Wandelaars ontdekken de Klompenpaden

Ook voor de Klompenpaden stond het jaar 2020 in het teken van het coronavirus. Nog nooit werd er zoveel gewandeld. Wetenschappers drukten ons op het hart om vooral in beweging te blijven. Juist nu we allemaal veel binnen zitten. Veel mensen ontdekten de 131 Klompenpaden die Utrecht en Gelderland nu rijk zijn. Deze website en de Kompenpaden app zijn drie keer zo vaak geraadpleegd dan in het jaar ervoor. Er werden in 2020 ruim 1,5 miljoen wandelingen gemaakt op de Klompenpaden. Kijk hier voor alle resultaten in 2020.

 

Cultuurhistorie en landschap ontdekken

Het agrarisch cultuurlandschap werd opnieuw ontdekt door allerlei klompenpadwandelaars. Wandelen in eigen omgeving werd populair. Klompenpaden staan dan ook garant voor de mooiste wandelingen in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. De makers van Klompenpaden – Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland – willen dat wandelaars kunnen genieten van de mooie agrarische landschappen en het waarderen. Wandelen langs een rij knotwilgen, langs bloeiende hoogstamboomgaarden en historische boerderijen, struinen door het weiland, over smalle loopplankjes en kleine doorsteekjes ontdekken. Maar ook kennis maken met bijzonder erfgoed en de cultuurhistorie van de streek en de dieren die er thuishoren.

Inzet van duizenden vrijwilligers, eigenaren en overheden

Wandelaars roemen de goed bewegwijzerde en onderhouden Klompenpaden en de mogelijkheden tot verkorten en verlengen. Dankzij de inzet van ruim 1300 enthousiaste vrijwilligers uit de streek liggen de paden er elke keer goed bij. Zij herstellen een ontbrekend bordje, ruimen afval op en maaien de paden. Maar liefst 1000 eigenaren stellen hun terrein open voor wandelaars. Overheden steunen de ontwikkeling en het duurzame beheer van maar liefst 1956 kilometers Klompenpad. Een compliment aan allen die dit mogelijk maken en de support in deze uitzonderlijke situatie en de ongewone drukte op de paden.

Nieuwe Klompenpaden in 2021

Ook in 2021 openen we weer nieuwe Klompenpaden zodat wandelaars het karakteristieke, streekeigen landschap in Gelderland en Utrecht beleven en nieuwe verhalen leren over haar bewoners. Ontdek ook het boerenland en kies met het wandelseizoen voor de deur een Klompenpad uit en ga er lekker op uit! Voor gezinnen met kinderen zijn er 4 Klompenpad Kids en er is zelfs een Klompenpad XL van 27 kilometer.

Klompenpaden worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland en Utrecht, Gelderse en Utrechtse gemeenten en de Nationale Postcode Loterij.