Feestelijke opening Klompenpad Sprabanenpad in Zutphen-De Hoven

Vrijdag 17 mei is de feestelijke opening van het Klompenpad Sprabanenpad in Zutphen-De Hoven. Wethouder Jasper Bloem van de gemeente Zutphen en projectleider Erwin Reinhard van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zullen het startpaneel onthullen in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. De opening vindt plaats om 14.30 uur bij voetbalvereniging ZVV De Hoven aan de Molenweg 36, De Hoven, Zutphen. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad. Klompen aan, rugzak op en gaan!

 

Tuindersdorp

Het Sprabanenpad is een wandelroute van vijftien kilometer door het mooie buitengebied van tuindersdorp De Hoven, ten zuiden van Zutphen. De wandeling start bij de parkeerplaats van ZVV aan de Molenweg en leidt de wandelaar langs het museum van Boer Kip, stadsboerderijen, door volkstuinen met boomgaarden en langs steenfabrieken in de uiterwaarden van de IJssel. Een gebied met een rijke historie en fraaie natuur waaronder de Oude IJsselarm met bijzondere vogels.

Spreeuwen

Het Klompenpad is vernoemd naar Sprabanen, het voormalig jachtgebied van de heren van havezathe De Marsch. Vermoedelijk werden hier in de 17e eeuw o.a. spreeuwen gevangen voor consumptie (spra = spreeuw, baan = open plek met vangnetten). De wandelaar kan ook op de route stappen bij het station Voorst-Empe en station Zutphen.
Er is een overstaproute naar het Klompenpad Beekweidenpad. Het Sprabanenpad is het 159ste Klompenpad en het tweede Klompenpad in de gemeente Zutphen naast het Leestensche Broekpad.

Vrijwilligers en financiers

Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers met medewerking van grondeigenaren, gemeente Zutphen, Waterschap Vallei en Veluwe, routebureau Veluwe het nieuwe Klompenpad ontwikkeld. De klompenpadwerkgroep gaat ook maandelijks controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Zutphen en de Nationale Postcode Loterij.

Folder en app

De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. De folder met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Daarom geldt de regel dat alleen honden aan de lijn zijn toegestaan in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 17 mei ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Tikkie voor Gelderse Klompenpaden

Kijk op 17 mei voor meer informatie en een downloadbare folder op klompenpaden.nl of op Facebook en Instagram. Wandelen over de Klompenpaden is gratis. Wil je wat terugdoen en de vrijwilligers bij het onderhoud van de Klompenpaden steunen? Op de klompenpadenwebsite kun je een donatie doen: geef een Tikkie voor Klompenpaden!