Uddelermeerpad geopend! Wandelen langs pingoruïnes

Op zaterdag 21 januari 2017 vond de feestelijke opening plaats van het vierde Klompenpad in de gemeente Apeldoorn: het Uddelermeerpad. Het Uddelermeerpad is een rondwandeling van zestien kilometer door het mooie buitengebied van Uddel. Wandel door het prachtige bos en de heide van Kroondomein Het Loo, langs de pingoruïne van het Uddelermeer en een middeleeuwse schans.

Opening in Restaurant Theehuis Uddelermeer

De opening vond plaats Restaurant Theehuis Uddelermeer. Evert Jan van Egteren, voorzitter van vereniging Uddels Belang hield het welkomstwoord. Wethouder Mark Sandmann en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben de opening verricht. Na de onthulling van het startpaneel, was er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad.

Pingoruïnes

Het Uddelermeer is waarschijnlijk een pingoruïne. Het meer is dan ontstaan uit een pingo ofwel vorstheuvel. Dit vond plaats tijdens de laatste ijstijd, het Weichselein. Na het smelten van een grote ijskern in de bodem, resteerde een laagte die tegenwoordig het meer vormt. Het Bleeke Meer is net als het Uddelermeer ontstaan als pingoruïne door een smeltende ijskern na de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Door zijn geringe diepte is het meer echter snel begroeid geraakt en is er veen ontstaan.
De Broekeld is ook een pingoruïne. Het gebied is ontgonnen in het midden van de 19e eeuw. Door het graven van greppels zijn de lager gelegen, moerassige gronden geschikt gemaakt voor landbouw. In het gebied is nog de historische, onregelmatige kavelstructuur te vinden, die afgestemd is op het reliëf van de pingoruïne.

Gastenboek

 1. In 1 woord fantastisch wat een mooie route veel afwisseling en paadjes waar je zelf nooit in zou gaan zoals het aardappelveld
  Wel goed opletten op sommige plekken voor de bordjes
  Zijn bij het theehuis aan het Uddelmeer gestart

 2. Vandaag met een vriendin klompenpad gelopen.
  Het was een prachtige tocht met veel afwisselingen, prima bewegwijzering.
  Helemaal top. Een echte aanrader

 3. Dag beheerders van dit klompenpad. We hebben vandaag met 8 wandelaars de route gelopen. Mooi, Veel variatie. Hadden het geluk om bij de kroondomeinen enkele wilde zwijnen met jongen te zien. Later in het bos bij Uddel een edelhert. Al het groen groeit flink in deze periode. De laatste ca. 700 meter voor Meerveld is behoorlijk dichtbegroeide met brandnetels en ander groen. Misschien kunt u het doorgeven aan de vrijwilligers die dit mooie pad onderhouden.
  We hebben genoten van dit mooie gebied.
  Met groet,
  Ans Dijkstra.

 4. Route voor 50% gelopen vanaf het Vossegat. Jammer dat het eerste deel voor een groot deel over- en langs teeltvelden loopt met lelies, taxus, coniferen en rododendrons,waar zichtbaar veel gespoten is met onkruidverdelgers. Geeft niet echt een karakteristiek beeld van Meerveld. De omgeving van het Uddelermeer maakt veel goed.

 5. Gisteren dit prachtige nieuwe klompenpad gelopen met 4 personen.Geweldig alles zat er in klimmers over bevroren land en langs prachtige huizen.Uddelermeer lag er prachtig bij met een klein sneeuwlaagje. We hebben hem helemaal uitgelopen. En doen dit v.d.zomer nog een keer.Shapoo voor de vrijwilligers die dit weer mogelijk hebben gemaakt.heel veel succes met dit mooie klompenpad. Fam. Nieuwenhuis

 6. Het startpunt, restaurant Uddelermeer, was een beetje lastig te vinden. Op de app staat het postadres, het is makkelijker te vinden onder: Garderenseweg 5 Uddel.
  Wat een prachtige afwisselende wandeling, we hebben de 16 km zonder problemen gelopen!
  Komen tijdens bloeitijd rodondenderons en later de heide vast nog eens terug!

 7. Gezellige, goed verzorgde opening van het Uddelermeerpad. Door het beschikbaar stellen van gronden voor de paden, was het voor ons een “nieuwe” omgeving rondom het Uddelermeer. We kwamen op plekken waar we nog nooit eerder waren geweest. De route laat veel alternatieven toe, verkorten, verlengen, delen van de route lopen.
  Twee keer was het zoeken: Op het Uddelerveen stond geen aanduiding naar links. Het bordje vonden wij langs de zijweg. Bij Gasterij De Dassenburg liepen we rechtdoor de parkeerplaats op. Aan het einde van de parkeerplaats was het zoeken. Het Klompenpad is zeer afwisselend, een aanrader. Bij nat weer wel stevige, waterdichte schoenen aan.

 8. Jammer dar er geen route beschrijving voor handen was.

  Even duidelijk aangeven dat deze tocht voor sportieve lopers is uitgezet en dat er klim werk in zit dus moeilijk
  voor ouderen die wat minder ter been zijn.

 9. Wij waren gisteren bij de opening van het Uddelermeerpad. Een prachtige aanvulling van de paden.
  Geweldig om te zien dat na de plechtigheid er zeker 5 groepjes mensen de tocht gingen lopen.
  Voltreffer voor Uddel/Meerveld.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.