deze info staat dat je hiervandaan 10 km kan lopen. Volgens ons klopt dat dus niet.

 69. Vandaag deze mooie route gelopen, het echt naar ons zo’n gehad. Een afwisselende en verrassende route.

 70. Gisteren, 17 april 2021, deze prachtige route helemaal gelopen. Onder ideale weersomstandigheden, zon, weinig wind, de 16 km in deze prachtige omgeving gelopen. Aangekomen op de parkeerplaats bij het mooie landgoed Staverden de route tegen de klok in gelopen. Onderweg nog een lekkere kop koffie en appelgebak genuttigd bij hotel “ de Zwarte Boer.” Route is goed en duidelijk uitgezet. Aanrader voor een ieder die graag in bos en over de heide loopt.

 71. Gisteren voor de tweede keer dit pad gelopen, en het was nog steeds prachtig. Voor de tweede keer ook een roedel edelherten gezien. Op de zelfde plek, bij de Berkenhof (zie kaart) aan de zuidkant van de route. Tip: neem je verrekijker mee, en kijk daar goed de grasveldjes af, vooral de bosranden er achter. Zie je ze eenmaal, dan zie je ze ook met het blote oog.
  De verkorte route het stuk langs de Flevoweg is even iets minder maar je kunt nu eenmaal nooit alles hebben. Verder een prachtige route, veel afwisseling en rust, staat nog steeds in onze top vijf.

 72. Vanmorgen het Speuldepad gelopen en ingekort tot 10 km (Opstappunt: Parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg, Sprielderweg in Ermelo). Alles bordjes staan goed aangegeven en waren duidelijk zichtbaar. Dit pad is echt een aanrader, en dank aan de vrijwilligers van dit klompenpad.

 73. Soms word ik wel eens moe van de reactie`s van sommige personen o.a.
  [ Relatief veel harde ondergrond, wegen, fietspaden en wat weinig bos. Door de vele oversteken over de weg, mijns inziens wat gevaarlijk. Er wordt relatief hard gereden door automobilisten.]
  Deze persoon heeft met de ogen dicht gelopen.

  Wat een prachtige tocht , de verkorte route 12km gedaan Landerijen staverden ,stukjes boerenland ,een heel stuk bos en over de prachtige heide gelopen het laatste stuk als je bij Staverden weer opkomt is ook heel mooi langs de pauwen.
  Alles staat goed aangegeven hulde voor die gene die deze tocht bedacht heeft EEN AANRADER

 74. Zondag 14 maart dit Klompenpad gelopen, vanaf landgoed Staverden, alleen.
  Het was rustig, ik startte ook al om 9.00 met de wandeling.
  Afwisselend heide en bos, weiland.
  Ik had wel het idee (wat niet zo was) dat ik bepaalde stukken een uur eerder ook had gelopen. Ik deel niet de mening (zie boven) dat er veel harde ondergrond en fietspad was. De harde ondergrond die er was, waren zandwegen, al liepen kleine stukjes wel over de weg. Bij de Zwarte Boer ook geen problemen gehad met de route, hierboven wordt dit vermeld. De route was voor mij duidelijk; de app niet nodig gehad. Helaas was het bij terugkomst op het Landgoed wel erg druk. Maar ik vond dit afwisselende pad (bos, heide, beekjes, weiland ed) mooi om te lopen, zeker als je alleen loopt zoals ik zondag. Aanrader dus als je van afwisseling houdt. Ik liep 16 km. Dank voor de goede bewegwijzering.

 75. Goed aangegeven, alleen even opletten dat er geen auto voor een bordje staat. Bij de Zwarte Boer staat de aanwijzer aan de overkant van de weg, terwijl je helemaal niet naar de overkant van de weg moet! Relatief veel harde ondergrond, wegen, fietspaden en wat weinig bos. Door de vele oversteken over de weg, mijns inziens wat gevaarlijk. Er wordt relatief hard gereden door automobilisten.

  Op een schaal van 1 op 10, scoort de route voor mij een 7. Volgende keer weer een andere route. Aan het einde over het landgoed wandelen is een pluspunt!

 76. Vreemd genoeg is het Speuldepad altijd aan mijn aandacht ontsnapt, en na zeker 1.000 km aan klompenpaden is dat best gek. Maar wat een leuk pad bleek dit te zijn ! Veel afwisseling: bos, weiland, heide en nogal wat niet-gekanaliseerde beekjes. En bij de Berkenhof zagen we plots ook nog een roedel edelherten lopen !!! Die blijken daar regelmatig acte de présence te geven, volgens een local. Je moet goed kijken, en ze moeten een beetje mee werken door te bewegen, want als ze stil staan dan ben je kansloos. Wat een prachtige ervaring.
  De hele dag zon hielp ook mee natuurlijk. Deze route prijkt nu in onze top vijf. Een aanrader.

 77. Vandaag het prachtige Speuldepad gelopen. Een afwisselend en goed aangegeven pad met onderweg een leuke stop bij De Zwarte Boer op t terras. Wij gaan hier zeker nog een keer wandelen, het moet prachtig zijn als de Rhododendrons op de landgoederen bloeien.
  Dank aan de vrijwilligers voor t uitzetten van dit pad.

 78. Vandaag voor de tweede keer genoten van het prachtige Speuldepad. Schitterend!! Alles prima aangeven. Dank vrijwilligers voor het uitzetten en onderhouden van deze prachtige Veluwse wandeling.

 79. Kleine paadjes langs kraakheldere beekjes voeren je over het mooie landgoed Staverden op dit gevarieerde Klompenpad. Alleen de aftrap is al leuk, want die begint bij het mooie kasteel, omringd door stijlvolle tuinen, eeuwenoude bomen en romantische prieeltjes. Dan volgt een wandeling door bossen, over heidevelden en boerenland. Aan het eind wachten de witte pauwen je op. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar https://www.frankwandelt.nl/gelderland/speuldepad-klompenpad-over-landgoed-staverden

 80. Vandaag het Speuldepad gelopen (16km). Erg mooie, en zeer afwisselende route. We hebben bewust niet geparkeerd bij het startpunt, daar was het erg druk, en zijn begonnen bij restaurant De Zwarte Boer.

 81. Na tip om vroeg te beginnen, zijn we naar Staverden gereden. Om 10:30 al erg druk, net een plaatsje op de parkeerplek. Op landgoed Staverden erg druk, maar zogauw je op weg bent werd het rustig. Super route, heel afwisselend, bos, heide en weiland, bijna geen stenen of asfalt wegen, wel heel veel blubber. Gelukkig vroeg gegaan, want bij terugkomst hele toegangsweg vol auto’s en erg druk met mensen.

 82. 2e x dit schitterende pad. Het weer viel weer mee (gewoon gaan, hoe het er ook uit ziet). Om 10:30 vertrokken (rechtsom) en weer genoten van goede bewegwijzering, goed gezelschap en koffie (to go) in Speulde en bij Hotel De Zwarte Boer. Lekker rustig maar tegen het einde van onze ronde meer wandelaars. En druk bij Brasserie Staverden (goede gluhwein). Erg leuk. Maar toch te laat vertrokken want parkeerplaatsen vol, bermen vol met auto’s. Dat beloofd nog wat als het voorjaar is. Maar dit pad is en blijft een aanrader :-). Dank aan de vrijwilligers.

 83. Het was vandaag minder goed weer dan voorspeld. Potdicht en een paar korte buien. Maar desondanks een heerlijke tocht over dit afwisselende pad gemaakt. Alle elementen van de Veluwe passeren, landgoederen, buurschappen, dorpen, bos, heide, beken, weiden, leegte… Bijna alles over onverharde paden en wegen. Paar x aan de hand van de app route iets aangepast, o.a. met extra stukje door het fraaie Speulderbos wat ons totaal op 18 kilometer bracht. In het voorjaar gaan we de ronde nogmaals maken. Hartelijk dank weer mensen van het Speuldepad!

 84. Weer een keer ons favoriete klompenpad gewandeld. Het is in ieder jaargetijde prachtig. Bij de biologische boerderij warme chocolademelk. Dat rust. is echt een aanrader, zondag gesloten.

 85. Vandaag, 9 januari, dit mooie pad gelopen. Wat een prachtige afwisselende route. Heide, bos, beekjes, prachtige vergezichten. Als je Speuld inloopt, even naar links lopen. Daar kun je koffie-to-go en snacks kopen. Hulde aan de vrijwilligers voor de bewegwijzering. Deze was perfect!

 86. Wat een prachtig pad! Het was vandaag een grijze dag maar toch hebben we erg genoten van dit pad. Mooie afwisselende omgeving. Leuke paadjes en steeds weer een wisselend landschap. Perfect gepijld. Als je hier fout loopt dan let je niet goed op. Dat kan als je te veel van de omgeving geniet of gewoon loopt te kletsen. Niet genoeg bankjes?
  Alleen op het stuk tussen de Paalberg en Staverden zou er nog een bankje passen. Verder ruim voldoende. Dit pad gaan we nog een keer lopen…. Dan tegen de klok in. Vrijwilligers bedankt ! Het Speuldepad is een topper.

 87. Vandaag, 3 januari 2021, dit pad gelopen. Het is een prachtig pad, zonder twijfel een van de mooiste klompenpaden. Afwisselend, met veel bos en hei, maar ook prachtige open landjes. Veel onverhard en de verharde paden zijn beslist niet storend. Het knappe aan dit pad is dat er bijna geen saaie stukken in zitten. Soms kan dat nu eenmaal niet anders, maar dit pad is eigenlijk van begin tot eind mooi. We hadden onze hoop gevestigd op koffie to go, maar die konden we alleen bij Brasserie Staverden krijgen, helemaal aan het eind. Misschien is dat anders bij de verkorte route.

  Een welgemeend compliment aan de vrijwilligers: de route is uitstekend gemarkeerd. Wij hebben maar één keer de app nodig gehad, en dat lag zonder enige twijfel aan ons.

 88. Wat een prachtig pad hebben jullie!
  Gelukkig hier en daar een koffie to go..heel fijn.
  Er zaten op de routeverkorter wel wat modderige stukjes tussen..maar daarom is het ook een klompenpad.
  Schitterende vergezichten, oude boerderijen, en kabbelende beekjes. IVM de vogelpest waren de pauwen opgehokt. Tja, we hebben niet alles in de hand.
  Er miste op de routeverkorter wel een bordje. ter hoogte van het Lageveld richting Tonnenberg. ook de andere kant op! Dus ff opletten daar. Ik heb het al gemeld, dus zal het euvel snel opgelost zijn!
  Verder niks dan lof!
  oh ja, alleen een extra bankje hier en daar…dat zou fijn zijn. Een flinke zitlap meenemen kan ook!
  Ga allen genieten van dit mooie pad!

 89. Dit is (tot nu toe) mijn favoriete klompenpad! Afwisselende route door de prachtige natuur van de Veluwe. Bos, heide, landerijen en ook nog de mogelijkheid om bij de Zwarte boer of bij brasserie Staverden een kopje koffie (to go) of een lunch te scoren. Ik heb deze route al meerdere malen gelopen met o.a. met visite van buiten Ermelo om hen vol trots te laten zien in wat voor een mooie omgeving ik woon.

 90. Vandaag deze prachtige en afwisselende route (13km) gelopen onder ideale weersomstandigheden
  Onderweg een koeienpad gekruist waar we een stoet van 64 koeien voorbij zagen gaan; bij “De zwarte boer”
  koffie afgehaald
  Op een van de weinige bankjes geluncht
  Gelukkig weinig asfalt; na de tocht nog even vanaf de aanlooproute het onderduikershol diep in de Speulderbossen bezocht

 91. Wat een mooie route hebben we gelopen op deze zonnige 5 december 2020. Heel afwisselend. Mooie bossen, heide,veel heldere beekjes maar ook door weilanden. Bijna geen asfalt.Gestart op parkeerplaats bij landgoed Staverden. Verkorte route van 13 km. Wel weinig bankjes, na 3 uur lopen pas het eerste bankje op de hei. Aanrader!!

 92. Op 21 november de verkorte route gelopen. We zijn van Staverden naar het noorden gelopen en dan krijg je de verkorting kort na het oversteken van de Flevoweg. De Flevoweg heb je dan op afstand links van je en loop je richting het zuiden. Op de kruizing met het Leuvenumseveld moet je rechtdoor, maar heb toch sterk het idee dat daar niet goed is aangegeven (we zagen op de App dat we rechtdoor moesten). Na het oversteken nog even achterom om gekeken om te beoordelen of we wel aanwijzingen zagen voor het geval we de route andersom zouden hebben gelopen, maar ook niet echt. We zagen al met al één sticker zonder een duidelijke bewegwijzering. Verder mooie wandeling. Vorige keer hadden we de hoofdroute gelopen.

 93. Wat een heerlijke wandeling was dit vandaag!
  Ik heb deze, per ongeluk, in tegengestelde richting gelopen, omdat ik blijkbaar op een eerdere P-plaats stond, dan was aangegeven.
  Het desbetreffende ‘startbord’ kwam ik na 200m tegen.

  1 bordje, in het landgoed zelf, mag wat duidelijker, maar daar is met logisch nadenken prima uit te komen.
  Verder heb ik enorm genoten!
  Weinig asfalt onder de voeten gevoeld, dat is altijd fijn.
  Veel bruggetjes en prachtige beekjes gezien. Vooral erg genoten van het stuk over de hei en door het bos. (Wat verrassend lang was)

  Top wandeling!

 94. Gisteren met prachtig weer deze schitterende route gelopen. Een compliment voor de bedenkers, makers en onderhouders van deze route. Hoewel ik al 36 jaar in Ermelo woon, kwam ik toch nog op meerdere onbekende paadjes. Het was ook een mooi schouwspel om de herderin verder te zien trekken, waarbij de honden een actieve rol speelden. Ik kan geen enkel minpunt bedenken en ik werd weer bevestigd in de gedachte dat ik in een prachtig stukje Nederland woon.

 95. Gisteren dit prachtige klompenpad inclusief verlenger gelopen. Het weer werkte erg mee, maar het is sowieso een hele mooie route. Al meteen vanaf de start op het Landgoed van Staverden, was het genieten. En dat bleef zo. Over landgoederen en over de hei, langs weilanden, over bruggetjes en beekjes en weinig asfalt. Bij De zwarte boer kon je koffie, thee of soep halen. Over het algemeen was de route zeer goed aangegeven. Een paar kleine dingen die ik zal doorgeven. Bedankt voor deze topper.

 96. Prachtig pad met verschillende landschappen zoals heidevelden, bossen, en velden. Afgewisseld met boerderijen en landhuizen. Tip: trek wel goede schoenen aan. Het kan wat modderig worden bij nat weer. Aanrader!

 97. Op deze zonnige frisse vrijdag nu de verkorte route van 13 km gelopen. Dit jaar hebben we al twee maal eerder het gehele pad gelopen van 16 km en de verkorter nog niet gedaan. We waren benieuwd ! Na het oversteken van de Flevoweg kom je op het punt om te verkorten, alles prima aangegeven. Daarna loop je evenwijdig met de drukke Flevoweg en dat geeft wat herrie van de voorbijrazende auto’s. Je passeert een aantal mooie boerderijen en wat kleine slingerpaadjes tussen de weilanden door met een op-en afstapjes.
  Hierna kom je dan weer op de heide van Ermelo uit met fantastisch weids uitzicht. En pak je de grote route weer op. We vonden de verkorting niet teleurstellend, maar vonden het niet het mooiste stuk. Dus bij deze hebben we besloten dat we alleen nog de mooie lange route lopen, zoveel meer stilte….
  We hadden een fijne dag!

 98. Op een zonnige woensdag in november deze route gelopen. Wij hebben genoten van de prachtige omgeving. De route is uitstekend aangegeven, complimenten aan de samenstellers en de mensen die dit pad onderhouden!
  We hebben inderdaad gemerkt (zoals eerder aangegeven) dat er in het eerste stuk van de route geen bankjes staan. Na ongeveer 6 km kwamen wij de eerste bankjes tegen. Die waren uiteraard bezet, want op deze uitgelezen wandel/fietsdag waren er veel mensen onderweg. Gelukkig waren er ook nog genoeg plekjes op boomstammen en boomstronken om even een pauze te nemen.
  Wij vinden deze wandelroute een echte aanrader!

 99. Voor het eerst een klompenpad helemaal volgens de route gelopen! Zal aan mij liggen maar toch: bedankt vrijwilligers. Een prachtig pad! Heel afwisselend en met de najaarszon op de herfstbladeren was het extra mooi. Ik heb weer genoten.

 100. Nav de reactie van Elisabeth,
  Bedankt voor je vraag over de km’s.
  Omdat er veel vragen over komen, hebben we even heel precies de km’s uitgerekend.
  De totale (hoofd)route van het Speuldepad is 15,9 km.
  Als je de verkorter loopt en start bij Landgoed Staverden (startpunt) kom je op 13,2 km.
  Loop je vanaf het opstappunt P-Driesseberg dan loop je het rondje van 8,3 km + 2 keer de aanlooproute van 1 km = totaal 10,3 km, dus nog meer dan 9 km.
  We zullen dit aanpassen op de site en in de app.
  Veel wandelplezier gewenst!

 101. 15 november op tijd gaan lopen en voor de regen weer bij Staverden. Voor ons Pad 62 en zeker een van de mooiste Paden. Landgoederen, bos en hei afgewisseld met landbouw . Een mooi gevarieerd pad met wel stukken over fietspaden maar dat hinderde niet. De omgeving geeft genoeg afleiding. Gaan dit pad zeker in een ander jaargetijde nog een keer lopen. Zal niet vervelen .

 102. 13 november 2020

  Wat een mooi pad is dit. we hebben al heel wat paden gelopen maar deze komt hoog in de top te staan. Toch hebben we heel wat bankjes gezien . Ook zelfgemaakte bij de camping, bedankt!!! Een tip misschien wij nemen altijd plastic zakken mee tegen natte bankjes met daarop een stuk van een oefenmatje, dat is licht en het isoleert goed.
  Plastic thuis laten drogen en klaar!
  Dit pad gaan we vaker lopen want elk seizoen is anders.

 103. Vandaag de 16 km gelopen. Prachtig pad, vooral in deze tijd met al die prachtige herfstkleuren. Onderweg weinig bankjes te bekennen terwijl er toch prachtige plekjes zijn waar je even graag wil zitten en genieten. Vonden er toen we al bijna terug waren bij de parkeerplaats aan het eind 1 aan de weg.

 104. Beste makers, ik heb een vraagje over de lengte van het pad. Ik wil graag de 9 kilometer lopen en dan zou ik moeten beginnen bij het opstappunt P- Drieseberg. Echter, als ik op het kaartje kijk en daar zit beginnen en vervolgens de routeverkorter zou nemen, lijkt het mij toch veel minder dan 9 kilometer? En het overgebleven rondje veel langer dan de resterende 6… Of begrijp ik iets niet goed?
  Ik hoor het graag!

 105. Op woensdag 4 november hebben wij dit pad gelopen wij hebben de auto in Speuld geparkeerd en zijn tegen de klok in rond gelopen het is een heel mooi pad goed gemarkeerd met mooie herfst kleuren, Jammer is het dat er na Leuvenum richting Speuld bijna geen zit plaats is. Dank aan de makers.

 106. op woensdag 4 november hebben wij dit pad gelopen wij hebben de auto in Speuld geparkeerd en zijn tegen de klok in rond gelopen het is een heel mooi pad goed gemarkeerd jammer is het dat er na Leuvenum richting Speuld bijna geen zit plaats is. Het is een prachtige afwisselende route met mooie herfst kleuren bedankt voor de makers.

 107. Op warmste 9 november ooit liepen we dit pad, windstil en vaak een zonnetje. Wat een schoonheid en variatie in landschappen. En dan ook nog heel weinig over verharde wegen. We zetten dit pad aan de top van de ca 60 paden die we liepen.

 108. 8 nov. 2020 Wat een schitterend klompenpad. Zo genoten. Van alles zat erin. Weiland, bos, heide, kasteel en sprengen. We hebben de 16km helemaal uitgelopen. Net voor de zon onderging weer terug. Kwam door alle paddestoelen en prachtige foto’s die je maar bleef schieten. Een echte aanrader. We gaan hem vast nog een keer lopen, dan andersom. Dank aan de mensen die dit uitgezet hebben. In 1 woord…SCHITTEREND.

 109. het was een heel mooie pad! jammer genoeg erg druk, was bijna avondierdaagse iedee.
  ik had graag meer van het speulderbos gezien. maar wist niet precies hoe ik rondje eraan vast kon maken.
  heel goed bewegbezijderd. zeker een aanrader. mooie herffst bladeren.

 110. het was een heel mooie pad! jammer genoeg erg druk, was bijna avondierdaagse iedee.
  ik had graag meer van het speulderbos gezien. maar wist niet precies hoe ik rondje eraan vast kon maken.
  heel goed bewegbezijderd. zeker een aanrader.

 111. Vandaag 05-11-2020 Het Speuldepad gelopen wij zijn bij Landgoed Staverden begonnen en hebben de volledige route gelopen, wij hebben al meerdere Klompenpaden gelopen maar wij vinden dit klompenpad wel een van de mooiste.
  Het pad was duidelijk aangegeven en de afwisseling van de natuur bos en dan weer heide was genieten, wij vinden het Landgoed Staverden ook prachtig om te zien en de tuin er omheen met de beken waren prachtig onderhouden.
  Ik gebruik voor het lopen altijd mijn GPS maar ik verbaasde mij wat de afstand aangaf 19.5 KM natuurlijk heb ik daar de afstand die gelopen is buiten het pad niet in mee gerekend.
  Maar wij gaan dit pad nogmaals lopen in de zomer van 2020 / van ons krijgt het pad de cijfer 10 .

 112. Vandaag 05-11-2020 Het Speuldepad gelopen wij zijn bij Landgoed Staverden begonnen en hebben de volledige route gelopen, wij hebben al meerdere Klompenpaden gelopen maar wij vinden dit klompenpad wel een van de mooiste.
  Het pad was duidelijk aangegeven en de afwisseling van de natuur bos en dan weer heide was genieten, wij vinden het Landgoed Staverden ook prachtig om te zien en de tuin er omheen met de beken waren prachtig onderhouden.
  Ik gebruik voor het lopen altijd mijn GPS maar ik verbaasde mij wat de afstand aangaf 19.5 KM natuurlijk heb ik daar de afstand die gelopen is buiten het pad niet in mee gerekend.
  Maar wij gaan dit pad nogmaals lopen in de zomer van 2020 / van ons krijgt het pad de cijfer 10 .

 113. Wat een aanwinst dit klompenpad, alleen jammer dat buurtbewoners hun hond los in het bos laten lopen, met de verklaring: dit doe ik iedere dag, ik woon hier. Voor het pad niets dan lof, zeker in deze tijd van het jaar. Via de afkorting heb je echt “het klompenpad gevoel”

 114. Prachtige route is het Speuldepad. Voor ons een bekende omgeving, maar toch echt nieuwe stukjes Veluwe ontdekt. Alles zit er wel in; kasteel, landgoed, landerijen, bos, heide. Ook genoeg horecamogelijkheden onderweg, vanwege de beperkende maatregelen hebben we die helaas links laten liggen. Voldoende bordjes aanwezig. Complimenten voor de vrijwilligers!

 115. Er zitten mooie stukken in het pad maar wij vonden het niet echt een klompenpad.
  Je loopt te veel op of naast de verharde weg of fietspad.
  We hebben mooiere klompenpaden gelopen.

 116. Gisteren dit mooi pad gelopen. De afwisseling van natuur, vergezichten ,bospaden, verharde paden. Alles bij elkaar maakt dit een super mooi pad. Van de star6t tot aan de finish hebben wij genoten.

 117. Dinsdag 13 okt dit prachtige pad : Het Speuldepad gelopen.
  Noem het in dit jaargetijde maar het paddestoelen pad. Drie uur over gedaan, je kwam bijna geen stap verder zoveel foto’s gemaakt.?

 118. Afgelopen zondag hebben we een juweeltje gelopen. Wat een prachtig pad is het Speuldepad. Misschien dekt de naam paddenstoelenpad nog wel meer de lading. We hebben er heel veel, verschillende soorten gezien!

  We hebben genoten van de gevarieerdheid van dit pad: veel bossen, afgewisseld met heidevelden. Met recht een topper!
  Dank aan de vrijwilligers!

 119. vooral via de afkorting een echt klompenpad. Het rust. bij de biologische boerderij is een aanrader, vriendelijke ontvangst en van alle gemakken voorzien. Zondag gesloten. Veel paddenstoelen, niet veel wandelaars, de route is goed aangegeven. Een topper.

 120. Vandaag Speuldepad gelopen.
  Schitterend pad met prachtigen kronkelende beekjes, leuke bospaadjes en veel afwisselingen.
  Goed aangegeven en weinig asfalt. Geweldig!!

 121. Gisteren deze prachtige route gelopen en koffie gedronken op het “Kerkenerf'”, goede tip. Zo leuk dat dit soort adresjes bestaan. ( zondag gesloten) Nergens twijfel over de route, overal op tijd een bordje in het zicht. Bij het naderen van het eindpunt, burlende herten gehoord, niet gezien. Onderweg veel paddenstoelen. Lange stukken zagen we niemand, zo nu en dan een andere wandelaar en enkele ruiters, die meededen aan een paarden event. Net voor de regen waren we weer terug. We gaan hem nog een keer lopen, dan in tegenovergestelde richting. En volgende zomer iets eerder, als de heide bloeit. Deze route verveelt, denken wij, nooit!

 122. Ons 36e klompenpad en deze kan zeker in de top drie. Enorm goed aangegeven, genoeg rustpunten, weinig asvalt en prachtige natuur. Ook voor de geocacher een leuk pad.
  Wat fijn dat er mensen zijn die het mogelijk maken om zo’n heerlijke wandeling te maken.

 123. Een prachtige dag, zaterdag 26 september 2020. Kwart over tien de rugzakken op en gaan. Heerlijk rustig in het bos en op de heide. Helaas geen wild gezien, maar al wel veel paddenstoelen. Geen op of- aanmerkingen op de bewegwijzering. Complimenten aan de uitzetters. Voor de omgeving komen we zeker nog eens terug.

 124. Traktatie
  Afgelopen vrijdag het pad gelopen en getrakteerd op de Falcon Leap, vandaag lieten een ijsvogel en reeen zich zien!
  In de mist begonnen, de zon ging steeds meer schijnen, het landschap ging prachtig voor onze ogen ontluiken: meer vogels, mooie diversiteit aan paddestoelen, stukjes paarse heide, allerlei (beginnende) herfstkleuren..
  Een goed uitgezet, gevarieerd pad.
  Op verschillende plekken waren veel mensen op pad op deze zonnige dag. Dieper in de bossen was niemand te bekennen.
  Een pad om in de verschillende jaargetijden te gaan lopen.
  Dank aan de bedenkers en verzorgers van het klompenpad!

 125. Vanmorgen gestart met optrekkende mist op deze, zoals beweerd wordt, laatste zomerse dag van het jaar . Wat een prachtige landschappen leverde dit op! Enorm blij dat ik dit pad heb gelopen op zo’n mooi tijdstip. Bos, hei, landbouw. Voldoende afwisseling . Mooie en zeer goed aangegeven tocht, zeker voor herhaling vatbaar.

 126. Deze dag was zo prachtig, we moesten het bos in. We begonnen om half 10 en t was nog aardig fris. In Juni liepen we dit pad ook al toen het net was geopend. Daarom nu in tegenovergestelde richting gelopen. En dan ook weer anders vinden wij. De burlende herten in dit jaargetijde waren al dik aan het bijkomen van de nacht, het was stil in t bos, we zagen de hele wandeling geen wild helaas. Wel veel paddestoelen, mooie boerderijen, de heide die hier en daar nog paarse gedeelten had, de kleuren van varens en bladeren. De bewegwijzering blijft super goed. Vergeet niet even de 200 meter extra te lopen over het koeienpad naar het “Rustpunt” Hoeve Kerkenerf, de boerderij met heerlijke drankjes, koeken, koffie en een speeltuintje voor de kleintjes. Wat een geweldig plek!! Een heerlijke nazomerdag! Dank daarvoor beheerders van klompenpaden!!!

 127. Gisteren dit klompenpad gelopen. Prachtige wandeling en supergoed aangegeven, complimenten voor de vrijwilligers!

 128. We hebben vandaag de hele route gelopen, en we hebben genoten. Erg afwisselend bos, heide, boerenland en mooie beekjes. Ook het landgoed Staveren met zijn mooie tuin is de moeite waard. Vrijwilligers bedank voor het prima uitzetten van deze route.

 129. Verrassing

  Vrijdag 18 september 2020 genoten van het Speuldepad!
  Gestart bij landgoed Staverden. Voldoende parkeergelegenheid. Het bord zit idd aan de achterkant van het info-bord. Dat moet je wel weten…de route is goed uitgezet, prima te volgen. Jammer dat je op sommige stukjes ingehaald wordt door snelle fietsers en auto’s. Soms moet je een vrij drukke weg even gauw oversteken, maar dat mag de pret niet drukken. We lopen door een prachtig stuk natuur van Nederland!
  Er was veel te zien onderweg. In deze periode nog wat stukken heide in bloei en diverse paddestoelen. Aan dieren geen gebrek: schapen, koeien, paarden, vogels.
  En dan alle boerderijen, kasteel, waterrad, boerderij Gelders Landschap. Je kijkt je ogen uit.
  En als grote verrassing troffen we op het Speulderveld de Falcon Leap: vliegtuigen met daaruit de parachute-sprongen en bijna prive uitleg door een van de militairen die het dropgebied bewaakten.
  Dank vrijwilligers!
  Voor dit pad zullen we veel reclame maken..

 130. Gisteren 15 september dit pad gelopen en we hebben genoten! Dit is echt weer een aanwinst erbij en heeft alles voor een heerlijke wandeling. De heide was al op zijn retour maar dat mocht de pret niet drukken want de bossen waren nog prachtig, zeker met de vele paddenstoelen die al zichtbaar waren, waaronder een prachtige vliegenzwam, zo mooi rood met witte stipjes!
  En dan natuurlijk ook nog de beekjes en de kastelen en historie!
  We gaan dit pad vast nog eens doen maar er zijn nog zoveel andere mooie klompenpaden.
  Dank aan de paduitzetters!

 131. Vanmorgen om 8:15 gestart en de route tegen de klok in gelopen. Een feitelijk erg afwisselende route en veel om van te genieten. Het langere rechte stuk over het karrenspoor door het bos bijvoorbeeld, en daarna, na een bocht naar links, dat langs de hei. Echt niet fijn vond ik even later de kleine twintig mountainbikers waarvoor ik dan toch iedere keer weer even opzij moest. Ik schrok me soms wezenloos.
  En ja, als niet iedereen de route in dezelfde richting loopt kom je elkaar soms twee keer tegen. Dank voor de tip over de paddenstoelenwandeling eind oktober, echt leuk, top!

 132. Samen met mijn partner heb ik dit pad op maandag 07/09/20 gelopen. Prima wandelweer. Zeker als je ’s morgens vroeg begint, speelt het zonlicht prachtig door de bomen. Weinig auto’s nog op de parkeerplaats bij Speulder. De tocht is erg afwisselend: weide, bos en hei. De heide stond nog mooi in bloei. De bewegwijzering is prima. Jammer dat we onderweg, ondanks het uitnodigende terras, nog geen koffie om 10.00 uur konden krijgen. Een gemiste kans! Maar dat doet niets af aan de wandeling. Weinig wandelaars tegengekomen; wel veel fietsers. Onderweg twee reeën gezien en ook een mol die langs het pad aan het graven was. Toch anders dan dat je het op film ziet.
  Teruggekomen bij de auto was de parkeerplaats inmiddels redelijk bezet. Toch was er nog plaats om ter afsluiting op een bankje na te genieten van de tocht in de nazomerzon.
  “Paduitzetters” bedankt voor de mooie route. We maken alweer plannen voor de volgende route.

 133. Geweldige route, we hebben hem gelopen vandaag gelopen. Veel mooie bos en heide paden. Dank aan de bedenkers, uitzetters en beheerders.

 134. Vanochtend dit pad gelopen. Lekker afwisselend, mooie landschappen. Weinig smalle paadjes, maar toch zeker een aanrader. Geen problemen met de bewegwijzering gehad, op 1 puntje na, in de buurt van de opstaproute naar Drie.

 135. Dinsdag 1 september dit pad gelopen, zeer afwisselende omgeving, prima wandelweer, veel foto’s gemaakt (op FB te zien) de hele route gelopen en na een kleine 4 uur weer terug bij het kasteel en de mooie tuinen. Misschien nog een opmerking over het lange stuk van Leuvenum naar de N 203 de Flevoweg, zouden daar nog enkele bordjes geplaatst mogen worden, bij enkele zijpaden naar links ( route linksom gelopen ) twijfelde ik of ik nog goed liep of een bordje gemist had. Nog Dank aan de uitzetters verder een prima pad en de rest goed voorzien van de bordjes.

 136. Vanmiddag deze route gewandeld in een voor mij (ik woon in Harderwijk en wandel veel) overbekende omgeving. Toch een paar onbekende paadjes in de route, met name de stukjes over particulier terrein. Heb de verkorte versie gelopen, plm 12 km, vanwege de miezerregen gedurende groot deel van de route. Mooie bloeiende heide onderweg. De N302 is een drukke provinciale weg en dat verkeer hoor je lang, als je op de hei loopt. Eigenlijk het enige minpuntje op een verder zeer afwisselende wandelroute. Kasteel Staverden en het terras in de kasteeltuin is dan nog een fijne kers op de taart!

 137. Vandaag dit mooie klompenpad gelopen. Wat een afwisselend pad. De hei stond prachtig in bloei. Echt een aanrader

 138. Vandaag, 24 augustus, het klompen pad gelopen. Ondanks dat ik elk weggetje kende het ik genoten. Het is een pad waar alles in zit. Gevarieerde loofbossen met stromende beekjes. Dennenbossen. Bossen die afgewisseld worden met heidevelden en kleinschalig landbouwgebieden.
  En als kers op de taart cultuur in de vorm van een oude watermolen en kastelen.
  Hier onder vindt u een link naar de foto’s die ik vandaag genomen heb.

  https://www.reismeemetjw.nl/gallery/index.php?/category/139

 139. Vandaag hebben we dit nieuwe Klompenpad gelopen en we hebben erg genoten. De start bij landgoed Staverden is erg mooi. Het was wel even zoeken naar het ‘startbord’ dat niet op de gebruikelijke paaltjes staat maar op de achterkant onder een overkappinkje hangt op het veldje bij de parkeerplaats.
  De bewegwijzering verder is erg goed!

  Het pad loopt veelal door de bossen, wij kregen daardoor een iets minder klompenpad gevoel en meer dat van een boswandeling, maar dat is voor de afwisseling zeker niet erg.
  Een paar extra bankjes op de route zou prettig zijn, die hebben we een beetje gemist.

  Complimenten voor dit mooie nieuwe pad, hopelijk volgen er nog vele!

 140. Vandaag het Speuldepad gelopen. Fantastische wandeling over dit “nieuwe” Klompenpad. Zeer afwisselend, bos, heide (in bloei), agrarisch en een prachtig park bij het mooie Kasteel Staverden. Complimenten voor de vrijwilligers/uitzetters. Een van de mooiste van de vele Klompenpaden.

 141. Wandelend over historische paden en genietend van een schitterende omgeving. Perfecte bewegwijzering.
  Een rasecht klompenpad.

  De hei bloeit, paarse/roze/witte kleuren soms zover als het oog reikt. De gemaakte foto’s, stuk voor stuk juweeltjes. We gaan dit pad snel weer wandelen, in de wereld van de fauna valt nog veel te ontdekken.

  Mijn 75e klompenpad. Heel hartelijk dank aan allen die deze wandeling mogelijk hebben gemaakt. Dikke thumbs up!
  Trouwens, iedereen bij u bedankt en dat er nog vele nieuwe klompenpaden mogen volgen. Laten de provincies Overijssel en Drenthe (om te beginnen) maar snel aansluiten.

 142. Vanaf landgoed Staverden hebben wij vandaag dit schitterende pad van 13 km gelopen. De heide stond volop in bloei, dus we werden getrakteerd op een mooie paarse bloemenpracht. Onderweg wisselden bos, heide en enkele weidelanschappen elkaar af, dus voor een ieder die van de oerhollandse landschappen houdt is er wat wils. De app m.b.t. bewegwijzering niet nodig gehad, was prima aangegeven. Enig minpuntje: weing bankjes om even uit te rusten en te genieten van de fantastisch omgeving. Compliment aan de vrijwilligers, we gaan dit pad in de herfst zeker nog een keer lopen!

 143. Vandaag dit klompenpad gelopen, wat een mooie diverse route. Aanrader!

 144. Vandaag met drukkende warmte dit prachtige pad gelopen, dat idd niet helemaal voldoet aan de gebruikelijke klompenpadnormen, maar gewoon een schitterende en afwisselende natuurwandeling is, ook al ken ik de omgeving erg goed. Heide is mooi paars en de bossen geven lekkere verkoeling. Begrijp ik nou goed dat op dit Klompenpad honden wel zijn toegestaan? Op de bordjes van Landgoed Staverden staat overal dat aangelijnde honden welkom zijn, soms zelfs loslopend (Max. 1 per begeleider. Kan iemand hierop een antwoord geven? Voor de rest prima route in een hele mooie omgeving. Perfect bewegwijzerd! Kaartje ofzo heb je eigenlijk niet nodig. Qua bewegwijzering beste kp (van de 30 die ik al gewandeld heb). Complimenten aan de bouwers en onderhoudmensen.

 145. Prachtig pad! Op 15 augustus rond 08.15 uur de 16 km gelopen (met de klok mee zodat ik vóór de hitte over de hei was). Het is een prachtige route door een schitterend natuurgebied: hei, dennen- en beukenbossen, beekjes en mooie doorkijkjes. De hei bloeit nu volop en dat is een mooie extra. Ik ken het gebied aardig goed en toch kom je weer over nieuwe paadjes, en dat maakt het zo leuk. Weinig verharding. Het is geen ‘klompen’pad zoals dit m.i. oorspronkelijk was bedoeld (weilanden, hekjes koeien en boerenerven) maar veeleer een schitterende natuurwandeling. Onderweg (nog) niet veel bankjes. De route is goed gemarkeerd maar ik gebruik graag de app om te zien waar ik ben en voor de extra informatie. Tot slot ook een ree en een drietal edelherten (geweidragers) gezien. Ik kan hem van harte aanbevelen! Vrijwilligers en grondeigenaren: bedankt!

 146. Wandeltrio
  12 augustus 2020
  Vanmorgen om kwart voor zeven begonnen om de 9 km te lopen! Alle mooie elementen voor een klompenpad waren aanwezig: weiland, bos (met een mooie zonsopgang tussen de bomen door), een (bijna) bloeiende heide, mooie boerderijtjes en overstaphekjes, We zijn zeker van plan om de 13 km of de 16 km te gaan lopen. Een zeer afwisselende route tot nog toe! Alle waardering voor de vrijwilligers, die zich inzetten voor fijne wandelingen in ons mooie Nederland!

 147. Op 30 juli hebben wij deze wandeling gelopen . Prachtige wandeling met als toetje tussen Staverden en Leuvenum een roedel van zeker 20 edelherten gezien .

 148. Vorige week dit pad gelopen en we vonden het fantastisch. Waarschijnlijk bloeit de hei over een week of 2 en dan gaan we weer. Ook fijne lunchplekken /koffieplekken onderweg, precies op de juiste plekken.

 149. Erg mooie wandeling met bossen, heide en zandpaden. Wij hebben de 16 km gelopen. Er wordt niet door weilanden gelopen. Er zitten Er zitten wel wat taaie lange stukken tussen.Bij restaurant de zwarte boer heerlijk in de tuin gezeten. Na afloop in de brasserie van Kasteel Staverden was het ook goed toeven. Een wandeling die zeker is aan te raden.

 150. Het eerste en laatste stuk zijn leuk, daar tussen vooral erg lange eentonige paden. Ik vond het niet echt een klompenpad. Had er zeker meer van verwacht in deze mooie streek.

 151. Wat een geweldig klompenpad is dit, een aanwinst. Van alles wat bos, hei en vooral bij de afkorting door het weiland
  zoals een goed klompenpad hoort te zijn. Hulde aan alle vrijwilligers!!!! En voor de niet getrainde wandelaars: het pad is vanuit Staverden in twee stukken te verdelen dankzij de Postweg. Echt een aanrader!!!

 152. Vandaag liepen we het prachtige Speuldepad.
  We fietsten al vaak in deze omgeving, maar vandaag genoten we te voet van dit mooie stukje Nederland.
  Na de Zwarte boer raakten we de route even kwijt. De brochure en de app hielpen ons om de route te vinden.
  Bij de Zwarte boer links af en daarna na ongeveer 100 meter weer linksaf. Hier vonden we na lang zoeken het schildje op de witte paal. (Voor ons was het een onlogische plek, maar misschien hebben we iets gemist?)
  Aan het eind van de wandeling hebben we heerlijk zitten genieten in het prieeltje van Staverden.
  Vrijwilligers, dank voor het uitzetten van deze mooie route!

 153. We hadden deze wandeling bovenaan onze wandel lijst staan….. dus vandaag, heerlijke temperatuur van 21 gr en wat bewolkt naar Staverden. Bij de parkeerplaats zoek je even naar t wandelbord maar het staat aan de achterzijde van een ander wandelbord op het veldje bij de picknickbanken. Eerst langs kasteel Staverden met de mooi aangelegde tuin. Daarna volgden bospaden en soms lange zandpaden elkaar op. Alles goed te vinden met de bordjes. Mooie doorkijkjes in weilanden met slaperige koeien en Veluwse boerderij. Een dromerige sfeer! Aangekomen bij de heide prachtige vergezichten en wolkenpartijen. Hier en daar bloeit de heide al. Heel wat vlinders. Roofvogels. De hoop op wild was ons snel vergaan want er werd in deze vakantietijd druk gewandeld, gefietst, gereden op bijzondere stepjes, en gesnord op elektrische scooters. Dat is natuurlijk te begrijpen. Aan alle sporen in het zand te zien moet er heel wat wild lopen. Volgende keer gaan we in de herfst nog een keer en vroeger beginnen, dan moet t gaan lukken! Een heel fijn pad, een grote aanwinst!

 154. dit was pad 113 voor ons
  wat een prachtige pad die staat bij ons in de top 3
  prachtige edelherten gezien die kwamen uit het bos gerend naar een wei prachtig
  een compliment voor de makers toppie

 155. Aanwinst,

  Vandaag, na de laatste tijd veel klompenpaden in de Betuwe gelopen te hebben, weer eens een heel ander, zeer gevarieerd pad, bos, heide, grasland, kortom volop genieten. De bewegwijzering was goed, op 1 punt na, bijna aan het einde van de wandeling met de klok mee, voor een bruggetje stond de pijl rechtsaf, daardoor kwamen we na ca. 500 meter op een weg uit, deze toen maar gevolgd tot het einde, we hadden denk ik direct na het bruggetje linksaf gemoeten, maar daar was geen sticker (meer) met pijltje, dus het laatste mooie stukje gemist, maar toch genoten, dank vrijwilligers voor jullie inzet.

 156. Woensdag, 22 juli 2020 hebben we dit pad gelopen. Voor ons is de omgeving wel bekend, maar dit was echt een verrassing. Zeker de moeite waarde om nog eens te doen. Nu hebben we de 13km variant gelopen, maar de volgende keer de 16km. De 13km variant heeft als enige nadeel het korte stukje pad langs de drukke Flevoweg. Verder als grote voordeel bijna alles onverhard, heerlijk om te lopen.

 157. Een mooi pad. Duidelijk aangegeven. Zeker een aanrader.
  Tip: een paar bankjes langs de route zou het pad nog mooier maken.

 158. Wat een prachtig pad, absolute aanrader.
  Goed bepijld. Veel variatie

 159. Vandaag met m’n man de hele tocht uitgelopen, prachtige route met veel afwisseling.
  Een echte aanrader.

 160. Beste Carolien en andere wandelaars.

  Het is juist niet de bedoeling om op de Uddelermeerweg te lopen maar aan de (oostkant) van de bomenlaan parallel aan de weg door het weiland (dat staat ook zo in de app) en daar heeft GLK gemaaid als het goed is.

  Vriendelijke groet,
  Rosina Verweij
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 161. Gisteren, zondag 19 juli, dit Speuldepad gelopen. Bijzonder mooie wandeling, met veel afwisseling. Pad over de Ermelose heide is warm in de zon, we waren blij dat we weer het bos in konden. Hier en daar niet goed opgelet en daarom wat meer meters gelopen, dat was niet erg vanwege de mooie omgeving en het mooie weer. Een aanrader.

 162. Gelopen (de lange versie) op 18.7.2020 Op het startpunt was het erg druk, maar na vijf minuten wandelde ik in alle rust. Veel afwisseling tussen bos en heide en verrassend veel natte gebieden. Heb er echt van genoten. Over de tip van Carolien (16.7.2020): onbedoeld heb ik die niet opgevolgd. Het is even opletten, maar inderdaad loop je in eerste instantie een pad aan de linker kant van de weg. Je moet dan een klein stukje langs de weg lopen. Maar al snel is aan de rechterkant van de weg weer een wandelpad. Welk pad je ook volgt: een aanrader. Dank aan de vrijwiligers!

 163. Gestart bij landgoed Staverden en de route rechtsom gelopen. Mooie wandeling, door bossen en heide, veel afwisseling in de omgeving. Een paar keer wat verwarring mbt de te volgen route, maar over het algemeen is de route goed aangegeven. Miste wel een beetje het “klompenpad karakter” in de route het is meer een boswandeling.
  Maar toch de complimenten voor de vrijwilligers die het pad hebben uitgezet en die het onderhouden.

 164. 19-07-2020
  Gisteren het mooie klompenpad gelopen met heel veel afwisseling in de route.
  Het was wel een goeie tip om vanaf de Koningsweg de Uddelermeerweg over te steken en dan het eerste pad links te nemen.Dan hoef je niet langs de drukke Uddelermeerweg.
  Misschien kan deze aanpassing in de route opgenomen worden.

 165. Gestart op mooie landgoed Staveren. Prachtige omgeving, pad loopt door bos, hei, akkers. Wel wat veel lange rechte stukken waardoor het ‘speelse’ karakter van een klompenpad wat ontbreekt. Maar dat maakt de omgeving niet minder mooi. Ook vandaag weer genoten.

 166. Vandaag dit mooie pad gelopen. Afwisselend bos, heide en akker. Ik ken gedeeltes van het fietsen en ik vond het heerlijk om het nu wandelend te doen. Het is een aanrader en ik heb genoten

 167. Super wandeling, we hebben de 13 km versie gelopen. Goed te doen en prachtige omgeving!

 168. mijn man en ik hebben zondag het Speuldepad gelopen, er had een stukje over het pad in de streekkrant van Apeldoorn gestaan, en er waren behoorlijk wat mensen op het nieuwe klompenpad afgekomen.
  Wij hebben de routeverkorting van 13 km gelopen en alles bij elkaar is het een mooie, afwisselende wandeling, bos, heide en boerenland. Maar er zou iets verbeterd kunnen worden. Vanaf de halfverharde Koningsweg, kom je uit op de Uddelermeerweg. Hier ga je linksaf, eerst een klein en kort boerenpaadje, maar dan loop je een stuk over de drukke asfaltweg. Wij zijn bekend en zijn vanaf de Koningsweg rechtdoor de asfaltweg overgestoken, de zandweg op, dan het eerste bospad links, deze alsmaar rechtdoor blijven volgen tot een T-splitsing. Je loopt in het bos, parallel aan de Uddelermeerweg. Bij de T-splitsing ga je links, komt weer uit bij de asfaltweg, steek deze over , rechtdoor de onverharde weg in, de boerderij aan je rechterhand. Je zit nu weer op de route van het klompenpad. Op deze manier is het een stuk veiliger, je loopt niet tussen het verkeer, en prettiger door het bos.
  Misschien een idee om de route aan te passen?

 169. Ook ik was erg tevreden en mijn dank gaat wederom uit naar de organisatie en alle vrijwilligers die dit mogelijk maakte. heel erg jammer dat ik de pauwen niet kon fotograferen, het begon net te regenen, maar dus ook geluk dat ik een kleinstukje van de auto was.

  Bedankt !

 170. Complimenten voor dit prachtige pad, er is echt werk van gemaakt.

 171. Helaas is de inrij hoogte van het parkeer terrein maar 1.95m Omdat onze VW bus 1.98m hoog is moesten wij uitwijken naar het parkeerterrein van de Brasserie. Begrijpelijk dat ze niet willen dat mensen daar staan te kamperen maar daarmee kan die groep met busjes/campers dus niet deze wandeltocht doen. jammer!

 172. Vandaag, 15 juli, hebben wij deze prachtige klompenwandeling gelopen. We zijn langs schitterende en afwisselende plekjes gekomen. Deze tocht is echt een aanrader.
  Ook het rustpunt ‘Kerkenerf’ welke langs de route ligt is een kleine oase waar je even lekker kunt rusten onder het genot van een kopje koffie, thee, limonade, verse melk e.d. en overheerlijke appeltaart. Zeker de moeite waard om even te stoppen.
  We hebben een prachtige dag gehad.

 173. 13 juli deze route gelopen… prachtig! We wonen in de buurt.. maar veel veel moois gezien!!! Voor herhaling vatbaar??

 174. Wij hebben vandaag een groot deel van dit pad gelopen. Lekker in de buurt, want wij wonen in Harderwijk. Wij zijn in Speuld gestart, goed te parkeren bij de school, en we zijn tegen de nummers in naar het Noorden gelopen. We hebben de postweg als afsteker gebruikt, wel een lange weg, 2 km, maar geen asfalt en mooie, afwisselende omgeving. Staverden was heel druk, maar toch nog wat te drinken bij een nieuwe horecaplek daar: De Uddelaer, brouwerij.Daarna verder zuidelijk terug naar Speuld. Het was een heerlijke wandeling. Andere deel doen we volgende keer. We wonen in de buurt, maar we hebben veel nieuwe weggetjes ontdekt. Complimenten!!!

 175. Vandaag dit nieuwe klompenpad gelopen.
  Wat heb ik genoten van deze prachtige route met voor mij vele nieuwe paadjes in deze omgeving waar ik toch al diverse wandelingen gemaakt heb.
  Markering was top!
  Ook een aanrader voor het najaar!

 176. Zaterdag 4 Juli liepen wij dit klompenpad (16km rondwandeling. ) Het mooie van deze wandeling is dat men alle soorten natuur die de omgeving v Speuld biedt, onderweg te zien krijgt.
  Kasteel, park, en landgoed Staverden, huis en landgoed Leuvenum, beide met boerderijen, landbouw en veeteelt.
  Práchtige buitengebieden, en ook ruimschoots bos en hei. Zeer de moeite waard !

 177. Vandaag samen met een wandelvriendin dit pad in de regen en tussen de buien door gelopen. Prachtig pad, we hebben genoten en lopen het met beter weer vast nog wel weer.We liepen de hele route vanaf Staverden.
  En ondertussen was de natuur ontzettend blij met deze regen.

 178. Mooi pad! Prachtige natuur.
  Ook wij hebben een bordje gemist bij de zwarte boer (tegen klok in gelopen). Daardoor onduidelijk waar heen te moeten. Mogelijk kan dit duidelijker aangegeven worden?!

 179. Vanochtend heb ik met 2 vriendinnen deze route gelopen. Wij wilden de 9 km. lopen, maar kwamen er achter dat je dat niet vanaf het startpunt kunt doen, wel de 13 km. Het is een prachtige, afwisselende tocht ! En hoewel we bekend zijn in deze omgeving, we komen uit Harderwijk, blijft dit een geweldig mooi gebied met bos, heide en weilanden !

 180. Vandaag de iets verkorte route gelopen vanaf landgoed Staverden, totaal bijna 14 km. We hebben genoten van deze afwisselende wandeling, echt de moeite waard, heerlijk wandelweer. Wat een prachtige omgeving is het toch.
  Mooie paden, langs de beken, de koeien en over de heide…..

 181. Vandaag dit nieuwe klompenpad gelopen. De verwachtingen waren hoog gespannen: Veluwe, Speulderbos, Ermelose heide, dat zijn niet de minste gebieden.
  De tocht was prachtig. Al het mooie van de Veluwe zit er wel in, m.u.v. zandverstuivingen. Qua landschap dus echt een topper. De minpunten laat ik even voor me, of ik laat de beelden spreken. Iedereen krijgt zo zelf de kans zich een mening te vormen. Vrijwilligers bedankt voor deze mooie tocht!
  De video is hier te zien: https://youtu.be/y3Daxv1mr-o

 182. Vandaag de korte route vanaf Drie gelopen. We denken dat het stukje langs de Sprielderweg en Garderenseweg beter kan worden vervangen door wandelpaden door het bos te kiezen ipv langs druk fietspad. Zal ongetwijfeld een reden hebben (horeca?). Wel mooi dat er weer een nieuwe route bij is. traject Staverden – Leuvenum was ons al bekend en is zeker ook mooi

 183. Vandaag dit prachtige klompenpad gelopen. Veel bos en hei. We hebben genoten.
  Bij de Zwarte Boer hebben we een bordje gemist.
  Tip: iets meer bankjes zou fijn zijn.

 184. Vandaag dit nieuwe pad gelopen, met de klok mee (advies i.v.m. corona).
  Start was even zoeken. Bij Staverdenseweg 287 iets doorrijden (als je van Ermelo komt) en dan rechtsaf richting Uddel, daar is de parkeerplaats. Op de parkeerplaats staat aan de andere zijde van een informatiebord over Staverden het paneel van het klompenpad.
  Een klompenpad op de Veluwe, maar gelukkig niet alleen bossen. Ook heidelandschappen. Verder: witte pauwen gezien, een mooi pad langs een beek, open stukken met schapen, pinken en koeien, klimmetjes in het bos, een smal paadje dwars door de hei, richting Leuvenum mooie open velden met prachtige bosranden. Een RUST WAT op een melkveeboerderij. En Staverden is sowieso prachtig.
  Hard (verplicht asfalt) ongeveer 16%, bijna te verwaarlozen.
  Een nieuw pad om trots op te zijn. En mijn favoriete afstand, zo’n 16 km. Bedankt iedereen.

 185. Ik las in de openingspost van dit pad dat de verkorte versie van 9 km te lopen is vanaf het opstappunt. Hier staat vanaf het startpunt, graag even aanpassen!

 186. Beste vrijwilligers,
  Hartelijk bedankt voor dit mooie klompenpad.
  Als een er een klompenpad bijna door je achtertuin loopt, moet je als klompenpadfan er zeker over gaan. Wat een mooie route is het. Ik heb genoten. Een echte aanrader.

 187. Vanmiddag 2-7-2020 dit klompenpad gelopen een erg mooie en afwisselende route. We dachten de omgeving te kennen maar de wandeling leide ons toch nog langs een paar mooie onbekende plekken. Fantastisch werk van route makers.

 188. Beste vrijwilligers!
  Wat fijn dat er weer een klompenpad geopend is, we zullen gauw de wandelschoenen weer aantrekken en gaan lopen! Al heel wat paden gehad dit jaar…..

  Veel succes met het volgende pad!

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.