Trek stevige wandelschoenen en de juiste kleren aan
Even voor de duidelijkheid, een Klompenpad loop je niet op klompen. Als je een Klompenpad gaat lopen trek je stevige (waterdichte) wandelschoenen aan, die heb je écht nodig. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland. Het wandelen over een Klompenpad is afwisselend en soms ‘avontuurlijk’ als je over hekjes klimt, spannende bruggetjes oversteekt of dwars door een kudde koeien moet. Je komt op plekken waar je normaal gesproken nooit komt. Een lange broek en hoge sokken zijn aan te raden vanwege teken, maar ook ter bescherming tegen bramen, brandnetels en andere begroeiingen langs het pad.
Te gast op private grond
De routes gaan regelmatig over het erf van een boer, langs een beekje of over een sloot, vaak is dat privéterrein. Er wordt nauw samengewerkt met boeren en grondeigenaren die recreatief medegebruik toestaan. Zonder hun toestemming waren er niet zoveel Klompenpaden. Als wandelaar ben je te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Het betreden van privéterrein wordt aangegeven met een speciaal openstellingsbord. In sommige situaties wordt tijdelijk een alternatieve route aanbevolen. Bijvoorbeeld in het broedseizoen of als er een stier in de wei loopt. Volg deze aanwijzingen op.
Honden verboden op particulier terrein
Honden zijn op de particuliere delen van Klompenpaden verboden. Loslopende honden kunnen onrust veroorzaken bij vee, wild of weidevogels. Daarnaast kunnen ze ziekten verspreiden.
Pas op bij nattigheid en storm
Klompenpaden zijn grotendeels onverhard. De ondergrond is daardoor meer of mindere mate ongelijk en/of begroeid. Onder bepaalde weersomstandigheden kunnen paden daardoor plaatselijk nat, modderig of glad kan zijn. En na een storm zelfs onbegaanbaar door bijvoorbeeld omgevallen bomen of takken die de weg versperren.
Safety first!
Over sloten liggen stevige loopplanken van 25 cm breed. Bij grotere overspanningen zijn deze voorzien van een leuning. Voor het oversteken van afrasteringen zijn er overstapjes met een maximale treehoogte van 40 cm. Ondanks deze veiligheidsmaatregelen, is ons devies: let altijd zelf goed op. Ook belangrijk: controleer jezelf op teken als je door struiken, hoog gras, bos en/of hei hebt gelopen.
Wandelaars only
Klompenpaden zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Fietsen en paarden zijn op grote delen van de route verboden – tenzij anders aangegeven.