Algemene vragen voordat je op pad gaat
Kan ik een Klompenpad zonder folder lopen?
De Klompenpaden zijn ook in het veld gemarkeerd, dus zonder folder en routekaart is het mogelijk om een Klompenpad te wandelen. Echter; de praktijk heeft uitgewezen dat sommige markeringplaatjes moeilijk te vinden zijn. Daarom adviseren we om altijd de folder met routekaart of een uitgeprinte kaart van deze website mee te nemen. U kunt natuurlijk ook een van de Klompenpaden uit de app wandelen. In de app staat de route ook ingetekend en kunt u zien waar u bent.
Via deze website en de app informeren we u over (tijdelijke) routewijzigingen.
Wat is het verschil tussen een startpunt en een opstappunt?
Bij het startpunt van een Klompenpad staat een groot paneel met daarop de route en informatie. Op dit punt start en eindigt de rondwandeling. Bij het startpaneel is vaak parkeermogelijkheid aanwezig (informatie over parkeren staat op de pagina van het betreffende Klompenpad). De nummering van de bezienswaardigheden onderweg (zoals beschreven in de folder) begint en eindigt bij het startpunt. De aanduiding -start- op de kaart van het startpaneel geeft aan waar het betreffende startpaneel staat. De afstanden die voor de route worden weergegeven, worden berekend vanaf dit startpunt. De afstanden die voor de routeverkorter of -verlenger worden weergegeven, zijn ook vanaf het startpunt berekend.
Bij een opstappunt staat een kleiner paneel met alleen een kaart met daarop de aanduiding –hier staat u-. Vanaf dit opstappaneel kan ook de gehele rondwandeling worden gestart en de route eindigt ook weer bij het opstappaneel. Het is zogezegd een alternatief startpunt: we maken hier gebruik van wanneer het bijvoorbeeld gaat om een fijne, grote parkeerplaats, een OV punt, een TOP punt, of een plek bij een restaurant. In sommige gevallen is er eerst een zogenaamde aanlooproute; een extra stukje route om bij de hoofdroute te komen.
Wat zijn de routeverkorter en routeverlenger?
De hoofdroute kan in sommige gevallen ook worden verkort (routeverkorter) of verlengd (routeverlenger). Dit kan op een zogenoemd keuzepunt. Na het volgen van de hoofdroute, zijn op een keuzepunt dan minimaal twee bordjes of stickers aangebracht. Eén die de richting van de hoofroute aangeeft en één voor routeverkorter/routeverlenger. De vormgeving ervan is nagenoeg gelijk aan die van de hoofdroute, maar bevat dan ook de tekst route verkorten of route verlengen. Wanneer de routeverkorter/routeverlenger weer op de hoofroute terugkomt, is er weer een keuzepunt. Kies dan de juiste richting van de hoofdroute terug naar het startpaneel. De afstanden van de routeverkorter en routeverlenger worden berekend vanaf het startpunt.
Hoe kan ik aan de bewegwijzering zien of ik de hoofdroute volg of een ander type route?
Naast de hoofdroute kan er ook een routeverkorter, routeverlenger, aanlooproute of alternatieve route zijn. De bewegwijzering is nagenoeg gelijk van die van de hoofdroute van het betreffende Klompenpad, maar bevat bovendien de tekst route verkorten, route verlengen, aanlooproute of alternatieve route.
Kan ik meerdere Klompenpaden combineren tot één lange wandelroute?
Ons doel is om zoveel mogelijk netwerken te realiseren. Dat betekent dus dat de wandelaar uiteindelijk een aantal Klompenpaden kan combineren en zo (meerdaagse) tochten kan maken. Op de overzichtskaart kunt u inzoomen tot Klompenpadniveau en zien dat er al een groot aantal Klompenpaden gecombineerd kan worden. In het veld en op de routekaart in de folder staan die combinaties aangegeven via ‘overstappers’.
Zijn de Klompenpaden geschikt voor Nordic walking?
Dat hangt af van de gesteldheid van het pad, of zelfs van delen van het pad. Daarnaast heeft het weer ook nog invloed op de gesteldheid. Het is daarom moeilijk aan te geven welke paden geschikt zijn. Het Beek- en Bultpad is in ieder geval geschikt voor Nordic walking.
Mag ik fietsen of hardlopen op de Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelpaden die tussen zonsopgang en ondergang open zijn voor wandelaars die houden van rust en landschap. De paden lopen over particuliere grond, soms door weilanden met vee. Met de grondeigenaren zijn afspraken gemaakt over de openstelling voor wandelaars. Andere recreatievormen, zoals fietsers, mountainbiken en hardloop evenementen zijn helaas niet toegestaan. Hardlopen (behoudens in georganiseerd verband) is wel toegestaan. Houd dan rekening met het vee: van snelle bewegingen kunnen ze schrikken.
Ik wil een evenement organiseren op een Klompenpad. Mag dat?
We zijn erg terughoudend ten aanzien van evenementen. Bij Klompenpaden gaat het om rust en landschap. Bovendien lopen de paden over particuliere grond, soms door weilanden met vee. De eigenaren moeten allemaal afzonderlijk akkoord geven voor een evenement. In verband met de AVG zijn wij niet in staat om eigenaar gegevens aan derden te verstrekken voor het verkrijgen van toestemming. Kleinschalige evenementen zijn na toestemming soms mogelijk.
Mag ik een geocache maken op een Klompenpad?
Voor het maken van een geocache geldt dat er toestemming dient te zijn van de betreffende grondeigenaren en –gebruikers. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland realiseren weliswaar de Klompenpaden, maar zijn geen eigenaar van de terreinen waar de route over loopt. Als u een geocache wilt maken zult u daarom zelf toestemming moeten vragen aan de betreffende grondeigenaren en –gebruikers.
Hoeveel Klompenpaden zijn er nu en waar liggen ze?
Er zijn inmiddels ruim 150 Klompenpaden. Klompenpaden liggen verspreid over de provincies Utrecht en Gelderland. Bekijk ze op de kaart, op naam of op afstand.
Hoe kom ik aan de folders van de Klompenpaden?
De folders zijn verkrijgbaar bij horeca, boekhandels, lokale VVV’s en (zorg)boerderijen. Per pad staat aangegeven waar u de folders kunt kopen.
De VVV Amersfoort, de VVV Otterlo/Novy de Vakman, de VVV Putten, de VVV Ermelo en Boekhandel Kniphorst in Wageningen hebben vrijwel alle folders op voorraad.
Kan ik met een kinderwagen over de Klompenpaden wandelen?
De routes lopen deels over onverharde wegen en door weilanden. Deze paden zijn niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Ook zijn er op bepaalde plekken overstapjes en bruggetjes aangelegd die alleen toegankelijk zijn voor wandelaars.
Het heeft de afgelopen tijd veel geregend. Kan ik toch wandelen op een Klompenpad?
Sommige stukken Klompenpad kunnen door heftige regenval slecht begaanbaar zijn. Zorgt u voor goed schoeisel en bereidt u voor op enkele natte of modderige stukken. Volg nooit een eigen alternatieve route. De particuliere grondeigenaren ondervinden mogelijk schade hiervan.
Waarom mag ik niet met mijn hond wandelen over een Klompenpad?
De Klompenpaden gaan voor een deel over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft of het vee van de boer loopt. Honden kunnen de dieren verstoren, wat stress geeft en in het geval van koeien een lagere melkopbrengst kan veroorzaken. Wanneer mensen toch hun hond meenemen, kan dit tot gevolg hebben dat de particuliere eigenaren geen medewerking meer verlenen aan het Klompenpad.
Wanneer u op particulier terrein komt, staat dat aangegeven met een zogenaamd openstellingsbord. Deze stukken van het pad zijn verboden voor honden. Wel kan het zijn dat u op sommige particuliere stukken de hond van de eigenaar tegenkomt. Andere delen van het Klompenpad kunt u wel bewandelen met uw hond.
Bovendien is op sommige plekken waar vee graast sprake van besmettingsrisico op Neospora.
Vragen over de app
Hoe kom ik aan de app?
Naast de bestaande folders is er ook een Klompenpaden app. Met deze app verdwaalt u nooit en ontdekt u de verhalen van de streek via filmpjes, geluidsfragmenten en historische documenten. De Klompenpaden app is gratis te downloaden in de appstore en Google play.
Hoe zorg ik dat ik geen interessante informatie mis tijdens het wandelen van een Klompenpad?
In de Klompenpaden app zijn leuke weetjes, horecapunten en routeaanwijzingen opgenomen. Tijdens het wandelen geeft je smartphone een trilsignaal en informatie in het scherm als er iets te melden is. Om er voor te zorgen dat je geen informatie mist, is het belangrijk dat je telefoon NIET op batterijbespaarmodus staat. Ook moet je ervoor zorgen dat je de Klompenpaden app in de voorgrond laat draaien. Zo zorg je ervoor dat je niets mist!
Mijn locatievoorziening doet het niet op de app. Hoe los ik dit op?
We krijgen af en toe een melding van wandelaars dat de locatiefunctie op de app het niet doet. Dit is tot nu toe niet een fout in de Klompenpadenapp geweest. Het heeft te maken met een (verstoring) in de toestemming voor de app op uw telefoon om toegang te krijgen tot GPS. Via uw telefooninstellingen kunt u dit herstellen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Zoek een betrouwbare site of neem contact op met uw telefoonwinkel om de locatiefunctie te herstellen. Is het probleem dan nog niet verholpen, laat het ons dan weten.
Tips voor het gebruik van de app
Neem altijd een powerbank mee als je gaat wandelen en gebruik maakt van de app. De app gebruikt namelijk veel stroom en je wilt natuurlijk niet midden in een weiland staan met een lege telefoon. Daarnaast raden wij aan om altijd oude data op de app te verwijderen. Voordat u een route downloadt is het belangrijk dat u (indien van toepassing) de eerder gedownloade kaart verwijdert. Dit doet u door het pad aan te klikken en vervolgens op het prullenbak-icoontje bovenaan te drukken. Sluit dan de app volledig af, en open de app opnieuw. Op deze manier ontvangt u de meest recente routeinformatie.
Kan ik de bankjes langs de Klompenpaden vinden in de Klompenpaden-app?
Sinds 10 jaar bestaat de app Alle bankjes (tot nu toe alleen beschikbaar Android) voor zowel het vinden als het inventariseren van bankjes voor wandelaars en fietsers. Omdat deze app hier speciaal voor ontwikkeld is, de meeste bankjes hier al in geregistreerd staan en de app actief bijgehouden wordt, wordt deze functionaliteit niet aan de Klompenpaden-app toegevoegd.
Een Klompenpad beheren: het merk, donaties, de ontwikkeling en beheer
Als een Klompenpad is opgeleverd, blijft de route dan altijd hetzelfde?
Nee, als er ideeën zijn m.b.t. het verbeteren van het Klompenpad kunt u dit aangeven d.m.v. het contactformulier bij het betreffende pad. Gemiddeld wordt 10% van de Klompenpaden per jaar aangepast. Van een routeaanpassing wordt op de website van de Klompenpaden een berichtje geplaatst.
Hoeveel nieuwe Klompenpaden komen er nog bij?
Dat is afhankelijk hoeveel behoefte er is aan nieuwe wandelmogelijkheden en welke initiatieven worden genomen in de regio. Wel is het zo dat het ontwikkelen van een Klompenpad een langdurig proces is. Daarnaast willen we niet alleen nieuwe paden aanleggen, maar er ook voor zorgen dat de kwaliteit en duurzaamheid van de bestaande Klompenpaden wordt gewaarborgd. Op de overzichtskaart is te zien in welke dorpen en gemeenten er nieuwe Klompenpaden in ontwikkeling zijn.
Mag ik informatie van de Klompenpaden gebruiken in mijn eigen media?
Uiteraard zijn wij blij met publiciteit voor de Klompenpaden. Als u contact met ons opneemt vertellen we u graag meer. Maar wij publiceren liever geen gedetailleerde informatie of kaarten over afzonderlijke routes, omdat er nog wel eens wijzigingen of bijzonderheden zijn. Voor up-to-date informatie kunt u altijd verwijzen naar Klompenpaden.nl.
Mag ik als derde, bijvoorbeeld als uitgever, (delen van) de Klompenpaden zomaar opnemen in een eigen publicatie?
Nee, dat mag niet in verband met gemaakte afspraken met grondeigenaren. De paden lopen vaak over particuliere grond, soms door weilanden met vee. Met de grondeigenaren (vaak agrariërs) zijn afspraken gemaakt over de openstelling voor wandelaars. Bijvoorbeeld dat honden niet zijn toegestaan.
Is 'Klompenpaden' een geregistreerd merk?
Het merk ‘Klompenpaden’ is een geregistreerd merk. Toch zijn er meerdere initiatieven die de naam ‘Klompenpaden’ of ‘Klompenpad’ dragen. Hoe herken je nu een ‘Klompenpad’ van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland?
Om verwarring te voorkomen, is het altijd goed om op de duidelijke kenmerken van onze Klompenpaden te letten:
– We gebruiken altijd hetzelfde logo; de klompjes. Deze zijn terug te vinden op het startpaneel, de bewegwijzering en de folder;
– Voor alle Klompenpaden wordt een bijbehorende folder ontwikkeld;
– We zullen nooit een toegangsprijs vragen voor het mogen lopen van een Klompenpad;
– En het belangrijkste kenmerk: alle Klompenpaden staan op deze website beschreven.
Ik heb zelf een idee voor een Klompenpad, waar kan ik dan terecht?
Voor initiatieven voor nieuwe Klompenpaden in Utrecht kunt u contract opnemen met Landschap Erfgoed Utrecht, Willemijn van Hees, w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl. Voor Klompenpaden in Gelderland kunt u contact opnemen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Dagmar Kroezen 026 35 37 444. Wij kunnen dan onderzoeken of het idee haalbaar is en aan onze kwaliteitscriteria voldoet.
Wie bepaalt waar een Klompenpad komt?
Het begint met een lokaal initiatief voor een pad, bijvoorbeeld van een gemeente, een vrijwilligersgroep, een agrarische natuurvereniging of een groepje boeren. Dat idee komt bij Landschap Erfgoed Utrecht of Stichting Landschapsbeheer Gelderland terecht. Vervolgens wordt onderzocht of er draagvlak is bij andere partijen, zoals Provincie Utrecht, Provincie Gelderland, het Waterschap, gemeente, particuliere grondeigenaren, historische kringen enz. Als dat zo is wordt in goede samenwerking met deze partijen het Klompenpad ontwikkeld.
Hoe werkt de bronvermelding van beeldmateriaal in de brochures, op de panelen, de app en deze website?
Wij doen ons best om alle bronnen van het gebruikte beeldmateriaal te achterhalen en te vermelden op de brochures, het startpaneel, in de app en op deze website. Soms lukt het echter niet om de gegevens van een bron te vinden. Wanneer blijkt dat we een bron niet hebben vermeld, wilt u dan contact opnemen met ons via het contactformulier?
Ik wil graag doneren aan de Klompenpaden. Hoe doe ik dat?
Doneren kan natuurlijk altijd! De Klompenpaden worden beheert door twee organisaties: Landschap Erfgoed Utrecht beheert de paden in provincie Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland beheert de paden in provincie Gelderland. Landschap Erfgoed Utrecht is erkend als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). U kunt een donatie doen voor de Utrechtse paden via de Triodos-bank NL06TRIO0197728901. Graag in de overschrijving vermelden dat het een donatie voor de Klompenpaden Utrecht betreft. U kunt een schenking aan de Gelderse paden doen via NL10TRIO 0390 5205 00, ten name van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, o.v.v.: Schenking t.b.v. Klompenpaden