Trots zijn we op het 149ste en het 150ste Klompenpad. Zaterdag 1 juli zijn het Sonnevanckpad en Heyrderpad geopend in Harderwijk. In restaurant Vivaldi in Sonnevanck werd stil gestaan bij deze mijlpaal met toespraken door Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), wethouder Wilco Mazier van de gemeente Harderwijk en Ankie van Dijk van Wandelnet. Ook was er een leuk verhaal van een van de schrijvers van het derde Klompenpadenboek. Vrijwilligers en grondeigenaren werden bedankt en kregen een vogelhuisje in de vorm van een klomp en een Klompenpadenpin. Daarna werden beide startpanelen onthuld en was er nog een mooi gedicht over Klompenpaden door de stadsdichter van Harderwijk. Ook was er een interessante excursie over een deel van het Klompenpad door de omgeving van Sonnevanck, een plek met veel historie en natuur. Het was een gezellige feestelijke opening met veel belangstellenden en de regen viel mee.
Sonnevanckpad
Het Sonnevanckpad is een rondwandeling van tien kilometer door het mooie buitengebied van Harderwijk. De wandeling start bij zorginstelling Sonnevanck, een voormalige tbc-sanatorium, en voert de wandelaar door de bossen rond Harderwijk, maar ook over het Beekhuizerzand en het oude agrarische enclave Beekhuizen. De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes.Het Sonnevanck is het 149ste Klompenpad.
Heyrderpad
Heyrderpad is het 150ste Klompenpad! Deze rondwandeling is elf kilometer en start in het dorp Hierden bij kasteel de Essenburgh. De wandelaar loopt langs beken, oude landgoederen en boerderijen in het buitengebied van Hierden. Dit Klompenpad is gemarkeerd met oranje klompjes.
Vrijwilligers en financiers
Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de routes ontwikkeld. Zij gaan deze paden ook maandelijks nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is. Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Harderwijk en andere partijen uit de streek zijn de routes tot stand gekomen. De Klompenpaden zijn gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Harderwijk, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.
Brochures en app
De brochures met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar in het restaurant op Sonnevanck en bij VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt een aanlijnplicht voor honden. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app. Kijk voor meer informatie, verkooppunten van gedrukte folders en downloadbare folders op deze website of onze Facebookpagina. Dus, klompen aan, rugzak op en gaan!