Nieuw Klompenpad in Speuld, Staverden en Leuvenum is open

De buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld hebben vanaf woensdag 1 juli een nieuw Klompenpad: het Speuldepad. Het Speuldepad is een rondwandeling van zestien kilometer en voert u door het prachtige buitengebied van de drie buurtschappen over landgoederen, langs beken, heidevelden en ‘dansende bomen’. De route start bij de parkeerplaats Landgoed Staverden in Ermelo. Ook is er een opstappunt bij de parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg in Ermelo. Vanwege de coronamaatregelen is er geen officiële opening.

 

Klompenpaden in de gemeente Ermelo

Het nieuwe Klompenpad is een initiatief van de Buurtvereniging Speuld e.o. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met diverse particuliere eigenaren, Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer, Stichting Sandberg van Leuvenum, Waterschap Vallei en Veluwe, vele vrijwilligers, Stichting Natuur-& Milieu Platform Ermelo, Museum Het Pakhuis en de gemeente Ermelo is deze route tot stand gekomen. Het Speuldepad is het 124ste Klompenpad en is na het Pelserpad het tweede Klompenpad in de gemeente Ermelo. Het Speuldepad is te verkorten naar 13 kilometer (of 9 vanaf het opstappunt) en heeft een overstap naar het Uddelermeerpad. Speuldepad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Ermelo, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Brochure en app

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij de Bezoekerscentrum/Landschapswinkel Staverden en de VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 1 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.