Lustrum van het Rosandepad en expositie: een ode aan het landschap!

Het Rosandepad werd op 2 juli 2018 geopend in Oosterbeek. Op 2 juli 2023 kwamen de initiatiefnemers van dit Klompenpad bijeen om op het lustrum te toosten in de Concertzaal in Oosterbeek. Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland: ‘Wat we toen nog niet wisten was dat het Rosandepad een van de meest populaire Klompenpaden zou worden. We hadden het natuurlijk wel enigszins kunnen weten, want het landschap op de Veluwezoom spreekt al vele eeuwen tot de verbeelding’. Al eeuwenlang komen landschapsliefhebbers naar de Veluwezoom om hun hart op te halen. Het Rosandepad loopt langs plekken die in de 19e eeuw vereeuwigd zijn op schildersdoeken door de schilders van de Oosterbeekse School, een voorloper van de Haagse School. Het schilderachtige landschap betovert ook vele klompenpadwandelaars. ‘We merken dat aan de vele lyrische opmerkingen die zij toevertrouwen aan het digitale gastenboek op de klompenpadenwebsite’, aldus Vriend.

Privécollectie van Pim Kwak

Rob van der Zouw, een van de initiatiefnemers van het Rosandepad: ‘We kregen toestemming om een foto van een van de schilderijen uit de privécollectie van verzamelaar Pim Kwak uit Doorwerth op te nemen in de routefolder van het Rosandepad, een unicum!’ Pim Kwak overleed in 2021 en volgens zijn weduwe is het hem gelukt vele landschapsschilderijen ‘weer terug naar huis te brengen’. Een oud-inwoner van Oosterbeek ontfermde zich gelukkig over de collectie en schonk deze aan de gemeente Renkum. Hierdoor blijft de collectie bijeen en voor de eigen omgeving behouden.

Expositie in Oosterbeek

Momenteel is er een tentoonstelling van deze schilderijen in de Oosterbeekse Concertzaal met als titel ‘Oosterbeekse kunstenaarskolonie herleeft’ (www.stichting-culture.nl). Arjan Vriend: ‘We roepen iedereen op een bezoek aan deze prachtige tentoonstelling te combineren met het wandelen van het Rosandepad.’ Zo loopt de route van dit Klompenpad langs de Gielenbeek, die ontspringt op de Hemelse Berg en loopt door vijf vijvers om in de uiterwaard in de Leigraaf te stromen. In een bocht van de beek ligt een fraai ongerept elzenbroekbosje. De Gielenbeek is zo’n 150 jaar geleden op een heel sfeervolle wijze geschilderd door Théophile de Bock. Het indrukwekkende schilderij is te bewonderen in de tentoonstelling.

Wandel in de voetsporen van Oosterbeekse schilders

De schilderijen van de schilders van de Oosterbeekse school, als ook het Rosandepad, zijn odes aan het betoverende landschap van de Veluwezoom. De tentoonstelling is nog tot en met 27 augustus te zien. Het Rosandepad is te downloaden in de Klompenpaden App en routefolders zijn te koop in de Oosterbeekse Concertzaal.  Komt het zien, en klompen aan, rugzak op en gaan! Wandel in de voetsporen van Oosterbeekse schilders!

Arjan Vriend (links) en Rob van der Zouw proosten bij het schilderij van Théophile de Bock met de Gielenbeek, onderdeel van het Rosandepad (Foto: Arjan Vennema)

Schilderij met watermolen (collectie Pim Kwak)