Klompenpad Kids in Wageningen open

Vrijdag 26 juni gaat het Wageningse Engpad Kids open. Een Klompenpad speciaal voor kinderen, het eerste in Gelderland. Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft deze wandelroute gemaakt voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. De route is 4,2 kilometer lang en loopt over de Wageningse Eng en het aangrenzend bos. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Zoomweg in Wageningen, bij de hoek met het Heidepark.

Klompenpad Kids Wageningen

Een Klompenpad Kidsroute loopt door boerenland en laat kinderen kennismaken met het landschap en de dieren die er leven. Het Wageningse Engpad Kids loopt deels over een bestaand Klompenpad: het Wageningse Engpad. De kidsroute heeft enkele natuurlijke speelelementen voor kinderen, zoals het Hemelbed en een Blotevoetenpad, prachtig gemaakt door houtkunstenaar Tjerk Steenbergen van StoutHout. De route kun je lopen met een special KIDS-Doeboekje met opdrachten, er zijn infobordjes onderweg en er is een routeapp. Alle zintuigen worden onderweg geprikkeld. Terwijl kinderen lekker buiten zijn, leren ze op speelse wijze wat bijvoorbeeld een wildwal is, welke dieren er voorkomen en hoe hoogteverschillen in het landschap zijn ontstaan. Onder begeleiding van (groot)ouders kunnen kinderen van 6 tot 10 jaar deze route wandelen.

“Leuk om op blote voeten in bos te lopen”

Om te testen of de route en de opdrachten voldeden aan de beleefwereld van de doelgroep werd een kinderadviesraad in het leven geroepen. Twaalf kinderen van de Montessorischool in Wageningen testten de opdrachten of ze wel spannend en interessant genoeg waren. De twee woordvoerders Finn Hilhorst en Luuk Lubach waren in ieder geval enthousiast. Finn vertelt: “Leuk om een keer niet op school iets te leren, maar lekker buiten”. Luuk vindt: “Ik vond het leuk dat ik op blote voeten in het bos mocht lopen!”.

KIDS-doeboekje en app

De route is gemarkeerd met oranje bordjes. Honden zijn verboden want de route loopt over particuliere gronden van de volkstuintjes op de eng. Kijk voor het gratis KIDS-doeboekje met leuke weetjes en (extra) opdrachten op www.klompenpaden.nl of download de route in de Klompenpaden app. Gedrukte KIDS-doe boekjes zijn ook te koop bij VVV verkooppunt boekhandel Kniphorst.

Het Wageningse Engpad Kids is een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), in samenwerking met vrijwilligers van de klompenpadwerkgroep en de Montessorischool. De werkgroep loopt de route na en controleert bordjes en spelelementen.

Dit Klompenpad Kids is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, gemeente Wageningen, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Foto’s: Tjerk Steenbergen/StoutHout