Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Wandelen op Klompenpad Montferland

Vanaf vrijdag 2 juli is er weer een nieuw Klompenpad open voor wandelaars. Het Staickheimerpad is een rondwandeling van zeventien kilometer door het heuvelachtige buitengebied van Stokkum. Wandelen over stuwwallen, door het Bergherbos, over glooiende akkers en door weilanden. Klompen aan, rugzak op en gaan! Vanwege de coronamaatregelen is er helaas geen feestelijke opening.

Staickheimerpad

Het Staickheimerpad, een oude naam voor Stokkum, start bij café ’t Klaphek in het dorp Stokkum, gaat onder meer door ’t Broek en het Bergherbos, langs graanakkers waar patrijzen vertoeven en langs de molen Düffels Möll en kasteel Huis Bergh.

Het nieuwe Klompenpad is onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, de gemeente Montferland en Natuurmonumenten tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad maakt deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het is het 133ste Klompenpad en het eerste Klompenpad in de gemeente Montferland. De nieuwe wandelroute is mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Montferland en de Nationale Postcode Loterij.

Wens van inwoners Stokkum

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Het nieuwe Klompenpad was een wens van inwoners uit Stokkum en was een van de ideeën die voortkwamen uit het bewonersproces Levend Landschap Stokkum.

Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Wie het ook leuk vindt om de route na te lopen, kan zich melden voor de werkgroep bij Saskia Glas, via s.glas@landschapsbeheergelderland.nl.

Brochure en app

Het Staickheimerpad is gemarkeerd met rode klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij het startpunt ‘t Klaphek, Het Montferland, Natuurboerderij De Wittenhorst, OnsLokaal en bij de VVV’s in de regio.

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Gastenboek

  1. Even een vraag jullie schrijven zaterdag 2 juli. Maar is het zaterdag 3 juli of vrijdag 2 juli. Ik wil de route eigenlijk vrijdag gaan lopen, maar was benieuwd of de de route dan al in de app staat.
    Alvast bedankt.

  2. Klinkt leuk, de omgeving is prachtig. Eens kijken wanneer ik tijd heb om dit pad te lopen en te filmen.

Reageren is niet meer mogelijk.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.