Nieuw Klompenpad Beekweidenpad in Voorst is open

Ook het dorp Voorst heeft vanaf dinsdag 7 juli een nieuw Klompenpad: het Beekweidenpad. Het is het zevende Klompenpad in de gemeente Voorst. De start is bij het Dorpshuis in Voorst maar wandelaars kunnen ook opstappen bij Bakker Bril en bij het station Voorst-Empe. Het Beekweidenpad is een rondwandeling van zestien kilometer door een beekdal en bossen, over enken en landgoederen in het mooie buitengebied van Voorst. Vanaf 7 juli is het pad opengesteld. Vanwege de coronamaatregelen is de feestelijke opening verplaatst naar 12 september.

Netwerk van Klompenpaden in Voorst

Het nieuwe Klompenpad is een initiatief van inwoners uit het dorp Voorst. Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met vele enthousiaste vrijwilligers, diverse particuliere eigenaren, Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Voorst is deze route tot stand gekomen. Het Beekweidenpad is het 125ste Klompenpad. In de buitengebieden van de gemeente Voorst liggen dan zeven Klompenpaden: het nieuwe Beekweidenpad, Fliertpad, Avervoorderpad, Tuylermarkerpad, Woldermarkerpad, het Klarenbeeksepad en het Niebroekerpad. In Posterenk-Bussloo is ook een Klompenpad in ontwikkeling. Zo ontstaat een netwerk van Klompenpaden in deze gemeente.

Het Beekweidenpad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Voorst, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Projectleider Christien van der Zwart van Stichting Landschapsbeheer Gelderland blikt tevreden terug over de samenwerking met de vrijwilligers: “Een enthousiaste en actieve werkgroep die in korte tijd (in eerste instantie binnen 1 jaar, maar vanwege het coronavirus iets langer) het pad gerealiseerd heeft. Uiteindelijk is er een route tot stand gekomen met veel afwisseling in landschap, welke een goed beeld geeft van het mooie en verrassende buitengebied van Voorst. Een typisch Klompenpad!”

Brochure en app

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij Bakker Bril, Camping De Haverkamp en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 7 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.