Derde klompenpadenboek en opening Wijenburgsepad

Rond Echteld heeft een groep vrijwilligers samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland een mooi Klompenpad ontwikkeld: het Wijenburgsepad. Zaterdag 28 oktober was de feestelijke opening in dorpshuis De Hoge Hof In Echteld. Ook presenteerde schrijver Wim Huijser zijn derde klompenpadenboek: 50 Nieuwste Klompenpaden. Herma van Dijkhuizen en Stefan van Someren, wethouders van gemeente Neder-Betuwe onthulden het startpaneel bij kasteel Wijenburg in het bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. Na een korte wandeling over een deel van het Klompenpad was er een afsluitende toost in het dorpshuis.

Derde klompenpadenboek

Bij de opening presenteerde schrijver Wim Huijser zijn nieuwe boek 50 Nieuwste Klompenpaden. Zo’n dertien jaar geleden sloeg het klompenpadenvirus bij hem toe. Hij wandelde toen veel en publiceerde twee klompenpadenboeken. “Dit keer hebben er zo’n twintig mensen aan meegewerkt. Ook meerdere fotografen, omdat Willem van Leuveren, die de eerste twee boeken fotografeerde, dat niet meer kon. Verder is de formule van het boek vergelijkbaar, alleen hebben we dit keer ook aandacht voor streekproducten langs de paden en als beeldend kunstenaar een keramiste. Voor de inleiding vonden we Martine Kruinder, een bruggenbouwer tussen boer en burger.”
Huijser liep tot nu toe ruim honderd Klompenpaden. “Het is een logische gedachte dat we over een paar jaar een vierde boek kunnen verwachten. Met uitgever Harry Harsema heb ik daar al over gesproken bij het bedenken van de titel 50 Nieuwste Klompenpaden. Je zou dan nog 50 Allernieuwste Klompenpaden kunnen verwachten, maar dan houdt het wel op.”

Vrijwilligers en financiers

Het Wijenburgsepad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Echteld. De route leidt langs interessante plekken zoals kasteel Wijenburg, voormalig dijkgehucht Ooij en eeuwenoude relicten van dijkdoorbraken. Onder begeleiding van SLG ontwikkelden enthousiaste vrijwilligers de route. En daar blijft het niet bij. Zij gaan het pad ook maandelijks nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Neder-Betuwe en andere partijen uit de streek kwam de route tot stand. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Neder-Betuwe en de Nationale Postcode Loterij.

 

Vijfde Klompenpad in Neder-Betuwe

In Gelderland en Utrecht zijn er nu 155 Klompenpaden. In de gemeente Neder-Betuwe zijn al vier Klompenpaden: het Marspad in Kesteren, het Hiensepad in Dodewaard, het Heuzesepad in Opheusden en het Uchtapad in Ochten. Met het nieuwe Wijenburgsepad in Echteld is een aantrekkelijk netwerk van Klompenpaden in Neder-Betuwe ontstaan. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Over de route

De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat honden op sommige delen verboden zijn om vee en wild niet te storen. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de regels die daar gelden.

Brochure en app

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij VVV’s in de regio. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden-app. Kijk hier voor een downloadbare folder.

Foto’s: Gemeente Neder-Betuwe