Duik in de middeleeuwen op het Baanbrekerpad

Ga je het Klompenpad Baanbrekerpad in het mooie buitengebied van Ammerzoden en Well verkennen? Vergeet dan vooral niet een bezoek te brengen aan het middeleeuwse Kasteel Ammersoyen. Daar werd op 4 april een nieuwe publiekspresentatie geopend door prinses Margriet, zo meldt Geldersch Landschap & Kasteelen.

Een hoogtepunt van de vernieuwde presentatie is de unieke brouwoven, een zeldzaam overblijfsel uit de middeleeuwen dat onder de vloer van de kelder verborgen lag. De conservator van kasteel Ammersoyen benadrukt het belang van het onthullen van deze historische schatten: “Ammersoyen is het enige kasteel in Nederland met een middeleeuwse oven voor het brouwen van bier binnen de muren, en het is onze missie om dit erfgoed te behouden en te delen met het publiek.”

Schervenlab

Centraal staat de unieke archeologische collectie van scherven die in de slotgracht is gevonden. Vrijwilligers en bezoekers werken samen in het Schervenlab om de ontelbare scherven, die in de kasteelgracht zijn gevonden, weer in elkaar te puzzelen. Ook wordt de relatie tussen kasteel en kruiden- en hoptuin belicht waar allerlei ingrediënten voor het brouwen van bier geteeld worden. Bereid je bezoek aan kasteel Ammersoyen hier voor (denk aan een entreeticket).

Klompenpaden steunen

Het Baanbrekerpad loopt door het oeverwallenlandschap van de Bommelerwaard en heeft altijd iets dynamisch! Dijkdoorbraken, rabatten, rivierverleggingen en waterbeheer hebben blijvende sporen nagelaten. Wandelen op de Klompenpaden is gratis. Wil je wat terugdoen en de vrijwilligers bij het onderhoud van de Klompenpaden steunen? Op de klompenpadenwebsite kun je een donatie doen: geef een Tikkie voor Klompenpaden!