Vrijheijtpad en Thornspiccerpad in Elburg feestelijk geopend

Op een zonovergoten dag zijn donderdag 30 juli maar liefst twee nieuwe Klompenpaden in Elburg geopend: het Vrijheijtpad en het Thornspiccerpad. De feestelijke opening vond plaats bij Restaurant Lucca bij het startpunt van het Vrijheijtpad aan de Havenkade. Wethouder A. Klein van de gemeente Elburg verrichtte de opening samen met projectleider Dagmar Kroezen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Vrijwilligers en meewerkende grondeigenaren werden bedankt en ontvingen een vogelhuisje in de vorm van een klomp en nog een klompenpadenpin. Na de onthulling van het paneel van het Vrijheijtpad werd er nog gewandeld naar het startpaneel van het Thornspiccerpad.

Het Vrijheijtpad en het Thornspiccerpad zijn onder begeleiding van SLG en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, grondeigenaren en de gemeente Elburg tot stand gekomen. De nieuwe Klompenpaden maken deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het zijn het 127ste en het 128ste Klompenpad. Beide Klompenpaden zijn mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Elburg, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Vrijheijtpad en Thornspiccerpad

Het Vrijheijtpad is een rondwandeling van negen kilometer door het buitengebied van Elburg en is te verlengen tot veertien kilometer. Het is een wandeling langs oude verdedigingswerken, over kerkenpaden en oude landgoederen. Het Thornspiccerpad is een Klompenpad voor de echte wandelaar want deze rondwandeling is maar liefst 20 kilometer maar is te verkorten tot negen kilometer. De route loopt langs beken, over eeuwenoude kerkenpaden, door weilanden, heidevelden, zandverstuivingen en over fraaie landgoederen. De routes starten vanaf de Havenkade ter hoogte van nummer 21 en parkeerplaats het Schootsveld.

Brochure en app

Het Thornspiccerpad is gemarkeerd met paarse klompjes en het Vrijheijtpad is gemarkeerd met groene klompjes. De brochures met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij Restaurant Lucca, Restaurant Halfweg, Molen de Tijd, A. Vogel Tuinen en VVV’s in de regio. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Foto’s: Piet Jansens