Breedlersepad in Park Lingezegen is geopend

De weergoden waren goed gezind bij de opening van het Breedlersepad in Park Lingezegen. Tijdens de opening op 10 november bleef het droog. Wethouder Nick Hubers van gemeente Lingewaard – op klompen-  en vrijwilligers van de werkgroep onthulden het startpaneel bij de Grote Bredelaar in Elst. Alle vrijwilligers en grondeigenaren werden bedankt voor hun inzet en ontvingen een nestkastje in de vorm van een  klomp. Daarna was er een wandeling met rondleiding door voedselbos Parkse Gaard. De opening van het derde Klompenpad in Park Lingezegen werd afgesloten met een borrel.

Het Klompenpad is vernoemd naar buurtschap Bredelaar en boerderij Den Grooten Breedler, nu De Bredelaar genoemd. De wandeling van twaalf kilometer voert onder meer door weilanden met oude heggen en hagen, langs kersenboomgaarden en met herinneringen aan het oorlogsverleden.

Vrijwilligers

Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de route in circa 1,5 jaar ontwikkeld. De werkgroepleden hebben veel werk verzet: de route bedenken, verzamelen van teksten en foto’s, het plaatsen van alle paaltjes en bordjes, contacten met horeca en verkooppunten van de folder. Zij gaan het pad ook regelmatig nalopen en controleren.

Financiers

Met medewerking van grondeigenaren, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer en andere partijen uit de streek is het nieuwe Klompenpad tot stand gekomen. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, Park Lingezegen en de Nationale Postcode Loterij.

Brochure en app

Het Breedlersepad is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij het startpunt De Bredelaar, restaurant De Klomp, Bruna, Streekwinkel De Lingegaerdt, boerderijwinkel de Fruitben in Elst en bij de VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden op sommige delen verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk hier voor meer informatie en een downloadbare folder.

Omroep Lingewaard maakte een leuk filmpje. Bekijk het filmpje