Opening eerste Klompenpad in gemeente Lingewaal: Vurensche Polderpad

Op vrijdag 30 september vindt de feestelijke opening plaats van het eerste Klompenpad in de gemeente Lingewaal: het Vurensche Polderpad. Een rondwandeling van vijftien kilometer door het mooie buitengebied van Vuren en Heukelum. Wandelen langs de voormalige Nieuwe Hollandse Waterlinie, over historische dijken en paden en langs de Linge en de Waal. De opening vindt plaats om 15.00 uur in Fort Vuren, Waaldijk 29 in Vuren. Wethouder Griedo Bel en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel van het Klompenpad vindt ook de feestelijke opening plaats van een gereconstrueerde kade van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier wordt een informatiepaneel over deze kade onthuld. Daarna is er gelegenheid tot verder wandelen van het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan! Dezelfde avond viert Fort Vuren voor genodigden het einde van ruim zes jaar renoveren, slopen en opknappen. Het feest is tevens het begin van de nieuwe Fortwachterij en de wisseling van de wacht.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met vrijwilligers, particuliere grondeigenaren en gemeente Lingewaal is deze route tot stand gekomen. Het Vurensche Polderpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden en sluit aan op het Rhenoijschepad. Dit 94-ste Klompenpad is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, Regio Rivierenland, de gemeente Lingewaal en de Nationale Postcode Loterij.

Gereconstrueerde kade van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het Klompenpad loopt over een bijzonder element uit de Nieuwe Hollandse Waterline, namelijk de in 2015 gereconstrueerde kade met een Waterliniepanorama. Deze kade maakte deel uit van de voormalige hoofdverdedigingslijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De kade werd ten tijde van de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog met een aantal loopgraafstellingen en betonnen groepsschuilplaatsen aangelegd.

Brochure en app

De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij Fort Vuren en de toeristische informatiepunten in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie zijn vanaf 30 september ook beschikbaar via de Klompenpaden app.