Uchtapad

Ontdek het Uchtapad. Wandelen door de uiterwaarden van de Waal, over dijken en langs oude kolken in het prachtige buitengebied van Ochten in de gemeente Neder-Betuwe. Deze wandeling is een uitgelezen kans om de prachtige omgeving van Ochten en Eldik te verkennen. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandeling: het Uchtapad (13 km)

Route verkorten: U kunt de route verkorten tot 9 of 12 km. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg als zodanig gemarkeerd.

Startpunt: Molendam 15 in Ochten

Opstappunt: Bushalte Carpoolplaats in Ochten

Openbaar vervoer: Bushalte Brandweerkazerne, Cuneraweg in Ochten

Markering: Donkerblauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u zowel links- als rechtsom kunt lopen.

Route combineren: U kunt het Uchtapad combineren met het Heuzesepad en het Hiensepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Op zondag 7 april dit klompenpad gelopen. Na de start kom je al snel op de rivierdijk met een schitterend uitzicht over de rivier. Pas op als je de dijk afdaalt want onderaan gaat de route meteen naar rechts ipv rechtdoor!! Fraaie route door/langs uiterwaarden van de Waal. Vreemd om te constateren dat het hier 2 weken geleden onbegaanbaar was door hoog water. Nu op de zomerdijk nog wel grote plassen waar we omheen moesten manoeuvreren. Bij de Ochtense Buiten polder liepen we toch nog vast op het water. Door onder de bomen door te gaan konden we over drogend akkerland de Waalbandijk bereiken en daar de route voortzetten. Wel heerlijk rustig gebied waar je bijna geen mens treft. Over de dijk richting A 15 wel allemaal verharde weg. Ook hier moesten we constateren dat veel fruitboomgaarden vervangen worden door boomkwekerijen. Vlak voor de A 15 buigt het pad over een smal bruggetje over de Linge naar links af. Aan het einde van de weide , juist voor een overstap over het hekwerk langs de Linge, treffen we het 1e bankje op de route. Het kippen-kuikenbedrijf van Andel heeft hiervoor gezorgd en verdient hiervoor een groot compliment.
  Langs de Linge gaat de route terug naar Ochten. Het pad is hier nog wel eens soppig maar door de begroeiing wel goed te belopen. Vlak voor Ochten passeer je een McDonalds waar je evt. toch even kunt zitten. Dan nog 2 km. naar het startpunt, waar het 2e of toch het 1e? bankje een zit mogelijkheid biedt.
  Heerlijke route om veelal in rust te wandelen.

 2. Aardige route langs Eldik, een mooi buurtschap, de Waalbandijk en Ochten met een karakteristieke kerk en een goede echte bakker. De waterstand in de Waal was hoog zodat we helaas de uiterwaarden moesten overslaan. Desondanks was de route verder goed tot redelijk begaanbaar langs bijvoorbeeld de Linge. De melkdreef was inderdaad kilometers maken, maar niet zo bijzonder.

 3. Vandaag het Uchtapad gelopen. Ik vond de route erg eentonig en dat viel tegen.
  Als je de verkorte route loopt, loop je een heel stuk op de dijk waar erg hard gereden wordt. Ook klopt het aantal km’s niet. De verkorte route zou 9 km zijn. Het waren er 13!!

 4. Beste wandelaars,

  Ik reageer even op de berichten van een aantal wandelaars dat het gras bij de Linge erg hoog is. De gemeente zorgt dat er komende week gemaaid wordt, zodat het weer goed begaanbaar is.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 5. Vandaag het Uchtapad gelopen. Genoten van prachtige vergezichten, weidevogels en mooie klaprozen, maar verder vonden we het een nogal eentonig pad. Ook mag er nodig gemaaid worden bij het stuk langs de Linge. Er was haast geen doorkomen aan. Niet fijn als je langs brandnetels, distels en berenklauwen moet. Waarschijnlijk door de hoge begroeiing ook een bordje gemist…

 6. Gisteren het Uchtapad gelopen, een afwisselende routen met leuke weetjes. Helaas is de begroeiing langs de Linge te hoog, dit komt soms tot borsthoogte. Zou fijn zijn als dit lager is, zeker nu met het teken seizoen. Meer bankjes langs de route zou ook fijn zijn.

 7. Leuk klompenpad. De begroeiing langs de Linge is inderdaad erg hoog. De grassen kwamen regelmatig tot boven mijn middel. Gelukkig geen struiken met dorens, geen brandnetels en geen berenklauw. Kortom, het gedeelte langs de Linge was vandaag redelijk goed te doen.

  We misten wel bankjes langs de route. Een van de weinige bankjes werd voor onze neus weggekaapt door fietsers. Eigenlijk zouden bankjes voorbehouden moet zijn aan wandelaars. Fietsers zitten toch al tijdens het fietsen.

 8. Vandaag het Uchtapad gelopen, een mooi afwisselend klompenpad. Langs de Linge is de begroeiing wel wat hoog. Maar ook op deze plek veel weidevogels gezien, de grutto, tureluur, scholekster, kievit en vele andere vogels. We hebben genoten van deze mooie wandeling.

 9. Misschien nog een suggestie voor de route. Kom je vanaf het startpunt en dan tegen de klok in via de uiterwaarden en de Ochtendsche Buitenpolder bij de Waalbandijk dan zou je bij het lopen van de gehele route nummers 6 en 7 overslaan. Misschien leuk om dan gelijk linksaf de Waalbandijk op en het rondje bij 7 te lopen en dan over Oude Dijk even richting 6 en daarna terug de Lagecampsweg naar de Verlengde Lagecampsweg. De een beetje saaie Melkdreef en Verlengde Melkdreef sla je dan over.

 10. We hebben vandaag dit pad gelopen. Vanaf het startpunt tegen de klok in. Prima gewandeld. Goed bewegwijzerd.
  Wandelend door de uiterwaarden totdat je bijna weer bij de dijk bent en staat voor een grote niet te doorwaden waterplas. Op dit punt even de app geraadpleegd. Gezien dat er meerdere wandelaars door het struikgewas zijn gegaan en dan langs de rand van een onderlopen akker bij de dijk gekomen. Hierna weer gewoon verder het pad vervolgd. Lekker weer gehad.
  Het enige wat tegen viel was dat lange stukken hetzelfde was. We dachten dat er bloesem te zien zou zijn als je het kaartje uit de folder zag, maar het waren vooral boomkwekerijen. Maar toch lekker kilometers gemaakt. Nog een positief punt is in deze tijd veel raapzaad.
  Het stuk langs de Linge is ook leuk.

 11. Vandaag Uchtapad gelopen. We gingen voor de 13 km route, maar dat is niet gelukt. De Waaldijk af richting de Uiterwaarden was een deel onderwater waardoor we niet het vervolgpad konden bereiken. We waren genoodzaakt om weer richting de Waaldijk te lopen dwars door de akker. Gelukkig was het heerlijk droog weer. Het mocht de pret niet drukken. Heerlijke wandeling en volop genoten.

 12. Eergisteren dit mooie klompenpad gelopen. Prachtige route met veel afwisseling. Bewegwijzering is prima in orde. Dank aan de vrijwilligers.

 13. Mooi, afwisselend Klompenpad! Heerlijk lopen langs de Linge, 10 kieviten gespot boven het Eldiksche Veld, 2 patrijzen langs het wandelpad in de Ochtensche Buitenpolder.
  Het zonnige weer met voorlente-achtige temperaturen maakte deze wandeling compleet.
  Bewegwijzering prima op orde; dank maar weer!

 14. Op 22 november het Uchtapad gelopen. Glad en modderig tussen de fruitbomen. Onder de dijk naar de verlenger. Ook hier modderig maar wel mooi ook rondom de kolken. Zoals in jullie beschrijving van het pad zagen we een grote zwerm kramsvogels in de meidoorn bomen. Heel erg leuk om te zien. Op het laatste stuk “verhard” onder de dijk konden we de kluiten klei er weer een beetje vanaf stampen. Een mooie route maar voor de afwisseling zeker de verlenging doen.

 15. Vanmiddag de verkorte route gelopen, rechtsom, alleen het gedeelte in de uiterwaarden. Was ongeveer 9 km volgens mijn stappenteller. Prachtig gebied met veel ganzen en andere watervogels. Een enkele roofvogel stond te bidden boven het veld. Dank voor het uitzetten van dit klompenpad.

 16. Gisteren vol verwachting het nieuwe Uchtapad gelopen. Omdat het weer tegenviel besloten we, met de klok meelopend, de routeverkorter te nemen. Helaas was de route die overbleef erg saai: eindeloze paden langs weilanden, veel geasfalteerde paden, steeds meer van hetzelfde. Laatste stuk over de dijk was erg druk met langsrazende auto’s. Aan onze linkerzijde zagen we toen het ‘afgesneden’ stuk, dat er wel aantrekkelijk uitzag. Onze tip: loop tegen de klok in, start met het deel door de uiterwaarden en verkort waar mogelijk de rest van de route.

 17. Vandaag Uchtapad gelopen. mooie route alleen lange pad onderaan de dijk saai door de lengte. Jammer van het verbrande huisvuil op het eerste stukje onderaan de dijk als je net het dorp uit komt! Het is wel verstandig om er rekening mee te houden dat er zeer weinig bankjes staan. Alleen aan het begin of einde van de route, afhankelijk welke richting je loopt.

 18. Dit klompenpad op 23 oktober gelopen. Een heel mooi klompenpad met name het 2e gedeelte in de uiterwaarden. Verder complimenten voor de prima bewijzering. Aanrader. Lijkt me in het voorjaar helemaal prachtig om dit klompenpad te lopen

 19. Beste wandelaars,

  Ter info. In eerdere berichten is te lezen dat er op één punt bij het Uchtapad nog een overstapje ontbrak. Inmiddels heeft de aannemer laten weten dat deze geplaatst is. Er kan dus overal veilig over het prikkeldraad gegaan worden.

  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!

  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 20. Vandaag dit nieuwe pad gelopen. Gestart bij de carpoolplaats en met de klok mee gelopen. Eerst dus het mooie stuk langs de Linge. Het noppenfolie bij ’t Anker (zie recensie 30 sept.) voldoet zeker niet. Ik pakte de draad en had bloed aan mijn vinger. Onder het folie moet een harde pvc buis of zoiets geplaatst worden. Aan het overstapje iets verderop is inderdaad heel wat meer werk verricht, ietwat overdreven.
  De verlengde melkdreef en de melkdreef vielen mij wel mee. Heel rustig gebied (zondag) met veel schapen en pinken. Op de melkdreef -zoals ook elders- boomkwekerijen.
  De buitenpolder was geweldig mooi. Er lag wel een paal met een sticker op de grond.
  Jammer van de ruim 1.5 km terug naar de carpoolplaats, dwars door het dorp. Niet leuk.
  De rommel op straat (recensie 30 sept.) heb ik niet meer aangetroffen.
  Door die verharde laatste kms kom ik op ongeveer 30% verhard, is niet zo veel.
  Op deze prachtige zonnige herfstdag waren er veel wandelaars.
  Al met al vond ik het een heel mooi klompenpad. Zeker mooier dan het Heuzesepad (veel asfalt) en zelfs ook iets mooier dan het Hiensepad (beide in de buurt).

 21. Beste wandelaars,

  Ik reageer nog even op de opmerking van Pieter van Dee over honden op de Klompenpaden.

  De Klompenpaden gaan voor een deel over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft, het vee van de boer loopt of weidevogels broeden. Honden kunnen de dieren verstoren, wat stress geeft en in het geval van koeien een lagere melkopbrengst kan veroorzaken. Wanneer mensen toch hun hond meenemen, kan dit tot gevolg hebben dat de particuliere eigenaren geen medewerking meer verlenen aan het Klompenpad.

  Wanneer u op particulier terrein komt, staat dat aangegeven met een zogenaamd openstellingsbord. Deze stukken van het pad zijn verboden voor honden. Wel kan het zijn dat u op sommige particuliere stukken de hond van de eigenaar tegenkomt. Andere delen, zoals openbare wegen, van het Klompenpad kunt u vaak wel bewandelen met uw hond. Om verwarring en teleurstelling te voorkomen, geven we voor de gehele route aan dat het verboden is voor honden.

  Het doel van de Klompenpaden is ook niet om routes met/zonder hond te ontwikkelen, maar het vergroten van de beleefbaarheid van het landschap en daarmee het vergroten van het draagvlak voor dit landschap.

  Hopelijk is het zo duidelijk.
  Alvast veel wandelplezier op de Klompenpaden!
  Met vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 22. Afgelopen donderdag dit mooie nieuwe pad mogen lopen (voor mij klompenpad 102) en volop genoten. Laat het nu net een prachtige dag zijn, van nevel naar helder blauw, met prachtige vergezichten (langs het water). Veel watervogels gezien en voor het eerst in mijn leven een Chinese wolhandskrab in mijn handen gehad, stak zomaar onze zandweg over. Helaas een ivasieve exoot, maaar het bijkijken en bewonderen waard. Mooie afwisselende wandeling, grotendeels onverhard, aanrader de moeite waard. Bedankt vrijwilligers en SLG, weer gelukt.

 23. Het 65 ste klompenpad van dit jaar deden we op deze zonnige dag in Ochten! Dit klompenpad was tenslotte net nieuw! We zijn gestart bij eetcafé de Veerstoep omdat we wilden beginnen met een kop koffie. Daarna de route opgepakt via het dorp waar thv de kerk het informatiepaneel staat. Voor een klompenpad vonden we dat wel een lang stuk door de bebouwing. Als je de bebouwde kom uit bent, richting de Linge, struikel je over de verpakkingen en blikjes van junkfood ketens. Daar zijn we erg van geschrokken, honderden meters lang. Wat zullen de vrijwilligers hier hun handen vol hebben aan t opruimen. De snelweg is hinderlijk aanwezig. Het gedeelte langs de Linge voert over graspaden. We hopen snel op een overstapje thv kippenboerderij “t Anker” want noppenfolie voldoet niet om het kruis te beschermen. Daarentegen krijg je daarna een koninklijke houten brug van wel drie lagen hout. Imposant! Hierna een langdradig gedeelte over de Melkdreef met langsrazende tractoren en vrachtwagens. Het gedeelte door de Ochtense buitenpolder was een mooi gedeelte. We zagen er wat ganzen. Verder was er weinig aan beesten te zien. Alles bij elkaar vonden we 3 van de 13 km prima en de overige 10 km niks bijzonders. De bewegwijzering was goed.

 24. Wat ontzettend leuk dat er in de buurt waar ik woon weer een klompenpad is en wat is het jammer dat wederom honden op dit pad zijn verboden. Zal het geen tijd worden om ook eens klompenpaden te hebben waar honden wel zijn toegestaan.
  Ik begrijp dit niet.

 25. Op zondag 25-09-22( één dag na de officiële opening ) het Uchtapad gelopen. Heerlijke wandeling, vooral de stukken langs De waalbandijk en Linge zijn prachtig. Na enkele dagen regen is het wel raadzaam om stevig/ geprofileerd schoeisel te dragen. De onverharde paden worden snel glibberig door de kleigrond. Dit pad is vooral voor liefhebbers van open landschap met vergezichten. Na het lopen van 132 Klompenpaden heb ik ook volop genoten van dit pad. Hoop dat er op termijn wel bankjes/rustpunten worden gecreëerd waar men op ontspannen wijze van de omgeving kan genieten. Dikke pluim voor de vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt!

 26. Vandaag op een zonovergoten zondag de hele route van dit nieuwe pad met de klok mee gelopen.
  Neder-Betuwe…we hebben er “vroeger”gewoond en gewerkt. Dat maakt het extra leuk om weer eens in de “oude”omgeving te kijken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we niet alle stukken even mooi vinden…maar dat is meestal onvermijdelijk.
  Genoten van het stuk langs de Linge maar het stuk Verlengde Melkdreef en de Melkdreef was niet meteen onze favoriet. De Waalbandijk oversteken en onderlangs lopen ri. Ochten was wel weer een prachtig stuk. daar hebben we onze zitlappen uit de rugzak gehaald en tegen de dijk aan gezeten voor koffie. Het stuk waar je voor de verkorting rechtdoor kon en wij het het reguliere pad liepen was nu al behoorlijk moddderig….ben erg benieuwd hoe dat gaat zijn als het echt herfst is. Dat geldt trouwens ook voor het stuk onderlangs de dijk. Bij “Hans patat”, de Veerstoep in het zonnetje van een welverdiend ijsje genoten.
  Een tip: plaats ergens ( ong op de helft?) een bankje, een boomstam of wat dan ook, iig iets waar je op kunt zitten of tegenaan kunt hangen. Er is nu onderweg helemaal niets.
  ….Alles met elkaar hebben we een heerlijke tocht gehad.
  Complimenten aan alle vrijwilligers. Keurig verzorgd en super bewegwijzerd.

 27. Mag ik alle vrijwilligers feliciteren met deze nieuwe loot aan de klompenpadfamilie. Wij hebben het als een volwaardig klompenpad beschouwd zonder op-of aanmerkingen. We werden uiteraard geholpen door het prachtige najaarsweer, maar ook nummer 102 kan afgestreept worden. De wandeling gaf een goed beeld van Ochten en omgeving. Deze nieuwsgierigheid is voor ons een belangrijke drijfveer om de klompenpaden te lopen.
  Soms schrijf ik een (persoonlijk) verhaaltje over de wandeling, deze keer laat ik vooral de kiekjes het werk doen, zie ook https://sprakeloosverhalen.com/2022/09/25/dubbel-nieuw-maar-ook-vertrouwd-op-het-uchtapad/
  Voor nog meer foto’s zie ook Instagram account titiissprakeloos

  Ik kan me trouwens bij langdurige regen voorstel dat het Uchtapad speciale uitdagingen in zich herbergt.
  Aan alle wandelaars veel plezier en dat geldt natuurlijk ook voor de vrijwilligers.

 28. Beste Steven en andere wandelaars,

  Ik reageer even op de opmerking dat er nog een enkel bordje/bruggetje zou ontbreken. De laatste werkzaamheden, zoals aanleg van een bruggetje hebben nog op vrijdag 23sept (dus voor de opening op 24sept) plaatsgevonden en één overstapje moet nog worden geplaatst, maar op deze plek is wel doek over het hek gespannen, zodat men er vellig overheen kan. Over het plaatsen van meer bankjes wordt binnenkort met de gemeente gesproken.

  Alvast veel wandelplezier op dit Klompenpad!
  Vriendelijke groet,
  Saskia Glas
  Beheer Klompenpaden Gelderland

 29. Beste wandelaar,
  De vrijwilligerswerkgroep heeft afgelopen jaren flink haar best gedaan om in overleg met eigenaren en pachters een mooie route te ontwikkelen. Rond Ochten was dit zeker een fikse uitdaging, waardoor het route-idee meerdere keren moest worden aangepast.
  Het is uiteindelijk een leuke route geworden die het kenmerkende uitgestrekte open landschap rond Ochten laat zien. De werkgroep hoopt dat zich de komende jaren alsnog terrein-/ eigendomsontwikkelingen voordoen waardoor nieuwe uitdagende stukjes aan de route kunnen worden toegevoegd.
  Veel wandelplezier!

 30. Het nieuwste klompenpad, het Uchtapad rond het Betuwse Ochten, wordt geopend op 24 september.
  Ik kon het niet laten een week daarvoor naar de Betuwe te rijden om dit pad te lopen.
  Wat ik er van vond? Ik laat de beelden eerst spreken.
  Voor de enthousiaste lopers…. alleen rond Ochten staan bankjes, op de andere 10 km kun je eigenlijk nergens zitten.
  Kan het zijn dat een enkel bordje, bruggetje nog ontbrak?
  video: https://youtu.be/K2iVVzIYwEI

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.