Feestelijke opening ‘Hiensepad’, het nieuwe Klompenpad in Dodewaard

Op zaterdag 5 maart is de feestelijke opening van het Dodewaardse Hiensepad van twaalf kilometer door het prachtige buitengebied van Dodewaard, Hien en Wely.

Wethouders Herma van Dijkhuizen en Stefan van Someren van Neder-Betuwe onthullen op die dag het startpaneel in het bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren.
De start is om 10:00 uur bij café Het Centrum, Dalwagen 13, Dodewaard. Daarna volgt een wandeling over een deel van het Klompenpad.

Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het verhaal van de streek

Het Hiensepad vertelt het verhaal van de streek, het landschap en haar bewoners. De route loopt langs de Waal, door de Hiense waarden, langs het gebouw van de voormalige kerncentrale en vervolgens dwars door een boomkwekerij. Het pad ontsluit ook twee bijzondere natuurgebieden.

Eén ervan is de Panovense Pas in buurtschap Wely. Na het sluiten van de pannenfabriek in Dodewaard werd het terrein afgegraven en omgevormd tot productiebos. Van de wilgen en populieren werden klompen gemaakt. Sinds 2005 is deze pas eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen. Met de komst van het Klompenpad is de pas, die sterk overwoekerd was, weer toegankelijk.

Het Klompenpad loopt ook langs de particuliere Kolk van de Geer die weer zichtbaar is gemaakt. Deze kolk is één van de 23 kolken en wielen In de gemeente Neder-Betuwe die herinneren aan oude dijkdoorbraken. Ze zijn karakteristiek voor het rivierenlandschap.

De Kolk van de Geer

Vrijwilligers

Vrijwilligers hebben het nieuwe Klompenpad ontwikkeld onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Het werd mede mogelijk dankzij de medewerking van particuliere grondeigenaren en gemeente Neder-Betuwe. De wandelroute is medegefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Neder-Betuwe en de Nationale Postcode Loterij.

Het Hiensepad is het 137ste Klompenpad in Nederland en het derde Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe waar eerder al het Marspad in Kesteren en het Heuzesepad in Opheusden werd gerealiseerd.

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van particuliere grondeigenaren. Om vee en wild niet te storen geldt de regel dat honden verboden zijn; in de uiterwaarden moeten honden zijn aangelijnd.

Meer informatie over de route, landschap en cultuurhistorie is per 5 maart 2022 beschikbaar via de Klompenpaden-app of op www.klompenpaden.nl.

Gastenboek

 1. deze komt voor ons in de top 10 van klompenpaden
  waarom ???
  omdat er werk van gemaakt is
  afwisselend gevarieerd gewoon een mooie loop

 2. Vandaag gelopen, wat een mooie afwisselende route , goed aangegeven , leuk bankje bij t meertje bij de Waal lekker in t zonnetje gezeten.
  Bij de verlenging ( 14 km) kwamen wij langs Welysch Wijnhuis ( zie voor openingstijden www. welyschwijnhuis.nl)
  Verrassende plek met zeer gastvrije eigenaren. Wij vielen met onze neus in de boter want er was een wijnproeverij met heerlijke vooral , Italiaanse wijnen
  Na afloop van deze wandeling onze wijnvooraad aangevuld
  Kortom superdag gehad

 3. Fijn dat ik 2 dames de juiste richting heb kunnen aangeven dankzij de app. De verschillende inkort mogelijkheden zijn soms verwarrend. Verder is het prettig dat je veelal onder de dijk kan wandelen zodat je geen last hebt van het verkeer.

 4. Afgelopen week deze 12 km route gewandeld. Mooi klompenpad,👍 alleen bij de kerk bij Dodewaard misten wij een bordje bovenaan de dijk dat je links af de dijk op moet. Via de app zie je dit wel. Waren er meerdere die dag die even de “weg kwijt ” waren.
  Binnenkort de andere in de buurt eens lopen.

 5. Mooi klompenpad goed bewegwijzerd,ook de verlenging is zeker de moeite waard met een mooi stuk boomstammenpad

 6. Hoi Gerard,

  Vervelend dat de route niet goed aangegeven stond. Door werkzaamheden van de boer was er een afzetlint verwijderd.
  We hebben maandagavond meteen je opmerking ter harte genomen en hebben een extra bordje geplaatst.
  Bedankt voor je melding. Dit voorkomt meerdere teleurstellingen.

 7. Op maandag 14 maart het Hiensepad gelopen. Voor mij een tamelijk onbekend gebied. In de uiterwaarden tussen Dodewaard en de Wely raakte ik de route kwijt. Teruggelopen. Misschien had ik een bordje over het hoofd gezien? Niet dus. Met de kerncentrale in het zicht een alternatieve route gelopen, over de kruin van een slaperdijk. Ook mooi. Ook in Wely ontbraken hier en daar de bordjes. Wat jammer, want ik heb daar een lusje gemist.

 8. Ik kom zelf uit dodewaard en wandel heel veel.. maar desondanks heb ik er erg van genoten.. ik ben op plaatsjes geweest waar ik dus nog nooit ben geweest.. dus ik heb dodewaard opnieuw ontdekt.. en leuk uitgezet.. zitten leuke lussen in. En ge kunt hem goed verkorten.

  Top gedaan

 9. Een prachtig gevarieerd en verrassend pad. Ondanks dat het een bekende omgeving is op veel nieuwe plaatsen geweest. Complimenten aan de vrijwilligers. Ik kom hier zeker nog vaker lopen.

 10. Ben erg benieuwd, morgen zal ik het pad waarschijnlijk gaan lopen. Het weer gaat in ieder geval meewerken denk ik.

Laat ook een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 Dhr
 Mevr.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Klik hier om u aan te melden voor reactie-updates van dit pad.
Klik hier om u áf te melden voor reactie-updates die u van dit pad ontvangt.