Kinderadviesraad inspecteert Klompenpad Kids in Wageningen

Een enthousiaste groep vrijwilligers werkt sinds najaar 2018 aan een Klompenpad Kids in Wageningen. De route loopt deels over een bestaand Klompenpad: het Wageningse Engpad. Om te testen of de route en de opdrachten voldoen aan de beleefwereld van de doelgroep, kinderen van zes tot twaalf jaar, is een kinderadviesraad in het leven geroepen. Op 22 mei j.l. kwam de adviesraad in actie en mochten de kinderen de route en de opdrachten tijdens een inspectie beoordelen.

Klompenpad Kids

Wandelen op een Klompenpad betekent lekker struinen door het weiland en kleine doorsteekjes ontdekken. Op het Klompenpad Kids gaan kinderen met hun (groot) ouders erop uit. In het najaar van 2018 gaf de gemeente Wageningen Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) groen licht voor de ontwikkeling van het eerste Klompenpad Kids in Gelderland. Een KlompenpadKidsroute is een route van drie tot vijf kilometer over onverharde paden, liefst over boerenland. De route wordt aangekleed met een aantal natuurlijke uitdagingen voor kinderen en opdrachten over landschap en haar geschiedenis. De route wordt gelopen aan de hand van de routeapp, een speciale routefolder met opdrachten en bordjes onderweg. Terwijl kinderen lekker buiten zijn, leren ze op speelse wijze wat bijvoorbeeld een wildwal is, welke dieren er voorkomen en hoe hoogteverschillen in het landschap zijn ontstaan.

“Leuk om op blote voeten in bos te lopen”

De kinderadviesraad bestaat uit twaalf kinderen van de Montessorischool in Wageningen, inclusief twee woordvoerders Finn Hilhorst en Luuk Lubach. Finn vertelt: “Leuk om een keer niet op school iets te leren, maar lekker buiten”. Luuk vindt: “Ik vond het leuk dat ik op blote voeten in het bos mocht lopen!” De juryleden hebben bij elke opdracht aangegeven wat ze ervan vonden en hoe de opdrachten nog spannender of interessanter kunnen worden. De projectgroep gaat nu met hun adviezen aan de slag. De opening van het Klompenpad Kids in Wageningen is gepland voor voorjaar 2020.