Een mooie opsteker voor de makers van Klompenpaden en alle klompenpadvrijwilligers. Algemeen directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel vertelt over zijn voorliefde voor Klompenpaden in de nieuwste Podcast van Natuurmonumenten. Hij houdt een pleidooi voor het openstellen van meer groen voor recreatie. “Zo geef je meer ruimte aan bezoekers om te genieten van het landschap.”
In de meest recente podcast ‘Puur Natuur’ wandelt Van den Tweel wandelt met interviewer Frans Bosscher niet over eigen terrein van Natuurmonumenten, maar langs Marcs favoriete Klompenpad het Snorrenhoefpad’, dat dicht bij zijn woonplaats Leusden ligt. Lopend door buitengebied van Leusden, Achterveld en De Glind vertelt Van den Tweel over de geschiedenis van de streek en droogte in de natuur. Terwijl ze verder lopen langs de Modderbeek en Landgoed De Boom gaat het gesprek over landbouw, samenwerking met boeren en waterschappen en over het simpelweg genieten van buiten zijn. De podcast is te beluisteren via Soundcloud.
Wandelend genieten van natuur en boerenland
Van den Tweel: “Nederland heeft relatief weinig natuur. De afgelopen maanden zagen we enorm veel bezoekers in onze natuurgebieden. Tegelijkertijd zijn in het buitengebied nog veel meer mogelijkheden om groen toegankelijker te maken. Dat zijn dan misschien geen ‘hardcore’ natuurgebieden met zeldzame plant- en diersoorten, maar wel fantastische gebieden om in te sporten, te genieten en gewoon een frisse neus te halen. Als bijvoorbeeld boeren en waterschappen maar ook defensie en Rijkswaterstaat hun land toegankelijker maken voor recreanten, geven we meer mensen op meer plekken de ruimte om te genieten van groen. In tijden van corona is het sowieso verstandig om bezoekers te spreiden, maar ook vanuit het oogpunt van natuurbescherming is dat verstandig.” De Klompenpaden zijn volgens Van den Tweel hiervan alvast een fantastisch voorbeeld; de paden lopen zoveel mogelijk over onverhard terrein; over boerenland, door natuurgebieden, langs landgoederen.
Klompenpaden
Klompenpaden zijn oorspronkelijk een initiatief van Frans ter Maten uit Leusden, voormalig directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Recent werd een klompenpad naar hem vernoemd. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Het uitzetten en onderhouden van de routes is grotendeels vrijwilligerswerk.
Foto: Erik vd Burgt