Fliertpad

Ontdek het mooie buitengebied Twello (Voorst). Wandel over statige landgoederen, langs karakteristieke boerderijen en door het beekdal van de Fliert. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Fliertpad (16 km)

Startpunt: Gemeentehuis Voorst, H.W. lordensweg 17 in Twello

Openbaar vervoer: Bushalte Gemeentehuis in Twello of treinstation Twello

Opstappunt: Treinstation Twello

Markering: Bruine markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen

Route combineren: het Fliertpad kan gecombineerd worden met het Tuylermarkerpad en het Avervoorderpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

Horeca onderweg:

Verkooppunten brochure:

Heeft u een klacht of aanbeveling met betrekking tot dit Klompenpad (bijvoorbeeld over de markering), stuurt u ons dan een mailtje via het contactformulier.

Wilt u uw wandelervaringen delen met andere (potentiële) wandelaars, dan vragen we u uw reactie in het gastenboek hieronder achter te laten.

Gastenboek

 1. Onderwerp: Prachtige wandeling

  15 november deze wandeling gemaakt. Erg afwisselend! We hebben vooral genoten van de vele ‘buitens’ waar we langs liepen. Inderdaad: Gelderland levert ons ‘mooie streken’. Wij hebben er weer een ontdekt.

 2. Onderwerp: Echte aanrader

  Op 26 september een deel van deze route gelopen (de noordwestelijke lus). Begonnen bij het Hunderen richting de Aze. Het was echt genieten, in de eerste plaats van het zonnige weer, ook de fruitoogst die in volle gang was. De paddestoelen in het bos, allerlei bessen aan de bomen. Het was geweldig. Als ‘souvenier’ kochten we bij de fruitteler lekkere ouderwerdse Coxappeltjes. Die kunnen we in de winkel bijna niet kopen. We hopen zeker de andere lus te lopen.

 3. Onderwerp: fliertpad

  We hebben deze route in 2 dagen gelopen. Komen uit de buurt maar voor ons was het zeer verrassend en hebben erg genoten.

 4. Onderwerp: Fliertpad

  Smaken verschillen en dat mag……………… maar het Fliertpad is onze absolute nr 1 !!

  Soms wordt het accent gelegd op de dingen die minder zijn. Dat kan bij elk pad. Het Fliertpad maakte ons blij en we genoten !

 5. Onderwerp: beetje jammer

  We hadden de recensies gelezen en waren vol goede moed begonnen bij het beginpunt in Twello. We kozen voor de route tegen de klok in. De route is goed aangegeven, maar voerde best veel langs drukke autowegen. De weg langs de IJsseldijk bood helaas geen uitzicht op de rivier omdat we onderaan de buitenkant van de dijk liepen. Ook het pad tot aan station Twello was parallel aan de drukke weg. De route is ok, maar niet meer dan dat.

 6. Onderwerp: Prachtig pad

  Vandaag, woensdag 2 mei 2018 dit pad gelopen en het stelde ons beslist niet teleur. Wat een afwisseling en je komt op stukken waar je niet zo gauw in zou lopen als er geen paaltje met een routebordje zou staan. We komen zelf uit Apeldoorn en dan denk je dat je het buitengebied rondom Twello wel kent, maar niets is minder waar. Eerst wilden we de route verkorten bij het Hunderen tot 10 km, maar we zijn zo blij dat we dat niet gedaan hebben. Het stuk langs de beek de Fliert is zeer de moeite waard nu het fluitenkruid hoog opgeschoten langs de oevers groeit. Wij kunnen deze route van harte aanbevelen.

 7. Onderwerp: De allermooiste!

  Hebben al heel wat klompenpaden gelopen maar deze en de andere paden in de omgeving Twello en Terwolde vinden wij de allermooiste. Dank voor alle moeite vrijwilligers, jullie hebben heel wat van onze weekenden opgefleurd!

 8. Onderwerp: Fliertpad

  Very impressed with a well signed route. As a visitor to Holland this is a good way of exploring terrain without having to buy a 1:25000 map. Pleasant turns in the path and interesting viewpoints. Looks as though a lot of thought has gone into constructing this walk, look forward to doing more!

 9. Onderwerp: Verrassend

  Gistermiddag het hele Fliertpad gelopen. Tegen de klok in. Begonnen bij tuincentrum op De Worp.
  Het was zonnig en het had licht gevroren zodat sommige stukken alweer zacht en andere stukken nog licht bevroren waren. Over het algemeen goed te belopen m.u.v. het stuk langs de Fliert na het Hunderen : zompig. Afwisselende tocht met stukken bos, weiland, dorp, landgoederen en een mooie rietkraag t.h.v. het nieuwe pad vanaf Twello naar de Wilpse Dijk. Van de zomer nog eens lopen.

 10. Onderwerp: Fliertpad

  Gister het fliertpad gelopen. De korte versie van 10 km.
  Ontzettend mooie route. Zeker een aanrader!
  Hier en daar wat drassig. Maar daar waren we op voorbereid.
  Zeker een aanrader!!

 11. Onderwerp: Fliertpad gecombineerd met Avervoorderpad

  De Klompenpaden blijven fascinerend!
  Uitstekende bewijzering en mooie routes.
  Zo ook deze gecombineerde route, waarbij we de route eigenlijk hebben omgedoopt naar ‘natte neuzenroute”.
  Dit kwam doordat we veelvuldig (wel leuk, hoor) door het natte gras liepen en de ‘neuzen’ van onze wandelschoenen nat werden.
  Helaas kwamen we ook een stuk tegen langs weides van een boer die het pad wel erg krap had gemaakt.
  Maar dat heeft uiteindelijk onze pret niet kunnen verdringen, want de eindconclusie was: gewoon geweldig, wat een mooie route weer!

 12. Onderwerp: fliertpad

  Wij hebben dit pad gelopen op zondag 24 sept. Nadat de mist was opgetrokken een heerlijke wandeling in een warme herfst zon. De route is uitstekend aangegeven en biedt veel afwisseling. De verhouding verharde / onverharde wegen is prima. Wat ons vooral opviel is de hoeveelheid landhuizen in deze omgeving. Enig minpunt was een stuk volledig kapotgereden pad ( bij fruitkweker klomp ). Met aan de ene kant water en aan de andere kant prikkelstruiken was er bijna geen doorkomen aan in de zeer gladde modder. Toch kon dit de pret niet drukken en kijken we terug op een geslaagde wandeling. Zeker een aanrader.

 13. Onderwerp: fliertpad

  Wij hebben dit pad gelopen op zondag 24 sept. Nadat de mist was opgetrokken een heerlijke wandeling in een warme herfst zon. De route is uitstekend aangegeven en bied veel afwisseling. De verhouding verharde / onverharde wegen is prima. Wat ons vooral opviel is de hoeveelheid landhuizen in deze omgeving. Enig minpunt was een stuk volledig kapotgereden pad ( bij fruitkweker klomp ). Met aan de ene kant water en aan de andere kant prikkelstruiken was er bijna geen doorkomen aan in de zeer gladde modder. Toch kon dit de pret niet drukken en kijken we terug op een geslaagde wandeling. Zeker een aanrader.

 14. Onderwerp: teveel asfalt

  viel ons tegen ,teveel asfaltweg,en slechte stukken {modder,hoog gras}

 15. Onderwerp: En weer een kanjer

  Een geweldige wandeling. Onderweg weer ontmoetingen, variatie te over en stapelwolken weer. Dat is dan het toetje, prachtige kiekjes geschoten. Een boeiend gebeuren, we noemen het wandelen en doen het in onze vrije tijd.
  Het Fliertpad, neem de tijd om al het moois te kunnen beleven en genieten is gegarandeerd.
  One who lives sees much, one who travels sees more. Cheers:).

 16. Onderwerp: Mooi en gevarieerd

  Vorige week errste 10 km gefaan aan de oostzijde en nu westzijde tegen de klok in. Beide stukken heerlijjk om te lopen en weinig asfalt. Zo nog mooier zijn als je bij landgoed Bruggenbisch over het landgoed kan lopen ipv de wat drukke weg er langs. Alleen moet er dan wel een brug komen. Een aanrader om in 1 of 2 keercte lopen

 17. Onderwerp: Mooie route

  Wij hebben deze route op woensdag 2 augustus gelopen. Erg leuke afwisselende route, goed bewegwijzerd en onderhouden.
  Wij zijn de route gestart bij het Hof van Twello en hebben daardoor het startbord met route en informatie gemist. Misschien is deze in de route zelf op te nemen.

 18. Onderwerp: langs de Fliert

  Prachtige route, afwisselend landgoed, fruitteelt, vee, akkers, landhuizen en bos. Het heeft nogal geregend de laatste weken, daarom was het wel heel soppig langs de Fliert. Dus je moet niet zo bang zijn voor een paar natte voeten.
  Verder als je bijna rond bent, kom je via de Hunderenselaan op de Acaciaweg. Daar linksaf, dan rechtsaf over het spoor, en dan let op: direct rechtsaf een stukje langs het spoor lopen.
  Hele mooie middag gehad !

 19. Onderwerp: Fliertpad

  Prachtige wandeling gemaakt. Bij de IJssel genoten van het ‘hotel Hartenstein’. Bij landgoed De Parkelaar ging ik bijna de mist in, omdat het pad daar flink overwoekerd is.. maar al met al weer fijn gewandeld.

 20. Onderwerp: Klompenpad

  Gisteren het klompenpad gelopen wat een mooi pad is dit. We hebben hem ook al eerder gelopen maar toen was het kaalheid en koud. Heel veel wandelaars gezien. En dan kom je achter langs de fruitbomen, wat al een mooi gezicht is. Loop je verder en laat nu fruitteel bedrijf Hoe passelijk De Klomp openheid hebben. Heerlijk aardbeien en kersen gekocht. Waar een klompenpad al niet goed voor is. We hebben weer een heerlijke route gehad .Pluimpje. Fam. Nieuwenhuis.

 21. Onderwerp: Schitterende route

  Afgelopen vrijdag hebben wij als groepje vrijwilligers, van het Horsthoekerpad in Heerde, de korte versie van het Fliertpad in Twello gelopen. Het was een schitterende route en was zeer goed aangegeven. Nabij Tuinland was het gras helaas erg hoog en een paar bankjes zou geen overbodige luxe zijn. Wij hebben erg genoten van de route. Welkom bij ons pad in Heerde.

 22. Onderwerp: zeker niet verkorten

  Vandaag maar eens naar Twello gereden en geen spijt van. Op het al gemelde ooievaarsnest zat vandaag nog een ooievaar met 2 grote jongen. Heerlijk weer, en goed te lopen paden, zeer afwisselende route bos, weiland, paden.
  Veel vogels, vlinders en groen. Prachtige oude gebouwen en boerderijen
  Margot ? Het tweede gedeelte had ik zeker niet willen missen, als dat te lang is zou ik gewoon het pad in twee keer lopen.

 23. Onderwerp: route fliertpad

  Een hele mooie afwisselende route,wat asfalt is natuurlijk onvermijdelijk.ik raakte het spoor even bijster toen ik achter het hunderen weer op de kruisvoordseweg kwam en er een paaltje met de pijl richting de terwoldseweg stond (waar ik al vandaan gekomen was).men moet dan denk ik weer naar rects en dan de hunderenselaan in. een beetje verwarrend daar.

 24. Onderwerp: reactie fliertpad

  Het mooiste gedeelte vond ik : start bij Gemeentehuis ( en voor Margot ….. dan tot een afslag naar het Hof van Twello, de Rijksstraatweg blijven volgen tot de Domineestraat ( rotonde ) links aanhouden, kom je zo weer bij het Gemeentehuis.)
  Bij ‘t Schol zaten 1/2 April nog ooievaars op het nest.

 25. Onderwerp: FliertpAd verkorten

  Dag,
  Kan iemand mij adviseren welk deel van het FliertpAd het leukste is om te lopen? Ik wil graag 10 km lopen ipv het hele pad. Ik wil wel starten bij het gemeentehuis, maar we hebben een auto waardoor we evt ergens anders kunnen starten.
  Dank alvast!

 26. Onderwerp: Schitterende route!

  Wat hebben wij vandaag genoten van dit mooie Klompenpad.
  Heel afwisselend in een schitterende omgeving,de bordjes stonden heel duidelijk aangegeven ook altijd fijn.
  En dat we af en toe op een stuk verharde weg moesten lopen vonden wij absoluut geen punt want,daarin tegen krijg je er veel voor terug.
  Deze gaan we zeker nog een keertje lopen….en onze complimenten voor alle vrijwilligers die deze wandeling mogelijk hebben gemaakt.
  Een aanrader dus!

 27. Onderwerp: mooi gevarieerd Nederland

  Beste initiatief nemers, hartelijk dank voor het uitzetten van deze mooie route. Leuke stille paden, smal en onverhard voor een groot deel, en door een gevarieerd landschap. Heerlijke wandeling gemaakt. Vriendelijke groeten, Pim

 28. Onderwerp: otter

  Op 16 februari heb ik het Fliertpad gelopen, van de Aze naar Huis Hunderen. Een prachtige route. Hier heb ik een otter gezien. Hij kwam uit de weilanden aan de noordkant, dook de Fliert in en verdween in de elzenbosjes aan de zuidkant. Zijn er meer meldingen bekend van otters?
  Dirk

 29. Onderwerp: Mooi stuk ommeland Twello ontsloten

  Gister de helft gelopen van de route. Ik woon al twintig jaar in Twello, maar ben aangenaam verrast. Er zijn extra stukken ontsloten en toegankelijk gemaakt zodat je op plekken kunt komen waar anders alleen de eigenaar/beheerder komt. Prachtige omgeving!
  Ik woon op tweehonderd meter van de route !! Goed gedaan en aanrader voor avonturiers !!

 30. Onderwerp: Wandelen

  Onder mooie weersomstandigheden het Fliertpad gelopen.mooi wandelpad. Maar net als mijn voorganger schrijft Heel veel hondenpoep midden op de paadjes.Ik snap die honden baasjes echt niet.Maar dat kon de pret niet bederven hoor. De route was weer van alles wat. Veel gezien .Was de moeite weer waard. Hulde. Met ons vieren gelopen.Fam Nieuwenhuis uit Apeldoorn.

 31. Onderwerp: teveel verhard lopen

  Bij het woord Klompenpad denken wij aan veel onverhard lopen. Dat is met dit pad jammer genoeg niet gelukt. Prachtige onverharde pareltjes worden verbonden door veel asfalt en andere verharde wegen en fietspaden. Jammer dat het pad ook vlak langs de Rijksstraatweg loopt.

 32. Onderwerp: afwisselende route

  Vandaag dit klompenpad gelopen. Wat een prachtige afwisselende route en goed bewegwijzerd. Compliment voor allen die zich ingezet hebben om de aanleg van het pad mogelijk te maken. We hebben van begin tot eind genoten. Beslist een aanrader.

 33. Onderwerp: Fliertpad

  Vandaag maandag 31 oktober dit sprookjesachtige pad gewandeld, bijna auto vrij en de rust die daar uitstraalt en zo gevarieerd. maar ook de verwijzing van pijlen klopt, hier zijn vrijwilligers (wandelaars bezig geweest ,op de laatste drie kilometer heb ik een van die mensen gesproken ontzettend aardige meneer (wandelaar), natuurlijk ook dank aan de gemeente`s en landschapsbeheerder die dit mooie pad mogelijk maakte, maar ook dank aan al de agrariërs die ons over hun grond laten wandelen,laat geen rommel achter neem het mee naar huis is ook mijn oproep aan de wandelaars. vrijwilligers bedankt hoor !
  Dit was mijn 93e klompen-pad en zeker een die van de eerste 10 mooiste !!!!!

  Hennie Roelofsen uit Ede

 34. Onderwerp: Klompen pad de fliert

  Mooie route, goede bewegwijzering. We hebben in het eerste gedeelte van de route, vanaf stadhuis richting wilpse dijk tot aan Hof van Twello slechts 1 bankje gezien. Is wat weinig.

 35. Onderwerp: zeer mooie tocht

  Vandaag gelopen ( zondag 23.10.2016) Toen de mist was opgetrokken hebben we genoten van deze schitterende omgeving. Juweel ! Prima bewegwijzerd ! Een absolute aanrader.

 36. Schitterend klompenpad. Petje af. De linker lus door bos en weiland en langs de oevers van de Fliert. De rechter lus meanderend door de lommerrijke achtertuin van oostelijk Twello, over (boeren) erven, langs dijken en buitens. De aanraking met wat verkeer aldaar is niet of nauwelijks hinderlijk. Ook heb ik er bijzonder aardige mensen ontmoet. Van een visser nabij de Aze tot een groente- en fruitverkoopster met de toepasselijke naam Klomp, van een in opstallen grossierende ‘agrariër’ tot een scharnieren verzamelende Fliertpad initiator. Hoe divers wilt u het hebben! Kortom goed toeven in deze afwisselende contreien. Maaaaaaaaaaar, en nu komt het: in de rechter lus vanaf de Schaker ligt het pad bezaaid met ons nationale erfgoed aan bouwafval. Vermalen beton, doorregen met geglazuurde tegels, glas, pluggen, plastic en pvc ligt pijnlijk aan uw voeten. Het zal allemaal legaal en goedkoop zijn, maar een zichzelf en de natuur respecterende (plaatselijke) overheid of beheerder kan natuurlijk z’n eigen (lees strengere) grenzen stellen. Ik schrijf dit niet om vervelend te zijn, maar omdat ik dit verfoeilijke fenomeen op mijn gewaardeerde tochten, in toenemende mate tegenkom. Tot in onze meest geprezen natuurgebieden toe! Ik begrijp dat er bij tijd en wijle verhard moet worden, maar op dat gebied zijn er vele milieu vriendelijke wegen die naar Rome en Twello leiden. Laten we die dan ook bewandelen opdat het ganse land uiteindelijk niet tot één grote puinhoop verwordt. Mag het wonderschone Fliertpad hiertoe een eerste aanzet zijn.

 37. Onderwerp: mooi hoor

  Bij onverwacht mooi weer (hele dag waterig zonnetje) dit klompenpad tegen de klok in gelopen. Mooi hoor.
  Nauwelijks hondepoep gezien trouwens. Eerst het extra rondje bij de IJssel van het Tuylermarkpad er vast bij gedaan (nu nog meer uiterwaard dan het kaartje aangeeft). Maar toen om de trein te halen maar weer wat afgesneden. Door het Bruggenbosch kun je rechtstreeks onverhard naar het station lopen. Totaal zo’n 20 km. Vooral het westelijke gedeelte is erg de moeite waard.

 38. Onderwerp: veul hondepoep

  9-10 gehele pad gelopen.
  Zeer mooie route.
  Jammerlijk veuuuul hondepoep….
  Van begin tot einde verrassend mooie omgeving. En waar het denk ik fout gaat met de verkorter is bij de fruitteler richting de weg
  Als je met de klok mee loopt staat er op de bewijzering op het hek links en rechtse pijltje??? Verwarrend…maar met route kaartje moet het lukken voor iedereen. Kan enigzins wel wat verduidelijking gebruiken.
  Ook leuk is de stoom kracht zagerij, wij durfden niet te gaan kijken op het erf door een vervaarlijk geblaf van zo te horen een niet erg klein hondje.
  Zagerij kan wel iets vriendelijker uitstraling gebruiken, waardoor er meer uit te halen is voor toerisme. Denkende aan koffie/thee schenker.
  Ook dit klompenpad is weer een aanwinst en aanrader. De groeten👍

 39. Onderwerp: Markering

  Vandaag klompenpad gelopen. Ging voor korte (10) route. Uiteindelijk 14 km gelopen.? Waar ging het fout. Geen idee maar na kruys voorde en de fruitteelder bleef ik route volgen maar werd deze niet korter. Besloten toen om te keren richten Twello centrum. Desondanks mooie route, zeer afwisselend en verrassende vergezichten. Dank jullie vrijwillers die dit mogelijk maken 😀💪

 40. Onderwerp: Heel mooi nieuw klompenpad

  Vandaag dit pad gelopen, tegen de klok in. Vanaf start bij gemeentehuis direct al eerste 4 km heel mooi, dus niet eerst een nieuwbouwwijk door. Daarna een paar km asfalt en over een snelweg, dus wat minder. Daarna kwam het allermooiste stuk, De Fliert en een heel landelijk stuk met o.a. lopen over een pad voor koeien, prachtig. Laatste stuk ook erg afwisselend, Wel paar vrij lange stukken asfalt. Per saldo zeker niet te veel asfalt.
  Al met al een heel mooi nieuw pad tussen twee bestaande paden in.
  Ik heb weer genoten, bedankt iedereen. Dit was pad nummer 86.

 41. Onderwerp: prachtig Klompenpad

  Vorige week het klompenpad gelopen. Prachtige route, duidelijk aangegeven. I heb ervan genoten. Jammer dat er een paar hekken waren zonder opstapje. Ik heb het contactformulier ingevuld en hoop dat dit in behandeling wordt genomen.

 42. Onderwerp: reactie op foutje markering

  Beste mevrouw Aartsen,

  Bedankt voor uw melding.
  Gisteren hadden we bijeenkomst van de vrijwilligers van het Fliertpad en vandaag is de markering vervangen!

  Nog veel wandelplezier op de Klompenpaden gewenst!

 43. Onderwerp: Foutje markering fliertpadndelrnd

  Wandelend langs de Rijksstraatweg zie ik een markering : rechtsaf äanlooproute “deze heb ik genegeerd ( ik was immers al op de route en wilde deze nog niet verlaten ) bleek hier echter wel rechtsaf te moeten
  wilt u deze markering vervangen ?

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*