Opening 150ste Klompenpad in Harderwijk

Hoera, binnenkort vieren we het 150ste Klompenpad! Zaterdag 1 juli is de feestelijke opening van de Klompenpaden Sonnevanckpad en Heyrderpad in Harderwijk. Wethouder Wilco Mazier van de gemeente Harderwijk en Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zullen het startpaneel onthullen in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. Schrijver én klompenpadenfan Wim Huijser vertelt over zijn nieuwe klompenpadenboek. De opening vindt plaats om 10.00 uur in restaurant Vivaldi in Sonnevanck aan Sonnevancklaan 2 te Harderwijk, nabij het startpunt van de route Sonnevanckpad. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad met een afsluitende toost. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Sonnevanckpad en Heyrderpad

Het Sonnevanckpad is een rondwandeling van tien kilometer door het mooie buitengebied van Harderwijk. De wandeling start bij zorginstelling Sonnevanck, een voormalige tbc-sanatorium, en voert de wandelaar door de bossen rond Harderwijk, maar ook over het Beekhuizerzand en het oude agrarische enclave Beekhuizen. Het Sonnevanck is het 149ste Klompenpad en het eerste Klompenpad in de gemeente Harderwijk. Daarnaast gaat deze middag een tweede Klompenpad in Harderwijk open: het Heyrderpad, alweer het 150ste Klompenpad! Deze rondwandeling is elf kilometer en start in het dorp Hierden bij kasteel de Essenburgh. De wandelaar loopt langs beken, oude landgoederen en boerderijen in het buitengebied van Hierden.

Vrijwilligers en financiers

Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de routes ontwikkeld. Zij gaan deze paden ook maandelijks nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Harderwijk en andere partijen uit de streek zijn de routes tot stand gekomen. De Klompenpaden zijn gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Harderwijk, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Brochure en app

Het Sonnevanckpad is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar in het restaurant op Sonnevanck en bij VVV’s in de regio. Het Heyrderpad is gemarkeerd met oranje klompjes in beide richtingen. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt een aanlijnplicht voor honden. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie en downloadbare folders vanaf 1 juli op deze website of onze Facebookpagina.