Uchtapad in Ochten geopend

Op zaterdagochtend 24 september is het Uchtapad geopend. Het Uchtapad is een Klompenpad van dertien kilometer door het prachtige buitengebied van Ochten en Eldik. Wethouders Herma van Dijkhuizen en Stefan van Someren van Neder-Betuwe en Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben het startpaneel onthuld in het bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. Ondanks de regen was het een gezellige dag met een grote opkomst!

Het verhaal van de streek

Het Uchtapad vertelt het verhaal van de streek, het landschap en haar bewoners. De route voert door de uiterwaarden van de Waal, over de zomer- en winterdijk en langs relicten van verdedigingswerken en oude sporen van dijkdoorbraken. Het Klompenpad leidt door een afwisselend landschap met water, boomgaarden, weilanden, akkers en door het dorp Ochten. Het dorp kent een bewogen geschiedenis wat is af te lezen aan de hand van de monumenten die herinneren aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het hoogwater in 1995.

Vrijwilligers

Vrijwilligers hebben het nieuwe Klompenpad ontwikkeld onder begeleiding van SLG. Het werd mede mogelijk dankzij de medewerking van particuliere grondeigenaren, het waterschap en gemeente Neder-Betuwe. De wandelroute is medegefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Neder-Betuwe en de Nationale Postcode Loterij.

Vierde Klompenpad in gemeente Neder-Betuwe

Het Uchtapad is het 141ste Klompenpad in Nederland en het vierde Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe waar eerder al het Marspad in Kesteren, het Heuzesepad in Opheusden en het Hiensepad in Dodewaard werden gerealiseerd.

Brochure en app

Het Uchtapad is gemarkeerd met blauwe klompjes. De route is te verkorten tot 9 of 12 kilometer. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer verkrijgbaar bij het Fruitpark, de Veerstoep en de Verschzaak te Ochten. Meer informatie en een digitale brochure kun je hier downloaden.