Nieuwe Klompenpaden in Elburg

Het Vrijheijtpad en het Thornspiccerpad zijn de namen van de nieuwe Klompenpaden in de gemeente Elburg. Op 30 juli vindt om 16.00 uur de feestelijke opening plaats bij Restaurant Lucca, Havenkade 18 in Elburg. Wethouder A. Klein van de gemeente Elburg verricht de opening. Naast de onthulling van de startpanelen is er gelegenheid tot het wandelen van (een deel) van het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Ongeveer tien jaar geleden heeft de gemeente Elburg het Elburger Landgoederenpad en ‘t Pad door de Vrijheid ontwikkeld als onderdeel van de Veluwse Randmeerroutes. Beide zijn prachtige routes, maar de bekendheid onder wandelaars was beperkt. In navolging van de gemeenten Oldebroek en Harderwijk heeft de gemeente Elburg Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) daarom opdracht gegeven om genoemde Randmeerroutes om te zetten naar Klompenpaden. Dat is nu gelukt!

Het Vrijheijtpad en het Thornspiccerpad zijn onder begeleiding van SLG en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, grondeigenaren en de gemeente Elburg tot stand gekomen. De nieuwe Klompenpaden maken deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het zijn het 127ste en het 128ste Klompenpad. Beide Klompenpaden zijn mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Elburg, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Vrijheijtpad en Thornspiccerpad

Het Vrijheijtpad is een rondwandeling van negen kilometer door het buitengebied van Elburg en is te verlengen tot veertien kilometer. Het is een wandeling langs oude verdedigingswerken, over kerkenpaden en oude landgoederen. Het Thornspiccerpad is een Klompenpad voor de echte wandelaar want deze rondwandeling is maar liefst 20 kilometer maar is te verkorten tot negen kilometer. De route loopt langs beken, over eeuwenoude kerkenpaden, door weilanden, heidevelden, zandverstuivingen en over fraaie landgoederen. De routes starten vanaf de Havenkade ter hoogte van nummer 21 en parkeerplaats het Schootsveld.

Brochure en app

Het Thornspiccerpad is gemarkeerd met paarse klompjes en het Vrijheijtpad is gemarkeerd met groene klompjes. De brochures met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij Restaurant Lucca, Restaurant Halfweg, Molen de Tijd, A. Vogel Tuinen en VVV’s in de regio. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 30 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Hulp gezocht

Alle Klompenpaden worden onderhouden door vrijwilligers; enthousiaste bewoners die het leuk vinden om de route te controleren, de markering op orde te houden, het zwerfafval weg te halen en onverharde stukken beloopbaar te maken. De vrijwilligersgroep van het Vrijheijtpad en Thornspiccerpad zoekt hierbij versterking. Belangstellenden die het leuk vinden om buiten actief te zijn en zich samen in te zetten voor één of beide wandelroutes, kunnen contact opnemen met Dagmar Kroezen via d.kroezen@landschapsbeheergelderland.nl.

Kijk ook eens op onze Facebookpagina.

Gastenboek

  1. Hallo ina ,jij bedoelt zeker het mooie puttenerpad, dat viel mij ook al op,maar ik hoorde dat de eigenaar van landgoeg old putten niet wil meewerken aan deze klompenpaden.

  2. De start is prachtig. Na 4,5 km loop je zeker 2,5 km langs de verharde doorgaande weg. Absoluut niet passend bij een klompenpad. Terwijl er een prachtig pad achter de verharde weg loopt. Zo jammer. Het einde is wel weer mooi.

  3. De paden zijn echt mooi. Het zou handig zijn als er bij de route verkorting bordjes aangegeven staat hoeveel km je dan gaat lopen. Dat is nu meestal een gok, vooral als er meerdere verkortingen mogelijk zijn op de route

Reageren is niet meer mogelijk.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.