Op maandagmiddag 9 juli opende Landschap Erfgoed Utrecht het Veendijkpad. Het is ontstaan als verbeterde route van het Klompenpad Veen- en Veldendijkpad. Deze route voldeed niet meer aan de kwaliteitseisen van een Klompenpad, maar met het Veendijkpad is er dus weer een mooi Klompenpad te wandelen in het buitengebied van Bunschoten-Spakenburg. De vernieuwde route werd geopend door Alice Kok, wethouder gemeente Bunschoten, en Ivo Brautigam, directeur Landschap Erfgoed Utrecht. Bij het startpunt van het Veendijkpad onthulden zij het informatiepaneel.
Het Veendijkpad
Het Veendijkpad is ongeveer 8 km lang en leidt door het mooie buitengebied van Bunschoten-Spakenburg. De route kan verlengd worden tot 11 km. Wandelen door de polder, over boerenland en dijken. Als je het Veendijkpad loopt met de bijbehorende folder leer je meer over de natuur en de cultuur in de omgeving. De folder is verkrijgbaar bij het startpunt en de VVV’s in de regio. Ook is er een app ontwikkeld voor de route. Met de smartphone in de hand ontdek je bijzondere plekjes en hoor je interessante achtergrondverhalen van het gebied. Een kaart is overbodig, want de app wijst de weg.
Al 110 Klompenpaden
Inmiddels zijn er al 110 Klompenpaden te wandelen. En er zijn nog nieuwe Klompenpaden in ontwikkeling. Onder andere nieuwe paden speciaal voor kids. Klompenpaden worden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met partners in de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. De ontwikkeling van Klompenpaden wordt met de lokale gemeenschap opgepakt, en vergroot zo de leefbaarheid. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.
Klompen aan, rugzak op en gaan!
Het Veendijkpad is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bunschoten, Waterschap Vallei en Veluwe, provincie Utrecht, gebiedscoöperatie O-gen, Nationale Postcode Loterij, particuliere rondeigenaren en de werkgroep Klompenpad Bunschoten-Spakenburg.
Is het Veldendijkpad helemaal gesloten en is dit vervangen door het Veendijkpad of is dit tijdelijk ivm broedseizoen?
Leuke route alleen jammer van de regen.
Bij de kerk moet je een paadje in langs de kerk. Het bordje/sticker van het klompenpad hebben wij niet gezien ( de sticker zit op een paal en voor die paal staat een boom) daardoor hebben we de route niet goed gelopen. We hebben dus een halve route gelopen en zijn toen de route vanaf het startpunt andersom gaan lopen. Zo kwamen we achter de fout die we hadden gemaakt.
Veendijkpad (verlengde versie, 11 km)
Mooi afwisselend klompenpad, grotendeels over verharde wandel-/fietspaden, maar zeker de moeite waard. De variatie tussen de slagen in de wijdse polder, de unieke stadsweiden binnen de grachten, de historische monumentale gebouwen en het geklots van de ex-Zuiderzee tegen de Oosterdijk (“Veendijk”) maken dit Klompenpad zeer aantrekkelijk. De bewegwijzering is voldoende en met de folder en/of App probleemloos te lopen. Tip: je kunt i.p.v. de Oosterdijk zelf ook het iets lager gelegen onverharde pad langs het water nemen.
Hallo,verleden week zaterdag de route gelopen met 2 vriendinnen. Mooie omgeving,maar zonder app hadden wij de route niet uitgelopen. Het begon gelijk bij startpunt. Als het hek dicht is mis je gelijk al een routebordje en halverwege werden we rechtdoor gestuurd en de app vertelde ons dat we linksaf moesten. Maar dankzij de app uitgelopen en toch een leuke dag gehad. Groetjes Nel